Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρασβούργο
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
  • [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Ερντογάν - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος
  • [06] (Κ) ΕΑΚ - Τελετή για τους κορυφαίους αθλητές 2003
  • [07] (K) ΗΠΑ - Ερντογάν - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Γραμματεία ΟΗΕ
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Τουρκία
  • [11] (Κ) Στοκχόλμη - Κεραυνός - Γενοκτονία
  • [12] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Υγεία - Συμφωνία
  • [13] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Ναυλωμένες πτήσεις
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Παπαδόπουλος - Ανάν - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΑΔ - Αποτελεσματική εφαρμογή αποφάσεων
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Εξωτερικό Εμπόριο - Ιανουάριος-Οκτώβριος 2003
  • [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό
  • [21] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρασβούργο - Πρόγραμμα
  • [22] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Αναχώρηση - Δήλωση
  • [23] (Κ) Πουργουρίδης - ΚΣΣΕ - Ομιλία
  • [24] (Κ) ΕΕ - Ιακώβου - Φερχόιγκεν - Συνάντηση
  • [25] (Κ) ΚΣΣΕ - Εκθεση Εορσί - Τροποποιήσεις
  • [26] (Κ) ΚΣΣΕ - Εκθεση Εορσί - Τροποποιήσεις (Επανάληψη)
  • [27] (Κ) ΕΕ - Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωβουλή

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρασβούργο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο όπου θα προσφωνήσει αύριο την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα έχει μια σειρά άλλων συναντήσεων με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση στις 30 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Ερντογάν - Κυπριακό

    Η Τουρκία επιζητεί την εμπλοκή τρίτης ανεξάρτητης χώρας με μεγάλη βαρύτητα για να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού για να αντικαθιστά και το ΓΓ του ΟΗΕ όταν αυτός δεν θα μπορεί.

    Η πρόταση προήλθε από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία σε ολόκληρο το σχέδιο Ανάν και προτείνει όπως εργαστούν πάνω σε δύο βασικές αρχές, το εδαφικό και τις συνταγματικές διευθετήσεις.

    [04] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας

    [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Ερντογάν - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

    [06] (Κ) ΕΑΚ - Τελετή για τους κορυφαίους αθλητές 2003

    [07] (K) ΗΠΑ - Ερντογάν - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Γραμματεία ΟΗΕ

    Κύκλοι της Γραμματείας του ΟΗΕ σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για νέο διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, ανέφεραν ότι οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για την επίσημη ιδιότητα του Αλβαρο ντε Σότο, είπε ότι είναι ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Δυτική Σαχάρα.

