Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιταλία - Συνάντηση Τρόικας - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ιταλία - Φερχόιγκεν - Τρόικα ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Ολυμπιακοί Αγώνες - Εκθεση
  • [06] (Κ) Αμαθούντα - Ανασκαφές - Ευρήματα
  • [07] (Κ) ΚΥΠΕ - Βρετανικό Συμβούλιο - Σεμινάριο για Πνευματική Ιδιοκτησία και ΜΜΕ
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Καταστατικές τροποποιήσεις
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Τρόικα ΕΕ - Σρέντερ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Εκθεση - Κύπρος - Πολιτιστικη κληρονομιά -ΕΕ
  • [14] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Ψήφισμα (1)
  • [15] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Ομιλία
  • [16] (Κ) Φρατίνι - Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Δήλωση - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Ψήφισμα
  • [18] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Ιταλία - Συνάντηση Τρόικας - Γκιουλ - Κυπριακό

    ''Η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί πολιτικό κριτήριο της Κοπεγχάγης όμως η Αγκυρα επιθυμεί να υπάρξει μια λύση και ελπίζει αυτό να γίνει πριν από το Μάιο του 2004'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά την καθιερωμένη συνάντηση με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις του ο Ιταλός ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι ανέφερε ότι εξετάσθηκε ο φάκελος της Τουρκίας και στην ουσία επανέλαβε τα όσα αναφέρονται στην έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία, λέγοντας ότι έγιναν μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς και δόθηκε γι' αυτό μια θετική βαθμολογία.

    Ταυτόχρονα, όμως είπε ο κ. Φρατίνι, η Τουρκία πρέπει να βοηθήσει την Ευρώπη για την επίλυση του Κυπριακού που παραμένει ένας πρωταρχικός

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό έγκλημα στο Στρόβολο δεσπόζει στα σημερινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις διεργασίες για υποβολή στη Βουλή του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη νέα φορολόγηση των τιμών των αυτοκινήτων, τις πιέσεις της Τρόικας της ΕΕ προς τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ για λύση του Κυπριακού και τη δήλωση του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι το Δεκέμβριο του 2004 πρέπει να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σοκ: Διά πυρός δολοφονία'', αναφέρεται στο χθεσινό πρωτοφανές έγκλημα στο Στρόβολο, όπου ο 38χρονος Αιγύπτιος Μοχάμεντ Μοσάτ φέρεται να έλουσε με βενζίνη και έβαλε φωτιά στην εν διαστάσει Κύπρια σύζυγό του, την 25χρονη Στέλλα Πιερή και στη συνέχεια αυτοπυρπολήθηκε. Αναφέρει ότι η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου αναμένεται με τη νεκροψία την οποία θα διενεργήσει σήμερα να δώσει απαντήσεις στην όλη υπόθεση. Αλλού γράφει ότι εκθέσεις επί εβδομαδιαίας βάσης θα δίνει από τούδε και στο εξής η Λευκωσία στις Βρυξέλλες, μέσα από τις οποίες θα ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία εναρμόνισης του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πρωτοφανής τραγωδία στις Κόκκινες'', αναφέρεται στο ''πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα'' έγκλημα στο συνοικισμό Κόκκινες στο Στρόβολο και προβάλλει τις δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας Ιάκωβου Παπακώστα, ο οποίος είπε ότι ''καμένα και σχεδόν αποτεφρωμένα, τα δύο πτώματα βρέθηκαν το ένα πάνω στο άλλο αγκαλισμένα''. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τελικά παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα το ερχόμενο Σάββατο, για να παραστεί στους εορτασμούς για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στη ράμπα οι εκπτώσεις'' και γράφει ότι στη ζυγαριά του Υπουργικού Συμβουλίου μπαίνει σήμερα η κατάθεση ή μη στη Βουλή αύριο Πέμπτη, της κυβερνητικής πρότασης με τις νέες φορολογίες στα αυτοκίνητα. Προσθέτει ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να ικανοποιείται η επιθυμία των κομμάτων για μια εβδομάδα αναβολή. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε σε Τούρκους επιχειρηματίες ότι το Δεκέμβριο του 2004 πρέπει να δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απίστευτη τραγωδία με 2 νεκρούς'', αναφέρεται στη χθεσινή τραγωδία. Αιγύπτιος φέρεται πυρπόλησε την εν διαστάσει σύζυγό του και στη συνέχεια κάηκε και ο ίδιος. Προσθέτει ότι γειτόνισσα του ζεύγους επιβεβαίωσε ότι ο Μοχάμεντ Μοσάτ απειλούσε τη σύζυγό του Στέλλα Πιερή ότι θα την σκοτώσει αν επέμενε στο διαζύγιο. Αλλού γράφει ότι καλά οργανωμένο κύκλωμα χάκερ κτύπησε την ιστοσελίδα Τράπεζας στο διαδίκτυο προκαλώντας πανικό. Συγκεκριμένα προσπάθησαν με μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να εξασφαλίσουν μυστικούς κωδικούς πελατών, αλλά η όλη απάτη αποκαλύφθηκε όταν οι πελάτες ενημέρωσαν την Τράπεζα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σκόνταψαν στο Κυπριακό'' και γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στη Ρώμη με την Τρόικα της ΕΕ (Ιταλική Προεδρία, Ιρλανδία που αναλαμβάνει την προεδρία το επόμενο εξάμηνο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ''αντιμετώπισε τις έντονες πιέσεις των συνομιλητών του ότι η Αγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004''. Αλλού γράφει ότι με τη διαδικασία της ανάθεσης προσφορών εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η ανάθεση της άρσης των ναρκοπεδίων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Αποσυμφορούνται Λευκωσία - Προάστια'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται σήμερα να εγκρίνει προς άμεση υλοποίηση ''ένα μεγαλεπήβολο έργο που αποβλέπει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της μείζονος Λευκωσίας καθώς και των προαστίων, το οποίο εν τέλει θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορόνιν που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Μολδαβίας στο νησί θα αποτελέσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στην εφημερίδα ο Τ/Κ με βρετανικό διαβατήριο Ιλκάι Μπατί Χουσέιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι μέλη του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του υπέβαλαν διάφορες ερωτήσεις προτού αναχωρήσει από το νησί. Μέλη της Υπηρεσίας απάντησαν στην εφημερίδα ότι αποτελεί μόνιμη διαδικασία να υποβάλλουν σε Τ/Κ ερωτήσεις για τον τόπο και το χρόνο διαμονής τους στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη στο Ρόιτερς δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας, αν τα κόμματα που τον στηρίζουν ''ηττηθούν αποφασιστικά'' στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) Ιταλία - Φερχόιγκεν - Τρόικα ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν διακήρυξε τη σταθερή θέση της Κομισιόν ότι επιθυμεί λύση του κυπριακού προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου 2004, επισημαίνοντας πως η απουσία λύσης θα δημιουργούσε σοβαρά εμπόδια στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε κυρίως στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της τ/κ κοινότητας να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου γιατί κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι συνθήκες για διευθέτηση μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι καλύτερες για την τ/κ κοινότητα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας - Λοϊζίδου - Τουρκία ------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την αναχώρηση του Προέδρου της Μολδαβίας Βλαντιμίρ Βορονίν, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σχετικά με τη σημερινή λήξη της δεκαπενθήμερης αναβολής που δόθηκε στην Τουρκία από το ΣτΕ για εφαρμογή της απόφασης στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    Πρόσθεσε ότι ''η θέση μας είναι σαφής και σταθερή. Εμείς θέλουμε εφαρμογή της απόφασης χωρίς όρους και δεσμεύσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Χιλμί Οζγκιόκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε την απάντησή της στις δηλώσεις αυτές και πρόσθεσε ότι δεν θα τις επαναλάβει.

    Οταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ στη Ρώμη, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει υπόψη του την συγκεκριμένη δήλωση.

    ''Μακάρι'', συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, για να προσθέσει πως ''δεδομένου ότι κάθε πρωτοβουλία εντάσσεται στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και είναι κάτω από την αιγίδα του κ. Ανάν''.

    Τέλος κληθείς να αναφέρει αν συμμερίζεται πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η ΕΕ έχει δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''απολύτως''.

    Επανέλαβε ότι ''είναι μία σημαντική δήλωση πολιτικής που πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολύ θετικές επιπτώσεις, εξελίξεις πάνω στο κυπριακό και πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί αυτή η πολιτική μας υιοθετήθηκε από την ΕΕ και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του κ. Φερχόιγκεν''.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Βορονίν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στις επαφές συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και το ενδεχόμενο στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα διεθνή φόρα.

    Χαρακτήρισε την επίσκεψη ''ενδιαφέρουσα'' και επεσήμανε ότι η Μολδαβία αντιμετωπίζει πρόβλημα απόσχισης.

    ''Αρα ήταν ενδιαφέρον να δούμε και τις δικές τους εμπειρίες όπως και αυτοί τις δικές μας. Από κει και πέρα συνήθεις σχέσεις, διμερείς σχέσεις, αν είναι δυνατόν και στενότερη συνεργασία στα διάφορα διεθνή φόρα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως ''ο Υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας προήδρευσε του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν εξετάστηκε το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου και μας βοήθησε''.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Μολδαβίας -------------------------------- Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Μολδαβίας στην Κύπρο θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Μολδαβίας εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καλωσορίζοντας τον Βλαντιμίρ Βορόνιν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας πως η Βουλή είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Μολδαβία μέσω της δικής της εμπειρίας στην προσπάθεια της χώρας να καταστεί υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση Χριστόφια-Βορόνιν, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Μολδαβίας για τη σταθερή στάση που τηρεί στο Κυπριακό και την υποστήριξη που διατυπώνει στον αγώνα της Κύπρου για λύση του προβλήματος.

    Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα που αφορούν την εδαφική ακεραιότητά τους.

    Καλωσορίζοντας θερμά τον κ. Βορόνιν, ο κ. Χριστόφιας είπε πως είναι διπλά ικανοποιημένος που υποδέχεται ένα ''σύντροφο'' του οποίου το κόμμα κυβερνά τη Μολδαβία και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα οικονομικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα.

    ''Η Μολδαβία αντιμετωπίζει δυσκολίες και σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, όπως και η Κύπρος, έχουμε παρόμοια προβλήματα,'' είπε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η επίσκεψη, η πρώτη επίσημη Προέδρου της Μολδαβίας στην Κύπρο, θα αποτελέσει το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Μολδαβίας να προσεγγίσει την ΕΕ, είπε ''υποστηρίζουμε πλήρως αυτήν την προσπάθεια και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε από τις δικές μας εμπειρίες κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.''

    ''Ευχαρίστησα τον Πρόεδρο εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη συνεπή θέση και στήριξη για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του κεκτημένου,'' είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως απεδέχθη πρόσκληση από το Μολδαβό ομόλογό του να επισκεφθεί τη χώρα και υποσχέθηκε πως θα εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

    Καταλήγοντας, ευχήθηκε στον κ. Βορόνιν κάθε επιτυχία στο έργο που έχει να επιτελέσει για ανόρθωση της χώρας του και για βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ.

    Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------------- Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν διακήρυξε τη σταθερή θέση της Κομισιόν ότι επιθυμεί λύση του κυπριακού προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου 2004, επισημαίνοντας πως η απουσία λύσης θα δημιουργούσε σοβαρά εμπόδια στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε κυρίως στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας της ΕΕ με την Τουρκία, ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της τ/κ κοινότητας να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου γιατί κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι συνθήκες για διευθέτηση μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι καλύτερες για την τ/κ κοινότητα.

    Ανέφερε ότι επεσήμανε στην Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να ασκήσει επιρροή, προκειμένου οι επερχόμενη ψηφοφορία στα κατεχόμενα να είναι ελεύθερη και δίκαιη.

    Οπως ανέφερε, η ''Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει τη διαδικασία των ΗΕ για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος'', τονίζοντας ότι ''έχουμε καταστήσει σαφές ότι επιθυμούμε λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, πριν από την ένταξη της Κύπρου γιατί θα ήταν δύσκολο να εξευρεθεί λύση μετά την 1η Μαϊου''.

    ''Είπα στην Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της τ/κ κοινότητας, ειδικότερα, να υπάρξει λύση πριν από την ένταξη της Κύπρου γιατί κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι συνθήκες για διευθέτηση μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι καλύτερες για την τ/κ κοινότητα'', είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Σε ό,τι αφορά ''τις επερχόμενες εκλογές στο βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο ασφαλώς δεν αναγνωρίζουμε, εντούτοις όμως έχουν κάποια πολιτική σημασία'', ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε πως επεσήμανε στην Τουρκία ότι ''είναι προς το συμφέρον της να ασκήσει επιρροή προκειμένου αυτή η ψηφοφορία να είναι ελεύθερη και δίκαιη''.

