Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Ευρωπαικό Κύπελλο Χάντμπολ - Πρόκριση Cyprus College
  • [04] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Φόρουμ για Μετανάστευση - Απογραφή πληθυσμού - Εποικοι
  • [07] (Κ) Καρογιάν - Ισλαμική Διάσκεψη
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πάουελ - Γκιούλ - Κυπριακό
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Καρογιάν - Γκιούλ - Γουέστον - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές
  • [11] (Κ) Γκιούλ - Αθήνα
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος
  • [14] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Φόρουμ Φορμεντόρ - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Φόρουμ για Μετανάστευση - Πουργουρίδης - Iwinski
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [17] (Κ) Γουέστον - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [18] (Κ) ΕΕ - ΝΑΤΟ - Αμυνα
  • [19] (Κ) Μπεγλίτης - Οζκιόκ - Τουρκία
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ισπανικού Κοινοβουλίου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προσδοκίες για την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα, τα χθεσινά επαρχιακά συνέδρια του ΔΗΣΥ, η παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη στο Φόρουμ Μεσογειακών Κρατών για το Κυπριακό, οι ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, καθώς και οι έρευνες των διωκτικών αρχών για το ΧΑΚ κατά την περίοδο 1999-2000, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νίκη των νέων δυνάμεων'', αναφέρεται στο χαιρετισμό του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον του Επαρχιακού Συνεδρίου του κόμματος στη Λευκωσία, ο οποίος τόνισε πως στις Ευρωεκλογές το κόμμα θα στείλει ''ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η πατρίδα μας σε επίπεδο ιδεών και στελεχιακού δυναμικού''. Αλλού γράφει ότι την ελπίδα όπως τελικά υπερισχύσει η άποψη των μικρών κρατών μελών της ΕΕ, για παραμονή του κατώτατου ορίου συμμετοχής της κάθε χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο στους έξι Ευρωβουλευτές και όχι τέσσερις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Προκλητικός ο Ερντογάν'' αναφέρεται στην παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη στις εργασίες του Φόρουμ Μεσογειακών Κρατών κατά την οποία υπέδειξε στον Τούρκο Πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό. Ο κ. Χρυσοστομίδης κάλεσε τον κ. Ερντογάν να εκθέσει τις προθέσεις της χώρας του στο Κυπριακό ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων με τις συντεχνίες των οδηγών φορτηγών ''Α'', η οποία θα είναι ''κρίσιμη'', σε σχέση με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τις επαγγελματικές άδειες.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θα λογοδοτήσουν και οι τράπεζες'' γράφει ότι οι δηλώσεις στις οποίες προέβαιναν κατά την περίοδο της ξέφρενης ανόδου του χρηματιστηριακού δείκτη αξιωματούχοι του ΧΑΚ, αλλά και στελέχη Τραπεζικών Ιδρυμάτων του τόπου, θα τεθούν κάτω από το μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών. Αλλού γράφει ότι η πρόταση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου για τις Ευρωεκλογές, η οποία κατατέθηκε στη Επιτροπή Εσωτερικών προνοεί ότι οι Τ/Κ μπορούν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές με αυτόματη εγγραφή στον κατάλογο χωρίς εκλογικό βιβλιάριο και με επίδειξη μόνο ταυτότητας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεσκονίζουν τ' ακίνητα'' γράφει πως το εκ βάθρων ''ξεσκόνισμα'' των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των επτά δήμων της μείζονος Λευκωσίας αναμένεται να επιφέρει σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα η διαδικασία επανεκτίμησης που αναλήφθηκε στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το Υπουργείο Εργασίας μετακάλεσε ξένο αναλογιστή για να μελετήσει τρόπους για ανατροπή του ενδεχομένου πιθανής χρεοκοπίας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Με άδεια χέρια πάει ο Γκιούλ'' γράφει πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλλάχ Γκιούλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, που αρχίζει αύριο, δεν αναμένεται να προβεί σε εξαγγελίες για το Κυπριακό, ενώ ίδια η Αγκυρα υποδεικνύει στους συνομιλητές της ότι θα αποφύγει να προβεί σε ενέργειες επί της ουσίας στο Κυπριακό στην παρούσα φάση, εάν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ. Αλλού γράφει πως λήγει μεθαύριο η τελευταία προθεσμία που δόθηκε στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Η Ομόνοια συνεχίζει να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, αφού νίκησε την Κυριακή τον Εθνικό Αχνας με 3-1 στο ΓΣΠ, πετυχαίνοντας έτσι την έβδομη συνεχόμενη νίκη της σε εφτά αγωνιστικές.
    
