Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γερμανία - Παπανδρέου - Φίσερ - ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [02] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Μακσέιν - Κυπριακό - Ομογενείς - Ομιλία
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Οομογένεια
  • [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη - ''Stuttgarter Nachrichten''
  • [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Αρθρο - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Ιακώβου - Δουβλίνο
  • [10] (Κ) Καραμανλής - Ανάν - Κυπριακό
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [14] (Κ) Πάουελ - Επιστολή προς Τούρκο ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Κεραυνός - Φάιναλ Φορ
  • [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [17] (Κ) ΕΕ - Δικτυακή Πύλη Europa - Αλλαγή μορφής

  • [01] (Κ) Γερμανία - Παπανδρέου - Φίσερ - ΕΕ - Κυπριακό - Τουρκία

    Σε λύση ''πακέτο'' με την παροχή στην Τουρκία της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οδηγείται η επίλυση του Κυπριακού διευρύνοντας το χρονικό ορίζοντα από την 1η Μαΐου μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου μετά τις συνομιλίες που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ.

    [02] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό

    Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Νεζτέτ Σεζέρ.

    Κατά τη συνεδρία η οποία θα αρχίσει στις 1330 θα συζητηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', ''οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και το εξωτερικό''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κινητικότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, τόσο από πλευράς Αμερικανών όσο και από χώρες της ΕΕ, η σύγκληση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με θέμα το Κυπριακό και η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε χθες ολόκληρη την Κύπρο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα είναι η κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στις αγροτικές οργανώσεις και το Υπουργείο Γεωργίας με αντικείμενο το σχέδιο στήριξης των πατατοκαλλιεργητών, οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων των ορεινών χωριών για το θέμα της αύξησης της τιμής των καυσίμων, καθώς και το όνομα του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ετοιμη για συνομιλίες δηλώνει η Αγκυρα'' γράφει ότι με στόχο το ξεκαθάρισμα των τουρκικών προθέσεων στο Κυπριακό, συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Σεζέρ και στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Γράφει επίσης ότι οι όροι που θέτει η Τουρκία για επανέναρξη των συνομιλιών αφορούν αλλαγή του όρου για τα δημοψηφίσματα και ανταλλάγματα στο Ιράκ. Αλλού γράφει ότι το κράτος έχει να παίρνει χρηματικά ποσά χιλιάδων λιρών από ασφαλιστικές εταιρείες που προέρχονται από περίθαλψη και νοσηλεία τουριστών από κρατικά νοσηλευτήρια.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κατεδαφίζουν το φρόνημα στην ΕΦ'' γράφει ότι πρόσφατα κλήθηκαν αξιωματικοί από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς σε συγκέντρωση, κατά την οποία αντί να παρακολουθήσουν διάλεξη με θέμα τον ευρωστρατό, ο ομιλητής, ένας Ελλαδίτης πανεπιστημιακός, άρχισε να εκθειάζει το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι οι αγροτικές οργανώσεις θα έχουν σήμερα κρίσιμη συνάντηση για να συζητήσουν το προτεινόμενο σχέδιο του Υπουργείου Γεωργίας για στήριξη της πατατοκαλλιέργειας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Μπαράζ πιέσεων προς την Αγκυρα'' γράφει πως υποδείξεις και προειδοποιήσεις με φόντο τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας μοίρασαν στην Αγκυρα ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ. Αλλού γράφει ότι αν και εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στον ''Π'' ότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για υποβολή των ονομάτων των υποψηφίων Επιτρόπων μέχρι την 1η Μαρτίου, εντούτοις δεν είναι επιθυμητή η καθυστέρηση στον καθορισμό του Επιτρόπου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χαλασμός Κυρίου...'' πως τραυματίες, μεγάλες καταστροφές και πολλά προβλήματα είναι ο πρώτος απολογισμός του ''χαλασμού Κυρίου'' που σημειώνεται από χθες στην Κύπρο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει συνέχιση της κακοκαιρίας και σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τους σφοδρούς ανέμους, τις βροχοθύελλες και τις χιονοθύελλες, με παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας. Αλλού αναφέρει πως πίστωση χρόνου μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη αποφάσισαν να δώσουν στην κυβέρνηση οι 27 κοινότητες των περιοχών Πιτσιλιάς, Μαραθάσας και Σολέας, οι κάτοικοι των οποίων αντιδρούν έντονα στη νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Ενα βήμα πριν τις συνομιλίες'' γράφει πως ένα παιχνίδι τακτικής και εντυπώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στην τουρκική πλευρά, η οποία δέχεται τα τελευταία 24ωρα έντονες υποδείξεις για να προχωρήσει προς την αποδοχή των προϋποθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς ο ΓΓ επιμένει σε αυτές. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως νέες διαφωνίες προέκυψαν και πάλι χθες μεταξύ των κομμάτων σχετικά με τα νομοθετήματα για το Πόθεν Εσχες και το Δίκαιο της Απόδειξης, τα οποία συζητούνται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο '''Ανοικτές' συνομιλίες'' γράφει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θεωρείται πλέον βέβαιη από όλους και τοποθετείται στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Αναφέρει ότι οι επίσημες κινήσεις αναμένεται να γίνουν μετά την αυριανή συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού με το ΓΓ του ΟΗΕ στο Νταβός. Αλλού γράφει ότι άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα δεσπόζει της περιοχής που βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Κούβας. Τα εγκαίνια του αγάλματος θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπεται την Κούβα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο θέμα στη χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη την Κύπρο, με δυνατούς ανέμους, και συνεχή βροχόπτωση. Αναφέρεται επίσης στα πολλά και διάφορα περιστατικά και τραυματισμούς που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία και γράφει ότι αναμένονται και άλλες βροχές. Αλλού αναφέρει ότι μετά από μήνες, ο ΓΓ του ΟΗΕ δίνει αισιόδοξα μηνύματα όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί σήμερα στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