    ''Πρέπει να διατηρήσουμε τη θετική δυναμική που έχουμε δημιουργήσει και εξήγησα τις απόψεις της Επιτροπής, ότι η απουσία της λύσης του Κυπριακού θα δημιουργούσε σοβαρά εμπόδια στις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας'', πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε: ''Αυτή είναι η σταθερή θέση της Επιτροπής, δεν δημιουργούμε μια κατάσταση, δεν δημιουργούμε ένα σύνδεσμο με την επίσημη πολιτική έννοια. Απλώς επισημαίνουμε ένα πολιτικό γεγονός. Είναι ένα γεγονός και θα αποτελούσε εμπόδιο και πρέπει να ειπωθεί στην Τουρκία τώρα, γιατί θα ήταν άδικο να αναφερθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου όταν τα τελικά συμπεράσματα θα βρίσκονται στο τραπέζι''.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Φερχόιγκεν - Οζκιόκ --------------------------------------- Η κατοχή είναι προσωρινή και νομοτελειακά θα επέλθει ο τερματισμός της, με την έμμεση ή άμεση βοήθεια της Ευρώπης μετά την 1η Μαϊου, ημερομηνία κατά την οποία επίσημα η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν για τις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, ο κ. Χρυστοστομίδης ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Στρατηγού ''έφτασαν στα αυτιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του κ. Φερχόιγκεν'' και πρόσθεσε ότι ''είναι θέμα της ΕΕ να τις αξιολογήσει''.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''η ΕΕ δεν επηρεάζεται από δηλώσεις αυτού του είδους, όμως'', ανέφερε ''σημειώνει την προκλητική στάση του Στρατηγού Οζκιόκ''.

    Ερωτηθείς με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την παρέμβαση αυτή της Αγκυρας στις επερχόμενες λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, όπως έχει εκληφθεί από κάποιους κύκλους Τ/Κ η δήλωση του Τούρκου Στρατηγού, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτού του είδους τις δηλώσεις ''με υπομονή και προώθηση των δικών μας θέσεων εκεί όπου πρέπει''.

    Σημείωσε την αντιφατική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Κυπριακό με τις δηλώσεις από τη μια της τουρκικής κυβέρνησης και από την άλλη τις δηλώσεις των στρατιωτικών.

    ''Από τη μια η τουρκική κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ δηλώνει ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της στο Κυπριακό και από την άλλη του Στρατηγός Οζκιόκ, λεει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να το κουνήσει από την Κύπρο και ότι δεν πρόκειται η Ευρώπη να τους αναγκάσει να τερματίσουν την κατοχή'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι ''ο τερματισμός της κατοχής, η οποία είναι πάντοτε προσωρινή, θα επέλθει νομοτελειακά και με την άμεση ή έμμεση βοήθεια της Ευρώπης μετά την 1η Μαΐου, κατά την οποία η Κύπρος εντάσσεται πλέον επίσημα στην ΕΕ''.

    Γερμανός Καγκελάριος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ---------------------------------- Μετά το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θεωρεί ότι η Τουρκία έχει μεγάλη σημασία για την ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρέπει να της δοθεί μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2004, αν και αποφεύγει να προβλέψει πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις μετά την ημερομηνία αυτή.

    Οπως μεταδίδει το Ντόιτσε Βέλλε, μιλώντας σε Τούρκους επιχειρηματίες στο Βερολίνο, ο Γερμανός Καγκελάριος έπλεξε το εγκώμιο του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι αν και στην αρχή είχε αμφιβολίες για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εντούτοις ο κ. Ερντογάν ''κατέπληξε τους πάντες με τις μεταρρυθμίσεις του''.

    ''Ούτε και εγώ δεν θα μπορούσα να προβλέψω όλα όσα πέτυχε η Τουρκία τον περσινό χρόνο'', είπε.

    Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Σρέντερ συνέστησε να βρεθεί λύση γιατί, όπως είπε, δεν θα είναι καλό για καμμία πλευρά αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ το 2004 υπό την παρούσα μορφή.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο λύσης, αλλά σωστά δεν αποκαλύπτει τα χαρτιά της ως την τελευταία στιγμή. ''Σε ένα παιχνίδι πόκερ, οι παίκτες θα πρέπει να υπολογίσουν τον ιδανικό χρόνο για να κρύψουν τα ατού τους γιατί μπορεί στο τέλος να βλάψουν τον εαυτό τους'', είπε.

    Τις δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου, που προβάλλονται σήμερα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ήρθαν να συμπληρώσουν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος καθ' οδό προς τη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Τρόικα, δήλωσε ότι σε ένα ως δυο μήνες η Τουρκία θα κάνει σημαντικά βήματα για την εφαρμογή των απαιτούμενων από την Ευρώπη μεταρρυθμίσεων.

    Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα εγκαινιάσει νέα πρωτοβουλία μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο του επεξεργάζεται το σχέδιο Ανάν και ότι έχει κάνει αρκετές προετοιμασίες για μια διαρκή και ρεαλιστική λύση, όπως είπε, βασικό στοιχείο της οποίας θα είναι ο συμβιβασμός εφόσον όμως κινηθεί ανάλογα και η άλλη πλευρά.

    Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση -------------------------- Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση στις ελεύθερες περιοχές και στη νεκρή ζώνη ''στα πλαίσια της πολιτικής που είχε εξαγγείλει για τους Τ/Κ'' και της εκούσιας υποχρέωσης που έχει αναλάβει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας χθες παρατήρηση ότι ενώ η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή η κυβέρνηση προχωρεί μονομερώς σε αποναρκοθέτηση, πρόσθεσε ότι ''η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να τερματιστεί η κατοχή''.

    ''Ο τρόπος τερματισμού της κατοχής είναι η αναζήτηση της λύσης εκείνης που θα σημαίνει και τερματισμό της κατοχής'', είπε και ανέφερε ότι ''ενώ στην αρχή η τουρκική πλευρά θα προέβαινε και εκείνη σε αποναρκοθέτηση δεν φαίνεται να υπάρχει συνέχεια σε αυτή τη δήλωση της''.