    Τους περσινούς πρωταθλητές ακολουθούν από κοντά ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλωνας. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν με ''τρίποντο'', τις υποχρεώσεις τους στην 7η αγωνιστική.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ, σε συνθήκες πένθους για το χαμό του Γενικού του Διευθυντή Κίκη Ρίγα, νίκησε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλλο με 3-0. Στον άλλο χθεσινό αγώνα η Αθλητική Ενωση Πάφου και η Αναγέννηση Δερύνειας εξήλθαν ισόπαλες στο 2-2.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, η Ανόρθωση νίκησε στο Κοινοτικό Στάδιο Παραλιμνίου την τοπική Ενωση με 3 -2, ο Διγενής έχασε στο Μακάρειο από τον Απόλλωνα Λεμεσού με 0 - 1, ενώ ΑΕΚ και Ολυμπιακός έφεραν λευκή ισοπαλία στο ΓΣΖ Λάρνακας. Την πιο εντυπωσιακή νίκη της αγωνιστικής πέτυχε η ΑΕΛ, η οποία συνέτριψε στο Τσίρειο τη Δόξα Κατωκοπιάς με 8-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    
    1. Ομόνοια        21
    2. ΑΠΟΕΛ          19
    3. Απόλλωνας      18
    4. Ολυμπιακός     13
    5. Ανόρθωση       13
    6. ΑΕΛ            10
    7. Παραλίμνι      10
    8. Πάφος           7
    9. ΑΕΚ             6
    10. Ονήσιλλος      6
    11. Διγενής        5
    12. Εθνικός Αχνας  4
    13. Δόξα           4
    

    [03] (Κ) Ευρωπαικό Κύπελλο Χάντμπολ - Πρόκριση Cyprus College

    To Cyprus College προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ, αφού νίκησε στον επαναληπτικό γύρο την Κράας Ολλανδίας με 32-24.

    Αντίθετα, η ΣΠΕ Στροβόλου έχασε από την Λιντς Αυστρίας με 24-22 και αποκλείστηκε.

    [04] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Αναχώρηση
    -------------------------------------
    Είναι δύσκολο να ηττηθούν οι δυνάμεις της διχοτόμησης στις ''εκλογές'' των κατεχομένων, γιατί έχουν σοβαρότατα στηρίγματα από το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.
    
    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ισπανία, όπου μετέβη για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ισπανού ομολόγου του και απαντώντας σε ερωτήσεις για το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ωστόσο την ευχή για νίκη των δυνάμεων της ''αντιπολίτευσης''.
    
    Οπως ανέφερε θα ήταν αυταπάτη να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελευθερία και δημοκρατία, ανάμεσα στους Τ/Κ στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, αφού υπάρχει κατοχή και για την τ/κ κοινότητα, η οποία χάνεται σταδιακά και αντικαθίσταται από Τούρκους εποίκους.
    
    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή να επικρατήσουν οι δυνάμεις της «αντιπολίτευσης», προσθέτοντας ωστόσο ότι σε αυτές τις «εκλογές» υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νοθείας, η οποία έχει ήδη γίνει με την εγγραφή χιλιάδων νέων εποίκων στους «εκλογικούς καταλόγους» και γι’ αυτό οι δυνάμεις της διχοτόμησης θα είναι δύσκολο, όπως είπε, να ηττηθούν.
    
