Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Noelle Lenoir - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σύνταγμα - Δίλημμα
  • [06] (Κ) Κυπριακό - ΟΗΕ - Τεχνικές επιτροπές - Εργο

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 20:00 για την ελληνική πρωτεύουσα, όπου αύριο θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και την ηγεσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι κατά την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή θα τον ενημερώσει αναλυτικά για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διαμορφούμενες εξελίξεις και θα συνεκτιμήσουν τις προοπτικές της κοινής προσπάθειας για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αλλαγή του τρόπου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, η σημαία της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας που προτείνει η επιτροπή που συστάθηκε για το θέμα αυτό και οι μεθοδεύσεις της Αγκυρας για παράκαμψη της Συνθήκης Προσχώρησης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 16 Απριλίου στην Αθήνα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι τα διαδραματισθέντα στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, η δημιουργία του Κινήματος Ελεύθεροι Πολίτες, οι διαφωνίες μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας των κυπριακών αρχών μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στην Ισπανία.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Σε ρυθμούς πάρε-δώσε από τη Δευτέρα'' γράφει ότι σε ρυθμούς πάρε-δώσε εισέρχονται από την ερχόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τον Αλβαρο ντε Σότο να αναλαμβάνει πλέον τον ουσιαστικό του ρόλο ως διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, παραμερίζοντας την έως τώρα πρακτική του παρατηρητή. Οι δύο πλευρές στη συνάντηση της Δευτέρας θα παρουσιάσουν στον κ. ντε Σότο καταλόγους με τις αλλαγές που επιθυμούν να επιφέρουν στο σχέδιο Ανάν. Αλλού αναφέρει ότι μάστιγα των ημερών έχουν καταντήσει τα επεισόδια βίας στα σχολεία, αφού και χθες μαθητής τα έκανε ''γυαλιά καρφιά'', σπάζοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του στην Τεχνική Σχολή Αρχάγγελου στη Λευκωσία.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μπλόκο στην Πλατεία'' ότι τη μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση για έλεγχο αλλοδαπών έκανε χθες το βράδυ η Αστυνομία, στην Πλατεία Ελευθερίας και στη γύρω περιοχή (Λήδρας και Ονασαγόρου). Σε άλλη είδηση γράφει ότι σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής βρίσκονται οι κυπριακές αρχές ασφαλείας μετά το τρομοκρατικό κτύπημα κατά πάσα πιθανότητα της Αλ Κάιντα, στην Ισπανία, που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανυποψίαστων πολιτών. Τα αυξημένα μέτρα καλύπτουν την ισπανική Πρεσβεία, το σπίτι του Ισπανού Πρεσβευτή, την αμερικανική Πρεσβεία, την Πρεσβεία του Ισραήλ και τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εκ του σύνεγγυς με κλειστά χαρτιά'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο Αλβαρο ντε Σότο, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά την αποτυχία της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων και αντιλαμβανόμενος ότι μέσα από αυτήν δεν μπορεί να διεξαχθεί ένα πάρε-δώσε όπως ο ίδιος το εννοεί, ανακοίνωσε στις δύο πλευρές ότι μετά την κοινή συνάντηση της Δευτέρας θα εγκαινιάσει έναν κύκλο εντατικών διαβουλεύσεων με την κάθε πλευρά ξεχωριστά. Αλλού γράφει ότι στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατέθεσε έγγραφο για τη σύσταση οργανισμών που έχουν σχέση με την ΕΕ. Ο Ραούφ Ντενκτάς ήγειρε θέμα διατήρησης της τουρκικής λίρας στα κατεχόμενα και, επικαλούμενος κάποιες νομικές διαφορές, δεν παρουσίασε χθες το σύνταγμα του τ/κ κρατιδίου ως όφειλε.