Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Κακλαμάνης
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων
  • [07] (Κ) ΗΠΑ - "Ουάσιγκτον Τάιμς" - Αρθρο - Κύπρος
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κακλαμάνης - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Ιταλική Προεδρία - ΕΕ - Σύνταγμα
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Εξ ' αποστάσεως σύνδεση
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τελετή προπομπής
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [18] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Αποτελέσματα Εννιαμηνίας
  • [19] (Κ) ΣτΕ - Λοϊζίδου - Αναβολή
  • [20] (Κ) Πλήρεις δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα
  • [21] (Κ) Δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
  • [22] (Κ) Σουηδική Κυβέρνηση - Κύπρος - Πρεσβευτής
  • [23] (Κ) ΟΠΑΚ - Τ/κ Οργάνωση Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες - Εκδήλωση
  • [24] (Κ) ΣτΕ - Αναβολή - Λοϊζίδου - Κείμενο κυρώσεων
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Κακλαμάνης

    Με δύο χωριστές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνοδεύεται και από τη σύζυγό του Φωτεινή, θα έχει στις 9.30 το πρωί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ημίωρη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ στις 10.15 θα μεταβεί στην Βουλή των Ελλήνων για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σώματος.

    Ο κ. Κακλαμάνης θα απονείμει στον Κύπριο Πρόεδρο το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Στις 14.30 στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή προπομπής του Προέδρου Παπαδόπουλου και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, αποτελούμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Χριστόδουλο Πασιαρδή και το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσο Τζιωνή.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κοινή θέση Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτή διαπιστώθηκε κατά τις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην Αθήνα και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο θέμα της εφαρμογής από την Τουρκία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, δεσπόζουν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλουν επίσης την εκλογή του Αντώνη Κουταλιανού στην θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ, τα ελπιδοφόρα μηνύματα για τις τουριστικές αφίξεις το 2004, καθώς και την προειδοποίηση της Κεντρικής Τράπεζας για απότομη πτώση των τιμών των ακινήτων στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταγράφουν τον Τάσσο οι ξένοι'' γράφει ότι "παρ' όλο ότι στο εσωτερικό δεν δόθηκε η σημασία των παλινδρομήσεων και του απορριπτισμού του Προέδρου Παπαδόπουλου, παρά τις αντιδράσεις των προοδευτικών Τ/Κ, στο εξωτερικό παίρνει διαστάσεις με ορατό τον κίνδυνο να επηρεαστεί η συμπεριφορά του διεθνούς παράγοντα στο Κυπριακό με καταστροφικές συνέπειες". Αλλού γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται σήμερα εκτός απροόπτου να εγκρίνει πρόταση νόμου με την οποία υποχρεούται να απέχει των καθηκόντων του, οποιοδήποτε μέλος Δημοτικού Συμβουλίου ή Κοινοτικού Συμβουλίου, εναντίον του οποίου διεξάγεται έρευνα.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα γράφει ότι σε ''προεκλογική'' συγκέντρωση στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του κόμματος Λύση και ΕΕ Αλί Ερέλ, δήλωσε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι οι Τ/Κ έρχονται να διεκδικήσουν ''με το έτσι θέλω" τα δικαιώματά τους. "Ερχόμαστε με το χωριστό κράτος μας που εμείς διοικούμε, τη χωριστή θρησκεία μας και τον πολιτισμό μας'', συνέχισε. Αλλού γράφει ότι ο Αντώνης Κουταλιανός εξελέγη χθες Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ με 64 ψήφους, έναντι 63 του Αντρέα Φιλίππου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σημίτης στη γραμμή Τάσσου'', αναφέρεται στις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Αθήνα και γράφει ότι η θέση του Προέδρου Παπαδόπουλου για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν που θα βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητά του, φέρει πλέον και την υπογραφή του Κώστα Σημίτη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι "ανήθικα μέσα, εκβιασμούς και απειλές" χρησιμοποιούν Ολλανδία και Ιταλία για να επιβάλουν τη φόρμουλα του ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο '''Παιγνίδια' για γερά νεύρα'' γράφει ότι ''σε διπλωματικό παιγνίδι για γερά νεύρα'' εξελίχθηκε χθες στο Στρασβούργο το θέμα που αφορά την εκτέλεση από την Τουρκία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τιτίνα Λοϊζίδου. Αλλού γράφει ότι όπως διευκρίνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, τελικά το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα εδρεύει στη μείζονα πόλη της Λεμεσού και θα λειτουργεί πέντε σχολές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πρωτοβουλίες σε Ην. Εθνη - ΕΕ'' ότι Αθήνα και Λευκωσία κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στο διεθνές πεδίο, με δύο βασικούς στόχους. Πρώτον, τη βολιδοσκόπηση ξένων κυβερνήσεων για σειρά πτυχών του σχεδίου Ανάν που χρειάζονται αλλαγή και δεύτερον, την αναζήτηση τρόπων παρέμβασης προς την κατεύθυνση του ΓΓ του ΟΗΕ για να υπάρξουν πρωτοβουλίες επανάληψης των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα με εγκύκλιό της προειδοποιεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να περιορίσουν τα δάνεια και να απαιτούν ικανοποιητικές εξασφαλίσεις, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί ''το ενδεχόμενο μεγάλης ή απότομης πτώσης στις τιμές ακινήτων''.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κοινές θέσεις - Κοινή δράση'' και αναφέρεται στη δήλωση του Πρωθυπουργού Σημίτη μετά τις συνομιλίες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι με κοινές απόψεις, Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται στην ίδια κατεύθυνση και στην ίδια γραμμή για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου, καθώς και για την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου έχει κλείσει και είναι ευτυχής που το Κυπριακό δεν αποτέλεσε εμπόδιο, εκφράζοντας την ευχή να βρεθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου 2004, ώστε να καταστεί δυνατή η προσχώρηση μιας επανενωμένης Κύπρου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------------------------------- Ελλάδα και Κύπρος διαπίστωσαν τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την οποία υποστηρίζει και ενισχύει τόσο η Αγκυρα όσο και η τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ύστερα από συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών, θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι διμερείς σχέσεις, διεθνείς εξελίξεις και η Ολυμπιάδα του 2004.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις, του αναφέρθηκε στο άριστο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητα των δύο κυβερνήσεων για συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν και αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη παράνομη πολιτογράφηση Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα ενόψει των παράνομων βουλευτικών εκλογών.

    Σημίτης και Παπαδόπουλος τόνισαν ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίς προϋποθέσεις, ιδιαίτερα για όσα κράτη θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα στην απόφαση του ΕΔΑΔ για την Λοϊζίδου και να δώσει λύσεις όχι μόνο λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για το κύρος του ιδίου του ΕΔΑΔ», είπε ο Πρωθυπουργός Σημίτης.

    ''Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, χωρίς προϋποθέσεις και όρους ιδιαίτερα για όσα κράτη-μέλη θέλουν να ενταχθούν στην Ενωση'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Κακλαμάνης --------------------------------------------------------------- Με δύο χωριστές συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στις 9:30 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου τον υποδέχθηκε στην είσοδο του κτιρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    Στις 10.15 θα μεταβεί στην Βουλή των Ελλήνων για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σώματος, ο οποίος θα απονείμει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Στις 14.30 στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή προπομπής του Προέδρου Παπαδόπουλου και της αντιπροσωπείας που τον συνοδεύει, αποτελούμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Χριστόδουλο Πασιαρδή και το Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσο Τζιωνή.

    Το προεδρικό ζεύγος και η κυπριακή επίσημη αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν από τον Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος στις 18.45, ολοκληρώνοντας έτσι την τριήμερη επίσημη επίσκεψή τους στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Δήμαρχος Αθηναίων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Απονομή Μεταλλίου ------------------------------------------------------------- Η Κύπρος «φυλάττει Θερμοπύλας» και είναι, για κάθε Ελληνα, και δικό του ζήτημα, να διασφαλιστεί το μέλλον της Κύπρου με ειρήνη και ευημερία. Η Κύπρος αποτελεί στοίχημα για ολόκληρο τον Ελληνισμό, δήλωσε χθες βράδυ η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη απονέμοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο της Αθήνας.

    Η κ. Μπακογιάννη στο χαιρετισμό της κατά την τελετή, τόνισε πως ''ο νέος άνεμος ρεαλισμού που πνέει στην Κύπρο, τώρα ακόμα πιο δυνατά, τόσο στις τοποθετήσεις της όσο και έναντι της άλλης κοινότητας, η μακρά πείρα των ηγετών της και η ύπαρξη συνεπούς στρατηγικής επίλυσης του Κυπριακού, αποτελούν σήμερα τα τρία καίρια στοιχεία, ή, αν θέλετε, τις προϋποθέσεις επίλυσης της κρίσης και ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους στην Κύπρο''.

    Είπε ότι ''η χρονιά που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες, θα αποτελέσει δοκιμασία για τον ελληνισμό'' και σημείωσε ότι ''τόσο η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, όσο και - κυρίως - η τυχόν οριστική επίλυση του Κυπριακού θα ενισχύσουν την πίστη του έθνους στον εαυτό του, δημιουργώντας πρόκριμα επιτυχίας της συνολικής εθνικής προσπάθειας κατά τον 21ο αιώνα''.

    Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο η κ. Μπακογιάννη ανέφερε πως όλοι οι Αθηναίοι, ''γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο κρίσιμοι είναι οι προσεχείς μήνες, ιδίως μέχρι το Μάιο του 2004, για το μέγα θέμα της Κύπρου όπως γνωρίζουμε την αγωνία σας και την αποφασιστικότητά σας να βρεθεί η σωστή λύση, χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις στις οποίες διακρίνεται η τουρκική πλευρά''.

    ''Και τόσο περισσότερο διακρίνεται η τουρκική πλευρά σε υπαναχωρήσεις και ταλαντεύσεις, όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά, με τη νέα της πολιτική της αδελφοσύνης και της αλήθειας, κερδίζει την καρδιά, αλλά και υπενθυμίζει τα υλικά οφέλη απ τη λύση, της τουρκοκυπριακής κοινότητας'', σημείωσε η Δήμαρχος Αθηναίων.

    Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι ''είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι και πιστεύουμε στη νίκη του δικαίου''.

    Η πίστη στο δίκαιο, η πίστη στη νίκη, κάνει θαύματα. Και νεκρός ακόμη ο Κίμων, επικεφαλής του Αθηναϊκού στόλου, νίκησε την περσική αρμάδα στις ακτές της Κύπρου. Ενίκησαν οι Αθηναίοι, ενίκησαν οι Ελληνες, γιατί όλοι, από τους στρατηγούς μέχρι τον τελευταίο οπλίτη, επίστευαν στο δίκαιο του αγώνα των Ελλήνων'', πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

    Σημείωσε ότι ''την ίδια πίστη έχουμε κι εμείς και ενωμένοι, με όραμα και κοινούς στόχους, σώφρονες και ρεαλιστές, να είσθε βέβαιος ότι θα κάνουμε το δίκαιο να επικρατήσει''.

    Απονέμοντας στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο την τιμητική αυτή διάκριση, η κ. Μπακογιάννη είπε: ''Ως διαρκή υπενθύμιση των άρρηκτων δεσμών Ελλάδας - Κύπρου και ως αναγνώριση των προσωπικών σας αγώνων και ως παρακαταθήκη - και ελπίδα - γεννήσεως ενός καλύτερου μέλλοντος για την αγαπημένη μας Κύπρο, ενόψει και του κρίσιμου για όλους μας έτους 2004, δεχθείτε παρακαλώ την απονομή του 'ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ' ''.

    Εξέφρασε επίσης μεγάλη χαρά και εκ μέρους των δημοτών της πόλης για την απονομή του μεταλλίου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τη μεγάλη μας ελπίδα ''ότι, υπό την ηγεσία σας, θα οδηγηθούμε στην ευτυχή κατάληξη μιας μακράς και δραματικής πορείας για την πολυαγαπημένη μας Κύπρο και για ολόκληρο τον ελληνισμό''.

    Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ''αν τα ερείπια της καταστροφής της Κύπρου, το 1974, προλόγισαν την επάνοδο της δημοκρατίας στην αθηναϊκή κοιτίδα της, η ίδια αυτή κοιτίδα αποτελεί σήμερα το ασφαλές και σταθερό και αναντικατάστατο στήριγμα για την επάνοδο της ελευθερίας στην πάσχουσα Κύπρο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί ήδη μια ιστορική επιτυχία των κοινών προσπαθειών, μια βιώσιμη, όμως, και λειτουργική λύση στο μέγα εθνικό μας θέμα, θα είναι το κορυφαίο και ευτυχέστερο επιστέγασμα του κοινού αγώνα''.

    ''Πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα, παραμένει η σωτηρία της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού ως αμετάθετος στόχος, ως κραυγάζουσα ευθύνη, ως τελική δικαίωση'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και σημείωσε ότι ''σε αυτό τον υπέρτατο στόχο, σε αυτή τη βαρύτατη ευθύνη, σε αυτή την ιστορική δικαίωση, δοκιμάζεται, χωρίς δικαίωμα αποτυχίας, η αντοχή του ελληνισμού, και συνοψίζεται, χωρίς δικαίωμα εκπτώσεων, το κοινό χρέος Αθηνών και Λευκωσίας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως ''θα αντέξουμε σε αυτή τη δοκιμασία και θα εκπληρώσουμε αυτό το χρέος'' διότι όπως είπε, ''δεν έχουμε, αλλά και δεν αναζητούμε άλλη επιλογή, ούτε έχουμε, αλλά και ούτε αναζητούμε άλλο δρόμο και θα πετύχουμε, υποχρεούμεθα να πετύχουμε''.

    Ο κυπριακός ελληνισμός, συνέχισε, ''εναποθέτει την ελπίδα του προς την Αθήνα και στην Αθήνα στρέφει τη σκέψη του για την ευόδωση αυτού του υπέρ βωμών και εστιών αγώνα''

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Κόμματα - Δηλώσεις -------------------------------------------------- Τη διαπίστωση ότι οι στόχοι Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά το Κυπριακό είναι κοινοί, εξέφρασαν χθες πολιτικοί ηγέτες και εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων ύστερα από χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Ορέστη Κολοζώφ.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε την τ/κ πλευρά να προβεί γρήγορα σε βήματα για επίλυση του Κυπριακού, καθώς όπως είπε, δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος.

    «Πρέπει να καταλάβει η τ/κ πλευρά ότι πρέπει να αλλάξει στάση, ότι έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία και η ευκαιρία αυτή λέγεται να ανέβει στο κυπριακό βαγόνι του ευρωπαϊκού τρένου. Αλλά θα πρέπει να αποφασίσει γρήγορα γιατί δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να συμβάλει θετικά, εποικοδομητικά στη λύση του Κυπριακού.

    «Στο κάτω-κάτω της γραφής οφείλει και εκείνη ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση να υιοθετήσει ευρωπαϊκές συμπεριφορές», είπε.

    Επανέλαβε επίσης ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν κοινούς στόχους και ότι η Ελλάδα στηρίζει τη προσπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης για το Κυπριακό, που να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις ευρωπαϊκές αρχές.

    Πρόσθεσε ότι οι Κύπριοι της Ευρώπης, πρέπει να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς όπως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες. Δυστυχώς, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η στάση της άλλης πλευράς είναι αρνητική.

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος αφού επεσήμανε πως οι προσδοκίες του Κυπριακού και του Ελληνικού λαού βρίσκονται στην τελική τους πορεία, είπε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο σχέδιο Ανάν, για να αξιοποιηθεί ως ένα πλαίσιο που θα δώσει απαντήσεις στην ανάγκη να στηριχθεί μια κυριαρχία, ενός κράτους.

