Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΕ - Διάβημα
  • [02] (Κ) Προεδρικό - Πρόεδρος Ουγγαρίας - Υποδοχή - Συνομιλίες
  • [03] (Κ) Ιριλάι - Μακλίλαν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκχαρντ - Συνάντηση Πρέντεργκαστ - Ταλάτ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γερμανός Καγκελάριος - Μήνυμα
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ουγγαρίας - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (K) Σερντάρ Ντενκτάς - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μέχντιλντ Ρότε - Διάσκεψη
  • [11] (Κ) Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Εναρξη
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ουγγαρίας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [14] (Κ) Κούρδοι της Συρίας - Βουλή - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ιταλοί αξιωματούχοι - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Ούγγρος Αντιστράτηγος
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη
  • [21] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Κυπριακό - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [22] (Κ) Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση
  • [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις (1)
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις (2)
  • [26] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ελβετία (2)
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Πρόεδρος Ουγγαρίας
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Ομιλία - Επίσημο δείπνο

  • [01] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΕ - Διάβημα

    O Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προέβη σε έντονο διάβημα προς τον εδώ Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ζμπίγκιεφ Βλόσοβιτς για το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ επισκέφθηκε το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο γραφείο του.

    Επίσημη ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτό "συμβαίνει για πρώτη φορά και δεν συμβάλει καθόλου στις σωστές προσπάθειες για προώθηση λύσης του Κυπριακού, ενόψει μάλιστα των απειλών και της απαράδεκτης στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς".

    [02] (Κ) Προεδρικό - Πρόεδρος Ουγγαρίας - Υποδοχή - Συνομιλίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποδέχτηκε σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Ferenc Madl, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [03] (Κ) Ιριλάι - Μακλίλαν - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ αναμένουν από όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις 13 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη και που περιλαμβάνουν την αποστολή αντιπροσώπων στις συνομιλίες της Ελβετίας την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και οι προετοιμασίες για την τετραμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, καθώς και οι αντιδράσεις στη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο κτίριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας του ψευδοκράτους, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και η ανάδειξη της ''Πρωτοπορίας'' σε πρώτη δύναμη, οι εικονικές εγγραφές φοιτητών στις ιδιωτικές σχολές και η άφιξη μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στην Κύπρο που αναζητούν εργασία ή πολιτικό άσυλο και η αντιπαράθεση Υπουργείου Υγείας και ιατρών για την ελλιπή στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με προσοντούχο νοσηλευτικό προσωπικό είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Περίεργες σκέψεις από την κυβέρνηση'', ότι η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να μελετά ακόμα και το ενδεχόμενο να μην μεταβεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία και ότι αυτό ίσως να οδηγήσει την ε/κ πλευρά ''σε επικίνδυνες ατραπούς. Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ήδη διαμηνύσει πως όποιος δεν μεταβεί στην Ελβετία δεν θα αποτελεί μέρος της διαδικασίας. Σε άλλο θέμα γράφει πως στις φοιτητικές εκλογές της ΦΕΠΑΝ, που διεξήχθησαν χθες, η Πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Κύπρου επέτυχε επιβλητική νίκη με 1.291 ψήφους και ποσοστό 42,6% που της εξασφαλίζει εννέα έδρες στο αποτελούμενο από 21 μέλη Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Απαράδεκτος ο Πρέντεργκαστ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, με την επίσκεψή του στο κτίριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας του ψευδοκράτους, προκειμένου να συναντήσει τον Τ/Κ ''πρωθυπουργό'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκάλεσε τα αισθήματα του κυπριακού λαού και πολιτικοί αναλυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, ''κάνουν λόγο για παραβίαση θεσμίων και θεσμών''. Αλλη είδηση είναι η χορήγηση από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο στο Σύνδεσμο Επιζώντων Πολεμιστών του 256 Τάγματος Πεζικού ποσού 3.000 λιρών ως συνεισφορά της Ελλάδας για την αποπεράτωση μνημείου το οποίο στήνεται στην Ευρύχου και το οποίο θα στοιχίσει 120.000 λίρες.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η Αθήνα είπε Ναι, η Λευκωσία συνεδριάζει'', γράφει πως η Λευκωσία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την τετραμερή μετά την απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ η Αθήνα -διά του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή- είπε ήδη το ''Ναι''. Στις τάξεις της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, αναφέρει η εφημερίδα, καταγράφηκε χθες ενόχληση για την ανακοίνωση της πρόθεσης αυτής της Ελλάδας, προτού συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο στη Λευκωσία. Αλλη είδηση είναι ότι σήμερα συνέρχεται η τεχνική επιτροπή στο ευρύτερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, προκειμένου να κάνει την τελική επιλογή για τον εθνικό ύμνο του ομοσπονδιακού κράτους που θα προκύψει σε περίπτωση συμφωνίας.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στήνουν σκηνικό νέας Ζυρίχης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Αμερικανοί ''στήνουν νέα Ζυρίχη'' στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής με την παρασκηνιακή συμμετοχή των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ο Πρόεδρος Μπους, σύμφωνα με την εφημερίδα, επενέβη χθες στο Κυπριακό και στις 28 Μαρτίου θα βρίσκονται στην Ελβετία οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τη στελέχωση των ιδιωτικών κλινικών με νοσηλευτικό προσωπικό και, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, 14 ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν χωρίς προσοντούχο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεκάδες άλλες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους με πρακτικές νοσοκόμες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Προχωρούν και χωρίς Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι διεθνείς διαμεσολαβητές για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό φαίνεται να προσπερνούν τα τερτίπια του κ. Ντενκτάς να μην μεταβεί στη Λουκέρνη της Ελβετίας για την τετραμερή και διαμηνύουν ότι η διαδικασία που συμφωνήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη δεν ανατρέπεται και θα ολοκληρωθεί με τα δημοψηφίσματα της 20ής Απριλίου. Αλλού γράφει για τον προβληματισμό των αρμοδίων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τις εικονικές εγγραφές φοιτητών σε ιδιωτικές ανώτερες και ανώτατες σχολές και την άφιξη μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στην Κύπρο που αναζητούν εργασία ή πολιτικό άσυλο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Με πλάτες ο Ντενκτάς'', ότι το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας φαίνεται να στηρίζει τον κ. Ντενκτάς στην απόφασή του να μη συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη, μετά τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών, σημαντική μείωση των τιμών αεροπορικών εισιτηρίων για προορισμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όπου μέχρι την 1η Μαΐου θα διατηρούν το μονοπώλιο της αγοράς οι Κυπριακές Αερογραμμές.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ελλάδα και Τουρκία στο κάθισμα του οδηγού'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας θα παρακαθήσουν στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Ελβετία με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση της Κύπρου, όπως δήλωσαν χθες αξιωματούχοι, δημιουργώντας ελπίδες για μια διέξοδο στις ακανθώδεις διαπραγματεύσεις. Αλλού γράφει για τις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ιδιοκτητών γραφείων τελετών, οι οποίοι καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη ''εισβολή πειρατών'' στο επάγγελμά τους.