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Σωσίβιο...η σημαία'' γράφει ότι σε σωσίβιο για την αποτυχημένη μέχρι στιγμής πορεία των συνομιλιών προσδοκά να μετατρέψει ο Αλβαρο ντε Σότο και τα Ηνωμένα Εθνη τη νέα σημαία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα ισχύει εάν θα εγκριθεί το σχέδιο Ανάν. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι δίκτυο αρχαιοκαπηλίας, παράνομου εμπορίου όπλων και σκληρών ναρκωτικών φαίνεται να έχουν στήσει το τελευταίο διάστημα Τούρκοι και Ε/Κ αρχιμαφιόζοι. Για τη δράση και τις κινήσεις του παράνομου δικτύου έχει ενημερωθεί, με άκρως απόρρητη έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών, η ηγεσία της Αστυνομίας. Τρία πρόσωπα έχουν τεθεί ήδη υπό στενή παρακολούθηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Εκστρατεία ανατροπής'' γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ σε επιστολή που απέστειλε προς τον Κοινοτικό Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ζητά έγκριση της λύσης και των παρεκκλίσεων του σχεδίου Ανάν από τα εθνικά κοινοβούλια των 15 της ΕΕ, καθώς και την επικύρωση ενός συμπληρωματικού πρωτοκόλλου για την Κύπρο, καθυστερώντας έτσι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χθες σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, από τους οποίους ζήτησε να τον συνοδεύσουν στην τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Δώστε μόνο'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης προβάλλει συνεχώς παράλογες απαιτήσεις με στόχο την ενίσχυση της διζωνικότητας και τα οικονομικά οφέλη. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στις απευθείας συνομιλίες, ενώ σήμερα αναχωρεί για την Αθήνα, όπου αύριο μαζί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα συζητηθούν οι διαμορφούμενες εξελίξεις. Αλλού γράφει ότι ο Εργκιούν Ολγκιούν, Γενικός Συντονιστής των τ/κ επιτροπών που έχουν συσταθεί στο περιθώριο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, είπε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς σε όλα τα 58 νομοθετήματα που έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Τα Ηνωμένα Εθνη ψάχνουν νέους τρόπους να σπάσει το αδιέξοδο'' γράφει ότι μιαν εβδομάδα πριν τη λήξη της πρώτης φάσης της διαδικασίας για το Κυπριακό, τα Ηνωμένα Εθνη αλλάζουν τον τρόπο της διαδικασίας, αρχίζοντας χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές, αφού διαπίστωσαν ότι οι τρεις εβδομάδες των απευθείας συνομιλιών έχουν επιφέρει πολύ λίγα αποτελέσματα. Αλλού αναφέρεται στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ο οποίος ανακοίνωσε την ίδρυση της Κίνησης Ελεύθερων Πολιτών που στόχο έχει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ευρωζώνη γιοκ'' ότι δεν θα μπορεί η Κύπρος να έχει την ασφάλεια του κοινού νομίσματος και να αποφύγει τον κίνδυνο μεγάλων διακυμάνσεων, ιδιαίτερα μετά την άρση κάθε περιορισμού στη διακίνηση κεφαλαίων. Αλλού γράφει ότι το πράσινο φως για τη φορολογική αμνηστία αναμένεται να δοθεί μεθαύριο στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ στη συνέχεια θα προωθηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια. Ωστόσο, με προβληματισμό σκύβουν αναλυτές, οικονομολόγοι και τραπεζικά στελέχη πάνω από το ζήτημα της φορολογικής αμνηστίας ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων εκατομμυρίων λιρών.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟΗΕ - Συνομιλίες - Εντατικές χωριστές διαβουλεύσεις --------------------------------------------------- Χωριστές εντατικές διαβουλεύσεις με την ε/κ και την τ/κ πλευρά εγκαινιάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιν Κέλι.