    Υπενθύμισε ότι ''η πολιτική της Τουρκίας είναι επεκτατική'', και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολιτική αυτή ''θα καμφθεί στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού σκηνικού το οποίο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης προέβη σε δηλώσεις στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του Προϋπολογισμού του Γραφείου του και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ''Ημέρα Ανάμνησης'' θυμάτων Παγκοσμίων Πολέμων ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διακήρυξε χθες πως οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αγωνίζονται με ''συνέπεια και σταθερότητα'', για την επανένωση της Κύπρου και για την απόδοση δικαιοσύνης σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού, στη βάση των ίδιων πανανθρώπινων αρχών και οικουμενικών αξιών, για τις οποίες πολέμησαν με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια εκατομμύρια ανθρώπων.

    Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας στην εκδήλωση ''Ημέρα Ανάμνησης'' του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει πως ''στην Κύπρο, με τον Αττίλα να κατέχει το ένα τρίτο της πατρίδας μας και να απειλεί το υπόλοιπο και με το διεθνές έγκλημα του εποικισμού να απειλεί τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού, συνεχίζουμε το δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα μας εναντίον ενός κατακτητή που έχει εφαρμόσει παρόμοιες αποκρουστικές μεθόδους με εκείνες που είχε βιώσει ολόκληρη η ανθρωπότητα στη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ''στο τέλος με συλλογικότητα, ρεαλισμό και σύνεση, θα πετύχουμε να ανατείλει και πάλι ο ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πάνω από τη μαρτυρική μας Κύπρο''.

    ''Θα αποδείξουμε έμπρακτα'', είπε, ''πως οι θυσίες των χιλιάδων συμπατριωτών μας, όπως και των εκατομμυρίων συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, δεν πήγαν χαμένες''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σήμερα ''αποτίουμε τον ελάχιστο, αλλά οφειλόμενο, φόρο τιμής και αποδίδουμε την πρέπουσα αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας όλων εκείνων που πρόσφεραν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα''.

    Σε ό,τι αφορά την προσφορά της Κύπρου στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''δεν επέλεξε τη συνήθη αδιαφορία ούτε την επιτήδεια ουδετερότητα''.

    Πρόσθεσε πως ''στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 33.000 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπηρέτησαν με αφοσίωση, ζήλο και αυταπάρνηση σε διάφορα μέτωπα και οι τάφοι των 600 και πλέον νεκρών μας βρίσκονται σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 15 διαφορετικών χωρών''.

    Ανέφερε ακόμα ότι ''περίπου 2.500 Κύπριοι κρατήθηκαν αιχμάλωτοι σε 10 διαφορετικά στρατόπεδα και υπέστησαν τα πάνδεινα, ενώ από τους αιχμαλώτους μερικοί δεν άντεξαν τις στερήσεις, τις κακουχίες και τις σκληρές συνθήκες εργασίας και έχασαν τη μάχη με τη ζωή, ενώ άλλοι εκτελέστηκαν''.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων, όπως διαμορφώνεται, βασισμένη στη δύναμη του ισχυρού και με κύριο γνώμονα την επικράτηση των γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών συμφερόντων, δεν διασφαλίζει την πολυπόθητη παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα αλλά ούτε αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και συλλογικά τις σύγχρονες πολυσύνθετες προκλήσεις του 21ου αιώνα''.

    Πρόεδρος Βουλής - ''Ημέρα Ανάμνησης'' θυμάτων Παγκοσμίων Πολέμων ------------------------------------------------ Τη διαπίστωση ότι με τη σύγχρονη πολεμική τεχνολογία, η αναλογία των αμάχων ανάμεσα στα θύματα των πολέμων έχει αυξηθεί δραματικά εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση της ''Ημέρα Ανάμνησης'' των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων που οργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι άμαχοι ανάμεσα στα θύματα αποτελούσαν το 6%, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέβηκαν στο 66% και σήμερα υπολογίζεται ότι με τη νέα τακτική πολέμου -αυτή των βομβαρδισμών από μεγάλα ύψη- το ποσοστό των αμάχων στα θύματα πολέμου ξεπερνά το 86%''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ''ο απολογισμός της τελευταίας δεκαετίας είναι ακόμα χειρότερος για την ανθρωπότητα, αφού στην εποχή της περιβόητης Νέας Τάξης Πραγμάτων, στην εποχή της ατομικής, της ομαδικής αλλά και της κρατικής τρομοκρατίας, οι καλά γνωστοί ισχυροί της Γης, επεξεργάζονται νέα αρχιτεκτονική στις διεθνείς σχέσεις υποσκάπτοντας το διεθνές δίκαιο, περιθωριοποιώντας ή ποδηγετώντας διεθνείς οργανισμούς, και ειδικά τον ΟΗΕ''.

    ''Οι ισχυροί της Γης'', ανέφερε, ''επιβάλλουν δια πυρός και σιδήρου τη θέληση και τα εγωιστικά τους συμφέροντα, κηρύσσοντας προληπτικούς πολέμους ενάντια σε κράτη και λαούς''.

    Αναφερόμενος στον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως αυτός ''γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος, γιατί είναι θύμα πολέμου''.

    Πρόσθεσε πως ''γνωρίζει τι σημαίνει πόνος και καταστροφή, τι σημαίνει κατοχή, αφού τα βίωσε και τα βιώνει ακόμα ένεκα της εισβολής και της κατοχής μεγάλου μέρους του εδάφους της πατρίδας μας, από την Τουρκία''.

    ''Η Τουρκία στην Κύπρο'', είπε, ''καταπατά ασύστολα κάθε έννοια και αρχή του διεθνούς δικαίου, παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες του λαού μας και παράλληλα αρνείται επίμονα να συνεργαστεί στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως ο κυπριακός λαός απευθύνεται ξανά προς τη διεθνή κοινότητα και την καλεί να εργαστεί για την εφαρμογή των αρχών της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο, για τη διαφύλαξη των οποίων η ανθρωπότητα έχυσε αίμα, να πιέσει για την εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Σε ό,τι αφορά τον αγώνα του κυπριακού λαού, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''εμμένει και επιμένει σε αρχές και αξίες και από αυτές εμπνέεται για να συνεχίσει τον αγώνα της δικαίωσης'', προσθέτοντας πως ''ο κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενάντια στο φασισμό, είναι υποθήκη κοινού αγώνα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, για επανένωση της Κύπρου''.

    ''Ο κυπριακός λαός είναι λαός φιλειρηνικός και αξίζει μια πατρίδα ειρηνική και ευημερούσα, όπου όλα της τα παιδιά, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να δημιουργούν, συμβιώνοντας αρμονικά, το μέλλον της κοινής τους πατρίδας'', συνέχισε.

