Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) - Αθήνα- Εκλογές 2004- Καραμανλής
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (K) Τροϊκα - Φερχόϊγκεν - Σολάνα
  • [04] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Στεφανόπουλος
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Τσοβόλας
  • [07] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • [08] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Παπανδρέου
  • [09] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004-Κωνσταντόπουλος
  • [10] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004-Παπαρήγα
  • [11] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Σημίτης
  • [12] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) - Αθήνα- Εκλογές 2004- Καραμανλής

    Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7.00 το πρωί οι περίπου 9,8 εκατομμύρια Ελληνες ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Στις 8.30 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (K) Τροϊκα - Φερχόϊγκεν - Σολάνα

    Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Κοινοτικός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της κοινοτικής τρόϊκα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τη Δευτέρα στην Αγκυρα.

    [04] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Στεφανόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στις 10.30 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Πάτρα.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, οι δημοσκοπήσεις οι οποίες καταδεικνύουν ότι η λύση Ανάν θα καταψηφιστεί στο δημοψήφισμα, η δήλωση από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο ότι η πιθανότητα εξεύρεσης λύσης μειώνεται καθημερινά, οι επαφές της τρόικα της ΕΕ στην Αγκυρα σχετικά με το Κυπριακό, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Προς Ανάν και δημοψηφίσματα'' γράφει ότι η έως τώρα πορεία των συνομιλιών καταδεικνύει πως η διαδικασία θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές. Η εφημερίδα προσθέτει πως την ίδια ώρα οι πλευρές φαίνεται να ετοιμάζονται και για τα δημοψηφίσματα, τα οποία θεωρούν αναπόφευκτα. Αλλού αναφέρει ότι αύριο η τρόικα της ΕΕ, της οποίας θα ηγηθεί ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει επαφές στην Αγκυρα όπου πέραν της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Σώστε τα παιδιά μας'' γράφει ότι το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας που αφορούσε καταγγελία διευθύντριας Δημοτικού σχολείου για σεξουαλική παρενόχληση μαθητών από μαθητές Λυκείου, το οποίο γειτνιάζει με το Δημοτικό, προκάλεσε σάλο. Η ''Μ'' αναφέρει ότι ο Υπουργός Παιδείας διέταξε έρευνα για διερεύνηση των καταγγελιών. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Αλβαρο ντε Σότο διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πιθανότητα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μειώνεται κάθε ημέρα που περνά.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Με αλλαγές ψηφίζουν ΝΑΙ'' αναφέρεται σε δημοσκόπηση της ACNIELSEN που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας και καταδεικνύει πως σε περίπτωση ευνοϊκών αλλαγών στο σχέδιο Ανάν, αυτό ψηφίζεται σε ποσοστό 57%, οι αρνητικοί ψήφοι περιορίζονται στο 20%, ενώ το ποσοστό 23% δηλώνει ακόμα ότι προβληματίζεται. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως ο Αλβαρο ντε Σότο κάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη να καταθέσουν όλες τις απόψεις τους επί των τεσσάρων κεφαλαίων της ημερήσιας διάταξης μέχρι την Τετάρτη και από την Πέμπτη να αρχίσουν να υποβάλλουν προτάσεις και ιδέες για το τι μπορεί ο ένας να δώσει στον άλλο και με ποιο αντάλλαγμα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα ''Σκοτώνουν ... το κεκτημένο'' αναφέρεται στην κοινή διαπίστωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από χθεσινή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών, ότι Ντενκτάς και Αγκυρα σκοτώνουν την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο και την εξεύρεση λύσης με δημοκρατικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών και Ανάπτυξης Intercollege η οποία καταδεικνύει ότι σε περίπτωση που διεξαγόταν δημοψήφισμα αυτή την Κυριακή μόλις το 11% θα ψήφιζε ''ναι'' στο Σχέδιο Ανάν, το 34,6% παραμένει αναποφάσιστο, ενώ εναντίον του σχεδίου Ανάν θα ψήφιζε το 47,3% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, το 59,3% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 64,3% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και το 58,6% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Κλειδί Λύσης η Ασφάλεια'' αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία RAI Consultants για λογαριασμό της εφημερίδας, μεταξύ 2-3 Μαρτίου, η οποία καταδεικνύει πως το 62% δηλώνει ότι θα ψηφίσει αρνητικά στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και μόνο το 24% τοποθετείται θετικά. Η εφημερίδα αναφέρει πως το ποσοστό διαφοροποιείται μόνο στην περίπτωση που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η ελληνική κυβέρνηση και το κόμμα τους προτρέψουν υπέρ θετικής ψήφου. Αλλού γράφει πως ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο δήλωσε χθες στην εφημερίδα πως δεν υπάρχουν σχέδια για στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ενώ πληροφορίες του ''Φ'' σημειώνουν πως για την επιτήρηση της ειρήνης και τη διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής της συμφωνίας θα στάθμευαν στρατεύματα των ΗΠΑ στη Μόρφου και το Λευκόνοικο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ξεχωριστές αρχές σε όλα'' γράφει ότι ξεχωριστές αρχές σε όλους τους τομείς απαιτεί η τουρκική πλευρά στις συνομιλίες δείχνοντας ότι στόχος της δεν είναι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση αλλά η ικανοποίηση σε ένα μεγάλο βαθμό του οράματος του Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο Λονδίνο η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων σχετικά με τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο ότι σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού και η τ/κ πλευρά ψηφίσει ναι, τότε οι Ε/Κ θα εκπροσωπούν μόνο το ''νότο'' κατά την έκφραση του.

