Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Δοξολογία - Παρέλαση
  • [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - 28η Οκτωβρίου
  • [03] (Κ) Σημίτης - Μήνυμα για επέτειο 28ης Οκτωβρίου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Βελγική Γερουσία - Συνθήκη Προσχώρησης - Κύπρος - Τουρκία
  • [08] (Κ) Τ/κ Τύπος -Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τούρκία - Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ - Δικαστήρια
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον - Τουρκία - ΕΕ
  • [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις - 28η Οκτωβρίου
  • [13] (Κ) Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δρυς
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΕΕ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τ/Κ - Δικαστήρια
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γουέστον - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] (Κ) Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Δοξολογία - Παρέλαση

    Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τελείται στις δέκα σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, πανηγυρική δοξολογία, χωροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Στις 11.00 το πρωί, τον χαιρετισμό της παρέλασης στην Λευκωσία θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές Σχολών Μέσης Παιδείας, Πρόσκοποι, Οδηγοί, Σωματεία και Οργανώσεις.

    [02] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - 28η Οκτωβρίου

    Εχουμε αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, με στόχο να υπάρξουν τέτοιες συμφωνημένες βελτιώσεις σ΄αυτό που να διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη, σταθερή και διαρκή λύση στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη.

    Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την πεποίθηση πως ''είναι αυτά τα χαρακτηριστικά στο σχέδιο που θα πρέπει να επιδιώκουν και οι Τ/Κ συμπατριώτες μας, αφού μόνο έτσι αυτό θα μπορεί να διασφαλίσει πλήρως το μέλλον όλων μας σ αυτό τον τόπο''.