    ''Κατά τη σημερινή (χθεσινή) συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι προτίθεται να ξεκινήσει μια σειρά εντατικών διαβουλεύσεων με την κάθε πλευρά χωριστά,'' δήλωσε ο κ. Κέλι.

    Πρόσθεσε ότι ''ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε τους ηγέτες ότι πιστεύει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υποβοηθήσει τη διαδικασία να προχωρήσει στα κύρια θέματα, δεδομένων των δυσκολιών στην απευθείας διαπραγμάτευση για να υπάρξει ένα πάρε-δώσε με στόχο τη βελτίωση του σχεδίου''.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου είπε πως ''ενόσω αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θα πραγματοποιούνται κατ' ανάγκη καθημερινές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών.''

    Οι δύο ηγέτες θα συναντώνται όταν χρειαστεί, κατέληξε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα επίσκεψης --------------------------------------------------- Επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αύριο στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 20:00 σήμερα για την ελληνική πρωτεύουσα. Αύριο στις 10:25 το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 11:05 θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο στις 12:30. Οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν αμέσως μετά σε γεύμα.

    Στις 16:00 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις 17:00 και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο στις 17:30

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής, δήλωσε ότι κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα τον ενημερώσει αναλυτικά για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διαμορφούμενες εξελίξεις και θα συνεκτιμήσουν τις προοπτικές της κοινής προσπάθειας για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχηγοί κομμάτων - Ενημέρωση ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε τρίωρη συνάντηση του χθες το απόγευμα με τους αρχηγούς των κομμάτων, τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημέρωνε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και θα γινόταν ανταλλαγή απόψεων για θέματα και χειρισμούς που έχουν σχέση με την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις --------------------------------------------- Πρόθεση της ε/κ πλευράς στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών είναι να υπάρξει πρόοδος, να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά θέματα, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο μικρή η συμβολή των άλλων φάσεων στην οριστικοποίηση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της χθεσινής συνάντησης των δύο πλευρών και αμέσως μόλις έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα περιουσιών, εποίκων, επιστροφής των προσφύγων, κατανομής των οικονομικών πόρων από το ομόσπονδο κράτος στα κρατίδια, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έθεσε θέμα αύξησης της αστυνομικής δύναμης στο τ/κ κρατίδιο και πληρωμής των χρεών του ψευδοκράτους από το ομόσπονδο κράτος.

    ''Δώσαμε εισηγήσεις μας, τα έγγραφα που ετοιμάσαμε για τους οργανισμούς που θα είναι κάτω από ομοσπονδιακή διακυβέρνηση, όπως διάφορες Αρχές που θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και απάντηση για την απαίτηση του κ. Ντενκτάς για την πληρωμή των χρεών του ψευδοκράτους από το ομοσπονδιακό κράτος στο μέλλον'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Μετά'', συνέχισε, ''συζητήσαμε θέματα περιουσιών, τα οποία όπως αντιλαμβάνεστε συνδέονται μαζί με το θέμα της επιστροφής, αυτό που ο κ. Ντενκτάς ονομάζει ενίσχυση της διζωνικότητας, και είπαμε ότι εάν εγείρει αυτό το θέμα τότε εγείρουμε και εμείς σε αντιστοιχία θέμα της άρσης όλων των περιορισμών για την επιστροφή των εκτοπισμένων''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος, έγινε μία γενική συζήτηση για τους εποίκους, αλλά οι Τ/Κ ''αρνούνται να συζητήσουν τέτοιο θέμα γιατί δεν υπάρχει για αυτούς θέμα εποίκων''.

    ''Είναι όλοι υπήκοοι του 'κράτους' και επομένως δεν υπάρχει θέμα για συζήτηση που αφορά τους εποίκους'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι ''επανέλαβαν την άποψή τους για ενίσχυση του αστυνομικού σώματος''.

    ''Λογαριάζουν'', συνέχισε, ''ότι θέλουν να μετατάξουν στην αστυνομία ίσως όλο τον στρατό τον οποίον έχουν και βεβαίως η απάντησή μας είναι, εάν θέλουν τέτοιο θέμα, πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα της κατανομής των εσόδων του ομοσπονδιακού κράτους προς τα ομόσπονδα κρατίδια''.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Ντενκτάς στην πραγματικότητα έθεσε ξανά τα ίδια θέματα που είχε θέσει κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν έχουν ''κλειστά κεφάλαια με την έννοια σήμερα είναι το τάδε ή το τάδε''.

