Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΠΣΕ - Συνέδριο
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [08] (Κ) ΠΣΕ - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ

  • [01] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι πληροφορίες ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν θα έχει τη μεγαλύτερη εμπλοκή από πλευράς της Ενωσης στο Κυπριακό, η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωβουλής στην Κύπρο Αντονι Κόμφορτ ότι στις ''δύο ζώνες'' της Κύπρου θα πρέπει να ανήκουν οι έξι έδρες που διαθέτει η χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο και η παρουσία Τ/Κ πολιτικών ηγετών στο Ευρωκοινοβούλιο για να συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Προβάλλονται επίσης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου να επικυρώσει την παραίτηση του γαμπρού του δημάρχου Νίκου Βλίττη από τη θέση του υπεύθυνου έκδοσης αδειών οικοδομής και οι αποζημιώσεις που προτίθεται να ζητήσει το ΕΒΚΑΦ από την κυβέρνηση και τη Βρετανία.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα επεισόδια δεν απέτρεψαν την ουσία'' γράφει ότι επεισόδια προκάλεσαν πριν και μετά τη χθεσινή ''κρίσιμη'' συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Παραλιμνίου 20 περίπου άτομα που υποστηρίζουν το Δήμαρχο Νίκο Βλίττη αλλά δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν την ουσία της συνεδρίας, στην οποία επικυρώθηκε η παραίτηση του γαμπρού του Δημάρχου από τη θέση του υπεύθυνου έκδοσης αδειών. Αλλού γράφει ότι εκατομμύρια λίρες προτίθεται να ζητήσει το ΕΒΚΑΦ τόσο από την Κύπρο όσο και από τη Βρετανία στα πλαίσια της εφαρμογής του λεγόμενου σχεδίου δράσης του για την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο '' 'Τυφλοί' οδηγούν φορτηγά'' γράφει ότι η ''τύφλωση'' αποτελεί για αρκετούς Κύπριους, οι οποίοι έχουν άριστη όραση, κάτι σαν δεύτερο επάγγελμα, το οποίο τους αποφέρει ένα επιπλέον χρηματικό ποσό, ύψους 1.800 λιρών ετησίως. Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις ατόμων που είναι εγγεγραμένα στην Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών αλλά εργάζονται ως οδηγοί ταξί. Αλλού η ''Μ'' γράφει ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οι αντικατοχικές εκδηλώσεις των μαθητών και των φοιτητών για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους δεν θα γίνουν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αλλά στην Πλατεία Ελευθερίας, λόγω της μερικής άρσης των περιοριστών μέτρων από τον Τ/Κ ηγέτη.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Το μυστικό του Βλίττη'' γράφει ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και αριθμός μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκαν να δηλώσουν τα συμφέροντα που έχουν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους στην ευρύτερη περιοχή Παραλιμνίου κατά τη διάρκεια των συνεδριών του Κοινού Συμβουλίου που επεξεργάστηκε αρχικά το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου, η ετοιμασία του οποίου εκκρεμεί για 13 χρόνια περίπου. Αλλού γράφει ότι μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ για πρώτη φορά Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες θα περάσουν το κατώφλι του Ευρωκοινοβουλίου για να συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρία της Επιτροπής και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, στις 18 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Απώλειες εκατομμυρίων'' γράφει ότι οι αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι θύματα διπλής εκμετάλλευσης. Πρώτον από το κράτος, το οποίο μέχρι στιγμής με τους υψηλούς φόρους κατανάλωσης στα καινούργια αυτοκίνητα τους αποθάρρυνε και τους έστρεφε προς την αγορά μεταχειρισμένων και δεύτερο από εισαγωγείς μεταχειρισμένων, οι οποίοι πραγματοποιούν υπερκέρδη από τις υποτιμολογήσεις. Αλλού προβάλλει δηλώσεις στην εφημερίδα του εκπροσώπου της Ευρωβουλής στην Κύπρο Αντονι Κόμφορτ ότι στις ''δύο ζώνες'' (ε/κ και τ/κ κρατίδια) της Κύπρου θα πρέπει να ανήκουν οι έξι έδρες που διαθέτει η χώρα στην Ευρωβουλή και όχι κατ΄ ανάγκην στους Ε/Κ και Τ/Κ. Εάν το Κυπριακό λυθεί με βάση το Σχέδιο Ανάν η ''ε/κ ζώνη'' θα πρέπει να έχει 4 έδρες και η ''τ/κ ζώνη'' 2, υποστηρίζει ο κ. Κόμφορτ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Νομικό κώλυμα για Επίτροπο Πληρωμών'' γράφει ότι δύο μήνες μετά το διορισμό του εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΚΟ Κώστα Πετρίδη στη θέση του Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρό νομικό κώλυμα επειδή η νομοθεσία ορίζει πως στη θέση αυτή δεν μπορούν να διοριστούν άτομα που κατέχουν κομματικό αξίωμα. Αλλού ο ''Φ'' επικαλείται πληροφορίες του, σύμφωνα με τις οποίες ο Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν θα έχει τη μεγαλύτερη εμπλοκή από πλευράς της ΕΕ στο Κύπριακό, εάν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για επίλυση του προβλήματος.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ξεκαθαρίζουν τα ερωτήματα'' γράφει ότι σε συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ θα σεβαστεί την εθνική μας νομοθεσία για τις ευρωεκλογές, ενώ έχουν απαντηθεί και σειρά ερωτήματα που είχαν τεθεί από πολιτικά κόμματα για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών. Αλλού γράφει ότι με αφορμή την εικοστή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΑΚΕΛ διοργανώνει αντικατοχική πολιτική συγκέντρωση στο οδόφραγμα του Ορφέα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου με ομιλητή τον ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης

    Τη μεγάλη συνεισφορά του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στην προβολή του αγώνα του κυπριακού λαού για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, εξήρε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε συνέδριο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το Συμβούλιο ''πιστό και συνεπές'' στην ιστορία και τις παραδόσεις του συνεχίζει και σήμερα τη δράση του τόσο για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο όσο και για την κατίσχυση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΠΣΕ - Συνέδριο

    Την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με όσες δυνάμεις προσφέρονται και ειδικά με τους Τουρκοκύπριους, ώστε, μέσα από διαπραγματεύσεις, να καταστεί το σχέδιο Ανάν πιο λειτουργικό και η λύση που θα επιτευχθεί να είναι βιώσιμη και θεμέλιο ειρηνικής συμβίωσης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στο «Συνέδριο Ειρήνης» του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Σημαντική δήλωση πολιτικής που μπορεί να επενεργήσει θετικά για επίλυση του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η απουσία λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η γραμμή ότι η πίεση προς την Τουρκία έπρεπε να ασκηθεί για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όχι για την ένταξη της Τουρκίας ήταν η σταθερή και μόνιμη γραμμή σε όλες τις επαφές μου με τον κ. Φερχόιγκεν (Κοινοτικό Επίτροπο) και με άλλους, από το Μάρτη μέχρι τώρα''.

    ''Πρέπει να θεωρούμε ότι είναι σημαντική δήλωση πολιτικής που μπορεί να επενεργήσει θετικά για επίλυση του Κυπριακού,'' επεσήμανε ο Πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη θέση της ΕΕ επί του θέματος όπως αυτή διατυπώθηκε στο Εγγραφο Στρατηγικής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς εάν αναμένει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''η ΕΕ πάντα έχει το συμφέρον αλλά και πάντα έχει τη σταθερή, πάγια θέση ότι δεν αντικαθιστά τον ΓΓ και τα Ηνωμένα Εθνη''.

    ''Μπορεί να συμβάλλουν παρασκηνιακά'', είπε.

    Υπέδειξε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και πρόσθεσε πως ''η πολιτική είναι εκεί, δηλωμένη και ελπίζουμε αυτή να επενεργήσει πάνω στις σκέψεις και την πολιτική της Τουρκίας''.

    Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά.

    ''Πάντα είμαστε έτοιμοι, το δηλώσαμε επανειλημμένως, αρκεί να μας καλέσει ο ΓΓ και οι συνομιλίες να γίνουν κάτω από την αιγίδα του,'' είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την προγραμματιζόμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είναι ''μια παράνομη ενέργεια που αποτελεί στήριξη προς τον κ. Ντενκτάς''.

    ''Δεν ξέρουμε πρώτα από όλα εάν θα γίνει η επίσκεψη, είναι αντιφατικές οι δηλώσεις'' που έχουν γίνει, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΕΛΑ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία ------------------------------------------------------ Σημαντική δήλωση πολιτικής που μπορεί να επενεργήσει θετικά για επίλυση του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η απουσία λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η γραμμή ότι η πίεση προς την Τουρκία έπρεπε να ασκηθεί για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όχι για την ένταξη της Τουρκίας ήταν η σταθερή και μόνιμη γραμμή σε όλες τις επαφές μου με τον κ. Φερχόιγκεν (Κοινοτικό Επίτροπο) και με άλλους, από το Μάρτη μέχρι τώρα''.