    [03] (Κ) Σημίτης - Μήνυμα για επέτειο 28ης Οκτωβρίου

    Το έπος του '40 μας δίδαξε ότι όσα κατακτώνται με αγώνες και με θυσίες, διακυβεύονται, αν δεν έχουμε την προνοητικότητα να σταθεροποιήσουμε τις κατακτήσεις μας, αναφέρει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 7.653 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας κεραίας στην περιοχή του Ακρωτηρίου και η κατακραυγή που προκαλεί η πρόθεση των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων να αρχίσουν δοκιμαστικές εκπομπές, η διερευνώμενη υπόθεση για διαπλοκή συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου, οι πληροφορίες που φέρον την Πόλη Χρυσοχούς να κατακλύστηκε από Τούρκος έποικους, αλλά και η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λεμεσού, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τρίζει η καρέκλα του Βλίττη'' κάνει λόγο για ''ραγδαίες εξελίξεις'' στο Δήμο Παραλιμνίου σε σχέση με την υπόθεση του Δημάρχου Νίκου Βλίττη, αφού ''η εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της δημοτικής ομάδας του ΔΗΣΥ προς το πρόσωπο του δημάρχου κρέμεται από μια κλωστή και κατ' επέκταση η καρέκλα να τρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό''. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν προειδοποίησε για μια ακόμη φορά την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού ως μοχλό πίεσης για ένταξη της στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Εποικοι κατέκλυσαν την Πόλη Χρυσοχούς'' και γράφει ότι μεγάλος αριθμός εποίκων έχει εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και προσθέτει ότι εκφράζονται φόβοι ότι είναι πράκτορες του Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού γράφει ότι νομοσχέδιο με κατασταλτικό χαρακτήρα έναντι ατόμων που προβαίνουν σε πράξεις βίας στα γήπεδα, ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Το Υπουργείο, σύμφωνα με τον προϊστάμενό του Δώρο Θεοδώρου, σύντομα θα εφαρμόσει για συνετισμό των παραβατών το μέτρο της φυλάκισης, είτε κατ' οίκον, είτε σε κρατητήριο κατά το Σαββατοκύριακο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''70 άδειες πήρε η συμπεθέρα Λτδ'', γράφει ότι ''συνταρακτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την υπόθεση διαπλοκής συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου, περιέχονται στους φακέλους που διερευνά η Ελεγκτική Υπηρεσία''. Αλλού γράφει ότι ανοικτή διαδικασία συνομιλιών στο Κυπριακό, θα επιδιώξει να έχει η Τουρκία το Δεκέμβριο του 2004, οπότε η ΕΕ θα αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας. Στόχος της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιήσει την τελευταία στιγμή το χαρτί του Κυπριακού για να εκβιάσει εξασφάλιση ημερομηνία.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Νέες βολές κατά Δήμου Λεμεσού'', αναφέρεται σε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, όπως αυτά περιέχονται στις εκθέσεις της Γενικής Ελεγκτού. Σημειώνει ότι ο Δήμος προχώρησε τα τελευταία χρόνια σε ''επιλεκτικές αναβαθμίσεις υπαλλήλων με ψηλές μισθολογικές κλίμακες'', αλλά και ''διορισμούς κατά παράβαση των κανονισμών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει''. Αλλού γράφει ότι η ε/κ πλευρά κατέθεσε χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την απάντηση της επί των ενστάσεων της Αγκυρας στην υπόθεση ''Ηρώ Σχίζα και άλλοι'' εναντίον της Τουρκίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τ/Κ καταχώρησαν την πρώτη αγωγή'' αναφέρεται σε μια άκρως περίπλοκη υπόθεση που αφορά τ/κ περιουσία στις ελεύθερες περιοχές, η οποία βρίσκεται ήδη ενώπιον της κυπριακής δικαιοσύνης και ''πονοκεφαλιάζει'' την Γενική Εισαγγελία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, έξι Τ/Κ που ζουν στα κατεχόμενα έχουν ήδη ζητήσει δια του Ε/Κ δικηγόρου τους διάταγμα δικαστηρίου για να πωλήσουν ακίνητα αξίας 2,3 εκ. λιρών στα Περβόλια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε νέες ''δαιδαλώδεις'' διαδικασίες εισήλθαν οι συζητήσεις για την προμήθεια νέων ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Αστυνομίας αλλά και για κάλυψη των υποχρεώσεων της Κύπρου έναντι της ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καθολική Κατακραυγή'' γράφει πως είναι καθολική η αντίδραση του λαού, της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας στα επιχειρούμενα σχέδια των αρχών των Βρετανικών Βάσεων να λειτουργήσουν την κατασκοπευτική κεραία στον υγροβιότοπο του Ακρωτηρίου και αναφέρεται στην θέση του ΑΚΕΛ που καλεί τους Βρετανούς να ακυρώσουν τα σχέδια τους στο Ακρωτήρι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανέλυσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την πολιτική και τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου του αποκομίζοντας και θετικά σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης για το έργο που επιτελέστηκε μέχρι τώρα.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Δοξολογία - Παρέλαση ------------------ Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τελέστη σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, πανηγυρική δοξολογία, χωροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Τον χαιρετισμό της παρέλασης στην Λευκωσία θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, σπουδαστές Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητές Σχολών Μέσης Παιδείας, Πρόσκοποι, Οδηγοί, Σωματεία και Οργανώσεις.

    Στις άλλες πόλεις τον χαιρετισμό θα δεχθεί στην Λεμεσό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, στην Λάρνακα, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, στην Πάφο, η Υπουργός Υγείας Κωνσταντία Ακκελίδου, στο Παραλίμνι, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας και στην Ευρύχου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόεδρος Βουλής - 28η Οκτωβρίου - Μήνυμα ----------------------------------------- Τα συγχαρητήρια και τις θερμές του ευχές προς τον ελληνικό λαό για ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο απέστειλε σε μήνυμα του, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι ''η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, την εθνική αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό, που έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού, σθένους και αυτοθυσίας για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του, τόσο κατά την διάρκεια της ιταμής εισβολής της φασιστικής Ιταλίας στην Ελλάδα όσο και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής''.