    [05] (Κ) Εκχαρντ - Συνάντηση Πρέντεργκαστ - Ταλάτ

    Δεν εγείρεται θέμα αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, απαντώντας χθες αργά το βράδυ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς συνάδει η διεξαγωγή της συνάντησης του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «πρωθυπουργικό γραφείο» με τη μέχρι σήμερα πολιτική της μη αναγνώρισης του παρανόμου καθεστώτος.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γερμανός Καγκελάριος - Μήνυμα

    Οι όποιες μεταβατικές περίοδοι, που προβλέπονται στη λύση του Κυπριακού, δεν πρέπει να μετατραπούν σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, τόνισε χθες ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Χανς Μάρτιν Μπούρι, ο οποίος χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, που αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη βδομάδα στην Ελβετία.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ουγγαρίας - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Ferenc Madl, σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, είπε πως είναι πολύ δύσκολο να διανοηθεί κάποιος ότι μπορεί να υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένα κράτος με μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις Ούγγρων δημοσιογράφων, είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μεταβεί στις συνομιλίες της Ελβετίας.

    ''Η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνεται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ηγέτης σημαίνει ένας εκλελεγμένος από το λαό, όχι διοριζόμενος από οποιονδήποτε άλλο,'' δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ως συνομιλητές θα υπηρετήσουν ως συμπρόεδροι για 30 μήνες και διερωτήθηκε τι συμπροεδρία θα είναι εάν συνεχίσει με αυτή τη συμπεριφορά ο κ. Ντενκτάς. 

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρέντεργκαστ - Αναχώρηση ------------------------ Η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό μετατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία και όποιος δεν είναι στο Μπούργκενστοκ δεν θα αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας, η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε χθες ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε πως αναμένονται διευκρινίσεις αναφορικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί μη μετάβασής του στην Ελβετία και σημείωσε πως αυτό που ζητούν τα Ηνωμένα Εθνη είναι εκπροσώπους της τ/κ πλευράς που να είναι σε θέση να πάρουν τελικές αποφάσεις στο Μπούργκενστοκ.

    Ο Σερ Κίραν εξέφρασε κάποια απογοήτευση γιατί φαίνεται να μην έχει γίνει πάρε-δώσε επί των σημαντικών θεμάτων που συζητούνται στις συνομιλίες.

    ''Η δική μου εκτίμηση είναι ότι έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος σε διάφορες τεχνικές επιτροπές, αλλά ίσως χρειάζεται να υπάρξει μια επιπρόσθετη αίσθηση του επείγοντος σε ό,τι αφορά τα κύρια θέματα,'' είπε.

    Χαρακτήρισε τις εδώ επαφές του ''σοβαρές'', οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, και είπε πως αυτή η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μιαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο.

    Σημείωσε πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος στη διάθεση των συνομιλητών πριν την έναρξη της νέας φάσης στην Ελβετία και είπε πως, εάν τα υφιστάμενα κενά δεν σμικρυνθούν στο Μπούργκενστοκ, τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ολοκληρώσει το σχέδιο.

    ''Σίγουρα όσο λιγότερα πράγματα αφεθούν στον Γενικό Γραμματέα και όσο περισσότερα συμφωνηθούν από τα μέρη, τόσο το καλύτερο,'' επεσήμανε.

    Εξέφρασε κάποια απογοήτευση γιατί, όπως είπε, ''δεν φαίνεται να έχει γίνει ακόμα διαδικασία πάρε-δώσε στα κύρια ζητήματα'', ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα αρχίσει τώρα ώστε ο εναπομείναν χρόνος να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    ''Γνωρίζω ότι ο κόσμος ανησυχεί, τα θέματα που εκκρεμούν είναι σοβαρά, αλλά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα πρέπει να τυφλώνεται από τη σοβαρότητα των θεμάτων και την ανάγκη να αρχίσει το πάρε-δώσε και ο συμβιβασμός,'' είπε.

    Ο Σερ Κίραν αναφέρθηκε σε μιαν πραγματική ευκαιρία μετά από δεκαετίες για μια ''δίκαιη και έντιμη διευθέτηση'' που θα τεθεί στον κόσμο σε δημοψήφισμα για έγκριση.

    Πρέντεργκαστ - Ντε Σότο - Ταλάτ ---------------------------------- O Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ συνοδευόμενος από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο συναντήθηκαν χθες στα κατεχόμενα με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ηταν η πρώτη φορά που ξένος επίσημος συναντά τον κ. Ταλάτ στο κτίριο της λεγόμενης πρωθυπουργίας. Μέχρι σήμερα ο λεγόμενος πρωθυπουργός δεχόταν τους επισκέπτες του στα γραφεία του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Υπουργείο Εξωτερικών - ΗΕ - Διάβημα ------------------------------------- O Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προέβη σε έντονο διάβημα προς τον εδώ Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ζμπίγκιεφ Βλόσοβιτς για το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ επισκέφθηκε το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο γραφείο του.

    Επίσημη ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτό ''συμβαίνει για πρώτη φορά και δεν συμβάλλει καθόλου στις σωστές προσπάθειες για προώθηση λύσης του Κυπριακού, ενόψει μάλιστα των απειλών και της απαράδεκτης στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς''.

    Ο κ. Ιακώβου έδωσε, επίσης, οδηγίες στον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο.

    Εκχαρντ - Πρέντεργκαστ - Ταλάτ ------------------------------ Δεν εγείρεται θέμα αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, απαντώντας χθες αργά το βράδυ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς συνάδει η διεξαγωγή της συνάντησης του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο «πρωθυπουργικό γραφείο» με τη μέχρι σήμερα πολιτική της μη αναγνώρισης του παρανόμου καθεστώτος.

