Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Λετονία
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - Ψευδοβουλή - Γυναίκα ''πρόεδρος''
  • [04] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση - Κύπρος
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Κούβα - Χριστόφιας - Πρόεδρος κουβανικής Εθνοσυνέλευσης
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Πρόντι
  • [09] (Κ) Κύπρος - Μνημόνιο Παρισιού - Επιθεωρήσεις πλοίων
  • [10] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κύπρος - ΕΕ
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γερμανός απεσταλμένος
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες
  • [15] (Κ) ΚΟΤ - Πρεσβευτής Κίνας - Επίσκοπος Κύκκου
  • [16] (Κ) ΑΕΠ - Kύπρος - Γ' τρίμηνο 2003
  • [17] (Κ) Κόκκινα Βέλη - Κύπρος - Εκπαίδευση
  • [18] (Κ) Τουρκία - Πρόντι - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Αχερν - Κυπριακό - Τουρκία
  • [20] (Κ) Προς συνδρομητές - ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ
  • [21] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βαν ντερ Μιρ - Παράδοση έκθεσης
  • [22] (Κ) Ουγγαρία - Διαπίστευση Πρώτου Πρέσβη Κύπρου
  • [23] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Γενικό Επιτελείο - Κύπρος
  • [24] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Αύξηση στα καύσιμα
  • [25] (Κ) Βουλή - Υπουργός Εμπορίου - Καύσιμα

  • [01] (Κ) Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Λετονία

    Η Εθνική Ανδρών Χάντμπολ της Κύπρου ηττήθηκε χθες βράδυ στο κλειστό γήπεδο ''Ελευθερία'' με 25-27 από την αντίστοιχη ομάδα της Λετονίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ 2005.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - Ψευδοβουλή - Γυναίκα ''πρόεδρος''

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση - Κύπρος

    Την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα 10 νέα μέλη της ΕΕ λίγο πριν την επίσημη ολοκλήρωση της ένταξης αναμένεται να συζητήσει η Eπιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Ιανουαρίου. Το προσχέδιο της έκθεσης για την Κύπρο έχει συντάξει ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής Ζακ Πος.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές συλλήψεις από την αστυνομία δύο υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής ως υπόπτων για υποθέσεις ατασθαλιών της εκκλησιαστικής περιουσίας, τα οικονομικά του κράτους καθώς και το Κυπριακό και οι συναντήσεις μέσα στον Ιανουάριο για προώθηση λύσης του Κυπριακού, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.

