Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΑΠΟΕΛ - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΣτΕ - Εισηγητής Κύπρου
  • [04] (Κ) Κύπρος - Οικονομική ελευθερία - 14η παγκοσμίως
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης - Σύσταση (1)
  • [07] (Κ) Λυσσαρίδης - Κατεχόμενα - ''Κυβέρνηση''
  • [08] (Κ) Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Μπους
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Υπουργός Αιγαίου - Αφιξη
  • [11] (Κ) Ούγγρος εισηγητής - ΣτΕ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης - Σύσταση (2)
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστολή
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Κυπριακό (2)
  • [18] (Κ) Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΝΤ - Συνέντευξη
  • [19] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - Κυπριακό
  • [20] (Κ) ΥΠΟΙΚ - Ελληνες Υπουργοί - Πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος''
  • [21] (Κ) Ιρλανδός Υφυπουργός - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο σχηματισμός ''κυβερνητικής συμμαχίας'' στα κατεχόμενα, η στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό και ο σχολιασμός από τη Λευκωσία, η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα και η σημερινή σύσκεψη για το θέμα των εργασιακών σχέσεων, κυριαρχούν στην ειδησιογραφία των σημερινών πρωτοσέλιδων του κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Χάρη Καστανίδη, οι αντιδράσεις των Καρπασιτών όσον αφορά τα σχέδια για τη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, τα έγγραφα που ανεβρέθηκαν σε σκουπιδότοπο και η κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο από το Σάββατο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Βάση για λύση το σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να συζητηθεί ως βάση για επίλυση του Κυπριακού, δήλωση η οποία θεωρείται από πολιτικούς αναλυτές ως η πλέον προχωρημένη. Η Λευκωσία σχολίασε ότι δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική αλλαγή στην τουρκική στάση. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του ενώπιον της 17ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών της Κοινοπολιτείας, διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    ''Το Θάρρος'' με τίτλο ''Και όμως τα έγγραφα καίνε'' αναφέρεται στα έγγραφα που ανευρέθηκαν στα σκουπίδια και γράφει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν οι Υπουργοί Αμυνας και Συγκοινωνιών, στα έγγραφα "υπήρχαν ακριβείς προσανατολισμοί της αμυντικής γραμμής και άλλες άκρως απόρρητες πληροφορίες". Αλλού γράφει ότι η κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο από το Σάββατο προκάλεσε πλημμύρες, κατολισθήσεις, ενώ πολλά αυτοκίνητα αποκλείστηκαν λόγω χιονόπτωσης στο Τρόοδος. Η εφημερίδα γράφει επίσης για αλλοδαπό από την Μπαγκλαντές, ο οποίος προσβλήθηκε από βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα και η κατάστασή του κρίνεται ως σοβαρή. ''Ο Πολίτης'' με τίτλο ''Κρίσιμες αποφάσεις για εργατική ειρήνη'' γράφει ότι σήμερα σε ευρεία σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων υπό την Προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου θα συζητηθούν τα καυτά προβλήματα που απειλούν την εργατική ειρήνη, ενώ θα εξαγγελθεί η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ προσανατολίζεται κατά το μήνα Φεβρουάριο σε μια εντατική αλλά και προπαρασκευαστική διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν, μόλις πάρει τη δέσμευση από την Τουρκία για διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου του.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Κυριαρχία των Ντενκτάς'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς συμφώνησε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για το Κυπριακό, και την ίδια ώρα ο υιός του και αρχηγός του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ, συμφώνησε σε ''κυβερνητική συμμαχία'' με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος θα είναι ο νέος λεγόμενος πρωθυπουργός, ενώ ο Σερντάρ ο νέος ''υπουργός εξωτερικών''. Αλλού γράφει ότι οι κάτοικοι του Ριζοκαρπάσου αντιτίθενται έντονα στις ενέργειες για κατεδάφιση μεγάλου μέρους της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος τους συνέστησε να συμμορφωθούν και να δείξουν υπακοή στην Ιερά Σύνοδο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Με αξιώσεις πάει στις ΗΠΑ'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις ΗΠΑ όπου θα ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξη στις αλλαγές που θα εγείρει η τουρκική πλευρά επί του σχεδίου Ανάν, καθώς και για άσκηση πιέσεων για έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Σημειώνει ωστόσο ότι η Αγκυρα εκτιμά ότι οι σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό θα πρέπει να αναμένονται το 2005. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, είπε ότι το 2004 θα είναι το έτος για την Κύπρο.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΑΠΟΕΛ - Βαθμολογία

    
    
    Ο ΑΠΟΕΛ θρονιάστηκε από χθες στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μετά τη νίκη του επί της Ανόρθωσης και τις ήττες του Απόλλωνα από τον Εθνικό Αχνας και της Ομόνοιας από την ΑΕΛ.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Ανόρθωση με 2 - 0 ενώ στο δεύτερο κυριακάτικο αγώνα η Ενωση Νέων Παραλιμνίου συνέτριψε εκτός έδρας τη Δόξα Κατωκοπιάς με 4 - 0.
    
