Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αξιωματούχοι Ομογένειας - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Διακοπή ημιτελικού - Συλλήψεις
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών - Συνέδριο
  • [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωεκλογές - Εκδήλωση
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σουηδία
  • [08] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Απεσταλμένος Προέδρου - Λιθουανία - Λετονία
  • [09] (Κ) Ιακώβου - Μολυβιάτης - ΕΕ - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Σύσκεψη για τουρισμό - Διακίνηση
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ρουσόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Χριστόφιας
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Πενιχρό ενδιαφέρον
  • [17] (Κ) ''Κερύνεια-Ελευθερία'' - Αιγαίο - Εκδηλώσεις
  • [18] (Κ) Aegean Airlines - Πτήσεις - Αθήνα - Θεσσαλονίκη
  • [19] (Κ) ΠΕΟ - DEV-IS - Συνάντηση - Δημοψηφίσματα
  • [20] (Κ) Κύπρος - Τσετσενία - Επίθεση - Καταδίκη
  • [21] (Κ) Κασουλίδης - Ευρωεκλογές - Υποψηφιότητα
  • [22] (Κ) ΕΕ - Κυπριακή Εβδομάδα - Εναρξη
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΕΕ - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αξιωματούχοι Ομογένειας - Κυπριακό

    Το ζήτημα της πληρέστερης ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα ότι το ''όχι'' της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου σημαίνει την απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου και όχι της λύσης του Κυπριακού αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με αξιωματούχους της Ομογένειας.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Διακοπή ημιτελικού - Συλλήψεις

    Διακόπηκε χθες βράδυ, λόγω επεισοδίων και ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, ο επαναληπτικός ημιτελικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ για το ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου.

    Το παιχνίδι διακόπηκε στο 82ο λεπτό και ενώ προηγείτο η ομάδα του ΑΠΟΕΛ με 1 - 0. Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων είχε γίνει στην έδρα της ΑΕΛ στη Λεμεσό και είχε λήξει με 2 - 0 υπέρ της ΑΕΛ.

    Η Δικαστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα αποφασίσει τελικά την τύχη του αγώνα. Το ερχόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένος ο τελικός του Κυπέλλου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες στα κόμματα σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ενώπιον ομογενών στο Λονδίνο, οι δηλώσεις του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ για τους ξένους τουρίστες που φθάνουν στα κατεχόμενα και περνούν στις ελεύθερες περιοχές και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Διεθνής χιονοστιβάδα κατά της Κύπρου'' πως μετά από το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίο ονόμασε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο "Mr. No", η πολιτική επιθεώρηση Le Monde Diplomatique δημοσιεύει στην τελευταία έκδοσή της "ένα δριμύ κατηγορώ" εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, ονομάζοντάς της ''άνθρωπο του παρελθόντος που ευθύνεται για το ότι η Κύπρος έχασε την ευκαιρία που της πρόσφερε η Ευρωπαϊκή Ενωση για επανένωση''. Αλλού γράφει πως ο ΔΗΣΥ αναλαμβάνει διεθνή εκστρατεία με στόχο την υποβοήθηση της Κύπρου ''για έξοδο από την απομόνωση που την οδήγησε η κυπριακή κυβέρνηση''.

    ''Το Θάρρος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιμένει στο ΝΑΙ η ηγεσία του ΔΗΣΥ'' πως ενοχλημένα φέρονται να είναι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΣΥ, ακόμα και στελέχη που υποστήριξαν τη γραμμή του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ''από τη διγλωσσία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο ΔΗΣΥ'' αφού ''άλλα αποφασίζουν (τα συλλογικά όργανα του κόμματος) και άλλα ανακοινώνουν'' αξιωματούχοι του κόμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση και διαμονή τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές θα εξετάσει σήμερα σε έκτακτη συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξεκινά η κούρσα για ευρωεκλογές'' γράφει πως η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου έχει αρχίσει και τα κόμματα, από σήμερα, αρχίζουν το ''κοσκίνισμα'' ονομάτων για τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, μέσω του οποίου θα διεκδικήσουν το εισιτήριο που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με απομακρυσμένη την πιθανότητα συμμετοχής Τ/Κ στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως εναντίον της επιβολής προστίμων εναντίον των ξένων τουριστών που θα φθάσουν στα κατεχόμενα και θα κινούνται στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές τάχθηκε με σαφήνεια ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    ''Η Σημερινή'' αναδημοσιεύει στο κύριο θέμα ισχυρισμούς της αθηναϊκής εφημερίδας ''Εθνος'' που θίγουν τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και τους οποίους ο κ. Βασιλείου διέψευσε με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο. Αλλού αναφέρει πως ''παγώνουν'' οι προσλήψεις στο δημόσιο, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με περικοπές σε αναπτυξιακές και καταναλωτικές δαπάνες να αντιμετωπίσει το διογκωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Στο κυνήγι των υποψηφίων'' γράφει πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό γύρω από τις Ευρωεκλογές, αφού τα επιτελεία όλων των κομμάτων βρίσκονται επί ποδός για συμπλήρωση, αφενός των προγραμμάτων με τα οποία θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, και αφετέρου των ψηφοδελτίων. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλώντας σε ομογενείς στο Λονδίνο τόνισε ότι ''θα είναι άχρηστο, ακόμη και επικίνδυνο να επαναληφθεί το δημοψήφισμα'' με το ίδιο σχέδιο και ότι θα πρέπει ''να επιδιώξουμε να επιφέρουμε μικρό αριθμό τροποποιήσεων που θα κάνουν το σχέδιο αποδεκτό''.

    [04] (Κ) Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών - Συνέδριο

    Την επίλυση του παλαιστινιακού και του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία, τις ελευθερίες της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους, αλλά και τη διαδικασία του διαλόγου ως μέσου για την ειρηνική επίλυση διαφορών ζητά με ψήφισμά του το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Βήμα ζητά ακόμα τη στήριξη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ιρακινού λαού και την αξίωση για αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής, καθώς και την απόδοση της εξουσίας στη λαϊκή κυριαρχία.

    [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωεκλογές - Εκδήλωση

    Οι Ε/Κ αισθάνονται την ανάγκη να εξηγήσουν στους Ευρωπαίους τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντρέ ντε Μουντέ, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που περιόδευσε στην Κύπρο ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό --------------------------------- Πρέπει να επιδιώξουμε μικρό αριθμό τροποποιήσεων επί του σχεδίου Ανάν που θα το κάνουν αποδεκτό και που θα ανταποκρίνονται (οι τροποποιήσεις) στις ανησυχίες των Ε/Κ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας προχθές βράδυ σε χοροεσπερίδα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας, στο Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως ο ίδιος δεν θα φεισθεί προσπαθειών για επίτευξη πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού και υπογράμμισε πως αποκλειστικός του στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

    ''Σχέδια όπως το σχέδιο Ανάν δεν εξαφανίζονται. Πρέπει να επιμένουμε. Να επιδιώξουμε να επιφέρουμε μικρό αριθμό τροποποιήσεων που θα κάνουν το σχέδιο αποδεκτό, που θα ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ε/Κ'', είπε.