    Εκπρόσωπος - Φόρουμ Φορμεντόρ - Ερντογάν
    ----------------------------------------
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκθέσει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει η Τουρκία στην Κύπρο δεδομένης της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004 και των ευρωπαϊκών επιδιώξεων της Τουρκίας, ενόψει του γεγονότος ότι Ε/Κ και Τ/Κ επιθυμούν στην μεγάλη τους πλειοψηφία να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοστομίδης που μιλούσε σε παρέμβαση του στο Φόρουμ Φορμεντόρ της Ισπανίας, για διενέξεις Μεσογείου, ανέφερε ότι ο κ. Ερντογάν παρέλειψε στην ομιλία του να αναφερθεί στην Κύπρο, ''ένα ιδιαίτερα σοβαρό μεσογειακό πρόβλημα, το κλειδί για την λύση του οποίου'', όπως τόνισε, ''κρατά η Τουρκία αφού συνεχίζεται η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο''.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπέδειξε επίσης ότι η Τουρκία στηρίζει τον εκπρόσωπο της υποτελούς της διοίκησης στην Κύπρο.
    
    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που απασχολούν τις μεσογειακές χώρες, από το Παλαιστινιακό μέχρι τον πόλεμο του Ιράκ και στο σημαντικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Τουρκία, χωρίς καθόλου να αναφερθεί στο Κυπριακό.
    
    Αναφέρθηκε στην κοινή Ευρωπαϊκή κληρονομιά και τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, τις οποίες είπε ότι μοιράζεται η Τουρκία από παλιά στρεβλώνοντας όμως, στην ουσία την ιστορία και τη μυθολογία.
    
    Ομήρου - Δηλώσεις Οζκιόκ
    ------------------------
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε κυνικές τις τοποθετήσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ, ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να αποσύρει αριθμό στρατευμάτων της από την Κύπρο. Οι δηλώσεις Οζκιόκ καταδεικνύουν τις επεκτατικές βλέψεις της χώρας του στο νησί, είπε ο κ. Ομήρου χθες στην Πάφο.
    
    Η Τουρκία, τόνισε ο κ. Ομήρου, ομολογεί διά στόματος του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, ότι η παρουσία της στο νησί δεν έχει να κάνει με το παραμύθι της δήθεν προστασίας των Τ/Κ, αλλά με το ότι η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό σημείο για την Αγκυρα, ως ο θαλάσσιος χώρος διέλευσης των πετρελαίων.
    
    Η πραγματική εξουσία στην Τουρκία μίλησε, είπε ο κ. Ομήρου, και δίνει το μέτρο της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα σήμερα.
    
    Αυτή η Τουρκία, κατέληξε, με τις σκοταδιστικές και ξεπερασμένες νοοτροπίες της δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκό μέλλον και το μήνυμα αυτό πρέπει να το λάβει η ΕΕ και να το μεταφέρει στην ίδια την Αγκυρα.
    
    ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις
    ----------------------------------------------
    Την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης προς τα Ηνωμένα Εθνη, την UNFICYP και το προσωπικό της καθώς και στις χώρες που προσφέρουν ειρηνευτικά αποσπάσματα στην Κύπρο, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης στην διάρκεια ομιλίας του στην Ειδική Πολιτική Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία εξέταζε το θέμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο σύνολο τους.
    
    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αφού έκανε μια ιστορική αναφορά στην δημιουργία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο και στην συνεπακόλουθη λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αναπροσαρμογή των όρων εντολής της, αναφέρθηκε στην μερική άρση των περιορισμών διακίνησης από την κατοχική δύναμη, τονίζοντας ότι αυτή έχει καταρρίψει το αναχρονιστικό επιχείρημα της Τουρκίας και της υποτελούς της διοίκησης πως οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν μαζί αρμονικά και υπογράμμισε ότι αυτό που απομένει για την δημιουργία ειρηνικών συνθηκών συμβίωσης Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου είναι μια πολιτική διευθέτηση.
    
