Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου 2003
  • [05] (Κ) Τουρκία - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Αποζημίωση
  • [06] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Συνομιλίες
  • [07] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Ερντογάν - Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [08] (Κ) ΣτΕ - Επιτροπή για πρόληψη Βασανιστηρίων - Κύπρος
  • [09] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Γιοβάνοβιτς - Προπονητής
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [11] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [12] (Κ) Κύπρος - ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - ΕΔΑΔ - Τούρκια
  • [17] (Κ) Πατ Κοξ - Ευρωβουλευτής - Κύπρος
  • [18] (Κ) Τουρκία - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Αποζημιώσεις - Διάψευση
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Σύσκεψη
  • [21] (Κ) Πλήρεις δηλώσεις Σημίτη-Παπαδόπουλου στην Αθήνα
  • [22] (Κ) Γερμανία - Κυπριακό - Τουρκία
  • [23] (Κ) Γαλλική εθνοσυνέλευση - Διεύρυνση - Επικύρωση
  • [24] (Κ) Κυπριακό - Τουρκία - Σχέδιο λύσης
  • [25] (Κ) Χριστόφιας - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [26] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Απονομή Μεταλλίου
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Αθηνάιων - Μετάλλιο - Αντιφώνηση
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δομνίτσα Λανίτου - Παρουσίαση Λευκώματος
  • [29] (Κ) ΣτΕ - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία - Διαβουλεύσεις
  • [30] (Κ) Φερχόιγκεν - Επιτροπή ΥΠΕΞ Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Τουρκία

  • [01] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Συνομιλίες

    Συνομιλίες μιας ώρας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη αναμένεται να έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί στην ελληνική πρωτεύουσα τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Το απόγευμα θα έχει χωριστές συναντήσεις με ηγέτες πολιτικών κομμάτων καθώς και με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, θα φθάσουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ένταξη της κύπρου στην ΕΕ με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες. Την κυπριακή αντιπροσωπεία θα απαρτίζουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής. Παρών θα είναι επίσης και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Θέμελης, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού αρμόδιος για συνταγματικά θέματα κ. Παπαδημητρίου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος και άλλοι παράγοντες.

    Στη συνέχεια Παπαδόπουλος και Σημίτης θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    Οι δύο αντιπροσωπείες θα παρακαθήσουν ακολούθως σε γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου που θα παραθέσουν προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και της συζύγου του Φωτεινής Παπαδοπούλου, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η σύζυγός του Δάφνη Σημίτη.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με την Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη στο Δημαρχιακό Μέγαρο. Εκεί θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης των Αθηνών.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τρεις χωριστές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος Ορέστη Κολαζώφ.

    Αργότερα θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό σε εκδήλωση για την παρουσίαση Λευκώματος, αφιερωμένου στην Κύπρια αθλήτρια Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου, που θα λάβει χώρα στο κτίριο της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Το βράδυ ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης θα παραθέσει διεξίωση προς τιμήν του Προέδρου Παπαδόπουλου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    Το πρωί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ).

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επομένη της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για άρση της εμπιστοσύνης του κόμματος στο Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη, η σφοδρή σύγκρουση με βαριούς χαρακτηρισμούς μεταξύ του κ. Βλίττη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και η απολογία του κ. Αναστασιάδη ότι παρενέβη για να κλείσει η συζήτηση των καταγγελιών στην Επιτροπή Ελέγχου που είχαν διατυπωθεί εναντίον του κ. Βλίττη καθώς και οι ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που πήρε το θέμα με την παρέμβαση των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου.