    ''Ας επισημάνουμε αυτές τις ανησυχίες και μετά να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΟΗΕ και της ΕΕ, διότι τώρα το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Να δούμε τι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε σχετικά με τις διασφαλίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου, το θέμα της ασφάλειας και την οικονομική πολιτική'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Οσον αφορά εμένα, δεν θα φεισθώ προσπαθειών και θα μιλήσω σε οποιονδήποτε που θέλει να με ακούσει, οποιονδήποτε με επιρροή, ώστε να γνωστοποιηθεί ότι ο αποκλειστικός μας σκοπός παραμένει η επανένωση της χώρας μας και ότι το όχι δεν ήταν όχι στη λύση. Δεν ήταν όχι στην επανένωση της χώρας μας. Ηταν όχι σε εκείνο το συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν ήταν αποτέλεσμα ιδιοτροπίας, ήταν βασισμένο σε ορθές αρχές και λόγους'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''οι Ε/Κ θέλουν όσο το δυνατό πιο σύντομα τη λύση του Κυπριακού, λύση που θα είναι λειτουργική, βιώσιμη και θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τα ωφελήματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ''.

    ''Παρά το ότι και στην ΕΕ μερικοί είναι περισσότερο ίσοι από άλλους, κάθε χώρα είναι ίση στην προσήλωσή της στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της διεθνούς δικαιοσύνης. Στα πλαίσια αυτών των παραμέτρων θα επιδιώξουμε την επανένωση της χώρας μας και τη λύση του προβλήματος μας'', πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι σχέδιο Ανάν δεν πρόκειται να τεθεί μπροστά στο λαό ξανά εκτός αν βελτιωθεί σαν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων.

    ''Θα είναι άχρηστο, ακόμη και επικίνδυνο να επαναληφθεί το δημοψήφισμα. Θα ήταν προσβολή στο λαό μας, θα επρόκειτο για άρνηση του δημοκρατικού του δικαιώματος, κοροϊδία της δημοκρατίας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στα γνωστά περί εξαπάτησης για να πει ότι το τι θα δήλωνε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι ότι θα έκαμνε ότι μπορούσε για τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως ''αυτό είπα και εγώ και το λεω και τώρα''.

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Υφυπουργός Παιδείας Stephen Twigg, ο εργατικός βουλευτής Tom Cox, ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Simon Hughs και η συντηρητική ευρωβουλευτής Tereza Villiers, οι οποίοι υποστήριξαν τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αξιωματούχοι Ομογένειας ------------------------------------------------ Το ζήτημα της πληρέστερης ενημέρωσης του διεθνούς παράγοντα ότι το ''όχι'' της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου σημαίνει την απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου και όχι της λύσης του Κυπριακού αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με αξιωματούχους της Ομογένειας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Χάρη Σοφοκλείδη και τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ και αποφάσισαν όπως συστηματοποιηθεί η εκστρατεία ενημέρωσης και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για επεξήγηση του ''όχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα.

    Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι πρέπει να επιδιώξουμε κάποιες αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, που να το κάνουν πιο λειτουργικό και άρα βιώσιμο, και που να ικανοποιούν τις λογικές ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού όσον αφορά το μέλλον κάτω από το Σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσία Βρετανών βουλευτών στο δείπνο για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''οι Βουλευτές που ήταν παρόντες είναι γνωστοί φίλοι της Κύπρου, είναι καλά ενημερωμένοι για το Κυπριακό και πιστεύω ότι όποιος έχει πλήρη ενημέρωση, δεν μπορεί παρά να υποστηρίξει τη δίκαιη θέση που έχουμε''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη συνεισφορά της παροικίας και είπε ότι ''είναι κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που πρώτιστος στόχος είναι να διαλύσουμε την απογοήτευση που υπάρχει σε πολλές χώρες, να εξηγήσουμε τους λόγους γιατί ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν μπόρεσε να δεχθεί αυτό το Σχέδιο Ανάν, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και έδαφος για άλλες πρωτοβουλίες''.

    Αναφερόμενος ειδικά στην παροικία του Λονδίνου είπε ότι ''είναι μια από τις πιο δυναμικές και παραγωγικές ομογένειες στο εξωτερικό'' με την οποία διατηρεί ''πολύ στενούς και συνεχείς δεσμούς''.

    Πρόεδρος Βουλής - Ημέρα της Ευρώπης - Εκδήλωση ---------------------------------------------- Ευχαριστώντας θερμά τις κυβερνήσεις και τους λαούς των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ''για την κατανόηση που επέδειξαν στην Κύπρο και το λαό της'', ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δηλώνει ότι ''το όραμα για μιαν Κύπρο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι από κοινού να οικοδομούν το μέλλον τους, συνεχίζει να παραμένει η πυξίδα του αγώνα μας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Κύπρου η οποία γίνεται στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, ''την ώρα τούτη, όπου η ικανοποίηση και η χαρά για την επίτευξη του στόχου της ένταξης κυριαρχούν στις καρδιές μας, την ίδια ώρα πρέπει να επιδείξουμε δύναμη και αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε το δρόμο της λύσης, της επανένωσης, της συμφιλίωσης και της ειρήνης''.

    Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ο κ. Χριστόφιας, ''θα πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται ως καταλύτης για τη λύση και η δυναμική, που δημιουργήθηκε προ της ένταξης, μπορεί να διατηρηθεί και στη συνέχεια''.

    ''Η ένταξη δεν θα πρέπει να μας ωθήσει στον εφησυχασμό γιατί αυτό θα αποβεί μοιραίο για την τύχη του εθνικού μας προβλήματος'', δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως ''τα επιχειρήματα, που ακούονται με αφορμή την ένταξη και που παραπέμπουν σε ανατροπή του στρατηγικού στόχου της λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, αδυνατίζουν και υποσκάπτουν τις προσπάθειές για διατήρηση της δυναμικής για σύντομη λύση''.

    Ημέρα της Ευρώπης - Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------------------ Με φόντο τις σημαίες των 25 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και κάτω από το σύνθημα ''9η Μαΐου Ημέρα της Ευρώπης - Ενότητα στην Πολυμορφία'', ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ κάλεσε τον κυπριακό λαό, τις δύο κοινότητες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά να κινηθούν προς τα εμπρός για να επιτύχουν την ενότητα και την ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών αξιών.

    Σε σύντομη ομιλία του στο χώρο των εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι αυτό είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος επίσης.

    ''Εχουμε μια εντολή, να βγάλουμε τους Τ/Κ από την απομόνωση'', είπε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας και συνέχισε: ''Θα εργασθούμε πολύ σκληρά πάνω σε αυτό, αλλά πάντοτε ακολουθώντας τις υπογραμμισμένες βασικές αρχές ότι οι δύο κοινότητες θα δουλέψουν μαζί, με αμοιβαία ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών αρχών''.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τα εγκαίνια για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως τα θέματα που αφορούν τους κανονισμούς που θα εφαρμόζονται στα σημεία ελέγχου έχουν συζητηθεί μεταξύ Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων και της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο έλεγχος της ταυτότητας των διερχομένων θα γίνεται από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, αλλά ως προς την επιβολή ποινών σε τυχόν παραβάτες δήλωσε ότι δεν βλέπει ευνοϊκά κάτι τέτοιο.