    ''Είναι μία γενική συζήτηση και αναλόγως των θεμάτων που εγείρονται υπάρχουν προεκτάσεις. Αλλωστε, αρκετά θέματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Δεν μπορείς να μιλάς για τις περιουσίες χωρίς το δικαίωμα επιστροφής. Δεν μιλάς για την επιστροφή, χωρίς να μιλήσεις για τη διζωνικότητα όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Ντενκτάς. Μιλάς για τους εποίκους, γεννάται θέμα αναλογίας πληθυσμών και άλλα τέτοια'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο κ. Ντενκτάς έδωσε και χθες κάποιο έγγραφο για τα θέματα αυτά και ιδιαίτερα για το ζήτημα των περιουσιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος είχε ζητήσει ''είτε να δώσει γραπτό κείμενο για την απαίτησή τους για την ευθυγράμμιση, όπως τα αποκαλούν, των συνόρων, αλλά δεν απήντησε, είπε 'δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι' και θα δούμε''.

    ''Επίσης για το θέμα των συνταγμάτων'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, χθες ''ήταν η ημέρα που έπρεπε να ανταλλαγούν τα συντάγματα, εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το δικό μας, αν είναι και εκείνοι έτοιμοι''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''ο κ. Ντενκτάς είπε ότι έχουν ακόμα κάποιες δυσκολίες''.

    Σχολιάζοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κατά τη προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, συζήτησε φόρμουλα για την επικύρωση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει ακούσει κάτι τέτοιο.

    ''Η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας'', είπε ο Πρόεδρος, ''αρχίζει από την ημέρα της επικύρωσης των συμφωνιών από τα δύο κοινοβούλια και μιλούμε για ημέρες, δεν μιλούμε για χρόνια''.

    Ως προς τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, από την καθημερινή ενημέρωση που έχει, ''εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, καλύπτουν αρκετό έδαφος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και συμφωνούν''.

    ''Απλώς'', διευκρίνισε, ''σημειώνουν τις διαφωνίες τους μέσα σε παρενθέσεις, πράγμα που για εμάς δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, γιατί υπήρχαν μερικές πτυχές του σχεδίου, στις οποίες υπήρξαν διαφωνίες και βρισκόντουσαν μέσα σε παρενθέσεις και, όταν πήγαμε στη Χάγη, το έγγραφο που παρουσιάστηκε ήταν χωρίς τις παρενθέσεις με τις δικές μας διαφωνίες''.

    Επομένως, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''δεν μπορούμε να αφήσουμε τώρα νομοθετήματα με παρενθέσεις, αφού, όπως λέει το σχέδιο, τα ολοκληρώνει και τα οριστικοποιεί ο Γενικός Γραμματέας, γιατί δεν ξέρουμε εάν και αυτήν τη φορά θα φύγουν οι παρενθέσεις και θα μείνουν μόνον οι άλλες απόψεις''.

    Οταν ερωτήθηκε για το τι μπορεί να αναμένει κανείς μέχρι τις 22 Μαρτίου, οπότε ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των συνομιλιών, λαμβανομένου υπόψη και του ρυθμού με τον οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Εμείς προσπαθούμε να γίνει πρόοδος, να γεφυρώσουμε διαφορές, τουλάχιστον σε θέματα που θεωρούμε σημαντικά, ώστε να είναι όσο πιο μικρή η ανάμειξη των άλλων φάσεων στην οριστικοποίηση του σχεδίου''.

    Ως προς το πόσο ρεαλιστική μπορεί να θεωρηθεί αυτή η προσδοκία, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. ''Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις δεν επαληθεύονται. Ελπίζω να είναι και αυτή τη φορά έτσι, αλλά δεν έχω καμμιά ένδειξη'', πρόσθεσε.

    ''Για εμάς έπρεπε αυτή να είναι η πιο σημαντική φάση από τις τρεις. Ισως ο κ. Ντενκτάς να προσβλέπει στη δεύτερη φάση ως πιο σημαντική'', κατέληξε.

    Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες - Κατάλογοι - Διαδικασία ---------------------------------------------------- Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ζήτησε από τις δύο πλευρές στην Κύπρο να ετοιμάσουν καταλόγους με τις αλλαγές που επιθυμούν να επιφέρουν στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμα πως ο κ. ντε Σότο ανέφερε κατά τη χθεσινή συνάντηση ότι δεν μπορεί να αρχίσει διαδικασία πάρε-δώσε σε αυτό το στάδιο γιατί υπάρχουν μεγάλες και πολλές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως, αφού μελετήσει τους καταλόγους, ο κ. ντε Σότο θα αποφασίσει για τη μέθοδο των συναντήσεων.

    Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών, ο Τ/Κ ηγέτης είπε πως είναι ''ανελέητο'' λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε στην αρχή, προσθέτοντας πως όλοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στο χρονοδιάγραμμα. ''Μάς θέλουν να κάνουμε ό,τι θέλουν με κλειστά μάτια και γρήγορα και αυτό δεν είναι ορθό,'' είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, η επιστροφή Ε/Κ, 65 χρονών και άνω, αφορά μόνο την επιστροφή σε τέσσερα χωριά της Καρπασίας.

    Ανέφερε πως η τ/κ πλευρά θέλει μακρές μεταβατικές περιόδους σε θέματα οικονομίας και ζητά όπως η τουρκική λίρα υιοθετηθεί ως νόμιμο νόμισμα για κάποια μεταβατική περίοδο.

    Σημείωσε πως υπάρχουν νομικές διαφορές για συνταγματικά θέματα και είπε πως το προσχέδιο συντάγματος που ετοίμασε η τ/κ πλευρά είναι έτοιμο αλλά θα πρέπει να συζητηθεί στη λεγόμενη βουλή πριν να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ εξήγησε πως νομικοί μελετούν κατά πόσο ο ίδιος έχει το δικαίωμα να παρουσιάσει το σύνταγμα στις συνομιλίες.

    Είπε πως ούτε η ε/κ πλευρά κατέθεσε το προσχέδιο συντάγματος που ετοίμασε γιατί αναμένει την τ/κ πλευρά να παρουσιάσει το δικό της σύνταγμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι συνεργάζεται με την Τουρκία και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Αγκυρα.

    Καταλήγοντας, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα ενημερώνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του πάρε-δώσε, σημειώνοντας πως η συσκότιση για τα διαμειφθέντα στις συνομιλίες αφορά τον Αλβαρο ντε Σότο.

    Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ----------------------- Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν την ελπίδα ότι Ε/Κ και Τ/Κ θα αποδεχθούν λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, έγκαιρα, προκειμένου μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από τη Λευκωσία, σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είπε πως ''το ποτήρι είναι κάτι περισσότερο από γεμάτο'' και πρόσθεσε: ''Η πιθανότητα να έχουμε μια ενωμένη Κύπρο στην ΕΕ την 1η Μαΐου είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δεχθούμε ένα χωρισμένο κράτος''.

    Την καλή θέληση που υπάρχει στην Κύπρο για λύση του Κυπριακού εξήρε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, λέγοντας πως ''υπάρχουν καλές προθέσεις και στις δύο πλευρές'', για να σημειώσει ότι ''αν υπάρξει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος''.

    Ο κ. Γκιουλ έσπευσε όμως να προσθέσει: ''Ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν τα προβλήματά τους και να μην τα αφήσουν σε εμάς'' κατά τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες θα ακολουθήσουν τις απευθείας συνομιλίες που διεξάγονται από τις 19 Φεβρουαρίου στην Κύπρο.

    Ταλάτ - Συνομιλίες - Πάρε - δώσε - Συσκότηση -------------------------------------------- Εκκληση για συσκότιση δηλώσεων σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της διαδικασίας του πάρε - δώσε στις συνομιλίες απηύθυνε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είπε πως οι διευρυμένες συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 24 Μαρτίου στην Ελβετία.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Αγκυρα, όπου μαζί με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς είχε επαφές με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Ταλάτ έκανε λόγο για ανάγκη περισσότερων επαφών μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας κατά τη διαδικασία του πάρε -δώσε.

    Μολυβιάτης - Μίλερ - Κυπριακό ----------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    ''Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού'', επανέλαβε ο κ. Μίλερ.

    ''Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην ευκαιρία που μας δίνεται τώρα, μετά από 30 χρόνια άκαρπων προσπαθειών'', πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής.