    Το κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου και οι επαφές που έχει στην ελληνική πρωτεύουσα, η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως ως προς το καθεστώς εισόδου και εργασίας αλλοδαπών γυναικών που έρχονται στην Κύπρο με την ιδιότητα της καλλιτέχνιδας, οι οδηγίες του ΚΟΤ στα γραφεία του σε όλη την Ευρώπη για να καταφέρουν να κερδίσουν τον τουρισμό που αποφεύγει να ταξιδέψει στην Τουρκία λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    H ''Aλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Το τέλος Βλίττη, επανενώνει το ΔΗΣΥ'' γράφει πως η προψεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ να διαχωρίσει τη θέση του από το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη και να τον καλέσει να παραιτηθεί και η χθεσινή δημόσια απολογία του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη προς τους δημότες Παραλιμνίου γιατί είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του συγκεκριμένου Δημάρχου, είχε αποτέλεσμα την επανένωση των Συναγερμικών στο Παραλίμνι. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ετοιμάζουν παράλληλα με την πρόθεσή τους για εισαγωγή καινούργιων αυτοκινήτων, επιθετική πολιτική στις τιμές που προσφέρουν για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νέας φορολογίας στις επιχειρήσεις τους.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο '''Εισβολή' του Ισλάμ στην Κύπρο'' γράφει πως ανησυχητική είναι η αύξηση των Μουσουλμάνων στην ελεύθερη Κύπρο αφού ο αριθμός τους ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες στις 90 χιλιάδες περίπου και η αναλογία τους σε σύγκριση με τους κατοίκους του νησιού δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και πολιτικούς κινδύνους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως ως προς το καθεστώς εισόδου και εργασίας αλλοδαπών γυναικών που έρχονται στην Κύπρο με την ιδιότητα της καλλιτέχνιδας απέδειξε ότι η Κύπρος κατά τις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες είναι χώρα όχι μόνο προορισμού αλλά και διέλευσης γυναικών που διοχετεύονται συστηματικά στην πορνική αγορά.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Βλίττης εν υαλοπωλείο'' γράφει πως υπό το βάρος της προχθεσινής απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου "είναι πλέον εκτός ελέγχου και επιχειρεί να εκτρέψει την ουσία της συζήτησης από θέμα διαπλοκής συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη". Η απολογία του κ. Αναστασιάδη ότι παρενέβη για να κλείσει η συζήτηση των καταγγελιών στην Επιτροπή Ελέγχου που είχαν διατυπωθεί εναντίον του κ. Βλίττη προκάλεσε ''άλλες κόντρες''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα γραφεία του ΚΟΤ σε όλη την Ευρώπη έλαβαν οδηγίες για να καταφέρουν να κερδίσουν τον τουρισμό που αποφεύγει να ταξιδέψει στην Τουρκία λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Δονήσεις πολλών Ρίχτερ'' γράφει ότι η επομένη της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για άρση της εμπιστοσύνης του κόμματος στο Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη σημαδεύτηκε από σφοδρή σύγκρουση με βαριούς χαρακτηρισμούς μεταξύ του κ. Βλίττη και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη αλλά προσέλαβε και ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις με την παρέμβαση των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, τα οποία στρέφονται εναντίον του κ. Αναστασιάδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες Ε/Κ μέσω αγγελιών στον Τύπο θέτουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα προς πώληση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σενάρια επί χάρτου Αθήνας-Λευκωσίας'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχουν σήμερα ενώπιον τους, στη διάρκεια συνομιλιών στην Αθήνα, σημειώματα της μικτής επιτροπής Ελλάδος και Κύπρου αναφορικά με τις βελτιώσεις που επιδιώκει η ελληνική πλευρά επί του σχεδίου Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως σε νέο διάβημα προς την κυπριακή κυβέρνηση προέβη και πάλι το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφορμή την καθυστέρηση που παρατηρείται στη θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με το πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και άλλων κρατικών αξιωματούχων στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αποκάλυψη'' γράφει πως βαρύτατα πολιτικά εκτεθειμένοι είναι από χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης μετά την ομολογία του πρώτου ότι στο παρελθόν παρενέβη προς το δεύτερο επιτυγχάνοντας να τερματίσει την κοινοβουλευτική έρευνα που διεξαγόταν σε βάρος του Δημάρχου Παραλιμνίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει δικαίωμα να εποπτεύσει την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Κοστολογούμε τους εαυτούς μας εκτός του τουριστικού πακέτου;'', γράφει πως η Κύπρος είναι ο ακριβότερος τουριστικός προορισμός μεταξύ των επτά μεσογειακών χωρών, με το πακέτο από το Ηνωμένο Βασίλειο να κυμαίνεται στις 484 στερλίνες το χρόνο σε σύγκριση με 353 στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως η Κύπρος θα αντιμετωπίσει δημογραφική κρίση στις επερχόμενες δεκαετίες αν η υπογεννητικότητα δεν ανατραπεί.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Επίσκεψη - Αθήνα ------------------------------- Συνομιλίες μιας ώρας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη αναμένεται να έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί στην ελληνική πρωτεύουσα τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Το απόγευμα θα έχει χωριστές συναντήσεις με ηγέτες πολιτικών κομμάτων καθώς και με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, θα φθάσουν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ένταξη της κύπρου στην ΕΕ με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, σε προσφώνησή του σε επίσημο δείπνο χθες βράδυ, που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται παρά το πλευρό της Κύπρου, πρόσθεσε πως οι δύο χώρες πρέπει να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους διότι ''η ένταξη της Κύπρου δικαιολογεί την ελπίδα για το μέλλον''.