    Αλλα θέματα είναι η δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ αυτή τη δεκαετία, η έκκληση του Προεδρεύοντος της ΕΕ, Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν για δεσμεύσεις των δύο μερών στην Κύπρο για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και η προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για το θέμα του Κύπριου Επιτρόπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Τάσσος τα διέλυσε και το Εθνικό υπνώττει'' αναφέρεται στην καταγγελία που διατύπωσε χθες ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Σωκράτης Χάσικος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''έσπευσε αυθαίρετα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο να απορρίψει την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συμμετοχή σε συνομιλίες για ολοκλήρωση του σχεδίου Ανάν''. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο Μπέρτι Αχερν, έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και ζήτησε από τα δύο μέρη στην Κύπρο δεσμεύσεις για διαπραγμάτευση στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Κάρτα οπλίτη ετοιμάζει το ΥΠΑΜ'' γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας ετοιμάζει κάρτα του οπλίτη για όλους τους φαντάρους. Η εφημερίδα αναφέρει πως η κάρτα αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους φαντάρους να αποκτούν τα προϊόντα της αρεσκείας τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η κυβέρνηση χθες διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη επανέλαβε ότι το Κυπριακό δεν θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση της 28ης Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η αστυνομία συνέλαβε χθες τους Ιωνά Αλεξάνδρου, συγγενή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, υπάλληλο της Αρχιεπισκοπής, και το διευθυντή του Λογιστηρίου της Αρχιεπισκοπής Χρυσόστομο Φιλίππου σε σχέση με υποθέσεις αυτασθαλιών στην εκκλησιαστική περιουσία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση στις 30 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η επιλογή του για τον πρώτο Επίτροπο της Κύπρου στην ΕΕ. Αναφέρει ότι δεν αποκλείεται και συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ ο οποίος θα βρίσκεται την ίδια περίοδο στις Βρυξέλλες, ενώ προσθέτει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε συνάντηση με τον κ. Ανάν στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νέο κύμα συλλήψεων'' γράφει ότι σε νέες συλλήψεις προχώρησε χθες η Αστυνομία, ''για το φλέγον θέμα της κακοδιαχείρισης εκκλησιαστικής περιουσίας''. Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ αυτή τη δεκαετία. Η ''Σ'' σημειώνει ότι η δήλωση αυτή έγινε μια μέρα πριν από τη σημερινή άφιξη του ιδίου και του Προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι στην Τουρκία. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία του Προέδρου της Κομισιόν από το 1963.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οι αλλαγές από τον Ανάν'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην επιστολή του αποφεύγει επιμελώς να συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με την ημερομηνία πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Προσθέτει ότι ο κ. Ανάν θα συμπληρώσει τα κενά εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν, ''γεγονός που τον αναδεικνύει σε επιδιαιτητή και θεωρείται ως αντικίνητρο για τις διαπραγματεύσεις''. Αλλού γράφει ότι με αυστηρή επίπληξη που θα επιβληθεί σε υπάλληλο του Τμήματος Δημοσίων Εργων κλείνει το θέμα των απορρήτων και άλλων εγγράφων που βρέθηκαν την Παρασκευή σε σκυβαλότοπο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εξυγίανσης συνέχεια'' αναφέρεται στη υπόθεση της ''διασπάθισης της περιουσίας'' της Αρχιεπισκοπής και γράφει πως η Αστυνομία προχώρησε χθες σε άλλες δύο συλλήψεις φερομένων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση. Αλλού αναφέρει πως ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί κατέστησε χθες σαφές ότι το Κυπριακό αυτό καθ' αυτό μπορεί να μην αποτελεί προϋπόθεση για την Τουρκία, αλλά αν δεν υπάρξει λύση θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τις τουρκικές φιλοδοξίες ένταξης.

    [06] (Κ) Κούβα - Χριστόφιας - Πρόεδρος κουβανικής Εθνοσυνέλευσης

    Τα συναισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της Κύπρου και της Κούβας εξέφρασαν χθες οι Πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας Ρικάρντο Αλαρκόν, στη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε ο κ. Αλαρκόν στην Αβάνα προς τιμήν της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κούβα.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόντι - Συνάντηση ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στις 30 Ιανουαρίου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Ρομάνο Πρόντι, στον οποίο αναμένεται να ανακοινώσει προσωπικά και το όνομα του Επιτρόπου της Κύπρου στην Κοινότητα.

    Οπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ θα έχει προηγηθεί και η επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής στην Τουρκία (15-16 Ιανουαρίου), όπου θα συναντηθεί με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο κ. Πρόντι έχει ζητήσει από τις 10 προσχωρούσες χώρες να του κοινοποιήσουν τα ονόματα των επιτρόπων το αργότερο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Εχει ζητήσει, επίσης, μεταξύ των 10 νέων επιτρόπων να υπάρχουν οπωσδήποτε και τρεις γυναίκες. Η τελευταία αυτή επιθυμία φαίνεται ότι ικανοποιείται απόλυτα, αφού αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης σχεδιάζουν να στείλουν γυναίκα επίτροπο.

    ΕΕ - Ιρλανδική Προεδρία - Αχερν - Κύπρος ---------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και Προεδρεύων της ΕΕ Μπέρτι Αχερν κάλεσε όλα τα μέρη στο Κυπριακό όπως στο διάστημα που ακολουθεί ''επιδείξουν με πειστικό τρόπο τη δέσμευσή τους για διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης στη βάση των προτάσεων'' του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Παρουσιάζοντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το πρόγραμμα δράσης της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2004 ο κ. Αχερν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει το πλαίσιο για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Είμαι πεπεισμένος ότι η ένταξη της Κύπρου εξακολουθεί να παρέχει το πλαίσιο για μια συνολική διευθέτηση, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη μιας ενωμένης νήσου την 1η Μαϊου'', είπε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός.