    Ανέφερε πως στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κύπρος με τις τριάντα και πλέον χιλιάδες εθελοντές της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, έγινε συγκριτικά η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή, για να προσθέσει ότι το τίμημα που πλήρωσε η Κύπρος ήταν βαρύ, αφού πέραν των δυόμισι χιλιάδων αιχμαλωτίστηκαν, εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες και περισσότεροι από 600 οι νεκροί.

    Ευρωβουλή - Τ/Κ - Σοσιαλιστική Ομάδα ----------------------------------- Μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόκειται να επισκεφθούν το Στρασβούργο στις 18 Νοεμβρίου εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα.

    Οπως έγινε γνωστό έχουν προσκληθεί στο Στρασβούργο, ο Μουσταφά Ακκιντζί, ο Αλί Ερέλ και ο Κουτλάι Ερκ. Οι τρεις Τ/Κ θα συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα γίνει σε κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου στις 18 Νοεμβρίου στις 17:30 σε αίθουσα της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων ενόψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα.

    Οπως υπογράμμιζαν πηγές της Σοσιαλιστικής Ομάδας, με την πρόσκληση αυτή επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα προς τους Τ/Κ ενόψει των «εκλογών» στα κατεχόμενα. Η αντιπροσωπεία των Τ/Κ αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Ισπανό Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο.

    Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος - Πρόγραμμα επαφών ------------------------------------ Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης φθάνει στην Κύπρο αύριο Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, για διήμερη επίσκεψη μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Γιαννίτσης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Συντονιστή Εναρμόνισης καθώς και με αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Στις διαβουλεύσεις του κ. Γιαννίτση θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό διεθνώς και στην ΕΕ με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των θέσεων Λευκωσίας και Αθηνών.

    Παράλληλα, θα συζητηθούν τρόποι καλύτερου συντονισμού, μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ΕΕ, επίκαιρα κοινοτικά δρώμενα και θέματα διμερούς συνεργασίας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του αύριο Πέμπτη ο κ. Γιαννίτσης θα συναντηθεί στις 1600 με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών και δηλώσεις στον Τύπο.

    Στις 1815 ο κ. Γιαννίτσης θα συναντηθεί με το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Στις 2030 ο κ. Ιακώβου θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του κ. Γιαννίτση στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Την Παρασκευή στις 0815 το πρωί ο κ. Γιαννίτσης θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και μια ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια.

    Στις 1000 ο Ελληνας Αναπληρωτής συναντάται με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στις 1100 με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, Χρίστου Παναγόπουλου.

    Στις 1230 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου του κ. Γιαννίτση με τον κ. Ιακώβου στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

    Ο κ. Γιαννίτσης ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κύπρο με γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Ιακώβου στη Λάρνακα, από όπου ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναχωρεί με ειδική πτήση στις 1730 το απόγευμα.

    Διευρωπαϊκά δίκτυα - Κύπρος - Ελλάδα -------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες κατάλογο με 56 σχέδια για την κατασκευή έργων διασυνοριακού χαρακτήρα, στους τομείς των μεταφορών (31), της ενέργειας (17), των τηλεπικοινωνιών και έρευνας-καινοτομίας (8). Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 62 δις ευρώ μέχρι το 2010, που αντιστοιχούν με μια ροή της τάξης των 10 δις ευρώ ετησίως. Μεταξύ των σχεδίων που έχουν επιλεγεί είναι και ο θαλάσσιος άξονας που θα συνδέει την Ιταλία με λιμάνια της Ελλάδας και την Κύπρο.

    Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο, των «Διευρωπαϊκών Δικτύων», που έχουν την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

    Ο κατάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (12-13 Δεκεμβρίου), ενώ στόχος είναι να αρχίσει η κατασκευή μέχρι το 2007.Περιλαμβάνει σιδηροδρομικά και λιμενικά έργα, έργα διασύνδεσης αγωγών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το κόστος υλοποίησης των έργων θα καλυφθεί σε ποσοστό 60% από τα κράτη μέλη και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ το υπόλοιπο 40% εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

    Στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών έχουν περιληφθεί 4 διάδρομοι, μεταξύ των οποίων και αυτός που θα συνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι άλλοι τρεις βρίσκονται στη Δυτική Μεσόγειο και στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ και αφορά έργα υποδομής στα λιμάνια και στο οδικό δίκτυο που συνδέει τα λιμάνια με τους αυτοκινητοδρόμους.

    Αναφορικά με την Ελλάδα, στον κατάλογο των έργων αυτών, στον τομέα των μεταφορών εντάσσονται δύο έργα. Το πρώτο είναι ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ. Το δεύτερο είναι ο σιδηροδρομικός άξονας Ιονίου-Αδριατικής, που θα εκτείνεται από την Καλαμάτα μέχρι την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα και την Καλαμπάκα, συνδέοντας τη δυτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία.

    Αλλο έργο στον τομέα των μεταφορών αλλά έμμεσου οφέλους για την Ελλάδα είναι η διασύνδεση της Εγνατίας με Σόφια και Βουδαπέστη μέσω της κατασκευής του τμήματος που βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

    Στον τομέα της ενέργειας, στον κατάλογο έχουν περιληφθεί δύο έργα με ελληνικό ενδιαφέρον: η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδος-Ιταλίας και ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας Ελλάδας - Ιταλίας.

    ΟΗΕ - Ιράκ - Διαβουλεύσεις - Κύπρος --------------------------------- Αρχισαν χθες το πρωί στη Λευκωσία διαβουλεύσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν στο Ιράκ με στόχο την εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο διεθνής οργανισμός και τον καθορισμό του μελλοντικού ρόλου του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στο Ιράκ Βερονίκ Ταβό.

    ''Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μία βδομάδα, και πραγματοποιούνται υπό την προεδρία του επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των ΗΕ στο Ιράκ Ραμίρο Λόπες ντα Σίλβα,'' είπε η κ. Ταβό.

    Πρόσθεσε ότι εκτός από την ομάδα των αξιωματούχων του ΟΗΕ στο Ιράκ, που έφθασε ψες στην Κύπρο, φθάνει σύντομα και άλλη ομάδα εμπειρογνωμόνων από τη Νέα Υόρκη ''για να συζητήσει συγκεκριμένα θέματα.''

    Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν ''το ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ και την αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης'', προσθέτοντας ότι όλες οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες που λειτουργούν στο Ιράκ, όπως η UNICEF και η UNDP, εκπροσωπούνται στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται εδώ.

    Η κ. Ταβό απέφυγε να επεκταθεί περαιτέρω επί του θέματος αλλά ανέφερε ότι ενδεχομένως να ενημερωθεί ο Τύπος προς το τέλος της εβδομάδας.

    Ιταλός ΥΠΕΞ - Π. Δημητρίου - Λοϊζίδου - ΕΔΑΔ ---------------------------- Δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από καμία χώρα, δήλωσε προχθές ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, η χώρα του οποίου κατέχει αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα θέσει το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων που αποφάσισε το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, κατά τη διάρκεια συνάντησης της ιταλικής Προεδρίας με Τούρκους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στη Ρώμη.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Φρατίνι απαντούσε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ στη Σύνοδο Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητρίου κατήγγειλε την παρελκυστική τακτική της Τουρκίας στο θέμα Λοϊζίδου και υπέδειξε ότι είναι θέμα αρχής για την Ιταλική Προεδρία να τηρήσει σταθερή θέση, ώστε οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ να γίνουν σεβαστές χωρίς όρους.

    Αφού υπενθύμισε ότι για το θέμα απέστειλε και επιστολή προς τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε από τον κ. Φρατίνι να δει το θέμα με τον κ. Μπερλουσκόνι, με σκοπό η Ιταλική Προεδρία να προωθήσει την εφαρμογή της απόφασης κατά τον ορθό τρόπο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φρατίνι επεσήμανε ότι δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για καμία χώρα.

    Είπε ότι η ιταλική προεδρία εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και πρόσθεσε ότι θα εγείρει το θέμα Τιτίνας Λοϊζίδου σε συνάντηση που θα έχει αυτή την εβδομάδα η ιταλική προεδρία με Τούρκους Αξιωματούχους που επισκέπτονται τη Ρώμη.

    Υπουργός Εμπορίου - Τεχνολογικά πάρκα - Συνέντευξη ----------------------------------------- Ριζικές αλλαγές θα σημειωθούν στον τομέα της έρευνας στην Κύπρο, στην περίπτωση που οι χώρες οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ίδρυση τεχνολογικών πάρκων στο νησί, καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση, βήμα το οποίο θα υλοποιήσει το στόχο να καταστεί η χώρα περιφερειακό κέντρο έρευνας.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας μίλησε τόσο για το ενδιαφέρον της Ινδίας να δημιουργήσει στην Κύπρο τεχνολογικό πάρκο πληροφορικής, όσο και της Γαλλίας για δημιουργία τεχνολογικού πάρκου γενικότερης φύσεως σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση και το φημισμένο τεχνολογικό πάρκο της Sofia Antipolis της Νίκαιας.

    Τα τεχνολογικά πάρκα δημιουργούνται από κράτη και μεγάλες εταιρείες. Παραχωρούνται διευκολύνσεις για να μπορούν να εγκατασταθούν ερευνητικά κέντρα στον ίδιο χώρο αλλά και μικρές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που επενδύουν στον τομέα της έρευνας.

    ''Ο μόνος τομέας που η Κύπρος μπορεί να αναπτύξει ανταγωνιστική βιομηχανία είναι ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας'', επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει δέσμευση έναντι της ΕΕ να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα της έρευνας, τομέας στον οποίο ακόμη και η Τουρκία βρίσκεται πιο μπροστά.

    Μιλώντας για το ενδιαφέρον της Ινδίας, ο κ. Λιλλήκας αποκάλυψε ότι εταιρείες της πληροφορικής επέδειξαν ενδιαφέρον να εγκατασταθούν στην Κύπρο τόσο για σκοπούς έρευνας όσο και για παραγωγή και εξαγωγή λογισμικών προγραμμάτων.

    Ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο θα διοργανωθεί στην Κύπρο Ημερίδα στην οποία θα λάβουν μέρος κυβερνητικά στελέχη και ινδικές εταιρείες, για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου.

    Οσον αφορά τη Γαλλία, είπε ότι η χώρα αυτή ενδιαφέρεται για δημιουργία τεχνολογικού πάρκου γενικότερης φύσης, που θα καλύπτει τους τομείς της μικροβιολογίας, νανοτεχνολογίας, βιοτεχνολογίας και βιοϊατρικής και θα είναι μια μικρογραφία του πασίγνωστου πάρκου της Sofia Antipolis της Νίκαιας.

    Πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό περί τα τέλη Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο το επιμελητήριο της Νίκαιας που διαχειρίζεται το τεχνολογικό πάρκο της Sofia Antipolis για να μελετηθεί η δημιουργία παρόμοιου τεχνολογικού πάρκου στο νησί.

    ''Προγραμματίζαμε τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου με τη Γαλλία. Αφού όμως επιδεικνύει ενδιαφέρον και η Ινδία, θα προσανατολιστούμε και σε ένα δεύτερο πάρκο πιο εξειδικευμένο που θα φιλοξενεί εταιρείες της πληροφορικής και ερευνητικά κέντρα πληροφορικής'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιλλήκας.

    Δήμαρχος Αμμοχώστου - ΕΒΚΑΦ - Ντενκτάς --------------------------------- Εντελώς αβάσιμους χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής τους ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη για την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα, τονίζοντας πως ούτε το ηθικό των Αμμοχωστιανών θα καμφθεί αλλά ούτε και η αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για δικαίωση θα μειωθεί.

    Σε χθεσινή ανακοίνωση του Δημάρχου, με αφορμή τους νέους ισχυρισμούς που προβάλλει το ΕΒΚΑΦ για την Αμμόχωστο, τονίζεται ότι αυτές οι κινήσεις στόχο έχουν να προκαλέσουν την ε/κ πλευρά και να την οδηγήσουν σε κινήσεις απόγνωσης.

    ''Διάφανες και φανερές όπως πάντα οι επιδιώξεις του. Να προκαλέσει σύγχυση, αβεβαιότητα και απελπισία στην πλευρά μας, στοχεύοντας σε κινήσεις απόγνωσης από κατοίκους της Αμμοχώστου, οι οποίες θα προσδώσουν όπως θεωρεί νομιμοφάνεια στο κράτος του και τους θεσμούς του,'' αναφέρει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

    Σημειώνει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αυτή τη φορά χρησιμοποιεί και πάλι το ΕΒΚΑΦ σαν φόβητρο και όργανο των απειλών του και καλεί τους Αμμοχωστιανούς να απευθυνθούν εντός 30 ημερών στο ΕΒΚΑΦ για να διευθετήσουν δήθεν το πρόβλημά τους.