    Ευρωκοινοβούλιο - Εκδήλωση -------------------------- Οι Ε/Κ αισθάνονται την ανάγκη να εξηγήσουν στους Ευρωπαίους τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντρέ ντε Μουντέ, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που περιόδευσε στην Κύπρο ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου.

    Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας και της εκδήλωσης που διοργανώθηκε χθες βράδυ στη Λευκωσία για τις Ευρωεκλογές και για να εορταστεί η Ημέρα της Ευρώπης, ο κ. ντε Μουντέ ανέφερε ότι κατά το 10ήμερο της περιοδείας, τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μεγάλο αριθμό Ε/Κ από όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου και διαπίστωσαν ότι οι Ε/Κ είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν την ψήφο τους.

    ''Παρά το γεγονός ότι ο σκοπός την περιοδείας μας ήταν να προωθήσουμε τις ευρωεκλογές, εντούτοις οι συζητήσεις περιλάμβαναν και το θέμα του δημοψηφίσματος'', είπε.

    Σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Επιτρόπου αρμοδίου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τα δημοψηφίσματα δεν επηρέασαν αρνητικά τη γνώμη των Ε/Κ για την ΕΕ. «Εχουν κατανοήσει ότι το δημοψήφισμα και οι ευρωεκλογές είναι τελείως διαφορετικές διαδικασίες και για όποιον έχει διάθεση να τους ακούσει είναι έτοιμοι να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν ή υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν», είπε.

    Η 10ήμερη περιοδεία της Αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε με ανοικτή δεξίωση και συναυλία της λαϊκής ορχήστρας του ΡΙΚ, στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου, το τείχος της οποίας είχε φωταγωγηθεί με τα σύμβολα της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μεταξύ των πολιτών που πέρασαν από την τάφρο ήταν και αριθμός Τ/Κ.

    Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ΕΕ Αντονι Κόμφορτ καλωσόρισε την Κύπρο και τους πολίτες της στην ΕΕ εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου και αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές λέγοντας ότι η Κύπρος στις 13 Ιουνίου θα εκλέξει τους έξι αντιπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Σημείωσε ότι ο αριθμός των Τ/Κ που θα ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές δεν θα είναι μεγάλος και πρόσθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε του λόγους».

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας είπε ότι η χθεσινοβραδινή γιορτή είναι ιστορική για όλους τους πολίτες της Κύπρου, καθώς ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης βρίσκει την Κύπρο πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Ο κ. Ζαμπέλας σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου θα συνεχισθούν ώστε να επανενωθεί η Κύπρος και η μοιρασμένη πρωτεύουσά της.

    Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών --------------------------------------- Την επίλυση του παλαιστινιακού και του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία, τις ελευθερίες της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλους, αλλά και τη διαδικασία του διαλόγου ως μέσου για την ειρηνική επίλυση διαφορών ζητά με ψήφισμά του το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το Παγκόσμιο Βήμα ζητά ακόμα τη στήριξη και υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ιρακινού λαού και την αξίωση για αποχώρηση των στρατευμάτων εισβολής και κατοχής, καθώς και την απόδοση της εξουσίας στη λαϊκή κυριαρχία.

    Το ψήφισμα εκδόθηκε από το Παγκόσμιο Βήμα, κατά την τριήμερη 3η συνάντηση Θρησκειών και Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 7 μέχρι τις 9 Μαϊου.

    Επιπλέον, με το ψήφισμα το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών ζητά την ανάληψη συνεργασιακών δράσεων για την ανακούφιση των θυμάτων του πολέμου και της τρομοκρατίας, την απελευθέρωση των ομήρων και την αντιμετώπιση των καταστροφών που επιφέρουν.

    Το Παγκόσμιο Βήμα ζητά επίσης την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε συνεργασία με τους υπάρχοντες διεθνείς θεσμούς με μη κυβερνητικές οργανώσεις και γενικότερα με την κοινωνία των πολιτών με στόχο την υπεράσπιση της πολιτισμικής δημιουργίας και την ανάδειξη του πολιτισμού ως κεντρικού στοιχείου των κοινωνιών του 21ου αιώνα.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος είπε πως ''το όραμα των συνεδρίων αυτών είναι η δημιουργία, με τη συμβολή των θρησκειών και των πολιτισμών μιας νέας διεθνούς τάξης με γνώμονα τη δικαιοσύνη, την ηθική και το δίκαιο''.

    Αναφερόμενος στην αγάπη, ο Επίσκοπος Κύκκου είπε πως ''η αγάπη, όπως τη διδάσκει και τη βιώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία, ξεπερνά κάθε φραγμό γεωγραφικό ή φυλετικό και βρίσκεται σε άμεση αναφορά προς την πανανθρώπινη κοινωνία''.

    ''Καταργεί κάθε φυλετική διάκριση και περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από φυλή και χρώμα, γλώσσα και θρησκεία'', πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας ο Επίσκοπος Κύκκου ανέφερε πως ''ο εθνικός, θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός είναι οργανικό και αναπαλλοτρίωτο στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

    Νεολαία ΟΚΟΕ - Συνέδριο ----------------------- Με την έκδοση ψηφισμάτων και εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου της κατά το οποίο συζητήθηκαν διεξοδικά το Κυπριακό στις διάφορες πτυχές του.

    Στο ψήφισμα που ενέκρινε το συνέδριο τονίζεται πως «η Νεολαία ΟΚΟΕ τάσσεται από την ίδρυσή της υπέρ μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα προνοεί ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα».

    Προστίθεται ότι «σε ένα τέτοιο κράτος θα διασφαλίζονται τα δικαιώματα του κάθε πολίτη και της κάθε κοινότητας χωρίς διακρίσεις με βάση τη φυλετική καταγωγή ή τη θρησκεία τους. Η όποια λύση πρέπει να προβλέπει την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και ιδιαίτερα των τριών ελευθεριών (ιδιοκτησίας, εγκατάστασης, διακίνησης)».

    Αναφέρεται ότι «η Νεολαία ΟΚΟΕ αγωνίζεται για μια δίκαιη λύση που θα προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους. Ακόμα απαιτεί την αποτελεσματική διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων».

    Η Νεολαία ΟΚΟΕ εξετάζοντας την επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου 2004 τονίζει ότι αυτή οφείλει και πρέπει να καταστεί αφετηρία νέων αγώνων για το σύνολο του κυπριακού λαού. Θεωρεί ότι αυτή η νέα πορεία πρέπει να κινηθεί στους εξής άξονες:

    1. Διαφύλαξη της ενότητας που ο κυπριακός λαός όρισε με το ποσοστό του 75,83% υπέρ της πλειοψηφούσας άποψης με σεβασμό στη μειοψηφούσα άποψη. Εφόσον ο λαός είναι ενωμένος και σαφής, δεν πρέπει οι ηγεσίες να μην είναι ομόψυχες.

    2. Αισιοδοξεί ότι η δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική ηγεσία του τόπου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και το Εθνικό Συμβούλιο θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κυπριακού λαού για σωστή διαχείριση της επόμενης ημέρας.