    Στο μεταξύ οι ελιγμοί του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Κυπριακό μάλλον μπέρδεψαν, αντί να ξεδιαλύνουν την κατάσταση και μετά τις πρώτες θετικές ανακοινώσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση Ερντογάν, να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη διαμεσολάβηση.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διάβασε χθες αργά το απόγευμα οδηγία που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και αναγνωρίζουν μόνο σ αυτόν το ρόλο της διευκόλυνσης στις διαπραγματεύσεις.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, η επιθυμία των Αμερικανών να παρέμβουν ακόμα πιο ενεργητικά στη διαδικασία αυτή και οι δηλώσεις από διάφορες πλευρές για την τουρκική πρόταση προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όπως τη διατύπωσε στο Νταβός ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι επαφές και δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, η χθεσινή συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστών και η απόφασή τους να κινητοποιηθούν για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαΐου 2004, οι πληροφορίες για πρώην στέλεχος της Εθνοφρουράς που εργάζεται στα κατεχόμενα, η αυξημένη εισροή υδάτων στα φράγματα και η βράβευση των αρίστων αθλητών και αθλητριών από την Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ενίσχυση αντί παραμερισμός του Ντε Σότο'' ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν συνηγορούν σε αντικατάσταση του Αλβαρο ντε Σότο από τη θέση του μεσολαβητή για το Κυπριακό αλλά εκφράζουν και την υποστήριξή τους προς το άτομο του Ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε χθες με Τ/Κ πολιτικούς στη Λευκωσία, δηλώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από την 1η Μαϊου όταν η Κύπρος ενταχθεί στην Ενωση.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Στρατιωτικοί κρουπιέρηδες στα κατεχόμενα'' γράφει ότι νέο πονοκέφαλο προκαλούν στο ΓΕΕΦ κάποια από τα πρώην στελέχη της Εθνικής Φρουράς, τα οποία δημιούργησαν οικονομικές και επαγγελματικές σχέσεις με ύποπτους κύκλους στα κατεχόμενα, με ''κορυφή του παγόβουνου'' να θεωρείται πρώην υπαξιωματικός της ΕΦ, ο οποίος εργάζεται σε καζίνο των κατεχομένων. Αλλού γράφει ότι χωρίς υγραέριο θα μείνουν αύριο οι καταναλωτές αφού οι διανομείς μένουν αμετακίνητοι στην απόφασή τους να μην διανέμουν φιάλες υγραερίου προς ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πάνε για νέα συμφωνία κορυφής'' γράφει ότι πλαίσιο συμφωνίας στο Κυπριακό αντί του σχεδίου Ανάν προωθούν Αγκυρα και Ουάσιγκτον. Η Αγκυρα μεθοδεύει τη συζήτηση μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί μια νέα Συμφωνία Κορυφής με τις συνομιλίες για την τελική της επεξεργασία να συνεχίζονται και μετά την 1η Μαϊου. Αλλού γράφει ότι ενώ η κοινή γνώμη παρακολουθεί με ενθουσιασμό την υπερχείλιση πολλών φραγμάτων, οι άμεσα επηρεαζόμενοι ανησυχούν αφού το φαινόμενο φέρνει στο φως παλιές κακοτεχνίες και επεμβάσεις στη φύση.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο '' Τα ηνία στον Πάουελ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ΗΠΑ μελετούν την ενίσχυση της προσωπικής εμπλοκής του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Κυπριακό και εξετάζουν το ενδεχόμενο περιοδείας του σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα για να αναλάβει τα ηνία της διαδικασίας προς επίλυση του προβλήματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ζητήσει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Εθνη για τα όσα ελέχθησαν στην συνάντηση Ερντογάν - Ανάν στο Νταβός. Αλλη είδηση είναι ότι, σε ειδική τελετή που έγινε χθες, η Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου βράβευσε τους άριστους αθλητές και αθλήτριες του τόπου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Προωθούν νέο πλαίσιο αρχών'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Αγκυρα μεθοδεύει εξουδετέρωση του σχεδίου Ανάν με την προώθηση ενός νέου πλαισίου αρχών, το οποίο θα είναι ένα σύντομο κείμενο με τα βασικά στοιχεία της λύσης. Αλλού γράφει ότι ακυρώθηκε χθες από την ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού με την οποία είχε επιβληθεί στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) πρόστιμο 20.000.000 λιρών. Η ακύρωση της απόφασης έγινε από το Ανώτατο Δικαστήριο λόγω κακής σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τουρκικό σαρδάμ'' πως θεωρούν αντιφατικές και ασαφείς τις δηλώσεις Ερντογάν οι πολιτικές ηγεσίες Αθήνας και Λευκωσίας, δηλώνοντας ταυτοχρόνως έτοιμες για διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ συνδικαλιστών και η απόφασή τους να κινητοποιηθούν, επαναδραστηριοποιώντας το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ και την Πλατφόρμα ''Αυτή η γη είναι δική μας'' και με στόχο την άσκηση πιέσεων για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Δηλώσεις --------------------------------------------- Επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Εθνη για τις θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, όπως τις εξέφρασε στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες αντιφατικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημες αντιπροσωπείες της Κύπρου και του Λουξεμβούργου, υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Πάουελ συνέστησε ότι δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν ζήτησε οτιδήποτε συγκεκριμένο.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί επίλυση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004, ενώ είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των ΗΕ στο Κυπριακό.

    Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι υπάρχει θέληση για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τόνισε την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών.

    Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το Κυπριακό βρισκόταν από την αρχή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημείωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του ΟΗΕ.