    [06] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Τσοβόλας

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.00 το πρωί, στην Αργυρούπολη στην Αθήνα, όπου σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους πριν ψηφίσει έκανε λόγο για κατάθεση ψυχής.

    [07] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου δεσμεύτηκε και εφαρμόζει σειρά πολιτικών μέτρων για την εμπέδωση της ισότητας στην κοινωνία μας, σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές και στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδωσε προς τις γυναίκες της Κύπρου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [08] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Παπανδρέου

    Στην εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αισιόδοξο καθώς τα μηνύματα από όλη τη χώρα είναι θετικά προέβη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.

    [09] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004-Κωνσταντόπουλος

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του συνδυασμού «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο" Νίκος Κωνσταντόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.30 στην περιοχή Εξάρχεια, στην Αθήνα.

    [10] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004-Παπαρήγα

    Στη Νίκαια άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις 12.00 η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα φέρει ένα γερό ΚΚΕ.

    [11] (Κ) Αθήνα- Εκλογές 2004- Σημίτης

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Αλιβιζάτο και ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

    [12] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αλβαρο ντε Σότο - Γκιουλ - Ζιγιάλ - Κυπριακό -------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι η πιθανότητα για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μειώνεται κάθε ημέρα που περνά, διατύπωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, σε δηλώσεις του στην Αγκυρα μετά από συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

    Εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει το πάρε - δώσε στις συνομιλίες στη Λευκωσία.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την ελπίδα όλων των εμπλεκομένων ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί θα καταλήξουν σε συμφωνία, σημείωσε ωστόσο πως η πιθανότητα για επίτευξη αυτού του στόχου μειώνεται όσο περνά ο χρόνος.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ, αφού υπενθύμισε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε ικανοποίηση για τη βούληση που επέδειξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να επιδεικνύει αυτή τη θέληση.

    Είπε ακόμα ότι ελπίζει πως και η υποστήριξη της Ελλάδας για αυτό το σκοπό θα συνεχιστεί, ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα αρχίσει το πάρε-δώσε στις διαπραγματεύσεις.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ετοιμάσει έγγραφο για να το παρουσιάσει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. ντε Σότο είπε, σύμφωνα με το ''Ανατολή'', ότι δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο επί του παρόντος, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει.

    Στο τραπέζι των συνομιλιών υπάρχει το σχέδιο Ανάν και οι πλευρές συζητούν πιθανές αλλαγές, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε η πραγματοποίηση της διευρυμένης φάσης των συνομιλιών με συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο κ. ντε Σότο είπε πως ο Κόφι Ανάν αξιολογεί το θέμα αυτό και πως θα συζητηθεί τόσο από την Αγκυρα όσο και από την Αθήνα όταν φθάσει η ώρα.

    Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ---------------------------------------------- Ανησυχίες για την αδιάλλακτη στάση που επιδεικνύει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη χθεσινή συνεδρία του Σώματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Τη σχετική δήλωση έκανε ο κ. Χρυσοστομίδης μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που διήρκησε δυόμισι σχεδόν ώρες, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών.