    «Είναι ανάγκη επίσης να ξεπεραστούν οι εμμονές και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της Αγκυρας και η τακτική του κ. (Ραούφ) Ντενκτάς», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Αναφερόμενος στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, είπε ότι είναι μια από τις εξελίξεις εκείνες οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν ένα άλλο σκηνικό.

    «Κανείς βέβαια δεν παραγνωρίζει ότι η αιτία διαιώνισης του διαμελισμού του νησιού, της εισβολής και κατοχής στο νησί είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η συμπεριφορά του κ. Ντενκτάς εκτός από κάθε πλαίσιο διεθνούς δικαίου και δημοκρατικής λογικής», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Λοϊζίδου ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι «πρέπει να δικαιωθεί, να ολοκληρωθεί, να εφαρμοστεί η απόφαση» και συνέχισε λέγοντας ότι οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται δεν μπορούν να παρακάμψουν και να ακυρώσουν το ουσιαστικό περιεχόμενο που έχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί, όπως πρέπει να συμμορφώνεται κάθε χώρα που είναι είτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωση ή ενδιαφέρεται να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό», επεσήμανε.

    Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο κ. Κολοζώφ επεσήμανε πως «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη φάση και το όλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εξαρτάται από την επιμονή του κ. Ντενκτάς στην άρνηση του να μπει σε διαπραγμάτευση με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

    Ο κ. Κολοζώφ παρατήρησε πως η επιμονή αυτή του κ. Ντενκτάς στηρίζεται σε μια επιμονή της ίδιας της κυβέρνησης της Τουρκίας, του κ. Ερντογάν, αλλά και του στρατιωτικού κατεστημένου στην Τουρκία.

    ΣτΕ - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία - Διαβουλεύσεις ----------------------------------------------- Αν η Τουρκία δεν καταβάλει σήμερα τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου, τότε η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ξεκινήσει τη συζήτηση επί του εγγράφου με εισηγήσεις για επιβολή κυρώσεων που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία του ΣτΕ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, συνεχίστηκαν και χθες οι διαβουλεύσεις στο Στρασβούργο στην επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Δικαστήριο.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γενική Γραμματεία του ΣτΕ ολοκλήρωσε το έγγραφο με τις εισηγήσεις για ενδεχόμενες κυρώσεις στην Τουρκία, το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα.

    Χριστόφιας - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου --------------------------------------- Η ε/κ πλευρά επιμένει στην πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Συμβούλιο της Ευρώπης και το ΕΔΑΔ θα φανούν συνεπείς στις αρχές τις οποίες υπηρετούν και διακηρύττουν ότι πρεσβεύουν.

    ''Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με όλα όσα προβλέπονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, δηλαδή να δώσει τη δυνατότητα στην κ. Λοϊζίδου να έχει πρόσβαση και χρήση της περιουσίας της'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο εκδήλωσης στο ΑΤΙ.

    Αναφερόμενος στις διάφορες κινήσεις συμβιβασμού που γίνονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το όλο θέμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν συμβιβασμοί'', προσθέτοντας ότι τέτοιες αποφάσεις είτε υλοποιούνται, είτε όχι.

    Οπως ανέφερε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, το ζήτημα της Τιτίνας Λοϊζίδου δεν είναι οικονομικό, αλλά είναι θέμα του ''κατά πόσο η εισβολή και η κατοχή νομιμοποιεί την Τουρκία να ληστεύει περιουσίες των Ε/Κ και να στερεί ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολό του, διότι δεν είναι μόνο των Ε/Κ. Επιμένουμε ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί'', κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    Τουρκία - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Αποζημιώσεις - Διάψευση -------------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Νουμάν Χαζάρ διέψευσε χθες πληροφορίες που φέρουν τη χώρα του να έχει καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χαζάρ δήλωσε στο ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή ότι η Τουρκία δεν κατέβαλε ακόμη την αποζημίωση στην κ. Λοιζίδου, όπως ορίζει η απόφαση του ΕΔΑΔ.

    Αμερικανοί βουλευτές - Ερντογάν - Τιτίνα Λοϊζίδου ------------------------------------------------- Οι Αμερικανοί Βουλευτές Michael Bilirakis (Ρεπουμπλικάνος - Φλώριδα) και Frank Pallone (Δημοκρατικός - Νέα Υερσέη) με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον καλούν όπως καταβάλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε η χώρα του να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οι δύο Βουλευτές προειδοποιούν τον κ. Ερντογάν για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να αψηφά την απόφαση του Δικαστηρίου.

    Φερχόιγκεν - Επιτροπή ΥΠΕΞ Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Τουρκία -------------------------------------------------------------- Το θέμα της ένταξης της Κύπρου έχει κλείσει και είναι ευτυχής που το Κυπριακό δεν αποτέλεσε εμπόδιο, δήλωσε χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να βρεθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου 2004, ώστε να καταστεί δυνατή η προσχώρηση μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαδικασία της διεύρυνσης, ο Γερμανός Επίτροπος έκανε αναφορά στον Κύπρο αλλά και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν η διαδικασία της ένταξης της Κύπρου είναι ο σημαντικότερος καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. Οπως είπε, το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη βέλτιστη δυνατή λύση για τους Τουρκοκύπριους και είναι προς το συμφέρον τους να βρεθεί λύση πριν την ένταξη της Κύπρου, διότι μετά τα πράγματα θα είναι χειρότερα γι αυτούς.

    Ο Γερμανός επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας. Ομως θεωρεί, όπως είπε, απαραίτητο να υπενθυμίσει στην Τουρκία την ευθύνη που φέρει και ότι αν δεν υπάρξει λύση αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στους ευρωπαϊκούς στόχους της.

    Αναφερόμενος ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας, ο κ. Φερχόιγκεν καταδίκασε τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη χώρα αυτή. Διευκρίνισε, όμως, ότι η τρομοκρατική απειλή δεν αλλάζει σε τίποτα τη στρατηγική της ΕΕ έναντι της Αγκυρας. Είπε επίσης ότι έλαβε τηλεφωνικώς τη διαβεβαίωση του Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι προσπάθειες για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων θα συνεχιστούν.

    Η τρομοκρατική απειλεί δεν δικαιολογεί πολιτικές εκπτώσεις προς την Τουρκία, συνέχισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας όμως, ότι από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να επικαλεσθεί κάποιος τον κίνδυνο τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία για να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της χώρας αυτής.

    Ο Επίτροπος θεωρεί ότι η Τουρκία είναι θύμα των φονταμενταλιστών, εξαιτίας της στενής σχέσης της Αγκυρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και του ρόλου που παίζει για την ασφάλεια του Ισραήλ.

    Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την υποψηφιότητα της Τουρκίας, ενώ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τον Οκτώβριο του 2004 έκθεση σχετικά με το κατά πόσο η Αγκυρα πληροί τα κριτήρια και μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Πατ Κοξ - Ευρωβουλευτής - Κύπρος -------------------------------- Ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των συνταγματικών θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος διέταξε την άμεση απόσυρση εντύπου της Διεύθυνσης Ερευνών της Ευρωβουλής το οποίο χρησιμοποιούσε παράνομη ορολογία.

    Το εν λόγω έντυπο του οποίου ο συντάκτης ήταν τουρκικής καταγωγής αναφερόταν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ως ''Πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης'' και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως ''Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής διοίκησης''.

    Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Ζαχαράκις έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, του οποίου η αντίδραση ήταν άμεση και αποτελεσματική.

    Στην απάντηση του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ παραδέχθηκε τη βασιμότητα των αιτιάσεων της επιστολής του κ. Ζαχαράκι, πληροφορώντας παράλληλα των Ελληνα Ευρωβουλευτή ότι το σχετικό έντυπο απεσύρθη ώστε να απαλειφθούν οι επίμαχες αναφορές.

    Ο κ. Κοξ διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδείς διανοείται ή προτίθεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των συνταγματικών θεσμών και φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας που, μάλιστα, ολοκλήρωσε ήδη την ενταξιακή διαδικασία και θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ εντός των προσεχών ολίγων μηνών.

    Κύπρος - ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα ------------------------------ Η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ''Αθήνα 2004'' ανακοίνωσε χθες σε ειδική τελετή που έγινε στην Αθήνα, το πρόγραμμα και τη διαδρομή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. Στην Κύπρο η Ολυμπιακή Φλόγα θα φθάσει στις 8 Ιουλίου 2004.

    Ανακοίνωση της Ολυμπιακής Επιτροπής Κύπρου αναφέρει ότι βάσει του προγράμματος, η παραδοσιακή τελετή αφής της Φλόγας θα γίνει τέλος Μαΐου στην αρχαία Ολυμπία. Αφού παραμείνει λίγες ημέρες στην Ελλάδα, η Ολυμπιακή Φλόγα θα αρχίσει το παγκόσμιο ταξίδι της το οποίο θα διαρκέσει 35 περίπου ημέρες.

    Είναι η πρώτη παγκόσμια λαμπαδηδρομία που θα καλύψει και τις 5 ηπείρους.

    Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός στην παγκόσμια διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για τους δεσμούς Κύπρου Ελλάδας διά μέσω των αιώνων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΟΕ.

    Χάγη - Πρέσβειρα Κύπρου ---------------------- Η Ιωάννα Μαλλιώτη επέδωσε χθες στη Βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη τα διαπιστευτήριά της ως νέα Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στη χώρα, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στα βασιλικά ανάκτορα Noordeinde, στη Χάγη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετά την τελετή η Πρέσβειρα της Κύπρου, σε κατ ιδίαν συνάντηση, είχε μακρά συνομιλία με τη Βασίλισσα, την οποία ενημέρωσε για το Κυπριακό, την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την πορεία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Σύσκεψη --------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι τα μηνύματα για τον τουρισμό για το 2004 ''είναι θετικά και αισιόδοξα'', όπως προκύπτει από τις επαφές του σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ενώ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν ''ένα ακόμη θετικό στοιχείο''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη για τον τουρισμό της οποίας προήδρευσε, είπε ότι μέχρι το τέλος του 2003 η μείωση του τουριστικού ρεύματος θα κυμανθεί, βάσει των προβλέψεων, στο 5% ενώ οι μειώσεις σε εισοδήματα θα κυμανθούν στο 10% ή και κάπως χαμηλότερα.

    Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι κύριο αντικείμενο της σύσκεψης στην οποία μετείχαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι Helios Airways, οι ξενοδοχειακοί σύνδεσμοι ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, οι τουριστικοί πράκτορες και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, ήταν η λήψη από κοινού απόφασης για μια συγκεκριμένη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την τουριστική χρονιά του 2004.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες ----------------------------------- Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγων των απωλειών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει σε νέα χαμηλότερα επίπεδα κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες. Η αγορά σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 1,7%, κλείνοντας στις 82,27 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 831 χιλιάδες λίρες λόγω της πραγματοποίησης προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Δηλώσεις

    Τη συνεχή συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδας προς τον κυπριακό Ελληνισμό για εκπλήρωση των προσδοκιών του για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο είχε συνάντηση μισής ώρας στην Αθήνα.

    ''Η Εκκλησία της Ελλάδος ήδη από την αρχή του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού συμπαραστάθηκε και εξακολουθεί και σήμερα και στο μέλλον να συμπαρίσταται στην επιβεβαίωση και εκπλήρωση των ιερών πόθων και προσδοκιών του κυπριακού λαού'', υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στις 10:30 στη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο του Σώματος Απόστολο Κακλαμάνη.

    Σε σύντομη συνομιλία ενώπιον των δημοσιογράφων, ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, καθώς και τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός.

    [07] (Κ) ΗΠΑ - "Ουάσιγκτον Τάιμς" - Αρθρο - Κύπρος

    Το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυριακού παραμένει ανοικτό ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιτύχουν μια ειρηνική λύση, ασκώντας την επιρροή τους στην Αγκυρα για να εγκαταλείψει μια για πάντα την επιθετική της στάση.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κακλαμάνης - Δηλώσεις

    Υπάρχουν παράγοντες, όπως είναι οι ΗΠΑ, που μπορούν να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν το πράττουν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν παράγοντες που να μην θέλουν επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι στην Κύπρο και την Ελλάδα δεν υπάρχουν και συνέχισε λέγοντας ότι «αλλού φυσικά υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού, όπως είναι οι ΗΠΑ, αλλά δεν το πράττουν».

    [09] (Κ) Ιταλική Προεδρία - ΕΕ - Σύνταγμα

    Η ιταλική Προεδρία κοινοποίησε χθες το απόγευμα στις πρωτεύουσες των 24 χωρών μελών και υπό ένταξη χωρών ένα κείμενο συμβιβαστικής πρότασης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διήμερο κονκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Παρασκευή και το Σάββατο στη Νεάπολη της Ιταλίας.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Εξ ' αποστάσεως σύνδεση

    Τέθηκε σήμερα σε εφαρμογή από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) η διαδικασία και το σύστημα της εξ' αποστάσεως σύνδεσης (remote trading), με το οποίο θα διαπραγματεύονται όλες οι εισηγμένες αξίες και θα καταρτίζονται όλες οι συναλλαγές αξιών στο ΧΑΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα σηματοδοτείται μια νέα πορεία για το Χρηματιστήριο.

    Οπως είπε ''σήμερα ολοκληρώνεται η τεχνολογική υποδομή του Χρηματιστηρίου σε ένα πλήρες αυτοματοποιημένο Χρηματιστήριο''.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7070            1,7172
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0334            2,0456
    Λίρα Αγγλίας                     1,1876            1,1947
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,6702        223,4435
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8141          2,8366
    Δολάριο Καναδά                     2,6555          2,6767
    Κορώνα Δανίας                     12,6885         12,7900
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9334         14,0448
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4035         15,5267
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6405          2,6616
    

    [12] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων

    Με ελπίδες για διάκριση στα αθλήματα της καλαθόσφαιρας και της πετόσφαιρας, καθώς και για μια καλή παρουσία γενικότερα, η Κύπρος θα συμμετάσχει με 58μελή αποστολή στην 3η Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα διεξαχθεί από τις 4 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στην Κατάνια της Σικελίας, με τη συμμετοχή 87 χωρών.

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στα αθλήματα της καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, στο στίβο, στο τζούντο και στην κολύμβηση. Η 58μελής αποστολή, η οποία με προπονήσεις και φιλικούς αγώνες έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της, αναχωρεί για την Ιταλία την ερχόμενη βδομάδα.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Μόνο μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν προσβλέπει η ε/κ πλευρά σε λύση του Κυπριακού υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στους ανταποκριτές ξένου Τύπου στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη προοπτική για επίλυση του Κυπριακού εκτός από το Σχέδιο Ανάν.

    Είπε επίσης ότι η θέση των τ/κ κομμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς όσον αφορά το Κυπριακό δεν είναι πολύ καθαρή, τουλάχιστον όμως, όπως είπε, οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών δέχονται να συνομιλήσουν στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Πρόσθεσε ότι με τον κ. Ντενκτάς είναι αδύνατο να επιτευχθεί λύση εάν αυτή δεν εξυπηρετεί τις προσδοκίες του Τ/Κ ηγέτη που είναι λύση στη βάση χωριστών κρατών.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά θα παρακαλέσει το ΓΓ του ΟΗΕ να επαναλάβει την πρωτοβουλία του για έναρξη νέου γύρου συνομιλιών στη βάση του Σχεδίου Ανάν, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την Τιτίνα Λοϊζίδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε οιανδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, και πρόσθεσε ότι η υπόθεση Λοϊζίδου τοποθετεί τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού.

