Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Διευρυμένες συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ελβετία - Συνομιλίες - Τ/κ αντιπροσωπεία - Αναχώρηση
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Σ. Ντενκτάς - Αναχώρηση
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διευρυμένες συνομιλίες
  • [07] (Κ) Μπούργκενστοκ - Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Πλήρες κείμενο δηλώσεων
  • [08] (Κ) Ζυρίχη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [09] (Κ) Προς Συνδρομητές - Μπούργκενστοκ
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [13] (Κ) Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Κυπριακό - Ενημέρωση
  • [14] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας
  • [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Πρόγραμμα
  • [16] (Κ) ΗΠΑ - Πρεσβευτής Κύπρου - Κογκρέσο - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Μπούργκενστοκ - Αλβάρο ντε Σότο - Γκιουλ - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Διευρυμένες συνομιλίες

    Με τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την ασφάλεια και την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό είτε χρονοδιαγραμμάτων είτε πιέσεων, αναχώρησε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για την Ελβετία, όπου θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Ελβετία με καλή θέληση και πολιτική βούληση, προκειμένου να διαπραγματευτεί και ελπίζει να εξασφαλίσει μια λύση που να είναι λειτουργική και βιώσιμη.

    Επεσήμανε ακόμη πως έχουν καταβληθεί πολλές προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος κατά την πρώτη φάση των συνομιλιών πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατόν εξαιτίας της στάσης της τ/κ πλευράς.

    Ερωτηθείς υπό ποια ιδιότητα εκπροσωπούνται στην Ελβετία οι συνομιλητές της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι αναφέρονται μόνο τα ονόματά τους χωρίς τίτλους.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αλλά θα αποτελέσει θέμα των επαφών του με τους ηγέτες των άλλων κρατών.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και οι εκτιμήσεις για το κατά πόσον αυτές θα έχουν επιτυχή κατάληξη ή όχι είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η εγγραφή του Κυπριακού στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλες, η απαγωγή Ε/Κ αστυνομικού, η παράνομη σύλληψη του Τ/Κ δημοσιογράφου Χουσεΐν Χαλίλ ο οποίος συνεργάζεται με το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) από τις κατοχικές δυνάμεις, το αίτημα των Ισραηλινών προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για αυξημένα μέτρα ασφάλειας στην Κύπρο και στην Πρεσβεία τους μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη των Παλαιστινίων Αχμέτ Γιασίν και η προετοιμασία νομοθεσίας για άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σκληρό παζάρι ετοιμάζει ο ΟΗΕ στην Ελβετία'' ότι τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζουν σκληρό και επίμονο παζάρι στις διευρυμένες συνομιλίες που αρχίζουν από αύριο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για να επιτύχουν όσα δεν κατάφεραν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει πως, μεσούσης της διαδικασίας της δεύτερης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, το πρόβλημα της Κύπρου θα συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στις Βρυξέλες, μετά από εγγραφή του στην ημερήσια διάταξη της συνόδου με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Μόνο ναυάγιο στον ορίζοντα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι, με δεδομένη την αδιαλλαξία και την αρνητική στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, της τ/κ ηγεσίας και της Τουρκίας, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για πρόοδο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Αλλη είδηση είναι η ''νέα προκλητική ενέργεια'' -όπως αναφέρει η εφημερίδα, των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες απήγαγαν την Κυριακή το βράδυ Ε/Κ αστυνομικό, τον 27χρονο Κυριάκο Πρωτόγερο από τη Λακατάμια, ο οποίος υπηρετεί στον Αστυνομικό Σταθμό Ποταμιάς και την ώρα της απαγωγής του εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία πλησίον της ζώνης κατάπαυσης του πυρός.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ιδού το πακέτο της Λουκέρνης'' γράφει πως στην έναρξη της τετραμερούς διάσκεψης στην Ελβετία για επίλυση του Κυπριακού θα τεθεί υπόψη όλων των πλευρών από τα Ηνωμένα Εθνη συνολική συμφωνία - πακέτο, το σχέδιο Ανάν 4, Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η τέταρτη εκδοχή του σχεδίου Ανάν θα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά στα θέματα λειτουργικότητας του κοινού κράτους, στο εδαφικό, στην ασφάλεια και στην οικονομική πτυχή, ενώ η τουρκική πλευρά θα κερδίσει την απαίτησή της για ενισχυμένη διζωνικότητα και ένα ''καθαρότερο εθνικά'' τ/κ κρατίδιο. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών φαίνεται να βρέθηκε η ''χρυσή τομή'' για προώθηση προς ψηφοφορία του επίμαχου νομοθετήματος για άρση του τραπεζικού απορρήτου.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Οχυρωμένοι στην κόκκινη γραμμή'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το Κυπριακό βρίσκεται μια ανάσα από την έναρξη των εργασιών της τετραμερούς στην Ελβετία και η τουρκική πλευρά παραμένει οχυρωμένη πίσω από την κόκκινη γραμμή των απαράβατων θέσεών της, με κύριο στόχο την κατοχύρωση ενός καθαρού τουρκικού κράτους στο βόρειο μέρος της Κύπρου με πλήρη παραμονή εποίκων. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Σύνδεσμος των Ιδιωτικών Σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητεί επιτακτικά την άμεση συζήτηση του θέματος της μετεξέλιξης των κολεγίων σε πανεπιστήμια πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Υπό σκιάν Ραούφ η τετραμερής'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Ντενκτάς ''φτιάχνει ακραία σενάρια για να αποτρέψει συμφωνία'' για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με διπλωματική γλώσσα και αποφεύγοντας αναφορές σε τίτλους που παραπέμπουν στο ψευδοκράτος, απέστειλε γραπτό μήνυμα στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με το οποίο εξουσιοδοτεί τους Ταλάτ και Σερντάρ να εκπροσωπήσουν την τ/κ πλευρά στις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι αυξημένα είναι τα μέτρα ασφάλειας στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Λευκωσία, μετά τη δολοφονία στη Γάζα του πνευματικού ηγέτη των Παλαιστινίων και της οργάνωσης ''Χαμάς'' σεΐχη Αχμέτ Γιασίν. Τη λήψη έκτακτων μέτρων γύρω από την Πρεσβεία τους ζήτησαν από τις κυπριακές Αρχές οι Ισραηλινοί, οι οποίοι φοβούνται αντίποινα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χωρίς πρόοδο στην Ελβετία'' ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μεταφέρονται από σήμερα στην Ελβετία, όπου αρχίζει αύριο η δεύτερη φάση της διαδικασίας που συμφωνήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2004 στη Νέα Υόρκη. Στην Ελβετία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, μεταφέρονται και όλα τα δύσκολα, αφού οι διαφορές των δύο πλευρών στα πλείστα ουσιαστικά θέματα παραμένουν, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς και της τακτικής του κ. Ντενκτάς. Αλλη είδηση είναι η σύλληψη από τις κατοχικές δυνάμεις του Τ/Κ δημοσιογράφου Χουσεΐν Χαλίλ, ο οποίος συνεργάζεται με το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) για το καθημερινό πρόγραμμα του Ιδρύματος ''Μπιζ''.

