Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων με Πατ Κοξ - Ανακοινωθέν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Σημίτης - Γιαννίτσης - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ουδέν σχόλιο
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόντι - Ονομα Κυπρίου Επιτρόπου
  • [08] (Κ) Αθήνα - Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος
  • [13] (Κ) Παπανδρέου - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Ομιλία - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κυπριακό - Ανακοινωθέν
  • [15] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Απάντηση στον Κόφι Ανάν
  • [16] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Επίθεση στη Μόσχα - Καταδίκη
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κορέας - Διαπιστευτήρια
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Βραζιλίας - Διαπιστευτήρια
  • [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Απάντηση στον Ανάν
  • [20] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Αρμ. Σρι Λάνκα - Διαπιστευτήρια
  • [21] (Κ) Βρετανία - Συνομιλίες - Αντιπρόσωπος
  • [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Αρμ. Μαλαισίας - Διαπιστευτήρια
  • [24] (Κ) Κύπρος - Εναρμόνιση - Δημοσιοοικονομικά στοιχεία
  • [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επίτροποι προσχωρουσών
  • [26] (Κ) Μόσχα - Κυπριακή Πρεσβεία - Ανακοίνωση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστολή του ΓΓ Κόφι Ανάν με την οποία συγκαλεί τους ηγέτες των δύο πλευρών σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του και οι αντιδράσεις και σχόλια που προκάλεσε είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Τα σενάρια ανασχηματισμού και τα πιθανά πρόσωπα για τη θέση του πρώτου Κυπρίου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η συμφωνία για εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης, το εκκλησιαστικό πρόβλημα και η κατάσταση εξαιτίας της ασθένειας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η έγκριση του προϋπολογισμού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) από την Ολομέλεια της Βουλής, οι αντιδράσεις εναντίον του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη, τα προβλήματα των πατατοπαραγωγών και οι προειδοποιήσεις τους για δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ενα βήμα πριν το τέλος'' ότι με την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών και τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για δημοψηφίσματα, η ελληνοκυπριακή ηγεσία έχει οδηγηθεί ''σε πλήρες αδιέξοδο, αφού τους τελευταίους μήνες είχε εκτεθεί με δεσμεύσεις που την εμποδίζουν να δεχθεί το σχέδιο Ανάν ως έχει, όπως καλείται να κάνει τώρα''. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι πατατοπαραγωγοί σχεδιάζουν αποκλεισμό της Λευκωσίας με τα τρακτέρ τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας, εάν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί το αίτημά τους για εθελουσία έξοδο από το επάγγελμα με την καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Συνταγή αποτυχίας τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα'' γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ διεκδικεί ρόλο επιδιαιτητή με τον αιφνιδιασμό που επιχείρησε χθες τα χαράματα. Πολιτικοί αναλυτές, γράφει η εφημερίδα, επικρίνουν τον κ. Ανάν για "υπέρβαση αρμοδιοτήτων", τονίζοντας ότι ρόλος του είναι η προσφορά των καλών του υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι έγκυροι νομικοί κύκλοι θεωρούν ''άκυρες και ανυπόστατες'' όλες τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, από τότε που ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ''περιέπεσε σε διανοητική ασθένεια'', διότι σύμφωνα με το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου μόνον αυτός συγκαλεί Ιερά Σύνοδο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τελευταία πρό(σ)κληση'' γράφει πως η εξασέλιδη επιστολή του κ. Ανάν προς τις δύο πλευρές "συνιστά πρόσκληση και πρόκληση και ανοίγει ουσιαστικά ένα δρόμο χωρίς επιστροφή". Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταγράφει με διπλωματική γλώσσα τους αυστηρούς του όρους για την επανάληψη των συνομιλιών, καθιστώντας σαφές πως αυτήν τη φορά τα πράγματα είτε θα οδηγηθούν στη λύση είτε στο οριστικό ναυάγιο. Σε άλλο θέμα γράφει για τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης ένεκα της προοπτικής ''απόσπασης'' του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού στις Βρυξέλλες ως του πρώτου Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Υπάρχει ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, η πιθανότητα να διορισθεί ως Επίτροπος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Επιστροφή στη Χάγη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι είναι δραματικά τα 24ωρα που διέρχεται το Κυπριακό, μετά την πρόσκληση που απέστειλε ο κ. Ανάν στους ηγέτες των δύο πλευρών για να μεταβούν στη Νέα Υόρκη στις 10 αυτού του μήνα και να παρακαθήσουν μαζί του σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Ανάν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, καθορίζει τα πάντα στην επιστολή του και ζητεί δεσμεύσεις επί των όρων που θέτει. Αλλη είδηση είναι ότι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Παραλιμνίου και πολιτικοί αντίπαλοι του Δημάρχου Νίκου Βλίττη καλούν τους δημότες Παραλιμνίου σε εξέγερση κατά του κ. Βλίττη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Διά πυρός και σιδήρου'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο κ. Ανάν διαμορφώνει με την εξασέλιδη επιστολή του προς τις δύο πλευρές το σκηνικό και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαΐου 2004, έχοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Βρετανίας. Αλλού γράφει ότι εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) για το 2004, με παράλληλη άσκηση κριτικής από τους Βουλευτές ''για διασπάθιση χρημάτων και για μαύρες λίστες στις οποίες εντάσσουν διάφορους πολιτικούς''.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πρόσκληση - Δέσμευση'' ότι ο κ. Ανάν απέστειλε ουσιαστικά πρόσκληση - δέσμευση στα εμπλεκόμενα μέρη του Κυπριακού, δημιουργώντας έτσι ''πυρετό συσκέψεων και συναντήσεων σε διάφορα επίπεδα''. Η εφημερίδα δημοσιεύει το χρονοδιάγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού και προσθέτει πως αύριο συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο για να μελετήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τον τρόπο χειρισμού της. Αλλη είδηση είναι η διοργάνωση εκδρομής της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος στις 15 Φεβρουαρίου με συνδιοργανωτές τ/κ οργανώσεις νεολαίας, η οποία -σύμφωνα με την εφημερίδα- αναμένεται να μετατραπεί σε συλλαλητήριο υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Τα Ηνωμένα Εθνη θέτουν την 21η Απριλίου ως τη ημέρα 'D' του νησιού'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο ΟΗΕ έχει ορίσει την 21η Απριλίου 2004 ως ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων και στις δύο πλευρές για την επανένωση του νησιού και ότι αυτός είναι ένας από τους όρους που έθεσε ο κ. Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής επετεύχθη τελικώς συμφωνία χθες και δύο νομοθετήματα - κλειδιά για την πάταξη της διαφθοράς και για εκσυγχρονισμό του Δικαίου της Απόδειξης παίρνουν το δρόμο τους για την Ολομέλεια της Βουλής.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο ------------------------------------------- Συνέρχεται αύριο Σάββατο το Εθνικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως το Σώμα θα εξετάσει την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ισχύει η εκτίμηση ότι γίνεται προσπάθεια για να καταλογιστεί ευθύνη και στις δύο πλευρές εάν δεν καταλήξουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε πως ο κάθε ένας μπορεί να έχει τις δικές του εκτιμήσεις. ''Αυτή ήταν η δική μου εκτίμηση,'' πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συνεχίζει να διατηρεί την ίδια εκτίμηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντησε: ''Aς την κάνουν οι άλλοι την εκτίμηση.''

