Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Συνέδριο Economist - Κύπρος
  • [02] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήριο μήνυμα
  • [03] (Κ) Γιαννάκης Μάτσης - ΥΠΕΞ Ισπανίας
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδροι Κύπρου - Τσεχίας - Επίσημες συνομιλίες
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)
  • [08] (K) Παπαδόπουλος - Πάουελ - Μπάουτσερ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Τσεχίας
  • [10] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ρουσόπουλος - Επίσκεψη Ερντογάν - Κυπριακό
  • [16] (K) Αθήνα - Συνάντηση Θρησκειών - Επίσκοπος Κύκκου
  • [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Ευρωεκλογές
  • [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Επίσκεψη Ερντογάν - ''Ανατολή''
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Δείπνο (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γενοκτονία Αρμενίων - Καλαϊτζιάν
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Ευρωμεσογειακό Ιδρυμα

  • [01] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Συνέδριο Economist - Κύπρος

    Το σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης στην επιδίωξη συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση του σχεδίου που να επανενώνει την Κύπρο, τόνισε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην 8η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist.

    [02] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήριο μήνυμα

    [03] (Κ) Γιαννάκης Μάτσης - ΥΠΕΞ Ισπανίας

    Προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ισπανό Πρωθυπουργό Jose Luis Rodriguez Zapatero επέδωσε χθες σε συνάντηση που είχε με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos, ο Γιαννάκης Μάτσης ως απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό καθώς και η κατάσταση στο ΔΗΣΥ μετά τις διαγραφές βουλευτών απασχολούν τα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού σε ό,τι αφορά τη διαχωριστική γραμμή και με την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Εκστρατεία ΔΗΣΥ σε Κύπρο και Ευρώπη'' γράφει ότι με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου με την οποία οι βουλευτές Πρόδρομος Προδρόμου και Ρίκος Ερωτοκρίτου ''έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να θέσει σφραγίδα στο κεφάλαιο εσωστρέφεια που τόσο πολύ τον έχει ταλαιπωρήσει και να γυρίσει σελίδα''. Επίσης πρωτοσέλιδα με τίτλο ''Πλήρης διαφωνία Τάσου - ΑΚΕΛ'' αναφέρεται στις στοχεύσεις στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μέσα από τον υπόμνημα που ετοίμασε για να σταλεί στο διεθνή χώρο ''ξετινάζει όχι μόνο το Σχέδιο Ανάν αλλά και την πάγια θέση της ε/κ πλευράς για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία''.

    ''Η Μάχη'' έχει κύριο τίτλο ''Πόλεμος λάσπης και φθοράς'' και αναφέρεται σε ''ανηλεή πόλεμο, που κλιμακώνεται μέρα με την μέρα'' εναντίον της εφημερίδας ''με αφορμή τις εσωτερικές διαμάχες στο ΔΗΣΥ'', ενώ πίσω ''από την εκστρατεία σπίλωσης και φθοράς της εφημερίδας μας κρύβονται οικονομικά συμφέροντα και εκδότες''. Επίσης πρωτοσέλιδα σημειώνεται ότι η ''Μ'' παραμένει στα χέρια της οικογένειας Σαμψών και διαψεύδονται πληροφορίες περί πώλησής της σε τρίτους.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο '''Εμπάργκο' τέλος για τον τουρισμό'' γράφει ότι τις πύλες των κατεχομένων προς τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο ανοίγει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την 'πράσινη γραμμή'''. Προσθέτει ότι ''η κυβέρνηση, αν και παραδέχθηκε χθες ότι ο κανονισμός δεν επιδέχεται άλλης ερμηνείας, εντούτοις δεν έδειξε να ανησυχεί''. Αναφέρεται πρωτοσέλιδα και στη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα κατά την οποία θα συζητήσει με τον Ελληνα ομόλογό του και το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' γράφει ότι ''Ρήγμα στο τείχος'' της διχοτόμησης προκαλούν οι αποφάσεις της ΕΕ για τη γραμμή αντιπαράταξης. Γράφει ότι με βάση την τελική ανακοίνωση της ΕΕ για τη λειτουργία της ''πράσινης γραμμής'' μπαίνει φρένο στα σενάρια της ευρωδιχοτόμησης και θωρακίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι δεν προχωρεί σε ανασχηματισμό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρά μόνο στην πλήρωση δύο κενών υπουργικών θέσεων προκειμένου να μη δοθεί το μήνυμα ότι προβαίνει στην αντικατάσταση ή μετακίνηση οποιουδήποτε υπουργού θέλοντας είτε να τον τιμωρήσει είτε να τον επιβραβεύσει για τη στάση που τήρησε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Διαιωνίζεται κλίμα όξυνσης'' γράφει ότι σε έντονο κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης διεξήχθη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που φαίνεται ''να συζητά υπό το βάρος του έντονου διπολισμού που διαμορφώθηκε πριν από το δημοψήφισμα''. Γράφει ακόμα ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος θα ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την κατάσταση στην Εκκλησία της Κύπρου και θα ζητήσει τη γνώμη του κατά πόσον ενδείκνυται να προκηρυχθούν εκλογές για διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Είπαν και άκουσαν'' αναφέρεται στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία η προσοχή επικεντρώθηκε ''στην αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων και στην επεξήγηση της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς''. Αλλού γράφει ότι σαφείς και ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις πήρε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για την πρακτική εφαρμογή του Κανονισμού που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ και αφορούσε τον τρόπο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ επί της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο.

    [05] (Κ) Πρόεδροι Κύπρου - Τσεχίας - Επίσημες συνομιλίες

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό - Δήλωση -------------------------------------------- Προτεραιότητα της ε/κ πλευράς είναι να δικαιολογήσει το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και η απάμβλυνση της απογοήτευσης που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης για τη μη λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη χθεσινή συνεδρία έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, προσθέτοντας ότι το κάθε κόμμα εξέφρασε τις θέσεις του.

