Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μακσέιν - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων
  • [03] (Κ) Πασιαρδής - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Περιοδεία Γουέστον
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Σημίτης - Γκιούλ - Ολοκλήρωση συνάντησης
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Ινδός Υπατος Αρμοστής - Πληροφορική - CIIT - NIIT
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Επαφές - Βέλγος Πρωθυπουργός
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [14] (Κ) Επίσκεψη - Επιτρόπος Μπαρνιέ - Κύπρος
  • [15] (Κ) Ντενκτάς - Συνάντηση με Γουέστον - Αρνηση
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκιουλ
  • [17] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Βία στη Μέση Ανατολή - Καταδίκη
  • [18] (Κ) Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Γαλλία - Επαφές
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [20] (Κ) Ευρωβουλή - Ασφάλειες αυτοκινήτων
  • [21] (Κ) Χατζηδημητρίου - Κομισιόν - Κύπρος - ΕΕ
  • [22] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Υπουργείου Οικονομικών

  • [01] (Κ) Μακσέιν - Κυπριακό

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν δήλωσε πως ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο συζήτησε μεταξύ άλλων με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ''την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν προς μια διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    [02] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων

    Πραγματοποιούνται σήμερα στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης Κυπριακών Αρχαιοτήτων με θέμα «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού».

    Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο αντιπροσωπεύει στα εγκαίνια ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    [03] (Κ) Πασιαρδής - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

    Συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής πραγματοποίησε χθες ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης Κυπριακών Αρχαιοτήτων με θέμα «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού», στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα και οι συνομιλίες του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, η παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη, η αναφορά του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα αποτελούν ευκαιρία έκφραση βούλησης των Τ/Κ σε σχέση με το σχέδιο Ανάν είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Προβάλλονται επίσης η δήλωση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον ότι η Αγκυρα θα πρέπει να πιέσει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, η ομόφωνη απόφαση της Βουλής της Ισπανίας να εγκρίνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και οι καταγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου ότι πιθανόν Κύπριοι δικηγόροι να εμπλέκονται σε παράνομο δίκτυο λαθρομεταναστών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ψήφος υπέρ του σχεδίου Ανάν'' γράφει ότι κρίσιμη ευκαιρία για έκφραση βούλησης των Τ/Κ σε σχέση με το σχέδιο Ανάν αλλά και το δημοψήφισμα που στερήθηκαν στη Χάγη αποτελούν οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκφράζει ανησυχίες για τη συμπερίληψη εποίκων στους ''εκλογικούς'' καταλόγους. Αλλού γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αποφάσισε σε χθεσινοβραδινή του συνεδρία όπως συμμετάσχει στο δορυφορικό πρόγραμμα της ελλαδοκυπριακής εταιρείας Hellas Sat.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο βασικό θέμα με τίτλο ''ΡΙΚ, όπως λέμε Αρχή Λιμένων'' ότι όχι μόνο στην Αρχή Λιμένων αλλά και στο ΡΙΚ κάποιοι έχουν αποδοχές που θα ζήλευαν ακόμα και Υπουργοί. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες της σύμφωνα με τις οποίες όχι ευκαταφρόνητος αριθμός υπαλλήλων του ιδρύματος έχουν μηνιαίως αποδοχές μεταξύ 3.500 και 4.500 λιρών, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι υπερωρίες. Αλλού γράφει ότι στα κατεχόμενα κατέπλευσε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις" στο πλαίσιο σχεδίου βιο-οικολογικής έρευνας θαλασσίων περιοχών της Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σύγκρουση Θεοδώρου δικηγόρων'' γράφει ότι ''αποκαλύψεις σοκ'' έγιναν χθες στη συνεδρία Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος κατήγγειλε ότι στην κατοχή λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν από τι διωκτικές αρχές εντοπίστηκαν κάρτες δικηγόρων. Γεγονός που πείθει τον Υπουργό ότι ένας μικρός αριθμός μελών του δικηγορικού κόσμου πιθανό να συνεργάζεται με κυκλώματα που στέλλουν στην Κύπρο λαθρομετανάστες. Αλλού γράφει ότι δραματική είναι η κατάσταση, λόγω του υπερπληθυσμού, στις Κεντρικές Φυλακές, στις οποίες βρίσκονται 117 άτομα περισσότερα απ΄ όσα προβλέπουν οι προδιαγραφές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με καρότο και μαστίγιο'' γράφει ότι η τουρκική πλευρά υιοθετεί μια τακτική πολιτικών ανοιγμάτων και συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί κλίμα έντασης. Την ώρα που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιούλ είχε συνομιλίες χθες στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και υπέγραφε τη συμφωνία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών προέβη σε παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, ενώ το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο ''Πίρι Ρέις'' θεάθηκε στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι έργα στο Ιράκ με σοβαρές προοπτικές διεκδικούν η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και η Αρχή Ηλεκτρισμού.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Φραγμό σε ηγεμονικούς μισθούς'' γράφει ότι φραγμό στους ηγεμονικούς μισθούς υψηλόβαθμων ρυθμιστών και επιτρόπων, άρχισε να βάζει η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι τεράστιες κρατικές δαπάνες και να ελεγχθούν τα δημόσια οικονομικά. Αλλού γράφει ότι την ομόφωνη και ομόθυμη απόφαση της Βουλής της Ισπανίας να εγκρίνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανακοίνωσε χθες και επίσημα ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Ισπανίας Χουάν Χοσέ Λούκας Γκριμένεζ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο τελευταίος χρόνος του νηπιαγωγείου θα είναι υποχρεωτικός'' ότι παιδιά, ηλικίας άνω των τεσσάρων χρόνων και οκτώ μηνών θα πρέπει να απευθυνθούν στο νηπιαγωγείο από την αρχή του επόμενου χρόνου καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει πακέτο έξι εκατομμυρίων λιρών για δωρεάν φοίτηση στην προδημοτική. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε χθες στην Αγκυρα ότι η τουρκική πλευρά θα πρέπει να πιέσει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν παρόλο που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απορρίπτει το σχέδιο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Πρόγραμμα μείωσης κόστους στις Κυπριακές Αερογραμμές'' ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) βρίσκονται υπό μια συνολική αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας τους με το νέο Πρόεδρο της εταιρείας Κωνσταντίνο Λοϊζίδη να υπόσχεται ότι παρά την προοπτική του έντονου ανταγωνισμού οι ΚΑ είναι σε θέση να διασφαλίσουν τη μελλοντική τους επιβίωση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πιθανόν να πάρουν δύο από τις έξι θέσεις που δικαιούται η Κύπρος στην Ευρωβουλή, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις.