    [03] (Κ) Ελβετία - Συνομιλίες - Τ/κ αντιπροσωπεία - Αναχώρηση

    Η τ/κ αντιπροσωπεία αναχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί για την Ελβετία, προκειμένου να συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Η αντιπροσωπεία μεταβαίνει στη Ζυρίχη μέσω Κωνσταντινούπολης και από εκεί θα μεταβεί στο Μπούργκενστοκ, όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

    Τα μέλη της τ/κ αντιπροσωπείας είναι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ''υπουργός εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς, ο ''υφυπουργός παρά τω προέδρω'' Εργκιούν Ολγκιούν και ο ''αντιπρόσωπος'' του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον Οσμάν Ερτούγκ.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο νομικός σύμβουλος της ''προεδρίας'' Σουλέν Καραμπατσάκ, ο προσωπικός σύμβουλος της ''πρωθυπουργίας'' Γιόντσα Σενιγίτ και οι δεύτεροι γραμματείς του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών Σενιχά Μπιράντ, Γκουλφέμ Βεζίρογλου και ο Δρ Κουντρέτ Οζερσάι.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση ---------------------------------- Με τη διαβεβαίωση ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος ολόκληρου του λαού και ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την ασφάλεια και την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό είτε χρονοδιαγραμμάτων είτε πιέσεων, αναχώρησε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για την Ελβετία, όπου θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι γνωρίζει και συμμερίζεται τις ανησυχίες του λαού, καλώντας τον ταυτόχρονα να περιβάλει ''όλη την πολιτική ηγεσία και το Εθνικό Συμβούλιο που μεταβαίνει μαζί μου με εμπιστοσύνη και τη βεβαιότητα ότι η καλή μας θέληση είναι όπλο, είναι δύναμη και όχι αδυναμία''.

    ''Συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στη Νέα Υόρκη, μεταβαίνουμε στην Ελβετία για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών, στις οποίες θα παρίσταται η Ελλάδα και η Τουρκία για να προσφέρουν τη δική τους συμβολή. Μεταβαίνουμε στην Ελβετία με καλή θέληση και την πολιτική βούληση για να διαπραγματευθούμε'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια λύση που να είναι λειτουργική και βιώσιμη.

    Επεσήμανε πως ''στόχος ήταν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων να πετυχαίναμε πρόοδο ώστε να εξασφαλιστεί μια λύση ως προϊόν των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, έτσι που θα βοηθούσε και το λαό να υιοθετήσει μια τέτοια λύση''.

    ''Δυστυχώς η αδιαλλαξία και οι μαξιμαλιστικές θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν βοήθησαν ώστε να σημειωθεί οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος σε αυτό το στάδιο. Οχι μόνο η τουρκική πλευρά δεν υιοθέτησε τις λογικές θέσεις μας που ήσαν όλες εντός του πλαισίου του σχεδίου αλλά αντίθετα πρόβαλε και άλλες απαιτήσεις έξω από τα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, όπως είναι ο περιορισμός του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν, μείωση των ποσοστών της περιουσίας αλλά ακόμα και απαίτηση για μετατροπή αυτών των παρεκκλίσεων σε μόνιμες παρεκκλίσεις με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ολοι αναγνωρίζουν, πρόσθεσε, ότι ''αυτές οι απαιτήσεις είναι όχι μόνον προϊόν αδιαλλαξίας αλλά και απαράδεκτες και από τη δική μας πλευρά, ελπίζουμε, και από την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Απευθυνόμενος στο λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να πετύχουμε τη λύση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια, την ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να θυσιάσω δικαιώματα, την ασφάλεια και την τύχη του Κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό είτε χρονοδιαγραμμάτων είτε πιέσεων''.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που επέδωσε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι αυτή απευθύνεται στο ΓΓ του ΟΗΕ και τον πληροφορεί ότι έχει εξουσιοδοτήσει το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς να διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις.

    Ερωτηθείς εάν μέσα στις επιδιώξεις του για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν είναι και η αλλαγή του χάρτη ειδικά σε ό,τι αφορά την περιοχή της Καρπασίας ώστε να βρεθεί υπό ε/κ διοίκηση, είπε μέχρι την ώρα η τ/κ πλευρά δεν έχει ακόμη υποβάλει προτάσεις.

    ''Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική δυσκολία που δεν μπορούσε να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τη διαδικασία του λεγόμενου πάρε δώσε γιατί η εδαφική πτυχή επηρεάζει σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς εάν είχε επαφή με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, είπε πως έχουν μιλήσει ενώ βρίσκεται συνέχεια σε επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ερωτηθείς υπό ποια ιδιότητα εκπροσωπούνται στην Ελβετία οι συνομιλητές της τ/κ κοινότητας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ''αναφέρονται μόνο τα ονόματά τους χωρίς τίτλους''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αλλά θα αποτελέσει θέμα των επαφών του με τους ηγέτες των άλλων κρατών.

    Πρόσθεσε ότι το διάλειμμα θα είναι πολύ σύντομο και δεν αναμένεται να επηρεάσει τις συνομιλίες.

    Σημείωσε ότι ήταν γνωστό σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι θα υπήρχε αυτό το διάλειμμα στις συνομιλίες της Λουκέρνης, υπογραμμίζοντας ''ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να μην μετέχει στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το λόγο ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Μια τέτοια παρέκκλιση θα ήταν εγκατάλειψη δικαιωμάτων που έχουμε και θα δημιουργούσε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Λουκέρνη, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες αλλά ο ίδιος προβλέπει ότι θα είναι κυρίως εκ του σύνεγγυς και απευθείας θα είναι μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.

    Σε ερώτηση αν με το έγγραφο που επέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προοιωνίζεται μια θετική έκβαση της διαδικασίας ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, είπε: ''Κανένα πρόβλημα. Οπως είχα πει και την άλλη φορά ο κ. ντε Σότο ταξινόμησε τα διάφορα θέματα που υποδείκνυε ότι μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ενός πάρε-δώσε''.

    Ερωτηθείς εάν τον ικανοποιεί αυτή η ταξινόμηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η κάθε πλευρά μπορεί να προσθέσει όσα θέματα θέλει.

    Αναφορικά με το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ στη διαδικασία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης ''τις δύο τελευταίες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το σχέδιο'' αλλά δεν γνωρίζει αν θα το επιδώσει επιτόπου.

    Τέλος, ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος μεταβαίνει στην Ελβετία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν τίθεται έτσι το θέμα. ''Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια με καλή διάθεση και πολιτική βούληση να πετύχουμε λύση, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, χρειάζεται και η συμβολή της άλλης πλευράς'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνομιλίες --------------------------------- Η τελευταία επισήμανση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, ήταν ότι δεν έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος σε ουσιαστικά θέματα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος μία ημέρα πριν την αναχώρησή του για τις διευρυμένες συνομιλίες της Λουκέρνης.

    Κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την τρίωρη συνάντηση και ερωτηθείς εάν ξεκαθάρισε το θέμα της εκπροσώπησης της τ/κ πλευράς στις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας, που θα αρχίσουν στις 24 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως σήμερα συζητήθηκαν διάφορα θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα και ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''είπε ότι έχει δώσει γραπτή εξουσιοδότηση στον Γενικό Γραμματέα''.

    ''Περιμένουμε να πάρουμε το κείμενο να το δούμε'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ντενκτάς έδωσε γραπτή εξουσιοδότηση στον Κόφι Ανάν για τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Απάντησε στον Γενικό Γραμματέα, στην πρόσκλησή του, στην οποία (απάντηση) αναφέρει ότι εξουσιοδοτεί τον κ. Ταλάτ. Δεν έχω δει το κείμενο''.