    «Ο κ. Πρέντεργκαστ επισκέφθηκε τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπό την ιδιότητα του κ. Ταλάτ ως ενός σημαντικού ηγέτη τουρκοκυπριακού πολιτικού κόμματος. Το ζήτημα της αναγνώρισης απλά δεν εγείρεται, επειδή ο κ. Πρέντεργκαστ ενεργούσε στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα'', είπε ο κ. Εκχαρντ.

    Πρόσθεσε πως η αποστολή των καλών υπηρεσιών εμπερικλείει και τη ρευστή επικοινωνία με τις δύο πλευρές.

    ''Δεν συναλλασσόμαστε με τα μέρη υπό οποιαδήποτε κυβερνητική ιδιότητα», κατέληξε ο κ. Εκχαρντ.

    Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα ΗΕ για την ενέργεια του Σερ Κίραν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο --------------------------------------- Συνάντηση μίας ώρας είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν έγιναν δηλώσεις. Ο κ. ντε Σότο συνοδευόταν από συμβούλους του.

    Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες -------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένει από την κάθε πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις 13 Φεβρουαρίου, είπε ο εκπρόσωπός του Φρεντ Εκχαρντ, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα λάβει μέρος στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ.

    Ο κ. Εκχαρντ δεν θέλησε να αναφερθεί στις επιπτώσεις από την απόφαση αυτή του κ. Ντενκτάς.

    Παράλληλα, κληθείς από το ΚΥΠΕ να αιτιολογήσει τη διεξαγωγή της συνάντησης του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο πρωθυπουργικό γραφείο και πώς συνάδει με την πολιτική της μη αναγνώρισης του παράνομου καθεστώτος, είπε ότι δεν έχει κάτι το σχετικό αυτή τη στιγμή, αλλά θα το ελέγξει.

    Σε γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου, αναφέρονται τα εξής για τις προσκλήσεις που απέστειλε στα μέρη ο Γενικός Γραμματέας:

    ''Σε συνέχεια της συμφωνίας της 13ης Φεβρουαρίου για την αναζήτηση συνολικής συμφωνίας του κυπριακού προβλήματος, ο Γενικός Γραμματέας έστειλε χθες επιστολές, προσκαλώντας τη σύγκληση μιας συνάντησης των δύο πλευρών με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να προσφέρουν τη συνεργασία τους, σε μία εντατική προσπάθεια για να συμφωνήσουν επί ενός τελικού κειμένου μέχρι τις 29 Μαρτίου 2004.

    Ως εκ τούτου, η εν εξελίξει διαδικασία θα συνεχιστεί από τις 24 Μαρτίου στο Μπούργκενστοκ, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα στις παρυφές της Λουκέρνης στην Ελβετία, που θα είναι η έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια της συνάντησης.

    Ο Γενικός Γραμματέας προσβλέπει όπως οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και η Τουρκία ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους στη βάση της συμφωνίας της 13ης Φεβρουαρίου και ζήτησε από όλους τους ενδιαφερόμενους να είναι σε θέση να προβούν στις τελικές τους δεσμεύσεις στο Μπούργκενστοκ. Ο Γενικός Γραμματέας θα εμπλακεί προσωπικά προς το τέλος της διαδικασίας''.

    Εκπρόσωπος - Ντενκτάς ----------------- Δημιουργούνται προβλήματα όσον αφορά το χαρακτήρα των συνομιλιών μετά τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα μεταβεί στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία, αλλά δεν παραιτείται από συνομιλητής, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Εξάλλου ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα των παρεκκλίσεων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως αν αληθεύουν τα περί της επιστολής αυτής και των θέσεων του κ. Ερντογάν περί δεσμεύσεων από οποιουσδήποτε ''τούτο εγείρει μείζον θέμα, το οποίο δυναμιτίζει και το κλίμα αλλά και τη βάση των συνομιλιών''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η απόφαση Ντενκτάς να μην παραστεί στις συνομιλίες της Λουκέρνης αποτελεί ένα νέο σημαντικό στοιχείο'', το οποίο ''θα μελετηθεί σοβαρά και σε βάθος από την πλευρά μας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική ηγεσία στο Εθνικό Συμβούλιο'', που θα συνεδριάσει σήμερα στις 4 το απόγευμα.

    ''Πρέπει δηλαδή να αξιολογηθεί προσεκτικά αυτό το νέο στοιχείο για να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε περαιτέρω επιπλοκές'', είπε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος ερωτηθείς τι εννοεί όταν μιλά για επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν, ανέφερε πως μιλά για επιπλοκές και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας.

    ''Το όλο θέμα εγείρει ουσιαστικά αλλά και διαδικαστικά προβλήματα και πρέπει να εξεταστεί η γενικότερη σημασία του για τις υπό εξέλιξη συνομιλίες'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως ''μέχρι τώρα ήταν ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς συνομιλητής, διαπραγματευτής ως αρχηγός της τ/κ κοινότητας''.

    ''Οι συνομιλίες διεξάγονταν πάντοτε σε αυτό το επίπεδο, στο επίπεδο δηλαδή των δυο κοινοτήτων. Το γεγονός ότι ο ίδιος τώρα αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες και οι λόγοι τους οποίους αναφέρει ότι τον οδήγησαν στην απόφασή του αυτή, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των δικών μας θέσεων και αποφάσεων'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Υπενθύμισε εξάλλου πως το σχέδιο Ανάν μιλά για τους αρχηγούς των δυο κοινοτήτων και η όλη διαδικασία στηρίζεται και κινείται σε αυτό το επίπεδο.

    ''Αν τώρα ένας από τους δυο αρχηγούς των κοινοτήτων λέει καθαρά ότι δεν θα συμμετάσχει στη διαδικασία που ο ίδιος συμφώνησε στη Νέα Υόρκη και εκ προοιμίου απορρίπτει και το σχέδιο και στην ουσία προδικάζει τις περαιτέρω συνομιλίες, τότε φυσικά τα δεδομένα είναι γεγονός ότι διαφοροποιούνται'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε πως ''ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς λέει ότι δεν παραιτείται από συνομιλητής αλλά θα παραμείνει εδώ για να συζητήσει τα αποτελέσματα και δημιουργούνται έτσι προβλήματα όσον αφορά το χαρακτήρα των συνομιλιών''.

