Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΑΚΕΛ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΕΛ
  • [05] (K) Κουμουτσάκος - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Καραμανλής - Κυβερνητική Επιτροπή - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [09] (Κ) Τουρκία - Δημοψηφίσματα - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Καραμανλής - Πρεσβευτές ΗΠΑ και Κύπρου
  • [12] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Δημοψηφίσματα - Οχι σε αναβολή
  • [13] (K) ΕΕ - Κύπρος - Προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών
  • [14] (Κ) Κατεχόμενα - Κυπριακό - Συλλαλητήριο
  • [15] (Κ) Αλέξης Γαλανός - ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν (1)
  • [16] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα
  • [17] (Κ) Ελλάδα - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δημοψήφισμα - Διάσκεψη Δωρητών
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Κατεχόμενα - Κυπριακό - Συλλαλητήριο (2)
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Βουτιά Γενικού Δείκτη
  • [22] (Κ) ΕΕ - Φιλορί - Διάσκεψη δωρητών
  • [23] (Κ) Αθήνα - Κυβερνητική Επιτροπή - Κυπριακό
  • [24] (Κ) ΑΚΕΛ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Χριστόφιας - Εισήγηση
  • [25] (Κ) Κύπελλο - Πρόκριση ΑΕΚ - Αποκλεισμός Ομόνοιας
  • [26] (Κ) ''Κερύνεια - Ελευθερία'' - ΑΤΗΚ - Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [27] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
  • [28] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότηση Κέντρου - Γραμματεία - Εισήγηση - Συνδιάσκεψη
  • [29] (Κ) Ευρωβουλή - Κυπριακό - Συζήτηση
  • [30] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριανού - Ακρόαση - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [32] (Κ) ΑΔΗΚ - Σχέδιο Ανάν - Οχι
  • [33] (Κ) Επαλξη - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Οχι
  • [34] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κύπριοι - Σχέδιο Ανάν

  • [01] (Κ) ΑΚΕΛ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Σχέδιο Ανάν

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο

    Συλλαλητήριο υπέρ της λύσης του Κυπριακού πραγματοποιείται σήμερα στα κατεχόμενα από την Πλατφόρμα "Αυτή η χώρα είναι δική μας".

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

    Στο πλαίσιο των επαναληπτικών αγώνων για το Κύπελλο Κύπρου στο ποδόσφαιρο η Ομόνοια φιλοξενεί στις 4:30 το απόγευμα στο ΓΣΠ την ΑΕΚ ενώ στις 7:00 θα διεξαχθεί στο Τσίρειο στάδιο ο αγώνας ΑΕΛ - Απόλλωνα.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα Ομόνοια και ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλες 3 -3 ενώ με ισοπαλία 2 - 2 είχε λήξει και ο πρώτος αγώνας ΑΕΛ - Απόλλωνα.

    Αύριο διεξάγεται ο αγώνας ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωσης.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΕΛ

    Η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ εκτός έδρας στο Στρόβολο τον Κεραυνό με 110-96 κάνοντας σημαντικό βήμα για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος.

    [05] (K) Κουμουτσάκος - Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σύμφωνα με τις οποίες θα εξέταζε την πρόταση αναβολής των δημοψηφισμάτων εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το ζητούσαν, απάντησε:

    [06] (Κ) Καραμανλής - Κυβερνητική Επιτροπή - Κυπριακό

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα συνεδριάσει στις 12.00 το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρωθυπουργός στη συνεδρία της Κυβερνητικής Επιτροπής αναμένεται να δώσει το στίγμα του για τη θέση που θα λάβει επί του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Καραμανλής θα λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους καθώς και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λευκωσία, μετά την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων και την τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ, πριν ανακοινώσει την απόφασή του για το Κυπριακό, η οποία θα γίνει αύριο στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Νωρίτερα σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Πρεσβευτές της Κύπρου και των ΗΠΑ στην Αθήνα, με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αναμενόμενες σήμερα και αύριο οριστικές τοποθετήσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ επί του δημοψηφίσματος για έγκριση ή απόρριψη λύσης του Κυπριακού με το τελικό σχέδιο Ανάν και η παραίτηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εκδώσει ψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, η ομόφωνη ψήφιση χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η αυριανή διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο στις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και η λήψη δυναμικών μέτρων των εκτελωνιστών οι οποίοι κλείνουν από σήμερα όλους τους τελωνειακούς σταθμούς είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Καζαμίας εξέθεσε τον Παπαδόπουλο'' ότι ο μέχρι χθες Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, υποβάλλοντας την παραίτησή του και αποχωρώντας από το κυβερνητικό σχήμα, ''επισημοποίησε με τον πλέον ισχυρό τρόπο το βαρύ κλίμα και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ ΑΚΕΛ και του Προέδρου Παπαδόπουλου, καθώς και το σοβαρότατο εσωκομματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΑΚΕΛ''. Σε άλλο θέμα γράφει πως πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες, χωρίς την παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου, η διεθνής προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει για την εφαρμογή λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Κρυφτούλι Νίκου - Δημήτρη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σήμερα είναι ''η ημέρα της κρίσεως'' για το ΑΚΕΛ, αφού στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη η ηγεσία του κόμματος θα τοποθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα επί του σχεδίου Ανάν. Και ενώ στο ΑΚΕΛ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ του κομματικού συμφέροντος και της στήριξης του Προέδρου Παπαδόπουλου, στο ΔΗΣΥ ''η μετωπική σύγκρουση του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη και του εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου με τη βάση του κόμματος είναι αναπόφευκτη''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού ξεκαθάρισε χθες τη θέση του δηλώνοντας ότι δεν παραιτείται από μέλος του ΔΗΚΟ μετά το διορισμό του στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως Συνεπιτρόπου για θέματα προϋπολογισμού και δημοσιονομικού ελέγχου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ωρα μηδέν'' γράφει πως η Κύπρος, σε επίπεδο ηγεσίας, άγγιξε πια την ώρα μηδέν, με το ΑΚΕΛ σήμερα και το ΔΗΣΥ αύριο να παίρνουν τις οριστικές τους αποφάσεις έναντι του σχεδίου Ανάν και να δίδουν την τελική κατεύθυνση στο λαό για έγκριση ή απόρριψή του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Αλλη είδηση είναι η ομόφωνη ψήφιση χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, με τον οποίο ανατίθεται στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο -ως τον ηγέτη και εκπρόσωπο της ελληνικής Κοινότητας- η προκήρυξη και επίβλεψη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, αναφέρει η εφημερίδα, είναι υποχρεωτική και για την υιοθέτηση του ''Ναι'' ή του ''Οχι'' αρκεί η απλή πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Οχι από το Σ. Ασφαλείας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Γερμανός Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Γκούντερ Μπλέγκερ τάχθηκε χθες βράδυ εναντίον της υιοθέτησης ψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν, με το επιχείρημα ότι, σε περίπτωση υιοθέτησης του σχεδίου Ανάν πριν από τα δημοψηφίσματα, θα ήταν δυνατό να προκληθούν αρνητικές αντιδράσεις. Αλλη είδηση είναι η ένταση που προκλήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό πριν από την έναρξη της Προσυνεδριακής Πανεπαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΔΗΣΥ για το σχέδιο Ανάν, όταν ομάδα μοτοσυκλετιστών αποδοκίμασε τον κ. Αναστασιάδη για τη στάση του έναντι του σχεδίου Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Αναταράξεις από το σχέδιο'' γράφει στο κύριο θέμα πως τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ''σέρνουν το χορό των τελικών αποφάσεων'' για το σχέδιο Ανάν και ότι η παραίτηση του κ. Καζαμία από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων σφράγισε το χθεσινό σκηνικό, καθώς το ΑΚΕΛ μετρά ώρες πλέον για τη λήψη της τελικής του απόφασης που θα καθορίσει εν πολλοίς και τις παραπέρα εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος με σκεπτικισμό και μάλλον αρνητικά τοποθετείται έναντι του ενδεχομένου χρονικής μετακίνησης της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Κοξ, αναφέρει η εφημερίδα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής και δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση αρχικής απόρριψης του σχεδίου Ανάν, ενώ εξετάζει την πιθανότητα επίσκεψής του στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Προς τελική απόφαση'' ότι με τη σύγκληση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ κορυφώνονται σήμερα οι εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, διευκρινίζει ότι η πρόταση για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων αποσκοπεί στην ανάλυση των θετικών σημείων του σχεδίου για διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι η απόφαση των εκτελωνιστών να κλείσουν από σήμερα όλους τους τελωνειακούς σταθμούς, διαμαρτυρόμενοι για την αβεβαιότητα στην οποία τους κρατεί η κυβέρνηση όσον αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Ο Καζαμίας παραιτείται'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Καζαμίας ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την τοποθέτηση επί του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο προειδοποίησε χθες για πιθανά σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ωστόσο ότι εναπόκειται στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει το σχέδιο αυτό ως λύση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [09] (Κ) Τουρκία - Δημοψηφίσματα - Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

    Η Τουρκία αντιτίθεται στην αναβολή των προγραμματισμένων για τις 24 Απριλίου δημοψηφισμάτων για την επικύρωση του σχεδίου Ανάν και την επανένωση της Κύπρου, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δημοψήφισμα --------------- Τη συμφωνία των δύο πλευρών και την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας θέτει ως προϋπόθεση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να συζητήσει την πιθανότητα αναβολής των δημοψηφισμάτων.

    Ερωτηθείς κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ για τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί προς το σχέδιο από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ανάν είπε ότι αυτή τη στιγμή «το σχέδιο είναι στα χέρια του λαού. Η κατανόηση που είχαμε ήταν ότι το σχέδιο θα ετίθετο ενώπιον χωριστών ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων. Αν η μία πλευρά ψηφίσει εναντίον, οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται μόνοι (στην ΕΕ) και τότε θα χρειαστεί να δούμε τι θα γίνει.

    Υπήρχαν εισηγήσεις από τη μία πλευρά να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα για να δοθεί περισσότερος χρόνος για εκστρατεία. Αυτό δεν το ασπάστηκαν τα υπόλοιπα μέρη που είναι στη συμφωνία. Αν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας ζητήσουν αναβολή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε».