    Ερωτηθείς εάν η ε/κ πλευρά θα απαντήσει εντός της ημέρας εφόσον δει το κείμενο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν χρειάζεται να απαντήσουμε τίποτε, απλώς περιμένω να δω τι έχει δώσει''.

    Σε ερώτηση αν η τ/κ πλευρά έδωσε το σύνταγμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι ''τη συμφωνία της Νέας Υόρκης την έχουν παραβεί τόσο όσον αφορά την παράδοση του συντάγματος'', ενώ δεν έχουν παραδώσει ''ούτε τον κατάλογο των πολιτών, όπως έχει αναληφθεί υποχρέωση προς τον κ. ντε Σότο, ότι οι δύο πλευρές έπρεπε να καταθέσουν αυτόν τον κατάλογο''.

    ''Και δεν έχει δώσει τίποτε σε ό,τι αφορά τις εδαφικές διεκδικήσεις που έχει η τ/κ πλευρά, λέγοντας ότι 'αυτό θα το δείτε στη Λουκέρνη''', είπε.

    Αλβαρο ντε Σότο - Δημοσιογραφική Διάσκεψη ------------------------------------------ Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει δώσει γραπτώς το όνομα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας, δήλωσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσθέτοντας ότι οι δύο πολιτικοί θα είναι, σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, πλήρως εξουσιοδοτημένοι στις συνομιλίες.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. ντε Σότο είπε ότι το θετικό είναι πως έχει γίνει τεράστιος όγκος εργασίας από τις τεχνικές επιτροπές, αλλά σημείωσε πως αυτό δεν ισχύει και για τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Είπε πως έχουν σμικρυνθεί οι διαφορές σε ορισμένα σημεία, αλλά δεν έχει γίνει το πάρε-δώσε που αναμενόταν.

    Ο κ. ντε Σότο πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει εντατική εργασία στην Ελβετία εάν θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθεί αρκετή πολιτική βούληση.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι είναι δυνατή μια συμφωνία.

    Για τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών είπε ότι κατά τη διάρκειά της έγινε αναφορά στην εργασία που επιτελέστηκε στις επιτροπές.

    Η επιτροπή για τον ύμνο και τη σημαία, είπε, συμφώνησε ομόφωνα πάνω σε εισηγήσεις και οι ηγέτες αποδέχθηκαν τις εισηγήσεις αυτές.

    Πρόσθεσε ότι η επιτροπή για τη νομοθεσία προχώρησε πάρα πολύ, αφού ολοκληρώθηκαν 15 νομοσχέδια και ακόμη 87 θα είναι έτοιμα τις επόμενες ημέρες, δηλαδή ένας συνολικός αριθμός 102 νομοθεσιών.

    Επίσης, είπε ότι άλλοι νόμοι βρίσκονται υπό μελέτη και σημείωσε ότι η εργασία της επιτροπής θα συνεχιστεί μαζί με άλλες ομάδες που θα εργάζονται παράλληλα, και το τελικό αποτέλεσμα θα τεθεί στις δύο πλευρές για εξέταση στο Μπούργκενστοκ.

    Η επιτροπή για τις συνθήκες ολοκληρώνει την τεχνική εργασία της σήμερα. Οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να φθάσουν σε συμφωνία πάνω σε μιαν πρόταση που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη για γεφύρωση των διαφορών. Η εργασία της επιτροπής, καθώς και οποιαδήποτε θέματα που εκκρεμούν, θα παραπεμφθούν στις δύο πλευρές στην Ελβετία.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης σημείωσε ότι ''αν και υπήρξε αρκετή πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, δεν υπήρξε η ανάλογη στις συναντήσεις των αρχηγών''.

    ''Υπήρξαν κάποιες αμυδρές ενδείξεις εδώ και εκεί, και οι διαφορές έχουν σμικρυνθεί, πιστεύω, σε αρκετά σημεία. Περισσότερα γίνονται από ό,τι βλέπει το φως. Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε το είδος του πάρε-δώσε πάνω σε βασικά θέματα όπως ευελπιστούσαμε'', είπε.

    Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. ντε Σότο, ότι η διαδικασία στην Ελβετία θα πρέπει να είναι ''πολύ εντατική για να φθάσουμε σε μιαν τελική συμφωνία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για να υπάρξει τελική λύση''.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι πιστεύει ότι είναι εφικτή μια λύση, σημειώνοντας ότι η κάθε πλευρά είναι έτοιμη για τη σοβαρότητα των επόμενων ημερών.

    ''Ολοι αποδέχονται ότι φθάσαμε στο τέλος. Οι δύο πλευρές παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων γύρω στα τέλη Απριλίου όπως συμφώνησαν στις 13 Φεβρουαρίου. Ενώ θα ήθελα να υπήρχε περαιτέρω πρόοδος από ό,τι επιτεύχθηκε στην Κύπρο, εντούτοις είμαι σιωπηλά αισιόδοξος για τις επόμενες ημέρες'', είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. ντε Σότο είπε ότι οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούν και μπορούν να φθάσουν σε αποφάσεις, όπως ο ίδιος αντιλαμβάνεται, στην Ελβετία

    Μπούργκενστοκ - Ε/κ πλευρά - Αντιπροσωπεία ------------------------------------------- Συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και τη διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς, μεταβαίνει σήμερα στην Ελβετία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον Πρόεδρο των ΝΕΟ Νίκο Κουτσού, τον Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου, τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη και το Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

    Τον Πρόεδρο πλαισιώνουν και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας και συγκεκριμένα ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο συνταγματολόγος Τουμάζος Τσελεπής.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνοδεύεται, επίσης, από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, τον Πρέσβη Δημήτρη Δρουσιώτη, το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Μάριο Καρογιάν, τον ακόλουθο του Υπουργείου Εξωτερικών Μενέλαο Μενελάου, και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Τ/κ αντιπροσωπεία - Συνομιλίες ------------------------------ Η τ/κ αντιπροσωπεία αναχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί για την Ελβετία, προκειμένου να συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Η αντιπροσωπεία μεταβαίνει στη Ζυρίχη μέσω Κωνσταντινούπολης και από εκεί θα μεταβεί στο Μπούργκενστοκ, όπου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

    Τα μέλη της τ/κ αντιπροσωπείας είναι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο ''υπουργός εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς, ο ''υφυπουργός παρά τω προέδρω'' Εργκιούν Ολγκιούν και ο ''αντιπρόσωπος'' του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον Οσμάν Ερτούγκ.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο νομικός σύμβουλος της ''προεδρίας'' Σουλέν Καραμπατσάκ, ο προσωπικός σύμβουλος της ''πρωθυπουργίας'' Γιόντσα Σενιγίτ και οι δεύτεροι γραμματείς του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών Σενιχά Μπιράντ, Γκουλφέμ Βεζίρογλου και ο Δρ Κουντρέτ Οζερσάι.

    Η αντιπροσωπεία αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ της 1η Απριλίου μέσω Κωνσταντινούπολης.