    ''Πρέπει λοιπόν να διαγνώσουμε σωστά τη σημασία αυτού του γεγονότος και της πράξης αυτής του κ. Ντενκτάς, να δούμε δηλαδή και τη σημειολογία του φαινομένου. Αυτό θα πράξει η δική μας πλευρά'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν τίθεται εν αμφιβόλω και η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λουκέρνη, ο Εκπρόσωπος είπε πως ανέλυσε σε γενικές γραμμές εκείνα που μπορούσε να πει και πως ''η απόφαση της δικής μας πλευράς θα ληφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο'', δηλαδή το ποια θα είναι η θέση και η δική μας απόφαση.

    Κληθείς να πει αν η απόφαση της ε/κ πλευράς θα εξαρτηθεί και από την ενημέρωση που θα τύχει από τα ΗΕ σε σχέση με το στάτους αυτών που μεταβούν στη Λουκέρνη από τ/κ πλευράς, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους των ΗΕ.

    ''Εκείνο το οποίο όμως είναι λογικό είναι να ικανοποιηθεί και η δική μας πλευρά όσον αφορά την εκπροσώπηση της τ/κ κοινότητας'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τι εννοεί με αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε πως εννοεί ότι το επίπεδο των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα δεν πρέπει να διαφοροποιηθεί.

    Κληθείς να πει αν θα ικανοποιήσει την πλευρά μας το να υπάρξει άλλος διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, ο οποίος και να ηγείται της τ/κ πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως ''αυτό θα μελετηθεί και θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις μετά από τη μελέτη και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Ερωτηθείς αν τα ΗΕ καταβάλλουν προσπάθειες να μεταπείσουν τον κ. Ντενκτάς να ανακαλέσει την απόφασή του, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς πράττουν οι εκπρόσωποι του ΓΓ του ΗΕ.

    Ερωτηθείς για την επιστολή - πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες της Ελβετίας και σχολιάζοντας παρατήρηση πως σε αυτήν ο ΓΓ αναφέρει πως αυτοί που θα μεταβούν εκεί θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή ήταν η θέση του ΓΓ και από την εποχή της Νέας Υόρκης.

    Κληθείς να πει τι άλλο αναφέρει ο ΓΓ στην επιστολή του αυτή εκτός από το επίπεδο στο οποίο πρέπει να εκπροσωπηθούν οι δυο πλευρές και ότι ο ίδιος θα βρίσκεται τέλη Μαρτίου στην Ελβετία, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ''Αυτά. Τίποτε άλλο. Τις ημερομηνίες και αυτά. Τίποτε άλλο ειδικώς''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε πως στην πρόσκληση ''γίνεται αναφορά σε προηγούμενες δηλώσεις, κυρίως τη δήλωση του ΓΓ, και ότι ναι θα πρέπει να είναι έτοιμα τα μέρη τα αναλάβουν δεσμεύσεις''.

    Ερωτηθείς αν στην πρόσκλησή του προς τον κ. Ντενκτάς ο ΓΓ τον προσφωνεί ως ''την αυτού εξοχότητα Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς'', ο Εκπρόσωπος πως δεν το γνωρίζει αυτό διότι η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει αντίγραφο της επιστολής προς τον κ. Ντενκτάς.

    Είπε επίσης πως η επιστολή - πρόσκληση ''απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συνηθισμένη φρασεολογία του ΓΓ. Φαντάζομαι το ίδιο θα συνέβη και με τον κ. Ντενκτάς'', πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως η πρόσκληση λήφθηκε από την πλευρά μας χθες το βράδυ και πως η δήλωση του κ. Ντενκτάς προηγήθηκε της παραλαβής της επιστολής.

    Κληθείς να πει τι θα γίνει εάν μέχρι αύριο το απόγευμα που θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο δεν υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα από την τ/κ πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ακριβώς (αυτό) είναι θέμα το οποίο θα συζητήσει σε λεπτομέρεια το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν μπορώ να προδικάσω ή να πω τι θα είναι η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αύριο''.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ταλάτ δεν είναι έγκυρος συνομιλητής για την ε/κ πλευρά, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, σημειώνοντας πως ''είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί από τον Πρόεδρο και το Εθνικό Συμβούλιο στην αυριανή σύσκεψη''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση περί υπόγειας συνεννόησης Αγκυρας - Ντενκτάς για τη χθεσινή απόφαση που πήρε ο κ. Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος πως δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της επιστολής του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα των παρεκκλίσεων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής από τα ΗΕ το περιεχόμενο της επιστολής αυτής.

    Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση έχει ζητήσει διευκρινίσεις, ο Εκπρόσωπος είπε: ''ασφαλώς μέσω της κανονικής οδού θα υπάρξει ενημέρωση''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αν αληθεύουν τα περί της επιστολής αυτής και των θέσεων του κ. Ερντογάν περί δεσμεύσεων από οποιουσδήποτε ''τούτο εγείρει μείζον θέμα, το οποίο δυναμιτίζει και το κλίμα αλλά και τη βάση των συνομιλιών''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης, απαντώντας σε ερώτηση, πως δεν έχει τίποτε να ανακοινώσει για την πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αλβαρο ντε Σότο.

    Σε ερώτηση για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση των επιτροπών με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''έγινε μια γενική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τις επιτροπές για την πρόοδο των εργασιών των επιτροπών μέχρι σήμερα''.

    Γκιουλ - Ντενκτάς ----------------- Τηλεοπτικώς ενημερώθηκε η Αγκυρα για την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες του Κυπριακού στην Ελβετία, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Σύμφωνα με το Ανατολή, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους είπε ο Ραούφ Ντενκτάς δεν τον ενημέρωσε, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για το γεγονός από την τηλεόραση.

    ''Παρακολούθησα τον κ. Ντενκτάς καθώς ανακοίνωνε ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία για την τετραμερή διάσκεψη στην τηλεόραση. Μια μέρα νωρίτερα είχαμε συνομιλίες. Ωστόσο, δεν μου είπε τίποτε για το σχέδιό του'', ανέφερε ο κ. Γκιουλ, προσθέτοντας πως ούτε και η τουρκική αντιπροσωπεία είχε πληροφόρηση.