    ''Δεν μπορεί η ΕΕ να υποκαταστήσει το ΓΓ του ΟΗΕ. Θα πρέπει όμως να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερωτήματα που πιθανόν να τεθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων'', επεσήμανε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις δηλώσεις Ερντογάν, είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ορισμένες ανεπίσημες πληροφορίες από τα ΗΕ και υπογράμμισε ότι λόγω των αντιφατικών του δηλώσεων, καθίσταται αναγκαία μια διευκρίνιση, καθώς όπως είπε, ''ορισμένες δηλώσεις του κ. Ερντογάν έχουν αναιρεθεί από τον ίδιο''.

    ''Στη συνάντηση ανταλλάξαμε εκτιμήσεις και σχόλια για τις αντικρουόμενες και διαφορετικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού. Θα επιφυλαχθούμε μέχρι να πάρουμε επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ για το τι ακριβώς είπε και τι σκοπεύει να κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ και μετά θα σταθμίσουμε την κατάσταση σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Πάουελ συνέστησε ότι δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν ζήτησε οτιδήποτε συγκεκριμένο.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Πάουελ πήρε από ελληνικής πλευράς την επιβεβαίωση ότι πάντοτε έδειχνε ευελιξία τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα, και ότι θα συνεχίσει την ίδια θετική της στάση.

    ''Ημουν σε συνεχή επαφή με την Ελλάδα και τον κ. Παπανδρέου. Ενημερώθηκα από τον ίδιο και νομίζω η σωστή θέση ήταν να επαναβεβαιώσουμε την πολιτική μας ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με επιδίωξη να λυθεί το Κυπριακό με κάθε δυνατή προσπάθεια, αν είναι δυνατό, μέχρι την 1η του Μάη στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στις επίσημες συνομιλίες Κύπρου - Λουξεμβούργου συζητήθηκαν επίσης διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου και ώρα 9.30 το πρωί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο όπου θα προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 28 Ιανουαρίου και θα έχει μια σειρά άλλων συναντήσεων με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ακολούθως θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνάντηση στις 30 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο στις 30 Ιανουαρίου το βράδυ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούνκερ ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες βράδυ ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες στη βάση του Σχεδίου Ανάν χωρίς όρους ή προϋποθέσεις, με στόχο μια λειτουργική και βιώσιμη λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.

    Σε προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα και όχι από το καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σημειώνοντας ότι αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τις τελευταίες εξελίξεις και δηλώσεις, από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την στρατιωτική ηγεσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι, όταν λήφθηκε η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατείχε το Λουξεμβούργο και προήδρευε ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος συνέβαλε, ''παρά τις έντονες αντιδράσεις πολλών άλλων ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να περιληφθεί στις έξι χώρες της Ομάδας του Λουξεμβούργου''.

    ''Για αυτή σας την αποφασιστική συμβολή, ο κυπριακός λαός, η πολιτική ηγεσία και εγώ προσωπικώς, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''πολλοί πολιτικοί ηγέτες και αναλυτές σωστά είχαν εκτιμήσει ότι η προοπτική ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, εκτός από όλα τα άλλα, θα επενεργούσε ως καταλύτης για να ωθήσει την Τουρκία να ενεργήσει θετικά και να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα και όχι από το καθεστώς του κ. Ντενκτάς. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τις τελευταίες εξελίξεις και δηλώσεις, από την κυβέρνηση της Τουρκίας και την στρατιωτική ηγεσία'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''δυστυχώς, αυτές οι δηλώσεις πολιτικής δεν είναι πολύ θετικές ούτε συμβάλλουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που έχει καθοριστεί από επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και κανένας δεν μπορεί να αλλάξει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον ρόλο και την αρμοδιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με δηλώσεις που ολοφάνερα γίνονται με στόχο τις δημόσιες σχέσεις και που προφανώς αποβλέπουν στον εξωραϊσμό των θέσεων της Τουρκίας ενόψει των ευρωπαϊκών προοπτικών της''.

    ''Από δικής μας πλευράς, έχω επανειλημμένα καταστήσει τη δική μας θέση απόλυτα σαφή: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες στη βάση του Σχεδίου Ανάν χωρίς όρους ή προϋποθέσεις. Στόχος μας είναι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους Κυπρίους, Ε/Κ, Τ/Κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, να επωφεληθούν εξίσου από τα οφέλη της ένταξης'', σημείωσε.