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για την έκθεση που πρόκειται να υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι «το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για το πού είμαστε και τι συνέβη μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία και τότε θα αποφασίσει τι γραμμή θα ακολουθήσει. Δεν πρόκειται να καθοδηγήσω το Συμβούλιο, αυτοί θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους''.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Δημοψήφισμα - Συζήτηση ---------------- Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Gunter Pleuger απέκλεισε την πιθανότητα περαιτέρω εξέτασης του Κυπριακού, μέχρι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    Κληθείς από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει πληροφορίες ότι πρόκειται να υπάρξει έκθεση προς το Συμβούλιο ή ότι το σώμα θα προβεί σε εισηγήσεις, είπε: ''Συζητήσαμε ήδη το Κυπριακό. Προέβηκα σε ανακοίνωση εκ μέρους του Συμβουλίου λέγοντας ότι το ΣΑ ευχαριστεί το ΓΓ για τη διαμεσολάβηση κι ότι τώρα είναι η ώρα ο λαός της Κύπρου να αποφασίσει''.

    ''Η βασική ιδέα αυτού ήταν πως δεν μπορεί να επιχειρείς να προκαταλάβεις ή να επηρεάσεις έξωθεν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που σχεδιάζονται για τις 24. Νομίζω το Συμβουλίου σωστά σκέφθηκε να μην το επιχειρήσει γιατί οι αντιδράσεις του κόσμου που θέλει να αποφασίσει μόνος του θα ήταν αντίθετες. Νομίζω ότι θα είναι η πολιτική μας μέχρι τα δημοψηφίσματα», πρόσθεσε.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Δημοψηφίσματα ----------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παίρνει θέση επί της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή του δημοψηφίσματος, θεωρώντας ότι αρμόδια να πάρουν θέση στο θέμα αυτό είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ζακ Κριστόφ Φιλορί, υπογράμμισε ότι ο Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν θεωρεί ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών που είναι κυρίαρχος της όλης διαδικασίας.

    Από ό,τι ξέρω, ο ΟΗΕ εμμένει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στην ημερομηνία της 24ης Απριλίου, κατέληξε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δημοψηφίσματα ---------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι θεωρεί ότι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων συνεχίζει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, καθότι δεν άκουσε δήλωση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με την οποία να απορρίπτει την πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    ''Θεωρώ όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ δηλώνει ότι αυτό εξαρτάται από όλα τα μέρη, ότι ναι είναι πάνω στο τραπέζι'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με την απόφαση της ΚΕ του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου διαφορετικά θα καλέσει το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ανάν ότι θα εξέταζε το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων στην περίπτωση που οι Ε/Κ, οι Τ/Κ με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας το ζητούσαν, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''άρα ο ΓΓ δεν βλέπει αρνητικά - για να μην πω βλέπει θετικά-, αυτή την πρόταση του ΑΚΕΛ''.

    Ο κ. Χριστόφιας δεν απάντησε για το πώς βλέπει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων, παραπέμποντας στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Κουμουτσάκος - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα ------------ Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σύμφωνα με τις οποίες θα εξέταζε την πρόταση αναβολής των δημοψηφισμάτων εφόσον όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το ζητούσαν, απάντησε:

    ''Στην περίπτωση που όλες οι πλευρές συμφωνούσαν θα συμφωνούσαμε και εμείς''.

    Καραμανλής - Κυβερνητική Επιτροπή - Κυπριακό --------------- Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα συνεδριάσει στις 12.00 το μεσημέρι η Κυβερνητική Επιτροπή, κατά την οποία θα εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ο Πρωθυπουργός στη συνεδρία της Κυβερνητικής Επιτροπής αναμένεται να δώσει το στίγμα του για τη θέση που θα λάβει επί του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Καραμανλής θα λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους καθώς και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λευκωσία, μετά την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων και την τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ, πριν ανακοινώσει την απόφασή του για το Κυπριακό, η οποία θα γίνει αύριο στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Νωρίτερα σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Πρεσβευτές της Κύπρου και των ΗΠΑ στην Αθήνα, με τους οποίους θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στις 9.30 θα συναντηθεί με τον Πρεσβευτή της Κύπρου Λεωνίδα Παντελίδη και στις 10.00 με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ.

    Γκιουλ - Δημοψήφισμα - Απόρριψη αναβολής ------------- Η πρωτοβουλία για αναβολή του δημοψηφίσματος στην Κύπρο είναι ''μακριά από την καλή θέληση'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα παραμείνει ''πιστή'' στη συμφωνία για το δημοψήφισμα.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Γκιουλ, σε ομιλία του σε εκδήλωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ανέφερε ότι καθυστέρηση του δημοψηφίσματος θα σημαίνει ότι ''η ε/κ πλευρά, ως μέλος της ΕΕ από την 1η Μαίου, θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί, πράγμα που θα ενισχύσει τη θέση της και θα υποθηκεύσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να ενεργήσουν ώστε να τηρηθεί η συμφωνία για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου.

    Ραούφ Ντενκτάς - Δηλώσεις - Δημοψήφισμα -------------- Αν το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα στις 24 Απριλίου η απάντηση είναι ναι, ''τότε εγώ δεν θα παραμείνω στην εξουσία. Θα παραιτηθώ'', δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση για τη στάση του ΑΚΕΛ σε σχέση με το δημοψήφισμα, ο Ραούφ Ντενκτάς ταύτισε τη στάση του ΑΚΕΛ με τη γαλλική στάση σε σχέση με το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι η Γαλλία υποστηρίζει το όχι.