    ''Θα έχουμε περαιτέρω συνομιλίες μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτά είναι θέματα που διευθετούνται μέσα από διαβουλεύσεις. Πρέπει όλοι να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τ/Κ λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον τους'', είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συμπλήρωσε πως ''τέτοια ρητορική ηρωισμού δεν οδηγεί κανέναν σε αποτελέσματα σε αυτά τα θέματα'', επισημαίνοντας πως είπε το ίδιο πράγμα και σε όσους προβαίνουν σε ομιλίες σε δημόσιους χώρους.

    ''Πρέπει να χειριζόμαστε το κυπριακό ζήτημα με σοβαρότητα και μακροπρόθεσμα. Η παρούσα φάση μάς το επιβάλλει'', ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

    Υπογραμμίζοντας τέλος ότι η Αγκυρα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ο κ. Γκιουλ κατέληξε: ''προκειμένου να προστατεύσουμε το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και τα συμφέροντα της Τουρκίας πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες και να έχουμε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις''.

    Ταλάτ - Κυπριακό ---------------- Την ελπίδα ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί τελικά στην Ελβετία, εξέφρασε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε διάσκεψη Τύπου είπε ότι προσδοκεί πως το τέταρτο Σχέδιο Ανάν θα προσεγγίζει τις θέσεις της τ/κ πλευράς, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε ότι ελάχιστοι έποικοι θα φύγουν από τα κατεχόμενα στην περίπτωση λύσης.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι οι τεχνικές επιτροπές συνεχίζουν την εργασία τους και παράγουν έργο. ''Φαίνεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στην Ελβετία την 31η Μαρτίου. Το τέταρτο Σχέδιο Ανάν θα είναι έτοιμο σύντομα. Προσδοκώ ότι θα προσεγγίζει τις απαιτήσεις μας θετικά'', είπε.

    Οσον αφορά χάρτες, είπε ότι υπάρχουν πολλοί αλλά κανένας δεν είναι έτοιμος για την παρουσίασή τους.

    Αναφορικά με τα δημοψηφίσματα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η λεγόμενη βουλή θα συνέλθει τη Δευτέρα για ψήφιση του ''νόμου'' για το δημοψήφισμα.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το Σχέδιο Ανάν προβλέπει την παραμονή 45 χιλιάδων εποίκων καθώς και ατόμων που είναι παντρεμένοι με Τ/Κ, ενώ 10% του ποσοστού των ατόμων που είναι εκτός θα πάρουν το λεγόμενο δικαίωμα μόνιμης παραμονής. Ενα μικρό ποσοστό εποίκων θα επιστρέψουν, είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι αυτοί ''δεν θα φύγουν με τη βία''.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εκστρατείες υπέρ ή εναντίον του δημοψηφίσματος, αφού ακόμη κανείς δεν έχει δει το τελικό κείμενο.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να μεταβεί στην Ελβετία, ο κ. Ταλάτ είπε ότι σίγουρα η μετάβαση του Κώστα Καραμανλή και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελβετία ''δείχνει τη θέληση για επίλυση αυτού του προβλήματος''.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει αν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποφασίσει να μην μεταβεί στην Ελβετία, ο κ. Ταλάτ είπε ότι όποιος μεταβεί θα πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. ''Αν ο κ. Παπαδόπουλος στείλει κάποιο άλλον ο οποίος θα έχει εξουσιοδότηση, ίσως να είναι καλύτερο. Ισως να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα'', είπε.

    Εκπρόσωπος βρετανικού ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Ελβετία -------------------------------------------------- Την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα μεταβούν στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό που θα διεξαχθούν στην Ελβετία, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην συμμετάσχει.

    ''Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για μια διευθέτηση και ότι οι δύο πλευρές θα μεταβούν στην Ελβετία'', δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Καραμανλής - Μπους - Τηλεφωνική επικοινωνία -------------------------------------------- Την ετοιμότητα των ΗΠΑ να βοηθήσουν ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό επανέλαβε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά τη χθεσινή 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία τους.

    Ο κ. Μπους αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν ώστε να επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός απάντησε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη, λειτουργική και εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ζήτησε από τον κ. Μπους να παρέμβει προς την τ/κ πλευρά, ώστε η λύση να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο.

    Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου με σκοπό να συγχαρεί τον κ. Καραμανλή για την εκλογική του νίκη.

    Καραμανλής - Αποδοχή πρόσκλησης - Ελβετία --------------------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προκειμένου να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό στις 28 Μαρτίου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Ερντογάν - Αποδοχή πρόσκλησης - Ελβετία ----------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει από την Τουρκία στις 28 Μαρτίου.

    Νωρίτερα ανακοινώθηκε από την Αθήνα ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετέχει στις συνομιλίες και θα μεταβεί για τον σκοπό αυτό στην Ελβετία στις 28 Μαρτίου.

    Ρώσος ΥΠΕΞ - Κυπριακό --------------------- Στη προχθεσινή πρώτη του συνέντευξη Τύπου ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

    Είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε βεβαίως την επανένωση του νησιού ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά η λύση να είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των μερών και να στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώσος ΥΠΕΞ ------------------------------------- Τηλεφωνική συνομιλία με αντικείμενο το Κυπριακό είχε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι στις 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στο κέντρο της προσοχής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν η κατάσταση στις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού και οι προοπτικές τους.

    ''Υπογραμμίστηκε και από τις δυο πλευρές η αναγκαιότητα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος μέσω της επίτευξης κοινά αποδεκτών συμφωνιών χωρίς εξωτερικές πιέσεις. Επίσης τονίστηκε ο ηγετικός ρόλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία των συνομιλιών'', κατέληξε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Γερμανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό ------------------------ Οι όποιες μεταβατικές περίοδοι, που προβλέπονται στη λύση του Κυπριακού, δεν πρέπει να μετατραπούν σε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, τόνισε χθες ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Χανς Μάρτιν Μπούρι, ο οποίος χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού, που αναμένεται να αρχίσουν την ερχόμενη βδομάδα στην Ελβετία.

    Οι δηλώσεις του κ. Μπούρι έγιναν ύστερα από συνάντηση στο Βερολίνο με τον προεδρικό απεσταλμένο, Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία, ο οποίος επέδωσε γραπτό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς το Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο κ. Καζαμίας τόνισε την ειλικρινή βούληση της ε/κ πλευράς για θετική κατάληξη των συνομιλιών και για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης πριν από την 1η Μαΐου.