    Ερωτηθείς για το έγγραφο που επέδωσε στις δύο πλευρές προχθές ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ''την Παρασκευή ο κ. ντε Σότο δεν έδωσε κανένα διαφορετικό έγγραφο από το αρχικό έγγραφο στο οποίο περιέχεται η ομαδοποίηση των θεμάτων''.

    Πρόσθεσε πως ο κ. ντε Σότο αναμένει ότι μέχρι την Πέμπτη θα υπάρχουν οι θέσεις των δύο πλευρών.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. ντε Σότο στην Αγκυρα ότι με κάθε μέρα που περνά μειώνονται οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Είμαι βέβαιος ότι αναφέρεται στα στενά χρονικά περιθώρια''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις κατά την τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή από την 1η μέχρι την 5η Μαρτίου.

    Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα που προκύπτουν από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις και τις περαιτέρω διεργασίες, είπε.

    Πρόσθεσε ότι η τακτική ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνεχιστεί.

    Πρόεδρος Βουλής - Σπύρος Κυπριανού - Μνημόσυνο -------------------------------------------------- H τουρκική πλευρά για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνει το γνωστό αδιάλλακτο πρόσωπό της με αποτέλεσμα να μην αφήνει πολλά περιθώρια για ουσιαστική διαπραγμάτευση, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ο διεθνής παράγοντας και οι ισχυρές δυνάμεις που ασκούν επιρροή πάνω στην Τουρκία πρέπει να απαιτήσουν από την τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της και να συνεργαστεί στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση πως ''αν ο Σπύρος Κυπριανού βρισκόταν στη ζωή θα έβαζε πάνω απ' όλα την Κύπρο και το λαό της και αναγνωρίζοντας ποιο είναι το πατριωτικό καθήκον σήμερα, θα εργαζόταν για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής ''η στάση που τηρεί ο κ. Ντενκτάς και η διαπραγματευτική του ομάδα στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε αδιέξοδο''.

    ''Η ανοχή'', είπε, ''που επιδεικνύεται στη στάση της τουρκικής πλευράς να θέτει θέματα και να κάνει προτάσεις που βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας του Σχεδίου, υποσκάπτει την όλη διαδικασία καθώς και τις προσπάθειες για λύση''.

    Πρόσθεσε πως ''αν ο διεθνής παράγοντας εννοεί τα όσα λέει για λύση ας στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση -την τουρκική πλευρά- για να γίνει κατορθωτή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, παρά να καταφεύγει σε κινδυνολογίες, σε εκβιαστικά διλήμματα και εκτόξευση απειλών προς την ελληνοκυπριακή πλευρά''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής πρότρεψε το διεθνή παράγοντα να βοηθήσει ''με τρόπο ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν από μεταξύ τους τα βασικά ζητήματα της λύσης στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, παρά να εφησυχάζει στην προοπτική της ύπαρξης των επόμενων δύο φάσεων, στις οποίες θα δοθούν λύσεις''.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως ''πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εκτόξευση απειλών και προειδοποιήσεων καθόλου δεν δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα για υποστήριξη της λύσης στα δημοψηφίσματα''.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''είναι αξίωμα ότι για να γίνει κατορθωτή η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ δύο μερών χρειάζεται η συνεργασία και η θέληση αμφοτέρων'' των πλευρών, ενώ πρόσθεσε πως ''η διάθεση μόνο της μιας πλευράς συνήθως δεν είναι αρκετή''.

    Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η ύπαρξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας και συλλογικότητας είναι στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσει ο Πρόεδρος να χειριστεί με επιτυχία την τύχη της πατρίδας μας''.

    ''Χρειάζεται όλοι μας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να προσεγγίζουμε τις εξελίξεις και να εργαστούμε με θετικό τρόπο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της λύσης'', συνέχισε.

    Αναφερόμενος στον αείμνηστο Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Χριστόφιας είπε πως αν ζούσε ''θα στήριζε με όλη τη δύναμη της ψυχής του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες που καταβάλλει για εκπλήρωση του στόχου αυτού και θα εργαζόταν για ενότητα και σύμπνοια στο εσωτερικό''.

