Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπελλο Ευρώπης - Καλαθόσφαιρα - Νίκη Κεραυνού
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βαν ντερ Μιρ - Εκθεση
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελικόπτερο
  • [08] (Κ) Δημήτρης Ρέπας - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δημήτρης Ρέππας
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [15] (Κ) ΕΕ - Κοινωνικός προϋπολογισμός - Σεμινάριο - Κεραυνός - Ρέππας
  • [16] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Χουλιγκανισμός - Μέτρα
  • [17] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών-Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων
  • [18] (Κ) Ακρωτήρι - Κεραία - Κινητοποίηση
  • [19] (Κ) Ευρωβουλή - Γυναίκες - Εκπροσώπηση
  • [20] (Κ) Βερελής - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [21] (Κ) Ερντογάν - Πρωτόπαπας - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Κύπελλο Ευρώπης - Καλαθόσφαιρα - Νίκη Κεραυνού

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η προειδοποίηση του Ιρλανδού Πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν προς την Τουρκία ότι η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου θα εμποδίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, η διασύνδεση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι παρεμβάσεις ευρωπαϊκών χωρών προς την Αγκυρα για λύση του Κυπριακού, η συζήτηση στην Ολομέλειας τη Βουλής για την ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, η έγκριση από τη Βουλή τροποποιητικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την μη αποκαθήλωση των διαφημιστικών πινακίδων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

    Ο εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην κάθοδο ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα ενόψει των ''εκλογών'' της 14ης Δεκεμβρίου, στην υποβολή υποψηφιοτήτων για τα διάφορα αξιώματα στο ΚΣ ΕΔΕΚ και στις συνεχιζόμενες έρευνες για την κακοδιαχείριση στο Χρηματιστήριο την περίοδο 1999 - 2000.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Μας δηλητηριάζουν με λανέιτ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι είναι θανατηφόρα τα φθηνά ψάρια των κατεχομένων και ότι οι επισκέπτες των περιοχών αυτών τρώνε ψάρια δηλητηριασμένα με τη δραστική ουσία ''λανέιντ''. Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, έφθασε πριν από δύο μήνες στην Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου ''από σοβαρές πηγές'' και την εξετάζουν σοβαρά οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλη είδηση είναι ότι υπήρξαν νέες διαρροές στον Τύπο για θέματα που αφορούν τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) την περίοδο 1999 - 2000 και με τα οποία ασχολούνται οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου και ότι το γεγονός αυτό προκαλεί αντιδικίες μεταξύ των Βουλευτών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των Βουλευτών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Πήραν κλήση από ελεγκτή'' γράφει πως ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης και ο γαμπρός του Ανδρέας Κακουλλής έχουν κληθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για να προσέλθουν στα γραφεία της και να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών ''για διαπλοκή συμφερόντων στις αγοραπωλησίες γης και έκδοση αδειών οικοδομής στην παραλιακή περιοχή Παραλιμνίου''. Αλλού γράφει ότι οι ξένοι παρατηρητές των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα άλλαξαν γνώμη και δεν θα αναχωρήσουν όλοι σήμερα το πρωί, όπως είχε προαποφασισθεί, αλλά δύο εκ των πέντε θα παραμείνουν ακόμη μια εβδομάδα στο ψευδοκράτος, λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων του κατοχικού καθεστώτος στους ''εκλογικούς καταλόγους''.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ερευνες χωρίς ουσία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι φορείς που σχετίζονται με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, επενδυτές, χρηματιστές και δημόσιες εταιρείες, στέλλουν ''μήνυμα - καταπέλτη'' στη Βουλή και τους επιστημονικούς της συνεργάτες και ομόφωνα εκτιμούν πως οι ατελείωτες έρευνες που διεξάγονται από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου είναι χωρίς ουσία και βλάπτουν παρά ωφελούν το χρηματιστηριακό θεσμό. Αλλη είδηση είναι ότι προωθείται από το ΔΗΚΟ η ίδρυση νέας συνδικαλιστικής οργάνωσης, κάτι που ενδέχεται -σύμφωνα με την εφημερίδα- να προκαλέσει αναταραχή στο συνδικαλιστικό κίνημα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο '' 'Πάρε δώσε' με σφραγίδα της ΕΕ'' γράφει στο κύριο θέμα πως μετά τη διασύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ετοιμάζεται ''ανατολίτικο παζάρι'' με παρεμβάσεις κρατών - μελών προς την Αγκυρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο Κυπριακό η οποία θα εκδηλωθεί μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι το Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2003, θα ανανεώσει τη θητεία του Γιαννάκη Ομήρου στο αξίωμα του Προέδρου του κόμματος, μιας και δεν υπάρχει ανθυποψήφιος για τη θέση αυτή, καθώς και ο Κυριάκος Μαυρονικόλας στη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, ενώ τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου θα διεκδικήσουν οι Μαρίνος Σιζόπουλος και Σοφοκλής Σοφοκλέους, Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδρος στο σημερινό ηγετικό σχήμα του κόμματος.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ευρωσύνταγμα'' αναφέρεται στη χθεσινή, ολοήμερη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία στην παρουσία Τ/Κ πολιτικών και δημοσιογράφων, συζήτησε τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και στη δήλωση του Προέδρου του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια ότι παρά τις διαφορές απόψεων που είναι εμφανείς, υπάρχουν κοινές ανησυχίες και κοινές προσδοκίες, κάτι που είναι σημαντικό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ΑΚΕΛ καταγγέλλει το καθεστώς Ντενκτάς για ''απροκάλυπτη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και για προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης της αντιπολίτευσης''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο θέμα με τίτλο ''Πράσινο φως για αποκαθήλωση των διαφημιστικών πινακίδων'' και γράφει ότι το ''πράσινο φως'' στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων να ξεκινήσει την αποκαθήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από τους δρόμους, δόθηκε χθες από τη Βουλή, η οποία ενέκρινε το σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο. Αλλού γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκωσίας πρότεινε όπως τοποθετηθούν αγάλματα όλων των Προέδρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Στέλιο Ιερονυμίδη, η ιδέα αυτή ανήκει στον εκλιπόντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός προειδοποιεί την Τουρκία'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ο οποίος είχε χθες στη Λευκωσία συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ενόψει της ανάληψης της χώρας του της Προεδρίας της ΕΕ, προειδοποίησε την Τουρκία ότι η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου θα μπορούσε να σταματήσει την επιθυμία της να ενταχθεί στην ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στις αντίθετες απόψεις μεταξύ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα σε σχέση με το χώρο ανέγερσης του νέου δημοτικού Μεγάρου.