    Ερωτηθείς ποια είναι η προτεραιότητα της ε/κ πλευράς μετά το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''προτεραιότητα είναι να δικαιολογήσουμε το 'Οχι' του κυπριακού λαού και να απαμβλύνουμε όσο μπορούμε την απογοήτευση που υπάρχει, θα έλεγα, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης''.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία ------------------------------- Την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στο Κυπριακό όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, συνέχισε χθες το Εθνικό Συμβούλιο.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατά τη συνεδρία ''συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συγκαλέσει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο ''όταν χρειαστεί''.

    Ερωτηθείς εάν ολοκληρώθηκε χθες η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''έγινε ανταλλαγή απόψεων από όλους με όλους''.

    ΥΠΕΞ - ΕΕ - Διαχωριστική γραμμή - Φιλορί -------------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται απόλυτα με τον κανονισμό του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο όπου θα παραστεί στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο κ. Ιακώβου είπε πως ''αυτό το οποίο διασφαλίζει η ΕΕ (με τον κανονισμό) είναι την ελευθέρα διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών και την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου στην τ/κ κοινότητα και υπό κάποιους όρους της Ευρώπης όσον αφορά θέματα υγείας αλλά και άλλα αρκετά πολύπλοκα θέματα''.

    ''Συνεπώς, το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί με αυτή τη βάση και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει νόμιμες ανησυχίες και αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν με βάση αυτόν τον κανονισμό'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου σημειώνοντας ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεργαστεί στην εφαρμογή αυτού του κανονισμού όσον αφορά πολίτες της ΕΕ''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του Ζιαν Κριστόφ Φιλορί, Εκπροσώπου του κοινοτικού Επιτρόπου για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν σε σχέση με το θέμα των δεσμεύσεων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο ίδιος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Φερχόιγκεν σε συνάντησή τους στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ο κ. Φερχόιγκεν του απάντησε ότι ''δεν ήταν υποσχέσεις ήταν σαφείς ενδείξεις και λόγια κυρίων'', προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Φερχόιγκεν που να μην ήταν παρών.

    Εξήγησε ότι δεν ποτέ προέκυψε θέμα διαβεβαιώσεων για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι ''διαβεβαιώναμε τον κ. Φερχόιγκεν ότι θέλαμε λύση''.

    ''Αυτό ισχύει και σήμερα'', είπε ο κ. Ιακώβου και εξήγησε ότι ''ποτέ δεν ελέχθη ότι θα συμφωνήσουμε με βάση το σχέδιο Ανάν ή οποιοδήποτε σχέδιο Ανάν''.

    Διερωτήθηκε ακόμη αν ''είναι ποτέ δυνατόν να δοθεί μια τέτοια υπόσχεση'' και επεσήμανε ότι ούτε είναι δυνατόν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης να έδωσε τέτοια υπόσχεση το 1999 αφού δεν γνώριζε για το σχέδιο Ανάν, το οποίο κατατέθηκε το 2002.

    ''Πως ήταν δυνατόν να είχε υποσχεθεί ο κ. Κληρίδης το 1999 ότι θα έλυε το Κυπριακό'', διερωτήθηκε ο κ. Ιακώβου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την ''πεποίθηση ότι θα δουλέψουμε σκληρά να λυθεί το Κυπριακό''.

    ''Αυτό γενικά ήταν πιστεύω (που έγινε) και στην περίπτωση του κ. Κληρίδη, αλλά σίγουρα στην περίπτωση του σημερινού Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ουδέποτε δόθηκε τέτοια διαβεβαίωση και πολύ λιγότερο τέτοια εγγύηση'', είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, δημοσίευμα της ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς'' ότι η Κύπρος μαζί με άλλες κάποια νέα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι έτοιμες για ένταξη στη ζώνη του Ευρώ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κύπρος είναι σχεδόν έτοιμη να ενταχθεί στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι έχει καθοριστεί και πρόγραμμα υιοθέτησής του ευρώ.

    ''Πιστεύω έχουμε τις δυνατότητες να ικανοποιήσουμε τα κριτήρια εκείνα τα οποία απαιτεί από εμάς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου επισημαίνοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε χθες μερικά από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δείκτες που σχετίζονται με το ευρώ και κυρίως οι δείκτες του Μάαστριχ.

    Εκπρόσωπος - Διαχωριστική γραμμή - Ανακοίνωση ------------------------------------------------ Επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά τον κανονισμό της ΕΕ για τη διαχωριστική γραμμή εκδόθηκε χθες με τη σαφή θέση και ερμηνεία της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέγνωσε αποσπάσματα από την ανακοίνωση, λέγοντας ότι ''βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να διέρχονται τη γραμμή χωρίς οποιοδήποτε κώλυμα, ενώ κάθε Κύπριος ή άλλος πολίτης της Ενωσης που διέρχεται τη γραμμή, έχοντας αφιχθεί στην Κύπρο από μη νόμιμο σημείο εισόδου, παραβαίνει το νόμο''.

    Οπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δικαιούται, ως θέμα εσωτερικού δικαίου, να επιβάλει διοικητικές ή άλλες κυρώσεις στους πολίτες της ΕΕ που έχουν αφιχθεί από μη νόμιμο λιμένα.

    Αναφορικά με πολίτες τρίτων χωρών, είπε ότι σε αυτούς θα επιτρέπεται η διακίνηση από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές καθώς και η επιστροφή τους, ''εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που υπάρχουν στον κανονισμό, δηλαδή να διαθέτουν άδεια παραμονής που να εκδίδεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ή να έχουν έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο''.