    [05] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Περιοδεία Γουέστον

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι δήλωσε πως ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον ''συνεχίζει να προτρέπει όλα τα μέρη στο Κυπριακό, και τις δυο πλευρές στο νησί, ως επίσης την Ελλάδα και την Τουρκία, να εκφράσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατό, την αναγκαία πολιτική βούληση που αυτός έχει ζητήσει προκειμένου να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις μέσα στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών των ΗΕ, στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Γουέστον -------------------------------- Η ανάγκη για βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν έχει εμπεδωθεί, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι το θέμα των λεπτομερειών των βελτιώσεων θα συζητηθεί όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Υπενθύμισε ακόμη τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι ''η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να αφαιρέσει δικαιώματα από τους Τ/Κ αλλά να εξευρεθούν δια της διαπραγμάτευσης λύσεις ούτως ώστε το όλο σχέδιο, η λύση να είναι λειτουργική που να διασφαλίζει σωστή παρουσία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης απαντούσε στην ερώτηση ποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι κατανοούν οι Αμερικανοί δεδομένου ότι υπάρχουν και αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά που δεν έχουν τεθεί στις ΗΠΑ.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση ότι δεν θα τεθούν οι αλλαγές ούτε και αν ζητηθεί από τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, είπε ότι ''δεν θα τεθούν για να μην δημιουργείται η πρόωρη συζήτηση αυτών των αλλαγών''.

    Την Πέμπτη στις 8.30 το πρωί ο κ. Γουέστον θα γίνει δεκτός από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Γουέστον --------------------------- Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι δήλωσε πως ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον ''συνεχίζει να προτρέπει όλα τα μέρη στο Κυπριακό, και τις δυο πλευρές στο νησί, ως επίσης την Ελλάδα και την Τουρκία, να εκφράσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατό, την αναγκαία πολιτική βούληση που αυτός έχει ζητήσει προκειμένου να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις μέσα στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών των ΗΕ, στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παρούσα περιοδεία Γουέστον σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Ιριλάι είπε πως ο σκοπός του ταξιδιού του κ. Γουέστον είναι ο ίδιος όπως υπήρξε πάντα όταν αυτός πήγαινε στην περιοχή, δηλαδή ''να μεταφέρει τις θέσεις των ΗΠΑ για το τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί μια λύση του Κυπριακού και να το συζητήσει αυτό με τα εμπλεκόμενα μέρη''.

    Ανέφερε πως ο κ. Γουέστον ''συνεχίζει να προτρέπει όλα τα μέρη στο Κυπριακό, και τις δυο πλευρές στο νησί, ως επίσης την Ελλάδα και την Τουρκία, να εκφράσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατό, την αναγκαία πολιτική βούληση που αυτός έχει ζητήσει προκειμένου να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις μέσα στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών των ΗΕ, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αυτό είναι που συζητά σε όλους τους προορισμούς της περιοδείας του, περιλαμβανομένου αυτού της Αγκυρας", είπε ο κ. Ιριλάι, ο οποίος σημείωσε πως μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία στις 23 - 24 Οκτωβρίου, ο κ. Γουέστον θα μεταβεί στο Δουβλίνο στις 25 και 27 Οκτωβρίου (η Ιρλανδία θα προεδρεύει της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2004).

    Ερωτηθείς τι θα κάνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ανωμαλίες στις ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, ο κ. Ιριλάι είπε πως δεν πρέπει να κρίνονται εκ των προτέρων οι ''εκλογές'' ή να γίνονται προβλέψεις για το αποτέλεσμά τους.

    ''Εμείς δεν το κάνουμε αυτό, και ο Πρέσβης Γουέστον δεν το έχει κάνει'', πρόσθεσε και σημείωσε πως ο κ. Γουέστον εξέφρασε την ευχή '' οι εκλογές να είναι πλήρως δημοκρατικές και επεσήμανε πως υπάρχει ξεκάθαρη υποστήριξη μεταξύ πολλών Τ/Κ πολιτικών ηγετών για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί του σχεδίου του ΓΓ και υποβολής του σε δημοψηφίσματα έγκαιρα ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ, την 1η Μαϊου 2004''.

    Εκπρόσωπος - EIU - Κύπρος - Κόστος Λύσης -------------------------------------------- Το κόστος της λύσης βρίσκεται υπό σοβαρή και λεπτομερή μελέτη και όλες οι παράμετροι θα εξετασθούν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του Economist Intelligence Unit (EIU) για τις οικονομικές πτυχές του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε, θα μελετηθεί και το δημοσίευμα του ΕIU για να διαπιστωθεί ''αν υπάρχουν θέματα τα οποία δεν έχουν ειδικώς μελετηθεί και θα μελετηθούν''.

    ''Το κόστος για τη λύση και μετά τη λύση βρίσκεται υπό λεπτομερή μελέτη και όλες οι παράμετροι του θέματος θα εξετασθούν'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση ότι οι αριθμοί του Intelligence Unit μοιάζουν με εκείνους στη μελέτη των Ενωμένων Δημοκρατών είπε ότι οι αριθμοί κυμαίνονται στην τάξη των δισεκατομμυρίων λιρών. ''Κινούμαστε στην κλίμακα πέραν των δέκα δισεκατομμυρίων'', εξήγησε ο Εκπρόσωπος.

    Το Intelligence Unit αποτελεί μέρος του συγκροτήματος που εκδίδει την εφημερίδα The Economist και προβαίνει σε αναλύσεις και οικονομικές προβλέψεις για τις διάφορες χώρες.

