Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πάουελ - Ανάν - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλία Σημίτη - Ανάν

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαγραφόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, η εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν κρίνει ακόμη πως ικανοποιούνται οι όροι που έχει θέσει για να συγκαλέσει νέο γύρο συνομιλιών, καθώς και το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων διότι η Κύπρος δεν πήρε παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο στο θέμα αυτό, δεσπόζουν στα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα της γραμμής ενημέρωσης του πολίτη για την ΕΕ ''Europe Direct'', καθώς και τις διεργασίες για το διορισμό του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Συνομιλίες σε δέκα μέρες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εφόσον οριστικοποιηθεί η αποδοχή των όρων και των προϋποθέσεων που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ. Προσθέτει ακόμη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν θα έχει τον πρώτο λόγο στις συνομιλίες εκ μέρους τ/κ πλευράς, αφού στις συνομιλίες θα μετέχουν με βαρύνοντα ρόλο ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού. Αλλού γράφει ότι οι Μάρκος Κυπριανού, ο Δημήτρης Συλλούρης και ο Γιώργος Λιλλήκας είναι μέχρι στιγμής οι επικρατέστεροι για τη θέση του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Οικονομικές δυσκολίες για λύση'' και αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η Κομισιόν θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και να βοηθήσει τα ΗΕ και τις δύο πλευρές να έλθουν σε συμφωνία και για την εφαρμογή του κεκτημένου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση των χειριστών του Κυπριακού επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επανέλαβε την πρότασή του για συμμετοχή του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Εξω φρενών με το Μάρκο'', γράφει ότι την οργίλη αντίδραση του ΑΚΕΛ προκάλεσε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικού Μάρκου Κυπριανού να μην εξασφαλίσει η Κύπρος το προνομιακό καθεστώς που εξασφάλισαν οι υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες για τους φόρους κατανάλωσης καυσίμων. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το Ρομάνο Πρόντι και γράφει ότι ουσιαστική θα είναι η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε περίπτωση επανέναρξης συνομιλιών, ώστε οτιδήποτε συμφωνηθεί να διασφαλίζει ότι η Κύπρος μπορεί να λειτουργεί στην ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Διευκρινίσεις από Ανάν'' γράφει ότι κατά την προχθεσινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από το ΓΓ του ΟΗΕ διευκρινίσεις επί του θέματος της επιδιαιτησίας και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθυμεί να γνωρίζει τι εννοεί ο κ. Ανάν όταν αναφέρει πως θα πρέπει οι εμπλεκόμενες πλευρές να του δώσουν την εξουσία να καλύπτει τα κενά του σχεδίου, εκεί όπου υπάρχει διαφωνία. Αλλού γράφει ότι από τις 2 Φεβρουαρίου, με μια απλή κίνηση πληκτρολογώντας ένα αριθμό, ο Κύπριος πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει άμεσα πληροφορίες για την ΕΕ, χάρη στην υπηρεσία Europe Direct.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Στη μέγγενη Ανάν όλοι'' και γράφει ότι ο Κόφι Ανάν δεν πρόκειται να αποστείλει προσκλήσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εάν δεν εξασφαλίσει προηγουμένως τις θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, του Ραούφ Ντενκτάς και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οριστική επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθότι ο κ. Ανάν δεν κρίνει ακόμη ότι έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις που να δικαιολογούν τους όρους που έχει θέσει για να επανεμπλακεί σε νέο γύρο συνομιλιών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ικανοποίησε ο Πρόεδρος'', αναφέρεται στις συναντήσεις του Πρόεδρου Παπαδόπουλου στις Βρυξέλλες τόσο με τον κ. Ανάν όσο και με τον κ. Πρόντι και γράφει ότι η διαβεβαίωση του Πρόεδρου Παπαδόπουλου ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις όταν και όποτε τις συγκαλέσει ο κ. Ανάν, προκάλεσε ιδιαίτερη ικανοποίηση στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι έχει λάβει υπόψη του μόνο την καταλληλότητα του ατόμου που θα επιλέξει για τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''επιφυλακτικός ο Ανάν παρά την πίεση'' και γράφει ότι ο κ. Ανάν δήλωσε χθες ότι χρειάζονται επιπλέον διαβουλεύσεις, προτού αποφασίσει για νέο γύρο συνομιλιών, μειώνοντας έτσι τις ελπίδες για επικείμενη πρόοδο στο θέμα. Αλλού γράφει ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου πρόκειται να ανοίξει γραφείο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς της έρευνας, μόρφωσης και του πολιτισμού και να λαμβάνει μέρος στη λήψη αποφάσεων.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αλαλούμ για τα καύσιμα'' ότι σε ενδοκυβερνητική κρίση εξελίχθηκε η ''αυτόνομη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού να μην κάνει χρήση του δικαιώματος παρέκκλισης όσον αφορά την αύξηση της τιμής των καυσίμων''. Αλλού προβάλλει συνέντευξή του ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε ότι πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, αφού σύντομα θα αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, εφόσον ο κ. Ανάν εμμείνει στους όρους του για επανέναρξη των συνομιλιών.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Πάουελ - Ανάν - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ θα αναμιχθεί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανέναρξη των συνομιλιών και λύση στο Κυπριακό πριν την 1 Μαϊου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως η παρούσα προσπάθεια θα εντατικοποιηθεί.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις ------------------------------------------- Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για οριστική επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν κρίνει ακόμη ότι έχει πάρει τις διαβεβαιώσεις που να δικαιολογούν τους όρους που έχει θέσει για να επανεμπλακεί σε νέο γύρο συνομιλιών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Πάφου μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο πλαίσιο του πάγιου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τη λύση του Κυπριακού είναι δυνατό να υπάρξει κάποιου είδους εμπλοκή του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Κόλιν Πάουελ στο Κυπριακό, η οποία όμως δεν θα είναι θεσμοθετημένη και δεν θα βρίσκεται στα πλαίσια των συνομιλιών.

    Αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχε από τον Κόφι Ανάν σε σχέση με τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει όρους, που ενδεχομένως να αποδόθηκαν λανθασμένα από τον Τύπο.

    Ερωτηθείς αν μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για οριστική επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

    ''Ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει ακόμη αποφασίσει, δεν κρίνει ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις που να δικαιολογούν τους όρους που έχει θέσει για να επανεμπλακεί σε νέο γύρο συνομιλιών'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της τουρκικής στάσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο κ. Ανάν τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός ''έχει κάνει δηλώσεις που νομίζω ότι δεν έχουν σωστά αποδοθεί στον Τύπο''.

    Πρόσθεσε πως τα σημεία που έχει εγείρει ο κ. Ερντογάν δεν είναι σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στον Τύπο.

    Ερωτηθείς αν η νέα εμπλοκή των ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες και αν θα υπάρξει επίσκεψη του κ. Πάουελ στο τρίγωνο Αθήνα-Αγκυρα-Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει ακούσει για τέτοια εμπλοκή.

    ''Οι ΗΠΑ'', πρόσθεσε, ''πάντα έδειχναν και δείχνουν ενδιαφέρον για την πρόοδο των συνομιλιών και μεταξύ άλλων η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ είναι δυνατό να περιλαμβάνει κάποιου είδους εμπλοκή του κ. Πάουελ, όχι όμως θεσμοποιημένη και όχι μέσα στα πλαίσια των συνομιλιών''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πιέσεις από τον αμερικανικό παράγοντα και τη διεθνή κοινότητα προς την ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι γίνεται συχνά αναφορά για πιέσεις στον Τύπο.