    Ο κ. Ντενκτάς απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση σχετικά με δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναχωρώντας για τη Ιαπωνία έστειλε ένα μήνυμα στον Τ/Κ ηγέτη λέγοντας πως ό,τι έχει να πει ο Ραούφ Ντενκτάς να το πει στην Κύπρο και όχι στην Τουρκία.

    Χριστόφιας - Ταλάτ - Δημοψηφίσματα ---------------- Στην ε/κ κοινότητα έχει δημιουργηθεί ένας παροξυσμός υπέρ του ''όχι'' στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων αποσκοπεί στην ανάλυση των θετικών σημείων του σχεδίου και στη διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης.

    Ο κ. Χριστόφιας προέβη στη δήλωση αυτή ύστερα από συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος υπό τον πρόεδρό του και λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, με τον κ. Χριστόφια να αναλύει τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ΚΕ του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων, και τον κ. Ταλάτ να επαναλαμβάνει πως πρέπει να διεξαχθούν έγκαιρα, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες να αποφασίσουν υπέρ της αναβολής των δημοψηφισμάτων, ούτως ώστε και οι δύο κοινότητες να μπορέσουν να ταχθούν υπέρ του σχεδίου Ανάν, ενώ ο κ. Ταλάτ σημείωσε πως σε περίπτωση αναβολής θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Συμφώνησαν ωστόσο ότι και οι δύο κοινότητες πρέπει να είναι έτοιμες για ένα ιστορικό συμβιβασμό για λύση του Κυπριακού και είπαν ότι θα ξανασυναντηθούν σύντομα.

    Από την πλευρά του ο κ. Ταλάτ κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο ίδιος ή ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκαν κοινή συνάντηση στο Μπούργκενστοκ, είπε ότι η τ/κ πλευρά μεταβίβασε αίτημα μέσω του ΟΗΕ για συνάντηση αλλά ενημερώθηκε από τον ΟΗΕ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''δεν δέχθηκε να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με μας''.

    Για το θέμα αυτό ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ''πάνω σε αυτό το ζήτημα υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις''.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΗΕ - Ταλάτ - Παπαδόπουλος ---------------- Τα Ηνωμένα Εθνη διέψευσαν ότι είχαν ενημερώσει τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν δέχεται να συνομιλήσει μαζί του.

    ''Φαίνεται ότι υπάρχει μια παρεξήγηση. Τα ΗΕ δεν έχουν πει ποτέ στον κ. Ταλάτ ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε αρνηθεί να συναντήσει τον κ. Ταλάτ και τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς πρόσωπο με πρόσωπο'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιαν Κέλι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ταλάτ.

    Μάριος Καρογιάν - Δηλώσεις Ταλάτ ------------ Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ διέψευσε τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να τον συναντήσει στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    ''Οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ αποτελούν συνειδητή παραποίηση της αλήθειας. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ουδέποτε αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Ταλάτ'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος ΡΤΚ ---------------- Στην κοινή διαπίστωση ότι μεγάλη σημασία σε μια συμφωνία δεν έχουν μόνο οι όροι και οι πρόνοιές της αλλά και η καλή διάθεση για την εφαρμογή της, κατέληξαν χθες Δημοκρατικός Συναγερμός και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση των κομμάτων να δουλέψουν από κοινού ''για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη'' έτσι ώστε να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει η δυνατότητα μέσα στην Ευρώπη Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συνδημιουργήσουν.

    Από την πλευρά του, ο ηγέτης του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισε την επιθυμία του για δύο ''ναι'' στα δημοψηφίσματα προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη και δεσμευμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

    Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τον ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και ταυτόχρονα ζήτησε και του εδόθησαν κάποιες διευκρινίσεις για το σκεπτικό της απόφασης που πήρε το κόμμα.

    Κίκης Καζαμίας - Παραίτηση - Διάσκεψη Τύπου ----------------- Λόγους συνείδησης σε σχέση με τον τρόπο ανάλυσης που έγινε για το σχέδιο Ανάν 5 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο διάγγελμά του, επικαλέστηκε χθες ο Κίκης Καζαμίας, εμμένοντας στην απόφασή του να παραιτηθεί από το αξιώμα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων.

    Σε δηλώσεις σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Καζαμίας ξεκαθάρισε ότι δεν αποχωρεί από το ΑΚΕΛ και τόνισε πως δεν συμφωνεί με τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, διότι είναι σ' αυτό το πλαίσιο που εκλέγηκε στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας με τη στήριξη των κομμάτων που υποστηρίζουν μια τέτοια λύση στο Κυπριακό.

    ''Ο λόγος της παραίτησής μου δεν είναι τόσο η διαφωνία μου για το όχι του Προέδρου αλλά η απογοήτευσή μου για την ανάλυση, τα συμπεράσματα και τον τρόπο παρουσίασής τους στο διάγγελμά του Προέδρου προς το λαό'', ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

    Οπως είπε ο κ. Καζαμίας, ''ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είναι κομματάρχης, πάνω απ' όλα εκτός από Κύπριος πολίτης με συναισθήματα, είναι πρωτίστως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις έγνοιες του έπρεπε να βρίσκεται πάντοτε και η πρόβλεψη για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στις σχέσεις των πολιτικών δυνάμεων του ναι ή του όχι''.