    Αφού αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Γιούνκερ στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''αυτή είναι η 'πραγματικότητα' την οποία θέλει να νομιμοποιήσει η τουρκική πλευρά όταν μιλά για ''λύση στη βάση των πραγματικοτήτων επί του εδάφους'''.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Λουξεμβούργου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οι δύο χώρες μας και οι δύο λαοί μας διατηρούν εξαίρετες σχέσεις και η ένταξη της Κύπρου αναμένεται να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μας στους τομείς που καλύπτουν οι διμερείς συμφωνίες και τα πρωτόκολλα συνεργασίας''.

    ''Ως μικρά κράτη μέλη της ΕΕ έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη στενής συνεργασίας και συνεννόησης και από κοινού συμβολής στην προώθηση των στόχων και στην υλοποίηση των αποφάσεων της Ενωσης'', είπε.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οραματιζόμαστε και θα συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια για μιαν Ευρώπη ισχυρή, δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα που να μπορεί να διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια για τα μέλη και τους πολίτες της και θα αποτελεί ταυτόχρονα παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για ολόκληρο τον κόσμο''.

    Ερντογάν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------ Τη διαπραγμάτευση συντομευμένης έκδοσης του σχεδίου Ανάν πρότεινε στο ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο Νταβός το περασμένο Σάββατο, έγραψε χθες η τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ''.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην πρόταση αυτή σε δηλώσεις που έκαμε στους Τούρκους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης από την Αγκυρα προς τη Νέα Υόρκη.

    Οπως γράφει η ''Μιλιέτ'', ο κ. Ερντογάν είπε ''ιδρύσαμε τη Δημοκρατία με τη Συνθήκη της Λωζάνης που αποτελείται από 100 άρθρα, όμως υπάρχουν χιλιάδες σελίδες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού''.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο τα μέρη μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για λύση έως την 1η Μαϊου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ''πιστεύω ότι θα ήταν πιο κατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε ένα συντομευμένο κείμενο στην προσπάθεια να καταλήξουμε σε λύση του Κυπριακού. Το έχω αναφέρει στον κ. Ανάν. Τώρα θα το αξιολογήσουμε''. Ο κ. Ερντογάν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

    Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Διαίρεση - Δήλωση ------------------------------------------------ H διαχωριστική γραμμή πρέπει να εξαφανιστεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Γιούνκερ, μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, επισκέφθηκε προχθές το Δημαρχείο Λευκωσίας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε συνοδευόμενος από το Δήμαρχο της πρωτεύουσας Μιχαλάκη Ζαμπέλα στην οδό Λήδρας και είδε με τα μάτια του τη γραμμή που διαχωρίζει στα δύο τη Λευκωσία.

    Ερωτηθείς ποιο είναι το σχόλιό του τώρα που είδε την εικόνα της διαίρεσης, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ''έχω γράψει στο βιβλίο μόνο μία πρόταση, ότι αυτό (η διαίρεση) πρέπει να εξαφανιστεί''.

    Παπανδρέου - Πρόντι - Κυπριακό -------------------------------- Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ήταν το βασικό θέμα της προχθεσινής συνάντησης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Η συνάντηση είχε και προσωπικό χαρακτήρα, αφού ήταν η τελευταία φορά που ο κ. Παπανδρέου είδε τον Πρόεδρο της Επιτροπής με την ιδιότητά του Υπουργού Εξωτερικών.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Ρομάνο Πρόντι πολύ στενό φίλο, με τον οποίο συνεργάσθηκε στενά όλα αυτά τα χρόνια με πολύ θετικές επιπτώσεις και αποτελέσματα για την Ελάδα.

    Είχα την ευκαιρία, συνέχισε, να συζητήσω για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις πρόσφατες δηλώσεις και αποφάσεις της Τουρκίας ''και να τον ενημερώσω για τις απόψεις τις δικές μας αλλά και τις θέσεις και της κυπριακής κυβέρνησης''.