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ευρωπαϊκού κόμματος - Κυπριακό

    Κρίσιμη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την παρούσα περίοδο, υποδεχόμενος χθες το απόγευμα στο Προεδρικό αντιπροσωπεία της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι έχει παραλάβει την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που αναφέρεται στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    ''Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος. Εχω παραλάβει επιστολή από το ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν,'' είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν την έναρξη της συνάντησης.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών είναι ο Πρόεδρος του κόμματος Σαρλς Πασκουά. Παρών στη συνάντηση είναι και ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό ------------------------------ ''Δύσκολη'' χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε ότι το περιεχόμενο της επιστολής του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιολογείται ήδη από την Κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της επιστολής, σημειώνοντας πως αυτό ''είναι αυστηρά εμπιστευτικό''.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου το Σάββατο.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ιακώβου είπε πως συζητήθηκαν θέματα γενικής πολιτικής και εκτιμήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια εκτίμηση των προοπτικών για λύση του Κυπριακού, ειδικότερα μέχρι την 1η Μαϊου.

    Εκπρόσωπος ΗΕ - Κυπριακό ----------------------- Η νέα συνάντηση για το Κυπριακό, στην οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει καλέσει τα μέρη, αποτελεί μια νέα ώθηση από την πλευρά του σε μια προσπάθεια να επιλυθεί αυτό το θέμα, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ, απαντώντας σε ερωτήσεις.

    Παράλληλα σημείωσε πως ο Κόφι Ανάν δεν είχε τις τελευταίες 24 ώρες οποιαδήποτε άμεση επικοινωνία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά του απέστειλε επιστολή όπως και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ερωτηθείς γιατί ο ΓΓ αρνήθηκε να μιλήσει με τον κ. Ντενκτάς, ενώ μίλησε με όλους τους άλλους, ο κ. Ντούτζαρικ είπε πως δεν νομίζει πως υπάρχει θέμα ο ΓΓ να αρνείται να μιλήσει με τον κ. Ντενκτάς.

    Οπως ανέφερε ''η επιστολή που εστάλη στον Τ/Κ ηγέτη Ρούφ Ντενκτάς είναι η επιστολή που γράφτηκε επίσης στον Ε/Κ ηγέτη, καλώντας τους σε συνομιλίες'' αλλά δεν υπήρξε οποιαδήποτε άμεση επαφή με τον κ. Ντενκτάς και το ΓΓ τις τελευταίες 24 ώρες.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ντενκτάς ότι ο ΓΓ θέλει να τον ξεφορτωθεί, ο κ. Ντούτζαρικ είπε πως ο στόχος του ΓΓ είναι να θέσει σε κίνηση και πάλι τη διαδικασία με στόχο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο κείμενο που να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλη του 2004.

    Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να εργαστούν με τον κ. Ντενκτάς, ο κ. Ντούτζαρικ είπε πως ''καλέσαμε τον Τ/Κ ηγέτη και ελπίζουμε να έχουμε επιβεβαίωση πως αυτός και οι άλλοι θα παρευρεθούν'' στις συνομιλίες.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει αν ο κ. Ντενκτάς αρνηθεί να προσέλθει στις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος των ΗΕ είπε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες.

    Κληθείς να πει αν τα ΗΕ ή ο ΓΓ θεωρούν ότι οι Τούρκοι μιλούν για τους Τ/Κ, ο κ. Ντούτζαρικ υπενθύμισε πως ο κ. Ανάν έγραψε στον κ. Ντενκτάς και είπε πως ο ΓΓ έστειλε τις επιστολές του βασισμένος στις επαφές που είχε στην Ευρώπη και αυτές που είχε πιο πρόσφατα.

    Κληθείς να πει αν η επιστολή εστάλη και στον κ. Ταλάτ, ανέφερε πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει κάτι τέτοιο αλλά θα το ελέγξει.

    Ερωτηθείς εάν αποδεχόμενα την πρόσκληση του ΓΓ τα μέρη αποδέχονται και τους όρους του, ο κ. Ντούτζαρικ είπε πως δεν θέλει να ερμηνεύσει τις σκέψεις των μερών, και πρόσθεσε πως αυτό που μπορεί να πει είναι τι θα ήθελε ο ΓΓ. ''Τουλάχιστον αυτά είναι που περιέλαβε στο γράμμα του'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να αναφερθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την προσεχή Τρίτη, είπε πως δεν θα ήθελε να προεξοφλήσει τι θα γίνει.

    ''Τους έχουμε καλέσει να έλθουν την Τρίτη με σκοπό να αρχίσει η διαδικασία, αλλά ας περιμένουμε μέχρι την Τρίτη'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντούτζαρικ είπε πως το Κυπριακό ''είναι προφανώς πολύ σημαντικό''.

    Πρωτόπαπας - Σημίτης - Επιστολή Ανάν - Διάλυση Βουλής --------------------------------------------------------- Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παρέλαβε την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την οποία αυτός καλεί σε διαπραγματεύσεις τις δύο κοινότητες της Κύπρου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Τύπου της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Θέλουμε να επισημάνουμε ότι παραμένουμε πάντα πιστοί και σταθεροί στις θέσεις μας για ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε.