    Μπούργκενστοκ - ΗΠΑ - Βρετανία - Ελλάδα - Τουρκία ------------------------------------------------------ Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, καθώς και ο υποδιευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων και αρμόδιος για το Κυπριακό αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ντομινίκ Τσίλκοτ, θα βρίσκονται στην Ελβετία στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μπούργκενστοκ μεταβαίνουν και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη Λευκωσία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ελλάδας, Μάικλ Κλόσον, Λιν Πάρκερ και Χρίστος Παναγόπουλος αντίστοιχα.

    Εξάλλου της ελληνικής αντιπροσωπείας θα προϊσταται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Γεννηματάς και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κυπριακού Πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης.

    Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον διευθυντή του τουρκικού ΥΠΕΞ Πρέσβη Μπακίν Ιλκίν.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει εντός της εβδομάδας κατά πόσον θα μεταβεί στην Ελβετία και ο εντεταλμένος για το Κυπριακό, πρώην Πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λευκωσία Πέτερ Βίτινγκ.

    Συνομιλίες - Απολογισμός - Διαφορές ----------------------------------- Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στα πλείστα ουσιαστικά θέματα του Κυπριακού, όπως διαπιστώθηκε σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές και στον απολογισμό που έγινε κατά τη χθεσινή συνάντηση, την τελευταία της πρώτης φάσης των συνομιλιών, με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    Οπως ανέφεραν οι πηγές, σε ό,τι αφορά τους νόμους έχουν συζητηθεί 102, ενώ μόνο 15 έχουν ολοκληρωθεί. Οι διαφορές στο θέμα αυτό παραμένουν κυρίως διότι η τ/κ πλευρά υποστηρίζει ότι για την εφαρμογή πρέπει να υπάρχει συμφωνία και από τα δύο μέρη.

    Στη φάση των συνομιλιών που ολοκληρώθηκε σήμερα εξετάστηκαν και θέματα συνθηκών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Η ε/κ πλευρά έχει καταθέσει όλες τις συνθήκες, ενώ μεγάλο αριθμό έχει καταθέσει και η τ/κ πλευρά. Στο θέμα αυτό η ε/κ πλευρά έχει ενστάσεις επειδή πρώτον οι συμβάσεις της τ/κ πλευράς στόχευαν στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, δεύτερον έγιναν υπό πίεση στρατιωτικού καθεστώς και τρίτον δεν υπήρχε καμμία προοπτική να δεσμεύουν όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ε/κ πλευρά έχει όμως και επιμέρους ενστάσεις, αφού ορισμένες από τις συνθήκες του ψευδοκράτους αντιβαίνουν στην ιδρυτική συμφωνία του σχεδίου Ανάν.

    Στα οικονομικά θέματα, ενώ αρχικά επιτεύχθηκε συμφωνία για το νόμισμα και την κεντρική τράπεζα, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι υπαναχώρησε, ζητώντας νέο νόμισμα και να υπάρχει κάποιου είδους κεντρική τράπεζα στο τ/κ συνιστών κρατίδιο.

    Επίσης, η τ/κ πλευρά διαφωνεί με τη λειτουργία και τις εξουσίες του συμβουλίου περιουσιών. Η επιτροπή για τις περιουσίες δεν έχει καταλήξει σε καμμία συμφωνία, ενώ συμφωνία δεν υπήρξε ούτε για την περιουσία του κοινού κράτους.

    Εγινε επίσης συζήτηση για το θέμα της δημόσιας υπηρεσίας, όπου και πάλι δεν υπήρξε κατάληξη, ούτε και κάποια φόρμουλα για το πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων. Κατάληξη δεν υπήρξε ούτε στη συζήτηση για το πού θα στεγαστούν τα διάφορα όργανα (π.χ. δικαστήριο, βουλή).

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των εποίκων, η τ/κ πλευρά υποβάλλει νέα πρόταση να ψηφίσουν όλοι όσοι έχουν υπηκοότητα και όλοι όσοι βρίσκονται στην Κύπρο να παραμείνουν, θέση που όπως δήλωσε η ίδια πηγή ανέλυσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε ότι σύμφωνα με το ''σύνταγμά'' των κατεχομένων δεν μπορούν να τους αποκλείσουν.

    Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις -------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η αποχώρησή του από τις συνομιλίες τις Ελβετίας συνιστά ''προσφορά συμφιλίωσης''.

    Σε διάσκεψη Τύπου χθες, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι προσπάθησε τις τελευταίες έξι εβδομάδες να διαπιστώσει αν υπήρχε βάση για συμφιλίωση και ότι υποσχέθηκε στην Τουρκία ότι θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη και ότι δεν θα παραιτούσε τις συνομιλίες.

    Δήλωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί για συμφιλίωση και πρόσθεσε: ''Πιστεύω ότι η αποχώρησή μου θα συνεισφέρει στη συμφιλίωση''.

    Ο κ. Ντενκτάς επεσήμανε ότι δεν αποχωρεί από τα διαπραγματευτικά του καθήκοντα, αλλά θα δει το αποτέλεσμα και μετά θα αποφασίσει αν θα αποχωρήσει πλήρως από τις διαπραγματεύσεις ή όχι.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό -------------------------- Μήνυμα προς το διεθνή παράγοντα ''να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση και να μην αναζητήσει τη μέση απόσταση μεταξύ των λογικών θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και των παράλογων θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ώστε σύσσωμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να στηρίξει με την ψήφο της τη λύση'', έστειλε από το βήμα του 41ο Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στο χαιρετισμό του, που διάβασε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής Βάσος Γεωργίου, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως ''σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, πρέπει να μας διακρίνει η αποφασιστικότητα και η διεκδικητικότητα, αλλά και η σύνεση, η υπευθυνότητα και η αυτοσυγκράτηση''.

    ''Δεν θα πρέπει με τις όποιες τοποθετήσεις να προκαταλάβουμε οτιδήποτε, αναμένοντας να δούμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Και τότε όλοι θα έχουμε την ευκαιρία και την υποχρέωση να κρίνουμε και να τοποθετηθούμε'', ανέφερε.

    Σημειώνοντας πως οι συνομιλίες μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει κανένα αποτέλεσμα, λόγω της γνωστής αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''τώρα είναι η ώρα που με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα λαός και πολιτική ηγεσία χρειάζεται να στηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει για να επέλθουν εκείνες οι αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν ώστε να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό''.

    Πρεσβευτής Ελλάδος - Κυπριακό ----------------------------- Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος δήλωσε χθες πως τα μηνύματα που έρχονται από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και από την Αγκυρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για τις διευρυμένες συνομιλίες, αρκεί η άλλη πλευρά να βρει την πολιτική βούληση για να υπάρξει μια κατάληξη.

    Σε δηλώσεις ύστερα από δημοσιογραφική διάσκεψη για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του φετινού Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως ''η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι είμαστε έτοιμοι για τις κρίσιμες αυτές συνομιλίες αρκεί η άλλη πλευρά να βρει την πολιτική βούληση για να έχουμε μια κατάληξη, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να μπει στην ΕΕ''.

    Κληθείς να εκτιμήσει την πορεία των εξελίξεων πριν από τις συνομιλίες στην Ελβετία, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως ''είμαστε μόλις μια μέρα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων και αν μπορεί κανείς να κάνει μια πρόβλεψη θα ήταν τελείως παρακινδυνευμένη''.

    Σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας έναντι των μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Παναγόπουλος είπε πως ''το θέμα αυτό έχει τεθεί από τους Τούρκους επανειλημμένα''.