    Ιρλανδική Προεδρία - Κύπρος - ΕΕ --------------------------------- Η Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με βάση τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Η προτροπή διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν σε συνάντησή του προχθές βράδυ στο Δουβλίνο με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιρλανδικής Προεδρίας, ο κ. Αχερν ανέφερε στον κ. Χρυσοστομίδη ότι η Ιρλανδία διατηρεί επαφή με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την ομάδα του και παραμένει έτοιμη να βοηθήσει, με οποιοδήποτε τρόπο ο κ. Ανάν πιστεύει ότι θα ενεθάρρυνε την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

    Κογκρέσο - Σχέδιο Ανάν - Επιστολή στον Πάουελ --------------------------------------------- Υπάρχουν πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που μπορούν να το καταστήσουν μη λειτουργικό και πρέπει να αναθεωρηθούν, σημειώνουν μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου σε επιστολές τους προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Στις επιστολές, με ημερομηνία 12 Μαρτίου, οι βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκις και Κάρολιν Μαλόνι εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την επανάληψη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, αλλά και τις ανησυχίες τους για ορισμένα βασικά υπό συζήτηση θέματα του σχεδίου Ανάν.

    Επισημαίνοντας την ειλικρινή ευχή για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα μέλη του Κογκρέσου στην επιστολή τους προς τον Αμερικανό ΥΠΕΞ καλούν τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τον ΟΗΕ για ''την επίτευξη μια δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ευρεία αποδοχή της από τον κυπριακό λαό''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα - Βασιλιάς Ισπανίας ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε προχθές συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Βασιλιά της Ισπανίας Juan Carlos με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    ''Αυτή την ημέρα πένθους για τη χώρα σας, μετά τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, επικοινωνώ μαζί σας για να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για τον θάνατο τόσων αθώων ανθρώπων'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, διαβιβάζοντας βαθύτατη λύπη και θλίψη για τον μεγάλο αυτό χαμό.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μήνυμα - Ισπανός Πρωθυπουργός ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε προχθεσινό συλλυπητήριο μήνυμα του προς τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Jose Maria Aznar εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

    ''Τέτοιες πράξεις βίας, οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο προς τον λαό της Ισπανίας, αλλά αποτελούν βάρβαρη επίθεση στην καρδιά των δημοκρατικών αξιών και διαδικασιών, είναι σιχαμερές πράξεις τρόμου και καταδικάζονται ανεπιφύλακτα'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Προσθέτει πως η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου παραμένουν δεσμευμένοι, μαζί με όλη την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, στον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία.

    Υπουργός Εξωτερικών - Μήνυμα - Ισπανός ΥΠΕΞ ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε χθες προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Ana Palacio, αναφέρει ότι με έκπληξη και βαθύτατη θλίψη έμαθε τα θλιβερά νέα σχετικά με τις φρικιαστικές βομβιστικές επιθέσεις στον σιδηρόδρομο της Μαδρίτης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν αθώες ανθρώπινες ζωές.

    ''Η κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου καταδικάζουν έντονα τέτοιες βδελυρές πράξεις τρόμου και τάσσονται αλληλέγγυοι προς τον ισπανικό λαό και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα στον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία'', αναφέρει.

    Μάρκος Κυπριανού - Ευρωπαϊκή Επιτροπή ------------------------------------- Με τη συμμετοχή του Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού, αλλά και του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας Σταύρου Δήμα, πραγματοποιείται την Τρίτη στις Βρυξέλλες η πρώτη συνεδρίαση παλαιών και νέων Επιτρόπων, υπό την Προεδρία του Ρομάνο Πρόντι.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πρώτη συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος 30 Επίτροποι θα έχει χαρακτήρα γνωριμίας και εξοικείωσης, αφού για πρώτη φορά οι Επίτροποι των 10 προσχωρουσών χωρών, αλλά και ο συνάδελφός τους Σταύρος Δήμας, που αντικατέστησε την Αννα Διαμαντοπούλου (παραιτήθηκε μετά την εκλογή της ως Βουλευτής Επικρατείας στην Ελλάδα), θα συμμετάσχουν σε συνεδρίαση της Επιτροπής.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Επιστολή

    Παρέμβαση Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Κυπριακό ζήτησε με επιστολή του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με την οποία τους καλεί ''να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να παρέμβουν προς την πλευρά της Τουρκίας για να διαφοροποιήσει την προκλητικά αδιάλλακτη στάση της και να συναινέσει σε λύση που να στηρίζεται στις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό σύστημα''.