    Επανέλαβε ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Κύπρου και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ''Εμείς είμαστε έτοιμοι. Το πόσο ειλικρινής είναι η άλλη πλευρά και πόσο πραγματικά πιστεύει στην προώθηση διαπραγμάτευσης για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης θα φανεί στην πράξη'', είπε και επεσήμανε ότι ''εμείς όπως πάντα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας προέβη στις δηλώσεις αυτές ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίασή του και μετά από εισήγηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο η διάλυση της Βουλής, ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου, με την επίκληση εθνικού λόγου, και συγκεκριμένα των ραγδαίων εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έκανε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης με δέκα σημεία μεταξύ των οποίων και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Μπεγλίτης - Κυπριακό -------------------- Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό εντός του 2004, επαναλαμβάνει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης με γραπτή δήλωσή του.

    Στην ίδια δήλωση ο κ. Μπεγλίτης χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ να καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη για διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη στις 10 Φεβρουαρίου.

    ''Η θέση μας παραμένει σταθερή για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Υποστηρίζουμε τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν, με στόχο την ανεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του 2004'' τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεγλίτης

    ''Μια λύση'', πρόσθεσε, που θα προκύψει μετά από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση η οποία θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή είναι η σταθερή θέση που υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η κυπριακή πλευρά'', ανέφερε.

    Αναφερόμενος στις επιστολές που έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και προς την ελληνική πλευρά, καλώντας τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη τόνισε πως ''χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Ανάν και η θέση της Ελλάδας και της κυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη. Βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση και συντονισμό με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, και την κυπριακή Κυβέρνηση, ενόψει της επανέναρξης αυτών των διαπραγματεύσεων''.

    Μαγκριώτης - Κυπριακό ----------------------- Την ελπίδα οι συνομιλίες στο Κυπριακό να οδηγήσουν σε λύση και επανένωση του νησιού εξέφρασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, τονίζοντας παράλληλα πως «η ελληνική και κυπριακή πλευρά είναι σε ετοιμότητα» και πως «τώρα θα φάνει αν οι αμφίσημες δηλώσεις Ερντογάν έχουν αντίκρισμα αλήθειας».

    Ο κ. Μαγκριώτης μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με νέους Ακολούθους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μαγκριώτης είπε στους νέους Ακολούθους ότι εισέρχονται στο διπλωματικό Σώμα «σε μία πολύ καλή στιγμή που η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ και η οποία συμπίπτει και με την πρόσκληση που απηύθυνε, στον Ραούφ Ντενκτάς και στον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, ο ΓΓ του ΟΗΕ, για συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη».

    ''Ελπίζουμε οι συνομιλίες αυτές να οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού», σημείωσε ο κ. Μαγκριώτης, τονίζοντας παράλληλα πως «η ελληνική και κυπριακή πλευρά είναι σε ετοιμότητα» και πως «τώρα θα φάνει αν οι αμφίσημες δηλώσεις Ερντογάν έχουν αντίκρισμα αλήθειας».

    Τέλος ο κ. Μαγκριώτης ευχήθηκε στους νέους Ακολούθους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα «καλή δύναμη και καλή καριέρα σε μία ευρωπαϊκή, ασφαλή και επανενωμένη Κύπρο»

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ανάν - Κυπριακό --------------------------------------- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, καλωσόρισε την αποστολή προσκλήσεων από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 10 Φεβρουαρίου.

    Απαντώντας σε ερώτηση στην ενημέρωση Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «καλωσορίζουμε αυτό το βήμα».

    Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Επίσης, κάλεσε όλα τα μέρη να πράξουν το ίδιο έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η επίλυση του Κυπριακού και να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου.

    Ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι πρόκειται για συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα με τα μέρη και ''έτσι γενικά δεν είμαστε στο δωμάτιο (των συνομιλιών) όταν λαμβάνουν χώρα''.

    Ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες για εμπλοκή του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Μάρκ Γκρόσμαν στις συνομιλίες λέγοντας πως «οι πληροφορίες είναι λάθος.»

    ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό - Επιστολή Ανάν ------------------------------------------ Ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μιας επανενωμένης νήσου τον Μάη του 2004 είναι ακόμη εφικτός, ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε γραπτή του δήλωση με την οποία καλωσορίζει την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις δυο πλευρές για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η χώρα του, ως εγγυήτρια δύναμη και ''ισχυρός υποστηρικτής της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της''.

    ''Υποστηρίζω σθεναρά την εκτίμηση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι ήλθε ο καιρός για μια τελική, ολόψυχη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας διευθέτησης του Κυπριακού. Ο στόχος της ένταξης στην ΕΕ μιας επανανενωμένης νήσου αυτό τον Μάη είναι ακόμη εφικτός'', υπογράμμισε ο κ. Στρο.

    Συνάντηση Σολάνα - Γκιουλ - Κυπριακό ----------------------------------------- Την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε χθες βράδυ ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

    Ο κ. Γκιουλ αφού ανέφερε ότι η επιστολή Ανάν δεν αποτέλεσε έκπληξη αλλά ήταν αναμενόμενη, εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν πριν από την 1η Μαΐου.

    Στη δήλωσή του ο κ. Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα η επιστολή του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να βρει ανταπόκριση και από τις δύο πλευρές.

    Προσδοκούμε, συνέχισε, στην έναρξη διαπραγματεύσεων και στην κατάληξή τους πριν από την 1η Μαΐου. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε αν μας ζητηθεί και να παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, κατέληξε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

    Ο κ. Γκιουλ αφού ανέφερε ότι η επιστολή Ανάν δεν αποτέλεσε έκπληξη αλλά ήταν αναμενόμενη, εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν πριν από την 1η Μαΐου.

    Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις κινήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες ελπίζω ότι θα επιδείξουν την κατάλληλη βούληση για να υπάρξει ένας συμβιβασμός, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός.