    3. Διασαφήνιση της θέλησης για λύση του Κυπριακού στη βάση της θέσης για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    4. Διεκδίκηση της ανάγκης για βελτίωση του προταθέντος σχεδίου σε θέματα όπως οι εγγυήσεις για την ασφάλεια και την εφαρμογή της λύσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό, και τη διενέργεια νέου Δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατό.

    5. Στενή συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ώστε μέσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης να συνδράμουμε από κοινού στην επανένωση του τόπου μας.

    6. Σωστή αξιοποίηση της ένταξης στην ΕΕ για το συμφέρον ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    7. Καταδίκη των έξωθεν απειλών και εκβιασμών που στόχο είχαν την αλλοίωση της άποψης του κυπριακού λαού καθώς και των εντός Κύπρου υπερβολών που οδηγούσαν σε δαιμονοποίηση ή ωραιοποιήση του σχεδίου.

    8. Καταδίκη των εθνικιστικών-σοβινιστικών εξάρσεων, στοιχείων που δεν επιθυμούν την επανένωση και τη συμβίωση, και έδρασαν συγκαλυπτόμενα πίσω από την απογοήτευση και την άρνηση του κυπριακού λαού να αποδεχτεί το Σχέδιο Ανάν 5.

    Στο Συνέδριο συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τα σωματεία μέλη της ΟΚΟΕ από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας.

    Την εναρκτήρια τελετή άνοιξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος και ενημέρωσε για τις εξελίξεις του Κυπριακού μετά το δημοψήφισμα και την ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Ιακώβου ανέλυσε τους λόγους που οδήγησαν την ε/κ κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο Ανάν, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού διαφαίνεται στο κοντινό μέλλον.

    «Σήμερα'', τόνισε ο κ. Ιακώβου, ''που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, η Κύπρος αναβαθμίζεται και αποκτά νέες δυνατότητες στην προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας».

    Ο Πρόεδρος της Νεολαίας ΟΚΟΕ Σταύρος Πολυβίου στη προσφώνησή του στο Συνέδριο ανάφερε ότι ο βασικός στόχος της Νεολαίας ΟΚΟΕ δεν θα μπορούσε να είναι άλλος με την ίδρυσή της, από την καταγραφή και συσπείρωση της Απόδημης Κυπριακής Νεολαίας της Ελλάδας.

    «Μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες η Νεολαία ΟΚΟΕ κατάφερε μια ισχυρή παρουσία της νεοσύστατης οργάνωσης. Προώθησε τον αγώνα της Κύπρου σε επίπεδο ενημερωτικό και αγωνιστικό, με διορατικότητα κα σύνεση», είπε.

    Πρόσθεσε ότι «οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προσωπικών επαφών αλλά και στο πλαίσιο πανελληνίων, πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων συνεδρίων. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει μια οργάνωση σαν τη Νεολαία ΟΚΟΕ να πραγματοποιήσει ικανή πολιτιστική παρέμβαση στον ελλαδικό χώρο, προσδίδοντάς της και τη χροιά που επιθυμεί για την εξυπηρέτηση των στόχων της».

    Ο Πρόεδρος της ΟΚΟΕ Κώστας Σταματάρης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο της Νεολαίας που αποτελεί χρυσό απόθεμα και άξιο συνεχιστή της οργάνωσης.

    Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των παρευρισκομένων τουρκοκυπριακών οργανώσεων (AGP - Κυπριακή Νεολαιίστικη Πλατφόρμα από τη Κωνσταντινούπολη, και τη Νεολαία της Πλατφόρμας «Αυτή η χώρα είναι δική μας») ο Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν με την Νεολαία ΟΚΟΕ. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξέφρασε την ευχή να επαναληφθεί σύντομα νέο ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους ώστε να προχωρήσει η ενοποίηση της Κύπρου.

    Στη συζήτηση για το Κυπριακό, τη σχέση με τους Τουρκοκύπριους και την επαναπροσέγγιση αναπτύχθηκε έντονος και πλούσιος προβληματισμός για την επόμενη μέρα μετά τα δημοψηφίσματα και την ένταξη της Κύπρου στη ΕΕ.

    Στην εναρκτήρια τελετή παρευρέθηκε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης και μέλη του ΚΣ της ΟΚΟΕ. Μήνυμα έστειλε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).

    Τέλος έγινε η εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης, το οποίο στη πρώτη συνεδρία του συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

    1. Πρόεδρος και Υπεύθυνος Νότιο-Δυτικής Ελλάδας: Πολυβίου Σταύρος (Πάτρα) 2. Α Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Στερεάς και Κεντρικής Ελλάδας: Ρέππας Ανδρέας (Λαμία) 3. Β΄ Αντιπρόεδρος: Κυριακού Εκτορας (Αθήνα) 4. Αντιπρόεδρος Βόρειας Ελλάδας: Γερμανού Σοφία (Θεσσαλονίκη) 5. Αντιπρόεδρος Αιγαίου και Νήσων: Σταματάρης Πυθαγόρας (Ρόδος) 6. Γενικός Γραμματέας: Κουρσούμπας Νίκος (Αθήνα) 7. Αναπληρωτής Γραμματέας: Φιλίππου Φώτης (Αθήνα) 8. Ταμίας: Χαραλάμπους Κούλα (Αθήνα) 9. Μέλος: Ιωακείμ Μόσχα (Ρόδος) 10. Μέλος: Χατζηπαντελής Ανδρέας (Θεσσαλονίκη) 11. Μέλος: Τσεπελάκη Δέσποινα (Βέροια)

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Διακοπή ημιτελικού ------------------------------------------------- Διακόπηκε χθες βράδυ, λόγω επεισοδίων και ρίψης αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, ο επαναληπτικός ημιτελικός αγώνας μεταξύ των ομάδων ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ για το ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου.

    Το παιχνίδι διακόπηκε στο 82ο λεπτό και ενώ προηγείτο η ομάδα του ΑΠΟΕΛ με 1 - 0. Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων είχε γίνει στην έδρα της ΑΕΛ στη Λεμεσό και είχε λήξει με 2 - 0 υπέρ της ΑΕΛ.

    Η Δικαστική Επιτροπή της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) θα αποφασίσει τελικά την τύχη του αγώνα. Το ερχόμενο Σάββατο είναι προγραμματισμένος ο τελικός του Κυπέλλου.

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σουηδία

    [08] (Κ) Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Απεσταλμένος Προέδρου - Λιθουανία - Λετονία

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης αναχώρησε για την Λιθουανία και τη Λετονία, ως απεσταλμένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Arturas Paulauskas, και την Πρόεδρο της Λετονίας Vaira Vike Freiberga.

