Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπριοι "Γιατροί του Κόσμου" - Γάζα - Ιράν - Αποστολές
  • [02] (Κ) Επιστολή Μπους - Σημίτης - Κυπριακό
  • [03] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [04] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Αλέκα Παπαρήγα
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Με κέρδη η νέα χρονιά
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Αλέκα Παπαρήγα - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ
  • [09] (Κ) ''Γενί Σαφάκ'' - Τουρκία - Κυπριακό - Συμφωνία
  • [10] (Κ) Αλέκα Παπαρήγα - ΚΣ ΕΔΕΚ

  • [01] (Κ) Κύπριοι "Γιατροί του Κόσμου" - Γάζα - Ιράν - Αποστολές

    Στη Λωρίδα της Γάζας θα βρίσκονται τις επόμενες δέκα ημέρες από σήμερα Κύπριοι γιατροί, μέλη της διεθνούς οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'', για χειρουργικές επεμβάσεις, κατά κύριο λόγο σε παιδιά.

    [02] (Κ) Επιστολή Μπους - Σημίτης - Κυπριακό

    Επιστολή στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τονίζει ότι το 2004 θα είναι ιστορικής σημασίας για την Κύπρο καθώς θα ενταχθεί στην ΕΕ ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, απέστειλε ο κ. Μπους προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [03] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 02/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7003            1,7105
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1459            2,1587
    Λίρα Αγγλίας                     1,2003            1,2075
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,2569        231,0909
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8396          2,8623
    Δολάριο Καναδά                     2,7672          2,7893
    Κορώνα Δανίας                     12,6524         12,7536
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2629         14,3770
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3770         15,5000
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6522          2,6734
    

    [04] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Αλέκα Παπαρήγα

    Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν ξεχνάμε το Κυπριακό δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επιστολή Μπους - Σημίτης - Κυπριακό ----------------------------------- Επιστολή στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους τονίζει ότι το 2004 θα είναι ιστορικής σημασίας για την Κύπρο καθώς θα ενταχθεί στην ΕΕ ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, απέστειλε ο κ. Μπους προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Σε απαντητική επιστολή του, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί μέχρι σήμερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της απροθυμίας του να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής θέλησης από πλευράς της Αγκυρας να ασκήσει την πίεση που απαιτείται, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

    Στην επιστολή του με ημερομηνία 26 Δεκεμβρίου 2003 προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, ο κ. Μπους αναφέρει ότι «ο επερχόμενος χρόνος πρόκειται να είναι ιστορικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς πραγματοποιούνται οι φιλοδοξίες της για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πιστεύουν, εδώ και καιρό, ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών στο νησί, αλλά και των συμφερόντων ασφαλείας της Ελλάδος και της Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιτευχθεί επίλυση, ούτως ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο αυτό να κλείσει», σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    «Μετά τις εκλογές στη βόρεια Κύπρο, τα μέρη θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπό τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν», γράφει ο Τζορτζ Μπους και προσθέτει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «προσφέρθηκε να επαναδραστηριοποιηθεί στη διαδικασία επίλυσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα μέρη θα δηλώσουν την πολιτική τους βούληση να οριστικοποιήσουν το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και να το θέσουν σε δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία».

    «Σας παροτρύνω να ακολουθήσετε άμεσα αυτή την προσέγγιση, την οποία έχει ομόφωνα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας και σας ζητώ να ενθαρρύνετε τον Πρόεδρο κ. Παπαδόπουλο να πράξει το ίδιο», αναφέρει ο κ. Μπους για να σημειώσει ότι εκτιμά τις «επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για την πρόθεσή του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα είναι η στιγμή για δράση», τονίζει.

    Επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ «υποστήριξαν σθεναρά τις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούσαν στην επίλυση του Κυπριακού πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002 και στη Χάγη την περασμένη άνοιξη. Θα παραμείνουμε ενεργά δραστηριοποιημένοι, θα εξαρτηθεί όμως από τους ηγέτες, ιδιαίτερα τους ηγέτες του νησιού, να επιτύχουν μια συνολική και μόνιμη συμφωνία».