    Ρόδος - Νέοι Βουλευτές - 4η Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου
    ---------------------------------------------------------
    Με την υιοθέτηση των τελικών αποτελεσμάτων των εργασιών, στα οποία γίνεται ειδική αναφορά στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Κύπρος και η Μάλτα, ως νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή, ολοκληρώθηκαν χθες στη Ρόδο οι εργασίες της 4ης Διάσκεψης Νέων Βουλευτών της Ανατολικής Μεσογείου.
    
    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη Διάσκεψη, η οποία διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι Βουλευτές Ντίνος Χατζηνικόλας και Σωτήρης Σαμψών. Συμμετείχαν επίσης Βουλευτές από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Μάλτα, την Παλαιστίνη, την Τουρκία και την Ελλάδα.
    
    Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες της Διάσκεψης ήταν η εξωτερική πολιτική που χρειάζεται η ανατολική Μεσόγειος μετά τη διεύρυνση της ΕΕ και το κατά πόσον η κοινοβουλευτική διπλωματία μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Συζητήθηκαν επίσης οι επιδράσεις που θα έχει η διεύρυνση της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο.
    
    Τ/Κ δημοσιογράφος
    -----------------
    Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ Μπασίν-Σεν κατήγγειλε στις διεθνείς οργανώσεις Τύπου την επίθεση που δέχτηκε από τριάντα περίπου "Γκρίζους Λύκους" ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ''Γενί Τσαγ'' Μουράτ Κανατλί.
    
    Το επεισόδιο έλαβε χώρα όταν ο κ. Κανατλί θέλησε να φωτογραφήσει τη διαδήλωση των εθνικιστών, που διαμαρτύρονταν για ''ανάμιξη ξένων στις εκλογές'' του Δεκεμβρίου.
    
    Ποδόσφαιρο - 7η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ----------------------------------------
    Η Ομόνοια συνεχίζει να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, αφού νίκησε την Κυριακή τον Εθνικό Αχνας με 3-1 στο ΓΣΠ, πετυχαίνοντας έτσι την έβδομη συνεχόμενη νίκη της σε εφτά αγωνιστικές.
    
    Τους περσινούς πρωταθλητές ακολουθούν από κοντά ο ΑΠΟΕΛ και ο Απόλλωνας. Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν με ''τρίποντο'', τις υποχρεώσεις τους στην 7η αγωνιστική.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ, σε συνθήκες πένθους για το χαμό του Γενικού του Διευθυντή Κίκη Ρίγα, νίκησε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλλο με 3-0. Στον άλλο χθεσινό αγώνα η Αθλητική Ενωση Πάφου και η Αναγέννηση Δερύνειας εξήλθαν ισόπαλες στο 2-2.
    
    Στους αγώνες του Σαββάτου, η Ανόρθωση νίκησε στο Κοινοτικό Στάδιο Παραλιμνίου την τοπική Ενωση με 3 -2, ο Διγενής έχασε στο Μακάρειο από τον Απόλλωνα Λεμεσού με 0 - 1, ενώ ΑΕΚ και Ολυμπιακός έφεραν λευκή ισοπαλία στο ΓΣΖ Λάρνακας. Την πιο εντυπωσιακή νίκη της αγωνιστικής πέτυχε η ΑΕΛ, η οποία συνέτριψε στο Τσίρειο τη Δόξα Κατωκοπιάς με 8-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    -----------
    
    1. Ομόνοια        21
    2. ΑΠΟΕΛ          19
    3. Απόλλωνας      18
    4. Ολυμπιακός     13
    5. Ανόρθωση       13
    6. ΑΕΛ            10
    7. Παραλίμνι      10
    8. Πάφος           7
    9. ΑΕΚ             6
    10. Ονήσιλλος      6
    11. Διγενής        5
    12. Εθνικός Αχνας  4
    13. Δόξα           4
    14. Αναγέννηση     3
    
    Πετόσφαιρα
    ----------
    Την ήττα γνώρισε χθες η ομάδα πετόσφαιρας της Αναγέννησης Δερύνειας στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας.
    