    Αθήνα - Καραμανλής- Κοξ- Κυπριακό --------------------------------- Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Ο κ. Κοξ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ''θα παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε μια συμφιλιωμένη Κύπρος να ενταχθεί σε μια συμφιλιωμένη Ευρώπη».

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη μεγαλώνει και αλλάζει, γι' αυτό μπορεί να ανοίξει το βηματισμό της, επιμένοντας στην πάγια θέση του για ''ισχυρή συμμετοχή της Ελλάδας σε μια ισχυρή Ευρώπη''.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για μια Ευρώπη με αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της που θα προάγει τη συνοχή και θα διασφαλίζει τα ιδιαίτερα συμφέροντα των κρατών - μελών.

    Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του «στις προσπάθειες της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ να εξευρεθεί λύση για τη νέα συνταγματική συνθήκη» η οποία, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να είναι οριστική μέχρι τις ευρωεκλογές».

    Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Κυπριακό ------------------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Κοξ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα της Κύπρου.

    Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τις εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για τις εξελίξεις σε σχέση με τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και την αναφορά στο προοίμιο της του Χριστιανισμού, ως θεμελίου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ζήτημα, που, όπως είπε, δεν έχει ακόμη επανατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι ακόμη ανοικτό.

    Ο κ. Κοξ εξέφρασε την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και για τη συνέχιση του κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι το απόγευμα θα λάβει μέρος στην έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Κνεσσέτ και της Νομοθετικής Αρχής των Παλαιστινίων.

    ΣτΕ - Σβίμερ - Κυπριακό -------------------------- Την παραμονή των διευρυμένων συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα πραγματοποιηθούν στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ απηύθυνε έκκληση προς τις δύο κοινότητες στο νησί και τους πολιτικούς ηγέτες να ανταποκριθούν στην ''ιστορική πρόκληση για ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί''.

    Ανακοίνωση του ΣτΕ επικαλείται δήλωση του κ. Σβίμερ, ο οποίος είπε ότι ''για 30 τώρα χρόνια, οι γενικές συνθήκες για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό δεν ήταν ποτέ τόσο ευοίωνες όσο είναι αυτή τη στιγμή''.

    ''Αν η παρούσα προσπάθεια αποτύχει, το αίσθημα της αποτυχίας θα είναι πάρα πολύ έντονο στη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, αν επιτευχθεί λύση, η Κύπρος μπορεί να καταστεί σημαντικό σύμβολο ελπίδας και έμπνευσης για ειρηνική επίλυση περιπτώσεων διαμαχών στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Ολοι οι υπεύθυνοι πολιτικοί ηγέτες τώρα έχουν την ευκαιρία να επιτύχουν ιστορική σημασία'', σημείωσε.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κυπριακό ----------------------------------- Το Κυπριακό θα απασχολήσει τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών που θα γίνει στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ θα υπάρξει και σχετική δήλωση στα συμπεράσματα που θα εκδώσουν οι 25 ηγέτες. Αυτό αποφασίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, η συζήτηση θα γίνει την Πέμπτη το βράδυ στο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών, ενώ η εκτίμηση που έκανε είναι πως δεν θα γίνει ειδική συζήτηση στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. Ομως, θα υπάρξει αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Τη σχετική πρόταση για τη συζήτηση έκανε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, ο οποίος, αφού είπε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική φάση, ζήτησε από τους συναδέλφους του και την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ να εντάξουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής.

    Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο κ. Ιακώβου, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Μολυβιάτη, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό εισέρχεται σε μια δύσκολη φάση και είναι λογικό η ΕΕ να επιδείξει το ενδιαφέρον της.

    Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------ Αμφιβολίες κατά πόσον θα παρουσιαστεί στο μέλλον άλλο παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επεσήμανε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό εισέρχονται τώρα σε μια αποφασιστική φάση.

    Σε ομιλία του στη διάρκεια διάσκεψης για τη διεύρυνση της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα στις 19 Μαρτίου, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι το μόνο θέμα που εκκρεμεί σε σχέση με την επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ, είναι το Κυπριακό, και κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, καθώς και τις ''μητέρες πατρίδες'' να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται.

    ''Εχω αμφιβολίες κατά πόσον άλλο παράθυρο ευκαιρίας θα εμφανιστεί προτού η ΕΕ λάβει μια από τις πλέον δύσκολες αποφάσεις της για την πιθανότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία'', υπογράμμισε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Ψευδοβουλή - Δημοψήφισμα - ''Νομοσχέδιο'' - Εγκριση ---------------------------------------------------- Η λεγόμενη βουλή στα κατεχόμενα ενέκρινε χθες το απόγευμα το ''νομοσχέδιο'' για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη λύση του Κυπριακού.

    Το ''νομοσχέδιο'' εγκρίθηκε με ομοφωνία του ψηφισάντων ''βουλευτών'' και συγκεκριμένα με τις θετικές ψήφους των λεγόμενων βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Δημοκρατικού Κόμματος, του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος. Αποχή τήρησε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, οι ''βουλευτές'' του οποίου δεν μετείχαν στην συνεδρία, εκτός από τον Σαλίχ Μίρογλου.

    Ο κ. Μίρογλου, σε μια σύντομη ομιλία του, είπε πως το δημοψήφισμα αντιβαίνει του λεγόμενου συντάγματος του ψευδοκράτους του 1985 και στη συνέχεια απεχώρησε από την ψευδοβουλή.

    Αντρος Κυπριανού - Κυπριακό -------------------------- Είμαστε έτοιμοι να πούμε και ναι αλλά και όχι στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες βράδυ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, καλώντας όλους να τηρήσουν στάση αναμονής, μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού σχεδίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «εμείς αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε, προς εκείνους που ασχολούνται με το Κυπριακό, είναι πως πρέπει να διασφαλίσουν πως θα επέλθουν τέτοιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν οι οποίες θα το καθιστούν λειτουργικό, για να μπορέσει να αντέξει στις όποιες δυσκολίες θα συναντήσει στην προσπάθεια για εφαρμογή του».

    «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, εμείς λέμε ναι στη λύση του Κυπριακού, αλλά μια λύση η οποία θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, μέσα από τις οποίες ο κυπριακός λαός θα οικοδομήσει ένα κοινό μέλλον με ευημερία'', συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας ------------------------------------------ Κανένας δεν εμφανίζεται στις συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με πολιτειακή ιδιότητα όταν εκπροσωπεί την κοινότητά του, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή στη Λευκωσία Λιν Πάρκερ.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως υπάρχει κατανόηση όχι μόνο από τη Βρετανία αλλά και από άλλους για τα σημεία που θέτει στις συνομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα οποία χρήζουν αλλαγής.

    ''Εάν άλλος θα είναι αυτός που θα αντιπροσωπεύσει την τ/κ κοινότητα, δεν θα είναι υπό την ιδιότητα ούτε του πρωθυπουργού, που δεν υπάρχει, ούτε του οποιουδήποτε αξιωματούχου του όποιου ανύπαρκτου κρατιδίου,'' είπε, απαντώντας σε ερώτηση για την εκπροσώπηση της τ/κ πλευράς στις διευρυμένες συνομιλίες από τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς θα πρέπει να είναι έγκυρος, να έχει εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί και να δεσμεύει την κοινότητά του, αλλά να τον δέχεται και η Τουρκία.