    Ο κ. Καζαμίας υπογράμμισε κατ' επανάληψη ότι η ε/κ πλευρά παραμένει πιστή στη συμφωνία της Νέα Υόρκης, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν με ικανοποιητικό τρόπο, ούτως ώστε η λύση να είναι λειτουργική και προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, η επίτευξη της λειτουργικότητας εξαρτάται από τη διασφάλιση ικανοποιητικών απαντήσεων στα κύρια σημεία που αφορούν στο θέμα των μεταβατικών περιόδων απόκλισης από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι οποίες πρέπει να εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους, να είναι επαρκώς δικαιολογημένες και να έχουν σαφή χρονικά όρια, αναλόγως του στόχου που θεωρητικά θα εξυπηρετούν.

    Τα κύρια σημεία αφορούν και στην υπογραφή της συνθήκης ασφάλειας μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων, η οποία πρέπει να γίνει πριν την υπογραφή της συνθήκης λύσης καθώς και στο θέμα της ανάληψης της διαχείρισης των εδαφών που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση από τα Ηνωμένα Εθνη κατά τη μεταβατική περίοδο.

    Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, συνέχισε ο κ. Υπουργός, ο κ. Ντενκτάς, δυστυχώς, θέτει στο τραπέζι προτάσεις εκτός πλαισίου του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα και οι οποίες οδηγούν στο να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

    Απαντώντας, ο κ. Μπούρι αναφέρθηκε αρχικά στην ανακοινωθείσα πρόθεση του κ. Ντενκτάς να μην λάβει μέρος στη δεύτερη φάση του χρονοδιαγράμματος των συνομιλιών ως αρνητική εξέλιξη.

    Οσον αφορά τις μεταβατικές περιόδους, συμφώνησε ότι αυτές δεν θα πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε μόνιμες παρεκκλίσεις και τόνισε τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην αποτελεσματική εκπροσώπηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Μπύρι ανέφερε, τέλος, ότι αν και αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες στις συνομιλίες, η Γερμανία επιθυμεί να ενθαρρύνει θερμά και τις δύο πλευρές να μην χάσουν την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται για διευθέτηση του Κυπριακού.

    Πρόεδρος Ουγγαρίας - Αφιξη - Επίσημη επίσκεψη ---------------------------------------------- Σημαντικότατη θεωρεί η Ουγγαρία την προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για την επανένωση του νησιού, με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρενς Μαντλ, προσθέτοντας πως η χώρα του θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή.

    Ο κ. Μαντλ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο νησί, ανέφερε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πως σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι η ενδυνάμωση και η προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αφού, όπως εξήγησε, είναι έντονο το ενδιαφέρον της Ουγγαρίας για την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος υποδέχθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ούγγρο Πρόεδρο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, δήλωσε πως ''η Ουγγαρία και η Κύπρος είναι πια εταίροι στην ΕΕ και έχουν αναπτύξει πολύ υψηλού επιπέδου σχέσεις εντός της Ενωσης, αλλά και διμερώς''.

    Ευχαρίστησε εξάλλου τον κ. Μαντλ ''για αυτή τη συνεργασία, αλλά και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Ουγγαρία για την Κύπρο και για την επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Μέσα σε αυτά τα πλαίσια του ενδιαφέροντος εντάσσεται και η συνεισφορά της Ουγγαρίας στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, όπου έχει αποστείλει και υπηρετούν σήμερα στην Κύπρο περίπου 150 στρατιώτες, μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της Ουγγαρίας για την Κύπρο'', δήλωσε ο κ. Ιακώβου.

    Αναφερόμενος στην ιστορία της Κύπρου, ο κ. Μαντλ είπε πως αυτή είναι αρκετά πλούσια, όπως και η κουλτούρα της.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Μαντλ σημείωσε πως ''ο λαός της Κύπρου πάντοτε υπήρξε ικανός να προστατέψει την ταυτότητα της χώρας με τη ζωτικότητα και την εργατικότητά του και πάλεψε σοβαρά και θυσιάστηκε, προκειμένου να ανακτήσει την ανεξαρτησία του το 1960''.

    ''Από τότε έχουν προοδεύσει πάρα πολύ οι πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας'', είπε και πρόσθεσε πως αυτές οι σχέσεις έχουν πολλές πτυχές, αφού ''αφενός στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μας συνδέει η κοινότητα των πολιτικών αξιών, ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι οικονομικές μας σχέσεις, άρα επίσης και οι διαπροσωπικές και πολιτιστικές μας σχέσεις''.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Ούγγρος Πρόεδρος ανέφερε πως είναι ''σημαντικότατη η προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για τη δημιουργία της κυπριακής ενότητας'' και διεμήνυσε πως η χώρα του θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή με όλα τα μέσα που διαθέτει.

    ''Είναι πολύ κοντά η 1η Μαΐου που θα δημιουργηθεί η επανενωμένη Ευρώπη με τις νέες χώρες που προσχωρούν τώρα στην ΕΕ και θα ήταν ευχής έργο να έχουμε μιαν επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία ως νέο μέλος της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Καραμανλής - Αναστασιάδης - Κυπριακό ------------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μίας ώρας που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Αναστασιάδης είπε: ''Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα της απόλυτης συμπαράστασης της Ελλάδας στον κυπριακό Ελληνισμό. Η θέση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή είναι ότι πρέπει να συνεχίσουμε με διεκδικητικό τρόπο μέσω των διαπραγματεύσεων, ώστε να επιτύχουμε επανενωμένη η Κύπρος να ενταχθεί την 1η Μαΐου στην ΕΕ''.

    Σε ερώτηση πώς κρίνει την παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού στις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''θα εξαρτηθεί από τη συνολική στάση της Τουρκίας, δεν θα εξαρτηθεί από τον κ. Καραμανλή μόνο αλλά θα εξαρτηθεί και από εμάς''.

    Ερωτηθείς αν ήταν προαποφασισμένη από τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη η συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας στις διευρυμένες συνομιλίες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''δεν ήταν, αλλά είδαν ότι το αδιέξοδο ήταν δεδομένο και μετά ακολούθησε η επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τους δύο Πρωθυπουργούς''.

    Μολυβιάτης - Αναστασιάδης - Κυπριακό ------------------------------------- Την ικανοποίησή του για τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση μιας ώρας που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    ''Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που διαπιστώνω άλλη μια φορά πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να συμπαρασταθεί και να συνδράμει στις προσπάθειες του κυπριακού Ελληνισμού, ώστε την 1η Μαΐου η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην ΕΕ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν είναι αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού μετά τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Αναστασιάδης είπε: ''Οσο εξαρτώμεθα από τη βούληση του κ. Ντενκτάς δεν διαβλέπω λύση''.