    [09] (Κ) Ιακώβου - Μολυβιάτης - ΕΕ - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως το Κυπριακό δεν είναι στο ράφι και ποτέ δεν υπήρξε κύριο θέμα στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα - Επίσκεψη

    [12] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Σύσκεψη για τουρισμό - Διακίνηση

    Εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην κυπριακή κυβέρνηση αποκλειστικά και μόνο και σε κανένα άλλο να αποφασίσει εάν θα θέσει σε εφαρμογή τη νομοθεσία για επιβολή προστίμων σε όσους εισέρχονται από παράνομα λιμάνια ή αεροδρόμια στα κατεχόμενα, πότε θα τη θέσει και τι είδους διοικητικά μέτρα θα πάρει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7004            1,7106
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0080            2,0198
    Λίρα Αγγλίας                     1,1316            1,1383
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,1542        229,9379
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8994          2,9223
    Δολάριο Καναδά                     2,7917          2,8137
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,7552         13,8504
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5039         15,6250
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6171          2,6378
    
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ 81,80 (-0,39)

    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών £ 134.975

    Δείκτης FTSE/CYSE 20 £ 81.486 358,91 (-0,62) FTSE Med 100 ** 6.518,55 ( 0,33)

    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο Τραπεζικοί Οργανισμοί £ 71.229 104,58 (-0,51) Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί £ 3.216 71,84 (-1,01) Ασφαλιστικοί Οργανισμοί £ 2.593 15,66 (-1,76) Βιομηχανικές Εταιρείες £ 5.197 52,86 ( 0,28) Τουριστικές Επιχειρήσεις £ 2.632 52,45 (-2,22) Εμπορικές Εταιρείες £ 15.066 22,78 ( 0,18) Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών £ 5.083 66,99 ( 0,98) Ετ. Πληροφορικής £ 2.961 2,80 ( 1,45) Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ. £ 5.266 8,64 (-1,82) Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας ψαριών £ 0 12,09 (-2,03) Ξενοδοχεία £ 3.432 30,38 (-0,43) Αλλες Εταιρείες £ 12.461 65,71 (-0,53)

    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του

    [15] (Κ) Ρουσόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός - Χριστόφιας

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Πενιχρό ενδιαφέρον

    Πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) άσκησε το πενιχρό σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 81 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,4%, κλείνοντας στις 81,8 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα κράτησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών τζίρος στις 134 χιλιάδες λίρες, ποσό που αποτελεί τον τρίτο χαμηλότερο από την επίσημη λειτουργία του ΧΑΚ το 1996.

    [17] (Κ) ''Κερύνεια-Ελευθερία'' - Αιγαίο - Εκδηλώσεις

    [18] (Κ) Aegean Airlines - Πτήσεις - Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Τη διενέργεια τριών πτήσεων την ημέρα από την Αθήνα προς τη Λάρνακα και αντίθετα αρχίζει από τις 28 Μαΐου η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

    Οπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη της διοίκησης της εταιρείας οι τρεις πτήσεις θα διενεργούνται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ενώ από το Σεπτέμβριο προγραμματίζονται και τέσσερις πτήσεις εβδομαδιαίως από τη Λάρνακα προς τη Θεσσαλονίκη και αντίθετα.

    [19] (Κ) ΠΕΟ - DEV-IS - Συνάντηση - Δημοψηφίσματα

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και DEV-IS συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για την επίτευξη του στόχου της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσης του λαού, καθώς και της γρήγορης επίλυσης του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, η οποία είχε κύριο θέμα το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ο κ. Κυρίτσης είπε πως οι δύο οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν, όπως αυτό τέθηκε ενώπιον των δύο κοινοτήτων στη διαδικασία των δημοψηφισμάτων, μπορεί να αποτελέσει τη μορφή λύσης.

    ''Γι' αυτό το λόγο πρέπει να εξαλειφθούν οι ανησυχίες, ιδιαίτερα της ε/κ κοινότητας, σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας και τις εγγυήσεις από τον ΟΗΕ για την εφαρμογή του σχεδίου, οι οποίες είχαν συμβάλει έτσι ώστε η ε/κ κοινότητα να τοποθετηθεί με το όχι στο δημοψήφισμα'', σημείωσε.

    [20] (Κ) Κύπρος - Τσετσενία - Επίθεση - Καταδίκη

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει έντονα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά απώλεια πολλών ζωών, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Akhmad Kadyrov.

    [21] (Κ) Κασουλίδης - Ευρωεκλογές - Υποψηφιότητα

    Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξήγγειλε σήμερα την πρόθεσή του να καταθέσει υποψηφιότητα για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων εκπροσώπων της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [22] (Κ) ΕΕ - Κυπριακή Εβδομάδα - Εναρξη

    Άρχισαν σήμερα το μεσημέρι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου Ρομάνο Πρόντι, οι εκδηλώσεις της «Κυπριακής Εβδομάδας», ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα τελεστούν απόψε από τον Κύπριο Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι επιθυμητή η επιβολή κυρώσεων σε Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται στην Κύπρο από παράνομες εισόδους και πως εάν παρουσιαστεί κατάσταση που να επιβάλλει την επιβολή τέτοιων κυρώσεων είναι θέμα πολιτικής και θα αποφασίσουν σχετικά οι αρμόδιες αρχές.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο όπου παρευρέθηκε στο δείπνο για την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας και είχε επαφές με παράγοντες της ομογένειας και Βρετανούς βουλευτές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι με βάση τη γενική πληροφόρηση αναμένει να είναι επικριτική η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εναντίον της πλευράς που δεν ενέκρινε το σχέδιο Ανάν.

    Επεσήμανε ακόμη ότι με βάση τα όσα άκουσε από τις επαφές που είχε στην Βρετανία αλλά και με άλλους κύκλους φαίνεται ότι η διαδικασία και ο τρόπος που ακολουθήθηκε στις διαπραγματεύσεις είναι αντικείμενο επανεξέτασης, κατά πόσον δηλαδή ήταν η ενδεδειγμένη και η σωστή.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

    Αργά το βράδυ της Παρασκευής 7 Μαίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος, αφίχθη στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντις Αμπέμπα γιά ποιμαντορική επίσκεψη.

    Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ο αρχηγός της αιθιοπικής εκκλησίας Πατριάρχης Παύλος, ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος, ο πρέσβυς της Ελλάδος κ. Διονύσιος Κουντουρέας, ο πρέσβυς της Αιγύπτου κ. Shamel Nasser, ο πρόεδρος της τοπικής Ελληνικής κοινότητας κ. Γιώργος Σταύρου και τα μέλη της κοινότητας, ο εφημέριος του καθεδρικού ναού Αγίου Φρουμεντίου ιερομόναχος Ιάκωβος και πολλοί διπλωματικοί και κοινοτικοί παράγοντες.

    Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος συνοδευόμενος από τον Αιθίοπα Πατριάρχη και τον οικείο Μητροπολίτη μετέβη στο Μητροπολιτικό μέγαρο όπου και κατέλυσε.

    Τον Πατριάρχη στην περιοδεία του συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος (Εκκλησία Κύπρου), ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο πρεσβύτερος Σπυρίδων Κλαδάκης και ο Πατριαρχικός Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,

    Αλεξάνδρεια, 8 Μαίου 2004

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΘΙΟΠΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ---------------------------------- Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 8 Μαίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', είχε στο Πατριαρχικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Πατριάρχη της Αιθιοπικής Εκκλησίας κ. Παύλο.