    Το Σάββατο σημαδεύτηκε από ήττες των πρωτοπόρων. Ο Απόλλωνας έχασε εκτός έδρας με 1 - 0 από τον Εθνικό Αχνας ενώ η Ομόνοια ηττήθηκε στη Λεμεσό από την ΑΕΛ με 2 - 1.
    
    Στα άλλα παιγνίδια της 15ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός και ο Διγενής Μόρφου εξήλθαν ισόπαλοι 0 - 0, η ΑΕΚ συνέτριψε την Αθλητική Ενωση Πάφου με 4 - 1, ενώ η Αναγέννηση Δερύνειας και ο Ονήσιλλος Σωτήρας έφεραν ισοπαλία 2 - 2.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΊΑ
    ----------
    1.   ΑΠΟΕΛ          39
    2.   Απόλλων        36
    3.   Ομόνοια        36
    4.   Εθνικός Αχνας  25
    5.   ΑΕΛ            24
    6.   Ολυμπιακός     23
    7.   Ανόρθωση       23
    8.   Ενωση          18
    9.   Πάφος          16
    10.  ΑΕΚ            15
    11.  Διγενής        15
    12.  Αναγέννηση     11
    13.  Ονήσιλλος       8
    

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΣτΕ - Εισηγητής Κύπρου

    Ο εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [04] (Κ) Κύπρος - Οικονομική ελευθερία - 14η παγκοσμίως

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΣτΕ - Εισηγητής Κύπρου ----------------------------------------------- Ο εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Κατά την πενθήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Ούγγρος βουλευτής θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία ενώ θα μεταβεί και στα κατεχόμενα για επαφές.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία διήρκησε γύρω στη μία ώρα, ο κ. Εορσί επιφυλάχθηκε να προβεί αργότερα σε δηλώσεις.

    Αναχωρεί από την Κύπρο το απόγευμα της Πέμπτης.

    Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Κοινοπολιτείας - Κυπριακό ---------------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά αγωνίζεται κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματός μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στην 17η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας με θέμα: ''Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην προώθηση της συνοχής της χώρας''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''οι Κύπριοι βουλευτές αγωνίζονται για μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα όπως καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα προασπίζουν και προωθούν την πολιτική επαναπροσέγγισης μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Αναφέροντας ότι το συνεχιζόμενο πολιτικό πρόβλημα επηρεάζει αναπόφευκτα το ρόλο της κυπριακής Βουλής στην προώθηση της συνοχής στη χώρα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''για να επιτύχει η προσπάθεια αυτή για συνοχή στη χώρα μας επιβάλλεται όπως, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία εγκαταλείψουν την αρνητική τους στάση''.

    ''Στη Βουλή μας δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την ελπίδα ότι το Διεθνές Δίκαιο, οι Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και πιο πρόσφατα το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα για συνολική λύση στο πρόβλημά μας θα αποτελέσουν τη βάση για διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της διαίρεσης που επιβλήθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα και την ομαλή επανένωση της χώρας μας υπό μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόσθεσε ότι ''αντλούμε ελπίδα από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκύπρίων έχει εκφράσει ξεκάθαρα την επιθυμία της για εξεύρεση διευθέτησης, καθώς και από το εντυπωσιακό συναπάντημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο ακολούθησε την μερική άρση των περιορισμών στην ελευθερία της διακίνησης''.

    ''Το ξεχείλισμα συναισθημάτων φιλίας μεταξύ των απλών ανθρώπων έθαψε το μύθο του Τουρκοκύπριου ηγέτη ότι οι δυο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι για να βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους, η κυπριακή κυβέρνηση εισήγαγε δέσμη μέτρων σε πολλά θέματα.

    Σημείωσε ότι ο ρόλος των κοινοβουλίων στην προώθηση της συνοχής μιας χώρας είναι ''να επαναδιατυπώσει και να ενισχύσει την ιδέα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και να δώσει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την χρηστή διακυβέρνηση ως θεμελιώδεις και μόνιμες αρχές μας''.

    Σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα της επικοινωνίας με τους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών και τους εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''προσπαθούμε να τους φέρουμε πιο κοντά στη Βουλή ανταλλάζοντας απόψεις εθνικής σημασίας''.

    Σημείωσε ότι για την εφαρμογή πρακτικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, η κυπριακή Βουλή προωθεί τη συνοχή υιοθετώντας τη νομοθεσία που υποβάλλει η κυβέρνηση, η οποία δεν θα μπορούσε διαφορετικά να γίνει εύκολα αποδεκτή χωρίς τη στήριξη της Βουλής.

    Πρόσθεσε ότι με μια σειρά πολιτιστικών προγραμμάτων που έχει εισαγάγει η Βουλή των Αντιπροσώπων ''η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα έρχονται πιο κοντά καθώς έχουμε αναγνωρίσει το γεγονός ότι ο πολιτισμός προσφέρει γόνιμο έδαφος για να κτίσουμε πάνω στην εμπιστοσύνη και την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε μάρτυρες τρομακτικών αλλαγών, τόσο διεθνώς όσο και εντός της Κοινοπολιτείας, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική οικογένεια που αγκαλιάζει πληθώρα γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών παρουσιάζοντας έτσι μια εξαιρετική ποικιλομορφία, προσθέτοντας ότι ''καθώς η Κοινοπολιτεία άλλαζε και μεγάλωνε, το ίδιο γινόταν και με τα αντίστοιχα Κοινοβούλιά μας, που μεγάλωσαν σε μέγεθος, ανάγκες και λειτουργίες''.