    ''Κατά την ταπεινή μου άποψη'', συνέχισε, '' ο Πρόεδρος δεν υλοποίησε, τουλάχιστον πλήρως, την εκφρασθείσα πριν το διάγγελμα πρόθεσή του να σεβαστεί την αντίθετη άποψη και τη διαφορετική προσέγγιση. Σχεδόν την μηδένισε και την αφόρισε, προσπαθώντας να αγγίξει τις ευαίσθητες συναισθηματικές χορδές των περισσότερων πολιτών που όλοι μας γνωρίζουμε ότι ήταν σχεδόν σε σύγχυση λόγω της μη επαρκούς, απλής και ορθής επεξήγησης των προνοιών του σχεδίου''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παραίτηση Καζαμία - Δήλωση ------------ Τη λύπη του για την απόφαση του Κίκη Καζαμία να παραιτηθεί από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι δεν είχε επιλογή παρά να αποδεχτεί την απόφαση του κ. Καζαμία να επιμένει στην παραίτησή του.

    Σε γραπτή δήλωση μετά την υποβολή της παραίτησης του κ. Καζαμία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει εκτίμηση τόσο για το ήθος του κ. Καζαμία όσο και για το έργο που έχει επιτελέσει ως Υπουργός, παρά τη διαφωνία τους σε σχέση με το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό για το τελικό σχέδιο Ανάν.

    ''Εκφράζω την ειλικρινή λύπη μου για την απόφαση του εκλεκτού φίλου και συνεργάτη Κίκη Καζαμία να επιμείνει στην παραίτησή του από το αξίωμα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, που δεν είχα επιλογή παρά να την αποδεκτώ'', αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Προσθέτει ότι ''είναι προφανές ότι δεν συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις και τις προσεγγίσεις του κ. Καζαμία σε σχέση με το διάγγελμα μου προς τον κυπριακό λαό για το Σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου''.

    Γιώργος Λιλλήκας - Προσωρινά Υπουργός Συγκοινωνιών ---------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας θα ασκεί προσωρινά και καθήκοντα Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, μετά την παραίτηση του Κίκη Καζαμία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέθεσε χθες στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα να ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων.

    Ευρωκοινοβούλιο - Σχέδιο πρότασης ψηφίσματος - Κυπριακό ---------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανοεί την πληθώρα των ερωτημάτων που έχει ο λαός της Κύπρου για την πολυπλοκότητα του αναθεωρημένου σχεδίου-Ανάν, αλλά είναι πεπεισμένο ότι οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν κατά την υλοποίηση της συμφωνίας μπορούν να επιλυθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αυτό αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης ψηφίσματος του Λουξεμβούργιου Ευρωβουλευτή και εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου Ζακ Ποος, που θα συζητηθεί στη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου. Το σχέδιο αναμένεται να πάρει τη μορφή πρότασης ψηφίσματος και στη συνέχεια θα υποβληθεί για την τελική έγκριση στην ολομέλεια του Σώματος στις 21 Απριλίου.

    Στην συνεδρία θα παραστεί και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Βουλή - Δημοψήφισμα - Πρακτικές διευθετήσεις ---------------- Ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες το απόγευμα σε νόμο την πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, καθώς και των κομμάτων ΚΣ ΕΔΕΚ, ΝΕΟ, ΕΔΗ και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, για τις πρακτικές διευθετήσεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου από την ελληνική κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το τελικό σχέδιο Ανάν.

    Βρυξέλλες - Προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών - Κύπρος --------------- Πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η υψηλού επιπέδου προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, που σκοπό έχει να βοηθήσει στην εφαρμογή μιας λύσης του Κυπριακού.

    Στη διάσκεψη έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον οποίο θα εκπροσωπήσουν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις Βρυξέλλες Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος.

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς θα παραστεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν 100 ως 150 υψηλού επιπέδου εκπρόσωποι από χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και από χώρες που είναι υπό ένταξη, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη διάσκεψη θα παραστεί ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αναμένεται οι ΗΠΑ και η Βρετανία να δηλώσουν πρόθεση εισφοράς συγκεκριμένων υψηλών ποσών για να «δελεάσουν» τους Κύπριους να δεχθούν τη λύση του Κυπριακού που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Μπάουτσερ - Κυπριακό - Διάσκεψη Δωρητών ------------------ Η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο Ανάν θα λειτουργήσει και ότι όλα τα μέρη θα ανταποκριθούν στις δικές τους δεσμεύσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μπάουτσερ είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια για να βοηθήσουν τον κόσμο ενώ αναφέρθηκε και στην προκαταρκτική διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

    ''Θα συμμετάσχουμε στη διάσκεψη και θα υπάρξει ουσιαστική δέσμευση εκ μέρους μας. Η Ουάσιγκτον προτίθεται να προβεί σε μια σημαντική υπόσχεση και βρισκόμαστε σε επαφή με άλλους πιθανούς δωρητές για να τους ενθαρρύνουμε να δείξουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας προς αυτή την ιστορική συμφωνία'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε πως ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ συνομίλησε με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό και τη διάσκεψη δωρητών.