    ''Η λύση εξαρτάται από την πραγματική βούληση της Τουρκίας, η οποία θα διαφανεί από τη στάση της στις διευρυμένες συνομιλίες της Λουκέρνης'', είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: ''Μένει να το δούμε στην πράξη''.

    Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Μπακογιάννη - Κύπρος -------------------- Πολύ ευαίσθητη χαρακτήρισε την περίοδο των διαπραγματεύσεων που περνά η Κύπρος, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα συνεχίζει να συμπαρίσταται τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και σε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Κύπρου σε αυτή τη λεπτή στιγμή.

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία πραγματοποιεί διήμερη ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο, σχολιάζοντας την απόφαση του Ραούφ Ντενκτάς να μη μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες, ανέφερε πως όσοι ασχολούνται επί πάρα πολλά χρόνια με τον Τ/Κ ηγέτη, δεν εκπλήσσονται από τέτοιου είδους κινήσεις.

    Αναφερόμενη στο νέο Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως η Κύπρος στο πρόσωπό του, έχει έναν ικανό και έμπειρο συναγωνιστή.

    ΥΠΕΞ - Κοσσυφοπέδιο - Βία - Ανακοίνωση ------------------------------------------ Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη και την αγωνία του για την έκρηξη βίας μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο προχθές στην πόλη Mitrovica, η οποία εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τα Ηνωμένα Eθνη.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει έντονα τα περιστατικά βίας και καλεί όλα τα μέρη να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

    ''Εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί για επιστροφή στον ειρηνικό διάλογο, μέσα στα πλαίσια του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σκοπό έχει να διασφαλίσει μέλλον σταθερότητας και ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή.

    ΑΔΗΚ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Δηλώσεις ------------------------------------------------- Ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακκιντζί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να παραστεί τελικά στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία για τη λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, του τουρκικού κατεστημένου και των στρατιωτικών.

    Ο κ. Ακκιντζί προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ Ντίνο Μιχαηλίδη στα γραφεία του κινήματος στις ελεύθερες περιοχές, με τον οποίο συμφώνησε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εξευρεθεί μέσα από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να προωθηθεί παρά με διάλογο και με συγκεκριμένο σχέδιο λύσης'', είπε στις δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι και τα δύο κόμματα αναμένουν ότι με το σχέδιο Ανάν και με τις τροποποιήσεις που θα προκύψουν από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών και με τη δεύτερη φάση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, θα σμικρυνθούν οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν και ότι θα υπάρξει σωστή εξέλιξη.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μας ενδιαφέρει η λύση του Κυπριακού προ της 1ης Μαϊου, ούτως ώστε να εισέλθει στην ΕΕ μια Κύπρος ενωμένη και να απολαμβάνει όλος ο λαός της Κύπρου τα ωφελήματα αυτής της ωραίας προσπάθειες που αρχίζει από την 1η Μαϊου''.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ακκιντζί, επανέλαβε τη θέση του ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι η ''βίβλος'', προσθέτοντας ότι αλλαγές μπορούν να επέλθουν στο σχέδιο Ανάν.

    ''Είμαστε πολύ ξεκάθαροι σε ένα σημείο και αυτό είναι ότι δεν προτιμούμε τη συνέχιση του στάτους κβο'', είπε ο κ. Ακκιντζί.

    Μολυβιάτης - Μητροπολίτης Πάφου - Κυπριακό ---------------------------------------------- Τις ανησυχίες και τους φόβους της Εκκλησίας της Κύπρου για τη δύσκολη καμπή που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα εξέφρασε στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Αθήνα, διάρκειας περίπου μισής ώρας.

    ''Μας άκουσε με προσοχή και μας διερμήνευσε τα αισθήματά του και ότι θα προσπαθήσει να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό'', δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση ο Μητροπολίτης Πάφου.

    Σημείωσε ότι συναντήθηκε με τον κ. Μολυβιάτη επειδή ''ζητήθηκε από την Εκκλησία της Κύπρου μια συνάντηση με τον εκπρόσωπο της μητέρας πατρίδας που χειρίζεται αυτά τα θέματα''.

    Χρηματιστήριο - Αμετάβλητο ----------------------------- Αμετάβλητο παρέμεινε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας συνέχεια στη σταθεροποιητική πορεία των τελευταίων ημερών, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ''γκρεμίζεται'' σε νέα χαμηλότερα επίπεδα για το 2004. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, εν μέσω μικρών αυξομειώσεων, στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα, στις 86,83 μονάδες. Η πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στις 292 χιλιάδες λίρες.

    [09] (K) Σερντάρ Ντενκτάς - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τον πατέρα του Ραούφ Ντενκτάς να αναθεωρήσει την απόφασή του να μην μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες.

    Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στα κατεχόμενα σήμερα το πρωί ως ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, ο υιός Ντενκτάς είπε πως η Τουρκία, η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να συμφωνήσουν και να εμμείνουν στις προτεραιότητες των απαιτήσεων της τ/κ πλευράς.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μέχντιλντ Ρότε - Διάσκεψη

    Η Κύπρος εντάσσεται ό,τι και να γίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου, είτε με λυμένο, είτε με άλυτο το Κυπριακό, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, η οποία επανέλαβε ότι οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο δεν γίνονται αποδεκτές.

    [11] (Κ) Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Εναρξη

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ουγγαρίας

    Ταύτιση απόψεων για την ανάγκη επίτευξης λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού διαπίστωσαν ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    [14] (Κ) Κούρδοι της Συρίας - Βουλή - Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

    Με κουρδικές σημαίες και συνθήματα ενάντια στις αρχές της Συρίας και με τα οποία καλούν τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Κούρδους της Συρίας και να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η συριακή κυβέρνηση τις διώξεις εις βάρος τους, Κούρδοι από τη Συρία που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τη Βουλή και επέδωσαν γραπτό υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/03/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7014            1,7116
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1034            2,1160
    Λίρα Αγγλίας                     1,1462            1,1530
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,6774        226,4748
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8071          2,8295
    Δολάριο Καναδά                     2,7943          2,8166
    Κορώνα Δανίας                     12,6585         12,7597
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5029         14,6189
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7376         15,8635
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6501          2,6713
    
    

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ιταλοί αξιωματούχοι - Κυπριακό

    Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει αντιμετωπιστεί οριστικά με τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και το συναρτημένο πρωτόκολλο σε αυτή, δήλωσαν στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης με τους οποίους είχε επαφές κατά το τριήμερο 16 - 18 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές επί των τρεχουσών εξελίξεων στο Κυπριακό.