    ''Είναι ξεκάθαρο ότι για να προωθηθεί η συνοχή πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, να φέρουμε το Κοινοβούλιο πιο κοντά στο λαό, να κάνουμε το θεσμό αυτό πιο αντιπροσωπευτικό υπεύθυνο και σχετικό και να τοποθετήσουμε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''η δημοκρατία και η ανάπτυξη πρέπει να είναι σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Δηλώσεις --------------------------------------------- Δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε συγκεκριμένη αλλαγή στη στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο σχήμα που θα εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα στις συνομιλίες δημιουργεί αμφιβολίες.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι από ότι φαίνεται ο κ. Ντενκτάς παραμένει συνομιλητής «και αυτό είναι αρνητική ένδειξη, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αγκυρα».

    Σημείωσε δε ότι «εάν ληφθούν άλλες αποφάσεις στην Άγκυρα, ασφαλώς και ο Ραούφ Ντενκτάς θα είναι υποχρεωμένος να τις ακολουθήσει».

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε «ότι αυτό που προς το παρόν επιδιώκει η Αγκυρα είναι να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε λόγω της αρνητικής της στάσης μέχρι σήμερα, προσπαθώντας με φραστικές και διπλωματικές μεθοδεύσεις να διαφοροποιήσει την εικόνα».

    Επεσήμανε ότι οι τελευταίες «εντός εισαγωγικών αποφάσεις παραπέμπονται» σε περαιτέρω εξέταση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στις 23 Ιανουαρίου και είπε ότι «αν θα υπάρξει αλλαγή θα διαφανεί μετά τις 23 Ιανουαρίου».

    Ερωτηθείς εάν το γεγονός ότι μένει εκτός «κυβερνητικού συνασπισμού» στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακκιντζί είναι ενδεικτικό των προθέσεων της τ/κ πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εκείνο που αναμένει η δική μας πλευρά είναι να υπάρξει αξιόπιστη εκπροσώπηση της τ/κ κοινότητας για να προωθηθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

    Επανέλαβε ακόμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα λάβει χώρα αλλαγή στην εκπροσώπηση της τ/κ κοινότητας.

    Ερωτηθείς εάν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα επηρεάσουν τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

    Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάντοτε εξαιρετικές σχέσεις και με την κυβέρνηση και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προεκλογικές διεργασίες δεν θα εμποδίσουν αυτή τη συνεργασία και δεν θα αποτελέσουν οποιοδήποτε εμπόδιο για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού όπως επιθυμεί η δική μας πλευρά.

    Πρωθυπουργός Τουρκίας - Ντενκτάς - Κυπριακό ------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι Αγκυρα και ψευδοκράτος ταυτίζονται απόλυτα σε ό,τι αφορά ''τη συνέχιση μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας των προσπαθειών εξεύρεσης διαρκούς λύσης στην Κύπρο''.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', σε δηλώσεις μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση μιας ώρας που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις στο Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε, ενημέρωσε τον Ραούφ Ντενκτάς για μελέτες που έγιναν στην Τουρκία αναφορικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    ''Είμαι ικανοποιημένος με τις απόψεις του κ. Ντενκτάς'', δήλωσε ο κ. Ερντογάν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως ''κοινός στόχος είναι η επίτευξη μια διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στο νησί στο πλαίσιο της αποστολής καλής θέλησης του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    Σύμφωνα με το ''Ανατολή'', ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται σε στενή διαβούλευση με τον κ. Ντενκτάς και το καθεστώς των κατεχομένων, ενώ σημείωσε πως στη συνάντηση αξιολογήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και οι προσπάθειες για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    ''Ως αποτέλεσμα μπορώ να σας πω ότι βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση για να συνεχίσουμε μέσα σε αλληλεγγύη και συνεργασία τις προσπάθειες για εξεύρεση διαρκούς ειρήνης και λύσης στην Κύπρο'', είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί κοινό ζήτημα, εθνικό, και πως στόχος είναι η διασφάλιση μόνιμης ειρήνης, συναίνεσης, ευημερίας και ασφάλειας και όχι επανάληψης του παρελθόντος.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον ικανοποίησε το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία διαφορά απόψεων.

    Λέγοντας ότι η καλή συνεργασία θα συνεχιστεί κατέληξε ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον του ''εθνικού στόχου''.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς επιστρέφει σήμερα στα κατεχόμενα.

    Ερντογάν - Κυπριακό - Μπους ---------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Κυπριακό και τα θέματα του Ιράκ και της τρομοκρατίας θα είναι στην ημερησία διάταξη κατά τη συνάντηση του με το Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Ο κ. Ερντογάν προέβη στις δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Γερμανία.