    ''Πρέπει να θεωρούμε ότι είναι σημαντική δήλωση πολιτικής που μπορεί να επενεργήσει θετικά για επίλυση του Κυπριακού,'' επεσήμανε ο Πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη θέση της ΕΕ επί του θέματος όπως αυτή διατυπώθηκε στο Εγγραφο Στρατηγικής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς εάν αναμένει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''η ΕΕ πάντα έχει το συμφέρον αλλά και πάντα έχει τη σταθερή, πάγια θέση ότι δεν αντικαθιστά τον ΓΓ και τα Ηνωμένα Εθνη''.

    ''Μπορεί να συμβάλλουν παρασκηνιακά'', είπε.

    Υπέδειξε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και πρόσθεσε πως ''η πολιτική είναι εκεί, δηλωμένη και ελπίζουμε αυτή να επενεργήσει πάνω στις σκέψεις και την πολιτική της Τουρκίας''.

    Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά.

    ''Πάντα είμαστε έτοιμοι, το δηλώσαμε επανειλημμένως, αρκεί να μας καλέσει ο ΓΓ και οι συνομιλίες να γίνουν κάτω από την αιγίδα του,'' είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει την προγραμματιζόμενη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είναι ''μια παράνομη ενέργεια που αποτελεί στήριξη προς τον κ. Ντενκτάς''.

    ''Δεν ξέρουμε πρώτα από όλα εάν θα γίνει η επίσκεψη, είναι αντιφατικές οι δηλώσεις'' που έχουν γίνει, κατέληξε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΠΣΕ - Συνέδριο -------------------------------------------- Την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεργαστεί με όσες δυνάμεις προσφέρονται και ειδικά με τους Τουρκοκύπριους, ώστε, μέσα από διαπραγματεύσεις, να καταστεί το σχέδιο Ανάν πιο λειτουργικό και η λύση που θα επιτευχθεί να είναι βιώσιμη και θεμέλιο ειρηνικής συμβίωσης, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στο ''Συνέδριο Ειρήνης'' του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι ειρήνη και επίλυση του Kυπριακού είναι έννοιες αλληλένδετες, είπε ότι για την Κύπρο, ειρήνη σημαίνει ''συνεργασία και συναδέλφωση, συμφιλίωση και συμβίωση μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, σε ένα κράτος, με μια διεθνή προσωπικότητα, μέσα σε ένα λειτουργικό κράτος όπου όλοι οι πολίτες του θα ζουν ως ισότιμοι πολίτες έναντι του νόμου και του κράτους''.

    Αναφέροντας ότι η Κύπρος και ο λαός της για 29 χρόνια συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας του 1974 για επιβολή των γεωπολιτικών και επεκτατικών στρατηγικών στόχων της Αγκυρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι σήμερα η Κύπρος βρίσκεται ''στην πιο τραγική ίσως στιγμή της ιστορίας της'' και αντιμετωπίζει μαζί με όλες τις άλλες πληγές που επέφερε η τουρκική εισβολή και κατοχή ''το φοβερό κίνδυνο του εποικισμού''.

    Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία παλεύει για την ανεξαρτησία της, για την εδαφική της ακεραιότητα, για τη διατήρηση της κρατικής της οντότητας, για την επανένωσή της, για την ειρήνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η μικρή Κύπρος, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης αλλά πολύ περισσότερο λόγω και της θέσης της πια στην ενωμένη Ευρώπη, ''μπορεί να καταστεί γέφυρα ειρήνης μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να συμβάλει στην εδραίωση της φιλίας και συνεργασίας από το νότιο έως το βόρειο τμήμα της Ευρώπης, ακόμα και για την ευρύτερη Μέση Ανατολή''.

    Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου του ΠΣE και τους διακεκριμένους προσκεκλημένους του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι σήμερα η παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κινδυνεύουν, προσθέτοντας ότι ''η νέα τάξη πραγμάτων απειλεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συμβολή των κινημάτων ειρήνης στην αποκατάσταση του δικαίου εξακολουθεί να είναι το ίδιο αναγκαία και απαραίτητη, όπως ακριβώς και πριν και στη διάρκεια των 54 χρόνων αγώνων του Συμβουλίου για την Ειρήνη''.