    Εκπρόσωπος - Παρατηρητές - ''Εκλογές'' -------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμμία πληροφόρηση για κάθοδο ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων εκλογών του ψευδοκράτους, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ουδείς επιδεικνύει ουσιαστικό ενδιαφέρον και πως το ενδιαφέρον των Αμερικανών επικεντρώνεται κυρίως στο αν η ''ψηφοφορία'' είναι ελεύθερη και αν αναδεικνύει τη θέληση της τ/κ κοινότητας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν έχει ζητηθεί η γνώμη της κυβέρνησης για το θέμα των παρατηρητών και δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας με οποιονδήποτε.

    Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Επαφές ----------------------------------- Την ομόφωνη απόφαση της Ισπανικής Γερουσίας να εγκρίνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Juan Jose Lucas Gimenez στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του Luisa Rudi.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας αφού ευχαρίστησε για την απόφαση αυτή, ενημέρωσε τον κ. Gimenez για το Κυπριακό καθώς και για την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εργαστεί για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος στην βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ προς όφελος όλων των Κυπρίων και αν είναι δυνατόν πριν από την 1η Μαϊου.

    Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και κοινοβουλίων και εκφράστηκε αμοιβαία επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων για συνεργασία ως ισότιμοι εταίροι στην ΕΕ στην προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και ευρύτερα.

    Σε κοινή συνάντηση με τους Προέδρους της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και της Μικτής Επιτροπής Βουλής και Γερουσίας για θέματα ΕΕ, Jesus Posada και Josep Borrell στην παρουσία και άλλων μελών των δύο Επιτροπών, ο κ. Χριστόφιας ανέλυσε τις εξελίξεις στο κυπριακό ενώ ανταλλάχθηκαν και απόψεις για τις θετικές επιδράσεις από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ΜακΣέιν - Κυπριακό ------------------- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις ΜακΣέιν δήλωσε χθες πως ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο συζήτησε μεταξύ άλλων με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ''την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν προς μια διευθέτηση στην Κύπρο στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Ο κ. ΜακΣέιν, ο οποίος απαντούσε γραπτώς σε ερωτήσεις που έθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Ανγκους Ρόμπερτσον, επανέλαβε την πεποίθηση της Βρετανίας πως η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο πριν από την 1η Μαΐου 2004, ώστε ένα επανενωμένο νησί να ενταχθεί στην ΕΕ, είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και της περιοχής στο σύνολό της.

    Είπε επίσης πως κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γκιουλ το Σεπτέμβριο, ο κ. Στρο ''επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Βρετανίας προς την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και καλωσόρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η Τουρκία προς την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης''.

    Ο κ. ΜακΣέιν επεσήμανε πως αυτές οι επαφές είναι πολυάριθμες, και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι συναντήσεις του κ. Στρο με τον κ. Γκιουλ στο Λονδίνο τον Ιούνιο και στα ΗΕ το Σεπτέμβριο.

    Αθήνα - Αφιξη Γκιούλ - Παπανδρέου - Δηλώσεις ------------------------------------------- Τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την πρόθεση για περαιτέρω βελτίωσή τους, εξήραν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Ο κ. Γκιούλ, ο οποίος μετέβη στην Αθήνα για επίσκεψη χωρίς να αναφερθεί στο Κυπριακό, έκανε λόγο για ''ολοφάνερη και αμοιβαία'' πρόθεση των δύο χωρών για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, ενώ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ''σε νέα σελίδα'' στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπανδρέου είπε πως η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα αποτελεί ''απόδειξη της σταθερής βούλησης των δύο πλευρών να συνεχίσουν το δρόμο, που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια, ενός δρόμου προσέγγισης, προόδου και της επίλυσης των σημαντικών προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας''.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στις οικονομικές σχέσεις, για τις οποίες, όπως είπε, οι δύο χώρες δίνουν μια ιδιαίτερη έμφαση.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Γκιούλ, χωρίς να αναφερθεί στο Κυπριακό, είπε ότι οι δύο χώρες που βρίσκονται στις ακτές του Αιγαίου, απέναντι η μία στην άλλη, θα μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους με τρόπο ειρηνικό και κατανόηση.

    Τέλος, ο κ. Γκιούλ επεσήμανε πως στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παρατηρείται μια ''άκρως θετική εξέλιξη'' και εξέφρασε ικανοποίηση για την άνοδο του ισοζυγίου των εμπορικών συναλλαγών που φτάνει το ένα δις δολάρια, αλλά και για την αύξηση του ρεύματος τουριστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

    Παπανδρέου - Γκιουλ - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------- Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επανειλημμένα τονίσει πως το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί και ο ρόλος της Τουρκίας προς την κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστικός, δήλωσε χθες βράδυ ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την ολοκλήρωση των επίσημων συνομιλιών με τον ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε πως η παρουσία των Τ/Κ στην ΕΕ, στα πλαίσια της λύσης του Κυπριακού, θα αποτελέσει ένα ''νέο σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ''.

    Ο κ. Παπανδρέου ερωτήθηκε από Τούρκο δημοσιογράφο αν θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, εάν μέχρι το Μάιο του 2004 δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    ''Δεν είναι μια ελληνική άποψη, αλλά είναι μια ευρωπαϊκή άποψη με αποφάσεις της ΕΕ ότι το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί και είναι κάτι το οποίο έχει αποτυπωθεί στις αποφάσεις του Ελσίνκι και σε σχεδόν όλες τις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Κορυφής'', είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας πως ''εδώ, ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός στην επίλυση του προβλήματος''.

    ''Πιστεύω ότι θα πρέπει να το δει κανείς ως μια υποχρέωση, αλλά και ως μια ανάγκη και των ίδιων των Τ/Κ και Ε/Κ'', είπε ο κ. Παπανδρέου, για να προσθέσει πως ''δίνεται μία τεράστια ευκαιρία να ξεπεραστεί ένα ιστορικό πρόβλημα, να βρεθούν (Ε/Κ και Τ/Κ) κάτω από μια κοινή σκέπη, να υπάρχει μια δίκαιη λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προοπτικές.

    Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε εξάλλου ότι το 2004, οπότε η ΕΕ θα αποφασίσει κατά πόσον θα δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, θα πρέπει να ειδωθεί ''όχι ως μια απειλή, αλλά ως μία ευκαιρία, μία ευκαιρία να πάμε σε μια νέα φάση των σχέσεων μας, ΕΕ - Τουρκίας και βεβαίως και Κύπρου Τουρκίας» και πρόσθεσε: ''Νομίζω μέσα σ' αυτό το πνεύμα πρέπει να λειτουργήσουμε''.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Γκιουλ, ο οποίος δεν έκανε καμία αναφορά στο Κυπριακό, εξήρε την πρόοδο που έχει γίνει τόσο σε τεχνοκρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ενίσχυσης των διμερών τους σχέσεων γενικότερα.

    Το κύριο νόημα των εργασιών που πραγματοποιήσαμε, κατέληξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είναι ότι ''οι μεταξύ μας σχέσεις διέπονται πλέον από ένα κλίμα φιλίας, συνεννόησης και εμπιστοσύνης και έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση''.

    Ωστόσο, διαφορετικές απόψεις προέκυψαν μεταξύ Παπανδρέου και Γκιουλ στο θέμα των παραβιάσεων του Ελληνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά μαχητικά.

    Οταν ερωτήθηκε σχετικά, ο κ. Παπανδρέου είπε στη συνάντηση δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες σε σχέση με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, διότι το θέμα αυτό συζητείται στους τακτικούς γύρους επαφών μεταξύ των Γενικών Διευθυντών των δύο ΥΠΕΞ, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις επαφές τους ''με στόχο τη μείωση της έντασης''.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Γκιουλ είπε ότι ''οι δύο πλευρές υποστηρίζουν τα δίκαιά τους'', για να προσθέσει πως ''γι' αυτό καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη φιλονικία στο θέμα αυτό, αλλά να αναπτύξουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό ---------------------------- Οι θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται με την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και από την ΕΕ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν έδωσε με σαφήνεια κατ΄ επανάληψη το μήνυμα στην Αγκυρα ότι ''δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για την Τουρκία εκτός και εάν συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες'' από αυτήν την επίσκεψη.

    Σε ερώτηση πώς επηρεάζει την Κύπρο η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταφορά των στρατευμάτων της προς την Ανατολή, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτό καταδεικνύει ότι ''η Ελλάδα έχει αναδειχθεί παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και ασφάλειας'' στην περιοχή των Βαλκανίων, προσθέτοντας ότι ''υπάρχει ένα νέο κλίμα στα Βαλκάνια'' με τις χώρες της περιοχής να προσβλέπουν στην ένταξή τους στην ΕΕ.

    ''Από την άλλη δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων από την πλευρά και το μόνιμο κίνδυνο της Τουρκίας και αυτό καλύπτει και την Κύπρο στα πλαίσια του Δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ''Κύπρος και Ελλάδα, δυστυχώς, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του τουρκικού επεκτατισμού'', είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι αυτή η αναδιάταξη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ''καταδεικνύει ότι η ελληνική κυβέρνηση, επαγρυπνεί και κινείται προς την ορθή κατεύθυνση''.

    Γιώργος Βασιλείου - Γκιουλ - Γουέστον ------------------------------------- Κάθε συνάντηση είναι χρήσιμη αλλά θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι από αυτή την συνάντηση θα βγει ένα τέτοιο μήνυμα που να μας κάνει να νιώσουμε πολύ πιο αισιόδοξοι, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου αναφερόμενος στην επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία αυτή την στιγμή δεν είναι έτοιμη ακόμη, όπως είπε, να κάμει το αποφασιστικό βήμα.

    ''Ισως να περιμένουν και τις 'εκλογές' στα κατεχόμενα να δουν πως θα εξελιχθούν'', πρόσθεσε σημειώνοντας ωστόσο πως ''εφόσον η Τουρκία θέλει να προχωρήσει στην Ευρώπη οφείλει να λύσει το Κυπριακό''.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Πρέσβη Τόμας Γουέστον στην Κύπρο, ο κ. Βασιλείου είπε πως αυτή είναι σημαντική.

    Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά ---------------------------------- Την ανάγκη διατήρησης του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, αλλά και την ανάγκη μιας γενικότερης προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία, ούτως ώστε να αντιληφθεί ότι η ένταξή της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, παρά μόνο με την εξεύρεση μιας ορθής και αποτελεσματικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, τόνισε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Αναφερόμενος στη ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος'' και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ματαίωση αυτή για την ΕΦ, ο Υπουργός Αμυνας είπε πως η απόφαση αυτή λήφθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων πολιτικών αποφάσεων, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός καλού κλίματος, αλλά, όπως είπε, από τη ματαίωση αυτή, υπάρχουν για την ΕΦ ''κάποιες παρενέργειες''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας προχωρεί στην ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας, δεδομένου ότι από βορρά δεν αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''διαφαίνεται ότι ακόμη και στα Βαλκάνια, τα οποία ήταν μια περιοχή ανάφλεξης και συγκρούσεων, η πολιτική θέση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από την περιοχή αυτή, γι' αυτό και μετατοπίζει το στράτευμα προς ανατολάς, κάτι που υποδηλώνει ότι ο Ελληνισμός γενικότερα έχει να αντιμετωπίσει άμεσα προβλήματα μόνο με την Τουρκία''.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Βρυξέλλες ------------------------------------ Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου μετέβη στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των διαλέξεων σχετικά με τη Διεύρυνση και το Μέλλον της Ευρώπης, που θα γίνει σήμερα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Συντονιστής Εναρμόνισης θα έχει, επίσης, σειρά επαφών με αξιωματούχους της βελγικής κυβέρνησης.

    Θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του Βελγίου Jacques Simonet, με την Αναπληρωτή Γενική Διευθύντρια της Γ.Δ. Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Πολυμερών Εμπορικών Σχέσεων Liliane Bloem του Υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου και με τη νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βελγικής Γερουσίας Anne-Marie Lizin.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου επιστρέφει στην Κύπρο μεθαύριο.

    Ελσίνκι - Διάσκεψη - Διαχείριση Συνόρων - ΕΕ ---------------------------------------------- Με τη συμμετοχή και της Κύπρου άρχισε προχθές στο Ελσίνκι η Διάσκεψη για τη Διαχείριση των Συνόρων της Διευρυμένης Ευρώπης.

    Στη Διάσκεψη θα συζητηθούν θέματα πρακτικής στη λειτουργική διαχείριση των συνόρων με τη συμμετοχή λειτουργών και διαμορφωτών πολιτικής από τις δέκα εντασσόμενες νέες χώρες της ΕΕ και τις τρεις υπό ένταξη, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τους να ανταποκριθούν στα πρότυπα της ΕΕ και να συμβάλουν στις εξελίξεις της ΕΕ.

    Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Θεοδώρου - Πολιτικό άσυλο ----------------------------------------------------------- Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, αλλά και η αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών με την εφαρμογή των οδηγιών του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες για μη παραπομπή σε δίκη των παράνομων μεταναστών και με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για παροχή πολιτικού ασύλου, όπως αναφέρθηκε χθες στη Βουλή.

    Αυτήν τη στιγμή, όπως ανέφερε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Πανίκος Κυριάκου, σε σύνολο 395 φυλακισμένων κρατούνται 171 αλλοδαποί, οι πλείστοι των οποίων έχουν καταδικασθεί για παράνομη είσοδο και εργασία στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Οπως εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής της Βουλής Σοφοκλή Φυττή και των Βουλευτών Ιωνά Νικολάου και Νίκου Τορναρίτη από το Δημοκρατικό Συναγερμό και Χρίστου Κληρίδη από τους Νέους Ορίζοντες, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες για τη μη φυλάκιση των παράνομων μεταναστών και την άμεση μεταφορά τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

    Σημαντικό όμως, όπως ανέφερε, είναι το θέμα εξέτασης των αιτήσεων για παροχή πολιτικού ασύλου, που μέχρι τώρα εξεταζόταν από τις Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τώρα είναι αρμοδιότητα των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Το 2003'', είπε ο Υπουργός, είχαμε 1.600 αιτήσεις πολιτικού ασύλου και μπορέσαμε να αρχίσουμε το έργο της διεκπεραίωσης για 190 μόνον από αυτές, κάτι που δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στη Δημοκρατία και, αν εξακολουθήσει να επεκτείνεται, πρέπει να προβληματιστούμε για τους τρόπους αντιμετώπισής του''.

    ''Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ο κ. Θεοδώρου, ''τέτοια άτομα δεν συλλαμβάνονται, δεν παραπέμπονται σε δίκη και δεν δικάζονται. Δεν θεωρούμε ποινικό αδίκημα την παράνομη είσοδο, αλλά διοικητικό αδίκημα και οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικά μέτρα, δηλαδή απέλαση''.

    Οπως εξήγησε ο Υπουργός, ''οι παλαιότερες υποθέσεις όντως έχουν οδηγηθεί στα Δικαστήρια και κάποιοι από αυτούς είναι ακόμα στις Φυλακές''.

    ''Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο'', συνέχισε, ''κατά πόσον είναι δυνατό στο πλαίσιο των νέων διευθετήσεων να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους μία χάρις, ή να αποφυλακισθούν και να απελαθούν.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών ΕΕ -------------------------------------------------------------- Για τη Βερόνα αναχωρεί σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, ο οποίος θα λάβει μέρος στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο επίκεντρο του Ατυπου Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 23-24 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται το θέμα της Οδικής Ασφάλειας ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Καζαμίας, ανέφερε ότι η σπουδαιότητα, η οποία αποδίδεται στο θέμα της Οδικής Ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει ότι ορθώς το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει θέσει το θέμα της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας ανάμεσα στις προτεραιότητές του.

    Ευρωμεσογειακό Φόρουμ - Μετανάστευση - Ανακοινωθέν ---------------------------------------------------- Το πρώτο Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση, που διοργανώθηκε προχθές και χθες στη Λεμεσό από την Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τον Πληθυσμό, απηύθυνε επείγουσα έκκληση για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών για καταπολέμηση των παράνομων ενεργειών που σχετίζονται με τη μη ομαλή μετανάστευση, όπως είναι η παράνομη και λαθραία διακίνηση ατόμων.

    Στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες, το Φόρουμ υπογράμμισε πως ''οι κυβερνήσεις Μεσογειακών και άλλων ενδιαφερομένων ευρωπαϊκών κρατών προτρέπονται να αναλάβουν νέα δράση, με στόχο να πετύχουν μια ομαλή και νόμιμη μετανάστευση προς όφελος των μεταναστών, των αγορών εργασίας και της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης όλων των εμπλεκόμενων χωρών και περιοχών''.

    Το Φόρουμ εξέφρασε επίσης υποστήριξη στην πρόταση που έγινε για δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου ή Πρακτορείου για τη Μετανάστευση, με τη συμμετοχή, με ίσους όρους, των κρατών - μελών του Συμβουλίου ης Ευρώπης και των κρατών μη μελών του και σύστησε όπως η Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού ετοιμάσει μια νέα έκθεση που να παρουσιαστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ευρωμεσογειακή Μετανάστευση, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για στενότερη συνεργασία.

    Υπουργός Εσωτερικών - Φόρουμ για Μετανάστευση ----------------------------------------------- Οι αλλοδαποί που εργοδοτούνται στην Κύπρο ανέρχονται σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία σε περίπου 38.000 αριθμός που αντιπροσωπεύει το 12% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Κύπρου, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε ομιλία του για τη μετανάστευση στην Κύπρο στο 1ο Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως σήμερα οι ξένοι εργάτες που εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι κύριες χώρες προέλευσής τους είναι η Σρι Λάνκα, οι Φιλιππίνες, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Συρία, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ρωσία.