    «Συνεργαζόμενοι, μπορούμε να γράψουμε ιστορία που θα ωφελήσει την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Τουρκία και όλη τη διεθνή κοινότητα», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μπους.

    Στην απαντητική επιστολή του με σημερινή ημερομηνία, ο Πρωθυπουργός Σημίτης ευχαριστεί τον κ. Μπους για το σταθερό ενδιαφέρον του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    «Η επικείμενη ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αδιαμφισβήτητα δημιούργησε μια νέα δυναμική προς την κατεύθυνση μιας συνολικής λύσης. Η κυβέρνησή μου έχει καλωσορίσει την επιθυμία, που πρόσφατα εκφράστηκε από την πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων, για λύση του κυπριακού προβλήματος και υπέρ των ωφελημάτων της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις πιέσεις τις οποίες αντιμετώπισαν, προκειμένου να υποστηρίξουν το υπάρχον status quo».

    «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επανειλημμένα ζητήσει από τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικότερα από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεών του. Εχει επίσης υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική διευθέτηση σύμφωνη προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα τύχει διαπραγμάτευσης επί τη βάσει των αναλυτικών προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει ο κ. Σημίτης.

    Σημειώνει ότι «μια τέτοια διευθέτηση και η ένταξη μιας επανενωμένης νήσου στην Ενωση θα επιτρέψει σε όλους του Κυπρίους να μοιρασθούν ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας».

    Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι «όπως ορθώς και εσείς επισημαίνετε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει καταστήσει απόλυτα σαφή την ετοιμότητά του να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, οποτεδήποτε ο κ. Ανάν το κρίνει σκόπιμο».

    «Ατυχώς, πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί μέχρι σήμερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της απροθυμίας του να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής θέλησης από πλευράς της Αγκυρας να ασκήσει την πίεση που απαιτείται, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα», αναφέρει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    «Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι ο επερχόμενος χρόνος αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την Κύπρο. Η κυβέρνησή μου έχει πλήρη συνείδηση της σημασίας του να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της νήσου και των θετικών επιπτώσεων που κάτι τέτοιο θα είχε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Θα εξακολουθήσουμε να μην φειδώμεθα προσπαθειών για την επίτευξη αυτού του σκοπού», αναφέρει ο κ. Σημίτης για να τονίσει ότι «με χαρά» διαπιστώνει ότι και «οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να παραμείνουν ενεργά εντεταγμένες σε αυτή την προσπάθεια».

    Δημήτρης Χριστόφιας - Αλέκα Παπαρήγα ------------------------------------ Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογικές αναμετρήσεις και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν ξεχνάμε το Κυπριακό δήλωσε σήμερα στη Λευκωσία η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από δίωρη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Παπαρήγα είπε ότι εκείνο που ενδιαφέρει είναι όπως επιλυθεί το Κυπριακό όσο γίνεται πιο γρήγορα.

    ''Οσο περνάει ο χρόνος και δεν λύνεται, έχουμε κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε όλοι'', είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευχή το Κυπριακό να επιλυθεί με τον καλύτερο τρόπο.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι με την κ. Παπαρήγα έγινε σε βάθος ανάλυση των εξελίξεων του κυπριακού προβλήματος που σχετίζονται με τις προσπάθειες αναζωογόνησης του διαλόγου.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η κ. Παπαρήγα και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενδιαφέρθηκε για τις εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα. Ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για την πιθανή συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και του διεθνούς παράγοντα σε σχέση με τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

    Συμφωνούμε απόλυτα, είπε η κ. Παπαρήγα, ότι πρέπει να διασφαλιστεί ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ομόσπονδο κράτος, στη βάση της διζωνικής-κοινοτικής ύπαρξής του, ένα κράτος που θα είναι ανεξάρτητο και οπωσδήποτε ασφαλές.

    Η πείρα και του δικού μας κόμματος, σημείωσε, έχει δείξει ότι οι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν απολύτως ειρηνικά μεταξύ τους. Το ΑΚΕΛ, είπε, είναι ένα κόμμα που ξεχωρίζει γι' αυτή τη μακρόχρονη προσπάθεια του, αναφέροντας ότι οι διαφορές δεν μπορεί παρά να είναι μόνο στη βάση των ταξικών συμφερόντων, πολιτικών αντιπαραθέσεων και όχι σε καμία άλλη βάση.