    Επιπρόσθετα, πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπόκεινται σε όλες τις συνέπειες του νόμου και μπορούν να απελαθούν.

    ''Η διαμονή σε οποιοδήποτε μέρος της κυπριακής επικράτειας Ευρωπαίων πολιτών ή πολιτών τρίτων χωρών, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε χρονικό περιορισμό πέραν από αυτό που προβλέπονται στη γενική νομοθεσία αντίστοιχα για πολίτες της ΕΕ και τρίτων χωρών'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Οσον αφορά τη διακίνηση αγαθών, είπε ότι από την 1η Μαΐου, προϊόντα που παράγονται εξ' ολοκλήρου στα κατεχόμενα, μπορούν να διακινούνται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές και να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης που τυγχάνουν τα κοινοτικά αγαθά.

    Επιπλέον δεν θα υπόκεινται σε δασμούς ή σε εισαγωγικό φόρο προστιθέμενης αξίας και θα μπορούν να καταναλίσκονται στην Κύπρο ή οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ.

    Τα προϊόντα αυτά ωστόσο θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο που θα εκδίδεται από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο ή άλλο οργανισμό που θα εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από την ΕΕ κατόπιν συμφωνίας με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Τ/κ Τύπος - Τουρκικά φορτηγά - Χώρες ΕΕ - Απαγόρευση -------------------------------------------------------- Σε 1.500 τουρκικά φορτηγά μεταφοράς εμποροκιβωτίων απαγορεύτηκε η είσοδος σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή στα ασφαλιστικά έγγραφα, στη γνωστή πράσινη κάρτα, έχει διαγραφεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως μη αναγνωρισμένη από την Τουρκία, γράφει η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις''.

    Σύμφωνα με την ''Κίπρις'', με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των τουρκικών εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Επίσης γράφει ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει την είσοδο σε τουρκικά οχήματα αν στο ασφαλιστήριό τους έχει διαγραφεί το CY που αφορά την Κύπρο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκικά φορτηγά - Ταλάτ ----------------------------------------------- Το πρώτο βήμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε προχθές η Τουρκία, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την οποία αποδέχεται την πράσινη κάρτα στην οποία αναφέρεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου κλήθηκε πριν την αναχώρηση του για το Δουβλίνο να σχολιάσει το χθεσινό δημοσιεύματα της ''Κίπρις'' ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε 1.500 τουρκικά φορτηγά, γιατί στη γνωστή πράσινη κάρτα (ασφαλιστικά έγγραφα), είχε διαγραφεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως μη αναγνωρισμένη από την Τουρκία.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, η Τουρκία προχθές υπέγραψε μια συμφωνία, η οποία αποδέχεται την πράσινη κάρτα και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόσθεσε: ''Ηταν το πρώτο βήμα που έκανε η Τουρκία όσο αφορά την αναγνώριση εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον και το τι ζήτησε από τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Ιακώβου εκτίμησε πως ο κ. Ταλάτ δεν ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός ζήτησε να επιτραπεί στο ψευδοκράτος να κάνει εξαγωγές μέσου του κατεχομένου λιμανιού της Αμμοχώστου.

    ''Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ο κ. Ταλάτ είπε ότι ενδιαφέρεται για λύση ότι ενδιαφέρεται για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν και ότι θέλει να αρθεί η απομόνωση και να πάρει οικονομική βοήθεια'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλευτές - Επίτροποι - Διαπίστευση ------------------------------------------------------------ Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες τη διαπίστευση των 162 Ευρωβουλευτών, καθώς και των δέκα Επιτρόπων, που προέρχονται από τα νέα κράτη μέλη της Ενωσης.

    Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε η διαπίστευση των βουλευτών Δώρου Χριστοδουλίδη και Ελένης Μαύρου (ΑΚΕΛ), Παναγιώτη Δημητρίου και Λευτέρη Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), Μάριου Ματσάκη (ΔΗΚΟ) και Γιώργου Βαρνάβα (ΚΣ ΕΔΕΚ), καθώς και του Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με μεγάλη πλειοψηφία το διορισμό των Επιτρόπων που προέρχονται από τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένου του Μάρκου Κυπριανού.

    Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του οποίου αποκλειστικό προνόμιο είναι ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα ανακοινώσει εν καιρώ κι όταν έχει συμπληρώσει τις επαφές του, την σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι καθήκοντα Υπουργού Οικονομικών εκτελεί ως αναπληρωτής, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - Συνέδριο Economist - Κύπρος ------------------------------------------------------ Το σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης στην επιδίωξη συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση του σχεδίου που να επανενώνει την Κύπρο, τόνισε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην 8η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ελλαδοτουρκικές σχέσεις περιγράφοντας τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει και της άφιξης σήμερα στην Αθήνα του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε το σταθερό προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης στην επιδίωξη συμφωνημένης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    «Λύση η οποία να οδηγεί στην επανένωση του νησιού και να διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, για όλους τους κατοίκους του», είπε ο κ. Καραμανλής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική προσέγγισης και αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    «Μπορεί να είναι σταθμός και αφετηρία για την ανάπτυξη μιας νέας αντίληψης, μιας νέας οπτικής, μιας νέας προοπτικής. Οι Ελληνες θέλουμε τη λύση και εργαζόμαστε για να κρατήσουμε ενεργό το διεθνές και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον», τόνισε.

    Αναφερόμενος στις ελλαδοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Καραμανλής είπε ότι επιδιώκει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς στο πλαίσιο των αρχών του απαραβίαστου των συνόρων, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι στηρίζει «τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης που αποβλέπει στη σύγκλιση της Αγκυρας με το κοινοτικό κεκτημένο.