    Σημείωσε ότι ''η μικρή και αδύνατη Κύπρος ενώνει τη δική της φωνή με τη φωνή των εκατομμυρίων πολιτών όλου του κόσμου και διεκδικεί ειρήνη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για την Κύπρο και για όλες τις χώρες και τους λαούς της υφηλίου''.

    Απαιτεί, συνέχισε, ''συνεργασία και συνένωση της δύναμης των ισχυρών της γης για τερματισμό της αδικίας και της ανισότητας, εξάλειψη της φτώχειας, καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, δημιουργία συνθηκών υγιούς και ασφαλούς διαβίωσης και απασχόλησης για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας''.

    ''Κανένα κράτος, κανένας λαός, κανένας στρατός δεν μπορεί να είναι ασύδοτος και δεν έχει το δικαίωμα να μένει στο απυρόβλητο. Aυτό επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, αυτό υπαγορεύει το καλό του συνόλου της ανθρωπότητας και σε αυτό στηρίζεται το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Οταν η διεθνής ηθική ερμηνεύεται κατά το δοκούν, τότε παρεμβάλλεται ως αξία της εποχής μας και καθίσταται πρόσχημα πολέμου, η αποκρουστική εξίσωση 'το αίμα για το πετρέλαιο''', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημήτρης Ρέππας ------------------------------------------------ Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της συνεργασίας τους είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ''κάθε τέχνασμα, κάθε παραπλανητικό ή αποπροσανατολιστικό χειρισμό'' που μπορεί να γίνει από την τουρκική πλευρά, ώστε το Κυπριακό να συζητηθεί επί της ουσίας με βάση τις αρχές και τους κανόνες του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης επίλυσής του.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τονίζοντας ότι το Κυπριακό ''είναι ένα θέμα το οποίο αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση''.

    Η Ελλάδα ''αντιμετωπίζει το κυπριακό ζήτημα ως το πιο σημαντικό τμήμα της εθνικής της πολιτικής'', είπε ο Ελληνας Υπουργός.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη, είπε ότι ''η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει ένα αναβαθμισμένο και ενισχυμένο ρόλο'', προσθέτοντας πως ''με καλύτερες προϋποθέσεις μπορούμε να επιδιώξουμε και να προωθήσουμε την επίλυση του πολιτικού προβλήματος''.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε πως η προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού μέσω της ΕΕ ''προϋποθέτει έναν ξεκάθαρο σχεδιασμό καθώς και ισχυρή πολιτική βούληση για την εφαρμογή του και βέβαια συνένωση όλων των δυνάμεων στο κοινό αυτό πεδίο άσκησης ευθύνης στο εθνικό θέμα της Κύπρου''.

    ''Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Η ευθύνη η οποία διακατέχει όχι απλά τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και όλους τους πολίτες αποτελεί τον ευοίωνο παράγοντα για το ό,τι μπορούμε περισσότερο από ποτέ να πετύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει'', είπε ο κ. Ρέππας.

    Πρόσθεσε πως οι εντυπώσεις που έχει αποκομίσει από τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλου ''είναι απολύτως ικανοποιητικές και θετικές για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται το μεγάλο αυτό θέμα''.

    Ο κ. Ρέππας κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας περνά από το Κυπριακό.

    ''Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί τμήμα ενός κράτους - μέλους της να είναι υπό κατοχή, όπως δεν μπορεί να δεχθεί ως νέο μέλος της ένας κράτος όπως είναι η Τουρκία η οποία διαθέτει δυνάμεις κατοχής σε ένα άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ'', είπε ο κ. Ρέππας.

    Χαρακτηρίζοντας ''σημαντικές'' τις εξελίξεις οι οποίες αναμένονται την επόμενη περίοδο στο Κυπριακό, είπε ότι ''όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνεργασίας τους έχουν προνοήσει ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε τέχνασμα, κάθε παραπλανητικό ή αποπροσανατολιστικό χειρισμό που μπορεί να γίνει από την άλλη πλευρά ώστε να συζητήσουμε επί της ουσίας το κυπριακό ζήτημα με βάση τους κανόνες, τις αρχές, το πλαίσιο που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ προκειμένου έτσι να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση του κυπριακού θέματος''.

    Ο κ. Ρέππας είπε πως μετέφερε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''μήνυμα συνεργασίας και χαιρετισμό αγάπης και εκτίμησης από την πλευρά του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησής μας'' .