    Τον Μακαριώτατο και τη συνοδεία του, υποδέχτηκαν στην είσοδο του Πατριαρχείου, τα μέλη της ιεράς Συνόδου, ενώ μαθητές και μαθήτριες των κατηχητικών σχολείων τραγουδούσαν θρησκευτικά τραγούδια με παραδοσιακό ρυθμό.

    Ο Αιθίοπας Πατριάρχης υποδέχτηκε με χαρά τον Μακαριώτατο, αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις που συνδέουν τις δύο Εκκλησίες και με τον Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρο και τόνισε ότι η επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου εμψυχώνει τόσο τον ίδιο όσο και τους πιστούς. Ακολούθως, ο Αιθίοπας προκαθήμενος αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της Αιθιοπικής Εκκλησίας τονίζοντας τα έργα που έχουν επιτευχθεί με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη των ανθρώπων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η βαθειά πίστη είναι αυτή που βοήθησε να ξεπεραστούν τα δύσκολα εκείνα χρόνια που η χώρα μαστιζόταν από την πείνα και τους εμφύλιους πολέμους.

    Ο Πατριάρχης Πέτρος, στην αντιφώνηση του μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: ''Είναι χρέος και ύψιστη αποστολή της Εκκλησίας η διδασκαλία του ονόματος του Χριστού σε όλα τα πέρατα της οικουμένης, όχι βεβαίως με τη βία και την επιβολή, αλλά με τη διακονία και την αγάπη?Με το πνεύμα αυτό ερχόμεθα κοντά σας, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο και εκπρόσωπο μας στην Κύπρο, ο οποίος με τη δική σας συνεργασία, πρόκειται να αναλάβει τα έξοδα διατροφής ενός ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία, έργο μεγάλης σημασίας.''

    Στη συνέχεια οι δύο προκαθήμενοι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, ενώ ο Μητροπολίτης Κιτίου, λαβών το λόγο ενημέρωσε γιά το κοινωφελές έργο που επιτελεί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταπολέμησης της Μάστιγας της Πείνας, του οποίου προεδρεύει, αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που πρόσφερε στο παρελθόν στο λαό της Αιθιοπίας κατά τα δύσκολα χρόνια, στη βοήθεια που αποστέλλεται μέσω του Μητροπολίτη Αξώμης και στην πρόθεση του να στηρίξει οικονομικά τη λειτουργία ενός ορφανοτροφείου.

    Ο Πατριάρχης κ. Παύλος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά γιά τη πρόθεση του Μητροπολίτη Κιτίου χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει και γιά την μέχρι σήμερα βοήθεια και συμπαράσταση του Κυπρίου αδελφού.

    ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ -------------------------------------------------------- Το πρωί του Σαββάτου 8 Μαίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αξώμης κ. Πέτρο γιά θέματα που αφορούν στην Ιερά Μητρόπολη και στο πνευματικό και φιλανθρωπικό της έργο και το μεσημέρι παρέστη στο γεύμα που παρέθεσε ο οικείος μητροπολίτης στο μητροπολιτικό μέγαρο, στο οποίο παρακάθησε και ο πρέσβυς της Ελλάδος κ. Διονύσιος Κουντουρέας.

    Αργά το απόγευμα, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Αδδίς Αμπέμπα, όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Σταύρου και τα Διοικητικά μέλη. Ο Α' Αντιπρόεδρος κ. Θεόφιλος Μολδοβάνος, καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και εξέφρασε τις ευχαριστίες όλων γιά τη συμπαράσταση του προς τον Ελληνισμό της Αιθιοπίας και ιδιαίτερα την επέμβαση του στο τελευταίο συνέδριο του ΣΑΕ γιά την επίλυση του ζωτικού προβλήματος των εθνικοποιήσεων των περιουσιών των Ελλήνων.

    Ο Πατριάρχης στην αντιφώνηση του μεταξύ άλλων είπε: '' Η παρουσία μας ενταύθα δεν είναι μία τυπική επίσκεψη προς την Ελληνική Κοινότητα της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης. Απεναντίας, είναι έκφραση της αμοιβαίας επιθυμιας γιά κοινωνία των προσώπων υπό την προοπτική της εκκλησιαστικής εμπειρίας?

    Με την ενταύθα παρουσία μας τιμούμε το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αξώμης, ο οποίος επί πολλά έτη προσφέρει τον λόγο και την καρδία του στην ανάπτυξη και την επιβεβαίωση της πνευματικής του αποστολής.

    Διά αυτού όμως του τρόπου οι Ελληνες απολαμβάνουν την ενοποιητική του παρουσία και επίσης στηρίζονται και στηρίζουν την Εκκλησία?Επομένως, ο όρος ''περιχώρηση'' είναι δυνατόν να αποδώσει το ευρύτερο πλέγμα των σχέσεων μεταξύ του έργου του Σεβασμιωτάτου και εκείνου των Ελλήνων. Η περιχώρηση αυτή εκδηλώνεται όχι με τη μορφή εθνικών εμμονών ή φυλετικών αγκυλώσεων.

    Αντιθέτως, εκφράζουν τη μέριμνα της Εκκλησίας γιά τη διαρκή διατήρηση της σχέσεώς τους με τον Ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος στη διαχρονική του παρουσία και εξέλιξη συνάντησε την πίστη στον Ιησού Χριστό.''

    Ακολούθως το λόγο πήρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος όπου και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γιά την άριστη συνεργασία που γίνεται προς το συμφέρον των Ελλήνων χριστιανών που διαμένουν στην Αδδίς Αμπέμπα, τονίζοντας ότι η Ελληνική Κοινότητα της Αιθιοπικής πρωτεύουσας είναι μία από τις καλύτερες κοινότητες της Αφρικής.

    Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης ενημερώθηκε γιά τα έργα και την προσφορά της Κοινότητας προς τους αναξιοπαθούντες καθώς και γιά την πορεία της επιτυχημένης λειτουργίας τόσο του ελληνικού όσο και του αγγλόφωνου κοινοτικού σχολείου στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 800 μαθητές και θεωρείται ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτήρια της χώρας.

    Το βράδυ, ο Μακαριώτατος παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Κυπριακή εταιρεία J&P (Ιωάννου και Παρασκευαίδης) στην αίθουσα της Αθλητικής Ενωσης ''Ολυμπιακός''. Στο δείπνο παρέστησαν ο Διευθυντής της εταιρείας κ. Φοίβος Κυριακίδης, ο Ελληνας πρέσβυς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ενωσης, ο Μητροπολίτης Αξώμης, τα μέλη της Πατριαρχικής συνοδείας, οι οικογένειες Συκά, Τουμά, Τσιαβού, Δονικιάν, Μαγδαληνού και Βαλασκαντζή και εργαζόμενοι στην εταιρεία J&P.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου ανταλλάγησαν προσφωνήσεις και προπόσεις. Πρώτος έλαβε το λόγο ο οικείος Μητροπολίτης, όπου και ευχαρίστησε τον επικεφαλή της J&P διότι στο άκουσμα και μόνο της καθόδου του Πατριάρχη, έσπευσε να οργανώσει το δείπνο εκφράζοντας συνάμα τη χαρά όλων των Ελλήνων της Αιθιοπίας να έχουν κοντά τους, εδώ και τρία χρόνια, τους εκ Κύπρου εργαζόμενους στην εταιρεία, που είναι μία παρουσία που όλοι την είχαν ανάγκη. Τέλος, ευχήθηκε όπως βρεθεί σύντομα ειρηνική λύση στο πολύχρονο πρόβλημα της μαρτυρικής Κύπρου.