    «Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης'', είπε ο Πρωθυπουργός, ''είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η προσέγγιση των δύο κρατών και λαών και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

    Συνέδριο -Economist- Μολυβιάτης ------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε ομιλία του στην ''8η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση'', που διοργανώνεται από το Economist, με θέμα : ''Αρχές και προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής'' αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Μολυβιάτης ξεκαθάρισε ότι ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαχωρίσει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά.

    Πρόσθεσε ωστόσο «δεν θέλουμε με την ευκαιρία του αποτελέσματος ενός δημοψηφίσματος να σταθεί αυτό εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη θέση αυτή υποστηρίζει με θέρμη και η Κυπριακή Κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο είπε ότι είναι υποχρέωση όλων να το σεβαστούν λέγοντας «κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν λαό γιατί ψήφισε είτε θετικά είτε αρνητικά».

    Ο κ. Μολυβιάτης επανέλαβε πως δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, ούτε το τέλος του δρόμου για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας «θέλω να ελπίζω ότι είτε στη βάση του σχεδίου Ανάν, είτε με άλλη διαδικασία, τώρα υπάρχει και το πλαίσιο της ΕΕ μπορεί να οδηγηθούμε στην επανένωση του νησιού».

    «Έχω πει πρόσφατα και το πιστεύω ακράδαντα ότι στη ζωή δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες. Όσα χθες μπορεί να έμοιαζαν σχεδόν αδύνατα αύριο μπορεί να έχουν ωριμάσει στο μυαλό και στις καρδιές, και κατ΄ επέκταση στη δυναμική των πραγμάτων. Σε κάθε περίπτωση το Κυπριακό παραμένει στον πυρήνα της εξωτερικής μας πολιτικής» επεσήμανε.

    «Κοινός μας στόχος Αθήνας και Λευκωσίας είναι η επανένωση της Κύπρου ώστε να απολαύσουν τα αγαθά της ΕΕ ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι'', είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    «Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε όλοι σε Αθήνα και Λευκωσία ώστε να διατηρήσουμε έντονο το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά κυρίως της Ευρώπης, για μία λύση πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη μέσα στο περιβάλλον συνεργασίας και σταθερότητας που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί το μέλλον είναι κοινό και πρέπει να το κερδίσουν όλοι στην Κύπρο» τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι «είναι ταυτόχρονα σταθμός και αφετηρία, νέο σημείο εκκίνησης για ένα καλύτερο αύριο σταθερότητας και ευημερίας για όλους του Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τούρκοκυπρίους.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βελτίωση του κλίματος θα αποβεί προς όφελος των δύο λαών.

    Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημη επίσκεψη - Αφιξη στην Κύπρο --------------------------------------------------------- H λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από τα έξω αλλά από τον Κυπριακό λαό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους ο οποίος έφθασε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κλάους είπε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται σε μια ιστορική στιγμή με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

    Εξαίροντας την φιλία μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Τσεχίας είπε ότι η Κύπρος και η χώρα του ως μέλη της ΕΕ θα έχουν τώρα πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και να λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Κλάους, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Χρίστου χαρακτήρισε την επίσκεψη του Τσέχου Προέδρου ως ''συμβολική και ουσιαστική''.

    ''Συμβολική γιατί είναι ο πρώτος Πρόεδρος χώρας μέλους της ΕΕ που επισκέπτεται την Κύπρο μετά την ένταξη της πατρίδας μας στην ΕΕ'', είπε ''και ουσιαστική γιατί η δική του επίσκεψη συνεχίζει μια μεγάλη παράδοση στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας''.

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι ο λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι η Τσεχία ήταν ανάμεσα στις λίγες χώρες που υπεράσπισαν με δύναμη τον αγώνα του Κυπριακού λαού ενάντια στην αποικιοκρατία.

    Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, σημείωσε, ότι η Τσεχία έδωσε στην πατρίδα μας πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε τις συνωμοσίες κατά της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

    Πρόσθεσε ότι κατά τα τελευταία χρόνια, Τσεχία και Κύπρος ήταν στην ομάδα των δέκα χωρών που επεδίωξαν και πέτυχαν την ένταξη τους στην ΕΕ.

    Γιαννάκης Μάτσης - ΥΠΕΞ Ισπανίας ----------------------------------- Προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Ισπανό Πρωθυπουργό Jose Luis Rodriguez Zapatero επέδωσε προχθές σε συνάντηση που είχε με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos, ο Γιαννάκης Μάτσης ως απεσταλμένος του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, ο κ. Μάτσης ανέλυσε λεπτομερώς τους λόγους που οδήγησαν στην καταψήφιση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, τόσο η Κυβέρνηση της Κύπρου όσο και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, εξακολουθούν να αναζητούν τη λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

    Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ισπανία Αθηνά Μαυρονικόλα και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας Αγις Λοϊζου και από ισπανικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Bernardino Leon, o Γενικός Διευθυντής Ευρώπης Pablo Garcia Berdoy και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ευρώπης Luis Arias.

    Λυσσαρίδης - Λιβύη - Αίγυπτος ---------------------------- Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης μετέβη στην Τρίπολη της Λιβύης ως Ειδικός Απεσταλμένος για να μεταφέρει γραπτό μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Γκαντάφι.