    Ερντογάν - Κυπριακό - Διζωνικότητα ------------------------------------ Δεν πρόκειται να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό αν δεν ενισχυθεί η διζωνικότητα στην Κύπρο, όπου υπάρχουν δύο χωριστές κυρίαρχες πλευρές, δήλωσε σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως ανέφερε, ''στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές κυρίαρχες πλευρές που έχουν χωριστές γλώσσες και εθνικές καταβολές. Αυτή η διζωνική δομή πρέπει να ενισχυθεί. Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί εκτός αν ενισχυθεί η δομή αυτή''.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η θέση αυτή είχε γίνει αποδεκτή στο παρελθόν και απαίτησε να γίνει αποδεκτή και σήμερα. ''Η θέση της Τουρκίας και της Ελλάδας ως εγγυητριών έχει επίσης γίνει αποδεκτή'', πρόσθεσε.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε περαιτέρω ότι ο χάρτης είναι το τελευταίο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    ''Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν και ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν προτού τα μέρη ασχοληθούν με το χάρτη. Αφού πρώτα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, πιστεύω ότι οι πλευρές θα συζητήσουν και θα διευθετήσουν τις λεπτομέρειες'', είπε.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε στη συνέχεια ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν καθορίσει ένα κοινό στόχο στο Κυπριακό και θα βαδίσουν μαζί για προώθηση του στόχου αυτού όπως έχουν κάμει μέχρι τώρα.

    Οπως είπε, όχι μόνο η Τουρκία αλλά και το ψευδοκράτος ''πρέπει να αισθάνονται άνετα αυτή τη στιγμή. Δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα όπως το να αποφύγουμε διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η εθνική μας πολιτική, την οποία δεν είναι δυνατό για μας να παραμερίσουμε''.

    Αναφερόμενος στη προχθεσινή σύσκεψή του στην Αγκυρα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Ερντογάν είπε ότι τους ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Μπους στην Ουάσιγκτον και με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο Νταβός.

    ''Θέλω όλοι να ξέρουν ότι η Κύπρος αποτελεί την εθνική μας πολιτική. Δεν είναι δυνατό για μας να παραμερίσουμε την πολιτική αυτή. Μέσα στο πλαίσιο της εθνικής μας πολιτικής, δεν είναι ποτέ δυνατό να θεωρήσουμε ότι η τουρκική ταυτότητα της βόρειας Κύπρου είναι ανύπαρκτη. Η ύπαρξη αυτή θα διατηρηθεί και θα ενισχυθεί'', διακήρυξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Υπενθυμίζοντας τη δήλωση που εκδόθηκε μετά την τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την οποία εκφράστηκε υποστήριξη στην επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό λαμβάνοντας ως σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ερντογάν είπε ότι ''είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών... έχουμε δείξει την καλή μας θέληση και θα συνεχίσουμε να το κάμνουμε νοουμένου ότι η άλλη πλευρά θα δείξει την ίδια καλή θέληση''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μετά τις δικές του επαφές, όχι μόνο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αλλά και οι κύριοι Μπους και Πάουελ παρενέβησαν για να υπάρξει η εξέλιξη στο Κυπριακό.

    ''Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε δίκαιη και μόνιμη λύση... Το να κάθεται κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους είναι αναμφίβολα ιδανικό. Ομως, δεν μπορεί πάντοτε να δίνει η μία πλευρά και πάντοτε να παίρνει η άλλη πλευρά στο τραπέζι. Και οι πλευρές πρέπει να αποκομίσουν κάτι και καμιά δεν πρέπει να χάσει κάτι. Αυτή είναι η δίκαιη και μόνιμη λύση''.

    Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες ------------------------------ Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχεται τους όρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών και διεμήνυσε διά εκπροσώπου του ότι θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη την Κυριακή.

    ''Ο πρωθυπουργός σίγουρα θα αποδεχθεί τους όρους που έθεσε ο Κόφι Ανάν στην πρόσκλησή του του κ. Ανάν (για συνομιλίες) και προγραμματίζει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη την Κυριακή,'' δήλωσε εκπρόσωπος του Ταλάτ στο Ρόιτερς.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''δεν είναι ευτυχής'' με τους όρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Γενί Σαφάκ'' - Κυπριακό - Συνομιλίες --------------------------------------- Ραούφ Ντενκτάς και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα αποτελέσουν τη διαπραγματευτική ομάδα της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, έγραψε χθες η τουρκική εφημερίδα ''Γενί Σαφάκ''.

    Οπως προσθέτει η εφημερίδα, την Τουρκία θα εκπροσωπήσει στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Πρόεδρος Βουλής - Κίνοκ ---------------------------- Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κίνοκ δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ευτυχής να υποβοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό αλλά δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στην όλη διαδικασία.

    Είπε επίσης πως προσβλέπει στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο, επισημαίνοντας ότι για τα θέματα εναρμόνισης τα οποία χρήζουν αποσαφήνισης καταβάλλεται από πλευράς Κύπρου έντονη προσπάθεια και ότι αυτά δεν είναι αρκετά μεγάλα για να αποτελέσουν εμπόδιο στην ένταξή της.

    Ερωτηθείς ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια αν η Κύπρος είναι σε θέση να ενταχθεί χωρίς προβλήματα μέχρι την 1η Μαΐου στην ΕΕ, ο κ. Κίνοκ είπε ότι «υπάρχουν μερικά σημεία που εκκρεμούν και τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν και να ολοκληρωθούν, όπως για παράδειγμα ο Οργανισμός Πληρωμών και η Κοινή Αγροτική Πολιτική και μερικές πτυχές της ναυτιλιακής ασφάλειας».

    Ωστόσο σημείωσε ότι «καταβάλλεται έντονη προσπάθεια για επίλυσή τους και αυτά τα θέματα σίγουρα δεν είναι αρκετά μεγάλα για να αποτελέσουν οποιασδήποτε μορφής εμπόδιο».

    Ο κ. Κίνοκ είπε ότι αναμένει να γιορτάσει τη διεύρυνση και την περίληψη στην ΕΕ των δέκα νέων μελών, περιλαμβανομένου και της Κύπρου την 1η Μαΐου, και ότι αναμένει να δει «Κύπριους υπηκόους να εργαστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι της Κομισιόν όπως επίσης και τον Ευρωπαίο Επίτροπο» της Κύπρου.