    Τρόικα - Φερχόιγκεν - Σολάνα --------------------------------- Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Κοινοτικός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της κοινοτικής τρόϊκα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τη Δευτέρα στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Φερχόιγκεν, που θα μείνει και την Τρίτη στην Αγκυρα, θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό είναι τα θέματα που θα κυριαρχίσουν σ αυτές τις συναντήσεις του Γερμανού Επιτρόπου.

    Στο μεταξύ, διμερείς συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους έχει προγραμματίσει και ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χαβιέρ Σολάνα.

    Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν και τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σολάνα, η ενταξιακή εταιρική σχέση της Τουρκίας και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στις διμερείς συναντήσεις, ενώ θα γίνει και μια ανταλλαγή απόψεων για διεθνή θέματα, όπως το Μεσανατολικό, το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Τα άλλη μέλη της τρόικα που θα λάβουν μέρος στη συνάντηση της Δευτέρας με τον κ. Γκιουλ είναι ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κάουεν, του οποίου η χώρα ασκεί αυτό το εξάμνηνο την προεδρία της ΕΕ και ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπένραρντ Μποτ, (η Ολλανδία θα είναι η επόμενη Προεδρία).

    Αθήνα- Εκλογές 2004- Καραμανλής ---------------------------------- Στις κάλπες προσέρχονται από τις 7.00 το πρωί οι περίπου 9,8 εκατομμύρια Ελληνες ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Στις 8.30 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος, ο κ. Καραμανλής προέβη στην εξής δήλωση «Σήμερα γιορτάζει η Δημοκρατία. Οι πολίτες αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του».

    Η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ και μέχρι στιγμής όλα κυλούν ομαλά και δεν έχουν αναφερθεί ουσιαστικά προβλήματα. Ο κρατικός μηχανισμός και κυρίως οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εκλογική διαδικασία, όπως νομαρχίες, δήμοι, αστυνομικές και δικαστικές αρχές, βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δώσουν λύσεις σε τυχόν προβλήματα που παρουσιαστούν.

    Οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

    Αθήνα- Εκλογές 2004- Παπανδρέου ---------------------------------- Στην εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αισιόδοξο καθώς τα μηνύματα από όλη τη χώρα είναι θετικά προέβη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11.30 στη Λάρισα, όπου έχει θέσει υποψηφιότητα. Στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επεφύλαξε θερμή υποδοχή πλήθος κόσμου, τόσο έξω από το εκλογικό κέντρο όσο και μέσα σε αυτό.

    Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου, είπε πως επέλεξε τη Λάρισα γιατί είναι η καρδιά της αγροτιάς.

    «Είναι το ύψιστο δικαίωμα και καθήκον κάθε πολίτη η ψηφοφορία. Βασικό συστατικό και στοιχείο της συμμετοχικής δημοκρατίας» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε «πάμε για ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι θετικά».

    Ο κ. Παπανδρέου το απόγευμα θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των exit polls από το γραφείο του στην οδό Μαυρομιχάλη.

    Αθήνα- Εκλογές 2004- Σημίτης ------------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Νικόλαο Αλιβιζάτο και ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

    «Οι πολίτες αποφασίζουν για το αύριο. Επιλέγουν για τους χειρισμούς σε σχέση με την οικονομία, σε σχέση με το Κυπριακό, σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελλάδα χρειάζεται πρόοδο με ασφάλεια, πρόοδο με εμπειρία και γνώση» δήλωσε ο κ. Σημίτης.

    «Μέχρι στιγμής οι εκλογές διεξάγονται κανονικά,» δήλωσε ο κ. Σημίτης, εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου και πρόσθεσε «οι πολίτες έρχονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως επιβάλει ο νόμος».

    Αθήνα- Εκλογές 2004- Στεφανόπουλος ------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στις 10.30 άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Πάτρα.

    Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου όπου ψήφισε, σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ανεξαρτήτως του αποτελέσματος όλα θα πάνε καλά».

    «Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Πιστεύω, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος θα πάνε καλά,» είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα γευματίσει στην Πάτρα με την οικογένειά του και το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

    ΕΕ - Διασυνοριακή τηλεόραση ------------------------------- Εχει αυξηθεί στο δεκαπλάσιο ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν στην Ευρώπη από το 1990, όπως ανακοινώθηκε σε σύνοδο των αρμοδίων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντρόγκιντα της Ιρλανδίας.