    Είπε επίσης πως άλλη μια μεγάλη κατηγορία μεταναστών στην Κύπρο αφορά τους φοιτητές που αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα προσωρινών μεταναστών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται γύρω στις 8.000. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης φοιτητών, όπως είπε, είναι η Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και οι Ινδίες.

    Αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση, ο κ. Χρίστου είπε πως και αυτή αυξήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια και πως σε ό,τι αφορά τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν στα σύνορα ή πλησίον των συνόρων τα τελευταία τρία χρόνια ήταν 1.449 το 2000, 182 το 2001 και 725 το 2002. Επίσης κατά τα τελευταία δύο χρόνια οι παράνομοι αλλοδαποί που συνελήφθησαν εντός της χώρας και απελάθηκαν ήταν 2.640 το 2001 και 2.350 το 2002.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι κύριες χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών για τα δύο τελευταία χρόνια είναι η Συρία, το Ιράν, η Τουρκία, η Σρι Λάνκα και το Ιράκ.

    Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση πολιτικού ασύλου, ο κ. Χρίστου είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει και εφαρμόζει μια σειρά από νομοθετικά όργανα του Διεθνούς Δικαίου (Σύμβαση για τους Πρόσφυγες 1951 και το Πρωτόκολλο αυτής του 1967) και του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την υιοθέτηση του οποίου έγιναν αλλεπάλληλες τροποποιήσεις στον «Περί Προσφύγων Νόμο».

    Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ ------------------------------------------------------------- Η Κύπρος θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου μετά τον χαιρετισμό του στο 1ο Ευρω-Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για την Μετανάστευση, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι ''στο πλαίσιο της πιο αυστηρής και επιμελής αστυνόμευσης των θαλάσσιων συνόρων θα γίνουν δυο επιχειρησιακά κέντρα, ένα στην Ανατολική και ένα στη Δυτική Μεσόγειο''.

    ''Το κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου θα έχει ως βάση την Κύπρο, η οποία θα παραχωρεί επιχειρησιακές διευκολύνσεις σε μια προσπάθεια πιο αποτελεσματικής παρακολούθησης'', είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Νέα Υόρκη - Εκθεση κυπριακών αρχαιοτήτων ------------------------------------------ Πραγματοποιούνται σήμερα στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης Κυπριακών Αρχαιοτήτων με θέμα ''Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού''.

    Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο αντιπροσωπεύει στα εγκαίνια ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και θα είναι ανοικτή από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2004 στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται 85 κυπριακές αρχαιότητες. Από αυτές οι 81 προέρχονται από Αρχαιολογικά Μουσεία της Κύπρου και οι τέσσερις από τη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που έκλεψε ο Τσεσνόλα.

    Πασιαρδής - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ---------------------------------- Συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής πραγματοποίησε χθες ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης Κυπριακών Αρχαιοτήτων με θέμα ''Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 Χρόνια Κυπριακού Ελληνισμού'', στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο.

    Στη συνάντηση με τον κ. Δημήτριο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τον κ. Πασιαρδή συνόδευαν η Γενική Πρόξενος στη Νέα Υόρκη Μάρθα Μαυρομμάτη και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι διαβίβασε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τους θερμότατους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ενημέρωσε τον κ. Δημήτριο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Πασιαρδής ξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού για την προσφορά του μακαριοτάτου και γενικά για τον αγώνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να διασφαλίζει και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την επιβίωση της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι είχε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων, τόσον όσον αφορά την κατάσταση του Κυπριακού γενικά, όσον και επίσης της Εκκλησίας στην Αμερική, που είναι πάντοτε στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος και της δράσεως.

    Ο κ. Δημήτριος εκφράστηκε με θαυμασμό προς τον κυπριακό λαό, ''που αδίκως επί τόσα χρόνια ζει κάτω από ένα καθεστώς τόσων δυσκολιών και παρά ταύτα έχει δημιουργήσει τόσα πράγματα τα οποία είναι όντως αξιοθαύμαστα και δείχνουν τον αδάμαστο χαρακτήρα και τη δυναμικότητά του''.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι ''είναι βεβαία η απόφαση που υπάρχει από πλευράς όλων να συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια για μια δικαία, βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Γιατί έχουν όλα τα δεδομένα για μια πολύ συνεχή και μεγάλη πρόοδο''.

    Στη συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΑ, ο κ. Πασιαρδής τους έκανε λεπτομερή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αντάλλαξε μαζί τους απόψεις.

    Πανεπιστήμιο Κύπρου - Εκστρατείας εξεύρεσης οικονομικών πόρων ------------------------------------------------------------- Στόχος της έναρξης εκστρατείας εξεύρεσης οικονομικών πόρων υπό τον τίτλο ''Πανεπιστήμιο Κύπρου 2010 : Διάκριση στην Ευρώπη'' είναι η διάκριση του Πανεπιστημίου μεταξύ των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων καθώς και η ενεργότερη συμβολή του στην πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας, δήλωσε χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ζένιος ανέφερε πως για να επιτευχθούν αυτά επιδιώκεται η συνεργασία με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, εμπορικούς και οικονομικούς παράγοντες, τις επιστημονικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις, τις θρησκευτικές ομάδες και την Εκκλησία.

    ''Παράλληλα αποβλέπουμε στην οικονομική ευρωστία του Πανεπιστημίου, στηριζόμενοι σε χρηματοδότηση πέραν της κρατικής χορηγίας'', τόνισε.

    Με την έναρξη της εκστρατείας, είπε, ''απευθυνόμαστε στο πνεύμα ακαδημαϊκής φιλανθρωπίας που διακατέχει τους Ελληνες Κύπριους όπου κι αν βρίσκονται, στην Κύπρο ή στο εξωτερικό για να παραλάβουν την σκυτάλη της εκπαίδευσης και να συνδράμουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τις προσπάθειες για την εδραίωση του Πανεπιστημίου της Κύπρου''.