    Ερωτηθείς πώς μπορεί η Επιτροπή να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που αναμένεται να επαναρχίσουν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κίνοκ είπε: «θα είμαστε ευτυχείς να τις διευκολύνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Το είπε και ο (Πρόεδρος της Επιτροπής) Ρομάνο Πρόντι την περασμένη εβδομάδα και εγώ γιατί είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ολα τα μέρη γνωρίζουν ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να παρέμβει ή να προσπαθήσει να κατευθύνει τα πράγματα, καμία απολύτως πρόθεση, όμως υπάρχει κάθε επιθυμία της Επιτροπής, και άλλων οργάνων της ΕΕ και κρατών μελών να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν», είπε.

    Ο κ. Κίνοκ σημείωσε ότι «είναι φανερό ότι υπάρχουν περίπλοκα και σε μερικές περιπτώσεις επίμαχα θέματα που διακυβεύονται αλλά αν δεν υπήρχαν, τότε οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονταν πριν από καιρό, πολύ πριν την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και όλα θα ήταν τέλεια. Αλλά δεν έγιναν έτσι τα πράγματα και επομένως υπάρχει τώρα μια νέα ευκαιρία για να επικεντρώσουμε την προσοχή και να πάρουμε πρωτοβουλίες αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει κοινή ικανοποίηση για τη διαδικασία. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε ως Επιτροπή, ως ΕΕ, για να προωθήσουμε την κατανόηση και την πρόοδο που θεωρούμε ότι θα ήταν επιθυμητό, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε θα το κάνουμε», είπε.

    Σε ερώτηση αν προβλέπει να υπάρξουν προβλήματα σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ το έχει καταστήσει αυτό ξεκάθαρο «γιατί δεν θα θέλαμε με οποιοδήποτε τρόπο η διαδικασία διεύρυνσης να παρεμποδιστεί ή να περιπλέκει έχοντας να επικεντρωθούμε στο ειδικό θέμα της επίλυσης του Κυπριακού».

    Ενωρίτερα ο κ. Κίνοκ είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών.

    Καραμανλής - ΕΛΚ - Κυπριακό -------------------------------- Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής τόνισε την ανάγκη για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στην Κύπρο.

    Σε ομιλία του στο 16ο συνέδριο του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες, ο κ. Καραμανλής είπε η λύση θα πρέπει να είναι βασισμένη στο σχέδιο Ανάν και στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

    ''Θα εργασθούμε για μια ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσει σε μια λύση που θα ρίξει και το τελευταίο τείχος του αίσχους σε ευρωπαϊκό έδαφος και θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες του νησιού να ζήσουν ειρηνικά και να ευημερίσουν μέσα στην ΕΕ'', τόνισε.

    Οι δύο κοινότητες ούτε είχαν, ούτε έχουν και ούτε θα έχουν ποτέ να χωρίσουν μεταξύ τους τίποτε, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόεδρος ΝΔ - Γκιουλ - Κυπριακό ------------------------------- Την ελπίδα ότι η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα καταλήξει σε επιτυχία, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο εξέφρασε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    ''Είχαμε φιλική και χρήσιμη συνάντηση και συζήτηση. Είχα την ευκαιρία να του επαναλάβω την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας'', ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι σ' αυτήν τέθηκαν πολλά θέματα, καθώς και το Κυπριακό με τις ''πολύ πρόσφατες εξελίξεις του''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, ''η ελληνική πλευρά πάντα υποστήριζε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν και την αναζήτηση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και βεβαίως που θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    ''Θέλω να ελπίζω ότι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αυτή τη φορά θα καταλήξει σε επιτυχία'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναστασιάδης - Κυπριακό - Συνέδριο ΕΛΚ ---------------------------------------- H ε/κ πλευρά ήταν και παραμένει έτοιμη για άμεση επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του σχεδίου Ανάν, ώστε η Κύπρος να ενσωματωθεί την 1η Μαΐου 2004 επανενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επεσήμανε χθες στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους χριστιανοδημοκράτες ηγέτες που έλαβαν μέρος στο Συνέδριο για την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια που το ΕΛΚ πρόσφερε στο αίτημα της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ. Οπως είπε ο ρόλος του ΕΛΚ ήταν καταλυτικός και έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε σε μια ειρηνική επανένωση της Κύπρου και στην εμπέδωση της σταθερότητας σε μια περιοχή συνεχώς αναταράξεων.

    Ο Πρόεδρος της ΔΗΣΥ χαιρέτισε την παρουσία στο Συνέδριο του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, διότι, όπως είπε, η παρουσία του κατά τη διαμόρφωση των προγραμματικών θέσεων του ΕΛΚ αποδεικνύει πως κοινή είναι η ελπίδα για μια νέα εποχή που θα στηρίζεται στις κοινές αρχές, αξίας και οράματα της Ευρώπης. Ας αποτελέσει η λύση του κυπριακού προβλήματος τα διαπιστευτήρια για την πίστη όλων στις αρχές και αξίες της Ευρώπης, το όραμα μιας νέας εποχής, ανέφερε.

    Θέλω να πιστεύω - συνέχισε - ότι προς την κατεύθυνση αυτή (της λύσης του Κυπριακού και ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου) θα εργαστεί και η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας, μια κυβέρνηση που φαίνεται να τολμά αλλά και να εργάζεται σκληρά για το ευρωπαϊκό όραμα.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στην ένταξη, είπε ότι παρά το μικρό γεωγραφικό μέγεθός της, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει πολλά στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ως γέφυρα επικοινωνίας για στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της περιοχής της Μέσης Ανατολής, των χωρών του αραβικού κόλπου και της Βόρειας Αφρικής.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο του ΕΛΚ θα υιοθετήσει ένα ριζοσπαστικό και καινοτόμο πολιτικό πρόγραμμα, ενόψει των ευρωεκλογών, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών. Ενα πρόγραμμα που θα δίνει απαντήσεις στις εύλογες ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών των 10 υπό ένταξη χωρών που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής.

    Ερωτηθείς αργότερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στους κόλπους του ΕΛΚ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι τον προσεχή Δεκέμβριο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα καταλήξουν σε μια απόφαση.

    Ερωτηθείς για τη θέση του ΔΗΣΥ σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι «εμείς λόγω της ιδιαιτερότητας του Κυπριακού, του γεγονότος ότι η Κύπρος κατοικείται από Ε/Κ και Τ/Κ και λόγω του ότι η μελλοντική ασφάλεια και γενικότερα η λειτουργία της λύσης θα εξαρτηθεί και από τη στάση της Αγκυρας, θέλουμε μια Τουρκία με ευρωπαϊκά μυαλά, αλλά και ευρωπαϊκή προοπτική.''