    [04] (Κ) Μακσέιν - Κυπριακό - Ομογενείς - Ομιλία

    Η βρετανική κυβέρνηση προτρέπει όλα τα μέρη στην Κύπρο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για την Ευρώπη Ντένις Μακσέιν, προσθέτοντας πως οι προοπτικές μιας διαιρεμένης Κύπρου, ακόμη και μέσα στην ΕΕ, είναι πολύ πιο αβέβαιες και σχεδόν σίγουρα χειρότερες από τις προοπτικές μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, στο Green Lane του Λονδίνου, ο κ. Μακσέιν ανέφερε πως ''υπάρχουν σημάδια από την Αγκυρα ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως το ρολόι κτυπά τώρα δυνατά'', προσθέτοντας πως ''εάν ο Ατατούρκ μπόρεσε να μετατρέψει το οθωμανικό αραβικό αλφάβητο σε ευρωπαϊκό σε ένα μήνα, δεν πρέπει να είναι αδύνατο για την τουρκική κυβέρνηση, το στρατό και το κοινοβούλιο να προχωρήσουν προς μια λύση του Κυπριακού από τώρα μέχρι την 1η Μαΐου''.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Οομογένεια

    ΥΠΕΞ Βρετανίας - Ελλάδας - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δήλωσε χθες ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι υπό ποίους όρους θα εξευρεθεί η λύση.

    ''Το καθήκον και ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε στη διευθέτηση του κυπριακού. Ολες οι πλευρές επιθυμούν λύση πριν την 1η Μαϊου, αλλά το ερώτημα είναι υπό ποίους όρους θα γίνει αυτή η διευθέτηση'', είπε ο κ. Στρο ύστερα από γεύμα εργασίας που είχε στο Λονδίνο με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα, η Βρετανία καθώς και όλη η ΕΕ, έχουν την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί μεν προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά είπε ότι είναι ένα ''κρίσιμο, πολιτικό ερώτημα όσον αφορά την προοπτική της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ''.

    Ο κ. Στρο είπε επίσης ότι την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Τουρκία για να παραστεί στις εκδηλώσεις εις μνήμην των Βρετανών θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ είπε ότι το 2004 είναι ένα έτος ιστορικό για την ΕΕ και εξέφρασε την ευχή όπως σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό και εξευρεθεί λύση πριν την πρώτη του Μάη.

    Ο κ. Παπανδρέου αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Βρετανίας για την στενή συνεργασία των δύο χωρών ''ιδιαίτερα στο Κυπριακό'', είπε ότι η ένταξη της νήσου στην ΕΕ και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική, η οποία ''πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Παπανδρέου - Μπλερ - Συνάντηση ------------------------------ Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα από την τουρκική πλευρά.

    Μιλώντας ύστερα από σύντομη συνάντηση στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε πως ''οπωσδήποτε υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τη βρετανική κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος, συνεργαζόμαστε στενά για το ζήτημα αυτό και αναλύσαμε τις εξελίξεις και τις παραμέτρους που θα επηρεάσουν την περαιτέρω εξέλιξη''.

    ''Ολοι γνωρίζουμε τη νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική, διότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα από την τουρκική πλευρά'', πρόσθεσε.