    Συγκεκριμένα, η ακριτική ομάδα, ηττήθηκε εντός έδρας από την Μαριούπολη Ουκρανίας με 3-0 σετ.
    
    Χάντμπολ
    --------
    To Cyprus College προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ, αφού νίκησε στον επαναληπτικό γύρο την Κράας Ολλανδίας με 32-24.
    
    Αντίθετα, η ΣΠΕ Στροβόλου έχασε από την Λιντς Αυστρίας με 24-22 και αποκλείστηκε.
    
    

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Φόρουμ για Μετανάστευση - Απογραφή πληθυσμού - Εποικοι

    Εκκληση στα μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην ίδια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην ΕΕ να υλοποιήσουν το συντομότερο τη σύσταση της ΚΣΣΕ για διεξαγωγή απογραφής του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [07] (Κ) Καρογιάν - Ισλαμική Διάσκεψη

    Η κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει μια ελαφριά βελτίωση των θέσεων της Ισλαμικής Διάσκεψης στο Κυπριακό έναντι των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τα όσα υιοθετήθηκαν για το Κυπριακό κατά τη 10η Σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία.

    Ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως ''όσον αφορά το αποτέλεσμα του ψηφίσματος αλλά και της έκθεσης της Ισλαμικής Διάσκεψης υπήρξε και λεκτική διαφοροποίηση και βελτίωση των θέσεων σε σχέση με τις δικές μας θέσεις''.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πάουελ - Γκιούλ - Κυπριακό

    Δεν συντρέχει οποιοσδήποτε πολιτικός λόγος πίσω από τη ματαίωση της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μετά την τελετή έναρξης του πρώτου Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τη Μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η ματαίωση της επίσκεψης Πάουελ σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν είναι σε θέση να εξαγγείλει τίποτα στο Κυπριακό στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα, ο κ. Ιακώβου είπε πως «δεν πιστεύω ότι ο κυρίαρχος λόγος της επίσκεψης Πάουελ στην Αθήνα ήταν το Κυπριακό».

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7074            1,7176
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9909            2,0028
    Λίρα Αγγλίας                     1,1877            1,1948
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,5317        220,2799
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8669          2,8898
    Δολάριο Καναδά                     2,6184          2,6393
    Κορώνα Δανίας                     12,6739         12,7752
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1016         14,2144
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4358         15,5592
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6480          2,6691
    

    [10] (Κ) Καρογιάν - Γκιούλ - Γουέστον - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές

    Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως θα είναι άσοφο η πλευρά μας να αρχίσει από τώρα να κωδικοποιεί τις δικές μας τις θέσεις σε ό,τι αφορά τις επιδιωκόμενες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ''γιατί ουσιαστικά θα καταλήξουμε να συζητούμε με τον εαυτό μας'', δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να κωδικοποιήσει τις αλλαγές που θέλει η ε/κ πλευρά, αν το ζητήσει αυτό ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, κατά την περιοδεία του στην περιοχή, είπε επίσης πως ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει διακηρύξει σε διάφορες φάσεις και δημόσια πως αυτό είναι θέμα το οποίο θα δει το Εθνικό Συμβούλιο''.

    ''Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει τις σκέψεις του, έχει τις προσεγγίσεις του, έχει εκείνα τα σημεία που κρίνει πως είναι σημαντικά και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της λειτουργικότητας του κράτους'', είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως ''στόχος του Προέδρου Παπαδόπουλου δεν είναι να μπούμε πρόωρα σε μια συζήτηση ούτε και σε μια εικοτολογία σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα και τις συγκεκριμένες πτυχές''.