    Είπε ότι εδώ και τρεις μήνες γίνονται προσπάθειες για να επιλυθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στη διαχωριστική γραμμή και εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα προβλήματα αυτά θα λυθούν σύντομα.

    Κληθείς να εξηγήσει πώς επηρεάζουν οι καθυστερήσεις στην υπόθεση Λοϊζίδου τη διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η υπόθεση Λοϊζίδου τοποθετεί μερικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση Ανάν και εγείρεται ένα βασικό θέμα κατά πόσο μια διακρατική απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι δυνατόν να αποστερήσει από τον οποιοδήποτε ιδιώτη δικαιώματα.

    ''Επομένως εκεί που στο σχέδιο Ανάν είναι δυνατόν να υπάρχει επηρεασμός αυτών των δικαιωμάτων εγείρεται το θέμα κατά πόσο μια συμφωνία για το Σχέδιο Ανάν είναι δυνατόν να αποστερήσει τα δικαιώματα των πολιτών'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η συζήτηση του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να επηρεαστεί άλλως πως από την απόφαση για την κ. Λοϊζίδου.

    Κληθείς να εξηγήσει δήλωσή του σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί επικύρωση των τετελεσμέων της εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού είπε ότι συχνά προσθήκη ή απάλειψη μιας λέξης κάνει αισθητή διαφορά διευκρίνισε ότι αυτό που είπε δεν ήταν ''επικύρωση των τετελεσμένων'' αλλά ''επικύρωση τετελεσμένων'', κάτι που έχει μεγάλη διαφορά.

    ''Ενα από τα τετελεσμένα της εισβολής είναι η παραμονή των εποίκων, κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση κάτω από το Σχέδιο Ανάν και αποτελεί ένα από τα σημεία που ποτέ δεν συμφωνήθηκε από την ε/κ πλευρά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρέπει να γίνει κατανοητό, πρόσθεσε, ότι ''δεν ξεκινούμε με άσπρο χαρτί για να βρούμε μια ιδεώδη λύση ή ένα τέλειο σύνταγμα αλλά γνωρίζουμε ότι χειριζόμαστε μια κατάσταση όπου ξένη εισβολή, παράνομη, παραμένει αμετακίνητη στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1974 και ότι η μόνη λύση του Κυπριακού είναι με διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό αυτής της εισβολής''.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τελετή προπομπής

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος αποχαιρέτισε νωρίς το απόγευμα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής προπομπής που πραγματοποιήθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ευχήθηκε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη σύζυγό του Φωτεινή «καλό ταξίδι» και εξέφρασε την ελπίδα «όλα να πάνε καλά».

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν μπόρεσε ούτε και σήμερα, λόγω των νέων πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι ελέω Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας, να ανακόψει την πτωτική πορεία που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες δύο συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο επίπεδο των 81 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες απώλειες σε ποσοστό 0,86%, κλείνοντας στις 81,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 656 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν τα τρία τέταρτα της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,56  (-0,86)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    656.348
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    543.377    327,66  (-0,99)
    FTSE Med 100 **                             5.743,73  ( 0,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    492.039     93,01  (-1,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.314     69,88  (-0,63)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        894     15,06  (-3,34)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.878     57,29  (-0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.349     70,89  (-1,24)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      3.843     20,62  (-0,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     16.491     70,51  (-1,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £     16.950      3,23  (-2,42)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.757     11,61  (-1,02)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.993     11,63  ( 1,13)
    Ξενοδοχεία                    £      5.928     38,59  ( 0,10)
    Αλλες Εταιρείες               £     51.891     75,44  ( 0,25)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου (2)

    O στόχος της Kυπριακής Δημοκρατίας είναι η επίλυση του Kυπριακού και δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για την επίτευξη λύσης πρίν από την 1η Mαΐου 2004, τόνισε στη συνέντευξη Tύπου που έδωσε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος, με την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Aθήνα.

    «Eάν η Kύπρος ενταχθεί (στην ΕΕ) διχασμένη θα δημιουργηθούν προβλήματα, κανένα ανυπέρβλητο, αλλά η λύση θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της Kυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «επειδή δεν υπάρχουν ελπίδες» - λόγω των θέσεων του Tούρκου Πρωθυπουργού Pετζέπ Ταγίπ Eρντογάν, του Aρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Oζκιόκ και του κατοχικού ηγέτη Pαούφ Nτενκτάς - «δεν μπορώ να πω ότι τα παρατάω ή υπογράφω το σχέδιο Aνάν ως έχει».

    [18] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Αποτελέσματα Εννιαμηνίας

    Στα 12 εκ. λίρες έφθασαν τα κέρδη προ της φορολογίας του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το κέρδος από τις εργασίες συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών ζημιών έφθασε τα 48,9 εκ. λίρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε άνοδο 43,3% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

    [19] (Κ) ΣτΕ - Λοϊζίδου - Αναβολή

    Η σημερινή συζήτηση στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δεν κατέληξε σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα και έτσι η συζήτηση για το όλο θέμα θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδόθηκε από το Στρασβούργο.

    [20] (Κ) Πλήρεις δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Στην αρχή της συνέντευξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Είναι διπλή η χαρά μου επειδή η πρώτη συνάντηση που είχα με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχε γίνει στην Αθήνα λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ, επίσης, για τα πολύ καλά και θερμά λόγια που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κ. Αντώναρος. Ευχαριστώ, επίσης, και όλους εσάς που έχετε ανταποκριθεί στη σημερινή πρόσκληση και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

    Είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε κάθε ερώτηση, απορία ή σχόλιο. Δεν θα σας υποβάλω σε ταλαιπωρία ανάγνωσης ομιλίας, θα περιοριστώ στις δικές σας ερωτήσεις.

    Όμως, θα πρέπει να πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελληνοκυπριακή κοινότητα προσβλέπουν στην επίλυση του Κυπριακού μόνο μέσω των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν. Η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, ιδιαίτερα, από την αρχή έχει πει ότι παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν, οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση βρίσκεται σε στασιμότητα, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά από αυτή την ψηφοφορία, και τονίζω στο σημείο αυτό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παρακαλέσουμε εκ νέου τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναλάβει την πρωτοβουλία του για να αρχίσει νέος γύρος των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

    Σε λίγους μήνες η Κύπρος ολοκληρώνει την πολύ δύσκολη και επώδυνη προσπάθεια που κατέβαλε για να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος.

    Θα ήθελα να τονίσω ότι πρώτος στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως και της Κυβέρνησης, είναι η λύση του Κυπριακού. Προσβλέπουμε σε μια επανενωμένη Κύπρο που θα ενταχθεί την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτον, επειδή μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους και θα είναι για το καλό όλων. Έτσι, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών και θα καταβάλουμε όποια προσπάθεια απαιτείται για να επιτύχουμε λύση, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, πριν από την 1η Μαΐου 2004. Αυτός είναι ο στόχος. Δεύτερον, ο λόγος για τον οποίο ο στόχος αυτός βρίσκεται στην κορωνίδα των προσπαθειών μας είναι επειδή αν η Κύπρος ενταχθεί διχασμένη, δημιουργούνται διάφορα πρακτικά προβλήματα. Κανένα από αυτά δεν είναι ανυπέρβλητο, όμως είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Με αυτά τα λίγα λόγια σε μορφή εισαγωγικού σχολίου είμαι στη διάθεσή σας για απαντήσεις».

    Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε μια ιστορική απόφαση με πολύ μεγάλη πολιτική σημασία. Καταδίκασε την Τουρκία και δυστυχώς το ίδιο το Δικαστήριο δεν αποφασίζει να υλοποιήσει την απόφασή του. Είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο, εξ όσων γνωρίζω, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία αρνείται να υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Ακούγεται ότι είχε πρόθεση να πληρώσει την κα Λοϊζίδου, όμως αυτό διαψεύσθηκε. Τώρα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κάποιου συμβιβασμού από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο θα αλλάξει όλη τη μορφή του Κυπριακού προβλήματος. Θα ήθελα να μου πείτε πώς η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο ζήτημα.

    Απάντηση: Όντως, είναι μια σημαντική απόφαση. Μακάρι να μπορούσα να συμμεριστώ τη γνώμη σας ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα οδηγούσε σε λύση του Κυπριακού από μόνη της. Δυστυχώς, τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται μόνο με δικαστικές αποφάσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε. Η κα Τιτίνα Λοϊζίδου είχε υποβάλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπονούμενη ότι η Τουρκία εμπόδισε την ίδια από το να απολαύσει την περιουσία την οποία έχει στα κατεχόμενα και την παρεμπόδιζε να έχει ουσιαστική κατοχή της περιουσίας της.

    Η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου είχε βγει το 1996, και από τη μια καθόριζε πως ότι συμβαίνει στην κατεχόμενη Κύπρο την ευθύνη έχει η Τουρκία και ότι η «κυβέρνηση» του κ. Ντενκτάς είναι μόνον υποτελής διοίκηση στην Τουρκία, άρα η Τουρκία έχει την ευθύνη. Επιπρόσθετα, αποκαθιστούσε το δικαίωμα της κας Τιτίνας Λοϊζίδου στην περιουσία της και καλούσε την Τουρκία να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν προηγουμένως, πριν δηλαδή από τη στέρηση των δικαιωμάτων της.

    Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση που νομίζω είναι δικαιολογημένη, επειδή επικρατεί σύγχυση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του. Τουλάχιστον μέχρι το 2001 που έγινε αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο εκδίδει αποφάσεις και καλεί τα μέλη μέσω της Επιτροπής Υπουργών των Κρατών-Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να βρουν θετική διευθέτηση.

    Το 1998 το Δικαστήριο, διαπιστώνοντας ότι δεν είχε γίνει θετική διευθέτηση, αποτίμησε τις αποζημιώσεις τις οποίες εδικαιούτο η κα Λοϊζίδου για τη στέρηση της περιουσίας της. Όμως, παραμένει η βασική απόφαση του Δικαστηρίου η οποία είναι η αποκατάσταση του δικαιώματος της κας Λοϊζίδου στην περιουσία της. Η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αυτό το θέμα συζητά τώρα. Αφού μετά από τόσα πολλά χρόνια αναβολών, κωλυσιεργίας, η Επιτροπή Υπουργών εξέδωσε την τέταρτη ενδιάμεση καταδικαστική απόφαση του κατά της Τουρκίας. Ο τρόπος εφαρμογής είναι η Επιτροπή να μελετά κυρώσεις πάνω σε μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    Η θέση μας είναι ότι μετά από την τέταρτη καταδικαστική απόφαση, η Επιτροπή Υπουργών δεν έχει καμιά άλλη αρμοδιότητα παρά να εποπτεύσει την εφαρμογή της απόφασης και την επιβολή κυρώσεων. Γι αυτό οι προσπάθειες που γίνονται τώρα για να βρεθεί δήθεν μια διευθέτηση, να πληρωθεί δηλαδή το ποσόν αλλά ταυτόχρονα να ανασταλεί η εφαρμογή της βασικής απόφασης που είναι η αποκατάσταση του δικαιώματος της κας Λοϊζίδου στην περιουσία της μέχρι το 2005, είναι απαράδεκτες. Πρέπει να αναφέρω εδώ την τιμητική θέση της κας Λοϊζίδου η οποία λέει ότι δεν αποδέχεται να πάρει χρήματα ως αποτέλεσμα της δικής της διευθέτησης. Αυτή η θέση της κας Λοϊζίδου σημαίνει ότι η εξέταση οποιασδήποτε άλλης απόφασης για άλλες προσφυγές για να αποκατασταθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους θα αναβληθεί μέχρι το 2005 και μετά. Διότι, αν η υπόθεση της κας Λοϊζίδου της οποίας η απόφαση βγήκε από το 1996 θα κριθεί τελικά το 2005, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι οποίες ακολουθούν θα είναι το 2007, 2010 κλπ.

    Η κα Τιτίνα Λοϊζίδου δεν είναι μέλος στη διαδικασία, ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα παρουσίας. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, ασκούσα δικαιώματά της ως κράτος-μέλος και παρεμβαίνουσα, δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαδικασία. Αυτή είναι απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και ενάμισι περίπου μήνα και αυτές είναι οι οδηγίες που έχει η διπλωματική μας αντιπροσωπία στο Στρασβούργο. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις, ενδιαφερόμαστε μόνο να ακούσουμε από την Επιτροπή Υπουργών πώς θα εποπτεύσει για την εφαρμογή της απόφασης και για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, αλλιώς να εξετάσει το θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

    Όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι να παρεκκλίνουμε από αυτή τη γραμμή, αλλά για να ληφθεί απόφαση χρειάζονται τα δύο τρίτα των κρατών-μελών. Ελπίζουμε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πάρουν άλλη απόφαση, επειδή αν περιφρονηθεί για πρώτη φορά η απόφαση του Δικαστηρίου, και αντί να επιδιωχθεί συμμόρφωση επιδιωχθεί συμβιβασμός για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

    Ερώτηση: Εάν παρ΄ελπίδα δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου 2004, ξέρουμε ότι γίνονται συζητήσεις με την Κομισιόν για το πώς θα λειτουργήσει η γραμμή Αττίλα. Μήπως έχετε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες σε τί είδους διευθετήσεις προσανατολίζονται τα δυο μέρη&#894;

    Απάντηση: Είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, διότι εδώ μιλούμε, όχι για μια, δυο, τρεις περιπτώσεις, μιλούμε για εκατοντάδες περιπτώσεις, αφορά το κάθε προϊόν και είναι διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπίσουμε εμείς, η Κυπριακή Δημοκρατία, τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρώπης όσον αφορά τους περιορισμούς που η Ευρώπη επιβάλλει στη διακίνηση προϊόντων, ανθρώπων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και αντιλαμβάνεστε ότι για κάθε ένα προϊόν υπάρχει μια σωρεία άλλων νόμων οι οποίοι επίσης πρέπει να εφαρμοστούν. Θα δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Η διακίνηση φαιοχώματος που βγαίνει από λατομείο που είναι στα κατεχόμενα. Δεν έχει φόρο προστιθέμενης αξίας το φαιόχωμα, άρα δεν γεννάται θέμα φορολογίας. Όμως υπάρχουν άλλοι κανονισμοί. Κανονισμοί περιβάλλοντος, κανονισμοί για καταβολή τελών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, εάν το λατομείο λειτουργεί νόμιμα, κι όλα τα άλλα θέματα. Προσπάθεια μας είναι να βρούμε πρακτικές λύσεις ώστε η διαχωριστική γραμμή που σήμερα υπάρχει να μην καταστεί εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, δηλαδή τείχος που να δυσκολεύει τη διακίνηση του πληθυσμού, των ιδεών, των ανθρώπων, των προϊόντων. Και αυτή η πολύπλοκη προσπάθεια καταβάλλεται εδώ και τρεις μήνες περίπου. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί έχουμε επιλύσει τα πιο σοβαρά προβλήματα, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες σύντομα θα ολοκληρωθούν.

    Ερώτηση: Μας εξηγήσατε σαφέστατα τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης Λοϊζίδου. Μήπως μπορείτε να πείτε λίγα περισσότερα πράγματα και ενδεχομένως να μας εξηγήσετε πως κατά τη γνώμη σας επηρεάζουν αυτές οι καθυστερήσεις για τυχόν διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν για την επανένωση&#894;

    Απάντηση: Η γνώμη μας είναι ότι η υπόθεση Λοϊζίδου τοποθετεί μερικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση Ανάν και εγείρεται ένα βασικό θέμα κατά πόσον μια διακρατική απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι δυνατό να αποστερήσει από τον ιδιώτη, όχι μόνον την κα Λοϊζίδου, αλλά οιονδήποτε ιδιώτη, δικαιώματα τα οποία έχει με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία του Δικαστηρίου.