    Μακσέιν - Κυπριακό ------------------ Η βρετανική κυβέρνηση προτρέπει όλα τα μέρη στην Κύπρο να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για την Ευρώπη Ντένις Μακσέιν, προσθέτοντας πως οι προοπτικές μιας διαιρεμένης Κύπρου, ακόμη και μέσα στην ΕΕ, είναι πολύ πιο αβέβαιες και σχεδόν σίγουρα χειρότερες από τις προοπτικές μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε συγκέντρωση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, στο Green Lane του Λονδίνου, ο κ. Μακσέιν ανέφερε πως ''υπάρχουν σημάδια από την Αγκυρα ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως το ρολόι κτυπά τώρα δυνατά'', προσθέτοντας πως ''εάν ο Ατατούρκ μπόρεσε να μετατρέψει το οθωμανικό αραβικό αλφάβητο σε ευρωπαϊκό σε ένα μήνα, δεν πρέπει να είναι αδύνατο για την τουρκική κυβέρνηση, το στρατό και το κοινοβούλιο να προχωρήσουν προς μια λύση του Κυπριακού από τώρα μέχρι την 1η Μαΐου''.

    ''Μην έχετε αμφιβολία. Μια διαιρεμένη Κύπρος με συρματοπλέγματα επανδρωμένα από στρατιώτες ενός κράτους μη μέλους της ΕΕ δεν θα στείλει προς τα έξω ένα καλό σήμα σε σχέση με τη θέληση της Τουρκίας να δει αυτό το Δεκέμβριο τις ενταξιακές συνομιλίες να αρχίζουν'', είπε ο κ. Μακσέιν, προσθέτοντας πως ''μια Τουρκία που να δείχνει ότι έχει άρει όλα τα εμπόδια για μια ενωμένη Κύπρο που θα εισέλθει στην ΕΕ την 1η Μαϊου θα τύχει μιας ανυπολόγιστης ώθησης σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Εχω δώσει αυτό το μήνυμα δημόσια και κατ' ιδίαν σε όλα τα επίπεδα στην Τουρκία'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Μακσέιν εξέφρασε την άποψη πως ''το κοινό έδαφος που διαγνώστηκε από το ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί τη μόνο οδό προς τα μπρος για την Κύπρο, προς ένα μέλλον στο οποίο Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να προχωρήσουν επιχειρηματικά και να ξεκλειδώσουν την πραγματική δυνατότητα του νησιού τους ως ένα ευημερές, φυσιολογικό κράτος μέλος της ΕΕ''.

    ''Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση'' από το σχέδιο Ανάν, ανέφερε ο Βρετανός ΥΦΕΞ και πρόσθεσε πως ''η απαίτηση για αλλαγή του σχεδίου Ανάν για να ικανοποιήσει το κάθε αίτημα του κόσμου που θυμάται ποιας συμπεριφοράς έτυχε τη δεκαετία του '60 ή πώς εκδιώχθηκαν τη δεκαετία του '70 θα σημαίνει ότι θα ζούμε στο παρελθόν και δεν θα οικοδομήσουμε το μέλλον''.

    Ο κ. Μακσέιν υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ευρώπης να βοηθήσει για μια διευθέτηση στην Κύπρο, προσθέτοντας πως μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμείχθηκαν στενά στη σύνταξη των στοιχείων που αφορούν την ΕΕ στο σχέδιο Ανάν.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως ''η Ευρώπη θα έχει λίγη υπομονή απέναντι στις όποιες προσπάθειες να υποστηρικτεί ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι επαρκώς ευρωπαϊκό, όταν το σχέδιο έχει την υποστήριξη όλων των κρατών μελών'' της ΕΕ.

    Είπε επίσης πως ''η έμφαση που δίδεται στο σχέδιο Ανάν στην οικονομική αποζημίωση για όσους υπέφεραν στο παρελθόν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως. Αποτελεί μια βιώσιμη, προχωρημένης σκέψης φιλοσοφία, που έχει χαραχθεί επιτυχώς από ειρηνοποιούς σε άλλα μέρη του κόσμου''.

    Επιπλέον υπογράμμισε ότι ''κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταθεί στο δρόμο της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ την 1η Μαϊου'' και σημείωσε πως ''η προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία αυτή να απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι βλέπει την Κύπρο ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί και αντί αυτού να κριθεί στη βάση των εντυπωσιακών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης''.

    ''Μια διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι καλή για την ίδια την Τουρκία ασφαλώς. Αλλά επίσης θα μεταβάλει την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία. Επιτέλους, η Τουρκία θα αντικριστεί όπως της αξίζει, ως μια πηγή λύσεων αντί προβλημάτων'', πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταφέρει τις ιδέες του στο ΓΓ του ΟΗΕ αυτό το Σαββατοκυρίακο και μετά στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα, ο Βρετανός ΥΦΕΞ είπε πως ο ίδιος έχει προτρέψει την Τουρκία να επιδείξει ''φαντασία και γενναιοδωρία''.