    [17] (Κ) Αρχηγός Εθνικής Φρουράς - Ούγγρος Αντιστράτηγος

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,95  ( 0,14)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    525.574
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    381.545    377,55  ( 0,48)
    FTSE Med 100 **                             6.293,09  (-0,70)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    272.330    109,14  ( 0,22)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.213     74,77  ( 0,65)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.577     17,09  ( 0,12)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     28.303     55,91  ( 0,67)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     75.881     56,74  (-0,98)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.171     24,04  ( 0,59)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.816     72,13  (-0,55)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.573      3,09  ( 0,65)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.904     10,35  (-0,29)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,70  ( 0,47)
    Ξενοδοχεία                    £     12.437     35,09  ( 0,60)
    Αλλες Εταιρείες               £     61.604     70,17  (-0,65)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Η μικρή ανάκαμψη που παρουσίασαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι βοήθησαν τη χρηματιστηριακή αγορά να καταγράψει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,14%. Ο Γενικός Δείκτης παρά την άπνοια που επικρατούσε στην χρηματαγορά έκλεισε στις 86,95 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 525 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη

    Άρχισε στις τέσσερις και τέταρτο το απόγευμα η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το σώμα θα εξετάσει τους περαιτέρω χειρισμούς της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό, ενόψει της πρόσκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ για διευρυμένες συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα στη Λουκέρνη, καθώς και υπό το φως της άρνησης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μετέχει σε αυτές.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέροφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    [21] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Κυπριακό - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η Τουρκία, το ψευδοκράτος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να συμφωνήσουν για τις απαιτήσεις που έχουν προτεραιότητα για αυτούς πριν αναχωρήσουν για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και λεγόμενος αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών στα κατεχόμενα Σερντάρ Ντενκτάς.

    [22] (Κ) Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Κυπριακό

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός στηρίζει την υπόθεση της Κύπρου όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα, δήλωσε σήμερα ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [23] (Κ) Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση

    Η ΕΕ θα επωφεληθεί σημαντικά στον τομέα της ναυτιλίας, από την ένταξη της Κύπρου σημείωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στην 15η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό.

    Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η κυπριακή ναυτιλία, με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, το χαμηλό κόστος και τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα συμβάλει σημαντικά με την ένταξη της στην ενδυνάμωση της ΕΕ, στον τομέα της ναυτιλίας.

    Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα του, ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η τουρκική απαγόρευση προσέγγισης πλοίων με κυπριακή διασύνδεση στα τουρκικά λιμάνια, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη του κυπριακού στόλου, θα τερματιστεί σύντομα.

    [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις (1)

    Η ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν στη Νέα Υόρκη, δήλωσε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις (2)

    Την απόφαση όπως η ε/κ πλευρά ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε στην Νέα Υόρκη, έλαβε σε σημερινή τρίωρη συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η ε/κ πλευρά αναμένει ότι και η τ/κ κοινότητα θα ανταποκριθεί ανάλογα.

    ''Το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε σήμερα ότι η δική μας πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν στην Νέα Υόρκη. Αναμένουμε ότι και η τ/κ κοινότητα θα ανταποκριθεί ανάλογα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει δεσμεύσεις εκεί και τώρα, όπως ζητεί ο ΓΓ του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς πως θεωρεί η κυβέρνηση ότι και η τ/κ κοινότητα θα μπορεί να αναλάβει αυτές τις δεσμεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέστησε όπως ''αναμένουμε τις εξελίξεις''.

    [26] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ελβετία (2)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα αργά το απόγευμα ότι δεν έχει αλλάξει την απόφασή του να μην μεταβεί στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία, σημειώνοντας ότι έχει ενημερώσει σχετικά την Αγκυρα και τα Ηνωμένα Εθνη γραπτώς.

    Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. ''Του είπα πως δεν μπορώ να αλλάξω την απόφασή μου διότι έχω αξιολογήσει τη στάση της ελληνικής πλευράς και του Γενικού Γραμματέα στις συνομιλίες. Προσπαθούν να μας πάρουν σε ένα αποτέλεσμα που εμείς δεν επιθυμούμε'', είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η απόφασή του δεν προκάλεσε έκπληξη, διότι είχε πληροφορήσει δύο φορές την Αγκυρα μέσω επισήμων, στους οποίους είπε πως δεν πρόκειται να συνεχίσει τη διαδικασία πέραν της 22ας Μαρτίου.

    Ο κ. Ντενκτάς επεσήμανε τη σημασία των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και σημείωσε πως εάν η συμφωνία στο Κυπριακό δεν καταστεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, τότε τα δικαιώματα των Τ/Κ θα παραμείνουν στο χαρτί και δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Πρόεδρος Ουγγαρίας

    Είναι αναγκαίο όπως το Σχέδιο λύσης που θα κατατεθεί στο λαό για έγκριση είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα μέρη, διαφορετικά, όποιο και να είναι το περιεχόμενό του, αυτό θα είναι ευάλωτο στην κριτική, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Ferenc Madl.

    Πρόσθεσε ότι ''η μέχρι τώρα προσπάθειά μας αποσκοπούσε σ' αυτόν ακριβώς το στόχο και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε''.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μετάσχει στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία, είπε πως ''αυτή η διακήρυξή του, στις παραμονές της έναρξης του πιο κρίσιμου σταδίου των συνομιλιών, προδικάζει και την αρνητική θέση που η τουρκική πλευρά θα τηρήσει στις διαπραγματεύσεις και, έτσι, προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, επιχειρεί να τις οδηγήσει σε αδιέξοδο''.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Ομιλία - Επίσημο δείπνο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Ferenc Madl εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο κοινότητες στο νησί θα μπορέσουν να πετύχουν μια δίκαιη, συνολική και διαρκή λύση στις διαπραγματεύσεις ως αποτέλεσμα της οποίας μια ενωμένη Κύπρος θα τύχει υποδοχής ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 March 2004 - 18:49:25 UTC