    Εμείς θα προσπαθήσουμε, συνέχισε, και μέσα στον προεκλογικό αγώνα να προβάλλουμε το Κυπριακό, να ασκήσουμε κάθε δυνατή πίεση από την πλευρά μας ούτως ώστε να υπάρχει συνεχής υπεράσπισή του.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, εάν υπάρχει διεθνής πολιτική βούληση, το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί με την άσκηση απαιτούμενης πίεσης προς την τουρκική πλευρά και σθεναρής υπεράσπισης του δικαιώματος Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουν ελεύθεροι μέσα σε ένα ενιαίο κράτος.

    Σε ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η κ. Παπαρήγα είπε ''ότι αυτό έχει αναγγελθεί, μένει απλώς ο καθορισμός ποια Κυριακή του Μαρτίου απ΄ ότι φαίνεται θα γίνουν οι εκλογές''.

    Κληθείσα να σχολιάσει ότι βάση της σεναριολογίας εκτιμάται ότι θα υπάρξει μοντέλο διαρκείας στην κυβέρνηση, η κ. Παπαρήγα δήλωσε:

    ''Εμείς στο ΚΚΕ θεωρούμε ότι η πολιτική πράξη του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης, δεν αφορά ένα συγκεκριμένο πρόσωπο όσο κι αυτό είναι Πρωθυπουργός κι έχει την ευθύνη του, επομένως εμείς δεν δίνουμε τη μάχη με τα πρόσωπα, δίνουμε τη μάχη με τις πολιτικές που ακολουθούμε κι αυτό αφορά όχι μόνο την πολιτική του ΠΑΣΟΚ αλλά και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί ο ελληνικός λαός από τη μάχη των προσώπων''.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με την κ. Παπαρήγα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κοινή δράση των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.

    Εχουμε καταλήξει, είπε, στην ανάγκη να αναληφθούν και νέες πρωτοβουλίες ούτως ώστε να γίνει ζωή και πράξη αυτή η κοινή δράση για να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση και οι επιπτώσεις από την νέα τάξη πραγμάτων που επιβάλλουν οι Αμερικανοί και να εκφραστεί όσο πιο θερμά η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε στο ΚΚΕ κάθε επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.

    Κύπριοι ''Γιατροί του Κόσμου'' - Γάζα - Ιράν - Αποστολές ------------------------------------------------------- Στη Λωρίδα της Γάζας θα βρίσκονται τις επόμενες δέκα ημέρες από σήμερα Κύπριοι γιατροί, μέλη της διεθνούς οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'', για χειρουργικές επεμβάσεις, κατά κύριο λόγο σε παιδιά.

    Δεύτερη αποστολή Κυπρίων γιατρών της οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' αναχωρεί ενωρίς αύριο το πρωί για το Ιράν, για περίθαλψη θυμάτων του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα.

    Γύρω στις 6 σήμερα το απόγευμα, η αποστολή των γιατρών που βρίσκεται στη Γάζα, θα διενεργήσει την πρώτη χειρουργική επέμβαση. Κατά την εκεί παραμονή της σκοπεύει να χειρουργήσει εκατό και πλέον περιστατικά.

    Η ιατρική εργασία που πρέπει να επιτελέσει κατά την αποστολή της η ομάδα των ''Γιατρών του Κόσμου'' είναι να εξετάσει όλα τα παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα που οφείλονται σε γενετικούς λόγους. Η αποστολή μεταφέρει επίσης ιατροφαρμακευτικό υλικό αξίας 10.000 λιρών.

    Η αποστολή των ''Γιατρών του Κόσμου'' απαρτίζεται από τρεις παιδοχειρουργούς και δύο εκπαιδευτικούς που θα διενεργήσουν τις επεμβάσεις στα 100 παιδιά που αναμένουν να χειρουργηθούν. Οι επεμβάσεις θα γίνουν στο νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα.