    ''Το ενδιαφέρον των Αμερικανών όπως και πάρα πολλών άλλων χωρών για λύση του Κυπριακού είναι δεδομένο'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και συνέχισε: ''Οι Αμερικανοί έχουν μέσω του κ. Γουέστον και άλλων συνεχή εμπλοκή στις συνομιλίες και είναι η επιθυμία τους να δουν λύση του Κυπριακού και ασφαλώς παροτρύνουν και συμβουλεύουν τις δύο πλευρές να προχωρήσουν, ώστε να μπορούν επιλύσουν τα προβλήματα μόνες τους για να λυθεί το Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου, κάτι που εμείς θέλουμε και εμείς επιδιώκουμε και αυτός είναι ο ρόλος που οι ίδιοι έχουν δεχθεί''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του κ. Πάουελ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι ''ούτε ως μεσολαβητής, ούτε ως facilitator, ούτε άμεση εμπλοκή θα έχει παριστάμενος ή αναλαμβάνοντας ρόλο στις συνομιλίες''.

    ''Ούτε ο Γενικός Γραμματέας το θέλει, ούτε η Ευρώπη το θέλει, ούτε ο ίδιος επιδιώκει ή δέχεται τέτοιο ρόλο'', συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης με την Αθήνα, υπό το φως των δηλώσεων του Ελληνα ΥΠΕΞ για τη στάση που τηρεί ο κ. Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι δεν νομίζει ότι ''υπάρχει τέτοιο θέμα, εκτός εάν κάποια από τα έντυπα το έχουν επινοήσει''.

    ''Ημουν σε συνεχή επαφή και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Σημίτη τηλεφωνικά και οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση εάν έχει αποφασίσει για το διορισμό του Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησαν τι αναμένει ο κ. Πρόντι καθώς και τα ονόματα αρκετών ατόμων που θεωρεί ''ισάξιους, κατάλληλους, άριστους Κύπριους'', αλλά δεν αποκάλυψε τον αριθμό των υποψηφίων για τη θέση του Κύπριου Επιτρόπου.

    ''Ο κ. Πρόντι θα σκεφθεί τα ονόματα και θα συναποφασίσουμε ποιον από αυτούς που συζητήσαμε θα δεχθεί'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι ούτε λογικό, ούτε δίκαιο να αναφερθεί σε ονόματα ανθρώπων οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι και εκ των οποίων ένας θα επιλεγεί.

    Σε ερώτηση πότε θα υπάρξει κατάληξη των διεργασιών αυτών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι απόφαση του κ. Πρόντι όποτε κρίνει ότι είναι σε θέση να επικοινωνήσει μαζί μου για να συναποφασίσουμε''.

    Σε ερώτηση εάν θα διαβουλευτεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης για επιλογή του ονόματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να το πράξει και διευκρίνισε ότι αυτή είναι επιλογή του Προέδρου.

    ''Δεν είναι θέμα ούτε διαμοιρασμού αξιωμάτων, ούτε κομματικών συναλλαγών. Είναι επιλογή μου ποιος νομίζω, σύμφωνα με το έργο που έχει να κάνει, τις ιδιαιτερότητες και τα καθήκοντα που νομίζει ο κ. Πρόντι ότι μπορεί να του αναθέσει. Από αυτά θα κριθεί ποιος από αυτούς θα επιλεγεί'', είπε.

    Ερωτηθείς, τέλος, αν τα ονόματα που έχει δώσει επεκτείνονται σε όλες τις πολιτικές αποχρώσεις της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει λάβει καθόλου υπόψη του είτε κομματική, είτε πολιτική τοποθέτηση των ανθρώπων που έχει προτείνει, αλλά ''μόνον την καταλληλότητα''.

    Ανάν - Πάουελ - Κυπριακό ----------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε χθες πως θα έρθει πρώτα σε επαφή με δύο από τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό και στη συνέχεια θα είναι σε καλύτερη θέση να δει και να πει αν πληρούνται οι όροι για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και για το πότε και πού θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.