    Η εβδομαδιαία ''Η Κύπρος σήμερα'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κατερρίφθη Αλιγάτορας της Εθνικής Φρουράς'' γράφει ότι τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνδυασμένης άσκησης μοίρας ελικοπτέρων της ΕΦ με επίλεκτες και μηχανοκίνητες μονάδες του Στρατού Ξηράς στο Ζύγι, εντελώς αναίτια ένα από τα συμμετέχοντα ρωσικά ελικόπτερα Mi35Μ - οι γνωστοί Αλιγάτορες - έχασε εξ ολοκλήρου τα ηλεκτρονικά που διάθετε με αποτέλεσμα απώλεια ισχύος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση του από χαμηλό ύψος και την ''καταστροφή'' του. Προσθέτει ότι κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν έπαθε τίποτα λόγω της ισχυρής θωράκισης του ελικοπτέρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο σεισμολόγος του Κέντρου Γεωλογικής Επισκόπησης Κυριάκος Σολωμής δήλωσε ότι παρατηρείται ελαφρά αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας ------------------------------------- Την ανάγκη όπως καταβληθεί μια αποφασιστική προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1 Μαϊου 2004 επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν σε δηλώσεις του μετά από συνομιλίες χθες στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εκφράζοντας παράλληλα και την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στο σχέδιο Ανάν, το οποίο όπως είπε είναι ο τρόπος που θα ''ξεκλειδώσει τις δυσκολίες'' στο πρόβλημα.

    Είπε πως ενεθάρρυνε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος και του επεσήμανε την ανάγκη συμμόρφωσης με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Αχερν έδωσε τα εύσημα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την πρόοδο που σημείωσε η Κύπρος στην ενταξιακή της πορεία, χαρακτηρίζοντας την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Κύπρο ''ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα'' για τη χώρα.

    Σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Κομισιόν προς την Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει νομική σύνδεση μεταξύ της λύσης του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αλλά η συγκεκριμένη αναφορά αντανακλά την πραγματικότητα και την άποψη ότι όλοι επιθυμούν να δουν μια επανενωμένη Κύπρο να εντάσσεται στην ΕΕ τον προσεχή Μάιο.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ενημέρωσε τον κ. Αχερν για την παρούσα κατάσταση, τις προοπτικές ένταξης και το ρόλο της ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τις άριστες διμερείς σχέσεις και ευχαρίστησε την Ιρλανδία για τη σταθερή, συνεπή και μακρόχρονη υποστήριξη που δίδει στην Κύπρο, σημειώνοντας και την παρουσία Ιρλανδών ειρηνευτών στο νησί.

    Πρόεδρος Βουλής - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ --------------------------------------------- Η σημερινή (χθεσινή) ημέρα σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο τη συμμετοχή της Βουλής της Κύπρου στη συζήτηση που διεξάγεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην εναρκτήριά του ομιλία ενώπιον του Σώματος στη συζήτηση για τη Συνθήκη της ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι για τα μικρά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, το ζήτημα της ισότιμης συμμετοχής, η οποία εκφράζεται και μέσα από τη διατήρηση της αρχής ένας Επίτροπος-μία ψήφος, είναι ύψιστης σημασίας.