    Σύμφωνα με έκθεση με τίτλο ''Η διασυνοριακή τηλεόραση στην ΕΕ'' που κατατέθηκε στην υπουργική σύνοδο, σήμερα λειτουργούν στην Ευρώπη 1.100 τηλεοπτικοί σταθμοί, σε σύγκριση με 103 κατά το έτος 1990.

    Από αυτούς, οι 200 εκπέμπουν προγράμματα έξω από τη χώρα στην οποία εδρεύουν.

    Ο προεδρεύων της συνόδου Υπουργός Επικοινωνιών της Ιρλανδίας Ντέρμοτ Αχερν δήλωσε ότι η κατάσταση που περιγράφεται στην έκθεση εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για την πολυπολιτισμικότητα της Ευρώπης.

    Οπως επισήμανε, ''Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν πόσο πολύ έχουν αυξηθεί οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις πάνω στις προσπάθειες τόσο για τη διαφύλαξη της εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας όσο και για τη ρύθμιση της αγοράς''.

    ''Το γεγονός ότι 200 κανάλια στοχεύουν ακροατήρια σε άλλες χώρες ενισχύει το ιρλανδικό επιχείρημα ότι επιβάλλεται να ρυθμίσουμε τη λειτουργία σταθμών που εδρεύουν σε μια χώρα αλλά εκπέμπουν προς άλλη χώρα'', ανέφερε ο Ιρλανδός Υπουργός, προσθέτοντας ότι περισσότερες από δέκα χώρες μέλη υποστήριξαν την άποψη της Ιρλανδίας ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο, αποκάλυψε ότι εκτός από τα 1.100 εθνικά ή υπερεθνικά τηλεοπτικά κανάλια, λειτουργούν επίσης σήμερα στην Ευρώπη 1.900 περιφερειακά και τοπικά κανάλια, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται με ιδιαίτερα ψηλό ρυθμό.

    Τα κανάλια με τη μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση είναι εκείνα που προβάλλουν κινηματογραφικές ταινίες και αθλητικές εκδηλώσεις.

    Σε ό,τι αφορά την τηλεθέαση, η έκθεση δείχνει ότι η διασυνοριακή τηλεόραση έχει προσελκύσει τα 84 τοις εκατόν των τηλεθεατών στο Λουξεμβούργο, το 46 τοις εκατόν στην Ιρλανδία, και πάνω από 30 τοις εκατόν στην Αυστρία και τη Σουηδία. Αντιθέτως, έχει περιοριστεί σε λιγότερο από ένα τοις εκατόν στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ------------------------------------------------------ Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου δεσμεύτηκε και εφαρμόζει σειρά πολιτικών μέτρων για την εμπέδωση της ισότητας στην κοινωνία μας, σε πλήρη εναρμόνιση με τις πολιτικές και στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έδωσε προς τις γυναίκες της Κύπρου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε μήνυμα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Θεοδώρου αναφέρει πως ''κύριο μέλημά μας είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των νομοθεσιών που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο της εναρμόνισής μας με το κοινοτικό κεκτημένο, στον τομέα της απασχόλησης και αφορούν την ισομισθία, την ισότητα ευκαιριών, τη γονική άδεια, την προστασία της μητρότητας, τη συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων''.

    ''Παράλληλα'', προσθέτει το μήνυμα, ''βασικός άξονας των προσπαθειών μας είναι η δημιουργία, ενίσχυση και βελτίωση των αναγκαίων δομών και μηχανισμών που έχουν την ευθύνη της προώθησης, συντονισμού και εφαρμογής των νομοθεσιών και της πολιτικής στον τομέα αυτό''.

    Οπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης ''η δημιουργία της Επιτροπής Ισότητας στην Απασχόληση και Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και η τροχιοδρόμηση της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Επιτρόπου Διοίκησης ώστε να επιλαμβάνεται καταγγελιών για διακρίσεις σε βάρος των γυναικών εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών''.

    Προσθέτει πως ''η ενδυνάμωση του ρόλου του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας τέθηκε ως βασική προϋπόθεση για την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών και προγραμμάτων, στον τομέα της ισότητας''.

