Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επικόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) ΣτΕ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Συνέντευξη Ολλανδού αντιπροσώπου

  • [01] (Κ) Επικόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η περιοδεία του Ειδικού Συντονιστική του Στέιτ Ντιπαρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και η θέση των ΗΠΑ ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση λύσης του Κυπριακού, οι διεργασίες για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, η αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και η εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι αυτή αποτελεί ''κίνηση εντυπωσιασμού'' με αποδέκτες τις ΗΠΑ και τη ΕΕ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Γουέστον προς Αγκυρα: Αλλάξτε σχέδια'', γράφει ότι απορρίπτοντας ευθέως και δημοσίως τις τουρκικές μεθοδεύσεις για νέα σχέδια λύσης του Κυπριακού, στόχος των οποίων είναι το προσπέρασμα του σχεδίου Ανάν, ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον επανέλαβε στην Αγκυρα ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση για λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο του 2004. Αλλού γράφει ότι σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κατατέθηκε στην βρετανική Βουλή χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και συγχαίρει τους ηγέτες της ''αντιπολίτευσης''.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ξέγραψε τον Ντενκτάς ο Ερντογάν'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι έτοιμη να απαλλαγεί από την παρουσία του Ραούφ Ντενκτάς στην πολιτική σκηνή, εμφανίζεται η Αγκυρα, με στόχο να βελτιώσει τη δική της εικόνα για να πετύχει τις ευρωπαϊκές της επιδιώξεις. Προσθέτει ότι το σχέδιο της Αγκυρας ''προνοεί αποδυνάμωση του κ. Ντενκτάς με φημολογία και διαρροή στοιχείων που αφορούν το βίο και την πολιτεία του κατοχικού ηγέτη''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Cypronetwork για την κατάσταση της οικονομίας της Κύπρου το χρόνο που πέρασε, το 47% των Κυπρίων εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας χειροτέρευσε το τελευταίο δωδεκάμηνο.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Σκηνικό 'Τύπου Χάγης''' και γράφει πως η επόμενη μέρα των ''εκλογών'' της 14ης Δεκεμβρίου προκαλεί σωρεία ζυμώσεων στην Αγκυρα και στα κατεχόμενα, ενώ ταυτόχρονα κινητοποιεί τους πάντες (ΟΗΕ-ΗΠΑ-ΕΕ), ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης. Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να επαναλάβει την πρωτοβουλία του με βάση το σχέδιο Ανάν, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε προσφυγή σε δημοψηφίσματα, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς προσανατολίζεται να περάσει στις ελεύθερες περιοχές για επαφές με ε/κ κόμματα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Βάλτε φρένο στις αυξήσεις'', γράφει ότι τη λήψη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για τερματισμό των αλυσιδωτών αυξήσεων στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, εισηγούνται οι κοινωνικοί εταίροι. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία με τον Ελληνα Υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη εισηγήθηκε, μεταξύ άλλων, την σύγκληση μια ''τετραμερούς'' διάσκεψης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Ε/Κ και Τ/Κ με σκοπό τη λύση του Κυπριακού. Προσθέτει ότι η διαδικασία να είναι στη βάση του Ντέιτον και τα εμπλεκόμενα μέρη να μην εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά μόνο όταν καταλήξουν σε συμφωνία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στήνουν σκηνικό νέων 'εκλογών''', γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προωθεί απτόητος τους σχεδιασμούς του με στόχο την επανάληψη της ψηφοφορίας, προκειμένου να επανακτήσει πλήρως τον έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές και να αποδυναμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Αλλού γράφει ότι έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε δύο ξένους δορυφορικούς ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν κατά κύριο λόγο στη Μέση Ανατολή και δύο πρεσβείες λαμβάνει η Αστυνομία, μετά τη διαβίβαση κατεπείγοντος μηνύματος από τους Αμερικανικές Υπηρεσίες περί ενδεχόμενου διενέργειας τρομοκρατικού κτυπήματος.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αλλάζει τακτική η Αγκυρα'' και γράφει ότι προς αλλαγή τακτικής οδεύει η Αγκυρα στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να εξυπηρετήσει τόσο το στόχο της αναγνώρισης του ψευδοκράτους και την ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο όσο και τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε τη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Ερντογάν και Ντενκτάς ως ''κινήσεις εντυπωσιασμού'' με αποδέκτες την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Ερντογάν - Ντενκτάς - Αντιπαράθεση - Ανάν Αγνοούμενοι ----------------------------------------------------------- Ως ''κινήσεις εντυπωσιασμού'' με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τη δημόσια αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και το θέμα του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά παραμένει έτοιμη για έναρξη διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν, όποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ένα γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται και από την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον κ. Ανάν.