    Επομένως εκεί που το Σχέδιο Ανάν είναι δυνατόν να επηρεάζει αυτά τα δικαιώματα, εγείρεται το θέμα κατά πόσον μια συμφωνία για το Σχέδιο Ανάν είναι δυνατόν να αποστερήσει τα δικαιώματα των πολιτών.

    Δεν θα εμπλακώ τώρα στη συζήτηση αυτού του νομικού θέματος, νομίζω όμως ότι η συζήτηση του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να επηρεαστεί άλλως πως από την απόφαση που θα ληφθεί για την κα Λοϊζίδου.

    Ερώτηση: Εφόσον παραμένει άλυτο το Κυπριακό δεν θα σας ρωτήσω ποια θα είναι η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Επειδή χαρακτηρίσατε το Σχέδιο Ανάν σε συνέντευξή σας την περασμένη Κυριακή ως σχέδιο που επιβεβαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι με διαπραγματεύσεις μπορούν να ανατραπούν αυτά τα στοιχεία του Σχεδίου και να γίνει αποδεκτό και από την άλλη πλευρά&#894;

    Απάντηση: Ξέρετε καμιά φορά η προσθήκη ή η παράλειψη μιας λέξης κάνει όλη τη διαφορά. Εγώ δεν είπα ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί επικύρωση των τετελεσμένων της εισβολής. Είπα τετελεσμένων. Έχει μεγάλη διαφορά η παράλειψη αυτού του άρθρου. Για παράδειγμα ένα από τα τετελεσμένα της εισβολής είναι η παραμονή των εποίκων. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση κάτω από το Σχέδιο Ανάν, είναι ένα από τα σημεία που ποτέ δεν συμφωνήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εγώ είχα την ευκαιρία να το συζητήσω σε έκταση. Όταν όμως ένας κάνει μια συμφωνία, μπορεί σε κάποιο στάδιο να πει ότι το τίμημα της επίτευξης συμφωνίας, μου επιτρέπει να παραδεχθώ κάποια δεδομένα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απαράδεκτο. Πρέπει να κατανοήσουμε, και εμείς το κατανοούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν ξεκινούμε με άσπρο χαρτί για να βρούμε μια ιδεώδη λύση ή ένα Σύνταγμα που να είναι τέλειο και να συμμορφώνεται με όλες τις σημερινές αντιλήψεις και τις δημοκρατικές αρχές που πρέπει να διέπουν αυτό το Σύνταγμα. Ξέρουμε ότι χειριζόμαστε μια κατάσταση όπου ξένη εισβολή, παράνομη έστω, παραμένει αμετακίνητη στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1974 και ότι η μόνη λύση του Κυπριακού είναι με διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό αυτής της εισβολής. Άρα, ανεξάρτητα από τον εντοπισμό αδυναμιών ή σημείων τα οποία δεν μας αρέσουν στο Σχέδιο Ανάν είναι πολιτική η απόφαση που στο τέλος θα ληφθεί, ότι δεχόμεθα μια διευθέτηση η οποία μπορεί να μην συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο - άλλωστε εγώ εδώ και καιρό στις αναφορές μου δεν μιλώ για δίκαιη λύση - αν δεν είναι δίκαιη, τουλάχιστον ας είναι λειτουργική για να μπορέσει να επιβιώσει, γιατί η Κύπρος, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν αντέχουμε σε μια νέα ανάφλεξη παθών ή σε μια νέα εστία προστριβής και συγκρούσεων στην Κύπρο.

    Η Κύπρος θέλει μια Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμμορφώνεται με τα προ-απαιτούμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις άλλες απαιτήσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία θα πρέπει πρώτα από όλα να συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκό κράτος. Είναι αδιανόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος να έχει στρατεύματα του στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Να μου επιτρέψετε να αναφέρω μόνο τη χθεσινή δήλωση του κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται τον πόνο που προκαλείται στην Τουρκία από τις εν λόγω επιθέσεις.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι στον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις όσον αφορά τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωση του κ. Φερχόιγκεν.

    Ερώτηση: Στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα υπήρχαν φήμες ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σχεδίαζε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Υπήρξε τέτοιο θέμα; Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα επέτρεπε στον κ. Ερντογάν να περάσει στις ελεύθερες περιοχές;

    Απάντηση: Δεν θα απαντήσω στο υποθετικό σκέλος της ερώτησης σας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπήρξε θέμα επίσκεψης του κ. Ερντογάν στις ελεύθερες περιοχές. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ερωτηθείς για το εν λόγω θέμα, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Αντιλαμβάνεστε ότι η Τουρκία παραμένει το μοναδικό κράτος στον κόσμο που αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία θα το θεωρούσα πολύ απίθανο ο κ. Ερντογάν να σκεφθεί το ενδεχόμενο να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.

    Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, δηλώνετε πρόθυμος και έτοιμος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, να επαναλάβετε τις διακοινοτικές συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν. Έχετε πάρει γραπτή δήλωση ή διαβεβαίωση από τον Γενικό Γραμματέα κ. Ανάν ότι είναι πρόθυμος να δει το Σχέδιό του να μπαίνει σε επαναδιαπραγμάτευση.

    Απάντηση: Όχι, δεν έχω λάβει γραπτή διαβεβαίωση. Υπάρχουν όμως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ανάν επιθυμεί όπως οι δύο πλευρές δηλώσουν ότι αποδέχονται το Σχέδιο του. Η δική μας θέση ήταν από την αρχή ότι το Σχέδιο χρειάζεται αλλαγές για να καταστεί λειτουργικό. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι υπάρχει η απόφαση που έλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη τον Απρίλιο και η οποία λέει ότι οι παρατηρήσεις και τα σχόλια τα οποία είχε υποβάλει εγγράφως η Ελληνοκυπριακή πλευρά στον Γενικό Γραμματέα στις 28 Φεβρουαρίου, ήταν όλα εντός των παραμέτρων του Σχεδίου του.

    Θεωρώ ότι οι παρατηρήσεις τις οποίες υποβάλαμε μπορούν να συζητηθούν με προοπτική να γίνουν αλλαγές, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του Σχεδίου. Ανεξάρτητα όμως από τη γνώμη του Γενικού Γραμματέα, πιστεύω ειλικρινά ότι ένα πιο λειτουργικό κράτος δεν αφαιρεί αναγκαστικά δικαιώματα από τους Τουρκοκύπριους.

    Εάν είναι αλήθεια ότι και οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προφανές ότι ένα λειτουργικό κράτος θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Δεν υπάρχει λόγος, με έναν καλής πίστεως συνομιλητή από την άλλη πλευρά, να μην εξευρεθούν οι κατάλληλες διευθετήσεις που θα κάνουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί λειτουργήσιμη.

    Ερώτηση: Σκοπεύει η Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υποτίμηση της Κυπριακής λίρας εν όψει της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής αγοράς;

    Απάντηση: Όχι, με κανένα τρόπο. Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Αυτό το ενδεχόμενο έχει διαψευστεί τόσο από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών. Η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται με την υποτίμηση του νομίσματος. Μια τέτοια κίνηση θα είχε μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα. Πέραν τούτου, η Κύπρος είναι εισαγωγική χώρα. Οι εισαγωγές που έχει η Κύπρος είναι περίπου εννέα φορές περισσότερες από τις εξαγωγές της. Η υποτίμηση της Κυπριακής λίρας θα σήμαινε αυτόματη ανατίμηση των εισαγόμενων προϊόντων. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα υποτίμησης της Κυπριακής λίρας.

    Ερώτηση: Σε πρόσφατη συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Κύπρου κ. Κληρίδη έμειναν κάποια υπονοούμενα για τη μη τοποθέτηση των S-300 στην Κύπρο. Θα ήθελα να μου πείτε τη δική σας άποψη. Καλώς, ή κακώς δεν τοποθετήθηκαν οι S-300 στην Κύπρο.

    Απάντηση: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Κληρίδη. Ο κ. Κληρίδης τυγχάνει του πλήρους σεβασμού μου ως πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω παρακολουθήσει τη συνέντευξή του. Για το θέμα ωστόσο των S-300 δεν μπορεί κάποιος να πει αν ήταν καλό ή κακό το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αφορούν τη στάθμιση των δεδομένων, των πιέσεων, αν αυτές υπήρξαν, και των ενδεχομένων κινδύνων στην εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.

    Ασφαλώς όταν κάποιος παίρνει μια τέτοια απόφαση έχει την υποχρέωση να σταθμίσει τις συνθήκες που επικρατούν την ώρα που παίρνει την απόφαση. Εγώ δεν ξέρω βάσει ποιων κριτηρίων ο κ. Κληρίδης έλαβε αυτή την απόφαση και κατά συνέπεια δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιοδήποτε σχολιασμό επί του θέματος.

    Ερώτηση: Ήθελα να ξέρω πώς συμπαρίσταται η Κύπρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να οργανώσει τους Ολυμπιακούς. Το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν οι αθλητικές προσπάθειες των δυο μερών ήταν πάντοτε ενωμένες.

    Απάντηση: Ήταν ενωμένες και πιστεύω σωστά χωρίστηκαν. Κάποτε οι Κύπριοι αθλητές μετείχαν στους αγώνες κάτω από τη σημαία της Ελλάδας. Αλλά πιστεύω ότι, ως ανεξάρτητο κράτος που είμαστε, έπρεπε οι αθλητές μας να συμμετέχουν στις δικές μας ομάδες. Θα κάνω και μια παρατήρηση: στους αθλητικούς μαθητικούς αγώνες η Κύπρος πάντοτε ερχόταν πρώτη ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Μετά αποφασίστηκε να χωριστεί η Κύπρος σε δυο περιφέρειες.

    Έχω επισκεφθεί χθες τα έργα που γίνονται και ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί από τους σχεδιασμούς και από το ψηλό επίπεδο της επιτελούμενης εργασίας. Πήρα διαβεβαιώσεις ότι όλα θα ετοιμαστούν έγκαιρα. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει έστω και αν την τελευταία μέρα χρειάζεται να βαφτούν μερικά σήματα. Επίσης έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της διοργάνωσης «Αθήνα 2004» και βλέπω με πόση επιμέλεια και προσοχή μελετούν όλες τις δυσκολίες που είναι δυνατόν οργανωτικά να προκύψουν.

    Η Κύπρος έχει από την αρχή δηλώσει ότι μπορεί να προσφέρει μέχρι και 10,000 εθελοντές. Οι περισσότεροι Κύπριοι ομιλούν δεύτερη ή και τρίτη ξένη γλώσσα και αυτό πιστεύω ότι είναι χρήσιμο για τους εθελοντές. Έχουμε προσφέρει τους αθλητικούς χώρους ολυμπιακών προδιαγραφών που υπάρχουν στην Κύπρο για τη διαμονή, την προπόνηση και την προετοιμασία Ελλήνων αθλητών. Δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει αυτό αποδεκτό. Ήδη μερικές ομάδες έχουν έλθει στην Κύπρο. Μας ευνοεί το κλίμα και οι εγκαταστάσεις που έχουμε. Πιστεύω ότι επειδή είμαστε πολύ κοντά, Ελλάδα και Κύπρος, έχουμε παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν οι Έλληνες αθλητές εδώ. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια που θα μας ζητηθεί, εκτός από οικονομική.

    Ερώτηση: Έχετε διαπιστώσει φαντάζομαι όταν φτάσατε εδώ στην Αθήνα ότι έχουμε εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η οποία θα τελειώσει στις 15 Ιουνίου με τις ευρωεκλογές. Πώς νομίζετε ότι επηρεάζει αυτή η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού&#894; Από τις επαφές σας που είχατε εδώ με τους αρχηγούς των κομμάτων έχετε διαπιστώσει μια σταθερή γραμμή στο Κυπριακό, ούτως ώστε με οποιαδήποτε Κυβέρνηση η υπόθεση της Κύπρου να συνεχιστεί ομαλά&#894;

    Απάντηση: Η μόνη ένδειξη προεκλογικής ατμόσφαιρας που βλέπω εγώ είναι στον Τύπο. Δεν έχω δει καμιά άλλη δραστηριοποίηση. Εν πάση περιπτώσει δεν έχω συζητήσει το θέμα. Αντιλαμβάνεστε ότι η θέση μου είναι λεπτή. Δεν μπορώ να ρωτώ για τα προεκλογικά στην Ελλάδα. Ρώτησα όμως τον κ. Γουέστον το εξής, όταν τον είδα την περασμένη Παρασκευή: Όταν το 2002 επίκειντο βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, από το Σεπτέμβριο είχε παύσει κάθε δραστηριότητα και κάθε επαφή μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών το Νοέμβριο. Για την περίπτωση της Ελλάδας γιατί δεν σκέφτεστε κάτι ανάλογο&#894; Μου είπε κάτι που ομολογώ ότι διαπιστώνω και μόνος μου. Από τις επαφές του εδώ, μου είπε ο κ. Γουέστον, έχει διαπιστώσει ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα συμπεριφέρονται υπεύθυνα και δεν έχουν εμπλέξει το Κυπριακό στην προεκλογική προεργασία. Εάν το διαπιστώνει ένας ξένος αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ευχάριστο. Είδα χθες αντιπροσώπους όλων των κομμάτων. Διαπιστώνω πρώτον, ότι δεν επιθυμούν το Κυπριακό να αποτελέσει θέμα προεκλογικού ανταγωνισμού και, δεύτερον, ότι, τουλάχιστον στα σημεία που συζητήσαμε, υπάρχει πλήρης υποστήριξη από όλα τα κόμματα στη γραμμή και στην πολιτική που ακολουθούμε. Αυτό για μας τους Κύπριους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο.

    Ερώτηση: Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αλλάξουν τα βιβλία εκπαίδευσης στην Κύπρο. Δεν θα είναι πια ελληνοκεντρική η εκπαίδευση της πατρίδας μας&#894; Είναι αυτό γεγονός&#894;

    Απάντηση: Δεν είναι γεγονός. Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι στιγμής. Έγινε μια προσπάθεια από ιδιώτες, μια κοινή ομάδα στην οποία μετέχουν τρεις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι που ανέλαβαν να αλλάξουν τα βιβλία που αφορούν την Ιστορία. Δεν πιστεύω ότι στο παρόν στάδιο του Κυπριακού η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αλλάξουμε τα βιβλία και μάλιστα τα βιβλία της Ιστορίας. Αν θα γίνει αυτό, δεν νομίζω ότι μπορεί να αναληφθεί μια τέτοια σοβαρή προσπάθεια από ιδιώτες, με καλή πρόθεση μεν, αλλά όχι με τα διαπιστευτήρια της ικανότητας και της αρμοδιότητας να το πράξουν.

    Στην Κύπρο εξετάζουμε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Έχουμε καταρτίσει μια επιτροπή από εννέα καθηγητές πανεπιστημίων, Έλληνες από διάφορες χώρες περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Θα έχουμε την έκθεση, ελπίζω σε έξι μήνες. Δεν μπορεί να αναληφθεί επιπόλαια μια προσπάθεια για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Κυπριακή Παιδεία είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένη στην Ελληνική Παιδεία για προφανείς εθνικούς και άλλους λόγους. Λόγω αυτής της συνάφειας η Ελλάδα γενναιόδωρα παραχωρεί κάθε χρόνο στην Κύπρο περίπου 6,000 με 7,000 θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και δεν νομίζω ότι θα ήταν σοφή ενέργεια από πλευράς μας να διαχωρίσουμε σε τέτοιο βαθμό την Παιδεία μας από την ελληνική ώστε να στερήσουμε αυτό το μεγάλο ευεργέτημα προς τον Κύπριο πολίτη και προς τους μαθητές. Οι ιδιοτυπίες της Κύπρου υπάρχουν και είναι επιτρεπτές όπως η διδασκαλία ξένων γλωσσών και η διαφοροποίηση σε κάποια μαθήματα, ειδικά στον εμπορικό τομέα. Αλλά δεν πιστεύω σε πλήρη διαχωρισμό της Παιδείας της Κύπρου από την Παιδεία της Ελλάδας.