    Σε αντιφώνιση του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ''ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε εξελίξεων και επιφάσεων, η ουσία του κυπριακού προβλήματος είναι η τουρκική εισβολή και κατοχή''.

    Σε δηλώσεις του επίσης σε συνομιλίες που είχε χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Στεφανόπουλος είπε πως δεν αναμένει κανείς από ένα σχέδιο Ανάν να είναι ιδεώδες αλλά πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που θα το καταστήσουν λειτουργικό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε το ενδεχόμενο να ζητήσει η δική μας πλευρά επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    ''Εμείς είμαστε έτοιμοι να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Πρώτος αυτός πρέπει να δεχθεί να αρχίσει εκ νέου πρωτοβουλία και να συγκαλέσει συνομιλίες'', είπε.

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα τη Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ----------------------------------------------------- Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να διοργανώσει καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα με την Πρόεδρο του Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Η κ. Αγγελοπούλου και οι συνεργάτες της ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλου και την επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Αθήνα για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τον εθελοντισμό, την πορεία των κατασκευών, τον προϋπολογισμό και θέματα τεχνολογίας και εισιτηρίων.

    «Εχω τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πάει πάρα πολύ καλά. Εχω εντυπωσιαστεί από την οργανωτική ικανότητα και τις διευθετήσεις. Η Ελλάδα θα δείξει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να πετύχει και τα μεγάλα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, τον εντυπωσιασμό του για τα ολυμπιακά έργα που γίνονται στην Αθήνα ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ξεναγήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ολυμπιακό Κέντρο στο Γαλάτσι από τον Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελο Βενιζέλο.

    ''Εχω εντυπωσιαστεί από αυτά που είδα. Αλλο να τα διαβάζεις κι άλλο να τα βλέπεις. Αυτό αποκαλύπτει μια γιγαντιαία προσπάθεια συντονισμού, η οποία πιστεύω ότι γίνεται με επιτυχία'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι όπως πληροφορήθηκε ''θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και θα επιτύχει αυτό το μεγάλο έργο που ανέλαβε η Ελλάδα''.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας είπε ότι ο κυπριακός ελληνισμός μετέχει ενεργά και ολόψυχα στην Ολυμπιάδα. Τόνισε ότι η παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου στα ολυμπιακά έργα δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική διότι, όπως εξήγησε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ''πάρα πολύ μεγάλη εμπειρία κι έχει παρακολουθήσει ολυμπιακές διοργανώσεις κι είναι σε θέση να εκτιμήσει ποιο είναι το πραγματικό επίτευγμα της ολυμπιακής προετοιμασίας''.

    Συνάντηση Γουέστον - Φερχόιγκεν ------------------------------- Συναντήσεις με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν αλλά και με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι επιφορτισμένοι με την Κύπρο και την Τουρκία, είχε χθες στις Βρυξέλλες ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γουέστον στις συναντήσεις αυτές μετέφερε τις εντυπώσεις και την αξιολόγηση των συζητήσεων που είχε στην Κύπρο, την Αγκυρα και την Αθήνα, ενώ οι Κοινοτικοί τον ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις που αυτοί κατέγραψαν.

    ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου ------------------------ Υπό το φως των διαβημάτων της Ολλανδίας προς τη Λευκωσία, που αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συζητηθεί σήμερα ή αύριο η υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, ενώ στο όλο σκηνικό προστίθεται η γενική κατακραυγή εναντίον της τρομοκρατίας, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, καθώς και οι εκλογές του Ιουνίου για ανάδειξη του νέου ΓΓ του ΣτΕ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μετά την κατηγορηματική απόρριψη του διαβήματος της Ολλανδίας από την Κύπρο, το οποίο ζητούσε αποδοχή των εισηγήσεων του ΓΓ του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου, και την εμμονή της Λευκωσίας στην εφαρμογή της δικαστικής απόφασης χωρίς όρους ή προϋποθέσεις μελετούνται κυρωτικά μέτρα εναντίον της Αγκυρας, μεταξύ των οποίων είναι η μη ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής, η μη πραγματοποίηση συνεδρίων του ΣτΕ στη χώρα, η μη ανάληψη ρόλου εισηγητή από την Τουρκία για διάφορα θέματα και ακόμα το ενδεχόμενο στέρησης του δικαιώματος ψήφου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Γενική Συνέλευση ΙΜΟ - Αντιπροεδρία ------------------------------------------------------------ Η Κύπρος εξελέγη 1η Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Συγκεκριμένα, η 23η Γενική Συνέλευση του ΙΜΟ εξέλεξε το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Συμεών Μάτση ως 1ο Αντιπρόεδρο της Συνέλευσης. Η εκλογή έγινε ομόφωνα και χωρίς καμία αποχή από όλους τους αντιπροσώπους των χωρών -μελών του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Συνέλευσης στο Λονδίνο, χαρακτήρισε τη διάκριση αυτή ως πολύ σημαντική για την Κύπρο, τόσο από πλευράς κύρους όσο και στην προσπάθεια της Κύπρου να εκλεγεί και στο Προεδρείο του Οργανισμού στην κατηγορία που υπάγεται.

    ΕΕ - Κύπριοι δημοσιογράφοι - Πόος - Μάουρερ - Συνάντηση ------------------------------------------------------- Την άποψη ότι δεν πρόκειται να δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, αν προηγουμένως δεν υπάρξουν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ζακ Πόος, μιλώντας προχθές σε ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά.

    Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συμφωνα με την ανακοίνωση, στην κοινή ενημερωτική επίσκεψη στις Βρυξέλλες, συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κ. Ζορμπά που αποσκοπούν στην στήριξη και ενθάρρυνση όσων εργάζονται για την ειρηνική και δημιουργική συμβίωση των δύο κοινοτήτων και τη δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Δήμος Μόρφου - Λονδίνο --------------------- Ο Δήμος Μόρφου με ψήφισμά του το οποίο επέδωσε χθες στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στο Λονδίνο ζητεί από τη Βρετανία να παρέμβει ενεργότερα με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων λύσης του Κυπριακού.

    Η αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Χαράλαμπος Πίττας, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της επίσκεψής της με συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Γρηγόριο και τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρη Σοφοκλείδη.

    Σε συνάντηση με ανώτερους λειτουργούς του Φόρεϊν Οφις που ασχολούνται με το Κυπριακό η αντιπροσωπεία έθεσε σειρά θεμάτων με κατάληξη το σχέδιο Ανάν, διερμηνεύοντας τη θέση της ε/κ πλευράς για αποδοχή του ως βάση διαπραγματεύσεων με σκοπό τη λύση.

    Η αντιπροσωπεία είχε επίσης συνάντηση με τον Εργατικό βουλευτή Andy Love με τον οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.

    Υπουργός Εμπορίου - Τεχνολογικό Πάρκο ------------------------------------- Την εκτίμηση ότι σε ένα χρόνο από σήμερα η Κύπρος θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από συνάντηση χθες, με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Νίκαιας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας είπε πως κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Επιμελητηρίου και τις επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας ''έχουμε καταλήξει σε ένα χρονοδιάγραμμα αλλά και στις φάσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την υλοποίηση του στόχου μας, που είναι η δημιουργία του πρώτου τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο που θα αποτελεί την υποδομή για την ανάπτυξη της έρευνας''.

    Ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα διοργανωθεί σεμινάριο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και το Επιμελητήριο της Νίκαιας. ''Μέσα από το σεμινάριο αυτό'', είπε, ''θα καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες, το περιεχόμενο, ο χαρακτήρας και η δομή του τεχνολογικού πάρκου και οι φάσεις που θα ακολουθηθούν''.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη --------------------- Τη σταθεροποιητική της πορεία πέριξ των 83 μονάδων συνέχισε η χρηματιστηριακή αγορά και στη χθεσινή συνάντηση, η οποία διαπραγματεύτηκε υπό τη σκιά της σημερινής συνεδρίασης της Τράπεζας Κύπρου για τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 83,67 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,54%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, παραμένοντας ''κολλημένος'' σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφώθηκε στις 357 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα εννιαμήνου 2003

    Τα οργανικά κέρδη, πριν από τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και πριν από τη φορολογία, του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το εννιάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 71,6 εκατ. λίρες (122,5 εκατ. ευρώ), αυξημένα κατά 10%.