    Ο κ. Ανάν είχε προχθές το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Απαντώντας χθες το μεσημέρι σε ερώτηση, αμέσως μετά τα εγκαίνια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν είπε ότι είχε τη διαβεβαίωση του κ. Πάουελ ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι και στις προηγούμενες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού υπήρξε υποστήριξη από τους απεσταλμένους της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

    Είπε, επίσης, πως πιστεύει ότι και τώρα η υποστήριξη θα συνεχιστεί, διότι χρειάζεται την υποστήριξη όλων, αφού ο χρόνος είναι περιορισμένος, και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένες ιδέες και αποφασισμένες να προχωρήσουν.

    Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών, ο κ. Ανάν σημείωσε ότι θα έρθει πρώτα σε επαφή με δύο από τα ενδιαφερόμενα μέρη και στη συνέχεια θα είναι, όπως είπε, σε καλύτερη θέση να δει και να πει αν πληρούνται οι όροι για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και για το πότε και πού θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Ανάν χαρακτήρισε τη συζήτηση ''εποικοδομητική'' και σημείωσε πως έλαβε την επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, όσο το δυνατό νωρίτερα, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από τον κ. Ανάν να εγγυηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και ότι όλες οι απαραίτητες εργασίες θα γίνουν πριν την 1η Μαϊου.

    Καταλήγοντας, είπε ότι θέλει να ακούσει και την τ/κ πλευρά και πρόσθεσε πως θα έχει επαφή και με την ελληνική κυβέρνηση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόντι - Κυπριακό - Επίτροπος ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι υπάρχει ''ένα μικρό αλλά καλό παράθυρο ευκαιρίας'' στο Κυπριακό ενόψει και της ένταξης της Κύπρου την 1 Μαϊου 2004 και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κομισιόν να παράσχει κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντησή του χθες στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είπε ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα του Επιτρόπου της Κύπρου, σημειώνοντας πως ''σε πολύ λίγες μέρες θα λάβουμε μια απόφαση από κοινού''.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συμφώνησε με τη θέση πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πρόσθεσε: ''Δεν θα πω αν είναι μικρό ή μεγάλο το παράθυρο ευκαιρίας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αξιοποιήσουμε γιατί αρκετός χρόνος έχει χαθεί''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να καταβάλει κάθε προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου μέχρι την 1 Μαϊου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις πρακτικές δυσκολίες που θα υπάρξουν εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό.

    ''Ας πούμε ότι τα προβλήματα ενδεχομένως να γίνουν δυσκολότερα στο μέλλον, αλλά εάν μέχρι την 1η Μαϊου - και παρά τις επίμονες προσπάθειές μας δεν πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες. Το αντίθετο, θα έλεγα ότι θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας ζητώντας περαιτέρω διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να λύσουμε το Κυπριακό και η χώρα μας να επανεωθεί'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι είχε μια φιλική και ειλικρινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ανεπίλυτο πρόβλημα που βρίσκεται στο τραπέζι.

    ''Οπως γνωρίζετε η Κύπρος θα καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Μαϊο του 2004 και είναι επίσης ξεκάθαρο πως υπάρχει ένα ανεπίλυτο πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, η λύση του κυπριακού προβλήματος'', δήλωσε.

    Οπως ανέφερε, δήλωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι το χρονικό διάστημα είναι μικρό αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας τώρα, ενώ πρόσθεσε ότι συζήτησε το θέμα και στη συνάντησή του προ δύο ημερών με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή ''στηρίζει ξεκάθαρα το σχέδιο των ΗΕ'' ο κ. Πρόντι επεσήμανε ότι για να υπάρξει σύντομα λύση ''υπάρχουν τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες και εξέφρασε τη δέσμευση της Κομισιόν να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων''.

    ''Ας πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όλη την τεχνική μας βοήθεια, όπου χρειάζεται'', ανέφερε ο κ. Πρόντι, προσθέτοντας και τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει και στο θέμα της διάσκεψης δωρητών, εάν συμφωνηθεί.

    Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η Επιτροπή δεν διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή αλλά βρίσκεται εδώ ''για να βοηθήσει τα ΗΕ και τις δύο πλευρές να έλθουν σε συμφωνία και για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου''.

    ''Αυτή είναι η θέση μας και επαναλαμβάνω πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, ένα μικρό παράθυρο, επειδή η 1η Μαϊου είναι τρεις μήνες μακριά και η διαδικασία δεν είναι σύντομη αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε'', κατέληξε ο κ. Πρόντι στη δήλωσή του.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε το Ρομάνο Πρόντι για το χρόνο που διέθεσε για τη συνάντηση, προσθέτοντας πως τον πληροφόρησε για την ''καλή συνάντηση'' που είχε με το ΓΓ του ΟΗΕ.

    Οπως ανέφερε, ενημέρωσε τον κ. Πρόντι για την επιθυμία της ε/κ πλευράς όπως ο κ. Ανάν καλέσει άμεσα συνομιλίες, επισημαίνοντας πως η ε/κ πλευρά θα προσέλθει σε αυτές χωρίς όρους ή οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

    ''Οποτεδήποτε μας καλέσει θα είμαστε εκεί για να συζητήσουμε'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ενώ πρόσθεσε πως συμφωνεί ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας.

    ''Δεν θα το περιγράψω λέγοντας αν είναι μικρό ή μεγάλο, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το αξιοποιήσουμε γιατί αρκετός χρόνος έχει χαθεί'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Εφθασε η ώρα να καθίσουμε και να συζητήσουμε σοβαρά'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε ''όποιες διευθετήσεις γίνουν να επιτρέψουν στην Κύπρο να καταστεί ένα δημιουργικό και όχι ένα προβληματικό μέλος της ΕΕ''.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Πρόντι να βοηθήσει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή ή να αντικαταστήσει το ΓΓ.

    Καταλήγοντας, σημείωσε πως καθόλη την πορεία ένταξης της Κύπρου προς την ΕΕ ''διαπιστώσαμε ότι η Επιτροπή και ειδικά ο κ. Πρόντι ήταν από τους πιο συνεπείς υποστηρικτές της προσπάθειάς μας και για αυτό τον ευχαριστώ''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ανάν ----------------------------------------------- Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε προχθές βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τόσο πριν από τη συνάντηση του τελευταίου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και αμέσως μετά, προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της, ενώ προτίθεται να επικοινωνήσει και με τον ίδιο τον κ. Ανάν.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό ---------------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να ανακοινώσει στα εμπλεκόμενα μέρη τις αποφάσεις του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει τις επαφές που άρχισε για το Κυπριακό και με την τ/κ πλευρά και την Ελλάδα.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί σύντομη έναρξη των διαπραγματεύσεων και έχει όλη την καλή διάθεση να παραστεί στις διαπραγματεύσεις δημιουργικά και θετικά εντός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν, χωρίς οποιανδήποτε τροποποίηση της γνωστής θέσης που εξέφραζε πάντα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος από τη Χάγη και μετά.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση Ανάν - Παπαδόπουλου χθες στις Βρυξέλλες, είπε ότι ήταν μια ιδιαίτερα καλή συνάντηση, κατά την οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέθεσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς και επανέλαβε την ετοιμότητά της να προσέλθει σε συνομιλίες, ενώ άκουσε από τον κ. Ανάν τις θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ άκουσε με ενδιαφέρον τις θέσεις μας και είναι ενήμερος των δικών μας θέσεων. Δεν εξέφρασε οποιανδήποτε απορία σε σχέση με τις θέσεις της δικής μας πλευράς'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ότι ''ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει καθορίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει'' και πρόσθεσε πως ο κ. Ανάν ''θα δει προηγουμένως και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, την τ/κ πλευρά και την Ελλάδα και μετά θα ανακοινώσει στα εμπλεκόμενα μέρη τις αποφάσεις του''.