    Επιστολή ο κ. Ομήρου απέστειλε στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ερικ Μπαρν Γκρέσπο, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρόμπιν Κουκ, στο Γενικό Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουϊς Αγιάλ και στους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κύπριος Βουλευτής - Παρίσι -------------------------- Ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης αναχωρεί αύριο για το Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2004.

    Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι στη συνεδρία θα τεθεί προς υιοθέτηση από την Επιτροπή το προσχέδιο ψηφίσματος και σύστασης για το θέμα της εφαρμογής από την Τουρκία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Καρπασίτες - Κυπριακό - Λύση ---------------------------- Την κοινή θέση ότι ολόκληρη η Χερσόνησος Καρπασίας θα πρέπει να τεθεί υπό ε/κ διοίκηση ή στην αντίθετη περίπτωση η περιοχή να τεθεί υπό τη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης, εξέφρασαν χθες η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας και το Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς είπε πως οι Καρπασίτες δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν λύση που θα παραγράφει τα δίκαια και δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών.

    Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία Ανδρέας Ασσιώτης είπε πως εάν ολόκληρη η Καρπασία τεθεί υπό ε/κ διοίκηση ή υπό τη δικαιοδοσία της κεντρικής κυβέρνησης ''το σχέδιο θα καταστεί πιο λειτουργικό, οικονομικά βιώσιμο και θα ανοίξει παράθυρο ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον για Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Πρεσβευτής Σλοβακίας - Τ/κ κόμματα ---------------------------------- Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, συζήτησε προχθές στα κατεχόμενα ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Ζαν Βάρσο με αντιπροσωπείες των Κομμάτων Κοινοτικής Απελευθέρωσης, Εθνικής Ενότητας και Σοσιαλιστικό Κύπρου.

    Κατεχόμενα - Πλατφόρμα - Επιτροπή δράσης - Κυπριακό --------------------------------------------------- Τα μέλη της Πλατφόρμας ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' και της Επιτροπής δράσης για το κοινό όραμα, σε κοινή διάσκεψη Τύπου στα κατεχόμενα ανέφεραν ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη είναι μια ιστορική ευκαιρία και ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι πρόνοιές της ενώ η ''βουλή'' των κατεχομένων να ψηφίσει επειγόντως το ''νόμο'' για το δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δισέλιδη ανακοίνωση που ανέγνωσαν στους δημοσιογράφους τα μέλη της Πλατφόρμας αναφέρουν ότι κύριος στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος πριν την 1η Μαϊου και η ένταξη της Ενωμενης Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Φιλολογικό μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού ------------------------------------- Ο δρόμος της εθνικής και προσωπικής αξιοπρέπειας που έδειξε ο Σπύρος Κυπριανού είναι μονόδρομος για το Κυπριακό, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο 2ο φιλολογικό μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

    Στην ομιλία του, που διάβασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού ανέφερε ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες ο Σπύρος Κυπριανού παραμένει πηγή έμπνευσης και αγωνιστικής αφοσίωσης, είπε ότι παραμένουν χρήσιμοι οι προβληματισμοί του και οι βαθυστόχαστες συμβουλές του.

    Σημειώνοντας ότι δύο χρόνια μετά τον θάνατό του ακόμα αντηχούν στα αυτιά όλων οι παραινέσεις, οι ανησυχίες και ο πολιτικός του λόγος, ανέφερε ότι θα παραμένει στη μνήμη όλων ο Σπύρος Κυπριανού και το όραμά του για μιαν ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο.