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την εκστρατεία αυτή στοχεύει να ενισχύσει υφιστάμενα και να δημιουργήσει νέα προγράμματα σπουδών, να δώσει περαιτέρω ώθηση στην έρευνα, να αναπτύξει στενές σχέσεις με την οικονομία, τη βιομηχανία και την κοινωνία, να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή του τόπου, να συμβάλει στην ευημερία των φοιτητών και να προωθήσει μέσω του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε άτομα και ομάδες όπως αποδήμους και ομογενείς.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες ------------------------------------ Αρνητικά για ενδέκατη κατά σειρά συνάντηση έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου παρά το γεγονός ότι μέχρι το μέσο περίπου της σημερινής συνάντησης ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος.

    Η αγορά κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στις 86,29 μονάδες. Αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 762 χιλιάδες λίρες, ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης αρκετών προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    [08] (Κ) Σημίτης - Γκιούλ - Ολοκλήρωση συνάντησης

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 στην Αθήνα η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7073            1,7175
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9948            2,0067
    Λίρα Αγγλίας                     1,1859            1,1930
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,4105        220,1577
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8462          2,8689
    Δολάριο Καναδά                     2,6235          2,6444
    Κορώνα Δανίας                     12,6738         12,7751
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0855         14,1981
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3702         15,4931
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6492          2,6703
    

    [10] (Κ) Ινδός Υπατος Αρμοστής - Πληροφορική - CIIT - NIIT

    Ο τομέας της πληροφορικής προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας, ενώ θα συμβάλει στην απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από τον τουρισμό, υπογράμμισε ο Υπατος Αρμοστής της Ινδίας στην Κύπρο, Πάβαν Βάρμα, σε χαιρετισμό του στη διάρκεια παρουσίασης των επιτευγμάτων της Ινδίας στον τομέα της πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΟΕΒ από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CIIT).

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυριάκος Κόκκινος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τόνισε την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών μεταξύ ιδιωτών και κυβέρνησης, και είπε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται μόνο τοπικά και να προσανατολιστούν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κυρίως ενόψει της πλήρους ένταξης της νήσου στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,26 ( 1,12)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    645.932
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    389.489    348,44  ( 1,15)
    FTSE Med 100 **                             5.633,72  ( 0,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    324.807     99,36  ( 1,07)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     31.531     74,76  ( 1,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.628     16,70  ( 0,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.494     59,40  ( 1,97)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.526     76,80  ( 2,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     31.758     21,91  ( 1,39)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     21.202     74,15  ( 1,30)
    Ετ. Πληροφορικής              £     37.834      3,73  ( 3,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     27.073     12,86  ( 0,55)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,53  (-0,08)
    Ξενοδοχεία                    £     60.348     43,04  ( 0,49)
    Αλλες Εταιρείες               £     70.113     80,38  ( 0,61)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Επαφές - Βέλγος Πρωθυπουργός

    Συνάντηση με το Βέλγο υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jacques Simonet είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Στη συνάντηση που έγινε μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο Βέλγος υφυπουργός ζήτησε και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία εναρμόνισης και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Οι κκ. Χατζηδημητρίου και Simonet αντάλλαξαν απόψεις για τη διακυβερνητική και το νέο σύνταγμα της Ευρώπης. Συμφώνησαν επίσης στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ευρωπαϊκά και άλλα διμερή θέματα.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Αέρας ανόδου φύσηξε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από έντεκα κατά σειρά πτωτικές συναντήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 90,25 μονάδες. Η χρηματιστηριακή αγορά επανήλθε σήμερα στο επίπεδο των 87 μονάδων, κλείνοντας στις 87,26 μονάδες και με άνοδο της τάξης του 1,12%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 645 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 1/2 του ημερήσιου τζίρου.

    [14] (Κ) Επίσκεψη - Επιτρόπος Μπαρνιέ - Κύπρος

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο, ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γάλλος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία, με φορείς της οικονομίας και με εκπροσώπους των νέων.

    [15] (Κ) Ντενκτάς - Συνάντηση με Γουέστον - Αρνηση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα πως θα αρνηθεί να συναντήσει τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ο οποίος φθάνει αύριο στην Κύπρο, γιατί, όπως είπε, με τα όσα λεει προσπαθεί να στρέψει τους Τ/Κ εναντίον του στις επικείμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκιουλ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ παρά τις προσπάθειες του Ελληνα ομολόγου του, δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει θέματα που εμπλέκουν το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Βία στη Μέση Ανατολή - Καταδίκη

    [18] (Κ) Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Γαλλία - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας Christian Poncelet υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, υποδεχόμενος αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γαλλίας και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νίκο Αναστασιάδη.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Εκθεση Κυπριακών Αρχαιοτήτων --------------------------------------- Πραγματοποιούνται σήμερα στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων με θέμα «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 χρόνια κυπριακού ελληνισμού».

    Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τον οποίο εκπροσωπεί στα εγκαίνια ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Η έκθεση διοργανώνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης και θα είναι ανοικτή από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2004, στο Olympic Tower της Νέας Υόρκης.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες, μίλησαν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων και έφορος της έκθεσης Σοφοκλής Χατζησάββας. Μίλησαν επίσης από πλευράς του Ιδρύματος Ωνάση ο πρόεδρός του Στέλιος Παπαδημητρίου και ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου στις ΗΠΑ, πρέσβης Λουκάς Τσίλας.

    Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για το Ιδρυμα η οργάνωση της έκθεσης αυτής η οποία επιβεβαιώνει την πολιτική του Ιδρύματος να παρουσιάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα κάλλιστα τα καλύτερα που έχει να προσφέρει ο Ελληνισμός.

    Ο κ. Χατζησάββας ευχαρίστησε το Ιδρυμα Ωνάση που χάρη στη γενναιοδωρία του η Κύπρος παρουσιάζει στην καρδιά της Νέας Υόρκης και του κόσμου, ένα μικρό μέρος του πολιτισμού της. Σημείωσε ότι το νόημα της έκθεσης και στόχος της είναι να διαφανεί η διαχρονικότητα του Ελληνισμού στην Κύπρο και να τονισθεί ότι η άυλη κληρονομιά ενός τόπου μπορεί να μην κατασκευάζεται όπως τα αντικείμενα είναι όμως πάντα αυθεντική. Ο κ. Χατζησάββας σημείωσε ότι η Κύπρος στον 21ο αιώνα διαδραματίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο όπως στην αρχαιότητα.