    Κατεχόμενα - ''Κυβερνητική συμμαχία'' ----------------------------------- Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) στα κατεχόμενα συμφώνησαν χθες στη δημιουργία λεγόμενης κυβερνητικής συμμαχίας.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο νέος «πρωθυπουργός» και αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε ότι το κόμμα του ανέλαβε έξι λεγόμενα υπουργεία και το ΔΚ τέσσερα.

    «Υπουργεία» ΡΤΚ:

    παιδείας και πολιτισμού εσωτερικών δημοσίων έργων και συγκοινωνιών υγείας και κοινωνικής στήριξης νεολαίας και αθλητισμού οικονομικών.

    «Υπουργεία» ΔΚ: εξωτερικών (Γραφείο Αντιπροέδρου) με «υπουργό εξωτερικών» τον Σερντάρ Ντενκτάς γεωργίας και δασών εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων οικονομίας και τουρισμού.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο βασικός στόχος της «κυβέρνησης» είναι η κοινωνική συμφιλίωση και λύση (του Κυπριακού).

    Ανέφερε ότι ο στόχος της νέας ψευδοκυβέρνησης θα είναι η εξεύρεση λύσης πριν από το Μάιο μέσω διαπραγματεύσεων πάνω στο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα την ημερομηνία που θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

    Ο αρχηγός του ΡΤΚ είπε ότι το νέο «υπουργικό» θα παρουσιαστεί ενώπιον του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και μετά την έγκρισή του, θα ανακοινώσει τη σύνθεση της ψευδοκυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις αμέσως μετά την έγκριση της ψευδοκυβέρνησης, ο κ. Ταλάτ απάντησε αρνητικά. «Οπως είπαμε προηγουμένως, η Τουρκία εργάζεται ακόμη (πάνω στο Κυπριακό), θα εργαστούμε μαζί για να φθάσουμε σε μια κοινή γνώμη και μετά θα κάνουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε.

    Εξάλλου, ο αρχηγός του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι ευελπιστεί ότι ο σχηματισμός της ψευδοκυβέρνησης θα βελτιώσει το δημοκρατικό πολιτισμό στα κατεχόμενα, ότι θα επιτύχει στην κοινωνική συμφιλίωση και τις προσπάθειες εξεύρεσης μίας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

    Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι μπορούν να προχωρήσουν με αυτήν την φόρμουλα, με κατανόηση και αλληλοϋποστήριξη.

    Στη συνέχεια οι δυο πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν τα σύμβολα των κομμάτων τους.

    Κατεχόμενα - ΡΤΚ - ΔΚ - ''Πρωτόκολλο συμμαχίας'' ---------------------------------------------- Οι συνελεύσεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) ενέκριναν χθες στα κατεχόμενα το ''πρωτόκολλο συμμαχίας'' μεταξύ των δυο κομμάτων για το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης.

    Η Συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε με πλειοψηφία το ''πρωτόκολλο'' ενώ η Συνέλευση του ΡΤΚ ομόφωνα.

    Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως θα συναντηθεί σήμερα με τον αρχηγό του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να συζητήσουν για το σχηματισμό του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου.

    Επίσης υπενθύμισε πως την Τρίτη λήγει η προθεσμία για την παρουσίαση του ψευδοϋπουργικού στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιοι θα συμμετάσχουν στο ''υπουργικό'' από το κόμμα του.

    Πρόσθεσε πως θα έχει συναντήσεις με τα όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος για να αποφασίσουν για τους νέους ''υπουργούς''.

    Εξάλλου ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως η Συνέλευση του κόμματός του ενέκρινε το ''πρωτόκολλο συνασπισμού'' με το Δημοκρατικό Κόμμα ομόφωνα και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΡΤΚ θα αποφασίσει για τους ''υπουργούς'' του κόμματος.

    Πρόσθεσε πως ίσως παρουσιάσουν το σχετικό κατάλογο στον Ραούφ Ντενκτάς σήμερα και θα το δημοσιοποιήσουν μετά την παρουσίασή του.

    Ερντογάν - ''Κυβέρνηση'' - Συγχαρητήρια --------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας για σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού'' στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα είναι αυτό που ανέμενε.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα, ο κ. Ερντογάν απηύθυνε συγχαρητήρια στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Κόμμα, προσθέτοντας πως ο σχηματισμός ''κυβέρνησης'' αποτελεί μια καλή εξέλιξη για την Κύπρο και τις μελλοντικές εξελίξεις.

    Ντενκτάς - ''Κυβέρνηση'' - Προσδοκίες ------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα λεγόμενη κυβέρνηση συνασπισμού των κατεχομένων θα είναι ωφέλιμη για τη ''χώρα'', σύμφωνα με τον τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου στην Κωνσταντινούπολη, μετά τα συμφωνία για σχηματισμό ''κυβέρνησης'' από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε πως προσωπική του προσδοκία από την ''κυβέρνηση'' είναι η διαφύλαξη του ψευδοκράτους καθώς και η ''ευημερία και η ευτυχία του λαού''.

    Ο κατοχικός ηγέτης κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν την αναγκαία ευαισθησία και να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ σε αυτό το σημαντικό στάδιο από το οποίο διέρχεται το Κυπριακό.