    ΔΗΣΥ - Πολιτικό Γραφείο - Συνομιλίες ------------------------------------- Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, αφού ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη για τις μέχρι στιγμής εξελίξεις και ενόψει της έναρξης των διευρυμένων συνομιλιών στη Λουκέρνη, αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να επιτευχθούν τέτοιες βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν ώστε η λύση του Κυπριακού να καταστεί λειτουργική και βιώσιμη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, το Πολιτικό Γραφείο θεωρεί το σχέδιο Ανάν ως βάση διαπραγμάτευσης και όχι το τελικό κείμενο της λύσης.

    Επανέλαβε τη θέση ότι η παράταξη θα πάρει τις τελικές αποφάσεις σε παγκύπριο συνέδριο και αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και έχει ενώπιόν της το τελικό κείμενο της προτεινόμενης λύσης.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό -------------------------------------- Ανησυχία για ενδεχόμενη κατάρρευση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών λόγω της απουσίας έγκυρου και εξουσιοδοτημένου συνομιλητή που να δεσμεύει την τ/κ πλευρά, εξέφρασε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι η μη μετάβαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Ελβετία ''μπορεί να αλλάξει κάποια δεδομένα''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Ομάδας του Κυπριακού του ΔΗΚΟ, ενόψει και της έναρξης των διευρυμένων συνομιλιών στη Λουκέρνη της Ελβετίας, ο κ. Κλεάνθους, αφού αναφέρθηκε στην αποτυχία της πρώτης φάσης των συνομιλιών λόγω της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς, είπε ότι η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει ''το ενδεχόμενο να πάμε και να μην βρούμε κάποιο να συνομιλούμε και μάλιστα σε αυτό το στάδιο που είναι το λεγόμενο πάρε-δώσε''.

    ''Δηλαδή, αν πάμε μόνοι μας πώς θα παίρνουμε, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε'', είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους, η απουσία εξουσιοδοτημένου διαπραγματευτή εκ μέρους της τ/κ πλευράς ''ουσιαστικά, αν το προκαλέσει η τουρκική πλευρά όπως και στην Κοπεγχάγη, θα οδηγήσει λογικά σε κατάρρευση των συνομιλιών διότι το πάρε-δώσε δεν μπορείς να το κάνεις ούτε με την Ελλάδα ούτε με την Τουρκία''.

    Κλεάνθους - Ελληνας ΥΠΕΞ - Ρώσος Πρεσβευτής - Επικοινωνία ----------------------------------------------------------- Την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει τον ρόλο της κατά το στάδιο των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Λουκέρνη, εξέφρασε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, κατά τη συνομιλία επιβεβαιώθηκε η σταθερή και αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της Κύπρου.

    Εξάλλου, ο Ρώσος Πρεσβευτής σε επαναβεβαίωσε στον κ. Κλεάνθους με τον οποίο επικοινώνησαν τηλεφωνικά, την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και τη σταθερή στήριξη της Ρωσίας στις αξιώσεις της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό --------------------------- Η δεύτερη φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη λύση του Κυπριακού ξεκινά με ''κακούς οιωνούς'', αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    ''Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε άκαρπη λόγω της εκρηκτικά αδιάλλακτης στάσης του κατοχικού ηγέτη, ενώ κατά σαφή παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στη Νέα Υόρκη αρνείται να συμμετάσχει στην περαιτέρω διαπραγμάτευση. Η περαιτέρω εξέλιξη της διαδικασίας είναι αβέβαιη και η υπαιτιότητα για αυτό βαρύνει κατ' αποκλειστικότητα την τουρκική πλευρά. Ελλειψη έγκυρου Τ/Κ διαπραγματευτή θα σημαίνει πλήρη διακοπή της διαδικασίας'', αναφέρει ο κ. Ομήρου.

    ''Ενώ η ε/κ πλευρά'', σημειώνει, ''ανταποκρίθηκε πλήρως στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Νέα Υόρκη, από πλευράς τουρκικής υπήρξε και υπάρχει κατά συρροή παραβίαση των δικών της δεσμεύσεων''.

    Κύπρος - Βρετανία - Ακρωτήρι - Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ------------------------------------------------------------ Κύπρος και Βρετανία αποφάσισαν την εγκατάσταση στην κοινότητα Ακρωτηρίου μόνιμου σταθμού παρακολούθησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Συμφώνησαν επίσης όπως Κύπριοι εμπειρογνώμονες έχουν το δικαίωμα να διενεργούν απροειδοποίητες μετρήσεις στο χωριό για σκοπούς επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων, που θα λαμβάνονται από το σταθμό αυτό.

    Σε κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Κύπρου και Βρετανίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται πως από την ανάλυση των μετρήσεων που έγιναν από κοινού από εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, της ΑΤΗΚ και της France Telecom, μαζί με εμπειρογνώμονες των Βρετανικών Βάσεων, προέκυψε πως ''η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή Ακρωτηρίου είναι πολύ πιο μικρή από τις παραμέτρους, τις οποίες καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία''.

    Οι αναλύσεις, όπως σημειώνεται, έγιναν με σκοπό την αξιολόγηση των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις εκπομπές στην περιοχή της Αλυκής Ακρωτηρίου.

    ΥΠΕΞ - Ισραήλ - Δολοφονία θρησκευτικού ηγέτη Χαμάς ------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε χθες τη δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη της Χαμάς, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης των Ισραηλινών, η οποία προκάλεσε και τον θάνατο και τραυματισμό αρκετών άλλων ανθρώπων.

    ''Η κυπριακή κυβέρνηση έχει σε διάφορες περιπτώσεις εκφράσει τις θέσεις της για το δικαίωμα όλων των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου και του Ισραήλ, να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια'', αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις επιλεγμένες δολοφονίες γιατί αυτές επιδεινώνουν τον κύκλο της βίας και εντείνουν περισσότερο τη σύγκρουση''.

    Ελλάδα - Βραβεία Μπότση - Λυκαύγης ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας απένειμε χθες τα βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση, στην παρουσία πολιτικών και εκπροσώπων της Εκκλησίας, των γραμμάτων και της οικονομικής ζωής του τόπου.

    Στην εκδήλωση τιμήθηκε και ο Σύμβουλος Επικοινωνίας της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα Ανθος Λυκαύγης για τη συνολική προσφορά του στην κυπριακή δημοσιογραφία, για την προβολή του εθνικού θέματος της Κύπρου με τις αναλυτικές ανταποκρίσεις του και τα άρθρα του στον αθηναϊκό Τύπο.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μπότση Σπύρος Αβαρκιώτης απένειμε τιμητική διάκριση στον Σύμβουλο Επικοινωνίας της Κυπριακής Πρεσβείας Ανθο Λυκαύγη για τη συνολική προσφορά του στην κυπριακή δημοσιογραφία, για την προβολή του εθνικού θέματος της Κύπρου με τις αναλυτικές ανταποκρίσεις του και τα άρθρα του στον αθηναϊκό Τύπο.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές ----------------------- Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνάντηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει στο επίπεδο των 86 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,61%, κλείνοντας στις 86,42 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 393 χιλιάδων λιρών.