    Συνέδριο ΕΛΚ - Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκιουλ ---------------------------------------------------- Συνάντηση στις Βρυξέλλες στο περιθώριο των εργασιών του 16ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ορισμένες πρώτες σκέψεις ''για την επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ και για την αναγκαιότητα ή το παράθυρο ευκαιρίας που δίνεται στο Κυπριακό».

    «Η όλη στάση και συμπεριφορά του κ. Γκιούλ», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, «δείχνει να υπάρχει μια σοβαρή ανταπόκριση. Βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τι θα γίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είδα μια τρομερά καλή διάθεση με την έννοια ότι μου ανέφερε πως ήρθε η ώρα να αλλάξουν κάποιες παράμετροι, συνθήκες κ.λ.π. έτσι ώστε να γίνει κατορθωτή η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Ολα πάντως φαίνεται να δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά πηγαίνει «καλή τη πίστη» στις συνομιλίες, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως «αυτό ήθελε να περάσει σαν μήνυμα ο κ. Γκιούλ».

    «Το πόσο αυτό θα είναι ουσιαστικό θα φανεί για να μην λέμε περισσότερα λόγια και για να μην είμαστε πιο ευκολόπιστοι απ όσο υπαγορεύουν οι στιγμές. Τουλάχιστον αυτό ήταν το μήνυμα», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλη μια συνάντησή του με τον κ. Γκιούλ αργά το απόγευμα, εκτιμώντας πως ο Τούρκος Υπουργός «ήταν αρκετά πρόθυμος, με ανεπιφύλακτες τοποθετήσεις κάτι που στο παρελθόν δεν συναντούσαμε σε Τούρκους πολιτικούς και ιδιαίτερα σε κυβερνητικούς κύκλους».

    Εκτελεστική Γραμματεία UEN - Πασκουά - ΑΔΗΚ - Κυπριακό -------------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι θα ήταν σφάλμα να θεωρείται ότι το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε πριν την 1η Μαΐου, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ενωσης των Εθνών για την Ευρώπη (UEN) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σαρλ Πασκουά, τονίζοντας ότι η Κύπρος δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί μια συμφωνία πάση θυσία και με οποιοδήποτε τίμημα, αφού θα υπάρξουν δυνατότητες για λύση του προβλήματος στη συνέχεια.

    Σε δηλώσεις μετά την τακτική σύνοδο της Εκτελεστικής Γραμματείας του UEN που συνήλθε χθες στην Κύπρο, ο κ. Πασκουά αφού σημείωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, προειδοποίησε ότι ''μία συμφωνία η οποία θα επιβληθεί εκ των έξω δεν θα είναι σίγουρα σε καμία περίπτωση βιώσιμη''.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελεί μεγάλο βήμα και εξέφρασε την ευχή όπως η Κύπρος ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

    Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του UEN είχαν την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούν από εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων για τις ανησυχίες και τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό, σε συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του ΑΔΗΚ.

    ''Είπαμε στους συνομιλητές μας σήμερα το πρωί τη δική μας άποψη ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι μια κακή συμφωνία. Αν χρειάζεται χρόνος, ας υπάρξει χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα αυτό σωστά, πλήρως και με τη συμφωνία των δύο πλευρών'', δήλωσε μέσω μεταφραστή ο Γάλλος πολιτικός κ. Πασκουά, για να προσθέσει πως ''μία συμφωνία η οποία θα επιβληθεί εκ των έξω δεν θα είναι σίγουρα σε καμία περίπτωση βιώσιμη''.

    Ερωτηθείς για τη θέση του κόμματός του για το γεγονός ότι στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Πασκουά είπε ότι ''τίποτα δεν μας υποχρεώνει να δεχτούμε ή να επικυρώσουμε ένα σχέδιο το οποίο δεν μας φαίνεται βιώσιμο''.

    Διατύπωσε παράλληλα το ερώτημα αν ο κ. Ανάν θα δώσει στις δύο πλευρές ένα έτοιμο σχέδιο το οποίο θα πρέπει ή να δεχθούν ή να απορρίψουν ή εάν ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού έχει ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί μια βάση διαπραγματεύσεων και μπορεί να τροποποιηθεί για να επιτευχθεί μια γενική συμφωνία.

    ''Εάν είναι απλώς ένα σχέδιο το οποίο θα πρέπει να το δεχθούν ή να το αρνηθούν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσκαλέσει τις δύο πλευρές στις ΗΠΑ. Μπορεί να το στείλει με φαξ και να ρωτήσει αν συμφωνούν ή όχι. Βέβαια αυτό δεν είναι η καλύτερη διαδικασία'', είπε ο κ. Πασκουά.

    Σημειώνοντας πως το Κυπριακό συνδέεται και με την αίτηση της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Πάσκουά διαμήνυσε στην Αγκυρα ότι ''θα πρέπει να παίξει ένα ρόλο συνδιαλλαγής και θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα προκύψουν συνέπειες και αυτό θα δυσχεράνει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση για την ΕΕ να διορθώσει τυχόν τρωτά σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, ο Γάλλος πολιτικός είπε πως δεν φαντάζεται ότι ο ΓΓ προωθεί και θα επιβάλει μια κακή λύση, διερωτώμενος γιατί να προωθηθεί ένα σχέδιο το οποίο δεν θα είναι εφαρμόσιμο και το οποίο δεν θα λύνει το πρόβλημα .

    ''Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, τότε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα πράγματα θα πρέπει να συζητηθούν και το Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποιες διορθωτικές προτάσεις και συστάσεις'', είπε.

    Αριστεία Γραμμάτων Τεχνών και Επιστημών - Απονομές ------------------------------------------------------- Για τη γόνιμη και μακρά προσφορά τους στους τομείς των τεχνών και των ανθρωπιστικών σπουδών τιμήθηκαν χθες εφτά εξέχουσες προσωπικότητες της Κύπρου με τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών που αποτελούν την ύψιστη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους ανθρώπους του πνεύματος και των επιστημών.