    Πρόσθεσε ότι οι διεργασίες για τη θεσμοθέτηση των διαδικασιών για τη δημιουργία της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων, των ειδικών πλειοψηφιών και της εξάρτησης της εξωτερικής πολιτικής από το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν θετικά βήματα.

    Αναφορικά με την έκθεση προόδου της ΕΕ για την Κύπρο, εξέφρασε την ευαρέσκεια της Προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων για το περιεχόμενό της.

    ''Η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες από τις 10 χώρες που αναμένουν την ολοκλήρωση της ένταξής τους στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο. Αυτή είναι πολύ θετική εξέλιξη, η οποία τιμά την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον κυπριακό λαό'', υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Τουρκίας είπε ότι σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την πλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, είναι θετική, όπως και το γεγονός ότι στη Γενική Εκθεση Στρατηγικής της ΕΕ τονίζεται πως η μη λύση του κυπριακού προβλήματος θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.

    Πρόεδρος Βουλής - Σύνταγμα ΕΕ - Λήξη συζήτησης ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες βράδυ , κηρύσσοντας τη λήξη της ολοήμερης συνεδρίας της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, πως ''παρά τις διαφορές απόψεων που είναι εμφανείς, υπάρχουν κοινές ανησυχίες και κοινές προσδοκίες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Επίσης αναφέρθηκε στο ''έλλειμμα'' που υπάρχει σε ότι αφορά τη μετάφραση κειμένων στην τουρκική γλώσσα και είπε πως ''πρέπει να προβληματιστούμε συλλογικά για να δούμε πως καλύπτουμε αυτό το έλλειμμα'', ώστε και οι Τ/Κ να μπορούν να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες της Βουλής.

    ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ -------------------------- Θετική θεωρεί το ΑΚΕΛ τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης και ως ένα θετικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, σε σχέση όμως με το περιεχόμενο των εργασιών θεωρεί ότι υπήρξαν ''ουκ ολίγες άνωθεν παρεμβάσεις''.

    ''Η σύνθεση της Συνέλευσης'', όπως ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για το σχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ήταν προσεγμένη, αποκλείοντας ουσιαστικά πολιτικές απόψεις με κριτική διάθεση απέναντι στις τρέχουσες πολιτικές''.

    ''Το ΑΚΕΛ'', είπε ο κ. Κατσουρίδης, ''με συνεδριακές αποφάσεις του έχει ταχθεί υπό προϋποθέσεις υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ'', και προσφάτως αποφάσισε την υπερψήφιση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, κρίνοντας ότι οι προϋποθέσεις που είχε θέσει το κόμμα στο 18ο Συνέδριό του το 1995 είχαν σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί.

    ΔΗΣΥ - Νίκος Αναστασιάδης - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ ------------------------------------------------------- Με το νέο Σύνταγμα της ΕΕ, η Ενωση κάνει ένα τολμηρό βήμα προς την πολιτική της ολοκλήρωση, προς την ένωση των κρατών - μελών της και προς την ένωση των πολιτών της, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής κατά τη συνεδρία της για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    ''Θα πρέπει να εμμείνουμε στην αρχή το κάθε κράτος μέλος να έχει από έναν επίτροπο στην Επιτροπή, ο οποίος να είναι ισότιμος με τους άλλους και ως προς τα δικαιώματα και ως προς τις υποχρεώσεις'', υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επιδιωχθεί η ενεργότερη συμμετοχή της Κύπρου στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας που προσπαθεί να οικοδομήσει προοδευτικά η ΕΕ, με στόχο την απόκτηση μιας κοινής άμυνας.

    ΔΗΚΟ - Νίκος Κλεάνθους - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ -------------------------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως ιδιαίτερα θετικό το νέο ρόλο που θα έχουν τα εθνικά κοινοβούλια στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) του μέλλοντος και στη διαμόρφωση των αποφάσεών της και χαιρετίζει ταυτοχρόνως την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    ''Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που με το νέο Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διευκολύνονται τα εθνικά κοινοβούλια, έτσι ώστε να μπορούν να ασκούν αυτόν το ρόλο στον καλύτερο δυνατό βαθμό'', δήλωσε χθες το απόγευμα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους στην ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ.

    Ο κ. Κλεάνθους επεσήμανε ταυτοχρόνως ότι ''είναι σίγουρα λυπηρό και αντιφατικό από τη μια η Ευρώπη να μετεξελίσσεται σε μια δημοκρατική Ευρώπη για όλους τους πολίτες της και από την άλλη οι Κύπριοι πολίτες, αυριανοί πολίτες της ΕΕ, να στερούνται των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τους''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Γιαννάκης Ομήρου - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ ----------------------------------------------- Με το νέο ευρωπαϊκό σύνταγμα, η ΕΕ θα καταστεί θεσμικά πιο αναγνωρίσιμη και πιο αποδεκτή από τον Ευρωπαίο πολίτη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συνήλθε χθες για να συζητήσει το Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι το σχέδιο Συντάγματος που παρουσίασε ο Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στις 20 Ιουνίου 2003, περιλαμβάνει πολλά θετικά στοιχεία όπως την ενίσχυση της θέσης των πολιτών στην Ενωση μέσω της ενσωμάτωσης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως δεσμευτικού νομικού κειμένου και της καθιέρωσης του δικαιώματος των πολιτών για νομοθετικές πρωτοβουλίες, ''το οποίο παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλουν προτάσεις για νομικές πράξεις χωρίς εν τούτοις να θίγεται το μονοπώλιο ανάληψης πρωτοβουλιών της Επιτροπής''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ εξέφρασε την υποστήριξή του στις θέσεις της κυβέρνησης πάνω στο υπό τελική διαμόρφωση Συνταγματικό Κείμενο.