    Υπουργός Γεωργίας - 28η Οκτωβρίου --------------------------------- Εχουμε αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση, με στόχο να υπάρξουν τέτοιες συμφωνημένες βελτιώσεις σ΄αυτό που να διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη, σταθερή και διαρκή λύση στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη.

    Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την πεποίθηση πως ''είναι αυτά τα χαρακτηριστικά στο σχέδιο που θα πρέπει να επιδιώκουν και οι Τ/Κ συμπατριώτες μας, αφού μόνο έτσι αυτό θα μπορεί να διασφαλίσει πλήρως το μέλλον όλων μας σ αυτό τον τόπο''.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι με την ''καταλυτική'' αυτή εξέλιξη των πραγμάτων αναμφίβολα δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες για λύση του κυπριακού, που θα προασπίσει τα γνήσια συμφέροντα ολόκληρου του πληθυσμού.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον ------------------------------ Είναι γνωστή η θέση του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον ότι πρέπει να υπάρξουν βήματα εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος προέβη στη δήλωση αυτή όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Γουέστον στην Turkish Daily News ότι η Τουρκία για να προχωρήσει σε βήματα στο Κυπριακό χρειάζεται μια ισχυρή ένδειξη από την ΕΕ και αυτή θα μπορούσε να ήταν να της δοθεί το Νοέμβριο, με την έκθεσή προόδου της, η βεβαίωση ότι το Δεκέμβριο του 2004 θα λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς αν το θέμα αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης κατά την επίσκεψη του κ. Γουέστον στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά. Ομως, πρόσθεσε, ''είναι γνωστή η θέση του κ. Γουέστον ότι πρέπει να υπάρξουν βήματα εκ μέρους της ΕΕ προς την Τουρκία ούτως ώστε να διευκολυνθούν και η πορεία και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ομως είναι μια έκκληση η οποία απευθύνεται προς την ΕΕ'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αξιωματούχος ΚΚ Κίνας --------------------------------------------------------- Η Κίνα χαιρετίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θεωρεί ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην επέκταση των σχέσεων της με την ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος σε πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με ένα από τα εννέα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τον κ. Wu Guanzheng.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη συνάντηση ''σημαντική'' και είπε πως ''έγινε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων με αναφορές σε διεθνή προβλήματα αλλά ασφαλώς και στα θέματα που απασχολούν την Κίνα, όπως το θέμα της Ταϊβάν και της δικής μας περίπτωσης της μη αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος - συγκρίσεις και ομοιότητες''.

    ''Επίσης χαιρετίστηκε από την Κίνα το γεγονός ότι η Κύπρος μπαίνει στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 και η Κίνα θεωρεί ότι θα είναι μια φιλική σχέση και φιλική διαμεσολάβηση έτσι ώστε και οι σχέσεις Κίνας με την ΕΕ να επεκταθούν'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόεδρος Βουλής - Αξιωματούχος ΚΚ Κίνας --------------------------------------- Την υποστήριξη του λαού της Κίνας προς την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του προβλήματος στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, εξέφρασε το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και Γραμματέα της Πειθαρχικής Επιτροπής Wu Guanzheng.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Wu Guanzheng που μιλούσε χθες κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον διαβεβαίωσε ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εντείνει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για την σταθερή υποστήριξη της Κίνας προς μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του προβλήματος, τόνισε ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδειχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Διακυβερνητική Διάσκεψη --------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε στην 3η Υπουργική Σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις συνθέσεις και την προεδρία των Συμβουλίων, την ειδική πλειοψηφία, την οικονομική διακυβέρνηση της και Ενωσης καθώς και επιπρόσθετα μη-θεσμικά θέματα.