    Βρετανία - Διάσκεψη για Κυπριακό -------------------------------- Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ο αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου και ο αρχηγός του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί θα είναι ανάμεσα στους εισηγητές σε διάσκεψη για το Κυπριακό που διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο πανεπιστήμιο Warwick στο Κόβεντρι από Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητές.

    Θέμα της διάσκεψης είναι: ''Η ευκαιρία της Κύπρου για ένα εγχείρημα συμφιλίωσης''.

    Εξάλλου την Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, θα μιλήσει για το Κυπριακό σε παροικιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

    Λυσσαρίδης - Καστανίδης ----------------------- Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στα κατεχόμενα συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Προεδρεύων της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης και ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του κυπριακού ελληνισμού για τα όσα πρόσφεραν στην Κύπρο τόσο ο κ. Καστανίδης όσο και η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης είπε πως ''η υπομονή και η αντοχή μέσα στο χρόνο, η ευφυής τακτική και η αξιοποίηση διεθνών δεδομένων και συσχετισμών μπορούν να ωθήσουν τα πράγματα προς καλές εξελίξεις εντός του 2004''.

    ''Αλλωστε το 2004 είναι το έτος της Κύπρου διότι ενώνεται με τη μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε πως υπήρχε και θα υπάρχει πάντοτε μια συμπόρευση, αλλά και συναντίληψη σε θέματα που αφορούν το Κυπριακό, κάτι, που όπως είπε, ''δυναμώνει τον αγώνα μας σε αυτή τη δύσκολη πορεία που περνά ο τόπος μας''.

    ''Πρέπει όλοι να ομολογήσουμε ότι από σήμερα μέχρι το Μάιο χρειάζονται σοφοί και συνετοί χειρισμοί για να φτάσουμε στην ένταξη αλώβητοι, καθώς και να αξιοποιήσουμε, αν δεν καταφέρουμε να έχουμε λύση πριν την ένταξη, την παρουσία μας μέσα στην ΕΕ για να έχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση η οποία θα είναι προς το συμφέρον του συνόλου των Κυπρίων πολιτών ανεξάρτητα από εθνική προέλευση ή θρησκεία'', σημείωσε.

    Ο κ. Καστανίδης εξέφρασε την ευχή ότι ''θα περισσέψει λίγο μεγαλύτερη σοφία και σεβασμός στα διεθνή θέσμια, τη διεθνή νομιμότητα και στις αρχές του διεθνούς δικαίου στην άλλη πλευρά, ώστε και αυτή να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού''.

    Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης - Επίσκεψη - Δηλώσεις ------------------------------------------------- Ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε το έτος 2004 ως τη χρονιά της Κύπρου, αφού από την 1η Μαΐου «θα είναι μία από τις χώρες που εντάσσονται πλήρως στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης».

    Ο κ. Καστανίδης, ο οποίος μιλούσε χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, ο οποίος τον υποδέχθηκε.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής θα πραγματοποιηθούν επαφές ενώ θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα που αφορούν τα δύο Υπουργεία.

    Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ανέφερε ότι κατά θα συνεχιστεί η παράδοση των τελευταίων ετών με την υπογραφή του γνωστού προγράμματος «Αιγαίο - Κύπρος - Θράκη», που αναδεικνύει κοινές συμπεριφορές και πρότυπα πολιτιστικά ανάμεσα σε αυτές τις τρεις περιοχές του Ελληνισμού».

    Εξέφρασε την ευχή ότι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα οδηγήσει μαζί με όλες τις άλλες προσπάθειες που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση μαζί με την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης, στην τελική λύση του κυπριακού.

    Εξάλλου, ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους θα γίνει ενημέρωση πάνω στα τρέχοντα θέματα αλλά και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα την Κύπρο και την πορεία της στην ΕΕ.

    Ριζοκαρπασίτες - Μονή Αποστόλου Ανδρέα - Ψήφισμα ------------------------------------------------ Η Παγκοινοτική συγκέντρωση των Ριζοκαρπασιτών ενέκρινε ομόφωνα τις μέχρι σήμερα ενέργειες της Διαχειριστικής Επιτροπείας της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα και την εξουσιοδότησε να λάβει δικαστικά μέτρα για παρεμπόδιση της κατεδάφισης τμημάτων του ιστορικού μοναστηρίου και συντήρησής του ως έχει.

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στη χθεσινή συγκέντρωση, στην οποία πήραν μέρος 517 άτομα μεταξύ των οποίων εγκλωβισμένοι και απόδημοι, καθώς και όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, οι Ριζοκαρπασίτες καλούν ακόμη την Ιερά Σύνοδο ''να προκηρύξει και οργανώσει εκλογές για ανάδειξη νέας Διαχειριστικής Επιτροπείας όπως ζήτησε η υφιστάμενη σήμερα νόμιμη Διαχειριστική και να παύσει να την υποσκάπτει''.