    Ερώτηση: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της ομογένειας των ΗΠΑ στο Κυπριακό στην παρούσα φάση;

    Απάντηση: Η ομογένεια έχει στηρίξει την Κύπρο σε πάρα πολλούς τομείς, ιδιαίτερα η ομογένεια της Αμερικής. Δεν υπάρχουν γενικές συνταγές σε ό,τι αφορά τη στάση, τη στρατηγική και τις θέσεις της ομογένειας. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Αμερική είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σε άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό έχουμε καταρτίσει μια συντονιστική επταμελή επιτροπή για να εξετάσουμε τις ιδιοτυπίες των πολιτικών συστημάτων χωρών στις οποίες διαμένουν οι απόδημοι Κύπριοι.

    Επειδή είχα και παλαιότερα σχέσεις με ομάδες αποδήμων, στην Αμερική, αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι οι ομογενείς οφείλουν πρώτα απ΄ όλα νομιμοφροσύνη στη χώρα που τους φιλοξενεί και την οποία έχουν επιλέξει ως δεύτερη τους πατρίδα. Αυτό βέβαια δεν μειώνει την περηφάνια την οποία πρέπει να έχουν για τη χώρα καταβολής τους. Πιστεύω ότι σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τον Ελληνισμό οι ομογενείς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

    Ερώτηση: Μετά την 1η Μαΐου, και λαμβανομένης υπόψη της ύπαρξης των Συνθηκών Εγγυήσεως και Εγκαθιδρύσεως, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα και την ανεξαρτησία να επιλέξει την πρωτοβουλία της Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου για τη σύσταση μιας εντελώς ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Δύναμης ή θα πειστεί να ακολουθήσει τον Αγγλοσαξωνικό άξονα;

    Απάντηση: Να μου επιτραπεί να πω ότι με τη γνωστή τους μεθοδικότητα οι Άγγλοι φρόντισαν να διασφαλίσουν τη συνέχεια και την αναβάθμιση που αφορούν τις Βάσεις στην Κύπρο. Αυτό αφορά τόσο τη Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας όσο και σε κάποιο βαθμό τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

    Εάν η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί με βάση το Σχέδιο Ανάν η ύπαρξη και η λειτουργία των Βάσεων δεν επηρεάζουν την Ευρώπη, γιατί οι Άγγλοι με την ίδια μεθοδικότητα από το 1960 είχαν εξαιρέσει τις Βάσεις από το κυπριακό έδαφος.

    Με την εισδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη κάποιες από τις περιοχές που εξαιρέθηκαν ήταν οι Βρετανικές Βάσεις.

    Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς δεν δεχόμαστε την ύπαρξη αξόνων. Όταν αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει για την ενιαία εξωτερική πολιτική και το στρατό, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να κρίνουμε τι συμφέρει περισσότερο στην Κύπρο.

    Ερώτηση: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ανήγγειλε προ ημερών ότι θα κατεβεί η οροφή των ενόπλων δυνάμεων και θα καταργηθούν μερικές μονάδες μεταξύ των οποίων και τρία συντάγματα καταδρομέων αλεξιπτωτιστών. Πόσο αυτό επηρεάζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα;

    Απάντηση: Δεν νομίζω ότι αυτή η απόφαση επηρεάζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας υπάρχει και βασίζεται κατά κύριο λόγο στις στρατιωτικές δυνάμεις της Κύπρου.

    Οι αλλαγές στη σύνθεση του στρατεύματος της Ελλάδας δεν επηρεάζουν αναγκαστικά το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κανένα τρόπο δεν επηρεάζει τις αμυντικές προετοιμασίες της Κύπρου.

    Εμείς συνεχίζουμε τα αμυντικά μας προγράμματα με τον ενιαίο σχεδιασμό και πιστεύω ότι με κανένα τρόπο δεν έχει υποβαθμιστεί η άμυνα της Κύπρου και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.

    Ερώτηση: Η Κύπρος έχει μια πολύ ισχυρή οικονομία ενώ πολλοί Κύπριοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Αυτοί οι επιχειρηματίες επενδύουν στην Κύπρο; Υπάρχουν προοπτικές να έχετε περισσότερους τουρίστες από τον πληθυσμό της Κύπρου;

    Απάντηση: Ήδη έχουμε περισσότερους τουρίστες από τον πληθυσμό της Κύπρου. Ο πληθυσμός της Κύπρου είναι 700 χιλιάδες περίπου και ήδη έχουμε κάθε χρόνο 2.5 - 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρέπει να αναφέρω ότι γίνονται επενδύσεις, δεν είναι όμως οι πιο σημαντικές.

    Πριν από ένα μήνα έχουμε εξαγγείλει το νέο επταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει πάντα να υπάρχει όριο σε ό,τι αφορά τους τουρίστες που μπορεί να δεχθεί μια χώρα έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση πάνω στο περιβάλλον και την οικονομία. Ο νέος προσανατολισμός μας προβλέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας στην προσέλκυση εξειδικευμένου τύπου τουριστών. Τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο για σκοπούς αθλητισμού και για συνέδρια όπως επίσης και οι συνταξιούχοι είναι υψηλότερης οικονομικής στάθμης.

    Θέλουμε να αυξήσουμε το εισόδημα από τους τουρίστες παρά να αυξήσουμε τον αριθμό των τουριστών.

    Η νομοθεσία της Κύπρου για τις ξένες επενδύσεις είναι πιστεύω από τις πιο ελκυστικές.

    Ερώτηση: Επειδή τον Ιούνιο του 2004 η Κύπρος θα μετέχει στις ευρωεκλογές, θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε τι προβλέψεις έχετε για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και στη διαδικασία των εκλογών αλλά και σε πιθανή εκπροσώπησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Και ένα δεύτερο σημείο, επειδή σας άκουσα σήμερα για την προθυμία και τη διαθεσιμότητά σας για ένα νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Στρατηγού Οζκιόκ και του κ. Ντενκτάς και του κ. Ερντογάν, που ήταν σαφείς, βλέπετε κάποιο σημάδι που σας κάνει αισιόδοξο ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει κάποια κατάληξη&#894; Επειδή ήταν κάθετες αυτές οι δηλώσεις.

    Απάντηση: Εμείς έχουμε καταρτίσει νομοθέτημα για τις ευρωεκλογές το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και ήδη συζητείται. Έχουμε προεδρικό σύστημα και η Κυβέρνηση είναι ξεχωριστή από το Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει ευχέρεια ανάμιξης των δυο Υπουργοί δεν μετέχουν στη Βουλή και Βουλευτές δεν μετέχουν στην Κυβέρνηση -. Επομένως αυτό είναι ένα από τα θέματα όπου τον τελικό λόγο έχει η Βουλή. Εμείς έχουμε καταθέσει το δικό μας νομοσχέδιο, προσαρμοσμένο όμως στις βασικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ξέρετε υπάρχουν διάφορες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λένε ότι γίνεται σεβαστός ο εθνικός λόγος για τις ευρωεκλογές, νοουμένου ότι δεν είναι αντίθετος με μερικές βασικές αρχές. Μια αρχή για την Κύπρο είναι η ενιαία περιφέρεια, ο ενιαίος εκλογικός κατάλογος, διότι το εκλογικό δικαίωμα, το δικαίωμα δηλαδή του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ατομικό δικαίωμα και όχι κοινοτικό, δηλαδή δεν εναπόκειται στις κοινότητες στους Ελληνοκύπριους ή στους Τουρκοκύπριους. Είναι δικαίωμα του πολίτη της Ευρώπης είτε Ελληνοκύπριος είναι είτε ξένος, που είναι και πολίτης της Ευρώπης. Έχουμε προνοήσει για διευθετήσεις ώστε να είναι επιτρεπτοί οι συνδυασμοί, με την προσδοκία ότι μπορεί μερικοί Τουρκοκύπριοι ή μερικά πολιτικά κόμματα στην Κύπρο να περιλάβουν στα δικά τους ψηφοδέλτια και Τουρκοκύπριους και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί. Η δική μας υποχρέωση είναι να παράσχουμε στους Τουρκοκύπριους ίσα δικαιώματα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, να εγκαθιδρύσουμε εκλογικά κέντρα σε κατάλληλα σημεία όπου να έχουν εύκολη πρόσβαση οι Τουρκοκύπριοι, εάν θέλουν να ψηφίσουν, και ελπίζω να υπάρξει σημαντική συμμετοχή. Η Κυβέρνηση έχει προτείνει -δεν ξέρουμε αν θα το εγκρίνει η Βουλή- να ψηφίζουν μόνο με την επίδειξη της πολιτικής ταυτότητας τους και όχι με εκλογικό βιβλιάριο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί το εκλογικό βιβλιάριο εκδίδεται μετά από υποβολή αιτήσεως που γράφει πάνω «Κυπριακή Δημοκρατία», μήπως και παρεξηγηθούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να υφαρπάσουμε αναγνώριση από τους Τουρκοκύπριους. Δεν ξέρω αν θα το εγκρίνει η Βουλή. Επειδή είπατε κάτι για τη συμμετοχή τους στο Κοινοβούλιο, και μερικοί στην Κύπρο το έχουν συζητήσει σαν να πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη: Να επιτραπεί να μείνουν ανοικτές δυο θέσεις για να τις καταλάβουν Τουρκοκύπριοι ή μετά από τη λύση του Κυπριακού δυο να αποχωρήσουν και να δοθούν στους Τουρκοκύπριους. Η Κύπρος δικαιούται έξι έδρες και είναι υπόχρεη να τις πληρώσει και τις έξι έδρες. Αυτή είναι αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κενές θέσεις. Δεύτερον, η θητεία των Ευρωβουλευτών είναι πενταετής και δεν διακόπτεται για οποιοδήποτε λόγο. Δεν μπορεί να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές εκτός και αν παραιτηθούν οι έξι που θα εκλεγούν και θα αναλάβουν οι αναπληρωτές. Και δεν νομίζω μια σειρά επιλαχόντων να δεχτούν να παραιτηθούν για να κενωθούν οι θέσεις. Υπάρχει και νομικό προηγούμενο στη Γερμανία. Η Γερμανία εξέλεξε 51 Βουλευτές για να μετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο και ένα χρόνο μετά ενοποιήθηκε η χώρα και έγινε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, με το επιχείρημα ότι οι 51 Βουλευτές δεν εκπροσωπούν τα 20 εκατομμύρια της τότε Ανατολικής Γερμανίας και επομένως πρέπει να γίνουν νέες εκλογές για να αναπληρωθούν, και αποφάσισε το Δικαστήριο: αυτό δεν επιτρέπεται, θα περιμένετε να ολοκληρώσουν τη θητεία τους μετά από τέσσερα χρόνια και μετά θα προκηρυχθούν εκλογές. Άρα αυτοί που τα γράφουν, τα λένε και τα συζητούν, μέσα στο ζήλο τους να δείξουν ότι είναι πιο φιλικοί προς τους Τουρκοκύπριους από την Κυβέρνηση, απλώς δεν γνωρίζουν αρκετά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αν είμαι αισιόδοξος ή όχι, δυσκολεύομαι να απαντήσω σε τέτοιες αφοριστικές δηλώσεις. Ξέρουμε πως σήμερα αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Οι θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Οζκιόκ είναι και οι θέσεις του κ. Ντενκτάς, και εγώ λέω, και του κ. Ερντογάν. Στην ουσία δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις θέσεις. Μόνο που ο κ. Οζκιόκ τα λέει πιο καθαρά. Ίσως επειδή δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει διπλωματική γλώσσα. Πέστε ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να αλλάξει. Δεν είναι χρέος μου να μπορώ εγώ ποτέ να πω ότι «κύριοι επειδή δεν υπάρχουν ελπίδες για να βρούμε μια λύση του Κυπριακού εγώ τα παρατώ ή υπογράφω το Σχέδιο Ανάν όπως έχει, χωρίς αλλαγές». Νομίζω ότι κανένας δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος, εάν δεν έκανε ότι μπορεί για να πετύχει μια λύση που να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να εκπληρώσει την ευθύνη του απέναντι σε αυτούς που τον ψήφισαν.

    Ερώτηση: Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποιες από τις τηλεοπτικές δηλώσεις σας προ δεκαημέρου στην Κύπρο, στον συνάδελφο κ. Γεωργίου. Είχατε εκφράσει την απαισιοδοξία σας για την προοπτική των συνομιλιών παρόντος του κ. Ντενκτάς, και σε σχέση με αυτά που είπατε προηγουμένως, μπορούμε να εικάσουμε ότι θα προτιμούσατε κάποια πολιτική αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και είστε βέβαιος ότι τυχόν ανάδειξη του κ. Ταλάτ ή κάποιου άλλου, δεν θα έχει τη σχέση με την Άγκυρα που έχει ο κ. Ντενκτάς&#894;

    Απάντηση: Δεν είναι απλώς απαισιοδοξία που εξέφρασα σε σχέση με τον κ. Ντενκτάς. Είναι γενική αναγνώριση, όχι μόνο δική μου αλλά και των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων όσων είχαν συζητήσει με τον κ. Ντενκτάς: εκτός και αν πετύχει ο ίδιος λύση που να πραγματοποιεί το όραμά του όπως το ονομάζει εγώ το αποκαλώ εφιάλτη και όχι όραμα δυο χωριστά κράτη, δυο χωριστές κυριαρχίες με σχέσεις καλής γειτονίας, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εγώ λέγω με βεβαιότητα ότι με τον κ. Ντενκτάς είναι αδύνατο να επιτευχθεί λύση στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν. Οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο ένας είναι ο κ. Ερέλ και ο άλλος ο κ. Ταλάτ, ο οποίος είναι αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο κ. Ερέλ προέρχεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο, είναι δηλαδή επιχειρηματίας. Και οι δυο είπαν ότι θα προσέλθουμε στις συνομιλίες με το χωριστό μας κράτος, τα χωριστά μας δικαιώματα. Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Ερέλ: θα πάρουμε αυτά τα δικαιώματα είτε το θέλετε είτε όχι. Απευθυνόταν ειδικά σε εμένα. Ναι, δεν είναι πολύ καθαρό ποια θα είναι η θέση της αντιπολίτευσης αν ανατραπεί ο κ. Ντενκτάς όμως, αυτοί τουλάχιστον, δέχονται να συνομιλήσουν. Άρα, παρέχουν την ελπίδα ότι μπορεί να γίνουν συνομιλίες. Μεταξύ της βεβαιότητας αποτυχίας και της ελπίδας, σίγουρα επιλέγω την ελπίδα. Δεν είναι θέμα προτίμησης, είναι ανάγκη. Τώρα αν αυτές είναι και οι προθέσεις της Τουρκίας, γιατί εγώ ξεκινώ από τη βασική αρχή ότι όλες οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Άγκυρα. Η Άγκυρα μπορεί να επιθυμεί κάποιο άλλο εκπρόσωπο στις συνομιλίες από τον κ. Ντενκτάς που δεν θα παρουσιάζει για την Άγκυρα τις δυνατότητες δημιουργίας αναταραχής μέσα στην Τουρκία, όπως ο κ. Ντενκτάς. Αυτό είναι θέμα που αφορά την Άγκυρα.