    ''Προτρέπω όλους να αδράξουν την ευκαιρία ειρήνης και να δείξουν ότι τα ΗΕ και η ΕΕ μπορούν να εργαστούν μαζί για να φέρουν ένα τέλος σε μια διαμάχη που έχει προκαλέσει τόσο πολύ πόνο, δυστυχία και ξεριζωμό'', είπε ο κ. Μακσέιν.

    ''Επιθυμώ, και η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί, μια νέα Κύπρος, ενωμένη, ελεύθερη και ευρωπαϊκή να γίνει πραγματικότητα, κατέληξε ο Βρετανός ΥΦΕΞ, σημειώνοντας πως ο χρόνος λιγοστεύει.

    Τουρκία - Επίσκεψη Φίσερ - Γερμανία - Αντιδράσεις ------------------------------------------------- Την ''αποφασιστική συμβολή'' της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.

    Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί πριν την 1η Μαΐου είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως η λύση θα ενισχύσει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας.

    Με τη σειρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός προειδοποίησε πως μια νέα αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα προκαλέσει ''κάτι παραπάνω από απογοήτευση'' στον τουρκικό λαό.

    Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει την συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ στην προσπάθεια επίλυσης.

    Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Φίσερ είπε ότι η Αγκυρα έχει κατανοήσει την ανάγκη για άμεση επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, ενώ φανερά εκνευρισμένος από τις συνεχείς ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων για το Κυπριακό δήλωσε ''πως δεν βρίσκεται στην Τουρκία για να μοιράζει δημόσια συμβουλες''.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες ένταξης της χώρας ο κ. Φίσερ ζήτησε από την Αγκυρα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως ''οι εξελίξεις θα είναι θετικές, εάν συνεχιστεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων και η εφαρμογή τους και εάν επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος στο Κυπριακό''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γιόσκα Φίσερ ----------------------------------- Θετική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την τοποθέτηση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ ότι το Βερολίνο θα βοηθήσει στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Θετική η δήλωση Φίσερ. Χώρες της ΕΕ εμπλέκονται και θέλουν να βοηθήσουν για τη σωστή επίλυση του Κυπριακού πριν την 1 Μαϊου όπως ακριβώς είναι και η δική μας επιθυμία,'' είπε.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση χθες με το ΓΓ του ΟΗΕ στη Γερμανία, ο κ. Φίσερ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πνεύματος και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

    Φίσερ - Παπανδρέου ------------------ Στην αξιοποίηση της συνολικότερης δυναμικής που διαπιστώνεται αυτήν τη χρονική στιγμή για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για την περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εστίασαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Γιόσκα Φίσερ και Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις που έκαναν πριν από την έναρξη των συνομιλιών τους χθες βράδυ στο Βερολίνο.

    Ο κ. Φίσερ, που επέστρεψε χθες από την Αγκυρα, είπε ότι τόσο η εκπλήρωση και εφαρμογή στην πράξη των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την πλευρά της Τουρκίας, όσο και η θετική της συμβολή στην επίλυση του Κυπριακού είναι "πολύ σημαντικά" για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Είναι πολύ σημαντικό", πρόσθεσε, "ότι υπάρχει σήμερα η ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό και για την Ευρώπη και για τους δύο γείτονες (ΣΣ: την Ελλάδα και την Τουρκία) αλλά και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, και αυτή η ευκαιρία θα έπρεπε να αξιοποιηθεί, πράγμα που είπα και στην Αγκυρα..."

    Σύμφωνα με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών η κινητικότητα που σημειώνεται στο Κυπριακό "δεν είναι τυχαία" και συναρτάται αφενός μεν με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλει η Τουρκία, "με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, όπως νομίζουμε", όπως είπε, και αφετέρου με το ότι πλησιάζει η ημερομηνία που η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Σε ερώτηση για το πώς εξηγεί το ότι η τουρκική πολιτική ηγεσία επιμένει στον Ραούφ Ντενκτάς ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, ο Γερμανός ΥΠΕΞ απάντησε με γενικό τρόπο ότι "και οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες δυνατότητες. Προκειται για μία παλιά και τραγική διένεξη", πρόσθεσε, "και θα χαιρόμουν αν ξεπεραστεί..."

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για "αποφασιστικό έτος" για την Κύπρο και εξειδίκευσε τους παράγοντες που συγκροτούν αυτή τη "νέα δυναμική" - "η Κύπρος γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θέλει να γίνει μέλος μιας ενωμένης Κύπρου και η Τουρκία θέλει επίσης να γίνει μέλος της ΕΕ και να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", είπε, καταλήγοντας στο ότι διαφαίνεται ένα "κοινό όραμα", δηλαδή, "αφήνοντας στο παρελθόν ιστορικές διενέξεις, μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία να προχωρήσουμε μαζί, χωρίς πολέμους, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, σε μία ενωμένη Κύπρο..."