    Αργότερα σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Αχερν είπε ότι πραγματικότητα στον πολιτικό κόσμο αποτελεί το Κυπριακό και η επίτευξη προόδου θα βοηθούσε σημαντικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το κατά πόσο η επίλυση του Κυπριακού θα συνέβαλλε στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Αχερν είπε ότι ''είμαστε εντυπωσιασμένοι από την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία''.

    Πρόντι - Φερχόιγκεν - Επίσκεψη στην Τουρκία -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν πραγματοποιούν σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα έχουν συναντήσεις με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Ο κ. Πρόντι είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής που επισκέπτεται την Τουρκία από το 1964.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Επιτροπή, ο κ. Πρόντι θα επαναλάβει στην τουρκική πλευρά την προτίμηση της ΕΕ για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004. Θα επισημάνει, επίσης, στην Αγκυρα ότι η επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν θα διευκολύνει πολύ την ικανοποίηση της φιλοδοξίας της Τουρκίας για ένταξη στην Ενωση.

    ΕΕ - ΗΠΑ - Κυπριακό ------------------- Οι ΗΠΑ ασκούν τεράστιες πιέσεις για να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πριν την 1η Μαϊου, όταν η Κύπρος θα καταστεί και επίσημα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτιμούν κύκλοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι θεωρούν ότι σε κάποιο βαθμό οι αμερικανικές παρεμβάσεις φαίνεται να υπερβαίνουν το επιθυμητό για τις Βρυξέλλες όριο.

    Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι επαφές στην έδρα της ΕΕ του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον και η σημερινή επίσκεψη στην Αγκυρα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, δεν είναι άσχετες με τις κινήσεις της Ουάσινγκτον προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πατ Κοξ - Ψευδοκυβέρνηση - Κυπριακό ----------------------------------- O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ σε ανακοίνωση καλωσορίζει το σχηματισμό της νέας ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταβάλουν μιαν ανανεωμένη και αποφασιστική προσπάθεια για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κοξ, ''η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα διοίκηση αποτελεί σαφή αναγνώριση της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μία λύση που θα επιτρέψει την είσοδο μιας ενιαίας και συμφιλιωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004''.

    Ευρωβουλή - Εκθεση - Κύπρος ---------------------------- Την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στα 10 νέα μέλη της ΕΕ λίγο πριν την επίσημη ολοκλήρωση της ένταξης αναμένεται να συζητήσει η Eπιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Ιανουαρίου. Το προσχέδιο της έκθεσης για την Κύπρο έχει συντάξει ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής Ζακ Πος.

    Πληροφορίες από κύκλους του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρουν ότι η έκθεση θα είναι ικανοποιητική για την Κύπρο ενώ θα επιρρίπτονται ευθύνες στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και θα υπογραμμίζεται το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα των κομμάτων που τον στηρίζουν. Η Τουρκία επίσης θα καλείται να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου.

    Στην έκθεση επίσης θα αναφέρεται ότι στόχος της ΕΕ είναι η ένταξη μιας ενιαίας Κύπρου. Ο Ραούφ Ντεντκτάς θα χρεώνεται την αποτυχία των διαπραγματεύεσεων ενώ ο συντάκτης θα τον καλεί να δεχθεί το σχέδιο Ανάν. Θα περιέχονται επίσης πληροφορίες για τα προβλήματα της ελευθεροτυπίας στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της νήσου και θα ζητείται από τις ''αρχές'' να φροντίσουν για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το σεβασμό του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

    Η μη επίλυση του Κυπριακού, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα θεωρείται από την έκθεση πως αποτελεί μειονέκτημα για την Αγκυρα και ότι παίρνει τη μορφή μιας πολιτικής δοκιμασίας για την επιθυμία της να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές.

    Τέλος η κυπριακή κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο θα καλούνται να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της γεωργίας και τις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλισθεί το σύστημα ενίσχυσης των γεωργών, ενώ θα ζητείται από την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για βελτίωση στους τομείς μεταφορών και θαλάσσιας ασφάλειας.

    Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για προσχέδιο έκθεσης το οποίο επιδέχεται αλλαγών μέχρι να κατατεθεί στην οριστική του μορφή για συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Χριστόφιας - Κούβα ------------------ Τα συναισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης των λαών της Κύπρου και της Κούβας εξέφρασαν χθες οι Πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας Ρικάρντο Αλαρκόν, στη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε ο κ. Αλαρκόν στην Αβάνα προς τιμήν της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κούβα.

    Στη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αλαρκόν να επισκεφθεί την Κύπρο και η πρότασή του έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Κούβας, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία όπως αναλάβει πρωτοβουλία ανάδειξης του Κυπριακού στη μεταπροσεχή Διάσκεψη του Κινήματος των Αδεσμεύτων που θα πραγματοποιηθεί στην Αβάνα.

    Τόσο στο γεύμα όσο και στην προηγηθείσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Ραμόν Πεζ Φέρο και μέλη της Επιτροπής αυτής, εκτός του κ. Χριστόφια παρακάθησαν οι Πρόεδροι του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Οπως δήλωσε αργότερα στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστόφιας, ''η επίσκεψη αυτή είναι ανταπόκριση στη φιλία, συνεργασία και αλληλεγγύη που διαχρονικά, εδώ και σαράντα τόσα χρόνια, προσφέρει αφειδώλευτα η Κούβα προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό''.

    ''Είναι μια επίσκεψη'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''η οποία θέλει να υπογραμμίσει ότι η φιλία και η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, αλλά αμφίδρομος''.

    ''Ο αμερικάνικος παράγοντας'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστόφιας, ''διαπράττει σοβαρότατο λάθος ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει τις σχέσεις του με την Κούβα''.

    ''Πιστεύω ότι και οι ΗΠΑ έχουν να κερδίσουν από την αποκατάσταση των σχέσεών τους με την Κούβα, για τον απλό λόγο ότι η Κούβα είναι χώρα αγαπημένη, καθώς και η επανάστασή τους, από ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, για να μην πω και από ολόκληρο τον κόσμο'', πρόσθεσε.

    Ως προς τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως η ΕΕ δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα προβλήματα της Κύπρου, αλλά έχει να κερδίσει κιόλας από την Κύπρο, νοουμένου ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

    ''Η Κύπρος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, είναι μία χώρα η οποία εκτιμάται πάρα πολύ από τους ηγέτες και από τους λαούς αυτών των χωρών και μπορεί να διαδραματίσει πράγματι το ρόλο του πρεσβευτή της ΕΕ σε αυτές τις χώρες και αντιστρόφως'', σημείωσε.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Μπους - Ερντογάν ---------------------------------------- Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, επανέλαβε χθες ότι το Κυπριακό δεν θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση της 28ης Ιανουαρίου μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οτυ Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους στις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η ε/κ πλευρά αναμένει όπως από τη συνάντηση Μπους-Ερντογάν προκύψει αλλαγή της τουρκικής στάσης και προσέλευσή της σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, ούτως ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    Σε παρατήρηση ότι, ενώ προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως το Κυπριακό δεν είναι το κύριο θέμα συζητήσεως στη συνάντηση Μπους-Ερντογάν στις ΗΠΑ, η αναφορά Μπους στην επιστολή προς τον κ. Ερντογάν ότι ''θα γράψει ιστορία'' λύνοντας το Κυπριακό δίνει διαφορετικό συμπέρασμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η αναφορά στο Κυπριακό μεταξύ τόσων άλλων θεμάτων δεν σημαίνει ότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο Κυπριακό. ''Η επιστολή μιλά από μόνη της'', συμπλήρωσε.

    Σημίτης - Παπανδρέου - Κυπριακό ------------------------------- Το Κυπριακό έχει μπει σε μια νέα ρότα και η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πως το πρόβλημα βαίνει προς την επίλυσή του, δήλωσε χθες ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου είπε: ''Το Κυπριακό έχει μπει σε μια νέα ρότα. Βαίνει, ελπίζουμε, προς την επίλυσή του, αν υπάρχει βούληση βεβαίως από όλες τις πλευρές και αυτό θα το δούμε στην πράξη, αλλά οπωσδήποτε οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ σημαντικές''.