    Ερώτηση: Θέλω μια διευκρίνιση σε μια σημερινή αναφορά σας που θεωρώ πολύ σημαντική. Απαντώντας σε μια προηγούμενη ερώτηση είπατε: «εάν η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί στη βάση του Σχεδίου Ανάν» και ερωτώ ευθέως, εάν έστω και σε θεωρητικό επίπεδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Λευκωσία εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική για άλλη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού που να μην στηρίζεται στο Σχέδιο Ανάν ή πολύ περισσότερο αν γνωρίζει κάτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποια άλλη επιλογή που θα μπορούσε να είναι εναλλακτική του Σχεδίου Ανάν.

    [21] (Κ) Δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου στη συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, έδωσε ΣΗΜΕΡΑ συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Στην αρχή της συνέντευξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Είναι διπλή η χαρά μου επειδή η πρώτη συνάντηση που είχα με εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είχε γίνει στην Αθήνα λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ, επίσης, για τα πολύ καλά και θερμά λόγια που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου κ. Αντώναρος. Ευχαριστώ, επίσης, και όλους εσάς που έχετε ανταποκριθεί στη σημερινή πρόσκληση και μας τιμάτε με την παρουσία σας.

    Είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε κάθε ερώτηση, απορία ή σχόλιο. Δεν θα σας υποβάλω σε ταλαιπωρία ανάγνωσης ομιλίας, θα περιοριστώ στις δικές σας ερωτήσεις.

    Όμως, θα πρέπει να πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελληνοκυπριακή κοινότητα προσβλέπουν στην επίλυση του Κυπριακού μόνο μέσω των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν. Η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, ιδιαίτερα, από την αρχή έχει πει ότι παραμένει πρόθυμη και έτοιμη για συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν, οποτεδήποτε μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Η κατάσταση βρίσκεται σε στασιμότητα, ενόψει της ψηφοφορίας που θα γίνει στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά από αυτή την ψηφοφορία, και τονίζω στο σημείο αυτό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα παρακαλέσουμε εκ νέου τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναλάβει την πρωτοβουλία του για να αρχίσει νέος γύρος των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων.

    Σε λίγους μήνες η Κύπρος ολοκληρώνει την πολύ δύσκολη και επώδυνη προσπάθεια που κατέβαλε για να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος.

    Θα ήθελα να τονίσω ότι πρώτος στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως και της Κυβέρνησης, είναι η λύση του Κυπριακού. Προσβλέπουμε σε μια επανενωμένη Κύπρο που θα ενταχθεί την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρώτον, επειδή μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους και θα είναι για το καλό όλων. Έτσι, δεν θα φεισθούμε προσπαθειών και θα καταβάλουμε όποια προσπάθεια απαιτείται για να επιτύχουμε λύση, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, πριν από την 1η Μαΐου 2004. Αυτός είναι ο στόχος. Δεύτερον, ο λόγος για τον οποίο ο στόχος αυτός βρίσκεται στην κορωνίδα των προσπαθειών μας είναι επειδή αν η Κύπρος ενταχθεί διχασμένη, δημιουργούνται διάφορα πρακτικά προβλήματα. Κανένα από αυτά δεν είναι ανυπέρβλητο, όμως είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Με αυτά τα λίγα λόγια σε μορφή εισαγωγικού σχολίου είμαι στη διάθεσή σας για απαντήσεις».

    Ερώτηση: Το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε μια ιστορική απόφαση με πολύ μεγάλη πολιτική σημασία. Καταδίκασε την Τουρκία και δυστυχώς το ίδιο το Δικαστήριο δεν αποφασίζει να υλοποιήσει την απόφασή του. Είναι η πρώτη φορά που το Δικαστήριο, εξ όσων γνωρίζω, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία αρνείται να υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Ακούγεται ότι είχε πρόθεση να πληρώσει την κα Λοϊζίδου, όμως αυτό διαψεύσθηκε. Τώρα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κάποιου συμβιβασμού από παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο θα αλλάξει όλη τη μορφή του Κυπριακού προβλήματος. Θα ήθελα να μου πείτε πώς η Κυπριακή Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το τεράστιο ζήτημα.

    Απάντηση: Όντως, είναι μια σημαντική απόφαση. Μακάρι να μπορούσα να συμμεριστώ τη γνώμη σας ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα οδηγούσε σε λύση του Κυπριακού από μόνη της. Δυστυχώς, τα πολιτικά προβλήματα δεν λύνονται μόνο με δικαστικές αποφάσεις, όπως όλοι γνωρίζουμε. Η κα Τιτίνα Λοϊζίδου είχε υποβάλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπονούμενη ότι η Τουρκία εμπόδισε την ίδια από το να απολαύσει την περιουσία την οποία έχει στα κατεχόμενα και την παρεμπόδιζε να έχει ουσιαστική κατοχή της περιουσίας της.

    Η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου είχε βγει το 1996, και από τη μια καθόριζε πως ότι συμβαίνει στην κατεχόμενη Κύπρο την ευθύνη έχει η Τουρκία και ότι η «κυβέρνηση» του κ. Ντενκτάς είναι μόνον υποτελής διοίκηση στην Τουρκία, άρα η Τουρκία έχει την ευθύνη. Επιπρόσθετα, αποκαθιστούσε το δικαίωμα της κας Τιτίνας Λοϊζίδου στην περιουσία της και καλούσε την Τουρκία να επαναφέρει την κατάσταση όπως ήταν προηγουμένως, πριν δηλαδή από τη στέρηση των δικαιωμάτων της.

    Θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση που νομίζω είναι δικαιολογημένη, επειδή επικρατεί σύγχυση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του. Τουλάχιστον μέχρι το 2001 που έγινε αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο εκδίδει αποφάσεις και καλεί τα μέλη μέσω της Επιτροπής Υπουργών των Κρατών-Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να βρουν θετική διευθέτηση.

    Το 1998 το Δικαστήριο, διαπιστώνοντας ότι δεν είχε γίνει θετική διευθέτηση, αποτίμησε τις αποζημιώσεις τις οποίες εδικαιούτο η κα Λοϊζίδου για τη στέρηση της περιουσίας της. Όμως, παραμένει η βασική απόφαση του Δικαστηρίου η οποία είναι η αποκατάσταση του δικαιώματος της κας Λοϊζίδου στην περιουσία της. Η Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αυτό το θέμα συζητά τώρα. Αφού μετά από τόσα πολλά χρόνια αναβολών, κωλυσιεργίας, η Επιτροπή Υπουργών εξέδωσε την τέταρτη ενδιάμεση καταδικαστική απόφαση του κατά της Τουρκίας. Ο τρόπος εφαρμογής είναι η Επιτροπή να μελετά κυρώσεις πάνω σε μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    Η θέση μας είναι ότι μετά από την τέταρτη καταδικαστική απόφαση, η Επιτροπή Υπουργών δεν έχει καμιά άλλη αρμοδιότητα παρά να εποπτεύσει την εφαρμογή της απόφασης και την επιβολή κυρώσεων. Γι αυτό οι προσπάθειες που γίνονται τώρα για να βρεθεί δήθεν μια διευθέτηση, να πληρωθεί δηλαδή το ποσόν αλλά ταυτόχρονα να ανασταλεί η εφαρμογή της βασικής απόφασης που είναι η αποκατάσταση του δικαιώματος της κας Λοϊζίδου στην περιουσία της μέχρι το 2005, είναι απαράδεκτες. Πρέπει να αναφέρω εδώ την τιμητική θέση της κας Λοϊζίδου η οποία λέει ότι δεν αποδέχεται να πάρει χρήματα ως αποτέλεσμα της δικής της διευθέτησης. Αυτή η θέση της κας Λοϊζίδου σημαίνει ότι η εξέταση οποιασδήποτε άλλης απόφασης για άλλες προσφυγές για να αποκατασταθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους θα αναβληθεί μέχρι το 2005 και μετά. Διότι, αν η υπόθεση της κας Λοϊζίδου της οποίας η απόφαση βγήκε από το 1996 θα κριθεί τελικά το 2005, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι οποίες ακολουθούν θα είναι το 2007, 2010 κλπ.

    Η κα Τιτίνα Λοϊζίδου δεν είναι μέλος στη διαδικασία, ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα παρουσίας. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, ασκούσα δικαιώματά της ως κράτος-μέλος και παρεμβαίνουσα, δεν είναι διατεθειμένη να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαδικασία. Αυτή είναι απόφαση που είχε ληφθεί εδώ και ενάμισι περίπου μήνα και αυτές είναι οι οδηγίες που έχει η διπλωματική μας αντιπροσωπία στο Στρασβούργο. Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις, ενδιαφερόμαστε μόνο να ακούσουμε από την Επιτροπή Υπουργών πώς θα εποπτεύσει για την εφαρμογή της απόφασης και για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, αλλιώς να εξετάσει το θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

    Όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι να παρεκκλίνουμε από αυτή τη γραμμή, αλλά για να ληφθεί απόφαση χρειάζονται τα δύο τρίτα των κρατών-μελών. Ελπίζουμε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πάρουν άλλη απόφαση, επειδή αν περιφρονηθεί για πρώτη φορά η απόφαση του Δικαστηρίου, και αντί να επιδιωχθεί συμμόρφωση επιδιωχθεί συμβιβασμός για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

    Ερώτηση: Εάν παρ΄ελπίδα δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου 2004, ξέρουμε ότι γίνονται συζητήσεις με την Κομισιόν για το πώς θα λειτουργήσει η γραμμή Αττίλα. Μήπως έχετε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες σε τί είδους διευθετήσεις προσανατολίζονται τα δυο μέρη&#894;

    Απάντηση: Είναι ένα πολύ περίπλοκο θέμα, διότι εδώ μιλούμε, όχι για μια, δυο, τρεις περιπτώσεις, μιλούμε για εκατοντάδες περιπτώσεις, αφορά το κάθε προϊόν και είναι διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αντιμετωπίσουμε εμείς, η Κυπριακή Δημοκρατία, τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρώπης όσον αφορά τους περιορισμούς που η Ευρώπη επιβάλλει στη διακίνηση προϊόντων, ανθρώπων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και αντιλαμβάνεστε ότι για κάθε ένα προϊόν υπάρχει μια σωρεία άλλων νόμων οι οποίοι επίσης πρέπει να εφαρμοστούν. Θα δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Η διακίνηση φαιοχώματος που βγαίνει από λατομείο που είναι στα κατεχόμενα. Δεν έχει φόρο προστιθέμενης αξίας το φαιόχωμα, άρα δεν γεννάται θέμα φορολογίας. Όμως υπάρχουν άλλοι κανονισμοί. Κανονισμοί περιβάλλοντος, κανονισμοί για καταβολή τελών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, εάν το λατομείο λειτουργεί νόμιμα, κι όλα τα άλλα θέματα. Προσπάθεια μας είναι να βρούμε πρακτικές λύσεις ώστε η διαχωριστική γραμμή που σήμερα υπάρχει να μην καταστεί εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, δηλαδή τείχος που να δυσκολεύει τη διακίνηση του πληθυσμού, των ιδεών, των ανθρώπων, των προϊόντων. Και αυτή η πολύπλοκη προσπάθεια καταβάλλεται εδώ και τρεις μήνες περίπου. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί έχουμε επιλύσει τα πιο σοβαρά προβλήματα, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες σύντομα θα ολοκληρωθούν.

    Ερώτηση: Μας εξηγήσατε σαφέστατα τα βασικά στοιχεία της υπόθεσης Λοϊζίδου. Μήπως μπορείτε να πείτε λίγα περισσότερα πράγματα και ενδεχομένως να μας εξηγήσετε πως κατά τη γνώμη σας επηρεάζουν αυτές οι καθυστερήσεις για τυχόν διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν για την επανένωση&#894;

    Απάντηση: Η γνώμη μας είναι ότι η υπόθεση Λοϊζίδου τοποθετεί μερικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση Ανάν και εγείρεται ένα βασικό θέμα κατά πόσον μια διακρατική απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι δυνατό να αποστερήσει από τον ιδιώτη, όχι μόνον την κα Λοϊζίδου, αλλά οιονδήποτε ιδιώτη, δικαιώματα τα οποία έχει με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία του Δικαστηρίου.

    Επομένως εκεί που το Σχέδιο Ανάν είναι δυνατόν να επηρεάζει αυτά τα δικαιώματα, εγείρεται το θέμα κατά πόσον μια συμφωνία για το Σχέδιο Ανάν είναι δυνατόν να αποστερήσει τα δικαιώματα των πολιτών.

    Δεν θα εμπλακώ τώρα στη συζήτηση αυτού του νομικού θέματος, νομίζω όμως ότι η συζήτηση του Σχεδίου Ανάν δεν πρόκειται να επηρεαστεί άλλως πως από την απόφαση που θα ληφθεί για την κα Λοϊζίδου.

    Ερώτηση: Εφόσον παραμένει άλυτο το Κυπριακό δεν θα σας ρωτήσω ποια θα είναι η θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης στο θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Επειδή χαρακτηρίσατε το Σχέδιο Ανάν σε συνέντευξή σας την περασμένη Κυριακή ως σχέδιο που επιβεβαιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής, τι είναι αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι με διαπραγματεύσεις μπορούν να ανατραπούν αυτά τα στοιχεία του Σχεδίου και να γίνει αποδεκτό και από την άλλη πλευρά&#894;

    Απάντηση: Ξέρετε καμιά φορά η προσθήκη ή η παράλειψη μιας λέξης κάνει όλη τη διαφορά. Εγώ δεν είπα ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί επικύρωση των τετελεσμένων της εισβολής. Είπα τετελεσμένων. Έχει μεγάλη διαφορά η παράλειψη αυτού του άρθρου. Για παράδειγμα ένα από τα τετελεσμένα της εισβολής είναι η παραμονή των εποίκων. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση κάτω από το Σχέδιο Ανάν, είναι ένα από τα σημεία που ποτέ δεν συμφωνήθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ούτε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εγώ είχα την ευκαιρία να το συζητήσω σε έκταση. Όταν όμως ένας κάνει μια συμφωνία, μπορεί σε κάποιο στάδιο να πει ότι το τίμημα της επίτευξης συμφωνίας, μου επιτρέπει να παραδεχθώ κάποια δεδομένα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν απαράδεκτο. Πρέπει να κατανοήσουμε, και εμείς το κατανοούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν ξεκινούμε με άσπρο χαρτί για να βρούμε μια ιδεώδη λύση ή ένα Σύνταγμα που να είναι τέλειο και να συμμορφώνεται με όλες τις σημερινές αντιλήψεις και τις δημοκρατικές αρχές που πρέπει να διέπουν αυτό το Σύνταγμα. Ξέρουμε ότι χειριζόμαστε μια κατάσταση όπου ξένη εισβολή, παράνομη έστω, παραμένει αμετακίνητη στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1974 και ότι η μόνη λύση του Κυπριακού είναι με διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό αυτής της εισβολής. Άρα, ανεξάρτητα από τον εντοπισμό αδυναμιών ή σημείων τα οποία δεν μας αρέσουν στο Σχέδιο Ανάν είναι πολιτική η απόφαση που στο τέλος θα ληφθεί, ότι δεχόμεθα μια διευθέτηση η οποία μπορεί να μην συμμορφώνεται πλήρως με το δίκαιο - άλλωστε εγώ εδώ και καιρό στις αναφορές μου δεν μιλώ για δίκαιη λύση - αν δεν είναι δίκαιη, τουλάχιστον ας είναι λειτουργική για να μπορέσει να επιβιώσει, γιατί η Κύπρος, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν αντέχουμε σε μια νέα ανάφλεξη παθών ή σε μια νέα εστία προστριβής και συγκρούσεων στην Κύπρο.