    Ο κ. Ερντογάν, ανέφερε ο κ. Ιακώβου, ''βρίσκεται κάτω από σοβαρές διεθνείς πιέσεις να δείξει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο αν θα έχει οποιεσδήποτε πιθανότητες η τουρκική αίτηση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και πιστεύω ότι αυτή η δημόσια αντιπαράθεση έχει και στόχο να εντυπωσιαστούν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ ότι η Τουρκία κάνει το παν για να πειστεί και ο κ. Ντενκτάς να συνεργαστεί''.

    Ο κ. Ιακώβου παραδέχθηκε ότι ''υπάρχει πρόβλημα στον καθορισμό της ψευδοκυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί μία νευρικότητα'.

    Αφού επανέλαβε την πολυγλωσσία γύρω από το Κυπριακό που παρατηρείται στην Αγκυρα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ''λέγει και διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές χρονικές περιόδους'' σε σχέση με το Κυπριακό.

    Εξάλλου, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η επιστολή του κ. Ανάν προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για το θέμα των αγνοουμένων, εντάσσεται στις προσδοκίες του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού για κινητικότητα γενικά στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ήγειρε το θέμα των αγνοουμένων στον κ. Ανάν όταν συναντήθηκε μαζί του στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    ''Ο ΓΓ πρέπει να κρίνει ότι ενόψει της ελεύθερης επικοινωνίας πλέον οι συνθήκες είναι ώριμες για να αρχίσουν κάποιες διερευνητικές ενέργειες και το εντάσσει μέσα στην προσδοκία του για κινητικότητα γενικά στο Κυπριακό'', κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    Βρετανική Βουλή - Κυπριακό - Σχέδιο ψηφίσματος ---------------------------------------------- Η πλειοψηφία των Τ/Κ τάχθηκε υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε στη Βουλή με πρόταση έξι Εργατικών βουλευτών και ενός Συντηρητικού και το οποίο αναφέρεται στο αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

    Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προσπάθειες της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' προς μια λύση που θα κάνει δυνατή την ένταξη της Κύπρου ως ενωμένης νήσου τον Μάιο του 2004 ύστερα από 30 χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής.

    Συγχαίρει επίσης τους Τ/Κ πολιτικούς Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Μουσταφά Ακιντζί, Ιζέτ Ιζτσιάν και Αλί Ερέλ ''για την επιτυχία τους παρά την ατμόσφαιρα του εκφοβισμού της εξαγοράς και της νοθείας των εκλογικών καταλόγων''.

    Οι Εργατικοί βουλευτές είναι οι Andrew Dismore, Rob Harris, Alan Meale, Alan Simpson, Hywel Francis και David Lepper. Ο Συντηρητικός είναι ο Bob Spink.

    Εξάλλου, ο Εργατικός βουλευτής Rudi Vis στην τελευταία συνεδρία πριν από τη διακοπή των εργασιών της βρετανικής Βουλής, στην ατζέντα της οποίας περιελάμβανε και το Κυπριακό, εξέφρασε απαισιοδοξία για τις προοπτικές λύσης ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα δεδομένου ότι το κλειδί ανήκει στην Αγκυρα και αυτή δεν έδειξε σημεία θέλησης να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Vis ζήτησε επίσης από την βρετανική κυβέρνηση να επιμείνει στη θέση ότι μεταξύ άλλων αλλαγών στην Τουρκία, η λύση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Ο Συντηρητικός Bob Spink συνεχάρη τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα για τη νίκη τους την οποία χαρακτήρισε αξιοσημείωτη και αξιέπαινη ιδιαίτερα όταν ληφθούν υπόψη η ατμόσφαιρα των απειλών, η διαφθορά και η νοθεία των εκλογικών καταλόγων.

    Ζήτησε ακόμα από τη βρετανική κυβέρνηση ενεργότερο ρόλο προς την Αγκυρα ώστε αυτή να πιέσει τον Ντενκτάς για μια λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ενας άλλος βουλευτής των Συντηρητικών, ο Oliver Heald, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο σαν τραγωδία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ θα αποτελούσε ένα ευτυχές γεγονός για μια ωραία νήσο με ένα φιλικό και φιλόξενο λαό.

    Απαντώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Phil Woolas αναφέρθηκε στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο ότι πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στην επιθυμία των Τ/Κ.