    Ο κ. Λυσσαρίδης θα μεταβεί, στη συνέχεια, στο Κάιρο για να μεταφέρει γραπτό μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Μπάουτσερ - Επίθεση κατά οικίας Αναστασιάδη - Κυπριακό - Ταλάτ -------------------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε την ανάγκη για μια ''πλήρη και εις βάθος έρευνα'' της υπόθεσης από την ''ε/κ κυβέρνηση'', κατά την έκφρασή του.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μπάουτσερ είπε πως «είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από το γεγονός ότι μια ε/κ οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, επικαλούμενη πολιτικά κίνητρα. Καταδικάζουμε την επίθεση κατά της οικίας του κ. Αναστασιάδη και προσβλέπουμε σε μια πλήρη και εις βάθος έρευνα εκ μέρους της ε/κ κυβέρνησης και στη σύλληψη των υπεύθυνων για αυτή».

    Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι το σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει μερικές αλλαγές σε αυτό, ο κ. Μπάουτσερ είπε: ''Νομίζω ότι ο ΓΓ των ΗΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν είναι θέμα επαναδιαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να επιστρέψει στο τραπέζι. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση των θεμάτων που ηγέρθησαν στην Ελβετία ή έτυχαν διαπραγμάτευσης στην Ελβετία. Αυτή είναι η συμφωνία. Το είπαμε αυτό προηγουμένως. Θα το ξαναπούμε ξανά και θα τηρήσουμε αυτά που είπαμε''.

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε ότι εξετάζονται τρόποι για να απαμβλυνθεί η απομόνωση των Τ/Κ, προσθέτοντας πως ''θα κάνουμε αλλαγές και θα ανακοινώσουμε τις αλλαγές όταν είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε''.

    Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος διάβασε το ανακοινωθέν του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση Πάουελ Ταλάτ.

    «Ο ΥΠΕΞ είχε μια πολύ καλή συνάντηση χθες με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, κ. Ταλάτ. Ο ΥΠΕΞ εξήρε την αξιοθαύμαστη υποστήριξη των Τ/Κ στο σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ. Εξέφρασε λύπη που οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, και που αυτό εμπόδισε την ένταξη μιας ενιαίας Κύπρου στην ΕΕ και στέρησε στην τ/κ κοινότητα να απολαμβάνει όλα τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ. Ο ΥΠΕΞ είπε στον κ. Ταλάτ ότι επανεξετάζουμε την πολιτική μας, συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους εταίρους προς την κατεύθυνση της απάμβλυνης της απομόνωσης των Τ/Κ'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''η διαδικασία αυτή συνεχίζεται. Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι εξετάζουμε ένα αριθμό μέτρων, προτιθέμεθα να δράσουμε κατά ένα τρόπο που είναι λίγο ή πολύ συνεπής, αν και όχι πανομοιότυπος, με τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ''.

    ''Αλλά σε αυτό το σημείο, εκτός από του να πούμε ότι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό και αναμένουμε να έχουμε κάτι σύντομα, δεν μπορούμε να θέσουμε ένα ειδικό χρονοδιάγραμμα γιατί ορισμένα από αυτά τα θέματα εγείρουν νομικά ζητήματα που χρειάζονται κάποιο χρόνο για να διευθετηθούν'', ανέφερε ο κ. Μπάουτσερ.

    Ταλάτ - Ουάσιγκτον - Ομιλία --------------------------- Η απόφαση της τουρκοκυπριακής κοινότητας να εναρμονιστεί με τη βούληση της διεθνούς κοινότητας για λύση στο Κυπριακό αποτελεί ιστορικό γεγονός, και όχι κίνηση τακτικής, υποστήριξε σε ομιλία του στο ίδρυμα The Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα After the train wreck: The ramification of the Cyprus referendum, ο κ. Ταλάτ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να άρει τους περιορισμούς στις διεθνείς πτήσεις προς τα κατεχόμενα, στο εμπόριο με το ψευδοκράτος καθώς και τους περιορισμούς στη χρήση των λιμένων και των αεροδρομίων στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ταλάτ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τους Ε/Κ για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, λέγοντας ότι διαιωνίζουν το Κυπριακό, ενώ υποστήριξε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ υποσχέθηκαν να εξετάσουν τρόπους στήριξης της οικονομίας των Τ/Κ.

    ''Διανύουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, αφού ύστερα από πολυετή αγώνα και αντιθέσεις στο εσωτερικό της, η τ/κ κοινότητα συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βγει από την αφάνεια, να έλθει σε επαφή με τη διεθνή κοινότητα και να συνάψει σχέσεις με όλο τον κόσμο. Η ευκαιρία αυτή εδόθη, χάρη στις προσπάθειες και στο σχέδιο του ΟΗΕ, το οποίο ο τ/κ λαός στήριξε, αποστέλλοντας το σαφές μήνυμα της εναρμόνισής του με τη βούληση της διεθνούς κοινότητας'', είπε ο κ. Ταλάτ.

    Το γεγονός αυτό, συνέχισε, ''συνιστά ιστορική εξέλιξη, η απαρχή της οποίας σηματοδοτήθηκε από το αποτέλεσμα των τελευταίων τ/κ εκλογών, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η επιθυμία των Τ/Κ για επανένωση της νήσου δεν συνιστά μια κίνηση τακτικής, που αποσκοπεί στην επιβράβευσή τους από τη διεθνή κοινότητα, αλλά μια βαθιά αλλαγή του τ/κ πολιτικού κλίματος υπέρ της επίλυσης του προβλήματος της Κύπρου''.

    Ωστόσο, σημείωσε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο οι Τ/Κ να εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν, που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, αλλά να παραμένουν απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα, την ίδια στιγμή που οι Ε/Κ, που απέρριψαν το σχέδιο, να εντάσσονται στην ΕΕ, αφήνοντας στο περιθώριο τους Τ/Κ.

    Για αυτό το λόγο η διεθνής απομόνωση πρέπει να παύσει, διότι είναι απαράδεκτος ο ζυγός που υφίστανται οι Τ/Κ, που πρακτικά ισοδυναμεί με άρνηση του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση, πρόσθεσε.

    Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Παπαδόπουλος - Συγχαρητήριο μήνυμα

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο οποίο εκφράζει την ευχή όπως καταστεί δυνατή η ενοποίηση της Κύπρου.

    ''Μόλις επιστρέψας εκ Κωνσταντινουπόλεως, σπεύδω νά εκφράσω τά θερμότατα συγχαρητήριά μου επί της επισήμης εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας εις τήν οικογένειαν της ενωμένης Ερώπης. Πρόκειται δι επίτευγμα μοναδικής αξίας διά τό οποίο, τόσον εις τούς προκατόχους σας όσον καί εις υμάς, τόν ολοκληρώσαντα τό έργον, ανήκει δίκαιος έπαινος'', αναφέρει το τηλεγράφημα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σημειώνει ότι ''τό μεγάλο γεγονός της εντάξεως της προσφιλεστάτης μας Κύπρου εις τήν Ευρωπαϊκήν Ενωσιν συνοδεύει όχι μόνον η απέραντη χαρά μας, αλλά καί η θερμή προσευχή μας πρός τόν Θεόν της δικαιοσύνης, της αγάπης καί της ελευθερίας υπέρ συνεχούς προόδου καί ευημερίας του πολυπαθους, ηρωικού καί γενναίου Κυπριακού λαού καί υπέρ ταχείας πορείας πρός τήν ποθητήν ενοποίησιν τηςς Μεγαλονήσου''.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές ------------------------------------- Ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα επικράτησε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, λόγω των έντονων πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων τίτλων. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε, ύστερα από δύο ημέρες συνεχούς ανόδου, στο επίπεδο των 82 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,44%, κλείνοντας στις 82,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 402 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 213 χιλιάδες λίρες αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου.

    Σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,75% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 364,73 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Ημιτελικοί ------------------------------------ Η ΑΕΛ νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 2-0 στο αγώνα που διεξήχθη χθες βράδυ στο Τσίρειο στάδιο στη Λεμεσό στο πλαίσιο των πρώτων αγώνων της ημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Ενωρίτερα το απόγευμα η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ τον Ολυμπιακό με 1-0.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)

    Το Κυπριακό, οι προοπτικές που δημιουργούνται από την ένταξη της Κύπρου και της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διμερείς σχέσεις ήταν στο επίκεντρο των σημερινών επίσημων συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

    Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες, ο κ. Κλάους αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα ''εκ των έσω'' μέσω σοβαρών διαπραγματεύσεων.

    Δεν υπάρχει τρόπος να επιβληθεί μια λύση σε μια χώρα από έξω, αυτή πρέπει να εξευρεθεί από μέσα, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του, εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή η επίσκεψη θα είναι η απαρχή μιας εποχής πιο στενών σχέσεων και πιο στενής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Απαντώντας σε ερώτηση, επανέλαβε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ δεν σημαίνει την απόρριψη λύσης του Κυπριακού.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει την προσφώνηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ''πρωθυπουργό'' και την αναφορά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ''ε/κ κυβέρνηση'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι εάν αυτά ήταν εσκεμμένα λάθη και όχι φραστικά λάθη πρέπει να θεωρηθούν ως πολύ εχθρικές ενέργειες.

    [08] (K) Παπαδόπουλος - Πάουελ - Μπάουτσερ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''πολύ εχθρικές'' τοποθετήσεις, από αμερικανικής πλευράς, που αφορούν την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, εάν αυτές ήταν "εσκεμμένα λάθη".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάποιες χώρες θέλουν να τιμωρήσουν τους Ε/Κ που καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν, ενώ επανέλαβε την προσήλωσή του στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    ''Πιστεύω ότι εάν αυτά ήταν εσκεμμένα λάθη και όχι φραστικά λάθη, θα πρέπει να θεωρούνται πολύ εχθρικές ενέργειες και θα έλεγα επίσης ότι είναι αντιπαραγωγικές εάν ο στόχος όλων είναι να επανενώσουμε την Κύπρο μέσω διαπραγματεύσεων και όχι να δημιουργήσουμε μια οριστική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο πλευρών'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κληθείς να σχολιάσει την προσφώνηση εκ μέρους του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ''πρωθυπουργό'' και την αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ σε ''ε/κ κυβέρνηση''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως τέτοιου είδους σχόλια δεν αποτελούν πολύ παραγωγική συμπεριφορά.

    ''Ωστόσο, φαίνεται ότι μερικές χώρες σκέφτονται με αυτόν τρόπο, επιθυμούν να τιμωρήσουν τον κυπριακό λαό ο οποίος άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα και καταψήφισε το συγκεκριμένο σχέδιο'', πρόσθεσε.

    Αναφορικά με το θέμα του καθεστώτος της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το καθεστώς αυτό δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί απλά και μόνο με τέτοιου είδους δηλώσεις.

    ''Υπάρχουν διεθνείς και άλλες συνθήκες και αποφάσεις, που διέπουν αυτό το καθεστώς'', τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τοποθέτηση του κ. Μπάουτσερ ότι δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''δεν γνώριζα ότι ο κ. Μπάουτσερ ήταν υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις. Τουλάχιστον δημόσια δεν ήταν υπεύθυνος''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Τσεχίας

    [10] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Συνομιλίες - Δηλώσεις (2)

    Η λύση του Κυπριακού πρέπει να επέλθει μέσα από τη θέληση του λαού και όχι να εμφανιστεί ως κάτι που να επιβληθεί άνωθεν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας πως ''θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων''.