    Ο κ. Ιακώβου ανέλυσε πρότασή του για δημιουργία ομαδικών προεδριών από τρεις χώρες-μέλη για διάρκεια 18 μηνών και υπέδειξε ότι η φόρμουλα αυτή είναι η μόνη που είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και λειτουργική και που ικανοποιεί πλήρως όχι μόνο τις αρχές της ισοτιμίας και της περιτροπής, αλλά και τις αρχές της πολιτικής, γεωγραφικής ισορροπίας και πολυμορφίας, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Υποστήριξε επίσης την πρόταση της Ελλάδας για απόφαση της σύνθεσης της κάθε ομαδικής προεδρίας με βάση την αρχή της ομοφωνίας και, μετά την πάροδο πέντε ετών, με απόφαση που να λαμβάνεται στη βάση της ειδικής πλειοψηφίας.

    Υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας - Πρόγραμμα Συνεργασίας ------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου και ο Υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας Γεώργιος Δρυς υπέγραψαν χθες πρόγραμμα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα για την περίοδο 2003 2005, και εξέτασαν το νέο σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004 2006, που έχει ετοιμάσει το κυπριακό Υπουργείο Γεωργίας.

    Μετά από επίσημες συνομιλίες που είχαν οι δύο Υπουργοί, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Δρυς εξέφρασε την πεποίθηση πως το πρόγραμμα της Διμερούς Συνεργασίας δίνει τη δυνατότητα να εξειδικευτούν οι αποφάσεις των δύο Υπουργείων, στους κύριους τομείς, οι οποίοι ενδιαφέρουν την κυπριακή γεωργία.

    Είναι βέβαιος, είπε, πως η κυπριακή γεωργία θα επιταχύνει τους ρυθμούς της και θα πετύχει με τις αποφάσεις που αντικειμενικά έχει πάρει να είναι έτοιμη την 1η Μαϊου του 2004.

    Αναφερόμενος στο Διμερές Πρόγραμμα Συνεργασίας, ο κ. Ευθυμίου είπε πως καλύπτει όλους τους τομείς δραστηριότητας του Υπουργείου Γεωργίας, από τη γεωργία και τη γεωργική έρευνα μέχρι την υδατική ανάπτυξη και τις γεωργικές ασφαλίσεις.

    Δικοινοτικό πρόγραμμα - Σχέδιο Ανάν - PRIO ------------------------------------------ Το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την αντικειμενική ενημέρωση ήταν ο γνώμονας γύρω από τον οποίο εργάστηκε η ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που παρουσίασε χθες το πρόγραμμα ''Η Κύπρος αποφασίζει'' με στόχο την κατανόηση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

    Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Λήδρα Πάλας παρουσιάστηκαν τα δύο πρώτα προϊόντα του προγράμματος, το βιβλιάριο ''Το Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο: Οδηγός για τον Πολίτη'' και η ιστοσελίδα www.cyprusdecides.org από το κυπριακό παράρτημα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη με έδρα το Οσλο (PRIO) και με την οικονομική ενίσχυση του Γραφείου Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS).

    Οπως αναφέρθηκε από τα μέλη της ομάδας Γιούλη Τάκη, Ayla Gurel, Αλέξη Αλεξίου και Mete Hatay στόχος του προγράμματος είναι η συνεισφορά στην αξιολόγηση του Σχεδίου Ανάν το οποίο προτείνει μια ιδιαίτερη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Διεθνούς - Σάο Πάολο ------------------------------------------------- H Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ και η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Κύπρου και η ε/κ πλευρά θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την προώθηση λύσης μέσα στο πνεύμα αυτό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου μιλούσε χθες στην ολομέλεια της 22ης Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

    Στην ομιλία του με θέμα τον ρόλο του ΟΗΕ, αναφέρθηκε και στο κυπριακό τονίζοντας πως ''είναι ακόμα ένα χρονίζον διεθνές πρόβλημα παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ και της διεθνούς νομιμότητας''.