    ''Ομως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει κατά νουν και τα σημεία εκείνα που κατά την άποψή του χρήζουν βελτιώσεων, τα οποία όταν έλθει η κατάλληλη ώρα, η κατάλληλη στιγμή θα διατυπώσει ευθαρσώς και με πολλή σαφήνεια, και πάνω από όλα τεκμηριωμένα'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς τι αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση από την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα και την περιοδεία Γουέστον σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Καρογιάν είπε πως ''οι πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι εκεί, τις γνωρίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, τις γνωρίζει η τουρκική κυβέρνηση, τις γνωρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα''.

    [11] (Κ) Γκιούλ - Αθήνα

    Φθάνει αύριο λίγο πριν από το μεσημέρι στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμντουλλάχ Γκιούλ για σειρά επαφών και συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου.

    Οι συνομιλίες Παπανδρέου - Γκιούλ θα αρχίσουν στις 5.30 αύριο το απόγευμα. Προηγουμένως ο κ. Γκιούλ θα επισκεφθεί ολυμπιακά έργα, θα υπογράψει την ολυμπιακή εκεχειρία και θα επισκεφθεί τη Σχολή Αστυνομίας.

    Την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη. Θα αναχωρήσει το απόγευμα.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,38 (-0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    489.169
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    335.439    342,99  (-0,52)
    FTSE Med 100 **                             5.624,91  ( 0,58)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    306.196     97,96  (-0,40)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     30.819     74,38  (-0,93)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        112     16,59  (-0,36)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.468     58,75  (-0,39)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.728     76,33  (-1,75)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.573     21,59  ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     40.351     74,53  (-0,71)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.210      3,62  (-0,55)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.009     12,74  ( 0,47)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,14  (-0,33)
    Ξενοδοχεία                    £      6.6357    43,02  (-0,62)
    Αλλες Εταιρείες               £     25.013     79,62  (-0,69)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος

    [14] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Φόρουμ Φορμεντόρ - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι το εμπόδιο ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από τον τουρκικό στρατό μέρους της επικράτειας της Κύπρου και η συνεχιζόμενη αλλοίωση του δημογραφικού ιστού της χώρας με την παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Τουρκία.

    [15] (Κ) Φόρουμ για Μετανάστευση - Πουργουρίδης - Iwinski

    Η λαθρομετανάστευση μπορεί να αποτελέσει απειλή για ολόκληρη την κοινωνία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης Προσφύγων και Πληθυσμού της ΚΣΣΕ, Πολωνός βουλευτής Tadeusz Iwinski, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Πρώτου Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για την Μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ότι η Κύπρος θα δώσει τη μάχη για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    Ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή για τις εξελίξεις στη Διακυβερνητική και τις θέσεις της Κύπρου επί του Σχεδίου Συντάγματος της ΕΕ που ετοιμάστηκε από τη Συντακτική Συνέλευση εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος θα επιτύχει μέσω της Συνταγματικής Συνθήκης να έχει 6 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

    [17] (Κ) Γουέστον - Αγκυρα - Κυπριακό

    Tην τουρκική συμβολή για το σχέδιο Ανάν, ζήτησε ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον κατά τις επαφές του στην Αγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Ανατολή''.

    [18] (Κ) ΕΕ - ΝΑΤΟ - Αμυνα

    Την ενόχλησή τους για την προώθηση της αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας της ΕΕ, επανέλαβαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια έκτακτηw συνεδρίασης των μονίμων αντιπροσώπων των 19 χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    [19] (Κ) Μπεγλίτης - Οζκιόκ - Τουρκία

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ισπανικού Κοινοβουλίου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε την Iσπανίδα ομόλογο του Luisa Rudi Ubeda για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τονίζοντας ότι επιθυμία της ε/κ πλευράς είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης του προβλήματος αν είναι δυνατό πριν από την 1η Μαίου 2004.

    Υπογράμμισε δε ότι προς ''την κατεύθυνση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται με ειλικρίνεια, καλή θέληση και επιμονή''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 20 October 2003 - 17:49:32 UTC