    Επανέλαβε επίσης ''την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλου, μιας πολιτικής προσωπικότητας προς την οποία προσβλέπουμε προκειμένου με τον καλύτερο τρόπο να διαχειριστούμε τα μεγάλα θέματα τα οποία παραμένουν ακόμα ανοικτά για την αντιμετώπιση και επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου''.

    Πρόεδρος Βουλής - Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης --------------------------------------------------- Τη μεγάλη συνεισφορά του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στην προβολή του αγώνα του κυπριακού λαού για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, εξήρε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας σε συνέδριο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το Συμβούλιο ''πιστό και συνεπές'' στην ιστορία και τις παραδόσεις του συνεχίζει και σήμερα τη δράση του τόσο για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο όσο και για την κατίσχυση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας ''για να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Κύπρο χρειάζεται να λυθεί το Κυπριακό κατά ένα δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό τρόπο''.

    ''Σε αυτή τη χρονική συγκυρία που βρισκόμαστε σήμερα'', είπε, ''με την προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού να είναι ανοικτή, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία του έχει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του στόχου της αποστρατικοποίησης της Κύπρου και της διάλυσης των Βρετανικών Βάσεων, που είναι ένα μέτωπο μελλοντικής κοινής δράσης Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Εξαίροντας το έργο του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η δράση του έγινε ιδιαίτερα έντονη μετά την τραγωδία του 1974, όταν σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης δημιουργήθηκε η Διεθνής Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό, που πρόσφερε πάρα πολλά στον τομέα της διεθνοποίησης του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η παγκόσμια ειρήνη καθώς και η ασφάλεια στις διεθνείς σχέσεις επιβάλλει σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και συλλογικότητα στις αποφάσεις και στις ενέργειες της διεθνούς κοινότητας που πρέπει να κινούνται μέσα τα πλαίσια των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας που η ίδια εγκατέστησε.

    Πρόσθεσε πως ''η υπόθεση της ειρήνης επιβάλλει την επίλυση των διεθνών προβλημάτων, όπως είναι το Κυπριακό, με δικαιοσύνη''.

    Η ειρήνη και η ασφάλεια στον κόσμο επιβάλλουν την αντιμετώπιση και όλων εκείνων των κοινωνικών αιτίων που γεννούν και συντηρούν τους πολέμους: η φτώχεια και η εξαθλίωση, η ανισότητα και η εκμετάλλευση, η ληστρική πολιτική της νεοαποικιοκρατίας και της παγκόσμιας ηγεμονίας, είπε.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη ζέση και ενθουσιασμό για την περαιτέρω ενίσχυση της δράσης του Κινήματος προς όφελος της ειρήνης.

    Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Αεροπορία --------------------------------------------- Την ανάγκη η Αγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα ούτως ώστε να εκφράσουν μια διαφορετική πολιτική στο Κυπριακό και να αποδείξουν τη θέλησή τους να λύσουν το πρόβλημα, τόνισε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας, ο οποίος μιλούσε ύστερα από την τελετή εορτασμού του προστάτη της πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ στη Λακατάμια, τόνισε ότι η Αεροπορία αποτελεί ένα από τα σώματα της Εθνικής Φρουράς το οποίο είναι ''λογικό να αναμένουμε να ενισχυθεί''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για επιστροφή της Αμμοχώστου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι το θέμα αυτό ''είναι αρκετά σοβαρό ούτως ώστε ο κατοχικός ηγέτης να μην το χειρίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζεται τώρα''.

    Εξέφρασε την άποψη ότι η Αμμόχωστος είναι καιρός να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη δημοσκοπήσεις, όπως τη δημοσκόπηση της εθνικιστικής τ/κ εφημερίδας ''Βολκάν'' για τις ψευδοεκλογές, που δίνει προβάδισμα στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερολγου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι λαμβάνονται υπόψη τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και ''οι οποιεσδήποτε πληροφορίες''.

    Πρόσθεσε ότι ''θα είναι ευχής έργο'' οι Τ/Κ να θέσουν στο περιθώριο τον κ. Ντενκτάς, ''λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη ο ίδιος (ο Τ/Κ ηγέτης) έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών που είναι παράνομες για να πετύχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελος του''.

    ''Η παρουσία του κ. Ντενκτάς ως ηγέτη των Τ/Κ εμποδίζει στο να διαφανούν οποιεσδήποτε νέες προοπτικές για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο Υπουργός Αμυνας.

    Αναφερόμενος στην τελετή εορτασμού της Αεροπορίας, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η αεροπορία ''αποτελεί πλέον ένα από τα επίλεκτα σώματα της Εθνικής Φρουράς και συμβάλει ιδιαίτερα στις ικανότητες και στις δυνατότητες που έχει σήμερα η ΕΦ''.