    ΑΔΗΚ - 2ο Παγκύπριο Συνέδριο ---------------------------- Ο Ντίνος Μιχαηλίδης επανεκλέγηκε χθες βράδυ χωρίς ανθυποψήφιο, Πρόεδρος του ΑΔΗΚ, στο 2ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

    Στην ομιλία του ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε ότι «σήμερα, το ΑΔΗΚ δικαιούται να ατενίζει όλους τους συμπολίτες μας στα μάτια γιατί δεν αποστασιοποιήθηκε ποτέ από τα κοινά και δεν απομονώθηκε ποτέ στα κομματικά του στεγανά», προσθέτοντας πως το Κίνημα «άκουσε και ακούει τις σκέψεις, τις έγνοιες και τους προβληματισμούς του λαού και συμμετέχει στις προσδοκίες, στις ανησυχίες και τα οράματα του».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως «το σχέδιο Ανάν αποτελεί πράγματι μια αξιοπρόσεκτη βάση, για μια εκτεταμένη όμως και ουσιαστική διαπραγμάτευση, με στόχο την καλοπροαίρετη και εκ συμφώνου επαναδιατύπωση του, όσο δυνατό πλησιέστερα, προς ένα κείμενο δημοκρατικό, ορθολογιστικό, λειτουργικό», σημειώνοντας παράλληλα πως το σχέδιο Ανάν «ως έχει, δεν έχει πιθανότητες ή δυνατότητες να συνδράμει αποφασιστικά στην ειρήνη και μόνιμη επανένωση του κατεστημένου και μοιρασμένου μας νησιού».

    Oσον αφορά την ένταξη μας στην ΕΕ ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ είπε πως «το Κίνημα θεωρεί την μέρα της πλήρους ένταξης της πατρίδας στην Ενωμένη Ευρώπη, σαν τον ιστορικότερο σταθμό στην πρόσφατη ιστορία της... και ολοένα και πιο πολύ θα εναποθέτουμε τις ελπίδες και τους κάθε λογής πολιτικούς και αναπτυξιακούς σχεδιασμούς μας, στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ολοένα και πιο πολύ, η Ευρωπαϊκή καθημερινή πραγματικότητα θα δείχνει τον δρόμο προς μια ομαλή και μακρόχρονη ρύθμιση της λειτουργίας του ενωμένου κράτους και της συμπεριφοράς των πολιτών του».

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία του και στις Ευρωεκλογές σημειώνοντας πως το Κίνημα, με απόφαση των συλλογικών του οργάνων κατέληξε στο να μην διεκδικήσει από μόνο του τις ευρωεκλογές του 2004.

    Χαιρετισμό στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΔΗΚ απηύθυναν μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, Αρχηγοί και εκπρόσωποι Κυπριακών και Ελληνικών Κομμάτων όπως επίσης και εκπρόσωπος του τ/κ κινήματος Πατριωτικής Ενότητας.

    Βαυαρία - Πανεπιστήμιο - Εκδήλωση - Κύπρος ----------------------------------------- Οι πλέον σημαντικές συνέπειες της εισβολής, η προσφυγοποίηση 200 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων, το δράμα των αγνοουμένων καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ήταν τα θέματα που προβλήθηκαν πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Wuerzburg της πόλης της Βαυαρίας, όπου πραγματοποιήθηκε πολιτική εκδήλωση για την Κύπρο με τίτλο ''Κύπρος προβλήματα και προοπτικές''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε ομιλία του στην εκδήλωση έκανε εκτενείς αναφορές για το παράνομο της τουρκικής εισβολής και κατοχής με παραθέσεις αναφορών από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ειδικούς στο Διεθνές Δίκαιο.

    Στην ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, Μιχάλης Κουμίδης, ο Εκπρόσωπος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα τετελεσμένα που δημιούργησε η Τουρκία, όπως η παράνομη μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας του κατοχικού καθεστώτος και η μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία με στόχο την αλλοίωση της δημογραφικής δομής της νήσου.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ομίλοι ----------------------------------- Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε χθες βράδυ στο Παραλίμνι τον Απόλλωνα με 1-0, στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο Ποδόσφαιρο.

    Επίσης στους άλλους χθεσινοβραδινούς αγώνες, το ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ τη Πάφου με 3-0, η ΑΕΛ νίκησε στο Τσίρειο τη Σαλαμίνα με 1-0, ο Ερμής ηττήθηκε στην Αραδίππου από τον Ολυμπιακό με 0-5 και ο ΑΣΙΛ Λύσης ηττήθηκε στο γήπεδο ''Γρηγόρης Αυξεντίου'' από τον Εθνικό Αχνας με 1-2.

    [03] (Κ) ΣτΕ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Συνέντευξη Ολλανδού αντιπροσώπου

    Ως ''πρόσκαιρη διευθέτηση'' χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση κατά πλειοψηφία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στην υπόθεση Λοϊζίδου ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ολλανδίας πρέσβης Γιοχάνες Λάντμαν, η χώρα του οποίου προεδρεύει του ΣτΕ αυτό το εξάμηνο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να επανενεργοποιηθεί το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων, πράγμα που θα αυξήσει την πίεση στην Τουρκία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 21 December 2003 - 18:49:08 UTC