    Τα μέλη της αποστολής μαζί με μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα καταβάλουν προσπάθεια για αποξήρανση του έλους που δημιουργήθηκε στο κέντρο της Γάζας από απόβλητα που απορρίπτουν τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Εβραίοι, το οποίο προκαλεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση με τρομερές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού.

    Μετά την αποξήρανση του έλους, στο χώρο θα δημιουργηθεί το ''Πάρκο της Κύπρου'', όπως το έχουν ονομάσει οι Παλαιστίνιοι.

    Δεύτερη αποστολή τεσσάρων Κυπρίων γιατρών μελών της οργάνωσης ''Γιατροί του Κόσμου'' αναχωρεί αύριο για το Ιράν για περίθαλψη θυμάτων του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα.

    Προγραμματίζει να μεταφέρει εκατό κιλά ιατροφαρμακευτικό υλικό, κυρίως εναίσιμα αντιβιοτικά, παυσίπονα και αντιπυρετικά.

    Στόχος της συγκεκριμένης αποστολής είναι η διερεύνηση και η καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν στον Ιράν, με στόχο να ακολουθήσει η δεύτερη κύρια αποστολή, η οποία θα μεταφέρει και το μεγαλύτερο όγκο σε ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Σχέδιο λύσης Κυπριακού -------------------------------------- Η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' αναδημοσιεύει από την τουρκική ''Γενί Σαφάκ'' τις πρόνοιες του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακό το οποίο ετοίμασε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ο τουρκικός στρατός αντί να αποχωρεί από την Κύπρο στους 29 μήνες, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν, αποχωρεί στους 40 ή 60 μήνες, ενώ ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που θα παραμείνει στο νησί από έξι χιλιάδες, όπως αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν, θα παραμείνουν εννέα με δέκα χιλιάδες και θα αποχωρήσει πλήρως με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Το σχέδιο Ανάν προβλέπει την παραχώρηση της υπηκοότητας της ΕΕ σε 52 από τις 60 χιλιάδες έποικους που εγκαταστάθηκαν στο νησί και πήραν τη λεγόμενη τ/κ ιθαγένεια, ενώ το τουρκικό σχέδιο προνοεί την παραχώρηση της υπηκοότητας της ΕΕ σε όλους τους έποικους.

    Για το θέμα της ανταλλαγής περιουσίων, η Αγκυρα προτείνει τη φόρμουλα που εφαρμόστηκε κατά την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει ετοιμάσει και 14 χάρτες οι οποίοι συνοδεύουν το σχέδιο.

    Ψευδοβουλή - Νέος ''Πρόεδρος'' ---------------------------- Συνέρχεται σήμερα στα κατεχόμενα η ψευδοβουλή για να εκλέξει το νέο ''πρόεδρο''.

    Για εκλογή ''προέδρου'' απαιτείται πλειοψηφία 50%+1 και αν στις τέσσερις πρώτες ψηφοφορίες δεν εξασφαλιστεί το ποσοστό αυτό, στην πέμπτη ψηφοφορία οι ''βουλευτές'' θα επιλέξουν μεταξύ των δύο επικρατεστέρων, όπως αναφέρει ο τ/κ Τύπος.

    Εξάλλου από σήμερα επαναρχίζουν οι επαφές για σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού''.

    Ο εντολοδόχος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος έκανε ήδη τις πρώτες του επαφές με αριθμό κομμάτων χωρίς αποτέλεσμα.

    Επιθυμία της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι ο σχηματισμός ''κυβέρνησης ευρείας αποδοχής''.

    Ιρλανδία - Προεδρία ΕΕ ----------------------- Η ολοκλήρωση της ιστορικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την εισδοχή, την 1η Μαϊου, δέκα νέων μελών περιλαμβανομένης της Κύπρου και η επίτευξη συμφωνίας πάνω στο Σύνταγμα της ενωμένης Ευρώπης είναι οι κυρίαρχες προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας, που άρχισε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    Τις προτεραιότητες προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και προεδρεύων αυτό το εξάμηνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν, στη διάρκεια επίσημης τελετής το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, κατά την οποία έγινε η έπαρση της σημαίας της ΕΕ δίπλα στην ιρλανδική σημαία στο Κάστρο του Δουβλίνου.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αχερν σημείωσε ότι η ατζέντα της Ιρλανδικής Προεδρίας είναι ''απαιτητική και περίπλοκη'', τόνισε όμως την αποφασιστικότητα της χώρας του να εργαστεί για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.