    Μεγαλύτερη πτώση σε ποσοστό 1,25% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 372,83 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Σ. Ντενκτάς - Αναχώρηση

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας κατά την αναχώρησή τους από τα κατεχόμενα για την Ελβετία, κάλεσαν τους Τ/Κ να τους συμπαρασταθούν, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διευρυμένες συνομιλίες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα αντιπροσωπεύεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν στη Λευκωσία.

    [07] (Κ) Μπούργκενστοκ - Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Πλήρες κείμενο δηλώσεων

    Κατά την αναχώρησή του το πρωί για το Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου αρχίζουν αύριο οι διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

    ''Συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στη Νέα Υόρκη, μεταβαίνουμε στην Ελβετία για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών στις οποίες θα παρίστανται η Ελλάδα και η Τουρκία για να προσφέρουν τη δική τους συμβολή. Μεταβαίνουμε στην Ελβετία με καλή θέληση και την πολιτική βούληση να διαπραγματευθούμε. Ελπίζω να εξασφαλίσουμε μια λύση που να είναι λειτουργική και βιώσιμη.

    Στόχος μας ήταν κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων να πετυχαίναμε πρόοδο, ώστε να εξασφαλιστεί μια λύση ως προϊόν των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ώστε να υποβοηθηθεί και ο λαός για να υιοθετήσει μια τέτοια λύση.

    Δυστυχώς, η αδιαλλαξία και οι μαξιμαλιστικές θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν βοήθησαν ώστε να σημειωθεί οποιαδήποτε σημαντική πρόοδος σ αυτό το στάδιο. Οχι μόνο η τουρκική πλευρά δεν υιοθέτησε τις λογικές θέσεις μας, που ήσαν όλες εντός των πλαισίων του Σχεδίου, αλλά αντιθέτως προέβαλε και άλλες απαιτήσεις εκτός των πλαισίων του Σχεδίου Ανάν όπως είναι ο περιορισμός του αριθμού των προσφύγων που θα επιστρέψουν και μείωση των ποσοστών της περιουσίας. Ακόμη, προέβαλε την απαίτηση για μετατροπή αυτών των παρεκκλίσεων σε μόνιμες παρεκκλίσεις με έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι όχι μόνον προϊόν αδιαλλαξίας αλλά και απαράδεκτες, και από τη δική μας πλευρά, και ελπίζω και από την ΕΕ.

    Γνωρίζω τις ανησυχίες του λαού και τις συμμερίζομαι. Πρέπει όμως να περιβάλουν όλοι την πολιτική ηγεσία και το Εθνικό Συμβούλιο, που μεταβαίνει μαζί μου, με την εμπιστοσύνη τους και τη βεβαιότητα ότι η καλή μας θέληση είναι όπλο και δύναμη, και όχι αδυναμία. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να πετύχουμε τη λύση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια, την ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Να είναι όλοι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να θυσιάσω τα δικαιώματα, την ασφάλεια και την τύχη του κυπριακού Ελληνισμού στο βωμό είτε χρονοδιαγραμμάτων είτε πιέσεων''.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στις εξής ερωτήσεις:

    Ερώτηση: Χθες, ο κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, κατέθεσε μια επιστολή. Παραλάβατε αυτή την επιστολή; Την παρέλαβαν μόνο τα Ηνωμένα Εθνη; Ποιο το σχόλιό σας για αυτή την επιστολή; Επίσης, είναι στις επιδιώξεις σας για αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν και η αλλαγή στο χάρτη σε ό,τι αφορά την περιοχή της Καρπασίας ώστε να ενταχθεί στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση περιοχή;

    Απάντηση: Η επιστολή του κ. Ντενκτάς απευθύνεται στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον οποίο πληροφορεί ότι έχει εξουσιοδοτήσει τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς να διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις. Οσον αφορά το εδαφικό, αυτό είναι ένα από τα θέματα που εγείρει η τουρκική πλευρά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει οποιεσδήποτε προτάσεις. Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική δυσκολία που δεν μπορούσε να διεξαχθεί μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τη διαδικασία του λεγόμενου πάρε-δώσε, γιατί η εδαφική πτυχή επηρεάζει σχεδόν όλες τις άλλες πτυχές. Δηλαδή, τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν, τις περιουσίες και πολλά άλλα θέματα.

    Ερώτηση: Είπατε ότι δεν θα θυσιάσετε δικαιώματα, την ασφάλεια και άλλα χάριν των χρονοδιαγραμμάτων. Να αντιληφθούμε ότι αυτό σημαίνει ότι θα συζητήσετε, αν χρειαστεί, άρση των χρονοδιαγραμμάτων και συνέχιση των συνομιλιών πέραν αυτών ή κάτι άλλο;

    Απάντηση: Οχι, εμείς μεταβαίνουμε στην Ελβετία με στόχο να πετύχουμε λύση μέχρι την 1η Μαΐου. Ομως, αυτή η χρονική πίεση δεν πρέπει να οδηγήσει σε θυσία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων, της ευημερίας και της ασφάλειας που ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Ερώτηση: Είχατε κάποια επαφή με τον Ελληνα Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή κατά τις τελευταίες ημέρες;

    Απάντηση: Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μολυβιάτη και μάλιστα, είχα μιλήσει και με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή.

    Ερώτηση: Εφόσον η επιστολή του κ. Ντενκτάς απευθύνεται προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η δική μας πλευρά θα αρκεστεί στις διαβεβαιώσεις των Ηνωμένων Εθνών ή θα πρέπει να ζητήσει και να μελετήσει την επιστολή του κ. Ντενκτάς;

    Απάντηση: Εχω λάβει αντίγραφο της επιστολής του κ. Ντενκτάς από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν νομίζω να υπάρχει πιο επίσημη επιβεβαίωση από την επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την αποδοχή της.

    Ερώτηση: Υπό ποια ιδιότητα εξουσιοδοτούνται οι κ.κ. Ταλάτ και Ντενκτάς; Ως εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή με τα αξιώματα που έχουν στο πλαίσιο του παράνομου κατοχικού καθεστώτος;

    Απάντηση: Αναφέρονται μόνο τα ονόματά τους χωρίς τίτλους.

    Ερώτηση: Θα μεταβείτε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;

    Απάντηση: Βεβαίως και θα μεταβώ.

    Ερώτηση: Θα τεθεί και το Κυπριακό σε αυτή τη Σύνοδο; Τι αναμένετε εσείς;

    Απάντηση: Το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά βεβαίως με όλους τους ηγέτες των άλλων κρατών, σίγουρα θα υπάρξουν αναφορές. Αν θα υπάρξει αναφορά και στα συμπεράσματα της Συνόδου, αυτό δεν μπορώ να το πω από τώρα.

    Ερώτηση: Συνεπώς θα υπάρξει ένα διάλειμμα στην τετραμερή;

    Απάντηση: Ηταν γνωστό και στα Ηνωμένα Εθνη και σε όλους από την αρχή. Δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να μη μετέχει στα Συμβούλια της ΕΕ για το λόγο ότι διεξάγουμε διαπραγματεύσεις. Μια τέτοια παρέκκλιση θα συνιστούσε εγκατάλειψη δικαιωμάτων που έχουμε και θα δημιουργούσε ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.

    Ερώτηση: Εχετε ενημερωθεί για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην Ελβετία; Θα είναι απευθείας συνομιλίες ή εκ του σύνεγγυς;

    Απάντηση: Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Εγώ προβλέπω ότι θα είναι, κυρίως, εκ του σύνεγγυς, και απευθείας θα είναι μεταξύ των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων.