    ''Θα συνεχίσουμε και ίσως να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή για να επιφέρουμε τέτοιες τροποποιήσεις στο σχέδιο (Ανάν) ώστε να ικανοποιηθεί ένας περιορισμένος αριθμός ανησυχιών του κόσμου'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις ύστερα από τις επίσημες συνομιλίες που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, υπογράμμισε επίσης πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ δεν σημαίνει και απόρριψη της λύσης.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι με την τιμωρία που ο Κύπριος πολίτης θα πεισθεί να πει το ''ναι'' και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αμερικανικός παράγοντας δεν θα προχωρήσει σε μέτρα τα οποία θα δημιουργούν ένταση και θα δημιουργούν περισσότερη καχυποψία στον απλό άνθρωπο.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0648            2,0768
    Λίρα Αγγλίας                     1,1510            1,1578
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,2955        228,1022
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8241          2,8466
    Δολάριο Καναδά                     2,8337          2,8563
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8889         13,9860
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4560         15,5763
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6344          2,6553
    
    

    [13] (Κ) Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η φετινή Διεθνής Εκθεση Κύπρου, που διοργανώνεται από τις 14 μέχρι τις 23 Μαϊου, είναι η πρώτη Εκθεση μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το γεγονός αυτό θα είναι εμφανές στην όλη εκδήλωση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Τρύφων είπε ότι τα επίσημα εγκαίνια της Εκθεσης θα τελέσει την ερχόμενη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρουσία επισήμων, Υπουργών, βουλευτών, μελών του διπλωματικού σώματος, εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων και άλλων προσκεκλημένων.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,66  ( 0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    357.316
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    300.455    365,46  ( 0,20)
    FTSE Med 100 **                             6.526,83  (-0,69)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    264.510    106,02  ( 0,43)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      5.496     72,31  ( 0,10)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.926     16,15  ( 0,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.846     53,26  (-0,52)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        611     53,17  ( 1,55)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.103     23,06  (-0,73)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.267     66,12  ( 0,17)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.789      2,71  (-1,81)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.202      8,90  (-0,56)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,09  (-1,23)
    Ξενοδοχεία                    £      2.008     30,75  (-0,36)
    Αλλες Εταιρείες               £     28.534     65,93  (-0,18)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Ρουσόπουλος - Επίσκεψη Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα κάνουν "μία εκτίμηση των όσων έχουν συμβεί μέχρι σήμερα" κατά τη συνάντησή τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σε ποια βάση θα γίνει η συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών.

    [16] (K) Αθήνα - Συνάντηση Θρησκειών - Επίσκοπος Κύκκου

    Το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας δεν στρέφεται ούτε εναντίον των Τ/Κ ούτε εναντίον της επανένωσης της νήσου, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμού Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εν όψει της αυριανής έναρξης των εργασιών της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Θρησκειών και Πολιτισμών.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου, αναφερόμενος στο πρόσφατο δημοψήφισμα στη Κύπρο, είπε ότι ''ζούμε σε μιαν εποχή όπου κυριαρχεί το δίκαιο της πυγμής και αυτό το είδαμε στην Κύπρο πρόσφατα όπου κυριάρχησε η παραπληροφόρηση, ο βιασμός της αλήθειας, ενώ επιχειρήθηκε να τρομοκρατηθεί, να εξευτελιστεί και να μειωθεί ένας λαός επειδή τόλμησε να αντισταθεί στα σχέδια των ισχυρών''.

    [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Ευρωεκλογές

    Μόνο 503 Τ/Κ θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, γεγονός που δεν ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση ούτε όμως μπορεί να αλλάξει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Επίσκεψη Ερντογάν - ''Ανατολή''

    Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αύριο με μεγάλη χαρά στην Αθήνα τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    ''Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Θέλουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών. Θέλουμε να εμπεδώσουμε μια σχέση φιλίας, καλής γειτονίας, μια σχέση συνεργασίας στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών'', είπε ο κ. Καραμανλής.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Έκθεση ζωγραφικής του Τηλέμαχου Κάνθου

    Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Βερολίνο τα εγκαίνια έκθεσης με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου στους χώρους του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Στα εγκαίνια της έκθεσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρέσβης της Κύπρου στο Βερολίνο κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης και ο Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Ελευθέριος Οικονόμου.

    Στη συνέχεια, η Διευθύντρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κα Ελένη Νικήτα μίλησε για το έργο του μεγάλου ζωγράφου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην πολυπολιτισμική Ευρώπη, στη οποία η Κύπρος ανήκει εδώ και λίγες μέρες, η έκθεση αυτή φέρνει κοντά στο γερμανικό κοινό ένα ζωγράφο που η τέχνη του αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ένα εργάτη της τέχνης που με τη ζωγραφική του έδωσε την εσωτερική και ιθαγενή φωνή του φυσικού χώρου της Κύπρου και με τη χαρακτική του τη ζωή και τα πάθη ενός λαού. Το έργο του παίρνει σήμερα παναθρώπινες διαστάσεις εκφράζοντας τα πάθη κάθε λαού, που υποφέρει και αγωνίζεται για την ανθρώπινη και εθνική του υπόσταση και αξιοπρέπεια σε κάθε γωνιά της γης».

    Στα πλαίσια της έκθεσης οι κόρες του αείμνηστου ζωγράφου Ευγενία (κιθάρα) και Ελένη Κάνθου (Σοπράνο) εκτέλεσαν ισπανικά, ελληνικά και κυπριακά μουσικά κομμάτια.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πέραν των 350 καλεσμένων μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Πρέσβης Δεύτερος τη τάξει κ. Νάνος, ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα Heinrich XI Reuss, πολλοί ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

    Η έκθεση, που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 4 Ιουνίου, περιλαμβάνει 44 ελαιογραφίες, ακουαρέλλες και ξυλογραφίες.