    Οπως αναφέρουν στο ψήφισμα οι κάτοικοι της κωμόπολης ''θεωρούν την κατεδάφιση κτισμάτων της Μονής του 19ου αιώνα ως μέγιστο έγκλημα κατά του πολιτισμού, πλήγμα ανεπανόρθωτο κατά της ιστορίας, της μνήμης και της παράδοσης, ασέβεια στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία, ανοσιούργημα σε βάρος του Ελληνισμού και των απανταχού της γης Χριστιανών''.

    Σε ομιλία του στην συγκέντρωση ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς αναφέρθηκε στη σημασία του ιστορικού μοναστηριού για τον προσφυγικό κόσμο σημειώνοντας ότι ''ο Απόστολος Ανδρέας είναι η ζωή και η ύπαρξή μας, η ελπίδα μας για επιστροφή. Η χάρη του μας ενδυναμώνει, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί''.

    Το ψήφισμα των Ριζοκαρπασιτών έχει αποσταλεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια καθώς και στους αρχηγούς του πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές της Επαρχίας Αμμοχώστου.

    Εχει επίσης σταλεί στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, τον Πρόεδρο της Ελλάδας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις.

    Αποστάληκε επίσης στους Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομο, Κιτίου Χρυσόστομο, Κυρηνείας Παύλο, Λεμεσού Αθανάσιο και Μόρφου Νεόφυτο, στους Χωροεπισκόπους Σαλαμίνος Βαρνάβα, Τριμυθούντος Βασίλειο, Αρσινόης Γεώργιο και στον Επίσκοπο Κύκκου Νικηφόρο.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής ---------------------------------------------- Την αισιοδοξία του ότι το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θα εκλέξει ένα μέλος στο Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε χθες το πρωί ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    «Το Κ.Σ ΕΔΕΚ σχεδιάζει την πολιτική και οργανωτική του εκστρατεία για να δώσει αποφασιστικά και με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη των ερχομένων Ευρωεκλογών» είπε ο κ. Ομήρου σημειώνοντας παράλληλα πως «είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι και θα εκλέξουμε ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους έξι που θα στείλει η Κύπρος και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις μας σε σχέση με τα ποσοστά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών».

    Ο κ. Ομήρου τόνισε επίσης πως το γεγονός ότι το Κίνημα κατέρχεται αυτόνομο στην μάχη των Ευρωεκλογών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, στάση απομόνωσης.

    «Το ψηφοδέλτιο μας ευελπιστούμε ότι θα αποτυπώνει και θα εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές και λαϊκές δυνάμεις μέσα στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής δημοκρατικής ιδεολογίας» είπε ο κ. Ομήρου.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις διεργασίες που γίνονται μεταξύ των τ/κ κομμάτων για σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης ο κ.Ομήρου ανέφερε ότι «καταρχάς, εμείς δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις διαδικασίες, που είναι έξω από το σύνταγμα και έξω από τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας πως «εμείς θέλουμε να πιστεύουμε, ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι τα τ/κ κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξακολουθήσουν να αρθρώνουν ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο από τον λόγο του Ντενκτάς και των συμπολιτευόμενων με τον Ντενκτάς κομμάτων».

    Πρόσθεσε επίσης πως «το κατά πόσο θα επιμείνουν στις αρχές και στις απόψεις που εξέφραζαν πριν από τις λεγόμενες εκλογές, είναι κάτι που αναμένεται να δούμε είναι όμως φανερό ότι η Τουρκία επιβάλλει και πάλι τη θέση και την άποψη της».

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε τέλος την άποψη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα προχωρήσει σε σύγκληση συνομιλιών κάτω από τις παρούσες συνθήκες και την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας

    Κεντρική Επιτροπή Κ.Σ ΕΔΕΚ - Γιαννάκης Ομήρου ---------------------------------------------- Με σύνθημα «Ισχυρή Σοσιαλιστική παρουσία της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο» το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κατέρχεται αυτόνομα και προετοιμάζεται για την μάχη των Ευρωεκλογών.

    Μιλώντας στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση η ΕΔΕΚ στοιχίζει τις δυνάμεις της με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και με τα αδελφά σοσιαλιστικά κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ» προσθέτοντας πως «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εμμένουμε στην κρίσιμη διαφορά μας από τη συντηρητική παράταξη, πιστεύουμε ότι πρέπει και είναι δυνατό να αλλάξουμε την κοινωνία στο όνομα της ισότητας και της αλληλεγγύης».

    Χαρακτηρίζοντας ως εθνική αναγκαιότητα την εκπροσώπηση των Κυπρίων Σοσιαλιστών στη νέα ευρωβουλή και στη Σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τον κόσμο του Κ.Σ ΕΔΕΚ «σε συστράτευση, στοίχιση δυνάμεων με τους ευρωπαίους συντρόφους μας για μια μεγάλη και νικηφόρα μάχη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος».