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση του εξάλλου, χαρακτηρίζει ως μεγάλη επιτυχία για το Κίνημα αλλά και για την Κύπρο, την εκλογή της Μάρσιας Αλεξάκη ως Αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών και την συμμετοχή της με αυτή την ιδιότητα στο Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Πρεσβευτής Κούβας - Οικονομικός αποκλεισμός - ΗΠΑ ------------------------------------------------- Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει εκ νέου την υποστήριξή της για τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και νομισματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας και να καταδικάσει αυτή την αμερικανική πολιτική με τον πλέον δυναμικό τρόπο, έκανε χθες ο Πρεσβευτής της Κούβας στη Λευκωσία Πάμπλο Ροντρίγκουεζ Βιντάλ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία στις 4 Νοεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του θέματος του αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, ο κ. Βιντάλ σημείωσε ότι η Κύπρος ήταν πέρσι το πρώτο κράτος που απάντησε στο ερωτηματολόγιο του ΟΗΕ για το θέμα της Κούβας, στο οποίο βασίζεται η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για το θέμα της χώρας αυτής.

    ''Η Κύπρος πέρσι ήταν το πρώτο κράτος που απάντησε στο ερωτηματολόγιο του ΓΓ του ΟΗΕ και φέτος ήταν ανάμεσα στα πρώτα κράτη μέλη που απάντησαν'', σημείωσε ο Κουβανός Πρεσβευτής μιλώντας μέσω διερμηνέα, προσθέτοντας πως η χώρα του παρουσιάζει το σχέδιο για την ''Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, νομισματικού και εμπορικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας'' για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το οποίο γίνεται αποδεκτό σχεδόν ομόφωνα από τη διεθνή κοινότητα.

    Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Μόσχα - Εκλογές ---------------------------------------------- Ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, ως μέλος πενταμελούς αντιπροσωπίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), με σκοπό την επιτόπου αξιολόγηση της προετοιμασίας των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 7 Δεκεμβρίου 2003.

    Σοφοκλής Φυττής - ΗΠΑ - Ορθοδοξία --------------------------------- Ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής αναχωρεί σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα συμμετάσχει σε πολυμελή αντιπροσωπία της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2003.

    Κύπρος - Συμμετοχή - Εκθεση αγροτικών προϊόντων - Μαϊάμι -------------------------------------------------------- Στην μεγάλη έκθεση αγροτικών προϊόντων PMA που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Μαϊάμι της Φλόριδας συμμετείχε η Κύπρος, με αντιπροσωπεία της ΣΕΔΙΓΕΠ, αποτελούμενη από το Γενικό Διευθυντή Κούλλη Φυλακτού και τον διευθυντή εξαγωγών Γιάννη Συμεωνίδη.

    Η Κύπρος συμμετείχε με δύο προϊόντα, τα λεμόνια και μαντόρες.

    Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν με τα προϊόντα τους οι μεγαλύτερες φάρμες και εταιρείες των ΗΠΑ και έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και αυτούς που ασχολούνται με την τροφοδοσία της αγοράς, δηλαδή catering, εστιατόρια, ξενοδοχεία, σούπερ-μάρκετ κλπ.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------- Συνολικά 7.653 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 2.418, ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 5.235.

    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλι - Κύπρος ------------------------------------ Με απόφαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αυτοκινηταθλήματος της FIA, η Κύπρος εξασφάλισε για τα επόμενα τρία χρόνια 2004 - 2006 τη διοργάνωση στην Κύπρο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλι, ανακοίνωσε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου Γιώργος Παυλίδης.

    ''Τέρμα η αγωνία, το άγχος και τα τρεχάματα που είχαμε κάθε χρόνο, αν θα διοργανώσουμε ή όχι αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος'', ανέφερε ο κ. Παυλίδης, προσθέτοντας πως τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος στη διάρκεια της τριετίας θα είναι πολλά.