    Πιστεύω, είπε ο κ. Παπανδρέου, ότι θα υπάρξει σημαντική κινητικότητα μέσα στους επόμενους μήνες και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια λύση που θα συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και εδώ ο ρόλος της Επιτροπής και των κ. Πρόντι και Φερχόιγκεν είναι καθοριστικός, είπε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική και ε/κ πλευρά, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να δούμε ποιες είναι θέσεις επισήμως της τουρκικής πλευράς και να αξιολογήσουμε αν πράγματι έχουν σχέση με το σχέδιο Ανάν, διότι αυτά που έχουμε ακούσει έχουν μια απόσταση.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε, πρέπει αν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν στην πράξη να δούμε αν πραγματικά υπάρξει μια νέα βούληση από την τουρκική πλευρά. ''Μακάρι'', τόνισε, ''διότι θέλουμε την επίλυση του Κυπριακού, αλλά βεβαίως στα πλαίσια που έχουμε τονίσει. Είναι βάσει σχεδίου Ανάν που θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις, είναι βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και είναι μέσα στο νέο πλαίσιο το οποίο με κόπο καταφέραμε να διασφαλίσουμε το οποίο είναι το ευρωπαϊκό. Αυτό το κράτος, αυτή η δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει μέσα στην Ευρώπη ισότιμα και μέσα στους νόμους και το λεγόμενο κεκτημένο των λεγόμενων ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Αν κινηθούν μέσα σ' αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση'', κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Ανάν - Ερντογάν. -------------------------------------------------- Ικανοποίηση εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, όσο αφορά το Κυπριακό, στο Νταβός της Ελβετίας.

    Οπως προκύπτει από τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου των Εξωτερικών κ. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, η Ουάσινγκτον περιμένει παρόμοια με αυτή του κ. Ερντογάν κίνηση και από τα άλλα μέρη στο Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε, «μετά την ενθαρρυντική αυτή συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, τα άλλα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν στο Γενικό Γραμματέα την απαιτούμενη πολιτική βούληση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε μια λύση να επιτευχθεί σε χρόνο τέτοιο που μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαϊου».

    Ερντογάν - Κυπριακό ------------------- Η Τουρκία επιζητεί την εμπλοκή τρίτης ανεξάρτητης χώρας με μεγάλη βαρύτητα για να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού για να αντικαθιστά και το ΓΓ του ΟΗΕ όταν αυτός δεν θα μπορεί.

    Η πρόταση προήλθε από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία σε ολόκληρο το σχέδιο Ανάν και προτείνει όπως εργαστούν πάνω σε δύο βασικές αρχές, το εδαφικό και τις συνταγματικές διευθετήσεις.

    Ο κ. Ερντογάν ολοκλήρωσε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και σήμερα αναχωρεί για την Ουάσιγκτον, όπου αύριο συναντάται με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Μιλώντας χθες στη Νέα Υόρκη στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Ερντογάν απέφυγε να αναφερθεί στο Κυπριακό και επικεντρώθηκε στον εκδημοκρατισμό της χώρας του, τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τη Δύση και ιδιαίτερα την ΕΕ, την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για τις μουσουλμανικές χώρες της περιοχής και την παγκόσμια συνεργασία στην προώθηση της διεθνούς ασφάλειας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως ενώ η Αγκυρα αποδέχεται τις καλές υπηρεσίες του Κόφι Ανάν, επιζητεί την εμπλοκή τρίτης ανεξάρτητης χώρας με μεγάλη βαρύτητα, για να εργάζεται όταν δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας. Είπε επίσης ότι επειδή δεν υπάρχει χρόνος να καταλήξουν τα μέρη σε συμφωνία σε ολόκληρο το σχέδιο Ανάν, να εργαστούν τα μέρη πάνω στις βασικές αρχές, ήτοι το εδαφικό και το σύνταγμα.

    Κάλεσε την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους να κάνουν το πρώτο βήμα, υποσχόμενος η χώρα του και οι Τουρκοκύπριοι να κάνουν ''δύο βήματα''.