    «Το ψηφοδέλτιο του κινήματος για τις Ευρωεκλογές πρέπει να αποτυπώνει το ευρύτερο δυνατό πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, πάντα στο πλαίσιο της ιδεολογίας μας, ένα ψηφοδέλτιο που θα κινητοποιεί όχι απλός το σύνολο των δυνάμεων της ΕΔΕΚ αλλά και ευρύτερες κοινωνικές και λαϊκές δυνάμεις» πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

    Αναφερόμενος στην ένταξη μας στην ΕΕ, ο κ. Ομήρου επεσήμανε πως η επιτυχία αυτή, όχι μόνο δεν πρέπει να μας εφησυχάζει αλλά αντίθετα «θα πρέπει να μας κινητοποιεί για να απαντήσουμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

    «Ενώνουμε την προοπτική μας με την προοπτική 450 εκατομμυρίων ευρωπαίων, για να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία και κοινωνική αλληλεγγύη για του σύνολο του λαού μας ένα μέλλον ειρηνικό και δημιουργικό» σημείωσε ο κ. Ομήρου.

    Παράλληλα τόνισε πως «σε αυτές τις ιστορικές για την Κύπρο στιγμές δεν ξεχνούμε τον κορυφαίο μας στόχο που είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωσης της πατρίδας μας».

    Ο Πρόεδρος του Κ.Σ ΕΔΕΚ ανέφερε πως «το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει μια ανοικτή κρίση, ένα περιφερειακό πρόβλημα που δυναμιτίζει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ευρύτερη γεωπολιτικά ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και χαρακτήρισε την επανεξέταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του αιτήματος της Τουρκίας για ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως το σημαντικότερο γεγονός που ενδέχεται να επιδράσει αποφασιστικά στις εξελίξεις.

    «Αν πράγματι ο εθνικός στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η διάνοιξη των προοπτικών για ένα ευρωπαϊκό μέλλον, θα πρέπει πολύ νωρίτερα από το Δεκέμβριο του 2004 να προχωρήσει σε κινήσεις στο Κυπριακό που θα πείθουν για την εγκατάλειψη της αδιάλλακτης στάσης της» είπε ο κ. Ομήρου σημειώνοντας πως «τόσο η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο κι οι πολλές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, με βάση τις οποίες η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον χωρίς επίλυση του Κυπριακού, θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της».

    Αναφερόμενος στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη στην Άγκυρα και το οποίο αναφέρεται σε λύση στη βάση «πραγματικοτήτων», ο κ. Ομήρου είπε πως αυτό δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας καθώς «μαρτυρά την εμμονή της Τουρκίας στις νοοτροπίες του παρελθόντος και καταδεικνύει τον επικυρίαρχο ρόλο του στρατιωτικού κατεστημένου».

    Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, καταλυτικής σημασίας για τις όποιες θετικές εξελίξεις θα είναι η πορεία του ίδιου του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

    «Αν το στρατιωτικό κατεστημένο εξακολουθήσει το επικυρίαρχο ρόλο του, οι ελπίδες για μια ουσιαστική διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης είναι ελάχιστες» είπε ο Πρόεδρος του Κ.Σ ΕΔΕΚ, σημειώνοντας παράλληλα πως «η δική μας θέση θα πρέπει να παραμείνει σταθερή και αποφασιστική και μέσα από μια στενή και αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα να ενισχύσουμε τα πολιτικά και διπλωματικά μας ερείσματα για ανακοπή των σχεδιασμών του τουρκικού κατεστημένου και λύση του Κυπριακού προβλήματος».

    Χάντμπολ - Κύπρος - Τουρκία - Ηττα ----------------------------------- Σε στενή ήττα 29-28 υποχρεώθηκε η Εθνική Ομάδα Ανδρών Χάντμπολ της Κύπρου από το αντίστοιχο συγκρότημα της Τουρκίας χθες βράδυ στο κλειστό στάδιο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης - Σύσταση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγγειλε σήμερα τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ύστερα από σύσκεψη υπό την προεδρία του, στην παρουσία των κοινωνικών εταίρων, κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στη διάρκεια του 2003 στην αγορά εργασίας, καθώς και της γενικότερης κατάστασης της ανεργίας στην Κύπρο.

    [07] (Κ) Λυσσαρίδης - Κατεχόμενα - ''Κυβέρνηση''

    Ο Προεδρεύων της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στα κατεχόμενα, ανέφερε πως η ισοψηφία που υπήρξε στις πρόσφατες ''εκλογές'' έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να διαδραματίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτιζε και θα διαδραματίζει στις κυπριακές εξελίξεις.

    [08] (Κ) Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Μπους

    Ο Προεδρεύων της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης είπε πως ο τρόπος παρέμβασης του Αμερικανού Προέδρου για λύση του Κυπριακού είναι "προσβλητικός" και εξέφρασε την απαρέσκειά του από την παρέμβαση αυτή διότι, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στις συνομιλίες αφού κληθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ χωρίς όρους.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Κυπριακό

    Οι αντιφατικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς δημιουργούν σύγχυση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει η τουρκική πολιτική ούτως ώστε να διαφανεί ποια είναι η θέση της Αγκυρας και εάν θα υπάρξουν προοπτικές προώθησης των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δικών μας θέσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να έλθει το σχέδιο Ανάν σε μια αποδεκτή κατάσταση και πως καταβάλλονται προσπάθειες αυτό να γίνει αποδεκτό από τους Τ/Κ.