    Ο κ. Πάουελ, συνέχισε, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενώ βρίσκεται σε επαφή και με άλλους ηγέτες.

    Καταλήγοντας είπε πως ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον και άλλος ένας αξιωματούχος θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στη διάσκεψη των Βρυξελλών.

    ΑΚΕΛ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Σχέδιο Ανάν ------------ Συνέρχεται σήμερα στις 4:30 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ με στόχο να ληφθεί η τελική απόφαση του κόμματος σε ό,τι αφορά την αποδοχή ή απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ενώπιόν της η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ έχει την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της 10ης Απριλίου για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες ώστε να δοθεί χρόνος για ενημέρωση αναφορικά με τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της λύσης, όπως δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνει η Κεντρική Επιτροπή, το ΑΚΕΛ θα καλέσει το λαό να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    T/κ οργανώσεις νεολαίας - Δημοψήφισμα ------------- Τουρκοκυπριακές οργανώσεις νεολαίας κάλεσαν την ε/κ νεολαία να ταχθεί υπέρ του 'ναι' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Πάλας, εκπρόσωποι νεολαίας από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Λύση και ΕΕ είπαν ότι το δημοψήφισμα ''δεν είναι πολιτική κομμάτων, αλλά καθορίζει το μέλλον της κυπριακής νεολαίας''.

    Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο ------------- Συλλαλητήριο υπέρ της λύσης του Κυπριακού πραγματοποιείται σήμερα στα κατεχόμενα από την Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας''.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 11 το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες ------------- Στο πλαίσιο των επαναληπτικών αγώνων για το Κύπελλο Κύπρου στο ποδόσφαιρο η Ομόνοια φιλοξενεί στις 4:30 το απόγευμα στο ΓΣΠ την ΑΕΚ ενώ στις 7:00 θα διεξαχθεί στο Τσίρειο στάδιο ο αγώνας ΑΕΛ - Απόλλωνα.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα Ομόνοια και ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλες 3 -3 ενώ με ισοπαλία 2 - 2 είχε λήξει και ο πρώτος αγώνας ΑΕΛ - Απόλλωνα.

    Αύριο διεξάγεται ο αγώνας ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωσης.

    Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας εξασφάλισε χθες το εισιτήριο για την τετράδα του Κυπέλλου Κύπρου νικώντας στο ΓΣΠ τον Εθνικό Αχνας με 4 - 2 στις καθυστερήσεις του αγώνα.

    Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΕΛ ------------------- Η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ εκτός έδρας στο Στρόβολο τον Κεραυνό με 110-96 κάνοντας σημαντικό βήμα για την κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος.

    [11] (Κ) Καραμανλής - Πρεσβευτές ΗΠΑ και Κύπρου

    Συνάντηση 40 λεπτών είχε σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μίλερ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν το σχέδιο Ανάν είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

    ''Συζητήσαμε για το Κυπριακό με τον Πρωθυπουργό, για το ταξίδι του κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ'', δήλωσε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ''η συνολική αξιολόγηση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ είναι ότι το σχέδιο Ανάν είναι πολύ πολύ καλό και μένω εκεί''.

    [12] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Δημοψηφίσματα - Οχι σε αναβολή

    Η Τουρκία απέρριψε, με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', το ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο στις 24 Απριλίου για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν της 31ης Μαρτίου.

    Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι η Τουρκία ''θα τηρήσει τη δέσμευσή της να συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα'' που καθόρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    [13] (K) ΕΕ - Κύπρος - Προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών

    Πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες η υψηλού επιπέδου προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, που σκοπό έχει να βοηθήσει στην εφαρμογή μιας λύσης του Κυπριακού, με τη συμμετοχή της ΕΕ, του ΟΗΕ, χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, η διάσκεψη θα αρχίσει με υψηλού επιπέδου συνάντηση στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Κύπρου) με εισαγωγική ομιλία από τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ακολούθως θα μιλήσει ο Διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Αντριου Νάτσιος.

    Στις 09:30 (10:30 ώρα Κύπρου), ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα μιλήσει για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που κατέθεσε ο Κόφι Ανάν, και ακολούθως θα μιλήσουν για το όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών στο νησί.

    Στη διάσκεψη έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τον οποίο θα εκπροσωπήσουν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις Βρυξέλλες Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος.

    Από τουρκοκυπριακής πλευράς θα παραστεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στις 11:00 (12:00 ώρα Κύπρου) θα μιλήσουν ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντικ Ροσέ, ο οποίος θα εκπροσωπεί την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ. Στη συνέχεια θα μιλήσουν ο Βρετανός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Τζον Πρέσκοτ, ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, ο Διευθυντής Χωρών της Διεθνούς Τράπεζας κ. Βόρκινκ, και ο Υπεύθυνος της Αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Κύπρο Γιοχάνες Μούλερ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κλείσει τις εργασίες της υψηλού επιπέδου συνάντησης στις 12:15 (13:15 ώρα Κύπρου) και μισή ώρα αργότερα θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις ειδικών, που περιλαμβάνουν μιαν ανασκόπηση της κατάστασης και συζητήσεις μεταξύ διεθνών οικονομικών ιδρυμάτων και άλλων συμμετεχόντων για ανάγκες που απορρέουν από τα θέματα περιουσίας και επανατοποθέτησης, και την επιτροπή συμφιλίωσης.