    «Σε σχέση με το Κυπριακό μέχρι στιγμής γενικά έχουμε αρνητικές εξελίξεις. Από την αρχή η κυβέρνησή μας είπε ότι η μη λύση δεν είναι λύση. Αυτή τη στιγμή μετά τις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου (στα κατεχόμενα) νέα κυβέρνηση δημιουργήθηκε και εργαζόμαστε μαζί της. Πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τη διαδικασία μέχρι την 1η Μαϊου και ως εγγυήτρια δύναμη πρέπει να ψάξουμε για τρόπους να συμβάλουμε στη λύση», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος διαπραγματεύονται και διαβουλεύονται μεταξύ τους.

    «Αποδεχόμαστε τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα και χρησιμοποιούμε ως αναφορά το σχέδιο Ανάν και επιθυμούμε να προχωρήσει η διαδικασία. Καθώς εκφράζουμε την καλή μας θέληση, αναμένουμε κάποια καλή θέληση από τους Ε/Κ και την Ελλάδα. Αν όλες οι πλευρές πετύχουν αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι μπορούμε ταχέως να επιλύσουμε το πρόβλημα».

    Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέπτυξε την πρότασή του για διαπραγμάτευση των βασικών πτυχών.

    «Εάν'', εξήγησε, ''θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, πρέπει να περιορίσουμε τα θέματα. Αν εργαστούμε στο σύνολο του σχεδίου και αρχίσουμε να υπεισερχόμαστε σε κάθε του λεπτομέρεια, δεν θα έχουμε χρόνο να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Πρέπει να εργαστούμε στις βασικές αρχές, στο σύνταγμα και στο χάρτη. Αν επιτύχουμε ταχέως συμφωνία επ αυτών τότε μπορούμε να κάνουμε πολλά», πρόσθεσε.

    Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «σήμερα είναι αδύνατο για το ΓΓ να φροντίζει και για την παραμικρή λεπτομέρεια της διαδικασίας. Αυτό αντίκειται στη φύση της θέσης του. Τα άτομα που όρισε έχουν κάνει καλή δουλειά, όμως υπάρχει ένας βαθμός φθοράς αυτών των ανθρώπων, εξ αιτίας των αποτυχημένων προσπαθειών που είχαν και συγκεκριμένων δυσκολιών''.

    Γι αυτό, συνέχισε, ''λέμε να υπάρξει η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης και ουδέτερης χώρας, όμως η χώρα πρέπει να διαθέτει πολιτική βαρύτητα για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος''.

    ''Οπότε, όταν ο κ. Ανάν δεν μπορεί να φροντίσει τις διαπραγματεύσεις, ή όταν δεν μπορεί να παρευρίσκεται, θα υπάρχει κάποιος που θα φροντίζει εκ μέρους του'', είπε ο κ. Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ''αυτή η προσέγγιση θα επιταχύνει τη λύση του προβλήματος».

    Οι απόψεις Ερντογάν απογοήτευσαν το ακροατήριο που αποτελείτο κυρίως από διπλωμάτες, κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκούς, στελέχη επιχειρήσεων και δημοσιογράφους.

    Χαρακτηριστική είναι η απογοητευτική και ακαταλαβίστικη συνάμα απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκε να εξηγήσει αν η αναφορά του για το βόρειο Ιράκ, ότι «οι εθνικές ομοσπονδίες δεν είναι υγιείς καταστάσεις και δεν προσφέρουν στη δημοκρατία», ισχύει και για την Κύπρο. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν προνοεί διαχωρισμό στη βάση εθνότητας, θρησκείας και γλώσσας.

    «Αναφορικά με την Κύπρο, η ιδέα μας δεν είναι να έχουμε διαχωρισμό μιας εθνότητας, ή απόσχιση. Αν κοιτάξετε στο σχέδιο Ανάν, στην αναδιοργάνωση της γης, λαμβάνουμε υπόψη πολλούς παράγοντες. Δεν υπάρχει δομή βασισμένη σε θρησκεία, ή γλώσσα. Αυτό που επιδιώκεται στο Ιράκ βασίζεται στην εθνική δομή, ή τη θρησκευτική δομή και λέμε ότι δεν είναι σωστό. Στην Κύπρο δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα», συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Παπανδρέου -Κυπριακό ----------------------------------------------- Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό έκανε χθες στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε στους συναδέλφους του ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες πάντα εντός του πλαισίου του σχεδίου Αναν. Εξέφρασε δε την αντίθεσή του στον καθορισμό ημερομηνίας δημοψηφίσματος πριν από την επίτευξη συμφωνίας.