    Παπανδρέου - Φίσερ ------------------ Σε λύση ''πακέτο'' με την παροχή στην Τουρκία της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οδηγείται η επίλυση του Κυπριακού διευρύνοντας το χρονικό ορίζοντα από την 1η Μαΐου μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου μετά τις συνομιλίες που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ.

    Σε δηλώσεις του στους Ελληνες ανταποκριτές χθες βράδυ στο Βερολίνο, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σύμπτωση απόψεων με τον κ. Φίσερ, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία προσπάθεια μέσα σε αυτόν το χρόνο να επιλύσουν το Κυπριακό και στο στόχο να υπάρξουν από όλες τις πλευρές οι σωστοί χειρισμοί ώστε να οδηγηθεί αυτή η προσπάθεια σε ένα αίσιο τέλος.

    Στην ερώτηση για το αν υπήρξε εξειδίκευση των ''σωστών χειρισμών'' ως προς το χρονικό ορίζοντα επίλυσης του Κυπριακού, αν δηλαδή εξακολουθεί να υπάρχει ο στόχος πριν από την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαϊου ή αν ''βλέπει'' πλέον ως ρεαλιστικότερη προοπτική το Δεκέμβριο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δήλωσε: ''Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες ως προς το χρονικό στόχο''.

    ''Βεβαίως'', πρόσθεσε, ''υπάρχει η ευχή να μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα μέχρι την 1η Μαΐου, από εκεί και πέρα όμως δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μία απαισιοδοξία αν δεν μπορέσουμε να το επιτύχουμε μέχρι την 1η Μαΐου''.

    ''Νομίζω'', είπε ο κ. Παπανδρέου, ''ότι μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς, όπου θα ληφθεί και μία άλλη απόφαση πολύ σημαντική, αυτή δηλαδή που αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, είναι το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε''.

    Εκπρόσωπος - Δήλωση ΓΓ του ΟΗΕ ------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφέρεται θετικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά που πρώτη ζήτησε από τον κ. Ανάν την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα διαφανεί στην πορεία κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει να εμμένει στους όρους που ο ίδιος έχει θέσει για επανέναρξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα στον όρο για δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    ''Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται θετικά στη μια πλευρά που ήδη έχει στείλει θετικά μηνύματα για την επανέναρξη των συνομιλιών, ασφαλώς αναφέρεται στη δική μας πλευρά,'' διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις 17 Δεκεμβρίου απέστειλε επιστολή καλώντας τον Κόφι Ανάν να επανεμπλακεί στη διαδικασία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και να ενεργήσει έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί της ουσίας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον στην Αγκυρα, και είπε πως αναμένεται να υπάρξει αποτέλεσμα ή θετική κατάληξη αλλά απέφυγε στο παρόν στάδιο να σχολιάσει οτιδήποτε περαιτέρω αναφορικά με την επίσκεψη.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ακόμα πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, όπως προκύπτει από χθεσινές του δηλώσεις, συνεχίζει την αδιάλλακτη θέση του στο Κυπριακό.

    Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό ---------------------------------------------- Συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο της χώρας Αχμέτ Νεζτέτ Σεζέρ.

    Κατά τη συνεδρία η οποία θα αρχίσει στις 1330 θα συζητηθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', ''οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και το εξωτερικό''.

    Οπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, το ΣΕΑ θα ασχοληθεί με το Κυπριακό και θα αποφασίσει την τουρκική στάση στις εξελίξεις. Εγινε επίσης λόγος για απόφαση επί της τελικής μορφής του σχεδίου λύσης που ετοίμασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία.

    ΚΣΣΕ - Εορσί - Κυπριακό ---------------------- Ο Εισηγητής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την κατάσταση στην Κύπρο, Ούγγρος Βουλευτής, Ματίας Εορσί δήλωσε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο απεκόμισε την εντύπωση πως οι πολιτικοί ηγέτες στα κατεχόμενα ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα του παρελθόντος παρά για το μέλλον της χώρας.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΚΣΣΕ, ο κ. Εορσί σημειώνει ωστόσο ότι η Αγκυρα κρατά το κλειδί για λύση του Κυπριακού ''καθώς οι Τούρκοι είναι σε θέση να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες στη βόρεια Κύπρο''.

    Είπε επίσης πως μετά την επίσκεψή του στο νησί είναι πιο αισιόδοξος από ήταν πριν εκφράζοντας την πεποίθηση πως υπάρχει ακόμη επαρκής χρόνος για λύση μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

    ''Στο νότο εντυπωσιάστηκα πολύ από τη συναντίληψη των πολιτικών ηγετών ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο σχέδιο που ετοιμάστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Πραγματικά διαισθάνθηκα μια ειλικρινή θέληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επανένωση της χώρας μέχρι την 1η Μαΐου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', είπε ο κ. Εορσί.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίσκεψή του στο βόρειο τμήμα του άφησε μια διαφορετική εντύπωση.