    Στο φιλολογικό μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού, που άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του, παρέστησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης, Εργασίας Ιάκωβος Κεραυνός, Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, η οικογένεια Σπύρου Κυπριανού και εκτιμητές της προσφοράς του.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ ---------------------------------- Συνολικά 7.022 Τ/Κ και 1.943 Ε/Κ διακινήθηκαν προχθές από και προς τα κατεχόμενα.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος ----------------------------- Τη σταθεροποιητική πορεία γύρω από τις 87 μονάδες συνέχισε και στη χθεσινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κλείνοντας τελικά με θετικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο 0,35%, κλείνοντας στις 87,37 μονάδες. Στο ένα εκατομμύριο λίρες ανήλθε η αξία των συναλλαγών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν πέρα του 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,07% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 377,11 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - 22η αγωνιστική --------------------------- Ο Ολυμπιακός και ο ΑΠΟΕΛ συγκρούονται στις 19:00 σήμερα στο ΓΣΠ. Το λευκωσιάτικο ντέρμπι κυριαρχεί των υπολοίπων αγώνων της σημερινής ημέρας της 22ης αγωνιστικής του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Στις άλλες σημερινές αναμετρήσεις που θα αρχίσουν στις 15:30 η ΑΕΛ θα υποδεχθεί στο Τσίρειο τον Εθνικό Αχνας, η ΑΕΚ στο ΓΣΖ την Ανόρθωση, η Αθλητική Ενωση Πάφος στο Παφιακό τον Απόλλωνα και στο γήπεδο Παραλιμνίου η Ενωση Νέων Παραλιμνίου τον Διγενή Μόρφου.

    Η αυλαία της 22ης αγωνιστικής θα πέσει αύριο με τους αγώνες Ομόνοιας - Ονήσιλλου στο ΓΣΠ και Δόξας - Αναγέννησης στο Μακάρειο. Οι δύο αγώνες θα αρχίσουν στις 15:30.

    Καλαθόσφαιρα - Πλέι οφ ---------------------- Ο Κεραυνός συνέτριψε χθες βράδυ τον Απόλλωνα με 92-70 στον Στρόβολο στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης (πλέι οφ) του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Απόψε στις 1830 αναμετρούνται στο κλειστό γήπεδο της Ανόρθωσης στα Πολεμίδια, επίσης για τα πλέι οφ, η ΑΕΛ και ο ΑΠΟΕΛ.

    Στους αγώνες για τα πλέι άουτ ο Αχιλλέας Καϊμακλίου έχασε από την Ομόνοια με 86-92 και οδηγείται σε διαβάθμιση, ενώ η ΕΝΑΔ νίκησε την ΕΘΑ με 71- 66.

    Τα πλέι άουτ συνεχίζονται σήμερα με τους αγώνες ΕΝΑΔ - Αχιλλέα και ΕΘΑ - Ομόνοιας που θα αρχίσουν στις 19:00.

    Πετόσφαιρα - 5η αγωνιστική -------------------------- Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε με 3-0 σετ την Ανόρθωση σε χθεσινοβραδινό αγώνα για την 5η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών και διατήρησε την πρώτη θέση στον Β' όμιλο. Για τον ίδιο όμιλο η Αναγέννηση Δερύνειας νίκησε με 3-2 σετ την Ομόνοια.

    Στο χθεσινό παιγνίδι του Α' ομίλου ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την Ολυμπιάδα Νεάπολης με 3-0 σετ.

    [04] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Noelle Lenoir - Κυπριακό

    Η διαδικασία που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου για επανέναρξη των συνομιλιών δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός Εντεταλμένη για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Noelle Lenoir.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο Παρίσι, Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, ύστερα από συνάντησή τους, η κ. Lenoir εξέφρασε εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στο σύνολό της υποστηρίζει τη διαδικασία.

    [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σύνταγμα - Δίλημμα

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με την παρουσίαση στα Ηνωμένα Εθνη του προσχεδίου συντάγματος του τ/κ συνιστώντος κράτους.

    Σε δηλώσεις του, είπε ότι ο λεγόμενος γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως το προσχέδιο δεν μπορεί να σταλεί στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων για έγκριση.

    [06] (Κ) Κυπριακό - ΟΗΕ - Τεχνικές επιτροπές - Εργο

    Οι τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν για να υποβοηθήσουν το έργο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό για την τελική μορφή που θα λάβουν 50 από τους 118 νόμους που θα ισχύουν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αυτό αναφέρθηκε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσαν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που προίστανται των επιτροπών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 March 2004 - 18:49:08 UTC