    Η Κύπρος θέλει μια Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμμορφώνεται με τα προ-απαιτούμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις άλλες απαιτήσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία θα πρέπει πρώτα από όλα να συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκό κράτος. Είναι αδιανόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος να έχει στρατεύματα του στο έδαφος ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Να μου επιτρέψετε να αναφέρω μόνο τη χθεσινή δήλωση του κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται τον πόνο που προκαλείται στην Τουρκία από τις εν λόγω επιθέσεις.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι στον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις όσον αφορά τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωση του κ. Φερχόιγκεν.

    Ερώτηση: Στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα υπήρχαν φήμες ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σχεδίαζε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές. Υπήρξε τέτοιο θέμα; Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα επέτρεπε στον κ. Ερντογάν να περάσει στις ελεύθερες περιοχές;

    Απάντηση: Δεν θα απαντήσω στο υποθετικό σκέλος της ερώτησης σας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπήρξε θέμα επίσκεψης του κ. Ερντογάν στις ελεύθερες περιοχές. Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, ερωτηθείς για το εν λόγω θέμα, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα. Αντιλαμβάνεστε ότι η Τουρκία παραμένει το μοναδικό κράτος στον κόσμο που αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Από τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία θα το θεωρούσα πολύ απίθανο ο κ. Ερντογάν να σκεφθεί το ενδεχόμενο να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.

    Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, δηλώνετε πρόθυμος και έτοιμος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, να επαναλάβετε τις διακοινοτικές συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν. Έχετε πάρει γραπτή δήλωση ή διαβεβαίωση από τον Γενικό Γραμματέα κ. Ανάν ότι είναι πρόθυμος να δει το Σχέδιό του να μπαίνει σε επαναδιαπραγμάτευση.

    Απάντηση: Όχι, δεν έχω λάβει γραπτή διαβεβαίωση. Υπάρχουν όμως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ανάν επιθυμεί όπως οι δύο πλευρές δηλώσουν ότι αποδέχονται το Σχέδιο του. Η δική μας θέση ήταν από την αρχή ότι το Σχέδιο χρειάζεται αλλαγές για να καταστεί λειτουργικό. Πρέπει επίσης να τονίσω ότι υπάρχει η απόφαση που έλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη τον Απρίλιο και η οποία λέει ότι οι παρατηρήσεις και τα σχόλια τα οποία είχε υποβάλει εγγράφως η Ελληνοκυπριακή πλευρά στον Γενικό Γραμματέα στις 28 Φεβρουαρίου, ήταν όλα εντός των παραμέτρων του Σχεδίου του.

    Θεωρώ ότι οι παρατηρήσεις τις οποίες υποβάλαμε μπορούν να συζητηθούν με προοπτική να γίνουν αλλαγές, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του Σχεδίου. Ανεξάρτητα όμως από τη γνώμη του Γενικού Γραμματέα, πιστεύω ειλικρινά ότι ένα πιο λειτουργικό κράτος δεν αφαιρεί αναγκαστικά δικαιώματα από τους Τουρκοκύπριους.

    Εάν είναι αλήθεια ότι και οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι προφανές ότι ένα λειτουργικό κράτος θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Δεν υπάρχει λόγος, με έναν καλής πίστεως συνομιλητή από την άλλη πλευρά, να μην εξευρεθούν οι κατάλληλες διευθετήσεις που θα κάνουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί λειτουργήσιμη.

    Ερώτηση: Σκοπεύει η Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υποτίμηση της Κυπριακής λίρας εν όψει της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής αγοράς;

    Απάντηση: Όχι, με κανένα τρόπο. Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Αυτό το ενδεχόμενο έχει διαψευστεί τόσο από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών. Η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται με την υποτίμηση του νομίσματος. Μια τέτοια κίνηση θα είχε μόνο πρόσκαιρα αποτελέσματα. Πέραν τούτου, η Κύπρος είναι εισαγωγική χώρα. Οι εισαγωγές που έχει η Κύπρος είναι περίπου εννέα φορές περισσότερες από τις εξαγωγές της. Η υποτίμηση της Κυπριακής λίρας θα σήμαινε αυτόματη ανατίμηση των εισαγόμενων προϊόντων. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα υποτίμησης της Κυπριακής λίρας.

    Ερώτηση: Σε πρόσφατη συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Κύπρου κ. Κληρίδη έμειναν κάποια υπονοούμενα για τη μη τοποθέτηση των S-300 στην Κύπρο. Θα ήθελα να μου πείτε τη δική σας άποψη. Καλώς, ή κακώς δεν τοποθετήθηκαν οι S-300 στην Κύπρο.

    Απάντηση: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Κληρίδη. Ο κ. Κληρίδης τυγχάνει του πλήρους σεβασμού μου ως πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω παρακολουθήσει τη συνέντευξή του. Για το θέμα ωστόσο των S-300 δεν μπορεί κάποιος να πει αν ήταν καλό ή κακό το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκαν στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αφορούν τη στάθμιση των δεδομένων, των πιέσεων, αν αυτές υπήρξαν, και των ενδεχομένων κινδύνων στην εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.

    Ασφαλώς όταν κάποιος παίρνει μια τέτοια απόφαση έχει την υποχρέωση να σταθμίσει τις συνθήκες που επικρατούν την ώρα που παίρνει την απόφαση. Εγώ δεν ξέρω βάσει ποιων κριτηρίων ο κ. Κληρίδης έλαβε αυτή την απόφαση και κατά συνέπεια δεν θα ήθελα να προβώ σε οποιοδήποτε σχολιασμό επί του θέματος.

    Ερώτηση: Ήθελα να ξέρω πώς συμπαρίσταται η Κύπρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να οργανώσει τους Ολυμπιακούς. Το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν οι αθλητικές προσπάθειες των δυο μερών ήταν πάντοτε ενωμένες.

    Απάντηση: Ήταν ενωμένες και πιστεύω σωστά χωρίστηκαν. Κάποτε οι Κύπριοι αθλητές μετείχαν στους αγώνες κάτω από τη σημαία της Ελλάδας. Αλλά πιστεύω ότι, ως ανεξάρτητο κράτος που είμαστε, έπρεπε οι αθλητές μας να συμμετέχουν στις δικές μας ομάδες. Θα κάνω και μια παρατήρηση: στους αθλητικούς μαθητικούς αγώνες η Κύπρος πάντοτε ερχόταν πρώτη ανάμεσα σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Μετά αποφασίστηκε να χωριστεί η Κύπρος σε δυο περιφέρειες.

    Έχω επισκεφθεί χθες τα έργα που γίνονται και ομολογώ ότι έχω εντυπωσιαστεί από τους σχεδιασμούς και από το ψηλό επίπεδο της επιτελούμενης εργασίας. Πήρα διαβεβαιώσεις ότι όλα θα ετοιμαστούν έγκαιρα. Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει έστω και αν την τελευταία μέρα χρειάζεται να βαφτούν μερικά σήματα. Επίσης έχω μιλήσει με την Πρόεδρο της διοργάνωσης «Αθήνα 2004» και βλέπω με πόση επιμέλεια και προσοχή μελετούν όλες τις δυσκολίες που είναι δυνατόν οργανωτικά να προκύψουν.

    Η Κύπρος έχει από την αρχή δηλώσει ότι μπορεί να προσφέρει μέχρι και 10,000 εθελοντές. Οι περισσότεροι Κύπριοι ομιλούν δεύτερη ή και τρίτη ξένη γλώσσα και αυτό πιστεύω ότι είναι χρήσιμο για τους εθελοντές. Έχουμε προσφέρει τους αθλητικούς χώρους ολυμπιακών προδιαγραφών που υπάρχουν στην Κύπρο για τη διαμονή, την προπόνηση και την προετοιμασία Ελλήνων αθλητών. Δεν ξέρω αν τελικά θα γίνει αυτό αποδεκτό. Ήδη μερικές ομάδες έχουν έλθει στην Κύπρο. Μας ευνοεί το κλίμα και οι εγκαταστάσεις που έχουμε. Πιστεύω ότι επειδή είμαστε πολύ κοντά, Ελλάδα και Κύπρος, έχουμε παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες και μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν οι Έλληνες αθλητές εδώ. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε είδους βοήθεια που θα μας ζητηθεί, εκτός από οικονομική.

    Ερώτηση: Έχετε διαπιστώσει φαντάζομαι όταν φτάσατε εδώ στην Αθήνα ότι έχουμε εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η οποία θα τελειώσει στις 15 Ιουνίου με τις ευρωεκλογές. Πώς νομίζετε ότι επηρεάζει αυτή η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού&#894; Από τις επαφές σας που είχατε εδώ με τους αρχηγούς των κομμάτων έχετε διαπιστώσει μια σταθερή γραμμή στο Κυπριακό, ούτως ώστε με οποιαδήποτε Κυβέρνηση η υπόθεση της Κύπρου να συνεχιστεί ομαλά&#894;

    Απάντηση: Η μόνη ένδειξη προεκλογικής ατμόσφαιρας που βλέπω εγώ είναι στον Τύπο. Δεν έχω δει καμιά άλλη δραστηριοποίηση. Εν πάση περιπτώσει δεν έχω συζητήσει το θέμα. Αντιλαμβάνεστε ότι η θέση μου είναι λεπτή. Δεν μπορώ να ρωτώ για τα προεκλογικά στην Ελλάδα. Ρώτησα όμως τον κ. Γουέστον το εξής, όταν τον είδα την περασμένη Παρασκευή: Όταν το 2002 επίκειντο βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, από το Σεπτέμβριο είχε παύσει κάθε δραστηριότητα και κάθε επαφή μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών το Νοέμβριο. Για την περίπτωση της Ελλάδας γιατί δεν σκέφτεστε κάτι ανάλογο&#894; Μου είπε κάτι που ομολογώ ότι διαπιστώνω και μόνος μου. Από τις επαφές του εδώ, μου είπε ο κ. Γουέστον, έχει διαπιστώσει ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα συμπεριφέρονται υπεύθυνα και δεν έχουν εμπλέξει το Κυπριακό στην προεκλογική προεργασία. Εάν το διαπιστώνει ένας ξένος αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ευχάριστο. Είδα χθες αντιπροσώπους όλων των κομμάτων. Διαπιστώνω πρώτον, ότι δεν επιθυμούν το Κυπριακό να αποτελέσει θέμα προεκλογικού ανταγωνισμού και, δεύτερον, ότι, τουλάχιστον στα σημεία που συζητήσαμε, υπάρχει πλήρης υποστήριξη από όλα τα κόμματα στη γραμμή και στην πολιτική που ακολουθούμε. Αυτό για μας τους Κύπριους είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο.

    Ερώτηση: Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αλλάξουν τα βιβλία εκπαίδευσης στην Κύπρο. Δεν θα είναι πια ελληνοκεντρική η εκπαίδευση της πατρίδας μας&#894; Είναι αυτό γεγονός&#894;

    Απάντηση: Δεν είναι γεγονός. Η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν εξετάζει τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι στιγμής. Έγινε μια προσπάθεια από ιδιώτες, μια κοινή ομάδα στην οποία μετέχουν τρεις Ελληνοκύπριοι και τρεις Τουρκοκύπριοι που ανέλαβαν να αλλάξουν τα βιβλία που αφορούν την Ιστορία. Δεν πιστεύω ότι στο παρόν στάδιο του Κυπριακού η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αλλάξουμε τα βιβλία και μάλιστα τα βιβλία της Ιστορίας. Αν θα γίνει αυτό, δεν νομίζω ότι μπορεί να αναληφθεί μια τέτοια σοβαρή προσπάθεια από ιδιώτες, με καλή πρόθεση μεν, αλλά όχι με τα διαπιστευτήρια της ικανότητας και της αρμοδιότητας να το πράξουν.

    Στην Κύπρο εξετάζουμε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Έχουμε καταρτίσει μια επιτροπή από εννέα καθηγητές πανεπιστημίων, Έλληνες από διάφορες χώρες περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Θα έχουμε την έκθεση, ελπίζω σε έξι μήνες. Δεν μπορεί να αναληφθεί επιπόλαια μια προσπάθεια για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Κυπριακή Παιδεία είναι σε μεγάλο βαθμό προσαρμοσμένη στην Ελληνική Παιδεία για προφανείς εθνικούς και άλλους λόγους. Λόγω αυτής της συνάφειας η Ελλάδα γενναιόδωρα παραχωρεί κάθε χρόνο στην Κύπρο περίπου 6,000 με 7,000 θέσεις στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και δεν νομίζω ότι θα ήταν σοφή ενέργεια από πλευράς μας να διαχωρίσουμε σε τέτοιο βαθμό την Παιδεία μας από την ελληνική ώστε να στερήσουμε αυτό το μεγάλο ευεργέτημα προς τον Κύπριο πολίτη και προς τους μαθητές. Οι ιδιοτυπίες της Κύπρου υπάρχουν και είναι επιτρεπτές όπως η διδασκαλία ξένων γλωσσών και η διαφοροποίηση σε κάποια μαθήματα, ειδικά στον εμπορικό τομέα. Αλλά δεν πιστεύω σε πλήρη διαχωρισμό της Παιδείας της Κύπρου από την Παιδεία της Ελλάδας.

    Ερώτηση: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της ομογένειας των ΗΠΑ στο Κυπριακό στην παρούσα φάση;

    Απάντηση: Η ομογένεια έχει στηρίξει την Κύπρο σε πάρα πολλούς τομείς, ιδιαίτερα η ομογένεια της Αμερικής. Δεν υπάρχουν γενικές συνταγές σε ό,τι αφορά τη στάση, τη στρατηγική και τις θέσεις της ομογένειας. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Αμερική είναι πολύ διαφορετική από ό,τι σε άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό έχουμε καταρτίσει μια συντονιστική επταμελή επιτροπή για να εξετάσουμε τις ιδιοτυπίες των πολιτικών συστημάτων χωρών στις οποίες διαμένουν οι απόδημοι Κύπριοι.

    Επειδή είχα και παλαιότερα σχέσεις με ομάδες αποδήμων, στην Αμερική, αυτό το οποίο πιστεύω είναι ότι οι ομογενείς οφείλουν πρώτα απ΄ όλα νομιμοφροσύνη στη χώρα που τους φιλοξενεί και την οποία έχουν επιλέξει ως δεύτερη τους πατρίδα. Αυτό βέβαια δεν μειώνει την περηφάνια την οποία πρέπει να έχουν για τη χώρα καταβολής τους. Πιστεύω ότι σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν τον Ελληνισμό οι ομογενείς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

    Ερώτηση: Μετά την 1η Μαΐου, και λαμβανομένης υπόψη της ύπαρξης των Συνθηκών Εγγυήσεως και Εγκαθιδρύσεως, η Κύπρος θα έχει τη δυνατότητα και την ανεξαρτησία να επιλέξει την πρωτοβουλία της Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου για τη σύσταση μιας εντελώς ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Δύναμης ή θα πειστεί να ακολουθήσει τον Αγγλοσαξωνικό άξονα;

    Απάντηση: Να μου επιτραπεί να πω ότι με τη γνωστή τους μεθοδικότητα οι Άγγλοι φρόντισαν να διασφαλίσουν τη συνέχεια και την αναβάθμιση που αφορούν τις Βάσεις στην Κύπρο. Αυτό αφορά τόσο τη Συνθήκη Εγγυήσεως και Συμμαχίας όσο και σε κάποιο βαθμό τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

    Εάν η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί με βάση το Σχέδιο Ανάν η ύπαρξη και η λειτουργία των Βάσεων δεν επηρεάζουν την Ευρώπη, γιατί οι Άγγλοι με την ίδια μεθοδικότητα από το 1960 είχαν εξαιρέσει τις Βάσεις από το κυπριακό έδαφος.