    Στη διάρκεια διεθνούς συνέντευξης τύπου προς τους ξένους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου που συμμετείχε για τελευταία φορά στις εργασίες του Συμβουλίου με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για το Κυπριακό.

    Οπως είπε, θέλουμε να ξέρουμε την ακριβή θέση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, διότι απ' όσα έχουμε ακούσει μέχρι τώρα υπάρχουν ορισμένα σημεία που ξεφεύγουν από το σχέδιο Ανάν. Ας αρχίσουμε διαπραγματεύσεις για δούμε αν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση από την πλευρά της Τουρκίας, είπε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, οι Ε/Κ και οι Τ/Κ πρέπει να επωφεληθούν ισότιμα με τους άλλους ευρωπαίους των πλεονεκτημάτων που προβλέπονται από το κοινοτικό κεκτημένο (ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, επενδύσεις κλπ), και όχι να υπάρξει μια λύση με ειδικές ρήτρες μη εφαρμογής του κεκτημένου σε διάφορους τομείς. Η λύση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κεκτημένο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ήταν σωστό που άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της απόφασης, τονίζοντας ότι αν η ΕΕ δεν άρχιζε τότε τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, ''κάποιοι 'σκληροί' στην Τουρκία θα σχημάτιζαν την εντύπωση ότι μπορούν να πετύχουν και τους δύο στόχους, δηλαδή να μην επιλυθεί το Κυπριακό και η Τουρκία να ενταχθεί στην Ενωση''.

    Ο κ. Παπανδρέου με σαφέστατο τρόπο τάχθηκε κατά του αιτήματος του κ. Ερντογάν για αντικατάσταση του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών από έναν κοινώς αποδεκτό μεσολαβητή. Οπως είπε, ο κ. Ντε Σότο γνωρίζει άριστα όλες τις πτυχές και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν. Ενας νέος μεσολαβητής θα χρειαζόταν μήνες προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέμα αυτό είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η αντικατάσταση του κ. Ντε Σότο δεν αποτελεί λύση.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου ------------------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, να προσέλθει σε συνομιλίες οποτεδήποτε συγκαλέσει τις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιό του και να επιτευχθεί ''με έντιμο συμβιβασμό'' μία λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

    Υποδεχόμενος στο γραφείο του στη Βουλή τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου του Λουξεμβούργου Λίντιε Πόλφερ και τους συνεργάτες τους που πραγματοποιούν τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του κοινοβουλίου και του κυπριακού λαού και θερμές ευχαριστίες για τη στάση του Λουξεμβούργου και την υποστήριξη που παρείχε μέχρι τώρα και εξακολουθεί να προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι είναι γνωστή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθώντας παράλληλα να βοηθήσουν στον εξωραϊσμό της εικόνας που έχει η χώρα στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

    [11] (Κ) Στοκχόλμη - Κεραυνός - Γενοκτονία

    [12] (Κ) Κύπρος - Αίγυπτος - Υγεία - Συμφωνία

    [13] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Ναυλωμένες πτήσεις

    Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν στη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών κατά την περίοδο 20 Ιουνίου - 20 Οκτωβρίου 2004.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Παπαδόπουλος - Ανάν - Κυπριακό

    Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια να γίνει συνάντηση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, προερχόμενος από το Στρασβούργο, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΑΔ - Αποτελεσματική εφαρμογή αποφάσεων