    Εισηγητής ΚΣΣΕ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------------------- Βούληση για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών και από τις δυο πλευρές στην Κύπρο διαπιστώνει ότι υπάρχει ο εισηγητής για το Κυπριακό στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, ο οποίος δηλώνει ''εξαιρετικά αισιόδοξος'' ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν πολύ σύντομα στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Ούγγρος βουλευτής είπε πως η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση διαφορών μεταξύ εθνοτήτων και μπορεί να λειτουργήσει ως ομπρέλα κάτω από την οποία οι Κύπριοι μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

    Ο κ. Εορσί παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Βαν ντερ Μιρ - Κύπρος - Εναρμόνιση ---------------------------------- Πολύ ευχαριστημένος με την πρόοδο που έχει επιτελέσει η Κύπρος στο θέμα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδιαίτερα στους τομείς στους οποίους επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Ενωση στην έκθεσή της ημερομηνίας 5 Νοεμβρίου ότι θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, εμφανίστηκε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Ούγγρο εισηγητή για το Κυπριακό στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, ο κ. Βαν ντερ Μιρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την προσωπική του ανάμιξη όσον αφορά την πρόοδο στα υπό συζήτηση θέματα, σημειώνοντας ότι σύντομα η ΕΕ θα λάβει την έκθεση από την Κύπρο για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και θα συζητηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο από την ΕΕ.

    Μαγκριώτης - Ρώσος Πρεσβευτής στην Αθήνα - Κυπριακό --------------------------------------------------- Τη συμβολή της Ρωσίας για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν ζήτησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Μαγκριώτης από τον Ρώσο Πρεσβευτή στην Αθήνα Andrey Vdovin.

    Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον Ρώσο Πρεσβευτή, ο κ. Μαγκριώτης συζήτησε και τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν στα διμερή θέματα και την ανάγκη επίσπευσης από ρωσικής πλευράς της υπογραφής του μνημονίου για τον Αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Jack Straw - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' ------------------------------------- O Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Jack Straw, απαντώντας προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτηση του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών Μichael Ancram για το πόσο δίκαιες ήταν οι πρόσφατες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, είπε ότι ''η διενέργεια των εκλογών έγινε με καλό και ανοικτό τρόπο''.

    ''Παρά το ότι οι εκλογές δεν αναγνωρίζονται επίσημα, ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τους Τ/Κ να εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της νήσου'', είπε ο κ. Straw.

    Κατεχόμενα - Ψευδοβουλή - Γυναίκα ''πρόεδρος'' ---------------------------------------------- Η λεγόμενη βουλευτής Μόρφου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Φατμά Εκένογλου εκλέγηκε χθες χωρίς ανθυποψήφιο ''πρόεδρος'' της ψευδοβουλής.

    Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται ''πρόεδρος'' της ψευδοβουλής, θέση που της παρέχει το δικαίωμα να αναπληροί τον Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία του ψευδοκράτους, όταν αυτός θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Υπουργικό - Τ/Κ - Δωρεάν μεταφορά --------------------------------- Την 1η Φεβρουαρίου τερματίζεται η δωρεάν μεταφορά Τ/Κ από τα οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, ενώ οι δωρεάν μεταφορές οργανωμένων ομάδων Τ/Κ θα συνεχιστεί μέχρι και τις 30 Απριλίου.

    Οπως ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς Τ/Κ από τα οδοφράγματα σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου κατά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2004.

    Υπουργός Οικονομικών - Οικονομική μελέτη για τη λύση ---------------------------------------------------- Σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας το τελικό κείμενο της ενδιάμεσης έκθεσης από τους ξένους εμπειρογνώμονες για τις οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της λύσης, με βάση το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ η πλήρης αναλυτική μελέτη αναμένεται να δοθεί στην κυπριακή κυβέρνηση μερικές εβδομάδες αργότερα, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε πως η έκθεση ετοιμάζεται από μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών ως επί το πλείστον, από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, που είναι όλοι εξειδικευμένοι σε έναν τομέα της οικονομίας σε ομοσπονδιακά συστήματα.