    ''Παρά την πολύ ισχυρή επιθυμία που διαισθάνθηκα από πλευράς των κοινωνικών και οικονομικών αντιπροσώπων που συνάντησα για επίτευξη της επανένωσης, οι πολιτικοί ηγέτες δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο, και η εντύπωσή μου είναι πως ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα του παρελθόντος παρά για το μέλλον της χώρας. Από την άλλη, η κοινή γνώμη παρουσιάστηκε ενθουσιασμένη για τις προοπτικές για λύση'', ανέφερε.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκικός Τύπος --------------------------------------------- Τη συμβολή των ΗΠΑ στην επίλυση του Κυπριακού θα ζητήσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ενώ στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Νταβός θα ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Η τουρκική εφημερίδα Radikal δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, σύμφωνα με τις οποίες ''η υποβολή του αιτήματος δικαιολογείται από το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η αμερικανική πλευρά για το θέμα''.

    Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος θα συνοδεύσει τον κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ''σήμερα συζητούνται θέματα που αφορούν στο Κυπριακό, τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης''.

    ''Για πρώτη φορά στα χρονικά ζητούμε ως Τουρκία την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό και ζητούμε την επεξεργασία του σχεδίου Ανάν'', πρόσθεσε.

    ''Με σκοπό την ταχεία επίλυση του Κυπριακού, στην ανάγκη θα 'συμπιέσουμε' το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος'', είπε ο κ. Γκιουλ.

    Είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Ανάν στο Νταβός ''θα εκθέσουμε τη θέση που θα έχουμε διαμορφώσει και θα ζητήσουμε από αυτόν να κηρύξει την έναρξη των συνομιλιών''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρασβούργο ------------------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου φθάνει στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή για επίσημη επίσκεψη και μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο όπου θα προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο για περαιτέρω επαφές του Προέδρου στο Στρασβούργο, είπε.

    Ο Εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως δεν φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει στον Πρόεδρο της Κομισιόν ονόματα-εισηγήσεις για τη θέση του Επιτρόπου της Κύπρου.

    Ολομέλεια - ΕΕ - Εναρμονιστικά νομοθετήματα ---------------------------------------------------------- Χωρίς καμμία ένσταση η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες εναρμονιστικούς με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κανονισμούς για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους άσκησης του επαγγέλματός τους, για τις προστιθέμενες ουσίες για ειδικούς διατροφικούς σκοπούς στα τρόφιμα και για τις υγειονομικές συνθήκες στην παραγωγή και διάθεση στην αγορά δίθυρων ζωντανών μαλακίων.

    Σκοπός των κανονισμών είναι η περαιτέρω εναρμόνιση της κυπριακής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και, ως προς τη νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, τροποποιείται η υφιστάμενη νομοθεσία με προσθήκη ειδικών αναφορών για προστασία των εργαζομένων από κινδύνους λόγω της έκθεσής τους σε διάφορους χημικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

    Ολομέλεια - ΚΥΠΕ - Προϋπολογισμός 2004 --------------------------------------- Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες το απόγευμα τον ετήσιο προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το 2004, με τον οποίο προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η δημιουργία αριθμού νέων θέσεων η πλήρωση των οποίων θα γίνει σταδιακά εντός του 2004, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του πρακτορείου που εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ προβλέπει έσοδα 959.361 λιρών και ισόποσες δαπάνες στις οποίες περιλαμβάνεται ποσό ύψους 279.896 λιρών για τη λειτουργία του πρακτορείου σε 24ωρη βάση, καθώς επίσης για βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης και περαιτέρω εκπαίδευσης του προσωπικού έτσι ώστε να υλοποιήσει τα προγράμματά του και να αναβαθμίσει ποσοτικά και ποιοτικά τις υπηρεσίες ειδήσεων που παρέχει τόσο στα Ελληνικά, όσο και στα Αγγλικά και Τουρκικά.

    Με την ευκαιρία της ψήφισης του προϋπολογισμού αυτού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην εισηγητική έκθεσή της προς την Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος, καλεί το ΚΥΠΕ όπως στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ''εγκύψει στο θέμα της ευδόκιμης απασχόλησης των έκτακτων συνεργατών που υπηρετούν αυτήν τη στιγμή στο πρακτορείο, ώστε να δοθεί σε αυτούς το δικαίωμα διεκδίκησης μόνιμων θέσεων που θα δημιουργηθούν''.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πρακτορείου Αριστος Αριστοτέλους εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομόφωνη υπερψήφιση του προϋπολογισμού και ταυτοχρόνως τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο που είχαν ασπασθεί την πρότασή τους και την είχαν προωθήσει προς έγκριση στη Βουλή.