    [05] (Κ) Τουρκία - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Αποζημίωση

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Μουαμάν Χαζάρ κατέβαλε την αποζημίωση, που έχει επιδικάσει για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί στερήθηκε το δικαίωμα να απολαμβάνει την περιουσία της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    [06] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Συνομιλίες

    Συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη διεξάγει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τις 1200. Τον υποδέχθηκε στα σκαλιά του Μεγάρου ο Πρωθυπουργός Σημίτης.

    [07] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Ερντογάν - Τιτίνα Λοϊζίδου

    Οι Αμερικανοί Βουλευτές Michael Bilirakis (Ρεπουμπλικάνος - Φλώριδα) και Frank Pallone (Δημοκρατικός - Νέα Υερσέη) με χθεσινή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον καλούν όπως καταβάλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε η χώρα του να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [08] (Κ) ΣτΕ - Επιτροπή για πρόληψη Βασανιστηρίων - Κύπρος

    [09] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Γιοβάνοβιτς - Προπονητής

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Ελλάδα και Κύπρος διαπίστωσαν τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την οποία υποστηρίζει και ενισχύει τόσο η Αγκυρα όσο και η τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μετά από συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών, θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι διμερείς σχέσεις, διεθνείς εξελίξεις και η Ολυμπιάδα του 2004.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο άριστο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητα των δύο κυβερνήσεων για συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν και αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη παράνομη πολιτογράφηση Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα ενόψει των παράνομων βουλευτικών εκλογών.

    Σημίτης και Παπαδόπουλος τόνισαν ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης χωρίς προϋποθέσεις, ιδιαίτερα για όσα κράτη θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

    [11] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οτιδήποτε νεότερο αναφορικά με πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία.

    Οπως σημείωσαν, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει επί του παρόντος οποιαδήποτε πληροφόρηση για καταβολή της αποζημίωσης, ωστόσο ανέφεραν ότι δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο.

    Μέχρι στιγμής ούτε η κ. Λοϊζίδου έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για καταβολή των αποζημιώσεων.

    [12] (Κ) Κύπρος - ΚΟΕ - Ολυμπιακή Φλόγα

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,27  (-1,67)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    831.255
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    406.179    330,94  (-1,65)
    FTSE Med 100 **                             5.717,36  ( 1,14)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    364.523     94,29  (-2,52)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.845     70,32  (-2,02)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.971     15,58  (-1,27)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.894     57,36  (-0,53)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        653     71,78  ( 0,45)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.719     20,68  (-1,57)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.952     71,50  (-0,35)
    Ετ. Πληροφορικής              £     15.597      3,31  (-3,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.946     11,73  (-1,10)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,50  ( 1,05)
    Ξενοδοχεία                    £      5.592     38,55  (-1,63)
    Αλλες Εταιρείες               £    395.861     75,25  (-1,51)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7070            1,7172
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0182            2,0303
    Λίρα Αγγλίας                     1,1886            1,1957
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,2480        223,0179
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8040          2,8264
    Δολάριο Καναδά                     2,6445          2,6656
    Κορώνα Δανίας                     12,6836         12,7850
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9027         14,0139
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3312         15,4538
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6436          2,6647
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Χρόνος ορόσημο για την Κύπρο είναι το 2004 αφού θα ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία της χώρας και θα πραγματοποιηθούν Ευρωπαϊκά Συμβούλια που θα αποφασίσουν για θέματα που αφορούν την επίλυση του Κυπριακού και τις ευρωτουρκικές θέσεις, τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Σε διάσκεψη Τύπου ύστερα από συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Σημίτης επεσήμανε την πλήρη ταύτιση απόψεων Ελλάδας - Κύπρου στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου καθώς και στην ενεργή συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές διεργασίες.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε για το άριστο πνεύμα συνεργασίας και την ταύτιση απόψεων σε σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - ΕΔΑΔ - Τούρκια

    Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, τόνισαν σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, χωρίς προϋποθέσεις και όρους ιδιαίτερα για όσα κράτη-μέλη θέλουν να ενταχθούν στην Ενωση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [17] (Κ) Πατ Κοξ - Ευρωβουλευτής - Κύπρος

    Ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των συνταγματικών θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος διέταξε την άμεση απόσυρση εντύπου της Διεύθυνσης Ερευνών της Ευρωβουλής το οποίο χρησιμοποιούσε παράνομη ορολογία.