    ''Με τη νέα διευθέτηση, η Κύπρος εξασφαλίζει για τα επόμενα τρία χρόνια συνεχή ροή τουρισμού, μέσω του Ράλλι Κύπρος, της τάξης των 12 και πλέον εκατ. λιρών ετησίως και επιπρόσθετα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που θα προκύψουν από την τεράστια παγκόσμια προβολή της Κύπρου'', ανέφερε ο κ. Παυλίδης.

    Πετόσφαιρα - Κύπρος - Τουρκία ----------------------------- Aσχημο παιχνίδι «έπαιξε» η κληρωτίδα στην εθνική ομάδα Κύπρου στο βόλεϊ ανδρών για τους ομίλους του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004-2005.

    Tο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κύπρου στην προσπάθειά του να βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της γηραιάς ηπείρου (Α' κατηγορία), θα βρει στο δρόμο του την εθνική ομάδα της Tουρκίας.

    H κλήρωση έγινε το Σάββατο το βράδυ στο Λουξεμβούργο και πέρα από την Tουρκία στον ίδιο όμιλο με την εθνική ομάδα της Κύπρου είναι επίσης η Δανία και το Aζερμπαϊτζάν.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------- Στο επίπεδο των 85 μονάδων υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει σημαντική συρρίκνωση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή πτώση της τάξης του 0,53%, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, τις 85,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διολίσθηση στις 370 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 166 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [07] (Κ) Βελγική Γερουσία - Συνθήκη Προσχώρησης - Κύπρος - Τουρκία

    Η Βελγική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πεπεισμένες ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην Ενωση θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ στη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της χώρας του, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία (52 ψήφους υπέρ, 8 αποχή) επικύρωσε τη Συνθήκη Προσχώρησης των 10 νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [08] (Κ) Τ/κ Τύπος -Φερχόιγκεν - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τούρκία - Τιτίνα Λοϊζίδου

    Ο όρος που θέτει η Τουρκία να μην εξεταστεί πριν το 2005 το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου - δικαίωμα επιστροφής στην κατεχόμενη περιουσίας της- , προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το ΕΔΑΔ στην κ. Λοϊζίδου, φαίνεται να κερδίζει υποστήριξη από άλλες χώρες της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ - Δικαστήρια

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον - Τουρκία - ΕΕ

    [12] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις - 28η Οκτωβρίου

    Η 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει μήνυμα αντίστασης δήλωσε σήμερα από τη Λεμεσό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, μετά το πέρας της εορταστικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην Λεωφόρο Μακαρίου ΙΙΙ.

    «Μήνυμα αντίστασης και για τον αγώνα των Κυπρίων, ο οποίος έχει διεξαχθεί, έχει συντηρηθεί και κρατηθεί για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής», είπε ο κ. Θεοδώρου.

    [13] (Κ) Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δρυς

    Η Κύπρος τίμησε σήμερα την επέτειο του θρυλικού ''ΟΧΙ'', της ελληνικής εποποιίας κατά των σκοτεινών δυνάμεων του ναζισμού, με δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις.

    Το επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία όπου ο Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Ελληνα Υπουργό Γεωργίας, Γεώργιο Δρυ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης, τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Δρυς τόνισαν ότι τα μηνύματα του ηρωικού ελληνικού έπους θα πρέπει δώσουν διδάγματα στον κυπριακό λαό και στον αγώνα του για απελευθέρωση της πατρίδας.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΕΕ

    Την ευχή όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση τηρήσει ''σθεναρή και σταθερή στάση'' στο θέμα της καταβολής από την Τουρκία των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τ/Κ - Δικαστήρια

    ''Πολύπλοκο και δύσκολο'', χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, το θέμα διεκδίκησης τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γουέστον - Τουρκία - ΕΕ

    Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αντλήσει τα διδάγματά της και να παραμένει σταθερή στη θέση της τόσο για την επίλυση του Κυπριακού, όσο και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 28 October 2003 - 18:49:14 UTC