    ''Αυτό για εμάς'', είπε ο κ. Αριστοτέλους, ''αποτελεί μια ιστορική στιγμή και είναι ένα σημαντικό γεγονός για το ΚΥΠΕ, διότι μας διευκολύνει στο να επιτύχουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε καθιστώντας πραγματικότητα το όραμά μας για ένα ΚΥΠΕ, το οποίο θα λειτουργεί και θα εξυπηρετεί μία σύγχρονη κοινωνία και το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και προσδοκίες της νέας εποχής και ιδιαίτερα ενόψει και της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ερωτηθείς εάν η διαδικασία υλοποίησης του νέου σχεδιασμού του ΚΥΠΕ, της αναδιοργάνωσής του και των προσλήψεων νέου προσωπικού θα αρχίσει αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, ο κ. Αριστοτέλους είπε πως ''είναι πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα''.

    ''Ολα αυτά'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ, ''τα έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μια βάση προγραμματισμού και θα γίνουν βήμα με βήμα και με στόχο να ολοκληρωθεί σύντομα ο προγραμματισμός αυτός και να αρχίσει το ΚΥΠΕ να λειτουργεί πάνω σε μία νέα βάση''.

    Υπουργός Γεωργίας - Βαν ντερ Μιρ - Αγρότες ------------------------------------------- Ποσό 150 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου για την περίοδο 2004 - 2006, που θα προέρχεται τόσο από εθνική όσο και από κοινοτική επιδότηση.

    Οπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν βαν ντερ Μιρ, η ΕΕ θα διαθέσει 75 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα διαθέσει η κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα του Ακάμα, για το οποίο ο κ. Ευθυμίου είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται στα τελευταία στάδια ετοιμασίας της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί πρόταση για τη διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα.

    Οσον αφορά το δεύτερο θέμα συζήτησης, τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, είπε ότι στις 27 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για διαπίστευση.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Silva Rodriguez, θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 και 19 Μαρτίου.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται πολύ για τους αγρότες και σημείωσε ότι τα 75 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η Κομισιόν για τους αγρότες των ελεύθερων περιοχών, θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών φάρμων, για ενδυνάμωση της οικονομίας, για εξεύρεση εργασίας εκτός των αγροτικών περιοχών, για έμφαση σε άλλα αγροτικά προϊόντα, για ανάπτυξη του αγροτουρισμού κτλ.

    ''Θα ήθελα να τονίσω ότι εντός της ΕΕ υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη για τους αγρότες, ούτως ώστε να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους'' διαβεβαίωσε ο κ. βαν ντερ Μιρ, λέγοντας ότι το σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης για την Κύπρο είναι πολύ ποιοτικό σε σύγκριση με τα σχέδια των υπολοίπων εννέα νέων χωρών της ΕΕ.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ ευχήθηκε όπως και οι Τ/Κ αγρότες επωφεληθούν από τα κοινοτικά ταμεία, όταν εξευρεθεί επίλυση του Κυπριακού.

    Υπουργός Εσωτερικών - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Παρέμβαση ---------------------------------------------------- Την πρωτοβουλία της Ιρλανδικής Προεδρίας για να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση στα πρακτικά μέτρα συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο θέμα του επαναπατρισμού και της επιστροφής των παράνομων μεταναστών, χαιρέτισε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε παρέμβασή του στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που άρχισε σήμερα στο Δουβλίνο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο κ. Χρίστου χαιρέτισε επίσης τις σχετικές εισηγήσεις του Επιτρόπου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υλοποίηση των διαφόρων μέτρων που υιοθετήθηκαν στο ίδιο θέμα, όπως τη χρηματοδότηση των διαφόρων πρωτοβουλιών με 30 εκατομμύρια Ευρώ, την προώθηση πρόσθετων συμφωνιών επανεισδοχής και άλλα.

    Ο κ. Χρίστου υποστήριξε τη διενέργεια κοινών δοκιμαστικών πτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών για επαναπατρισμό λαθρομεταναστών, συμφώνησε με την εισήγηση να εντοπιστούν κατά προτεραιότητα οι πρώτες χώρες-στόχοι αυτών των κοινών πτήσεων - οι οποίες να χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, ενώ εισηγήθηκε τη χρήση εθνικών σημείων επαφής και τη χρήση υφιστάμενων δομών όπως του ειδικού δικτύου πληροφόρησης για θέματα μετανάστευσης (ICONET) για ανταλλαγή πληροφοριών.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος --------------------------- Νέα άνοδο παρουσίασε στη χθεσινή συνάντηση η χρηματαγορά, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους ελέω Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στις 83,04 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,47%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά τα 2/3 σχεδόν του τζίρου.