    ''Αρχίζουμε σήμερα, αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε την Ευρώπη και να δείξουμε ότι η χώρα μας μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι σε θέση να είναι εξίσου αποτελεσματική με οποιαδήποτε άλλη χώρα'', είπε.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο στόχο της επίτευξης συμφωνίας πάνω στο Σύνταγμα της ενωμένης Ευρώπης, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει ομοφωνία. ''Η επιθυμία να οικοδομήσουμε ομοφωνία θα είναι η κινητήρια δύναμή μας'', τόνισε.

    Ο κ. Αχερν είπε ότι μετά την αποτυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, έχει αρχίσει μια διαδικασία ''περισυλλογής και διαβούλευσης'' και προανήγγειλε ότι στη σύνοδο κορυφής το Μάρτιο θα ανακοινώσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ''πώς και πότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε'' σε σχέση με την υιοθέτηση του Συντάγματος.

    Το πρόγραμμα δράσης της Ιρλανδικής Προεδρίας θα συζητήσει διεξοδικά ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε συνάντησή τους στο Δουβλίνο στις 6 Ιανουαρίου. Παρόμοιες συζητήσεις θα γίνουν παράλληλα μεταξύ των μελών της Ιρλανδικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τις διαβουλεύσεις αυτές, οι κ. Αχερν και Πρόντι θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική συνέντευξη στο Κάστρο του Δουβλίνου.

    Κυριάκος Χαραλαμπίδης - Βραβείο ''Ουράνη'' ---------------------------------------- Η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη το βραβείο ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, χαρακτηρίζοντάς τον ''αιφνιδιαστικά πρωτότυπο, άριστο σκοπευτή του απρόοπτου και αποτελεσματικό αναμίκτη οξύτητας και απαλύνσεων''.

    Στην έκθεσή του, η οποία διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων για το 2003 που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Νικόλαος Ματσανιώτης σημειώνει πως το έργο του Κυριάκου Χαραλαμπίδη ''διαπνέεται από ένα σύγχρονο, οικουμενικό και απόλυτα μοντέρνο πνεύμα''.

    Προσθέτει πως ο ποιητής, ''με τα εξαίρετα ελληνικά του, καλλιεργεί μια γλώσσα που δεν είναι μόνο όργανο επικοινωνίας και συνεννόησης, αλλά λειτουργεί και ως θεμελιακό υποστασιακό στοιχείο''.

    Αναφορά από τον κ. Μπατσανιώτη γίνεται και στην ''ιδιαιτερότητα της καταγωγής'' του Κύπριου ποιητή, ο οποίος γεννήθηκε το 1940 στην κατεχόμενη Αχνα της επαρχίας Αμμοχώστου.

    ''Παρά την ιδιαιτερότητα της καταγωγής του, παρά το ότι βασανιστικά εκκρεμεί μέσα του η μετέωρη μοίρα της Κύπρου, η προσφορά του εν τούτοις δεν είναι εγκλωβισμένη σε εθνικές εμμονές, όσο και αν πιστεύει ότι είναι ουσιώδης ο ρόλος της Κύπρου στην ολοκλήρωση του Ελληνικού Ψηφιδωτού'', αναφέρει στην έκθεσή του ο Νικόλαος Μπατσανιώτης.

    Εκτενή ήσαν τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου για τις βραβεύσεις της Ακαδημίας Αθηνών.

    Το ''ΕΘΝΟΣ'' χαρακτηρίζει ''θετική την έκπληξη των αθανάτων να βραβεύσουν τον Κύπριο ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη'' ενώ όπως ο ίδιος δήλωσε για τη βράβευσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Απογευματινή'' των Αθηνών, ''είναι δικαίωση της όλης πορείας και της προσφοράς μου. Προσφέρω την τέχνη μου στην πατρίδα μου που αγαπώ, και μέσω αυτής, σε όλο τον κόσμο''.