    Η αυριανή προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών θα κλείσει με μια σύνοψη και σχόλια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [14] (Κ) Κατεχόμενα - Κυπριακό - Συλλαλητήριο

    Πλήθος ατόμων συγκεντρώθηκε από τις 11:00 το πρωί στη λεωφόρο Ινονού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο υπέρ της λύσης του Κυπριακού το οποίο πραγματοποιείται από την Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας''.

    [15] (Κ) Αλέξης Γαλανός - ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν (1)

    Αρνητικά τοποθετήθηκε σήμερα έναντι του σχεδίου Ανάν ο Αλέξης Γαλανός, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

    [16] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια είχε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το θέμα αναβολής της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου για έγκριση ή απόρριψη λύσης του Κυπριακού με το τελικό σχέδιο Ανάν.

    Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Πάουελ τηλεφώνησε στον κ. Χριστόφια για να του μεταφέρει τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την παρούσα φάση του Κυπριακού και ο κ. Χριστόφιας τού εξήγησε την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ προς την παγκύπρια συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

    [17] (Κ) Ελλάδα - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δημοψήφισμα - Διάσκεψη Δωρητών

    Η Ελλάδα δεν θα είχε αντίρρηση στην αναβολή των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου για το Κυπριακό, εάν όλα τα άλλα μέρη συμφωνήσουν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών ανταποκριτών, ο κ. Κουμουτσάκος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί σήμερα ή αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών επί του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας πως οι εκτιμήσεις του δεν είναι δεσμευτικές.

    ''Θα υπάρχει συγκεκριμένη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης στο χρόνο που πρέπει, αυτός ο χρόνος έχει φθάσει, δεν ξέρω για σήμερα, αύριο όμως στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα υπάρξουν ανακοινώσεις'', πρόσθεσε.

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7015            1,7117
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0272            2,0392
    Λίρα Αγγλίας                     1,1250            1,1317
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,3441        219,0581
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7307          2,7525
    Δολάριο Καναδά                     2,7108          2,7322
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1243         14,2248
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5763         15,6986
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6344          2,6553
    
    

    [19] (Κ) Κατεχόμενα - Κυπριακό - Συλλαλητήριο (2)

    Πρόσκληση προς τους Ε/Κ να πουν ''Ναι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν απηύθυνε σήμερα πλήθος Τ/Κ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Ινονού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη λύση του Κυπριακού όπως προβλέπει το τελικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,24  (-3,79)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.033.660
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    863.126    347,31  (-4,45)
    FTSE Med 100 **                             6.543,48  ( 1,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    756.127    100,61  (-4,89)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     44.434     71,78  (-2,50)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.083     16,00  (-5,04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     71.670     54,47  (-2,45)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.358     55,42  (-0,61)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.567     22,31  (-4,62)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.561     69,15  (-2,41)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.323      2,70  (-5,59)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.552      9,44  (-3,28)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,22  (-4,67)
    Ξενοδοχεία                    £     11.959     32,46  (-1,61)
    Αλλες Εταιρείες               £     70.126     66,34  (-2,20)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Βουτιά Γενικού Δείκτη

    Τη χαμηλότερη τιμή του εντός του 2004 κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μια ημέρα πριν την προπαρασκευαστική διεθνή διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες για την Κύπρο. Ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε μεγάλη βουτιά της τάξης του 3,8%, υποχωρώντας στις 81,24 μονάδες, με το σύνολο των κλαδικών δεικτών να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Στο ένα εκατομμύριο λίρες ανήλθε η αξία των συναλλαγών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 52,2% του ημερήσιου τζίρου.

    [22] (Κ) ΕΕ - Φιλορί - Διάσκεψη δωρητών

    Η ΕΕ αναμένει ορισμένες χώρες και ιδρύματα να υποσχεθούν συγκεκριμένα ποσά στην αυριανή προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών που θα γίνει στις Βρυξέλλες για τη στήριξη μιας λύσης του Κυπριακού.

    [23] (Κ) Αθήνα - Κυβερνητική Επιτροπή - Κυπριακό

    Στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση που διάρκεσε τρεισήμισι ώρες ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός αύριο μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινώσει τη θέση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα.

    [24] (Κ) ΑΚΕΛ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Χριστόφιας - Εισήγηση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανανέωσε σήμερα την έκκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προς τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα για αναβολή της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων, τόσο για την αντικειμενική παρουσίαση του σχεδίου στο λαό όσο και για περαιτέρω διαπραγμάτευση, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα είναι υποχρεωμένο να μην υποστηρίξει την έγκριση του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ''δεν έπεσε στο κενό'', αλλά ''αντίθετα έχει δημιουργήσει κινητικότητα''.

    Στην εισήγησή του ενώπιον της έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του κόμματος στη Λευκωσία, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι το τελικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ εμπεριέχει έντονα τα στοιχεία της αδικίας και του συμβιβασμού, ενώ επανέλαβε πως το ''συναισθηματικό φορτισμένο διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας επιδείνωσε την κατάσταση''.