    Ο Μακαριώτατος στην προσφώνηση του είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: '' Η χαρά συναντά την ικανοποίηση, καθώς κατά τη διάρκεια της επισήμου αυτής επισκέψεώς μας, συναντούμε αδελφούς καταγομένους από την μαρτυρική ιδιαιτέρα πατρίδα μας, την Μεγαλόνησο Κύπρο? Η προσφάτως λαμπρώς εορτασθείσα πλήρης ένταξη της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ενωση, δεν υπήρξε μόνο δικαίωση της μακράς διεργασίας που έγινε υπό του Κυπριακού λαού και των αξίων ηγετών του.

    Παραλλήλως αποτελεί τη δικαιολογημένη και προφανώς βέβαιη αφετηρία της λύσεως του μεγάλου και ακόμη ανοικτού πολιτικού προβλήματος?Η κατά την Αφρική δικαιοδοσία του Πατριαρχικού μας Θρόνου, υποχρεώνει τον προκαθήμενό του να διέρχεται μετά ποιμαντικού ενδιαφέροντος τις επαρχίες της Αφρικής, γιά να διαλέγεται και να επικοινωνεί με το ποίμνιο του.

    Σε ολόκληρη όμως την Αφρική συναντούμε και δικαίως επαινούμε όλους τους εξ Ελλάδος και Κύπρου συνεργαζόμενους Ελληνες αδελφούς, οι οποίοι στηρίζουν και στηρίζονται από την Εκκλησία?

    Παραλλήλως, θαυμάζουμε το μόχθο και την εργατικότητά τους, καθώς εκτείνονται από την Βόρειο μέχρι την Νότιον Αφρική και από την Δυτική μέχρι την Ανατολική, τα δε έργα τους είναι αξιόπιστα και δικαίως προκαλούν την εμπιστοσύνη και εκπέμπουν τη δυναμική τους παρουσία.''

    Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Κυριακίδης ο οποίος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη γιά την παρουσία του και την αποδοχή της πρόσκλησης, αιτήθηκε της πατριαρχικής ευλογίας γιά ευώδοση του έργου τους στην Αιθιοπία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο ανά την αφρικανική ήπειρο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,

    Αλεξάνδρεια, 9 Μαίου 2004

    ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ----------------------------------------- Την Κυριακή 9 Μαίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου στην Αδδίς Αμπέμπα. Τον Μακαριώτατο πλαισίωναν οι Σεβ. Μητροπολίτες Αξώμης Πέτρος και Κιτίου Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Νειλουπόλεως Γεώργιος, ο Ιερομόναχος Ιάκωβος Γιαννακής, ο Πρεσβύτερος Σπυρίδων Κλαδάκης και ο Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

    Στην ευχαριστιακή σύναξη παρέστησαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος Διονύσιος Κουντουρέας, οι Πρέσβεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γεώργιος Σταύρου, Διπλωματικοί και Κοινοτικοί αξιωματούχοι, πλήθος πιστών καθώς και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ελληνικών σχολείων.

    Ο Μητροπολίτης Αξώμης Πέτρος, προσφωνώντας τον Πατριάρχη, αναφέρθηκε με πολλή συγκίνηση στην πέραν των 30 ετών αγάπη που τον συνδέει με τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: '' Σας ευχαριστώ ευγνωμόνως που προσπαθήσατε τόσο πολύ διά να εκπληρώσετε την σφοδράν επιθυμίαν μου, να σας υποδέχομαι σήμερον επισήμως εις την ιστορικήν Μητρόπολιν της Αξώμης, μέσα στην όμορφην Χριστιανική χώρα της Αιθιοπίας, την οποίαν διακονώ επί 25ετίαν τώρα και που φυσικά δεν γνωρίζω τον χρόνον που ακόμη ο Θεός θα μοι επιτρέψη να την διακονώ εν ζωή και είμαι ευγνώμων διότι ήθελα πολύ να δεχθώ τον αναδημιουργόν του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Μέγαν οιακοστρόφον εν τω πηδαλίω της αρχαιοτέρας Εκκλησίας, του ενδόξου Αποστόλου Μάρκου, τον πανίσχυρον Πατριάρχην εν τη διοικήσει του ιστορικού Πατριαρχείου μας, τον ενστερνησθέντα το πολύπλευρον έργον του Πατριαρχείου με την επέκτασιν του κηρύγματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, της σωτηρίας των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής, τόπου και χώρου, γλώσσης και διαλέκτου.''

    Στη συνέχεια, ανέλυσε το πολύπλευρο έργο του Πατριάρχη, αναφέρθηκε στην ιστορία και τη σημερινή πορεία της Μητρόπολης Αξώμης και ολοκλήρωσε με τα παρακάτω: '' Ως εν αρχή ανέφερον Μακαριώτατε, αναδημιουργήσατε το Πατριαρχείον ουχί διά ζώσης πίστεως, διά ναών και ιδρυμάτων, διά κοινοτήτων και συλλόγων και ενοριών, διά ταξιδίων και συνεδρίων που όλα αυτά δημιουργούν μίαν ιστορίαν θαυμαστήν και ατελείωτην, αλλά συμπληρώνετε την αναδημιουργίαν αυτήν και διά τον μεγάλον υλικόν και πνευματικόν έργον της ανεγέρσεως του νέου Πατριαρχικού Μεγάρου. Μνημείον που θα το διαδέχονται οι αιώνες, που θα κοσμεί την Ορθοδοξίαν και την Ελλάδαν και εντός του οποίου πλέον των πνευματικών μορφών που θα εργάζονται γιά την Ορθοδοξίαν και το Πατριαρχείον μας, και θα παρουσιάζονται οι σελίδες, οι τόμοι, τα βιβλία, τα έργα τέχνης, οι θησαυροί του από της αρχής του.''

    Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων είπε: '' Σεβασμιώτατε, με την ενταύθα παρουσία μας και την προκείμενη Θεία Λειτουργία, τιμούμε την Σεβασμιότητά σας και τους πιστούς της επαρχίας σας, τους οποίους γιά πολλά έτη διαποιμένετε θεοφιλώς και θεαρέστως. Τα πνευματικά σας χαρίσματα και κυρίως η μακρά εκκλησιαστική σας πείρα αποτελούν τις απαραίτητες εγγυήσεις, αλλά και τα εχέγγυα της επιτυχούς επισκοπικής σας διακονίας.

    Το όλο έργο σας ήταν πάντοτε ποιμαντικώς ενταγμένο και εκκλησιαστικώς εξαρτημένο από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, προσαρμοζόμενο πάντοτε στις ενταύθα τοπικές συνθήκες και στα αιτήματα των της επαρχίας σας πιστών τέκνων της Εκκλησίας. Δώσατε το παράδειγμά σας προς τους νεότερους Ιεράρχες του Θρόνου και απολαύσατε την τιμήν και την εκτίμηση πάντων, τόσο εντός των δικαιοδοσιακών ορίων του Πατριαρχείου μας, όσο και στην ανά την οικουμένη Εκκλησία του Χριστού.