    Την εκδήλωση διοργάνωσε η Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βερολίνο.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΓΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΔΕΚΑ ΝΕΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Η Κύπρος συμμετείχε στις 30 Απριλίου στους επίσημους εορτασμούς που έγιναν στην Πράγα υπό την αιγίδα της Αντιπροσωπείας της ΕΕ για την ένταξη δέκα νέων κρατών στην ΕΕ.

    Συγκεκριμένα ο Πρέσβης της Κύπρου στην Πράγα κ. Χρ. Γιάγκου πήρε μέρος μαζί με τους Πρέσβεις τόσο των κρατών μελών της ΕΕ όσο και των υπό ένταξη χωρών σε πανηγυρική συνάντηση μαζί με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας για να τιμηθεί το μεγάλο ιστορικό γεγονός της ένταξης δέκα νέων ευρωπαϊκών χωρών στην ΕΕ από την 1η Μαΐου 2004.

    Στα πλαίσια των εορτασμών το κυπριακό χορευτικό συγκρότημα «Αράδιππος» συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε της ομιλίας του Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πράγα και του Πρωθυπουργού της Τσεχίας κ. Spidla.

    Επίσης η Πρεσβεία της Κύπρου στην Πράγα συμμετείχε με δικό της περίπτερο στους εορτασμούς που οργανώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Πράγας όπου διενεμήθη διαφωτιστικό και τουριστικό υλικό σε χιλιάδες επισκέπτες του περιπτέρου.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε καλλιτεχνική βραδιά για την Κύπρο στο ξενοδοχείο Palace στην οποία παρέστη πλήθος κόσμου.

    Ο Πρέσβης κ. Γιάγκου συμμετείχε επίσης στον επίσημο εορτασμό της ένταξης της Τσεχίας στην ΕΕ που έγινε στο Προεδρικό μέγαρο με ομιλητές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας.

    Εξάλλου το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Πρεσβείες των δέκα νέων μελών της ΕΕ διοργάνωσε προχθές εκδήλωση στο Μέγαρο Φινλάντια στο Ελσίνκι.

    Η Πρόεδρος της Φινλανδίας κα T. Halonen σε ομιλία της καλωσόρισε τα νέα μέλη της Ενωσης και αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ένταξη δύο μεσογειακών χωρών, της Κύπρου και της Μάλτας.

    Ακολούθησε κονσέρτο εγχόρδων στο οποίο πήραν μέρος δύο νεαροί μουσικοί από τις δύο κοινότητες της Κύπρου.

    Στη συνέχεια, σε συνάντηση των δέκα Πρέσβεων των νεοενταχθείσων χωρών με την Πρόεδρο της Φινλανδίας, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας κα Λόρια Μαρκίδη ευχαρίστησε την κα Halonen για την υποστήριξη της χώρας της και της ίδιας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Στα πλεονεκτήματα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη συμπαράσταση της Ελλάδας για την επιτυχή ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου αναφέρθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο κ. Ευαγόρας Βρυωνίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004 στο Κέντρο Νεότητας και Αθλητισμού «Μέγας Αλέξανδρος» στο Τορόντο, με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Βρυωνίδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και στις προσπάθειες για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

    Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Κυπριακό Γενικό Προξενείο στο Τορόντο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καναδά, η ΠΣΕΚΑ Καναδά, Κυπριακές Κοινότητες του Τορόντο, το Κυπροκαναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Κυπριακή Νεολαία Καναδά.

    Εξάλλου στις 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Τορόντο με θέμα&#1475; «Κύπρος&#1475; Ιστορική αναδρομή», την οποία διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ελλήνων και Φιλελλήνων Καναδά με κύριους ομιλητές τον κ. Βρυωνίδη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας κ. Ευθύμιο Ευθυμιάδη.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βρυωνίδης μίλησε για την ιστορία της Κύπρου, ενώ σχετικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε στα προβληματικά σημεία στο Σχέδιο Ανάν τα οποία δεν επέτρεψαν στους Ελληνοκυπρίους να το υπερψηφίσουν.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Τσεχίας - Δείπνο (ΕΜΠΑΡΓΚΟ)

    ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 21:00

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι οι "ξένοι φίλοι" που φαίνεται να έχουν επιλέξει να καταστούν, αντί μεσολαβητές, επικριτές και επικυρίαρχοι της πολιτικής βούλησης της ε/κ κοινότητας και που τοποθετούνται μέσω δηλώσεων με τιμωρητικό και εκδικητικό πνεύμα, θα ήταν καλύτερα να προβούν στη δική τους αυτοκριτική για τα αίτια που οδήγησαν στο αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά και για το είδος και τους στόχους της διαπραγμάτευσης από τους εκπρόσωπους των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γενοκτονία Αρμενίων - Καλαϊτζιάν

    Την αλληλεγγύη του νομοθετικού σώματος προς τον αρμενικό λαό εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας σε σύντομη ομιλία του από τη θέση του προεδρεύοντος της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας και με την ευκαιρία της επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους που έγινε το 1915 και τιμάται στις 24 Απριλίου κάθε χρόνου.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Ευρωμεσογειακή Συνεργασία - Ευρωμεσογειακό Ιδρυμα

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 κρατών μελών της ΕΕ και των 10 κρατών της Μεσογείου που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία αποφάσισαν, σε συνεργασία με τη Σουηδία, τη σύσταση Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος για την προώθηση του διαλόγου των πολιτισμών το οποίο θα φέρει το όνομα της δολοφονηθείσας Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ.

    Στα συμπεράσματα της ενδιάμεσης συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο, αναφέρεται ότι το Ιδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών θα προωθήσει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στην Κύπρο, τη Μάλτα και την Ιταλία σε αναγνώριση της προσφοράς τους στο θέμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 6 May 2004 - 17:49:24 UTC