    Η ευθύνη της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανήκει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα υπεισέλθουμε σε μια διαμάχη εάν προσπαθήσουμε να πετύχουμε μιαν αποτελεσματική εφαρμογή όλων των αποφάσεων με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του στο Δικαστήριο, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Luzius Wildhaber.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την επαρκή εφαρμογή κάποιων αποφάσεων, όπως στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και των διακρατικών προσφυγών της Κύπρου κατά της Τουρκίας, και εάν αυτή η κατάσταση θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον, ο κ. Wildhaber, αφού ανέφερε πως ''η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της όλης κατάστασης'' στην Κύπρο και ''έχει καταβάλει την αποζημίωση στην υπόθεση Λοϊζίδου'', επεσήμανε πως ''υπάρχουν ακόμα 650 άλλες αιτήσεις της ίδιας φύσης που εκκρεμούν ενώπιόν μας και για τις οποίες πρέπει να αποφασίσουμε επίσης''.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Τα κέρδη που κατέγραψε στη χθεσινή συνάντηση απώλεσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει τη σταθεροποιητική του πορεία μεταξύ του επιπέδου των 82 και 83 μονάδων. Η αγορά σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,44%, κλείνοντας στις 82,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 666 χιλιάδες λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και σήμερα στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 56,7% του ημερήσιου τζίρου.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,65  (-0,45)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    666.519
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    548.486    345,95  (-0,89)
    FTSE Med 100 **                             6.287,64  (-0,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    472.077     99,70  (-0,26)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.319     71,82  (-0,95)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.204     15,59  ( 0,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     38.820     56,37  (-0,83)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.979     57,54  (-0,93)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.380     20,74  (-1,14)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     26.793     68,62  (-0,17)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.700      3,25  (-0,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.400     10,66  (-1,84)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,74  ( 0,95)
    Ξενοδοχεία                    £     14.010     37,30  (-0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     45.761     70,70  (-0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Εξωτερικό Εμπόριο - Ιανουάριος-Οκτώβριος 2003

    Ελαφρά μειωμένες παρουσιάστηκαν οι συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών στην Κύπρο κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2003 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002, με αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο έφτασε στα 1.495,6 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.603,9 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις κυριότερες εξελίξεις στο εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2003, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση και εισαγωγές που προορίζονταν για τις αποθήκες αποταμιεύσεως) ήταν 1.905,4 εκ. λίρες σε σύγκριση με 2.040,0 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Οκτώβριο του 2002.

    [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό

    Το Κυπριακό περιλαμβάνεται μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την αυριανή πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [20] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό

    Το πλαίσιο του ΟΗΕ είναι το καθοριστικό για τη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και όχι η εθνικότητα του μεσολαβητή, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική πρόταση για διορισμό Αμερικανού μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις.

    [21] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρασβούργο - Πρόγραμμα

    Επαφές με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ), τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι και τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπένραρντ Μποτ, θα έχει αύριο στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [22] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Αναχώρηση - Δήλωση

    O Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα επανέλθει στην Κύπρο όταν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    [23] (Κ) Πουργουρίδης - ΚΣΣΕ - Ομιλία

    Ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σε ομιλία του σήμερα ενώπιον της Συνέλευσης για το θέμα των πολιτικών κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν είπε πως παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ως προς την πρόθεσή της να επιλύσει το πρόβλημα αυτό και παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος, αυτή δεν θεωρείται ικανοποιητική.

    [24] (Κ) ΕΕ - Ιακώβου - Φερχόιγκεν - Συνάντηση

    Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Οπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Φερχόιγκεν ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για τις συνομιλίες που είχε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη χώρα αυτή μαζί τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [25] (Κ) ΚΣΣΕ - Εκθεση Εορσί - Τροποποιήσεις

    Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα με πλειοψηφία τις τροποποιήσεις που ο Εισηγητής για την Κατάσταση στην Κύπρο Ματίας Εορσί έκανε στην έκθεσή του μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Παρόντες στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ήταν, ως είθισται όταν συζητείται ένα θέμα για την Κύπρο, και εκπρόσωποι των τ/κ πολιτικών δυνάμεων.

    [26] (Κ) ΚΣΣΕ - Εκθεση Εορσί - Τροποποιήσεις (Επανάληψη)

    Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα με πλειοψηφία τις τροποποιήσεις που ο Εισηγητής για την Κατάσταση στην Κύπρο Ματίας Εορσί έκανε στην έκθεσή του μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Παρόντες στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ήταν, ως είθισται όταν συζητείται ένα θέμα για την Κύπρο, και εκπρόσωποι των τ/κ πολιτικών δυνάμεων.

    [27] (Κ) ΕΕ - Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωβουλή

    Την ανάγκη επίτευξης λύσης ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δηλαδή που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, έθεσε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 January 2004 - 18:49:22 UTC