    [06] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη - ''Stuttgarter Nachrichten''

    Αισιόδοξος όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα ''Stuttgarter Nachrichten''.

    ''Πέρυσι δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο σημείο εκείνο αποτύχαμε. Τώρα όμως ακούω και από τις δύο πλευρές αισιόδοξα μηνύματα'', δήλωσε ο κ. Ανάν.

    [07] (Κ) Φερχόιγκεν - Αρθρο - Κυπριακό

    Τώρα είναι η ώρα για δράση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, σημειώνοντας ότι το στάτους κβο θα είναι ζημιογόνο για όλους ενώ η λύση θα είναι μια νίκη για όλους.

    Σε άρθρο του στην Financial Times με τίτλο «Τελική ευκαιρία για γεφύρωση της διαίρεσης στην Κύπρο», ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να υπάρξει λύση πριν από τη διεύρυνση γιατί τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

    Ο κ. Φερχόιγκεν διερωτήθηκε «δεν θα είναι παράξενο να υπάρχουν ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών σε μια διευρυμένη ΕΕ, όπου ένα εντασσόμενο μέλος είναι διαιρεμένο από συρματοπλέγματα και ναρκοπέδια;»

    [08] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 25 - 27 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από την αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Λίντι Πόλφερ και άλλους αξιωματούχους.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Ιακώβου - Δουβλίνο

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν κατά την οποίαν ο κ. Αχερν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για θέματα που αφορούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [10] (Κ) Καραμανλής - Ανάν - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός, και τον ενημέρωσε σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο και τις επαφές που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις έως τώρα επαφές του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6994            1,7095
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1645            2,1774
    Λίρα Αγγλίας                     1,1715            1,1785
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,1947        231,0282
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7784          2,8006
    Δολάριο Καναδά                     2,8274          2,8500
    Κορώνα Δανίας                     12,6418         12,7429
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5463         14,6626
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5148         15,6389
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6615          2,6827
    
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,63  (-0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.067.151
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    518.048    345,58  (-0,52)
    FTSE Med 100 **                             6.295,84  (-0,31)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    461.684     99,10  (-0,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    369.108     72,35  ( 0,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.392     15,60  ( 0,97)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.279     56,92  ( 0,32)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.393     57,85  ( 0,92)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.108     20,79  (-0,34)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     18.017     68,68  (-0,15)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.713      3,31  ( 1,22)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     86.280     10,82  (-0,82)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,14  ( 3,14)
    Ξενοδοχεία                    £      3.348     37,11  (-0,56)
    Αλλες Εταιρείες               £     69.243     71,14  (-0,78)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Η άνοδος του αγοραστικού ενδιαφέροντος, στη σημερινή συνάντηση, στο ένα εκατομμύριο λίρες δεν κατέστη δυνατό να βοηθήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο υπαναχώρησε στο επίπεδο των 82 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 82,63 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες, ως αποτέλεσμα τόσο του αγοραστικού ενδιαφέροντος που υπήρξε για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όσο και των προσυμφωνημένων συναλλαγών που σημειώθηκαν για την εταιρεία Jupiter Portofolio Investments.

    [14] (Κ) Πάουελ - Επιστολή προς Τούρκο ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε επιστολή του προς τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τα αιτήματα της Τουρκίας για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αν αυτές βρίσκονται σε λογικό πλαίσιο και δεν αλλάζουν την ουσία του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

    Οπως αποκαλύπτει σήμερα η τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα ''Γενί Σαφάκ'' την επιστολή Πάουελ επέδωσε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αγκυρα.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Κεραυνός - Φάιναλ Φορ

    Ο Κεραυνός Στροβόλου νίκησε απόψε εκτός έδρας την West Petrom Arad Ρουμανίας, με 75 59, στο δεύτερο μεταξύ τους αγώνα και προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου ΦΙΜΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια.

    [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα πως βρίσκεται στα χέρια των μερών που εμπλέκονται στο Κυπριακό και θα αναμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    Σε ερώτηση, καθ' οδό προς τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, πότε αναμένει μια διέξοδο στο Κυπριακό, ο κ. Ανάν είπε: ''Νομίζω η 'διέξοδος' είναι μεγάλη λέξη''.

    [17] (Κ) ΕΕ - Δικτυακή Πύλη Europa - Αλλαγή μορφής

    Η πολύγλωση δικτυακή πύλη EUROPA της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκινά μια νέα κεντρική σελίδα σε μια προσπάθεια αναζήτησης νέου ακροατηρίου και ειδικότερα την προσέλκυση των νέων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 January 2004 - 18:49:16 UTC