    Στόχος του κ. Ντενκτάς, προσθέτει η ανακοίνωση, είναι να εμπεδώσει ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους τη φιλοσοφία ότι τίποτε πια δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει και ότι τα πράγματα δεν πρόκειται με κανένα τρόπο και ποτέ να αλλάξουν.

    ''Γνωρίζει όμως πολύ καλά ο κ. Ντενκτάς, ότι οι αξιώσεις και ισχυρισμοί του είναι τελείως αβάσιμοι. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης από πλευράς Ντενκτάς, λόγω της δύσκολης θέσης στην οποία φαίνεται να βρίσκεται με τις προσφυγές που έγιναν εναντίον της Τουρκίας, αλλά και για εσωτερική κατανάλωση λόγω των επικείμενων εκλογών στα κατεχόμενα,'' προσθέτει ο κ. Σκορδής.

    Υποδεικνύει στον κατοχικό ηγέτη ότι με τέτοιας μορφής πράξεις και δηλώσεις δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να καμφθεί το ηθικό των Αμμοχωστιανών, ούτε και πρόκειται οποιοσδήποτε να παρασυρθεί από τα τερτίπια του.

    Ο κ. Σκορδής καλεί τον κ. Ντενκτάς να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών και να κάνει τα αναγκαία βήματα για επίλυση του Κυπριακού, με διασφάλιση του δικαιώματος για επιστροφή και ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση σε όλους τους κατοίκους του νησιού.

    Καταλήγοντας, υπογραμμίζει την ανάγκη συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, κανόνας που πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς εκπτώσεις.

    Πάφος - Δήμαρχος - Πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης ------------------------------------------------- Το χρίσμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, διεκδικεί η Πάφος μετά το 2008, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

    Το σκεπτικό της απόφασης, ανέλυσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου χθες ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας.

    Οπως εξήγησε η διεκδίκηση του τίτλου θεωρείται επιβεβλημένη ανάγκη ενόψει της πλήρης ένταξης στην ΕΕ ώστε με τον τρόπο αυτό να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα, από μια περιοχή με πλούσιο παρελθόν και δυναμικό παρόν.

    Τα όπλα της Πάφου είπε ο κ. Σαρίκας είναι ισχυρά, και πηγάζουν από τη σημαντική συμβολή της στην ιστορία του τόπου, από την πολιτιστική της κληρονομιά, από την οικονομία αλλά και τον ξεχωριστό χαρακτήρα της.

    ΧΑΚ - Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης --------------------------- Η υιοθέτηση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΚΕΔ) αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για εισαγωγή μιας εταιρείας στην Κύρια Αγορά που θα δημιουργήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) επισήμανε χθες ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, κάνοντας παράλληλα έκκληση και στις 163 εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ ''να δουν πολύ σοβαρά την υιοθέτηση του ΚΕΔ''.

    Ταυτόχρονα ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία έγινε ανασκόπηση της εφαρμογής του ΚΕΔ από τις εισηγμένες, ανακοίνωσε ότι τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου το ΧΑΚ θα εξαγγείλει τη δημιουργία τριών νέων Αγορών (Κύρια, Παράλληλη και Εναλλακτική) με τις προϋποθέσεις εισαγωγής των εταιρειών, τις συνεχής υποχρεώσεις τους και τις υποχρεώσεις πληροφόρησης προς τους μετόχους τους.

    Στην διάσκεψη παρευρέθηκαν όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης, στην οποία μετέχουν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριος Κληρίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημοσίων Εταιρειών Πιερής Θεοδώρου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών ΧΑΚ Σταύρος Αγρότης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Χρίστης Χριστοφόρου.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''η αναδιαμόρφωση και η ανάκαμψη του θεσμού εξαρτάται πρώτα από την ποιότητα των εισηγμένων εταιρειών'', προσθέτοντας ότι ''πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των εταιρειών και να ψηλώσουμε τον πήχη για να μπορέσουμε να πείσουμε τόσο τους Κύπριους όσο και τους ξένους επενδυτές ότι οι κυπριακές δημόσιες εταιρείες λειτουργούν κάτω από ένα υγιή θεσμό μέσα στο πλαίσιο αυστηρού αλλά και ορθολογιστικού κώδικα''.

    Πρόσθεσε ότι λόγω του γεγονός ότι το ΧΑΚ θα είναι ένα από τα 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυξάνονται οι ευθύνες τόσο του ΧΑΚ όσο και των εισηγμένων εταιρειών.

    Παρουσιάζοντας τον ΚΕΔ, το μέλος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Ανδρέας Χαρίτου είπε ότι αποτελείται από 4 κεφάλαια, τα οποία αναφέρονται στους Διοικητικούς Συμβούλους (ΔΣ) των εταιρειών, στην αμοιβή των ΔΣ, στις σχέσεις εταιρειών με τους μετόχους τους και την ευθύνη και τον λογιστικό έλεγχο.

    Ο κ. Χαρίτου είπε ότι η σημασία του ΚΕΔ είναι η αναβάθμιση της αξιοπιστίας μιας εισηγμένης εταιρείας, η προστασία των επενδυτών και των μετόχων τους, η διαφάνεια των ενεργειών μιας εταιρείας και η έγκαιρη πληροφόρηση των επενδυτών, καθώς επίσης η ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του ΔΣ και η ανεξαρτησία τους.

    Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 84 μονάδων ------------------------------------------ Στο επίπεδο των 84 μονάδων υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 84,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 222 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    [05] (Κ) Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Ολυμπιακοί Αγώνες - Εκθεση

    Με μια μεγάλη και πρωτότυπη έκθεση, χορευτικά δρώμενα και προβολές ταινιών, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών (ΔΚΤ) στη Λευκωσία συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και προσκαλεί τους φίλους του σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του ολυμπισμού με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων τα οποία δημιουργούν ένα εικαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από την πρώτη διοργάνωση των αγώνων το 1896 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του ΔΚΤ και επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Τουμαζής είπε ότι η έκθεση που φέρει την επωνυμία ''Αθήνα 1896 - 1906. Από την Ολυμπία στο Παναθηναϊκό Στάδιο'', αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στην ιδέα των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα, στο πως έγινε η αναβίωση του θεσμού από τον Βαρόνο Pier de Coubertin και στο πώς ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα το 1896.