    Εξάλλου, σχολιάζοντας δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ότι η λύση είναι κοντά, είπε ότι ''βρισκόμαστε κοντά στην ημερομηνία που θα πρέπει να υπάρξει λύση, δηλαδή την 1η του Μάη''.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Πάουελ είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι τώρα από την Τουρκία για να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική και τις απαιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ''Ο ίδιος ο κ. Πάουελ είπε ότι θα δώσει κάθε βοήθεια στις προσπάθειες αυτές και στο βαθμό που του επιτρέπουν οι άλλες ασχολίες του θα εμπλακεί και προσωπικά στη διαδικασία'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

    ΥΠΕΞ - Ανακοίνωση - Βία - Μέση Ανατολή -------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου εκφράζει την απογοήτευσή του για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και καλεί τις δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ''για ακόμα μια φορά την έντονη καταδίκη του για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες'' και ταυτόχρονα ''παροτρύνει το Ισραήλ να ασκήσει αυτοσυγκράτηση στο μέγιστο βαθμό, αποφεύγοντας διεισδύσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, εξωδικαστικούς φόνους και καταστροφή περιουσιών''.

    Επίσης, ''καλεί και τις δύο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να διασφαλίσουν τον τερματισμό της βίας, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ασχοληθούν σοβαρά με τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και την επίτευξη συνολικής πολιτικής διευθέτησης''.

    Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών ''διαβιβάζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και εκφράζει την ελπίδα για ταχεία ανάρρωση όσων τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων''.

    Χατζηδημητρίου - Europe Direct -------------------------------------- Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου ανακοίνωσε την έναρξη της επίσημης λειτουργίας στις 2 Φεβρουαρίου της υπηρεσίας ''Η Ευρώπη σε απευθείας σύνδεση'' (Europe Direct) που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο και στην οποία ο Κύπριος πολίτης θα μπορεί να θέσει ερωτήματα μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ό,τι αφορά την ΕΕ και να πάρει απαντήσεις στην ελληνική γλώσσα, προσθέτοντας ότι η Κύπρος εγκαινιάζει το πρόγραμμα αυτό πρώτη από όλα τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση της Europe Direct, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η τηλεφωνική κλήση από σταθερή ή κινητή τηλεφωνία θα γίνεται χωρίς χρέωση στον αριθμό 0080067891011 από οποιοδήποτε από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το τηλεφωνικό κέντρο της Europe Direct λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, μεταξύ 09:00 και 18:30, ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

    Ανακοίνωσε, επίσης, την κυκλοφορία εντύπου που ετοίμασε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) στην ελληνική γλώσσα με τίτλο ''Η Κύπρος στην Ευρώπη των πολιτών - Δικαιώματα και υποχρεώσεις''.

    Η Europe Direct προσφέρει επίσης δύο επιπρόσθετες υπηρεσίες, όπως είναι η παροχή βοήθειας για πλοήγηση στον ιστόχωρο του EUROPA και πληροφόρηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση http://europa.eu.int/europedirect, στην οποία ο πολίτης μπορεί να αποστέλλει τα διάφορα ερωτήματα του και να δέχεται απαντήσεις.

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ χαρακτήρισε την έναρξη της λειτουργίας της Europe Direct ως ''μιαν εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενημέρωση των πολιτών'', που θα πρέπει, όπως είπε, να επιταχυνθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο.

    Χριστόφιας - Θεοδοσίου - Αγνοούμενοι ----------------------------------------- Την αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη στο θέμα των αγνοουμένων, λόγω της φάσης που διέρχεται το Κυπριακό, καθώς και ότι η Τουρκία μπορεί να συναινέσει για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των αγνοουμένων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Θεοδοσίου είπε πως δεν αρκεί μόνο η συναίνεση και η προσέλευση της τ/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά ''σημασία έχει να υπάρξει η καλή θέληση για να φτάσουμε σε αποτελέσματα''.