    ΝΕΟ - Χρίστος Κληρίδης - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ -------------------------------------- ''Προϊόν αδήριτης ανάγκης'', χαρακτήρισε το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης ο Βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος τόνισε ότι διάφορα άρθρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος μας επιβάλλουν την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό.

    Μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συζήτησε χθες το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι τη στιγμή που η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ, αποτελεί ''οξύμωρο σχήμα'' να υποβάλλονται σχέδια για την λύση του Κυπριακού που πορεύονται αντίθετα με το ευρωπαϊκό ρεύμα και αντιλήψεις''.

    Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι υπάρχουν διάφορα θεμελιώδη Αρθρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος ''που θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αποτελούν και τον καθοδηγητή, το φάρο, την πυξίδα αρχών για Ευρωπαϊκή Λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ΕΔΗ - Ανδρούλα Βασιλείου - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ ------------------------------------------ Την ευχή να εγκριθούν οι μερικές τροποποιήσεις που η Κύπρος υποστηρίζει - και που υποστηρίζονται και από αριθμό άλλων μικρών και μεσαίων χωρών - στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, εξέφρασε η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου στην ομιλία της ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής για το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ.

    Η κ. Βασιλείου, η οποία ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βουλής στη Συντακτική Συνέλευση που ετοίμασε το Σχέδιο Συντάγματος, επεσήμανε ότι ''είναι η πρώτη φορά που οι θεσμοί της ΕΕ έγιναν αντικείμενο ενός ανοικτού και δημοκρατικού διαλόγου, στον οποίο πήραν μέρος οι λαοί και τα κράτη της Ευρώπης''.

    Οπως τόνισε, το Σχέδιο Συντάγματος αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και δημιουργεί σταθερές βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της διευρυμένης Ευρώπης.

    ΑΔΗΚ - Ντίνος Μιχαηλίδης - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ --------------------------------------------- Στη νέα, υπό διαμόρφωση αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η Κύπρος πρέπει να διασφαλίσει τη δυναμική της παρουσία, τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ, Ντίνος Μιχαηλίδης, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συζήτησε χθες το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ.

    ''Δεσμευόμαστε να πράξουμε ότι είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουμε, το συντομότερο δυνατό, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πολιτικό μας πρόβλημα, έτσι ώστε όλοι οι Κύπριοι να απολαμβάνουν τα οφέλη της ένταξης και να ζήσουν μαζί ειρηνικά και αρμονικά ως μέλη της διευρυμένης ευρωπαϊκής οικογένειας των εθνών'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης, διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής και τους εποίκους, με μια διεθνή προσωπικότητα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται ενώπιον μιας ''ιστορικής στιγμής'', αφού καλείται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις που έρχονται και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα προς τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ενοποίηση της.

    Οικολόγοι - Γιώργος Περδίκης - Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ ------------------------------------------------------------------ Την ανάγκη προσαρμογής του σχεδίου Ανάν στις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, έτσι ώστε η λύση του Κυπριακού να είναι ευρωπαϊκή επεσήμανε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συζήτησε χθες το Σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ.

    ''Ο πλήρης σεβασμός των συνταγματικών προνοιών του Συντάγματος της Ευρώπης καθορίζει το εύρος και την έκταση των αναγκαίων αλλαγών που πρέπει να υποστεί το σχέδιο Ανάν για να έχει την παραμικρή έστω πιθανότητα να θεωρηθεί βάση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού'', τόνισε ο κ. Περδίκης.

    Σύμφωνα με τον βουλευτή των Οικολόγων, η συνταγματική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νέο Σύνταγμα της Ευρώπης, δεν πρέπει να υποτιμάται ιδιαίτερα σε σχέση με το Κυπριακό, για το οποίο ''το μέγα στοίχημα για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του, κρίνεται στο βαθμό που πραγματώνει την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, το έθνος ή τη φυλετική καταγωγή''.

    ΥΠΕΞ - Εκθέσεις προόδου -------------------- Την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο και την Τουρκία, εξέφρασε σε δηλώσεις του χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως το περιεχόμενό τους ήταν το αναμενόμενο.