    Ανέφερε πως η επίσημη ολοκληρωμένη θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό θα δοθεί με απόφαση του Προέδρου και σε συνεννόηση και με το Εθνικό Συμβούλιο για το πώς θα αξιοποιηθούν οι μελέτες που γίνονται.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Κύρωση Σύμβασης Ρότερνταμ -------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε χθες όπως προχωρήσει στην κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης του Ρότερνταμ που αφορά ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και προϊόντα φυτοπροστασίας και ως εκ τούτου θα ενισχύσει τις προσπάθειες περιορισμού της διάθεσης στην κυπριακή αγορά των προϊόντων αυτών που θεωρούνται ως πολύ επικίνδυνα.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία ενέκρινε, μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνού, νομοσχέδιο που αφορά την κύρωση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας της Διεθνούς Σύμβασης του Ρότερνταμ περί της διαδικασίας συναίνεσης μετά από ενημέρωση για ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και προϊόντα φυτοπροστασίας στο διεθνές εμπόριο.

    Υπουργός Εργασίας - Ιρλανδία - Ατυπη Σύνοδος ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός αναχωρεί σήμερα για την πόλη Κάλγουεϊ της Ιρλανδίας όπου θα συμμετάσχει στην Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διοργανώνει η Ιρλανδική Προεδρία με κύριο θέμα την αποδοτικότερη εργασία, αλληλεπίδραση Κοινωνικής Προστασίας και Εργασίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το να καταστεί η εργασία αποδοτικότερη είναι ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης και αποβλέπει στην αύξηση της απασχόλησης στα επίπεδα που προβλέπουν οι στόχοι της Λισσαβόνας μέχρι το 2010.

    Συγκεκριμένα, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να προωθήσουν ολοκληρωμένες πολιτικές που θα στοχεύουν στο να καταστεί η εργασία συμφέρουσα για όλους, άντρες και γυναίκες.

    ΕΕ - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις - Γεωργία --------------------------------------- Σε 74,8 εκ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στη Κύπρο την περίοδο 2004-2006 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο ετήσιος καταμερισμός του ποσού, όπως καθορίστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι για την Κύπρο 22,5 εκ. ευρώ το 2004, 25,1 εκ. ευρώ το 2005 και 27,2 εκ. ευρώ το 2006.

    Η Αγροτική Ανάπτυξη είναι ο Δεύτερος Πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ο Πρώτος Πυλώνας αφορά τη στήριξη των αγορών και των προϊόντων, και την ενίσχυση των παραγωγών.

    Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής - Κύπρος - Επίσκεψη -------------------------------------------- Διήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Διαμαντούρος θα βρίσκεται στο νησί 1 - 2 Μαρτίου, με ένα βεβαρημένο πρόγραμμα πολλών συναντήσεων με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και με την Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου.

    Η επίσκεψή του στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε όλα τα δέκα νέα κράτη της ΕΕ, με σκοπό την ενημέρωση και αφύπνιση των πολιτών για τα δικαιώματά τους ενόψει της πλήρους ένταξής τους στην ΕΕ.

    Θα συζητήσει επίσης και τρόπους συνεργασίας με τους δέκα νέους εθνικούς Επιτρόπους Διοικήσεως από τα εντασσόμενα κράτη.

    Χάντμπολ - Εθνική Κύπρου - Λετονία ---------------------------------- Η Εθνική Ανδρών Χάντμπολ της Κύπρου ηττήθηκε χθες βράδυ στο κλειστό γήπεδο ''Ελευθερία'' με 25-27 από την αντίστοιχη ομάδα της Λετονίας στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ 2005.

    Ο επαναληπτικός αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2004 στη Λετονία.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση --------------------------- Ελαφρές πιέσεις δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα προχθεσινά σημαντικά κέρδη που σημείωσε, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διαμορφώνεται κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,53%, κλείνοντας στις 83,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 761 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Καρογιάν - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Πρόντι

    Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [09] (Κ) Κύπρος - Μνημόνιο Παρισιού - Επιθεωρήσεις πλοίων

    Στο μικροσκόπιο του Μνημονίου Συναντίληψης του Παρισιού για τον Κρατικό Ελεγχο Λιμανιών, θα τεθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες επιθεώρησης πλοίων στην Κύπρο.