    [10] (Κ) Υπουργός Αιγαίου - Αφιξη

    [11] (Κ) Ούγγρος εισηγητής - ΣτΕ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Πεπεισμένος ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργήσει συνθήκες εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και του Τ/Κ και ακολούθως λύση του Κυπριακού, εμφανίστηκε σήμερα ο εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ματίας Εορσί.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης - Σύσταση (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, στην οποία θα μετέχουν όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας, θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην προώθηση μιας διαδικασίας που προάγει τη διαφάνεια, τη συνεργασία και πάνω από όλα την ''από κοινού ευθύνη''.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε μαζί με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνό κατά την οποία εξήγγειλε τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η διατήρηση συνθηκών πλήρους απασχόλησης είναι ''όχι μόνο παράγοντας κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας και της διατήρησης και ενίσχυσης της οικονομικής ευρωστίας του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και προϋπόθεση για την κοινωνική ενσωμάτωση και την κοινωνική συνοχή''.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Οι έντονες πιέσεις ρευστοποιήσεων που δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικοί τίτλοι είχαν ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να επιστρέψει στο επίπεδο των 82 μονάδων. Με τον τραπεζικό τομέα να πρωταγωνιστεί στην πτώση της αγοράς με απώλειες σε ποσοστό 3,91%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 2,83%, κλείνοντας στις 82,02 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 629 χιλιάδες λίρες.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6997            1,7098
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1879            2,2010
    Λίρα Αγγλίας                     1,1803            1,1873
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     232,6920        234,5535
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8081          2,8305
    Δολάριο Καναδά                     2,7779          2,8001
    Κορώνα Δανίας                     12,6466         12,7477
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6511         14,7683
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4882         15,6121
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6581          2,6793
    
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,02  (-2,83)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    629.061
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    528.865    336,23  (-3,80)
    FTSE Med 100 **
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    507.967     96,23  (-3,91)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.551     70,11  (-2,20)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        982     15,55  (-2,20)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.524     56,78  (-2,66)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        630     63,10  (-1,53)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      1.575     20,56  (-2,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.925     70,13  (-0,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.268      3,30  (-1,49)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.524     11,20  (-2,35)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,78  (-0,59)
    Ξενοδοχεία                    £      5.111     37,42  (-0,66)
    Αλλες Εταιρείες               £     23.439     73,42  (-2,72)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστολή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι αύριο το πρωί θα λάβει την απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου στο Γενικό Γραμματέα.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Κυπριακό (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι αύριο το πρωί θα λάβει την απαντητική επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στην επιστολή που ο ίδιος απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου στον Γενικό Γραμματέα με την οποία του ζητά να συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Επίσης, είπε ότι υπάρχει ο χρόνος για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 εάν υπάρξει και η πολιτική βούληση, πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η περίοδος που διέρχεται το Κυπριακό και εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνομιλίες, όποτε τις συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    [18] (Κ) Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΝΤ - Συνέντευξη

    Ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξήρε τη σκληρή δουλειά που έχει επιτελέσει η Κύπρος με την οποία εξασφάλισε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ωστόσο συνέστησε την υιοθέτηση μιας στρατηγικής που όχι μόνο θα μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά θα το διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο Jeroen Kremers, Εκτελεστικός Διευθυντής στο ΔΝΤ, εκτιμά ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη όταν το έλλειμμα είναι κάτω του 3%, πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν σημαίνει κατ' ανάγκην άσχημα νέα για τον τομέα υπεράκτιων εταιρειών που φιλοξενεί το νησί και θεωρεί ότι οι κανονισμοί της ΕΕ μπορούν να βοηθήσουν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να υιοθετήσει και να εφαρμόσει καλύτερες πρακτικές στην επιτήρηση της οικονομικής αγοράς.

    [19] (Κ) Ρομάνο Πρόντι - Κυπριακό

    Την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε συνάντηση με εκπροσώπους τουρκικών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Πρόντι συναντήθηκε με ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αγκυρα στις 15-16 Ιανουαρίου, συνοεδυόμενος από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [20] (Κ) ΥΠΟΙΚ - Ελληνες Υπουργοί - Πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος''

    Στη διατήρηση του ενιαίου και αδιαίρετου χώρου Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου, ως τα σύνορα του παραμεθόριου Ελληνισμού, αποσκοπεί το πρόγραμμα ''Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος'' για τη διετία 2004 -2005, που εξήγγειλαν σήμερα από τη Λευκωσία, ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και οι Ελληνες Υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης Χάρης Καστανίδης και Αιγαίου Νίκος Σιφουνάκης.

    [21] (Κ) Ιρλανδός Υφυπουργός - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Το Κυπριακό και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι δύο θέματα που δεν μπορούν να αποσπασθούν το ένα από το άλλο, δήλωσε ο Ιρλανδός Υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντικ Ρος.

    [22] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι ο κ. Ανάν «έστειλε επιστολή προς τον Ε/Κ ηγέτη Τάσσο Παπαδόπουλο. Οπως θα φαντάζεστε, το περιεχόμενο της επιστολής συμβαδίζει με τη μακροχρόνια θέση του».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 January 2004 - 18:49:21 UTC