    Ερώτηση: Κατά την απουσία σας στις Βρυξέλλες, μεταξύ ποίων θα υπάρξουν συνομιλίες;

    Απάντηση: Νομίζω ότι το διάλειμμα που θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες είναι πολύ μικρό και δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες.

    Ερώτηση: Αυτή η ημερήσια διάταξη που σας επέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. ντε Σότο οδηγεί προς μια θετική έκβαση αυτής της διαδικασίας ή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα;

    Απάντηση: Κανένα πρόβλημα. Οπως ανέφερα και προηγουμένως, ο κ. ντε Σότο ταξινόμησε τα διάφορα θέματα που υποδείκνυε ότι μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο ενός πάρε-δώσε.

    Ερώτηση: Εσάς, σας ικανοποιεί αυτή η ταξινόμηση;

    Απάντηση: Τι σημαίνει με ικανοποιεί; Οσα θέματα θέλει η κάθε πλευρά προσθέτει.

    Ερώτηση: Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η κατάληξη θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να έχει συμπληρωμένα στο Σχέδιο στο τέλος της ημέρας τα διάφορα κενά, για να το φέρετε πίσω στην Κύπρο και να τεθεί σε δημοψήφισμα;

    Απάντηση: Ετσι λέει η συμφωνία της Νέας Υόρκης, ότι τις δύο τελευταίες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει (finalize) το Σχέδιό του. Αν θα το επιδώσει επί τόπου ή σε κάποια τελετή, αυτό δεν το γνωρίζω.

    Ερώτηση: Δεν θα χρειαστεί όμως εσείς εκεί να υπογράψετε κάτι ή σε κάτι να συμφωνήσετε;

    Απάντηση: Μεταβαίνουμε στις συνομιλίες με επιδίωξη να πετύχουμε συμφωνία, αλλά δεν τέθηκε θέμα υπογραφής.

    Ερώτηση: Στην παρουσία των δύο ή των τεσσάρων πλευρών θα επιχειρήσει πλήρωση των κενών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ;

    Απάντηση: Οχι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συμπληρώσει όχι τα κενά, αλλά θα ολοκληρώσει το Σχέδιό του.

    Ερώτηση: Πόσο αισιόδοξος είστε;

    [08] (Κ) Ζυρίχη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στη Ζυρίχη, όπου σε λίγο αναμένεται να επιβιβαστεί μαζί με μέλη της ε/κ αντιπροσωπείας σε ελικόπτερο της ελβετικής αεροπορίας που θα τον μεταφέρει στο Μπούρκενστοκ για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Κυπριακού.

    [09] (Κ) Προς Συνδρομητές - Μπούργκενστοκ

    Το ΚΥΠΕ πληροφορεί τους συνδρομητές και συνεργάτες του ότι θα λειτουργήσει με πλήρες ωράριο, σε καθημερινή βάση, για την κάλυψη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού που αρχίζουν αύριο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του μηνός.

    Το Πρακτορείο θα μεταδίδει ανταποκρίσεις από το Μπούργκενστοκ από τους απεσταλμένους δημοσιογράφους του στην ελληνική, αγγλική και τουρκική.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7011            1,7113
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0949            2,1074
    Λίρα Αγγλίας                     1,1357            1,1425
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,7512        225,5412
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7850          2,8072
    Δολάριο Καναδά                     2,7857          2,8079
    Κορώνα Δανίας                     12,6535         12,7547
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,3419         14,4566
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6778         15,8032
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6348          2,6558
    
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,04  (-0,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    420.482
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    186.342    370,75  (-0,56)
    FTSE Med 100 **                             6.080,76  (-3,14)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    158.655    107,59  (-0,57)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     97.885     74,36  ( 0,23)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        849     17,07  ( 0,41)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.361     55,97  ( 0,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.292     56,41  (-2,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     70.132     23,56  (-1,71)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.344     71,99  ( 0,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.143      3,00  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.454      9,94  (-1,97)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        389     10,76  ( 1,89)
    Ξενοδοχεία                    £      4.493     34,92  ( 0,11)
    Αλλες Εταιρείες               £     38.278     70,06  (-0,51)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής, λόγω της έναρξης αύριο των διευρυμένων συνομιλιών για το Κυπριακό, το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται να επηρεάσει και την πορεία του ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης, κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,44%, κλείνοντας στις 86,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 420 χιλιάδων λιρών.

    [13] (Κ) Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Κυπριακό - Ενημέρωση

    Θολό είναι το τοπίο στη Λουκέρνη της Ελβετίας, τόσο όσον αφορά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη διαδικασία των διευρυμένων συνομιλιών, όσο και όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο ορεινό θέρετρο του Μπούργκενστοκ.

    Μέχρι στιγμής, οι αντιπροσωπείες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και της Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν ενημερωθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για το πώς θα διεξαχθούν οι διευρυμένες συνομιλίες, ενώ οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ αναμένουν την άφιξη αργότερα σήμερα από τη Νέα Υόρκη αξιωματούχων των ΗΕ.

    [14] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

    [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Πρόγραμμα

    Ενώ το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί κατά τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει γνωστό, μέλη των αντιπροσωπειών των τεσσάρων συμμετεχόντων μερών καθώς και των ΗΕ άρχισαν να φθάσουν στο ελβετικό θέρετρο, όπου αύριο θα ανοίξει η αυλαία της δεύτερης φάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, που άρχισαν το Φεβρουάριο στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, που βρίσκεται στο Μπούργκενστοκ, θα συναντηθεί αργότερα με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που τον συνοδεύουν για ανταλλαγή απόψεων και επισκόπηση της κατάστασης.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι αντιπροσωπείες των τεσσάρων πλευρών και των ΗΕ βρίσκονται απομονωμένες στο ξενοδοχείο Palace Park Hotel.

    Την πορεία των συνομιλιών θα παρακολουθούν από κοντά και οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ΕΕ. Η τελευταία, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δεν θα εκπροσωπηθεί από το Λέοπολντ Μάουρερ αλλά από ένα μέλος της ομάδας του.

    Στο ελβετικό θέρετρο βρίσκεται και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, με την ομάδα του.

    Σε πρώτο στάδιο την Ελλάδα και την Τουρκία θα εκπροσωπήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ στις 28 του μήνα αναμένεται η άφιξη στο Μπούργκενστοκ των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν.

    [16] (Κ) ΗΠΑ - Πρεσβευτής Κύπρου - Κογκρέσο - Κυπριακό

    Η επίλυση κατά τρόπο ικανοποιητικό όλων των εκκρεμούντων θεμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι καίριας σημασίας τόνισε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

    [17] (Κ) Μπούργκενστοκ - Αλβάρο ντε Σότο - Γκιουλ - Συνάντηση

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε σήμερα στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας συνάντηση μισής ώρας με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν.

    Ο κ. ντε Σότο δεν έχει ωστόσο καθορίσει ακόμη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό, που αρχίζει επίσημα αύριο.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης αναμένεται να αποφασίσει οριστικά για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται οι συνομιλίες, είτε απόψε, είτε το αργότερο αύριο το πρωί.

    Εξάλλου, από τις 7 το απόγευμα τοπική ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί άτυπη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 March 2004 - 18:49:18 UTC