    Το εν λόγω έντυπο του οποίου ο συντάκτης ήταν τουρκικής καταγωγής αναφερόταν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ως «Πρόεδρο της ελληνοκυπριακής διοίκησης» και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως «Πρόεδρο της τουρκοκυπριακής διοίκησης».

    [18] (Κ) Τουρκία - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Αποζημιώσεις - Διάψευση

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Νουμάν Χαζάρ διέψευσε σήμερα τις πληροφορίες που φέρουν τη χώρα του να έχει καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες

    Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγων των απωλειών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει σε νέα χαμηλότερα επίπεδα κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες. Η αγορά σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 1,7%, κλείνοντας στις 82,27 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 831 χιλιάδες λίρες λόγω της πραγματοποίησης προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Σύσκεψη

    [21] (Κ) Πλήρεις δηλώσεις Σημίτη-Παπαδόπουλου στην Αθήνα

    Μετά το πέρας των συνομιλιών τους στην Αθήνα σήμερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος παπαδόπουλος προέβησαν σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους και απάντησαν σε ερωτήσεις τους:

    ΣΗΜΙΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που υποδέχομαι τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο εδώ στην Αθήνα στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του. Με τον κ. Πρόεδρο συζητήσαμε και πάλι όλες τις πτυχές του Κυπριακού, τα θέματα των διμερών σχέσεών μας και τις διεθνείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Εξετάσαμε τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανθρωπιστικά θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη Καρπασία, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Κοινός στόχος μας είναι πάντα η επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής με βάση τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο επιβεβαίωσε την πλήρη ετοιμότητα της κυπριακής και της ελληνικής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το υφιστάμενο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ανάν.

    Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του καθεστώτος Ντενκτάς. Αδιαλλαξία, που όπως έδειξε και η πρόσφατη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν στους προκλητικούς εορτασμούς της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η Αγκυρα και η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζουν και ενισχύουν.

    Εξετάσαμε τις εσωτερικές εξελίξεις στα κατεχόμενα, όπου εν όψει της ψηφοφορίας της 14ης Δεκεμβρίου συνεχίστηκε η παράνομη πολιτογράφηση χιλιάδων εποίκων. Με τον Πρόεδρο συζητήσαμε επίσης την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, το συντονισμό των δύο χωρών μας, εν όψει ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του προσεχούς Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Εξετάσαμε ειδικότερα διάφορα θέματα, όπως θέματα ασύλου, μεταφοράς, τεχνογνωσίας, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και τη συμμετοχή της Κύπρου στις ευρωπαϊκές διεργασίες και στη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Οσον αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, η Τουρκία -και επαναλαμβάνω τη γνωστή μας εδώ και πολύ καιρό θέση - πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα και θα πρέπει ως εκ τούτου να δώσει λύση. Αυτό είναι απαραίτητο, όχι μονάχα για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για λόγους κύρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Τέλος, εξετάσαμε και τις διμερείς σχέσεις μας. Οι οικονομικές σχέσεις μας εξελίσσονται με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Συζητήσαμε, βεβαίως, και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέματα του ενιαίου αμυντικού χώρου, καθώς και τις πολιτιστικές σχέσεις μας.

    Η ταύτιση της Ελλάδας και της Κύπρου για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ενεργή συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διαδικασίες είναι πλήρης. Εχουμε τις ίδιες απόψεις και εργαζόμαστε στην ίδια κατεύθυνση και στην ίδια γραμμή.