    Κατακλείοντας, σας ευχαριστούμε γιά την πρόσκλησή σας, γιά τα όσα πράττετε κατά την παρούσα ποιμαντική και επίσημη επίσκεψή μας στην επαρχία σας και σας τιμούμε γιά τα όσα έχετε προσφέρει, χωρίς περιορισμούς και χωρίς να ζητάτε ανταλλάγματα. Διό και μετά πάσης ικανοποιήσεως σας ευχαριστούμε γιά τους καλούς σας λόγους και ευχόμεθα μακροημέρευση και ενίσχυση από το Θεό, ώστε να συνεχίσετε να προσφέρετε την αγάπη σας προς τα τέκνα της επαρχίας σας, που είναι και τέκνα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

    Προς όλους δε τους παρόντες και συμπροσευχομένους, απονέμομε την Πατριαρχική ευλογία μας και ευχόμεθα πατρικώς η Χάρη του Κυρίου και Θεού μας να είναι μαζί τους καθ' όλην την διάρκειαν της ζωής τους.''

    Τέλος, ο Μακαριώτατος προσέφερε στον Μητροπολίτη Αξώμης ασημένιο Πατριαρχικό εγκόλπιο και την εικόνα του Αγίου Αθανασίου ως δείγμα αναγνώρισης του έργου και της πολυετούς προσφοράς του στο Πατριαρχείο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης παραχώρησε συνέντευξη τύπου προς το ελλαδικό τηλεοπτικό κανάλι MEGA, το οποίο οπτικογράφησε το Πατριαρχικό συλλείτουργο.

    Στη συνέχεια ο οικείος Επίσκοπος παρέθεσε δεξίωση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στην οποία παρέστησαν όλοι όσοι συμμετείχαν στη Θεία Μυσταγωγία, ενώ το μεσημέρι παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας. Στο γεύμα παρέστησαν, πέραν της Πατριαρχικής συνοδείας, ο Πρέσβυς της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αδδίς Αμπέμπα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ντιριντάουα κ. Ιωάννης Γιωργαλλής, ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ενωσης ''Ολυμπιακός'' κ. Νάσος Ρούσσος και οι κ.κ. Δημήτριος Συκάς και Γεώργιος Δούκας.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,

    Αλεξάνδρεια, 10 Μαίου 2004

    Η ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ------------------------------------------------------ Την Ιερά Μονή Σαμπατά της Αιθιοπικής Εκκλησίας επισκέφθηκε το απόγευμα της Κυριακής 9 Μαίου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ'. Ο Αιθίοπας Πατριάρχης κ. Παύλος και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Αιθιοπικής Εκκλησίας, οδήγησαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο στην εν λόγω Μονή προκειμένου να επισκεφθεί το ορφανοτροφείο θηλέων, το οποίο στεγάζεται σε χώρους του μοναστηρίου.

    Στην είσοδο της Ιεράς Μονής, τους δύο Πατριάρχες υποδέχτηκαν οι μοναχές και τα 200 κοριτσάκια του ορφανοτροφείου που τραγουδούσαν παραδοσιακούς ύμνους.

    Με τις ευλογίες των δύο Πατριαρχών, το ορφανοτροφείο ανέλαβε να υιοθετήσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, μέσω του Προέδρου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου.

    Ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους της Μονής και στα εργαστήρια χειροτεχνίας και ραπτικής, στις αίθουσες διδασκαλίας και στους κοιτώνες του ορφανοτροφείου και στη συνέχεια οι αδελφές της Μονής πρόσφεραν στο αρχονταρίκι ελαφρύ γεύμα. Πριν την αναχώρηση αντηλλάγησαν δώρα και ο Μητροπολίτης Αξώμης προσέφερε ιματισμό.

    Στη συνέχεια όλοι οι προαναφερόμενοι μετέβησαν στα γραφεία της Κυπριακής εταιρείας J&P, όπου ο Πατριάρχης, μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Φοίβου Κυριακίδη, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και ευλόγησε τους Κυπριακής καταγωγής εργαζομένους.

    Το βράδυ, ο Μακαριώτατος μετέβη στην Αθλητική Ενωση ''Ολυμπιακός'', όπου η Ελληνική Κοινότητα παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του στην παρουσία του Ελληνα Πρέσβυ, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας και πολλών παροίκων.

    Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο προσφώνησε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Σταύρου, ο οποίος εξέφρασε εγκάρδια αισθήματα σεβασμού, τιμής και αγάπης προς το πρόσωπο του Πατριάρχη, τονίζοντας παράλληλα ότι η παρουσία του, δίνει στον καθένα δύναμη και ελπίδα γιά το μέλλον της παροικίας.

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Αθλητικής Ενωσης ''Ολυμπιακός'' κ. Νάσος Ρούσσος, ο οποίος καλοσώρισε με τη σειρά του τον Μακαριώτατο και τόνισε ότι ο Σύλλογος του οποίου προεδρεύει, σε πολλές και ποικίλες περιπτώσεις, έτυχε και τυγχάνει της αμερίστου βοηθείας αλλά και της ηθικής και υλικής συμπαραστάσεως της Εκκλησίας.

    Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων, είπε και τα εξής:'' Ο λόγος που σήμερα καλούμεθα να απευθύνουμε προς τα μέλη της ενταύθα Ελληνικής Κοινότητας είναι άμεσος και ειλικρινής. ?μεσος μεν, διότι ο Ελληνισμός της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης είναι ακμαίος και συνεχιστής της μακράς παραδόσεως των Ελλήνων. Ειλικρινής δε, καθώς δεν έχουμε σκοπό να υπερβάλλουμε χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με την αμεσότητα και την ειλικρίνεια θα συνεχίσουμε το ένδοξο παρελθόν μας και την πατρογονική μας παράδοση?

    Ο Ελληνισμός είναι πηγή χαράς όταν εκφράζει και την εκκλησιαστική συνείδηση, καθώς η Εκκλησία ιδιαιτέρως της διασποράς, εκτός από τον ποιμαντικό της λόγο, έχει να επιτελέσει και έργο εθνικό, αποστολή εθνικής ομοψυχίας και συνεργασίας. Το έργο και η αποστολή αυτή συνεχίζονται με επιτυχία από το Πατριαρχείο μας σε όλη την Αφρική, ιδιαιτέρως δε σε επαρχίες και περιοχές, όπου ο Ελληνισμός είναι βαθιά ριζωμένος, όπως στην Αιθιοπία.

    Μαζί με τις ευχαριστίες μας γιά την λίαν ευγενική φιλοξενία της ενταύθα Ελληνικής Κοινότητας, γιά την αγάπη και την οικειότητα που κατά τη διάρκεια της εδώ επισκέψεώς μας απολαμβάνουμε, σας ευλογούμε πατρικώς και σας καλούμε να μείνετε πιστοί στις Ελληνικές παραδόσεις μας και στον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, του οποίου αποτελείτε τα πιστά μέλη.''

    Τέλος, αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα. Κατά τη διάρκεια της δεξιώσεως, ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους τους πάροικους,

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου,


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 10 May 2004 - 17:49:24 UTC