    Με την εισδοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη κάποιες από τις περιοχές που εξαιρέθηκαν ήταν οι Βρετανικές Βάσεις.

    Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς δεν δεχόμαστε την ύπαρξη αξόνων. Όταν αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει για την ενιαία εξωτερική πολιτική και το στρατό, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να κρίνουμε τι συμφέρει περισσότερο στην Κύπρο.

    Ερώτηση: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ανήγγειλε προ ημερών ότι θα κατεβεί η οροφή των ενόπλων δυνάμεων και θα καταργηθούν μερικές μονάδες μεταξύ των οποίων και τρία συντάγματα καταδρομέων αλεξιπτωτιστών. Πόσο αυτό επηρεάζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα;

    Απάντηση: Δεν νομίζω ότι αυτή η απόφαση επηρεάζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας υπάρχει και βασίζεται κατά κύριο λόγο στις στρατιωτικές δυνάμεις της Κύπρου.

    Οι αλλαγές στη σύνθεση του στρατεύματος της Ελλάδας δεν επηρεάζουν αναγκαστικά το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κανένα τρόπο δεν επηρεάζει τις αμυντικές προετοιμασίες της Κύπρου.

    Εμείς συνεχίζουμε τα αμυντικά μας προγράμματα με τον ενιαίο σχεδιασμό και πιστεύω ότι με κανένα τρόπο δεν έχει υποβαθμιστεί η άμυνα της Κύπρου και το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου.

    Ερώτηση: Η Κύπρος έχει μια πολύ ισχυρή οικονομία ενώ πολλοί Κύπριοι επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Αυτοί οι επιχειρηματίες επενδύουν στην Κύπρο; Υπάρχουν προοπτικές να έχετε περισσότερους τουρίστες από τον πληθυσμό της Κύπρου;

    Απάντηση: Ήδη έχουμε περισσότερους τουρίστες από τον πληθυσμό της Κύπρου. Ο πληθυσμός της Κύπρου είναι 700 χιλιάδες περίπου και ήδη έχουμε κάθε χρόνο 2.5 - 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Σε ό,τι αφορά τους απόδημους, πρέπει να αναφέρω ότι γίνονται επενδύσεις, δεν είναι όμως οι πιο σημαντικές.

    Πριν από ένα μήνα έχουμε εξαγγείλει το νέο επταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει πάντα να υπάρχει όριο σε ό,τι αφορά τους τουρίστες που μπορεί να δεχθεί μια χώρα έτσι ώστε να μην υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση πάνω στο περιβάλλον και την οικονομία. Ο νέος προσανατολισμός μας προβλέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθεια μας στην προσέλκυση εξειδικευμένου τύπου τουριστών. Τουρίστες οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο για σκοπούς αθλητισμού και για συνέδρια όπως επίσης και οι συνταξιούχοι είναι υψηλότερης οικονομικής στάθμης.

    Θέλουμε να αυξήσουμε το εισόδημα από τους τουρίστες παρά να αυξήσουμε τον αριθμό των τουριστών.

    Η νομοθεσία της Κύπρου για τις ξένες επενδύσεις είναι πιστεύω από τις πιο ελκυστικές.

    Ερώτηση: Επειδή τον Ιούνιο του 2004 η Κύπρος θα μετέχει στις ευρωεκλογές, θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε τι προβλέψεις έχετε για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και στη διαδικασία των εκλογών αλλά και σε πιθανή εκπροσώπησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Και ένα δεύτερο σημείο, επειδή σας άκουσα σήμερα για την προθυμία και τη διαθεσιμότητά σας για ένα νέο κύκλο συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Στρατηγού Οζκιόκ και του κ. Ντενκτάς και του κ. Ερντογάν, που ήταν σαφείς, βλέπετε κάποιο σημάδι που σας κάνει αισιόδοξο ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει κάποια κατάληξη&#894; Επειδή ήταν κάθετες αυτές οι δηλώσεις.

    Απάντηση: Εμείς έχουμε καταρτίσει νομοθέτημα για τις ευρωεκλογές το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και ήδη συζητείται. Έχουμε προεδρικό σύστημα και η Κυβέρνηση είναι ξεχωριστή από το Κοινοβούλιο. Δεν υπάρχει ευχέρεια ανάμιξης των δυο Υπουργοί δεν μετέχουν στη Βουλή και Βουλευτές δεν μετέχουν στην Κυβέρνηση -. Επομένως αυτό είναι ένα από τα θέματα όπου τον τελικό λόγο έχει η Βουλή. Εμείς έχουμε καταθέσει το δικό μας νομοσχέδιο, προσαρμοσμένο όμως στις βασικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ξέρετε υπάρχουν διάφορες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λένε ότι γίνεται σεβαστός ο εθνικός λόγος για τις ευρωεκλογές, νοουμένου ότι δεν είναι αντίθετος με μερικές βασικές αρχές. Μια αρχή για την Κύπρο είναι η ενιαία περιφέρεια, ο ενιαίος εκλογικός κατάλογος, διότι το εκλογικό δικαίωμα, το δικαίωμα δηλαδή του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ατομικό δικαίωμα και όχι κοινοτικό, δηλαδή δεν εναπόκειται στις κοινότητες στους Ελληνοκύπριους ή στους Τουρκοκύπριους. Είναι δικαίωμα του πολίτη της Ευρώπης είτε Ελληνοκύπριος είναι είτε ξένος, που είναι και πολίτης της Ευρώπης. Έχουμε προνοήσει για διευθετήσεις ώστε να είναι επιτρεπτοί οι συνδυασμοί, με την προσδοκία ότι μπορεί μερικοί Τουρκοκύπριοι ή μερικά πολιτικά κόμματα στην Κύπρο να περιλάβουν στα δικά τους ψηφοδέλτια και Τουρκοκύπριους και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί. Η δική μας υποχρέωση είναι να παράσχουμε στους Τουρκοκύπριους ίσα δικαιώματα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, να εγκαθιδρύσουμε εκλογικά κέντρα σε κατάλληλα σημεία όπου να έχουν εύκολη πρόσβαση οι Τουρκοκύπριοι, εάν θέλουν να ψηφίσουν, και ελπίζω να υπάρξει σημαντική συμμετοχή. Η Κυβέρνηση έχει προτείνει -δεν ξέρουμε αν θα το εγκρίνει η Βουλή- να ψηφίζουν μόνο με την επίδειξη της πολιτικής ταυτότητας τους και όχι με εκλογικό βιβλιάριο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί το εκλογικό βιβλιάριο εκδίδεται μετά από υποβολή αιτήσεως που γράφει πάνω «Κυπριακή Δημοκρατία», μήπως και παρεξηγηθούμε ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να υφαρπάσουμε αναγνώριση από τους Τουρκοκύπριους. Δεν ξέρω αν θα το εγκρίνει η Βουλή. Επειδή είπατε κάτι για τη συμμετοχή τους στο Κοινοβούλιο, και μερικοί στην Κύπρο το έχουν συζητήσει σαν να πρόκειται για μεγάλη ανακάλυψη: Να επιτραπεί να μείνουν ανοικτές δυο θέσεις για να τις καταλάβουν Τουρκοκύπριοι ή μετά από τη λύση του Κυπριακού δυο να αποχωρήσουν και να δοθούν στους Τουρκοκύπριους. Η Κύπρος δικαιούται έξι έδρες και είναι υπόχρεη να τις πληρώσει και τις έξι έδρες. Αυτή είναι αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υπάρχει λόγος να μείνουν κενές θέσεις. Δεύτερον, η θητεία των Ευρωβουλευτών είναι πενταετής και δεν διακόπτεται για οποιοδήποτε λόγο. Δεν μπορεί να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές εκτός και αν παραιτηθούν οι έξι που θα εκλεγούν και θα αναλάβουν οι αναπληρωτές. Και δεν νομίζω μια σειρά επιλαχόντων να δεχτούν να παραιτηθούν για να κενωθούν οι θέσεις. Υπάρχει και νομικό προηγούμενο στη Γερμανία. Η Γερμανία εξέλεξε 51 Βουλευτές για να μετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο και ένα χρόνο μετά ενοποιήθηκε η χώρα και έγινε προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, με το επιχείρημα ότι οι 51 Βουλευτές δεν εκπροσωπούν τα 20 εκατομμύρια της τότε Ανατολικής Γερμανίας και επομένως πρέπει να γίνουν νέες εκλογές για να αναπληρωθούν, και αποφάσισε το Δικαστήριο: αυτό δεν επιτρέπεται, θα περιμένετε να ολοκληρώσουν τη θητεία τους μετά από τέσσερα χρόνια και μετά θα προκηρυχθούν εκλογές. Άρα αυτοί που τα γράφουν, τα λένε και τα συζητούν, μέσα στο ζήλο τους να δείξουν ότι είναι πιο φιλικοί προς τους Τουρκοκύπριους από την Κυβέρνηση, απλώς δεν γνωρίζουν αρκετά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αν είμαι αισιόδοξος ή όχι, δυσκολεύομαι να απαντήσω σε τέτοιες αφοριστικές δηλώσεις. Ξέρουμε πως σήμερα αυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Οι θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Οζκιόκ είναι και οι θέσεις του κ. Ντενκτάς, και εγώ λέω, και του κ. Ερντογάν. Στην ουσία δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις θέσεις. Μόνο που ο κ. Οζκιόκ τα λέει πιο καθαρά. Ίσως επειδή δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει διπλωματική γλώσσα. Πέστε ότι υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να αλλάξει. Δεν είναι χρέος μου να μπορώ εγώ ποτέ να πω ότι «κύριοι επειδή δεν υπάρχουν ελπίδες για να βρούμε μια λύση του Κυπριακού εγώ τα παρατώ ή υπογράφω το Σχέδιο Ανάν όπως έχει, χωρίς αλλαγές». Νομίζω ότι κανένας δεν θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος, εάν δεν έκανε ότι μπορεί για να πετύχει μια λύση που να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να εκπληρώσει την ευθύνη του απέναντι σε αυτούς που τον ψήφισαν.

    Ερώτηση: Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποιες από τις τηλεοπτικές δηλώσεις σας προ δεκαημέρου στην Κύπρο, στον συνάδελφο κ. Γεωργίου. Είχατε εκφράσει την απαισιοδοξία σας για την προοπτική των συνομιλιών παρόντος του κ. Ντενκτάς, και σε σχέση με αυτά που είπατε προηγουμένως, μπορούμε να εικάσουμε ότι θα προτιμούσατε κάποια πολιτική αλλαγή στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας και είστε βέβαιος ότι τυχόν ανάδειξη του κ. Ταλάτ ή κάποιου άλλου, δεν θα έχει τη σχέση με την Άγκυρα που έχει ο κ. Ντενκτάς&#894;

    Απάντηση: Δεν είναι απλώς απαισιοδοξία που εξέφρασα σε σχέση με τον κ. Ντενκτάς. Είναι γενική αναγνώριση, όχι μόνο δική μου αλλά και των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων όσων είχαν συζητήσει με τον κ. Ντενκτάς: εκτός και αν πετύχει ο ίδιος λύση που να πραγματοποιεί το όραμά του όπως το ονομάζει εγώ το αποκαλώ εφιάλτη και όχι όραμα δυο χωριστά κράτη, δυο χωριστές κυριαρχίες με σχέσεις καλής γειτονίας, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Εγώ λέγω με βεβαιότητα ότι με τον κ. Ντενκτάς είναι αδύνατο να επιτευχθεί λύση στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν. Οι άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο ένας είναι ο κ. Ερέλ και ο άλλος ο κ. Ταλάτ, ο οποίος είναι αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ο κ. Ερέλ προέρχεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο, είναι δηλαδή επιχειρηματίας. Και οι δυο είπαν ότι θα προσέλθουμε στις συνομιλίες με το χωριστό μας κράτος, τα χωριστά μας δικαιώματα. Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Ερέλ: θα πάρουμε αυτά τα δικαιώματα είτε το θέλετε είτε όχι. Απευθυνόταν ειδικά σε εμένα. Ναι, δεν είναι πολύ καθαρό ποια θα είναι η θέση της αντιπολίτευσης αν ανατραπεί ο κ. Ντενκτάς όμως, αυτοί τουλάχιστον, δέχονται να συνομιλήσουν. Άρα, παρέχουν την ελπίδα ότι μπορεί να γίνουν συνομιλίες. Μεταξύ της βεβαιότητας αποτυχίας και της ελπίδας, σίγουρα επιλέγω την ελπίδα. Δεν είναι θέμα προτίμησης, είναι ανάγκη. Τώρα αν αυτές είναι και οι προθέσεις της Τουρκίας, γιατί εγώ ξεκινώ από τη βασική αρχή ότι όλες οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Άγκυρα. Η Άγκυρα μπορεί να επιθυμεί κάποιο άλλο εκπρόσωπο στις συνομιλίες από τον κ. Ντενκτάς που δεν θα παρουσιάζει για την Άγκυρα τις δυνατότητες δημιουργίας αναταραχής μέσα στην Τουρκία, όπως ο κ. Ντενκτάς. Αυτό είναι θέμα που αφορά την Άγκυρα.

    Ερώτηση: Θέλω μια διευκρίνιση σε μια σημερινή αναφορά σας που θεωρώ πολύ σημαντική. Απαντώντας σε μια προηγούμενη ερώτηση είπατε: «εάν η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί στη βάση του Σχεδίου Ανάν» και ερωτώ ευθέως, εάν έστω και σε θεωρητικό επίπεδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Λευκωσία εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική για άλλη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού που να μην στηρίζεται στο Σχέδιο Ανάν ή πολύ περισσότερο αν γνωρίζει κάτι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποια άλλη επιλογή που θα μπορούσε να είναι εναλλακτική του Σχεδίου Ανάν.

    [22] (Κ) Σουηδική Κυβέρνηση - Κύπρος - Πρεσβευτής

    Η Σουηδική Κυβέρνηση διόρισε σήμερα τον κ. Ingemar Lindahl ως τον πρώτο της Πρεσβευτή αποκλειστικά για την Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, o κ. Lindahl θα έχει ως βάση του τη Στοκχόλμη μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

    [23] (Κ) ΟΠΑΚ - Τ/κ Οργάνωση Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες - Εκδήλωση

    Με στόχο να έρθουν κοντά μέσω του αθλητισμού οι Ε/Κ και Τ/Κ ανάπηροι για συζήτηση και επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πραγματοποιήθηκε σήμερα δικοινοτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) και η τ/κ Οργάνωση Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΟΠΑΚ, στη Λευκωσία, με θέμα: "Καλαθόσφαιρα για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)" και σε αυτή συμμετείχαν τρία μέλη του ΔΣ της τ/κ οργάνωσης και δύο Τ/Κ καλαθοσφαιριστές - ένας άντρας και μια γυναίκα.

    [24] (Κ) ΣτΕ - Αναβολή - Λοϊζίδου - Κείμενο κυρώσεων

    Με στόχο να δοθεί χρόνος στις διάφορες αντιπροσωπείες να εξετάσουν το κείμενο που ετοίμασε η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Προεδρεύων της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του ΣτΕ ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για την άλλη Τετάρτη.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, σήμερα άρχισε η συζήτηση του κειμένου της Γραμματείας για τις κυρώσεις, αλλά πολλές αντιπροσωπείες είπαν ότι δεν είχαν οδηγίες για το πως να τοποθετηθούν έναντι του κειμένου.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και από το περιεχόμενό των συζητήσεων του εκεί επέστρεψε απόψε από την ελληνική πρωτεύουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 27 November 2003 - 18:49:26 UTC