    Τα αριστεία απένειμε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε ειδική τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

    Για τη συνολική τους προσφορά στον πολιτισμό και τις επιστήμες τιμήθηκαν η συγγραφέας Μάγδα Κιτρομηλίδου, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κοτσώνης, ο κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης Γιώργος Λανίτης, η λογοτέχνης Ηβη Μελεάγρου, ο γυναικολόγος και εμβρυακός γιατρός Κύπρος Νικολαϊδης, ο παιδίατρος Μηνάς Χατζημηνάς και ο ζωγράφος Ανδρέας Χρυσοχός.

    Το αριστείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους τριών χιλιάδων λιρών, μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, επανέλαβε τη δέσμευσή του να προωθήσει ''ολοκληρωμένη και συνεκτική πολιτιστική πολιτική σε συνεργασία με τους ανθρώπους του πολιτισμού και της τέχνης με κύριο μέλημα την παραπέρα αναβάθμιση των διαφόρων μορφών της τέχνης και της επιστήμης που αναμφίβολα αποτελούν την ανώτατη έκφραση του ανθρώπινου πολιτισμού''.

    ''Προς την κατεύθυνση αυτή διαβεβαιώνω ότι εργαζόμαστε αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά προωθώντας τη δημιουργία της απαραίτητης εκείνης υποδομής και παρέχοντας τα απαραίτητα και επιβεβλημένα κίνητρα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες ώστε να κάνουμε αισθητή την πολιτιστική και επιστημονική παρουσία της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια της οποίας σε τρεις μήνες θα αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι'', σημειώνει στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως η ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας, η ανάδειξη και διατήρηση του πολιτισμού μας και η αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας αποτελούν για την κοινωνία μας αναγκαίο όπλο επιβίωσης μέσα στις σύγχρονες παγκοσμιοποιημένες συνθήκες αλλά και εστία αντίστασης έναντι της επέλασης της πολιτιστικής ομοιοποίησης.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντοτε ''στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, αρωγοί, ενεργοί συμπαραστάτες και ανιδιοτελείς συνοδοιπόροι της συλλογικής προσπάθειας για αναβάθμιση του πολιτισμού μας και ενίσχυση των επιστημονικών επιτευγμάτων και της έρευνας''.

    Υπουργός Οικονομικών - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής ------------------------------------------------------------ Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσωπικό της είναι παρόμοιες με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κίνοκ, ο κ. Κυπριανού είπε πως με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο συζήτησαν το νέο σύστημα αξιολόγησης σε υπηρεσίες και τμήματα, την απλοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την επέκταση της αφυπηρέτησης.

    Ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και το θέμα της απασχόλησης Κυπρίων στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας πως για την Κύπρο αναλογούν σε πρώτη φάση γύρω στις 70 με 80 θέσεις, αρχίζοντας από μία υψηλή διευθυντική θέση μέχρι και χαμηλότερες θέσεις είτε λειτουργών είτε βοηθητικού προσωπικού.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες για την πλήρωση των θέσεων αυτών και ότι σύντομα θα υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, τα οποία ''πιστεύουμε είναι θετικά για τους Κύπριους υποψήφιους''.

    ''Αυτή είναι η πρώτη φάση και θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση. Καθήκον μας και εθνική υποχρέωση για την Κύπρο είναι να στέλλουμε τους καλύτερους δυνατόν υποψήφιους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι ανάγκη να προέρχονται από το δημόσιο τομέα. Την ίδια πιθανότητα έχουν και οι προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα'', είπε.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, τέλος, πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ερωτηθείς αν υποδέχτηκε τον κ. Κίνοκ ως μελλοντικό συνάδελφο του, είπε πως υποδέχθηκε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ως Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημόσια διοίκηση.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες ότι ο κ. Κυπριανού είναι ο πρώτος υποψήφιος για Επίτροπος της Κύπρου, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν θα κάνει για το θέμα αυτό κανένα απολύτως σχόλιο.

    Κύπρος - Γρίππη των πουλερικών -------------------------------- Στην Κύπρο δεν γίνονται εισαγωγές ζωντανών πουλερικών ή κρέατος και κρεατοσυσκευασμάτων από πουλερικά, ούτε και αυγών από τις χώρες που έχει εμφανιστεί η γρίππη των πουλερικών.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που προσθέτει ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν εφαρμόσει και επίσημα την απαγόρευση εισαγωγής τέτοιων πτηνών και προϊόντων σύμφωνα με τις αποφάσεις που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, αναφέρει, είναι σε συνεχή επαφή με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων Ελλάδας και το Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παρακολούθηση της όλης κατάστασης και λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος ----------------------------------- Εντονη ανοδική πορεία κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ''απογείωση'' του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα 2,4 εκατομμύρια λίρες και η άνοδος του Γενικού Δείκτη πέρα των 85 μονάδων. Με τους τραπεζικούς τίτλους ελέω Τράπεζας Κύπρου να δίνουν στην αγορά έντονους ανοδικούς ρυθμούς, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,57%, κλείνοντας στις 86,5 μονάδες.

    [03] (Κ) Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων με Πατ Κοξ - Ανακοινωθέν - Κυπριακό

    Οι συμμετέχοντες στη 16η συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ στο τελικό τους ανακοινωθέν που ενέκριναν προχθές Τετάρτη στη Βουδαπέστη καλωσορίζουν τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας των ΗΕ για το Κυπριακό και για να διασφαλιστεί η ένταξη μια επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    [04] (Κ) ΕΕ - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει δική της ομάδα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προκειμένου να βοηθήσει ώστε η ενδεχόμενη συμφωνία να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος θα ηγηθεί της ομάδας ο ίδιος εάν χρεαστεί.