    Σε ό,τι αφορά την αναφορά στο Εγγραφο Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τρεις υποψήφιες χώρες, στο Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως ουσιαστικά αυτή συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, τώρα θα πιέσει την Αγκυρα προκειμένου να καταβάλει προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από ταξίδια στη Βρετανία και τη Μοδαβία, και κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ, μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων προόδου, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως «υπάρχει διγλωσσία στην Αγκυρα». Πρόσθεσε πως τώρα οι Τούρκοι «θα νοιώθουν τις πιέσεις ύστερα από αυτή την έκθεση''.

    Είπε επίσης πως δεν θα γίνει ανεκτό ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά ούτε και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Τουρκία να παίξει με την Ευρώπη και να φέρει τους κανόνες του παζαριού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ιακώβου - Εξ Υπουργών Επιτροπή ΣτΕ - Παρέμβαση ---------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε παρέμβασή του στην 113η Σύνοδο της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Μολδαβία τόνισε την ανάγκη για εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Ιακώβου είπε ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη της οικοδόμησης μιας Ευρώπης χωρίς διαχωριστικές γραμμές, μιας ευρύτερης Ευρώπης εκπληρώνοντας έτσι τον αρχικό μας στόχο για διαμόρφωση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό φόρουμ».

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι «όχι μόνο θα πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τα κοινά προγράμματα μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά επίσης και να αναπτύξουμε νέους τομείς όπου μια κοινή δράση θα προσδώσει αξία στους σκοπούς που επιδιώκουμε».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι «υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω διευκρινίσεις για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ. Αυτός θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος και το ενδιαφέρον μας για το άμεσο μέλλον», επεσήμανε.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι οποιοσδήποτε σε βάθος διάλογος επί του θέματος θα πρέπει να διεξαχθεί ύστερα από την ολοκλήρωση της εργασίας που γίνεται από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, και την έναρξη ισχύος της νέας Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, αφού οποιαδήποτε επίσημη συνεργασία της ΕΕ με το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να λάβει υπόψη την έκβαση της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.

    ΥΠΕΞ - ΓΓ Συμβουλίου της Ευρώπης ------------------------------- Την ανάγκη όπως η Τουρκία υλοποιήσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, επανατόνισε στο Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλντερ Σβίμερ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Κίσινεφ της Μολδαβίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, Ιακώβου και Σβίμερ συζήτησαν και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το θέμα της ''εκλογικής διαδικασίας'' στα κατεχόμενα και την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - Κυπριακό ---------------------------------------------------- Η Τουρκία μετά την προχθεσινή δημοσιοποίηση του εγγράφου στρατηγικής και της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία (καθώς και για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) οφείλει να αντιληφθεί ακόμα περισσότερο ότι η δική της ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση περνά μέσα από τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος ανέφερε πως η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει πιέσεις προς την Τουρκία και ότι η Τουρκία θα προβάλει νέες πολιτικές, οι οποίες θα συνάδουν στη λύση προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική της στη γενικότερη περιοχή.

    Σε ερώτηση εάν έχει πληροφορίες για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας την ημέρα των εκδηλώσεων στα κατεχόμενα για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως η Κυβέρνηση ''δεν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση μέχρι στιγμής''.

    Πρωτόπαπας - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό ---------------------------------- Η Τουρκία πρέπει επιτέλους να πάρει το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ''μια καμπάνα προς την τουρκική πλευρά''.

    Πιστεύω, συνέχισε, ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας πρώτα και κύρια στο θέμα της Κύπρου.

    ''Ηδη, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της. Θα κάνω το ίδιο κι εγώ'', είπε.

    Μπεγλίτης - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό ---------------------------------------------- Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία επισημαίνει με τον πιο σαφή τρόπο τη σύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης.

    Ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι στο θέμα της Κύπρου, το κείμενο της έκθεσης προόδου της Επιτροπής επαναβεβαιώνει την πολιτική της ΕΕ για τη λύση του πολιτικού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Βερολίνο - Εκθεση Προόδου ΕΕ ----------------------------------------------------------------- Η προσοχή της κυπριακής κυβέρνησης είναι στραμμένη στα συγκεκριμένα προβλήματα στα οποία γίνεται αναφορά στην Εκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, τα οποία αναμφίβολα θα επιλυθούν πριν από την ολοκληρωτική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βερολίνο, και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ''εάν υπάρξει πραγματικά πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας τότε το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα σε μερικά λεπτά''.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου αναφέρθηκε και στην απαίτηση των κατοχικών «αρχών» για επίδειξη των διαβατηρίων όσων επισκέπτονται τις κατεχόμενες περιοχές, τονίζοντας ότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι εναντίον αυτής της πρακτικής.

    Εξάλλου στην εισαγωγική του ομιλία ο συντονιστής της συζήτησης, πολιτικός συντάκτης της ''Der Tagesspiegel'' Δρ. Christoph von Marschall, ανέφερε ότι ανάμεσα στα νέα μέλη της ΕΕ η Κύπρος είναι υπόδειγμα όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση, τους θεσμούς και την πορεία εναρμόνισης.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχει όμως το πολιτικό πρόβλημα και η διαίρεση του νησιού καθώς και η ελπίδα εκ μέρους της ΕΕ ότι θα εξευρεθεί λύση πριν από την 1η Μαΐου 2004''.