    Ο κ. Θεοδοσίου εξέφρασε την ελπίδα όπως η τ/κ πλευρά προσέλθει αυτή τη φορά ''με καλή θέληση για να έχουμε αποτελέσματα διότι ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα το οποίο είναι και προς το συμφέρον των τ/κ οικογενειών''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, ''η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να λύσει αυτό το πρόβλημα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αντιληφθεί ότι μια θετική κίνηση στο θέμα των αγνοουμένων είναι μια κίνηση θετική προς τους ίδιους τους Τ/Κ''.

    Γλαύκος Κληρίδης - Επαφές - Κυπριακό ------------------------------------------ Απόψεις και προβληματισμούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πληροφορίες που εισρέουν για πρόθεση της Τουρκίας να παρακαθήσει σε συνομιλίες για την επίλυσή του αντάλλαξε χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με στενούς του συνεργάτες.

    Ο κ. Κληρίδης συναντήθηκε πρώτα με τον Πρόεδρο και Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου αντίστοιχα, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη.

    Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών και πρώην Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου και τον Πρόεδρο της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού Χρήστο Στυλιανίδη.

    Σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο Γλαύκος Κληρίδης είπε ότι ''ασφαλώς εκείνο το οποίο συζητήσαμε ήταν το Κυπριακό και οι πιθανές εξελίξεις'', αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση για το αν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κρίθηκε αναγκαία η ανταλλαγή απόψεων με δεδομένες τις σοβαρές εξελίξεις και τις πληροφορίες που εισρέουν ''περί της δήθεν ή της καλής θελήσεως της Τουρκίας''.

    Ερωτηθείς εάν οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε συνομιλίες είπε ότι αυτό ''θα διαφανεί και από την ενημέρωση που θα τύχουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας'' στο Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα ''και από το πόσο παραμένει ικανοποιημένος ο ΓΓ των ΗΕ ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συγκαλέσει το διάλογο''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κατά πόσον η συνδρομή του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επεκταθεί και πέραν του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''η εδώ παρουσία του κ. Μαρκίδη μαρτυρεί και την αναγκαιότητα και της δικής του συνεισφοράς''.

    Ο Αλέκος Μαρκίδης είπε πως η πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης ήταν μια ''ιδέα εξαιρετική'' εξαιτίας της κρίσιμης φάσης που διέρχεται το Κυπριακό και ''νοουμένου ότι υπήρχε πάντοτε εδώ και δεκαετίες μια κοινή φιλοσοφία προσέγγισης του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Ηρθαμε εδώ και συζητήσαμε τις εξελίξεις αυτές με σκοπό να ανταλλάξουμε επιχειρήματα και απόψεις για να δούμε αν ακόμη υπάρχει μεταξύ μας μια κοινή συνισταμένη όπως υπήρχε και στο παρελθόν. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ακόμη αυτή η κοινή συνισταμένη χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε προσυνεννόηση'', είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Ο κ. Παπαπέτρου ερωτηθείς αν με βάση τις εξελίξεις οδηγούμαστε σε συνομιλίες, σημείωσε πως ''το ζητούμενο δεν είναι οι συνομιλίες σαν τέτοιες αλλά είναι το κατά πόσον οι δυο πλευρές είναι έτοιμες να αποδεχθούν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ΓΓ των ΗΕ''.

    Από την πλευρά του, ο Χρήστος Στυλιανίδης με δεδομένη, όπως είπε, την κρισιμότητα στο εθνικό θέμα, συνέστησε ψυχραιμία και διάθεση να μην αναδειχθούν ζητήματα πριν από την πλήρη ενημέρωση που θα τύχουν όλοι από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Υπουργείο Συγκοινωνιών - Μάτσης - Eurocontrol - Γραφείο ----------------------------------------------------------- Τις προτάσεις που κατέθεσαν προχθές η Κύπρος και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας στην Κύπρο του περιφερειακού γραφείου του Eurocontrol για θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας ανέλαβαν να μελετήσουν η Ιορδανία, η Συρία, ο Λίβανος και η Αίγυπτος, οι οποίες είχαν υπογράψει με την Κύπρο το Φεβρουάριο του 2003 Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε θέματα εναέριας κυκλοφορίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Συμεών Μάτσης είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση των πέντε χωρών στη Λευκωσία δεν λήφθηκε απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας του γραφείου, προσθέτοντας ότι τα μέλη ανέλαβαν να αξιολογήσουν τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν ''να εξετάσουν το κόστος τους και θα επανέλθουμε σε μεταγενέστερο στάδιο να συζητήσουμε ποια θα είναι η πρόταση που θα υιοθετήσουμε τελικά''.