    [25] (Κ) Κύπελλο - Πρόκριση ΑΕΚ - Αποκλεισμός Ομόνοιας

    Η ΑΕΚ Λάρνακας προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο νικώντας εκτός έδρας την Ομόνοια με 2-1.

    [26] (Κ) ''Κερύνεια - Ελευθερία'' - ΑΤΗΚ - Ολυμπιακοί Αγώνες

    [27] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα με συντριπτική πλειοψηφία πρόταση ψηφίσματος, με την οποία καλεί τους Κύπριους να αδράξουν την ευκαιρία για ειρηνική επανένωση του νησιού.

    Το προσχέδιο ψηφίσματος, που θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για υιοθέτηση, σημειώνει ότι οι θεσμοί της ΕΕ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν με άλλα διεθνή ιδρύματα την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού.

    [28] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότηση Κέντρου - Γραμματεία - Εισήγηση - Συνδιάσκεψη

    Την υποστήριξη του ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, με πλήρη επίγνωση όλων των δεδομένων, εισηγείται η Γραμματεία της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψή της που συνήλθε σήμερα στη Λευκωσία.

    Στην εισήγηση της η Γραμματεία της Επάλξης αναφέρει ότι το ''όχι'' της Επαλξης θα είναι ένα ''όχι'' έντονης διαμαρτυρίας γιατί το σχέδιο Ανάν ''ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις της Τουρκίας, της δίδει πλήρη και άμεσο έλεγχο της κατάστασης, χωρίς να διασφαλίζει την εφαρμογή των υποχρεώσεων της, είτε άμεσα είτε σε βάθος χρόνου'' και ''την αποενοχοποιεί πλήρως''.

    [29] (Κ) Ευρωβουλή - Κυπριακό - Συζήτηση

    Να αφεθεί ο λαός της Κύπρου να αποφασίσει ελεύθερα και απερίσπαστα για το μέλλον του, υποστήριξαν σήμερα στις Βρυξέλλες πολλοί ευρωβουλευτές και κοινοτικοί αξιωματούχοι, στη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, στην κοινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου.

    Η Συμπρόεδρος της ΜΚΕ ΕΕ-Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε στην παρέμβασή της υπογράμμισε ότι μεταξύ των Ε/Κ υπάρχει η εκτίμηση ότι στο σχέδιο Ανάν λαμβάνονται πιο πολύ υπόψη τα συμφέροντα των Τ/Κ. Αυτή η εκτίμηση είναι σε ορισμένα σημεία αληθινή, είπε, αλλά αυτό που θα πρέπει να απαντήσουμε είναι αν η προτεινόμενη λύση είναι βιώσιμη "και εγώ πιστεύω είναι", είπε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

    [30] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριανού - Ακρόαση - Κυπριακό

    Ο λαός της Κύπρου θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του από μόνος του, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Μάρκος Κυπριανού στην πρώτη ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Συνεπίτροπος για θέματα προϋπολογισμού και δημοσιονομικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χαρακτηρίζοντας το Κυπριακό ως ένα πολύπλοκο μακροχρόνιο πρόβλημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η διαδικασία της επίλυσης του προβλήματος βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, αφού σε δέκα μέρες το τελικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα τεθεί σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες του νησιού.

    [31] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη αναφέροντας του ότι κατανοεί τα αισθήματα ανησυχίας του Κυπριακού Ελληνισμού γι' αυτό και αισθάνεται την ανάγκη ο ίδιος προσωπικά να διαβεβαιώσει την πολιτική του ηγεσία ότι η χώρα του θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή και υλοποίηση της λύσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη πως θα παράσχει κάθε δυνατή εγγύηση αλλά και βοήθεια προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε παρασπονδίες.

    Επίσης του ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την έκδοση ενός ισχυρού ψηφίσματος που θα διασφαλίζει την εφαρμογή της λύσης και θα διασκεδάζει τις όποιες ανησυχίες των Ε/Κ ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους συμμάχους στην ΕΕ για τον ίδιο σκοπό και για καλύτερο συντονισμό των κοινών προσπαθειών.

    [32] (Κ) ΑΔΗΚ - Σχέδιο Ανάν - Οχι

    Η Κεντρική Επιτροπή του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) υιοθέτησε απόψε ομόφωνα την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου για απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση το ΑΔΗΚ ''στηρίζει και συμπορεύεται με το κάλεσμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για ένα δυνατό όχι στο σχέδιο Ανάν και καλεί τον Κυπριακό λαό σε εθνική συστράτευση και ομοψυχία''.

    Νωρίτερα σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης κάλεσε τα μέλη του κινήματος σε ένα πανίσχυρο, μαζικό και οριστικό ''όχι''.

    [33] (Κ) Επαλξη - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Οχι

    [34] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Κύπριοι - Σχέδιο Ανάν

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε σήμερα πως οι Κύπριοι μόλις τώρα άρχισαν να κατανοούν ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι ένας συμβιβασμός ο οποίος ίσως να είναι δύσκολο να χωνευθεί. Ακόμη προειδοποίησε ότι εάν δεν εγκριθεί το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, τότε τίθεται το ερώτημα εάν μπορεί ποτέ να εξευρεθεί μια διευθέτηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 April 2004 - 17:49:32 UTC