    Το 2004 είναι ένας χρόνος με σημαντικά ορόσημα. Είναι ένας χρόνος όπου πραγματοποιείται το Μάιο η πλήρης ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 2004 θα συνέλθουν τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που θα αποφασίσουν για θέματα, τα οποία έχουν σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, σχέση και με την περαιτέρω πορεία της Τουρκίας. Θα αποφασισθεί το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας και για αυτό είναι κοινή η απόφαση να έχουμε ακόμη καλύτερο συντονισμό, να υποστηρίξουμε με θάρρος, δύναμη τις θέσεις μας, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω πως χρειάζεται να προσθέσω οτιδήποτε. Εχει γίνει μια λεπτομερής αναφορά των θεμάτων που συζητήσαμε. Αρκεί να εκφράσω για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μου για την πρόσκληση της επίσημης επίσκεψης στην Αθήνα και την ευκαιρία που μου έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός να συζητήσουμε, όπως είναι φυσικό, κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, αλλά και τα άλλα διμερή θέματα. Για μια ακόμη φορά εκφράζω τις πολύ θερμές ευχαριστίες μου για το άριστο κλίμα συνεργασίας και για την ταύτιση απόψεων πάνω στα σημαντικά θέματα που έχουμε εξετάσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, από κάποιες πληροφορίες από το Στρασβούργο φαίνεται πως η Τουρκία έχει καταθέσει το ποσό για την υπόθεση Λοϊζίδου. Ποιες είναι οι πληροφορίες σας; ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται πως έχει κατατεθεί. Υποψιάζομαι ότι κατατίθεται κατά ανεπίσημο τρόπο, ώστε, αν η ψηφοφορία δεν είναι όπως τη θέλει η Τουρκία, να αποσυρθεί. Αλλά αυτά είναι εκτίμηση, δεν είναι πληροφορίες. Η θέση μας για το θέμα Λοϊζίδου είναι σαφής: Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμόζονται από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και πολύ περισσότερο από κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι οδηγίες που είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία ενισχυόμενη συνεχώς καιαπό την ελληνική αντιπροσωπεία, είναι ότι, πέρα από το ψήφισμα το καταδικαστικό της Τουρκίας, η αρμοδιότητα του Συμβουλίου Υπουργών, όπως καθορίζεται στη Σύμβαση, είναι να εποπτεύει εις την εφαρμογήν των αποφάσεων και όχι να εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις-προτάσεις του είδους που είμαστε μάρτυρες τις τελευταίες μέρες. Εάν το θέμα οδηγηθεί σε ψηφοφορία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαφωνήσει, θα εκφράσει τη διαφωνία της και θα εκθέσει την υπέρβαση εξουσιών στην οποία προβαίνει το Συμβούλιο Υπουργών πέρα και έξω από τη Σύμβαση, για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, φαίνεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει μια πιο ελαστική στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ευκαιρία ή εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων και των απειλών που αντιμετωπίζει. Εξετάσατε εσείς αυτό το σενάριο; ΣΗΜΙΤΗΣ: Η Τουρκία έχει επιδιώξει σε κάθε Σύνοδο Κορυφής να έχει μια απόφαση, μια θέση που να συμπεριλαμβάνεται στα Συμπεράσματα και η οποία να είναι ευνοϊκή σε αυτή. Αυτό δεν είναι τίποτε καινούργιο. Το έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν. Θα το αντιμετωπίσουμε και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Τουρκία και για τις οποίες θέλω και πάλι να επαναλάβω τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στην Τουρκία, δεν έχουν καμία σχέση με τα θέματα αυτά. Πιστεύω ότι ίσα-ίσα, τώρα, πρέπει να δείξει η Τουρκία ότι εντάσσεται ταχύτατα μέσα στο σύνολο του ευρωπαϊκού πλαισίου, αναγνωρίζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και λύει θέματα εκκρεμή, τα οποία προκύπτουν από τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτό θα ενισχύσει τη θέση της. Τη θέση της προς τη διεθνή κοινότητα και θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμπαράσταση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το θέμα της πολιτογράφησης, στο οποίο αναφερθήκατε, κύριε Πρωθυπουργέ, φαίνεται να δημιουργείται το κλίμα ότι χάνει η αντιπολίτευση τις εκλογές στα κατεχόμενα. Εσείς εκτιμάτε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρεάσει τη στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό; ΣΗΜΙΤΗΣ: Εμείς δεν κάνουμε εκτιμήσεις για τις εκλογές. Πιστεύω ότι ούτε η κυπριακή κυβέρνηση. Εμείς εκείνο το οποίο θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι θα πρέπει να εκφραστεί ελεύθερα η θέληση των ψηφοφόρων της τουρκοκυπριακής κοινότητας χωρίς ενέργειες, οι οποίες θα νοθεύσουν τη θέληση αυτή. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω τίποτε σε αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλώνουμε συνεχώς την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Να αντιληφθούμε ότι στη σημερινή συνάντηση έχει κωδικοποιηθεί και η θέση της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τα σημεία, στα οποία θα επιδιώξουμε αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν; ΣΗΜΙΤΗΣ: Οπως γνωρίζετε, γίνεται μια συστηματική δουλειά αυτή τη στιγμή από την κυπριακή κυβέρνηση, από τους συνεργάτες του κ. Προέδρου για να επισημανθούν σημεία τα οποία θα πρέπει να βελτιωθούν, ώστε να αποκτήσει το σχήμα του Σχεδίου Ανάν πολύ μεγαλύτερη λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κράτους, το οποίο, με βάση το Σχέδιο Ανάν, θα υπάρξει. Αυτά τα σημεία είναι σημεία τα οποία μας βοηθούν για να κάνουμε τις συζητήσεις τις οποίες εμείς επιδιώκουμε και θεωρούμε αναγκαίο να αρχίσουν. Και εν καιρώ θα προβληθούν, όταν προκύψει η συνέχιση των διαπραγματεύσεων. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι το έχω απαντήσει επανειλημμένα. Δεν είναι κάτι που παραμένει σταθερό, γιατί αρκετά διαμορφώνουμε επί τη βάσει επαφών που γίνονται, συζητήσεων που γίνονται με ξένους και κέντρα λήψης αποφάσεων αλλού και αναλόγως των αντιδράσεων ή του ευνοϊκού κλίματος που βλέπουμε, είναι φυσικό η πολιτική απόφαση ποια από τα σημεία αυτά θα προβληθούν και πότε να διαμορφώνεται αναλόγως των εκτιμήσεων που γίνονται. Εδώ κάνουμε τις εκτιμήσεις και αυτό είναι που βοηθά και την προετοιμασία των προτάσεων, αλλά και τη διαμόρφωσή