    [05] (Κ) Σημίτης - Γιαννίτσης - Κυπριακό

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ουδέν σχόλιο

    Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σχολιάσει καμιά από τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως ''δεν εξυπηρετείται κανένας χρήσιμος σκοπός με δημόσια συζήτηση εκ μέρους μας ή οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις και ανακοινώσεις''.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόντι - Ονομα Κυπρίου Επιτρόπου

    [08] (Κ) Αθήνα - Συνάντηση Σημίτη-Παπαδόπουλου

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην Αθήνα, γίνονται στην ελληνική πρωτεύουσα διευθετήσεις για συνάντηση τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό

    Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι τις θέσεις και απόψεις τους θα εκφράσουν τα κόμματα και οι αξιωματούχοι της Πολιτείας στην αυριανή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, οπόταν και θα αποφασισθεί εάν οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Νέα Υόρκη.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7007            1,7109
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1306            2,1433
    Λίρα Αγγλίας                     1,1617            1,1686
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,0739        228,8904
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7912          2,8135
    Δολάριο Καναδά                     2,8474          2,8701
    Κορώνα Δανίας                     12,6598         12,7610
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,8664         14,9853
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5460         15,6703
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6681          2,6894
    
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,51  ( 0,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.641.758
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.357.097    371,11  ( 0,63)
    FTSE Med 100 **                             6.352,79  ( 1,35)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.247.076    107,45  ( 0,56)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     56.401     73,54  (-1,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      9.111     15,87  (-1,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     24.806     57,88  (-0,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     19.791     57,57  ( 0,52)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.426     21,49  ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     25.296     69,07  (-0,50)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.628      3,31  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     35.625     11,04  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,17  ( 0,41)
    Ξενοδοχεία                    £     31.913     36,36  (-1,65)
    Αλλες Εταιρείες               £     90.224     72,92  (-0,34)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν κατάφερε να διατηρήσει τα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,4% που σημείωνε στα αρχικά στάδια της σημερινής συνάντησης όταν ανήλθε στις 87,7 μονάδες. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να παρουσιάσει τελικά αμελητέα άνοδο της τάξης 0,01%, κλείνοντας στις 86,51 μονάδες. Αυξημένη ήταν και σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,6 εκατομμύριο λίρες.

    [13] (Κ) Παπανδρέου - Συνέδριο ΠΑΣΟΚ - Ομιλία - Κυπριακό

    Στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του Κινήματος, σημειώνοντας ότι οι εκλογές της 7ης Μαρτίου θα είναι καθοριστικές και για το Κυπριακό, αφού ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει και σε ποιους εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική της χώρας.

    [14] (Κ) Ιερά Σύνοδος - Κυπριακό - Ανακοινωθέν

    Την πεποίθηση πως τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όσο και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μια δίκαιη και λειτουργική λύση που να ικανοποιεί τις προσδοκίες του λαού της Κύπρου, εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος.

    [15] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Απάντηση στον Κόφι Ανάν

    Σύντομη γραπτή απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προτίθεται να δώσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπως δήλωσε ο ίδιος κατά την αναχώρησή του από την Αγκυρα για να επιστρέψει στα κατεχόμενα.

    [16] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Επίθεση στη Μόσχα - Καταδίκη

    Η Κύπρος καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας και θεωρεί την ενέργεια αυτή πλήγμα κατά της πολιτισμένης ανθρωπότητας, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κορέας - Διαπιστευτήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να εντείνει τις προσπάθειές της "για να υπερνικήσουμε τη διαίρεση και να επαναφέρουμε την ενότητα της χώρας μας".

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, με έδρα το Κάιρο, Jon Hui Jong, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που "να αποσκοπούν σε μιαν πιο λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος επί τη βάσει του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών".

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Βραζιλίας - Διαπιστευτήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η ε/κ πλευρά δεν φιλοδοξεί να διαπραγματευθεί το Σχέδιο Ανάν με σκοπό να το απορρίψει, αλλά αντίθετα ο μόνος στόχος είναι να το βελτιώσει προς όφελος τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρεσβευτή της Βραζιλίας, με έδρα το Τελ Αβίβ, Sergio Eduardo Moreira Lima.

    [19] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Απάντηση στον Ανάν

    Γραπτή απάντηση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα στείλει σήμερα ή αύριο ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπως δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως συνεχίζεται στην Αγκυρα η μελέτη της επιστολής Ανάν για συνάντηση στη Νέα Υόρκη την προσεχή Τρίτη.

    [20] (Κ) Προέδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Αρμ. Σρι Λάνκα - Διαπιστευτήρια

    Η Σρι Λάνκα "θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αποβλέπουν στη δίκαιη λύση για τη διευθέτηση των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο", δήλωσε σήμερα ο νέος Υπατος Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο με έδρα τη Ρώμη E. Rodney M. Perera.

    [21] (Κ) Βρετανία - Συνομιλίες - Αντιπρόσωπος

    O Ντομινίκ Τσίλκοτ, επικεφαλής του Τμήματος Μεσογειακών Υποθέσεων στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

    [22] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ECOFIN

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την προσεχή Τρίτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού για να συμμετάσχει στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών (ECOFIN).

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπ. Αρμ. Μαλαισίας - Διαπιστευτήρια

    Η Μαλαισία υποστηρίζει "όλες τις προσπάθειες και διαπραγματεύσεις για ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το ταχύτερο δυνατό", δήλωσε σήμερα η νέα Υπατη Αρμοστής της Μαλαισίας, με έδρα τη Ρώμη, Λίλη Ζακαρία, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σημείωσε ότι η χώρα της είναι ενήμερη του γεγονότος ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενεργά αναμιγμένη στη διαδικασία προς την κατεύθυνση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    [24] (Κ) Κύπρος - Εναρμόνιση - Δημοσιοοικονομικά στοιχεία

    Το κλιμάκιο της ΕΕ, το οποίο επισκέφθηκε την Κύπρο και εξέτασε ζητήματα δημοσιονομικών λογαριασμών, εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για την εναρμόνιση της μεθοδολογίας των δημοσιοοικονομικών στοιχείων και την ετοιμότητα της Κύπρου να υποβάλλει έγκαιρα και σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα τις στατιστικές αυτές.

    [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επίτροποι προσχωρουσών

    Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει στο Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον κατάλογο με τους 10 επιτρόπους που έχει επιλέξει από κοινού με τις προσχωρούσες χώρες. Ο κατάλογος θα συνοδεύεται από μιαν επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προς τα δύο θεσμικά όργανα.

    [26] (Κ) Μόσχα - Κυπριακή Πρεσβεία - Ανακοίνωση

    Δεν υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων στη Μόσχα, σύμφωνα με τις αρχικές έρευνες, ανακοίνωσε η κυπριακή Πρεσβεία στη ρωσική πρωτεύουσα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 6 February 2004 - 18:49:22 UTC