    ΑΚΕΛ - Εκθέσεις Προόδου ----------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες πως η Εκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Κύπρο και το κείμενο στρατηγικής της ΕΕ για τις τρεις υποψήφιες χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, ''είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και για τη λύση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η έκθεση για την Κύπρο επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα προσαρμογής με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά εντοπίζει μόνο τρία ζητήματα που παρουσιάζουν ακόμα πρόβλημα και μας κατατάσσει στην πρώτη θέση μαζί με τη Σλοβενία. Ανέφερε ακόμα ότι η έκθεση σφραγίζει οριστικά το εισιτήριο της ένταξης.

    ΔΗΣΥ - Εκθέσεις προόδου ----------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την έκθεση προόδου που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, σε συνδυασμό με την έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι για πρώτη γίνεται τόσο άμεση διασύνδεση της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού.

    «Συνεπώς'', είπε, ''δεν μπορεί παρά να χαιρετίσουμε και να εκφράσουμε την ευαρέσκειά μας», προσθέτοντας ότι η έκθεση καταγράφει θετική άποψη της Επιτροπής έναντι «της προόδου της χώρας μας».

    ΔΗΚΟ - Εκθέσεις Προόδου ----------------------- Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους σχολιάζοντας την έκθεση προόδου που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο σε συνδυασμό με την έκθεση για την Τουρκία είπε ότι διακρίνεται η αποφασιστικότητα από μέρους των χωρών που καταβάλλουν προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν από την ημερομηνία της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ανέφερε ότι επιδίωξη είναι η Τουρκία να ενθαρρύνει τη διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν, και είπε ότι φαίνεται από τις αντιδράσεις της Τουρκίας ότι αυτή ανέμενε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς στην πραγματικότητα να δώσει οτιδήποτε ή να δείξει καλή διάθεση στο Κυπριακό.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκθέσεις Προόδου --------------------------- Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο ''που αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας, των κοινωνικών φορέων αλλά και των θυσιών του κυπριακού λαού''.

    Οπως αναφέρει, ''τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας αποτελούν το στερεό υπόβαθρο για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί στη νέα εποχή''.

    ΝΕΟ - Εκθέσεις Προόδου -------------------- Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) χαιρετίζουν με ανακοίνωσή τους τις επισημάνσεις των εκθέσεων της Κομισιόν, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

    Τονίζουν επίσης την ανάγκη για αξιοποίηση της θεσμικής πλέον εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό, κατοχυρώνοντας το ενιαίο του κράτους στις ευρωεκλογές και εμμένοντας στην επιδίωξη λύσης που να εναρμονίζεται και όχι να συγκρούεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ΕΔΗ - Εκθέσεις Προόδου ---------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) χαιρετίζουν την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ενταξιακή της πορεία η μη λύση του Κυπριακού και την έκκλησή της για λύση του προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Σε ανακοίνωση τους οι ΕΔΗ επισημαίνουν πως ''δημιουργούν πραγματικά διλήμματα για την τουρκική πολιτική οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανάγκη για λύση του Κυπριακού στη βάση των προτάσεων του ΟΗΕ, για συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου καθώς και στο - ανυπόστατο ουσιαστικά - της τελωνιακής συμφωνίας με τα κατεχόμενα''.

    Επαλξη - Εκθέσεις Προόδου ------------------------- Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου εκφράζει σε ανακοίνωσή της ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις εκθέσεις προόδου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημειώνει πως ''η ρητή συμπερίληψη της λύσης του κυπριακού προβλήματος ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας επιβεβαιώνει τη ρητή προσήλωση της Ευρώπης στις ορθές διαδικασίες για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού''.

    Επίσης υπογραμμίζει πως ''η συμπερίληψη της Κύπρου στην πρώτη τριάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην πορεία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου επιβραβεύει τη σκληρή και συνειδητή προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να προετοιμαστεί σωστά για την ένταξή της στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Δημήτρης Ρέππας - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------------ Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κατά την παραμονή του στο νησί θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ανώτατη ηγεσία - Υποψηφιότητες ------------------------------------ Στο ΚΣ ΕΔΕΚ ολοκληρώθηκε χθες ο κατάλογος των υποψηφιοτήτων για τις θέσεις της ανώτατης ηγεσίας του Κινήματος η οποία θα εκλεγεί από την Κεντρική Επιτροπή στις 16 Νοεμβρίου. Οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν είναι όσες και οι θέσεις.

    Οι υποψηφιότητες για τις θέσεις του Προέδρου, του Αναπληρωτή Προέδρου και των δύο θέσεων των Αντιπροέδρων του Κινήματος υποβλήθηκαν στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος από τις 10.30 μέχρι τις 11.30 το πρωί.