    [10] (Κ) Ιωάννης Μαγκριώτης - Κύπρος - ΕΕ

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6991            1,7092
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1482            2,1610
    Λίρα Αγγλίας                     1,1748            1,1818
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,6134        229,4343
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7743          2,7964
    Δολάριο Καναδά                     2,7734          2,7955
    Κορώνα Δανίας                     12,6391         12,7402
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,4788         14,5946
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5645         15,6890
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6518          2,6730
    
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γερμανός απεσταλμένος

    Ο Γερμανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Πέτερ Βίτιγκ δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, σημειώνοντας πως ''η Κύπρος αποτελεί μέρος του όλου αυτού πλαισίου''.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,87  (-0,35)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    821.845
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    718.948    346,84  ( 0,37)
    FTSE Med 100 **                             6.316,97  ( 1,16)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    695.739     99,34  (-0,03)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.161     71,48  (-0,58)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £         53     15,52  ( 1,04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.249     57,12  ( 0,33)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.864     60,18  (-2,68)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.492     20,78  (-0,91)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.434     69,19  (-0,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.481      3,36  (-0,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.573     10,93  (-1,26)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,78  (-0,42)
    Ξενοδοχεία                    £      4.606     36,98  ( 0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     23.684     71,67  (-1,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες

    Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας στο επίπεδο των 82 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,35%, κλείνοντας στις 82,87 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 821 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 74,2% του ημερήσιου τζίρου, αξίας 609 χιλιάδων λιρών.

    [15] (Κ) ΚΟΤ - Πρεσβευτής Κίνας - Επίσκοπος Κύκκου

    [16] (Κ) ΑΕΠ - Kύπρος - Γ' τρίμηνο 2003

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 2,2% το τρίτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    [17] (Κ) Κόκκινα Βέλη - Κύπρος - Εκπαίδευση

    [18] (Κ) Τουρκία - Πρόντι - Κυπριακό

    Η Τουρκία θα προσπαθήσει να καθησυχάσει σήμερα τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου πριν το νησί ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι ο κ. Πρόντι θα λάβει σαφές μήνυμα από την Αγκυρα. "Θα πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν για την εξεύρεση μιας λύσης στην Κύπρο", δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην εφημερίδα Ραντικάλ.

    [19] (Κ) Αχερν - Κυπριακό - Τουρκία

    O Προεδρεύων της ΕΕ, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό "θα βοηθούσε σημαντικά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, κατά πόσο η επίλυση του Κυπριακού θα συνέβαλλε στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, τόνισε ότι "η ένταξη στην ΕΕ μιας ενιαίας Κύπρου θα ήταν σημαντική".

    "Δεν αποτελεί κριτήριο της Κοπεγχάγης, αλλά σίγουρα το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο θέμα και είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί πρόοδος", τόνισε.

    [20] (Κ) Προς συνδρομητές - ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

    Η είδηση με τίτλο "Αχερν - Κυπριακό - Τουρκία" που μεταδώσαμε στις 17.40 αποσύρεται. Πρόκειται για τη χθεσινή μας είδηση από το Στρασβούργο, που μεταδόθηκε ξανά, εκ παραδρομής.

    Το ΚΥΠΕ απολογείται για το συμβάν.

    (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [21] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βαν ντερ Μιρ - Παράδοση έκθεσης

    Σημαντική πρόοδο έχει επιτελέσει η Κύπρος σε τομείς της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο τους οποίους επεσήμανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

    [22] (Κ) Ουγγαρία - Διαπίστευση Πρώτου Πρέσβη Κύπρου

    [23] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Γενικό Επιτελείο - Κύπρος

    Το Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού ενημέρωσε χθες τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις απόψεις του επί του Κυπριακού και επεσήμανε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να καταστεί διαπραγματεύσιμο το σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

    [24] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Αύξηση στα καύσιμα

    [25] (Κ) Βουλή - Υπουργός Εμπορίου - Καύσιμα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 15 January 2004 - 18:49:22 UTC