    Κώστας Μόντης - Κηδεία ------------------------- ''Αλήθεια γιατί τόσο απρόσεκτα μας εκθειάζουν το χρυσάφι, τα παραμύθια''. Με αυτό το επίκαιρο στίχο του ίδιου του ποιητή, τον τόσο επίκαιρο, όπως είπε, αποχαιρέτισε το μεγάλο ποιητή της Κύπρου Κώστα Μόντη εκ μέρους της λογοτεχνικής κοινότητας ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

    Ο Κώστας Μόντης κηδεύτηκε χθες από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Αγιο Δομέτιο, όπου διέμενε, στην παρουσία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας, των αρχών του Πανεπιστημίου Κύπρου και των ανθρώπων της πνευματικής ζωής του τόπου.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, την κυβέρνηση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και την ελληνική κυβέρνηση ο Πρεσβευτής της χώρας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.

    Ο κ. Πασιαρδής αποχαιρετώντας τον ποιητή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ανέφερε ότι ''οι ποιητές δεν πεθαίνουν και απλώς ξεψυχούν και σωπαίνουν'', είπε ότι ''η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας που τους έφερε, ο λυπημένος Πενταδάκτυλος που δεν τους έχει αποσείσει ακόμα, όλα τα σκλαβωμένα χωριά και πόλεις, μετακνούνται σήμερα στις ελεύθερες περιοχές και συνωθούνται πάνω και γύρω από το φέρετρο του Κώστα Μόντη'' για να ακούσουν από τον ποιητή πως δεν πρόκειται ποτέ να συνηθίσουν τον Τούρκο.

    Καταλήγοντας, ανέφερε ότι του ανατέθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει στον ποιητή ''πόσο περήφανη είναι η Κύπρος για σένα, και χθες και τώρα και πάντα''.

    Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ο Κώστας Μόντης αναχωρώντας για τη μόνιμη κατοικία του παίρνει μαζί του και τη θέση του στην ιστορία. Ανέφερε ότι ''ο ποιητής μέσα από το έργο του είναι ο εκφραστής της δικής μας συνείδησης και όλοι εμείς που τον αποχαιρετούμε σήμερα σταθήκαμε τυχεροί γιατί συμπορευτήκαμε μαζί του''.

    Ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Ανδρέας Χατζηλοϊζου ανέφερε ότι ο Κώστας Μόντης ενδιαφερόταν για τα κοινά με την απλότητα, την ευγένεια και την ταπεινοσύνη που πάντα τον χαρακτήριζε.

    ''Τώρα που πας το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας θα σε συνοδεύει η αγαπημένη σου Δροσούλα'', είπε καταλήγοντας.

    Ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης σημείωσε επίσης το στίχο του ποιητή ''χρόνια σκλαβκιές ατέλειωτες, το μπάτσο και το κλώτσο τους, εμείς τζιαμέ, ελιές τζιαί τερατσίες'' και τόνισε ότι ''αυτό είναι το αρραγές, το σταθερό, το αμετακίνητο, η ρίζα''.

    Είπε ότι δεν είναι δυνατό ο Κώστας Μόντης όταν έγραφε το στίχο αυτό να είχε στο μυαλό του τα σύγχρονα δραματικά γεγονότα και ανέφερε ότι ο νόμος της ποίησης ορίζει τα διαχρονικά στοιχεία της αντοχής.

    Η εγγονή του ποιητή Ελλη ανέφερε ότι ο παππούς της για 50 χρόνια ήταν σκυμμένος πάνω από τις λέξεις ενώ ο γιος του Θεόδωρος είπε ότι από χθες ο πατέρας του δεν ανήκει στην οικογένεια, αλλά σε όλο τον κόσμο.

    ''Ανήκεις'' είπε ''στα πεινασμένα παιδιά του κόσμου, αυτά που πάντα είχες στην καρδιά σου, για αυτά που πολλές φορές ξαγρυπνούσες'' και ευχήθηκε η ποίηση του πατέρα του ''να λάμψει στις καρδιές των ανθρώπων''.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------------- Συνολικά 4.996 Τ/Κ και 3.511 Ε/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, 1.546 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 519 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 920 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.011 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ε/Κ, 398 μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 278 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 650 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.185 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Σε πέντε πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν, ότι είναι κυπριακής καταγωγής.

    Ποδόσφαιρο - 21η Αγωνιστική -------------------------------- Mε δύο αγώνες, μεταξύ της Αναγέννησης Δερύνειας-ΑΕΛ και του Ολυμπιακού-Δόξας Κατακοπιάς, συνεχίζεται το απόγευμα η 21η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος.

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 3.30 το απόγευμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 March 2004 - 18:49:14 UTC