    Για την προεδρία της ΕΔΕΚ υπέβαλε υποψηφιότητα ο νυν Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου και για το αξίωμα του Αναπληρωτή Προέδρου υπέβαλε υποψηφιότητα ο νυν Αναπληρωτής Κούλης Μαυρονικόλας.

    Για τις δύο θέσεις των Αντιπροέδρων υπέβαλαν υποψηφιότητα ο Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Σοφοκλής Σοφοκλέους.

    Στο μεταξύ, για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα.

    Αρχηγός ΓΕΕΦ - Σύνοδος Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ --------------------------------------------------- Το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες που γίνονται για τη βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπογράμμισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, σε παρέμβασή του στην προχθεσινή Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μελών της ΕΕ και των εντασσομένων χωρών.

    Ο κ. Νικολοδήμος σημείωσε επίσης τη σημασία της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, καθώς και τη συμμετοχή της Κύπρου στην επιχείρηση της ΕΕ, με την ονομασία ''ARTEMIS''. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετείχε σε στρατιωτική αποστολή της ΕΕ.

    Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ συνομίλησε και αντάλλαξε απόψεις για τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά θέματα, με τους ομολόγους του.

    Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ----------------------------------------------- Με κύρια επιδίωξη την προβολή των στόχων και των αρχών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας μεταξύ των Αμερικανών κοινοβουλευτικών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σικάγο η συνεδρίαση της Γραμματείας της οργάνωσης που συσπειρώνει στις τάξεις της μέλη κοινοβουλίων από 26 κράτη.

    Την Κύπρο αντιπροσώπευσε ο βουλευτής Κερύνειας του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής και την Ελλάδα ο Στέλιος Παπαθεμελής (γενικός γραμματέας της ΔΣΟ), ο Νίκος Κατσαρός και ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, οι Ελληνες κι ο Κύπριος βουλευτής συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και με άλλους Ορθόδοξους ηγέτες.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι η Οργάνωση ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια ως Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική της Ορθοδοξίας και κρίθηκε στην πορεία ότι μπορούσε να διευρυνθεί προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

    Ο Κύπριος βουλευτής από την πλευρά του είπε ότι η Οργάνωση καλύπτει περί τους 1500 Ορθόδοξους βουλευτές σε περίπου 26 χώρες. Είναι δυνατόν με την αύξηση της επιρροής και της διαπλάτυνσης της φήμης της οργάνωσης, πρόσθεσε, να ενδιαφερθούν και πάρα πολλοί από την Αμερική, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική, τους οποίους τώρα δεν γνωρίζουν.

    ΕΕ - Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ------------------------------------------------------- Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας ήταν τα βασικά θέματα της χθεσινής συνεδρίας των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησαν στη συνεδρίαση ο Υπουργών Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου.

    Στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών βρέθηκε η πρόταση της Ιταλικής Προεδρίας για τις απελάσεις λαθρομεταναστών, ενώ παρουσιάσθηκαν και τα σχέδια της λειτουργίας των δύο θαλάσσιων κέντρων φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στη Μεσόγειο.

    Η πρόταση της Ιταλικής Προεδρίας προβλέπει την οργάνωση κοινών ναυλωμένων πτήσεων, με τις οποίες θα μεταφέρονται στις χώρες τους οι λαθρομετανάστες που θα συλλαμβάνονται στην ΕΕ. Η πρόταση καθορίζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι απελάσεις (η αστυνομική συνοδεία, η αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών κλπ). Ηδη σε διμερές επίπεδο η Γαλλία για τις απελάσεις χρησιμοποιεί από κοινού ναυλωμένες πτήσεις με τη Γερμανία ή το Βέλγιο.

    ΕΕ - Ανεργία - Κύπρος -------------------- Στο 4,4% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Σεπτέμβριο έναντι 8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 25 κρατών μελών μετά το Λουξεμβούργο (3,8%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις προσχωρούσες χώρες ήταν το Σεπτέμβριο 14,4%.

    Στους άνδρες το ποσοστό ανεργίας που σημειώθηκε στην Κύπρο ήταν 3,3% ενώ στις γυναίκες η ανεργία ήταν 5,7%.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία κυμάνθηκε το Σεπτέμβριο στο 8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ στην ευρωζώνη η μέση ανεργία ήταν 8,8%. Στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Ιούνιο και το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε ήταν 9,2%.

    Κύπελλο Ευρώπης - Καλαθόσφαιρα - Νίκη Κεραυνού ---------------------------------------------------- Η καλαθοσφαρική ομάδα του Κεραυνού νίκησε χθες βράδυ στο Στρόβολο με 84-72 τη Δυναμό Βουκουρεστίου στο πλαίσιο του 4ου ομίλου του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας.

    Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος -------------------------------- Την πορεία σταθεροποίησης του εντός του επιπέδου των 86 μονάδων συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τη μείωση που παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης, υπό τη σκιά των αποκαλύψεων του περιεχομένου του πορίσματος των δύο εμπειρογνωμόνων της Βουλής για το ΧΑΚ, κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,17%, κλείνοντας στις 86,28 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον υποχώρησε στις 410 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,2% του τζίρου.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    ''Κόκκινο φως'' αποτελεί το Κυπριακό για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι διευρύνεται διεθνώς η αναφορά στο Κυπριακό σε σχέση με την προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων Τουρκίας -ΕΕ και σιγά σιγά επικρατεί η εντύπωση ότι το Κυπριακό αποτελεί κάποιου είδους προϋπόθεση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά χαιρετίζει αυτή τη θέση και επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη δήλωσή του ότι δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται νέοι όροι επιχειρεί να αποφύγει ακόμη και την έννοια του πολιτικού μηνύματος και της απαίτησης την οποία εκφράζει η ΕΕ προς την Αγκυρα για να καταβάλει προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βαν ντερ Μιρ - Εκθεση

    Την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, εξέφρασε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι τα δύο θέματα για τα οποία καταγράφονται καθυστερήσεις στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο θα επιλυθούν μέχρι την ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελικόπτερο

    ''Απλή φαντασίωση'' χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημερινό δημοσίευμα (στην εφημερίδα "Η Κύπρος Σήμερα"), σύμφωνα με το οποίο κατερρίφθη μαχητικό ελικόπτερο ρωσικής κατασκευής ''Μi 35M'' της Εθνικής Φρουράς.

    [08] (Κ) Δημήτρης Ρέπας - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    Η επανένωση της Κύπρου αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τη συνεισφορά της στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη Λάρνακα, μετά την εναρκτήρια τελετή σεμιναρίου με θέμα τον ''Κοινωνικό Προϋπολογισμό των Εντασσόμενων Χωρών της ΕΕ'', ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι ενώ η Τουρκία θεώρησε ότι με τα στρατεύματα κατοχής θα καταστήσει όμηρό της την Κύπρο, ''έχουν καταστεί, η Τουρκία και οι φιλοδοξίες της, όμηροι αυτών των στρατευμάτων κατοχής''.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος

    Η κυβέρνηση είναι από καιρό έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και κάθε πράξη που αφορά την Αμμόχωστο εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δημήτρης Ρέππας

    Η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ιστορικό χρέος που όσο η εκπλήρωσή του παραμένει εκκρεμής συνιστά ιστορικό στίγμα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7113            1,7215
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9573            1,9690
    Λίρα Αγγλίας                     1,1768            1,1838
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,4108        217,1340
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7632          2,7853
    Δολάριο Καναδά                     2,6143          2,6352
    Κορώνα Δανίας                     12,7242         12,8259
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0961         14,2088
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3651         15,4880
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6855          2,7069
    

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,21  (-1,24)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    374.599
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    285.347    341,19  (-2,64)
    FTSE Med 100 **                             5.793,29  ( 0,36)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    254.817     97,61  (-2,23)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     19.491     72,64  (-0,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.132     17,04  (-0,47)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.185     58,34  (-0,31)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.892     71,80  ( 0,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.296     21,12  (-0,85)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.186     74,52  (-0,33)
    Ετ. Πληροφορικής              £        807      3,60  (-0,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      2.981     12,33  (-0,16)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,85  (-1,09)
    Ξενοδοχεία                    £      8.450     40,43  (-0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £     52.546     78,19  (-0,65)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Εντονες πιέσεις δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών απωλειών σε ποσοστό 4,41% (6 σεντ) της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 85 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,24%, κλείνοντας στις 85,21 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ημερών παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 374 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Η επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κείμενο της στρατηγικής που υιοθέτησε για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να θεωρηθεί ''ένα θετικό βήμα και ως ένα σκαλοπάτι για επόμενα βήματα με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε κάτι περισσότερα''.

    [15] (Κ) ΕΕ - Κοινωνικός προϋπολογισμός - Σεμινάριο - Κεραυνός - Ρέππας

    Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι οικονομικά βιώσιμο με το σημερινό επίπεδο εισφορών μέχρι το 2020, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, προσθέτοντας πως τα επίπεδα των παροχών του σχεδίου κοινωνικών ασφαλίσεων ξεπερνούν τα κατώτατα που καθορίζουν οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

    [16] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Χουλιγκανισμός - Μέτρα

    [17] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών-Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων

    Τα λιμάνια μας θα πρέπει να είναι έτοιμα να παίξουν το ρόλο τους ως οι πύλες της ΕΕ στο νοτιο-ανατολικό άκρο της και όλες οι προοπτικές είναι ευοίωνες, επεσήμανε σήμερα από τη Λεμεσό, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Κίκης Καζαμίας, σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.

    [18] (Κ) Ακρωτήρι - Κεραία - Κινητοποίηση

    [19] (Κ) Ευρωβουλή - Γυναίκες - Εκπροσώπηση

    [20] (Κ) Βερελής - Επίσκεψη στην Κύπρο

    [21] (Κ) Ερντογάν - Πρωτόπαπας - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 7 November 2003 - 18:49:19 UTC