    [22] (Κ) Γερμανία - Κυπριακό - Τουρκία

    [23] (Κ) Γαλλική εθνοσυνέλευση - Διεύρυνση - Επικύρωση

    Η γαλλική εθνοσυνέλευση επικύρωσε σήμερα, σχεδόν ομόφωνα, τη συνθήκη προσχώρησης δέκα χωρών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου 2004.

    [24] (Κ) Κυπριακό - Τουρκία - Σχέδιο λύσης

    Τον Ιανουάριο, αναμένεται η υποβολή τουρκικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ που εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό διότι βρίσκεται εκτός του πλαίσιου που θέτουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    [25] (Κ) Χριστόφιας - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου

    [26] (Κ) Δήμαρχος Αθηναίων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Απονομή Μεταλλίου

    Η Κύπρος «φυλάττει Θερμοπύλας» και είναι, για κάθε Ελληνα, και δικό του ζήτημα, να διασφαλιστεί το μέλλον της Κύπρου με ειρήνη και ευημερία. Η Κύπρος αποτελεί στοίχημα για ολόκληρο τον Ελληνισμό, δήλωσε απόψε η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη απονέμοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο της Αθήνας.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Αθηνάιων - Μετάλλιο - Αντιφώνηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε απόψε από την Αθήνα, πως ''αν τα ερείπια της καταστροφής της Κύπρου, το 1974, προλόγισαν την επάνοδο της δημοκρατίας στην αθηναϊκή κοιτίδα της, η ίδια αυτή κοιτίδα αποτελεί σήμερα το ασφαλές και σταθερό και αναντικατάστατο στήριγμα για την επάνοδο της ελευθερίας στην πάσχουσα Κύπρο''.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δομνίτσα Λανίτου - Παρουσίαση Λευκώματος

    Η Κύπρια αθλήτρια Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου τίμησε την Κύπρο και την Ελλάδα υπηρετώντας με πάθος και αγάπη τον αθλητικό στίβο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση στην Αθήνα για την παρουσίαση λευκώματος αφιερωμένου στην Κύπρια αθλήτρια .

    [29] (Κ) ΣτΕ - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία - Διαβουλεύσεις

    Αν η Τουρκία δεν καταβάλει μέχρι αύριο τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου, τότε η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ξεκινήσει τη συζήτηση επί του εγγράφου με εισηγήσεις για επιβολή κυρώσεων που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία του ΣτΕ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, συνεχίστηκαν και σήμερα οι διαβουλεύσεις στο Στρασβούργο στην επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία αρνείται να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Δικαστήριο.

    [30] (Κ) Φερχόιγκεν - Επιτροπή ΥΠΕΞ Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Τουρκία

    Το θέμα της ένταξης της Κύπρου έχει κλείσει και είναι ευτυχής που το Κυπριακό δεν αποτέλεσε εμπόδιο, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος εξέφρασε την ευχή να βρεθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου 2004, ώστε να καταστεί δυνατή η προσχώρηση μιας επανενωμένης Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 26 November 2003 - 18:49:26 UTC