    Η ''Ελευθεροτυπία'' σε γράφει ότι ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης αφιερώνει το βραβείο στην πατρίδα του, την Κύπρο, αλλά και στην ποίηση, ''που μου παρέχει τα μέσα να παραμείνω πτωχός'', όπως ο ίδιος είπε.

    Συνέχισε λέγοντας πως το βραβείο ''μεγεθύνει το αίσθημα ευθύνης μου τόσο απέναντι στην τέχνη που υπηρετώ, την ποίηση, όσο και απέναντι στην πατρίδα. Για μένα μόνο μέσα από την αγάπη προς την πατρίδα ανακαλύπτει κανείς τον οικουμενικό άνθρωπο''.

    Δηλώσεις του Κυριάκου Χαραλαμπίδη δημοσιεύει και ο ''Ελεύθερος Τύπος'' σύμφωνα με τον οποίο ο Κύπριος ποιητής ανέφερε πως ''πέρα από την ικανοποίηση που δίνει το βραβείο δημιουργεί και δεσμεύσεις. Μια αυτοδέσμευση ως προς το να συνεχίσεις να υπηρετείς την τέχνη με αφοσίωση. Η τέχνη είναι ο κλήρος μου. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για μένα από το να συνεχίσω αυτό το δύσκολο και ανηφορικό δρόμο''.

    ''Για να φτάσεις σε ένα ξάγνατο πρέπει να σηκώσεις πέτρες που είναι πολύ βαριές, να ανακαλύψεις το ειδικό βάρος των λέξεων. Και αυτό είναι ευθύνη όσων θέλουν να υπηρετούν την οικουμενική τέχνη και τον άνθρωπο'', είπε ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Με κέρδη η νέα χρονιά

    Με κέρδη υποδέχθηκε το 2004 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας συνέχεια στην ανοδική πορεία των τελευταίων τριών συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στην πρώτη συνάντηση του νέου έτους σημαντική άνοδο της τάξης του 1,44%, κλείνοντας στις 81,74 μονάδες, με το σύνολο σχεδόν των κλαδικών δεικτών να κινείται ανοδικά. Το αγοραστικό ενδιαφέρον παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 326 χιλιάδων λιρών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 40% του ημερήσιου τζίρου.

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,74  ( 1,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    326.696
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    218.078    331,17  ( 1,43)
    FTSE Med 100 **                             5.874,49  ( 0,22)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    192.489     94,58  ( 1,54)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.289     71,00  ( 1,76)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.538     15,70  ( 3,22)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.288     57,51  ( 0,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.634     63,51  (-0,75)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.418     20,89  ( 3,93)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.557     70,35  ( 0,93)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.029      3,30  ( 0,61)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.716     11,19  ( 3,71)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,24 (-11,84)
    Ξενοδοχεία                    £      1.922     37,70  ( 1,65)
    Αλλες Εταιρείες               £     22.124     73,85  ( 0,72)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Αλέκα Παπαρήγα - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ

    Η σωστή λύση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες Ε/Κ και Τ/Κ θα δράσουν από κοινού και ενωμένα και διεκδικώντας τα σύγχρονα αιτήματά τους, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι ''ακούγονται διάφορες ημερομηνίες τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με τις οποίες το Κυπριακό πρέπει να έχει κλείσει, σε σύνδεση με την επισημοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ή και την έναρξη επίσημα του διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία''.

    [09] (Κ) ''Γενί Σαφάκ'' - Τουρκία - Κυπριακό - Συμφωνία

    Η Αγκυρα επιδιώκει συμφωνία στο Κυπριακό βάσει του σχεδίου Ανάν πριν τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η οποία θα εφαρμοσθεί πλήρως μετά τον Δεκέμβριο του 2004, οπόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Γενί Σαφάκ''.

    [10] (Κ) Αλέκα Παπαρήγα - ΚΣ ΕΔΕΚ

    Το ΚΚΕ διά της Γενικής Γραμματέας του κόμματος Αλέκας Παπαρήγα επανέλαβε ότι στο Κυπριακό μία λύση είναι δυνατή, εφικτή και βιώσιμη, αυτή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 2 January 2004 - 21:10:20 UTC