    Είναι, είπε, σήμερα ο προμαχώνας της ΕΕ προς ανατολάς όπως και στην αρχαιότητα απετέλεσε τον προμαχώνα του ελληνικού πολιτισμού προς ανατολάς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε στις διάφορες πολιτιστικές επιρροές που δέχθηκε η Κύπρος ανά τους αιώνες και κυρίως εξ ανατολών, υπογραμμίζοντας ότι ο τίτλος της έκθεσης «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη» δεν είναι τυχαίος αλλά συμβολικός και δείχνει ότι η διαδικασία της ασιατικής επιρροής στην Ευρώπη πάντα περνούσε από την Κύπρο. Η Κύπρος απετέλεσε σημείο συνάντησης των λαών για αυτό και θεωρήθηκε χωνευτήρι των πολιτισμών, πρόσθεσε ο κ. Χατζησάββας. Παρόλες τις επιρροές, παρατήρησε, ο ελληνικός πολιτισμός υπερίσχυσε στο νησί.

    Σε ερώτηση αν τα εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές προ του 1974, ο κ. Χατζησάββας αναφέρθηκε στις παράνομες ανασκαφές που διεξάγονται κατά παράβαση των συνθηκών της ΟΥΝΕΣΚΟ στην κατεχόμενη Σαλαμίνα και Ακανθού, λέγοντας ότι λόγω της κατοχής είναι δύσκολη η πληροφόρηση για τις εκεί δραστηριότητες είναι όμως σε γνώση μας, είπε, η συστηματική λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο μέρος αυτό.

    Σε παρέμβασή του ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ξένες αρχαιολογικές αποστολές στα κατεχόμενα αλλά ότι ο κατοχικός στρατός έχει εξαπολυθεί στην καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού των κατεχομένων. Σημείωσε ότι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αποτελεί μια οδυνηρή και ταυτόχρονα τραγική κατάσταση για τον κυπριακό ελληνισμό.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται 85 κυπριακές αρχαιότητες. Από αυτές οι 81 προέρχονται από Αρχαιολογικά Μουσεία της Κύπρου και οι τέσσερις από τη συλλογή κυπριακών αρχαιοτήτων στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που έκλεψε ο Τσεσνόλα.

    New York - Exhibition of Cyprus art and artefacts ------------------------------------------------- An exhibition entitled ''From Ishtar to Aphrodite 3200 Years of Cypriot Hellenism'' presenting art and artefacts from the eastern Mediterranean island of Cyprus will take place at the Onassis Cultural Centre in New York from October 23, 2003 to January 3, 2004.

    The exhibition under the auspices of Cyprus President Tassos Papadopoulos and co-organised by the Cyprus Department of Antiquities and the Onassis Foundation, focuses on the lasting effect Greek culture has had in shaping Cyprus cultural development.

    The 85 works that will be displayed, many of which are leaving Cyprus for the first time, demonstrate how Cyprus became one of the main outposts of Hellenism in a very sensitive and important area of the world.

    During a press conference held yesterday at the Onassis Centre, the President of the Onassis Public Benefit Foundation Stelios Papademitriou spoke about the uniqueness of the exhibition that is being presented in the United States for the very first time and offers an opportunity to view the best of what Hellenism has to offer.

    Director of the Cyprus Department of Antiquities and curator of the exhibition Sophocles Hadjisavvas referred to the concept and objective of the exhibition, which is to demonstrate the long process of Hellenisation of the island of Cyprus and its intangible, authentic Greek heritage.

    Hadjisavvas noted that Cyprus today in the beginnings of the 21st century plays exactly the same role that it played throughout antiquity: it was and remains a bastion, today of the EU to the East, and in antiquity of Hellenic culture to the East. He added that all life came from the Orient, and many aspects of the Oriental culture came to the West - the West represented in antiquity by the Aegean.

    In response to a question concerning the origin of the artefacts and in particular whether they were recovered before the Turkish invasion of 1974 and whether excavations continue to this day, Hadjisavvas stressed that the invasion represents a very difficult moment for Cyprus.

    Since 1974 there have been no foreign missions working in the occupied area of Cyprus. At the moment, he added, there are two excavations in the occupied part, one in Salamis undertaken by the University of Ankara, which constitutes an illegal excavation according to the script and spirit of the 1956 UNESCO recommendations, which prohibit the undertaking of any excavations in occupied areas.

    He noted that it also consists a violation of the 1964 Hague Convention, specifically the 1st and 2nd Protocol, which was ratified by many countries quite recently.

    The second excavation, he said, is in the village of Akanthou, which is a prehistoric ceramic site.

    Hadjisavas stressed that in the occupied area there is systematic looting which goes against all provisions of international law.

    Under Secretary to the Cyprus President, Christodoulos Pasiardes, who represents Papadopoulos at the ceremonies here said that there are no foreign archaeological missions in the occupied part of Cyprus, but there are many missions undertaken by the Turkish occupation army to destroy everything reminiscent of the Hellenic past of Cyprus.

    He said the Turkish invasion of Cyprus was a very tragic event and at the same time, the lootings and the destruction of everything there, officially by the Turkish occupation army, is very painful and very tragic.

    [20] (Κ) Ευρωβουλή - Ασφάλειες αυτοκινήτων

    Σημαντική αύξηση του ποσού της ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πέμπτη κοινοτική οδηγία που βρίσκεται στην τελική φάση υιοθέτησης.

    [21] (Κ) Χατζηδημητρίου - Κομισιόν - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος μπορεί να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση πράγματα που κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    [22] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Υπουργείου Οικονομικών

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σειρά αυστηρών μέτρων για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη μείωση του δημοσίου χρέους, ανακοίνωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2004 και του Προϋπολογισμού του Υπουργείου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 22 October 2003 - 17:49:21 UTC