    Ο κ. Μάτσης είπε ότι συζητείται Πρωτόκολλο Συνεργασίας των πέντε χωρών με το Eurocontrol σε σχέση με τον ''τρόπο λειτουργίας του γραφείου και το είδος της συνεργασίας που θα έχουμε με το Eurocontrol''.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Αγώνες ----------------------------------------- Ο αγώνας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα στο ΓΣΠ, που ενδεχομένως να επιφέρει και αλλαγές στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, δεσπόζει του ενδιαφέροντος της 17ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    Στους υπόλοιπους αγώνες, η ΑΕΛ φιλοξενεί στο Τσίρειο την ΑΕΚ, η Αναγέννηση αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ενώ η ουραγός Δόξα Κατοκωπιάς αγωνίζεται εναντίον της Πάφου. Επίσης η Ανόρθωση φιλοξενεί στο Αντώνης Παπαδόπουλος τον Ονήσιλο, ενώ ο Εθνικός Αχνας αντιμετωπίζει το Διγενή Μόρφου.

    Οι πιο πάνω αγώνες αρχίζουν στις 15:00 το απόγευμα και ο αγώνας ΑΠΟΕΛ - Απόλλων αρχίζει στις 19:00 το βράδυ.

    Την Κυριακή ο τυπικά γηπεδούχος Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ την Ομόνοια.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας ---------------------------------- Ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ στο ''Ελευθερία'' την ΕΘΑ με 105-83, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας ανδρών Α' κατηγορίας.

    Η 14η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με τους αγώνες Απόλλων - Αχιλλέας στην αίθουσα ''Απόλλων'', ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ στο ''Ελευθερία'' και ΕΝΑΔ -ΑΕΛ στον Αγιο Δομέτιο.

    Οι αγώνες θα αρχίσουν στις 5 το απόγευμα, εκτός από τον αγώνα ΕΝΑΔ -ΑΕΛ που θα αρχίσει στις 7 το βράδυ.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας -------------------------------- Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε χθες βράδυ την Αναγέννηση με 3-1 σετ, στο πλαίσιο του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας.

    Στους άλλους χθεσινοβραδινούς αγώνες, η ΟΜΟΝΟΙΑ ηττήθηκε από τον Κεραυνό με 0-3 σετ, ο Διόνυσος νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 3-0 σετ και η Ανόρθωση νίκησε την Ολυμπιάδα με 3-0 σετ.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος -------------------------------------- Με κινητήριο μοχλό ανόδου τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που σημείωσε χθες σημαντική αύξηση σε ποσοστό 4,32%, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη στη σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,3%, κλείνοντας στις 84,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στο 1,8 εκατομμύριο λίρες, λόγω του σημαντικού αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 63% του ημερήσιου τζίρου.

    [05] (Κ) Ανάν - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα ο Αλβαρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τους ειδικούς απεσταλμένους του σε διάφορες χώρες.

    Για τη Νέα Υόρκη αναχώρησε σήμερα και ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    [06] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλία Σημίτη - Ανάν

    Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν είχε σήμερα το πρωί, μετά από πρωτοβουλία του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να έχει ανάλογη επικοινωνία και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε το ΓΓ του ΟΗΕ ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να συνδράμει με κάθε τρόπο τις προσπάθειές του για διευθέτηση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας στην ουσία τα όσα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 31 January 2004 - 18:49:08 UTC