    Σημείωσε ότι αποτελεί επίσης ''ένα από τα σώματα, το οποίο είναι λογικό να αναμένουμε να ενισχυθεί, είναι ένα σώμα που διατηρεί άριστες επαφές με τα ανάλογα σώματα στον ελληνικό στρατό''.

    Ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος είπε ότι η Αεροπορία είναι ένα από τα βασικότερα σώματα της ΕΦ.

    Σημείωσε παράλληλα ότι η Αεροπορία είναι ένα όπλο που εξασφαλίζει κατά τον απόλυτο τρόπο το μεγάλο στοιχείο που λέγεται αποτροπή και ασφάλεια.

    ΗΕ - Ιράκ - Συνάντηση στην Κύπρο - Ραμίρο ντα Σίλβα ----------------------------------------------------------- Στην Κύπρο βρίσκεται από προχθές μικρή ομάδα από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετεί στη Βαγδάτη, ενόψει της συνάντησης της ερχόμενης εβδομάδας με εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού που θα έλθουν στη νησί από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ από το Αμάν η Βερονίκ Αβό, εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Βαγδάτη.

    ''Μια μικρή ομάδα 5-6 ατόμων έφθασε την Παρασκευή στην Κύπρο, άλλη μια ομάδα μεγαλύτερη αναμένεται στο νησί αργότερα για τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας,'' είπε.

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με την κ. Αβό, θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ για το Ιράκ Ραμίρο Λόπες ντα Σίλβα.

    Οπως εξήγησε οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΕ αφορούν στο ρόλο του ΟΗΕ στο Ιράκ, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στη χώρα όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις πρόσφατες επιθέσεις τόσο εναντίον των ΗΕ, όσο και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αλλά και αμερικανικών στόχων.

    Η κ. Αβό είπε πως μετά την ολοκλήρωση των εδώ διαβουλεύσεων θα ετοιμαστεί έκθεση, η οποία θα σταλεί στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η εκπρόσωπος Τύπου απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα για λόγους ασφαλείας.

    Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ ----------------------- Συνολικά 5.135 Τουρκοκύπριοι και 3.246 Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 1.813 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 897 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 891 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.534 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ε/Κ, 632 μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 263 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 424 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.927 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Σε 24 πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι κυπριακής καταγωγής.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα ---------------------------------------- Νίκες σημείωσαν όλοι οι πρωτοπόροι του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας Ανδρών στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα με το παιχνίδι Αναγγένηση - Δόξα Κατωκοπιάς, που θα διεξαχθεί στις 14.30 στη Δερύνεια.

    Στους χθεσινούς αγώνες ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ τον Ολυμπιακό με 2 1, ο Εθνικός Αχνας επικράτησε στο Δασάκι της ΑΕΛ με 2 - 0, η Ανόρθωση νίκησε στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την ΑΕΚ με 4 - 1, ο Απόλλων κέρδισε στο Τσίρειο την ΑΕ Πάφος με 2 0 και η Ομόνοια επικράτησε με 3 0 στο Παραλίμνι του Ονήσιλου.

    Διγενής Μόρφου και Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθαν ισόπαλες 1 1 στο Μακάρειο στάδιο.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Νίκη ---------------------------------------- Η ΑΕΛ νίκησε χθες στη Λεμεσό με 92 78 τον Κεραυνό στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ κατηγορίας.

    [07] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Τιτίνα Λοϊζίδου

    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τουρκία, ώστε η Αγκυρα να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο Ελληνας Ευρωβουλής κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή στην οποία αναφέρεται στους απαράδεκτους όρους που θέτει η Τουρκία για να εκτελέσει την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    [08] (Κ) ΠΣΕ - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ

    Τον ΟΗΕ και τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, καλεί με ψήφισμά του προς το ΓΓ του ΟΗΕ το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι σήμερα η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι ''όσο ποτέ άλλοτε ανοικτή''.

    Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε στο σημερινό συνέδριο του ΠΣΕ στη Λεμεσό, αφού σημειώνεται ότι για τρεις σχεδόν δεκαετίες το Κυπριακό παραμένει άλυτο, λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, εκφράζεται η εκτίμηση του Συμβουλίου ''για το ρόλο και την αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο για τη διαφύλαξη της ειρήνης και τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 November 2003 - 18:49:10 UTC