    [06] (Κ) Αμαθούντα - Ανασκαφές - Ευρήματα

    Ενεπίγραφος αφιερωματικός κιονίσκος προς το Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο του 1ου μ.Χ αιώνα ανακαλύφθηκε κατά η 12η περίοδο της νέας σειράς ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην Κάτω Πόλη της Αμαθούντας, η οποία έφερε επίσης στο φως μέρη σπονδύλων και δωρικού τύπου κιονόκρανο προερχόμενα από την καταστροφή κάποιου σημαντικού κτιρίου που υπήρχε στην περιοχή.

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο βρέθηκαν εκτός από την πλούσια κεραμική, και πτολεμαϊκά νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αγγεία, λύχνοι και τερρακόττες.

    [07] (Κ) ΚΥΠΕ - Βρετανικό Συμβούλιο - Σεμινάριο για Πνευματική Ιδιοκτησία και ΜΜΕ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Βρετανικό Συμβούλιο συνδιοργανώνουν σεμινάριο για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογραφικούς φορείς της Κύπρου με θέμα την προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την τελευταία κοινοτική οδηγία και τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7111            1,7213
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9844            1,9963
    Λίρα Αγγλίας                     1,1867            1,1938
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,9173        217,6446
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7721          2,7942
    Δολάριο Καναδά                     2,5990          2,6197
    Κορώνα Δανίας                     12,7043         12,8059
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0337         14,1459
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3411         15,4638
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6771          2,6985
    

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Καταστατικές τροποποιήσεις

    Με γνώμονα την εκδημοκρατικοποίηση των λειτουργιών του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ κατέληξε στις εισηγήσεις για καταστατικές τροποποιήσεις, τις οποίες θα υποβάλει στο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Στα ίδια περίπου χθεσινά επίπεδα παρέμεινε στο κλείσιμο της σημερινής συνάντησης το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το αγοραστικό ενδιαφέρον να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,06%, κλείνοντας στις 84,91 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε περαιτέρω μείωση, υποχωρώντας στις 210 χιλιάδες λίρες.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,91  (-0,06)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    210.355
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    115.546    342,95  ( 0,06)
    FTSE Med 100 **                             5.726,36  (-1,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     92.634     97,97  ( 0,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.641     72,41  ( 0,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        457     16,05  (-0,12)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      1.563     57,56  (-0,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.269     71,03  ( 0,38)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.908     21,00  ( 0,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.583     73,24  (-1,17)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.977      3,56  (-0,56)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      4.225     12,21  (-0,49)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,32  ( 2,50)
    Ξενοδοχεία                    £     37.043     40,12  ( 1,03)
    Αλλες Εταιρείες               £     31.285     78,00  (-0,28)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Τρόικα ΕΕ - Σρέντερ - Κυπριακό

    Η τελική απόφαση όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται απολύτως από την Ενωση, τη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Εκθεση - Κύπρος - Πολιτιστικη κληρονομιά -ΕΕ

    Τον πολιτιστικό πλούτο και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου αναδεικνύει η έκθεση «Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα», που εγκαινιάσθηκε χθες αργά το απόγευμα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, μέσω της έκθεσης δόθηκαν σαφέστατα μηνύματα για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και την ανάγκη τερματισμού της κατοχής αυτής, η οποία πέραν των άλλων υποθάλπει το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και οδηγεί στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [14] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Ψήφισμα (1)

    Η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σήμερα τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα, που υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη μέλη εκτός της Τουρκίας, καλώντας την Αγκυρα να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

    [15] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Ομιλία

    H τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι το εισιτήριο για την 1η Μαΐου του 2004, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, διευκρινίζοντας πως η παρακολούθηση της εφαρμογής του κεκτημένου θα συνεχιστεί ως την 1η Μαΐου, οπότε ο έλεγχος και η κριτική θα είναι καθημερινή υπόθεση.

    [16] (Κ) Φρατίνι - Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ

    Τρόποι επίλυσης του Κυπριακού συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της Τρόικα της ΕΕ υπό τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, θέτοντας την περίοδο μέχρι την 1η Μαΐου 2004 ως πιθανό χρονοδιάγραμμα.

    Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας καθίστανται ολοένα και πιο σταθερές και σημαντικές, αλλά σημειώθηκε ότι το Κυπριακό παραμένει σοβαρό εμπόδιο στη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Δήλωση - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Ψήφισμα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, στα πλαίσια και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών, θα συμμορφωθεί επιτέλους με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σεβόμενη τις αρχές και τους θεσμούς της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη σε γραπτή δήλωση μετά την υιοθέτηση από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη σημερινή απογευματινή της συνεδρία, τέταρτου ενδιάμεσου ψηφίσματος σε σχέση με την Απόφαση του ΕΔΑΔ της 28ης Ιουλίου 1998 στην υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

    Η δήλωση έχει ως εξής:

    "Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη σημερινή απογευματινή της συνεδρία υιοθέτησε το Τέταρτο Ενδιάμεσο Ψήφισμα σε σχέση με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 28ης Ιουλίου 1998 στην υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εκτός της Τουρκίας.

    Με το ψήφισμα δίδεται προθεσμία μίας εβδομάδας στην Τουρκία να προχωρήσει στη καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης. Εκφράζεται ταυτόχρονα η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα εναντίον της Τουρκίας εάν παραλείψει για ακόμα μία φορά να καταβάλει την αποζημίωση. Η Επιτροπή Υπουργών εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της, βάσει του ΄Αρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να εφαρμόσει την ανωτέρω Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνει την υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς όρους προς τις Αποφάσεις του Δικαστηρίου και καλεί την Τουρκία να αναθεωρήσει τη θέση της και να καταβάλει την αποζημίωση.

    Η Επιτροπή Υπουργών κατέληξε στη σημερινή Απόφαση μετά την άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στην καταβολή της αποζημίωσης και την επιμονή της σε απαράδεκτους όρους που έθιγαν το κύρος τόσο του Δικαστηρίου όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Εκφράζω την ελπίδα ότι η Τουρκία, στα πλαίσια και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών, θα συμμορφωθεί επιτέλους με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σεβόμενη τις αρχές και τους θεσμούς της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

    [18] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Ψήφισμα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 12 November 2003 - 18:49:22 UTC