Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Ευρωμεσογειακό Φόρουμ - Μετανάστευση
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Ημέρα Ηνωμένων Εθνών - Λήδρα Πάλας - Εκδήλωση
  • [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Παρατηρητές - Χιλμί Οζκιόκ
  • [08] (Κ) Καρογιάν - Παρατηρητές

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Ευρωμεσογειακό Φόρουμ - Μετανάστευση

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 8.205 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις και δηλώσεις πολιτικών ηγετών, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διπλωματών στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Κυπριακό, οι προθέσεις της Τουρκίας και η διαφαινόμενη στάση των ΗΠΑ ενόψει των ''βουλευτικών εκλογών'' στα κατεχόμενα κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ στο θέμα της ανάκλησης των ακολούθων Τύπου από τις Πρεσβείες στις οποίες υπηρετούν, οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα επενδυτικά δάνεια και ο θάνατος του ΓΔ του ΑΠΟΕΛ Κίκη Ρήγα σε τροχαίο δυστύχημα απασχολούν επίσης τις εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''ΗΠΑ: Ξεκάθαρα κατά του Ντενκτάς'', ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα ως ''δημοψήφισμα'' για το σχέδιο Ανάν και, με επίσημο πλέον τρόπο, παίρνουν θέση δια του Υπουργείου Εξωτερικών υπέρ των τ/κ κομμάτων και κινήσεων που αντιτίθενται στην πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο χθες του Γενικού Διευθυντή του ΑΠΟΕΛ Κίκη Ρήγα σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λάρνακας κοντά στο χωριό Κόση και ότι η Αστυνομία αποδίδει το δυστύχημα σε υπερκόπωση του οδηγού.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Διαχωρίζει τη θέση της η ΕΔΕΚ'', αναφέρεται στο κύριο θέμα σε ''νέο ρήγμα'' στη συγκυβέρνηση και σε "έντονη διαφωνία" του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου στην απόφαση για αντικατάσταση των ακολούθων Τύπου που υπηρετούν σε διάφορες πρεσβείες της Δημοκρατίας, με αιχμές εναντίον Υπουργών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι σημαντική η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα στις κοινότητες Σιας και Αγροκηπιάς, καθώς και στο Καλό Χωριό, Αγιο Μάμα, Παρεκκλησιά και Πολιτικό από τη λειτουργία λατομείων στην περιοχή τους, όπως διαπιστώθηκε χθες σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δεν θα φύγουμε από την Κύπρο'', γράφει πως ο Αρχηγός Στρατού της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα και στην αθηναϊκή ''Ελευθεροτυπία'', δηλώνει -μεταξύ άλλων- ότι οι Τούρκοι θέλουν μία Κύπρο από την οποία δεν πρόκειται να αποσυρθούν και από όπου θα έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίζονται την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι έτυχε θερμής υποδοχής η δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου στις Βρυξέλλες ότι δεν θα ασκήσει η Κύπρος το δικαίωμα αρνησικυρίας στην πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να διαχωρίζει τη θέση του στο σχέδιο Ανάν από εκείνη του κ. Ντενκτάς, δηλώνοντας ότι αυτό ''έχει και καλά και κακά σημεία''.

    ''Η Σημερινή'', με κύριο τίτλο ''Βολές κατά Τραπεζών'', γράφει ότι συνεχίζεται ο σάλος που έχει ξεσπάσει αναφορικά με τα ευρήματα των επιστημονικών συνεργατών της Βουλής για τα επενδυτικά δάνεια και ότι πιθανόν αυτά να είναι άκυρα, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου παραδέχθηκε ότι οι εμπορικές Τράπεζες παραβίαζαν του περιορισμούς της πιστωτικής επέκτασης στο 10% που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας φαίνεται να έχει ενοχληθεί από τα ''φίλια πυρά'' κατά της κυβέρνησης και τις δηλώσεις από τη μια του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία σχετικά με την αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα και του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου από την άλλη για το θέμα της ανάκλησης των ακολούθων Τύπου από τις πρεσβείες στις οποίες υπηρετούν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Τέλος για τις ΗΠΑ ο Ραούφ Ντενκτάς'', γράφει στο κύριο θέμα πως καίριο κτύπημα καταφέρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κ. Ντενκτάς με το μήνυμα ότι οι ψευδοεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν και ότι είναι σημαντικό οι Τ/Κ να εκφράσουν ελεύθερα τη θέλησή τους τόσο για το σχέδιο όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στο ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη και η πρόθεση της ΕΕ να καλύψει μέρος της δαπάνης που θα προκύψει μετά τη λύση.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Επιμένουν στα ίδια Τουρκία - Ντενκτάς'', ότι κρίσιμη χρονιά χαρακτηρίζεται το 2004, αφού μετά τις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα αναμένεται νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, για την οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών, παρά τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας. Αλλη είδηση είναι η διοργάνωση σήμερα από το ΑΚΕΛ συμποσίου για τη Ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με τίτλο ''Από την Ανεξαρτησία στην επανένωση''.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Μη συμμορφωθείτε για τα δάνεια 'φούσκες' '', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι Τράπεζες προειδοποίησαν χθες ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία, εάν οι οφειλέτες ακολουθήσουν την αμφισβητούμενη συμβουλή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη για διακοπή πληρωμών τους προς εξόφληση ''παράνομων'' επενδυτικών δανείων που τους είχαν παραχωρηθεί κατά το 1999 στη διάρκεια του ''φουσκώματος'' των τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα πρέπει να αποζημιώνουν τους επιβάτες τους σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης τους, καθώς από το επόμενο έτος τίθεται σε εφαρμογή σχετική νομοθετική ρύθμιση της ΕΕ.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', με τον τίτλο ''Η αλήθεια για την Αστυνομία'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, τονίζει ότι η ηγεσία της αστυνομικής δύναμης έχει λάβει το μήνυμα των καιρών για αλλαγές στο σώμα και προσπαθεί να το εμπεδώσει και στα κατώτερα στελέχη της Αστυνομίας. Πρόθεσή τους, είπε, είναι να επαυξήσουν την κατάρτιση, την απόδοση και τον επαγγελματισμό των αστυνομικών. Αλλού δημοσιεύει τον επικήδειο λόγο που είχε εκφωνήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης στην κηδεία του Ανδρέα Παρισινού, ηγετικού στελέχους του κόμματος για πολλά χρόνια και πρώην Βουλευτή.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού πως μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως άνοιγμα ή ριζική αλλαγή πολιτικής.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αναφερόμενος στη δήλωσή του ότι η Κύπρος δεν θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε: ''Νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως μια ευρωπαϊκή χώρα και θα ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και της ΕΕ και η ΕΕ αποφασίσει να τη δεχθεί, δεν θα έρθει η Κύπρος μόνη της εναντίον των 24 να ασκήσει βέτο, παρόλο που θεωρητικά έχει αυτό το δικαίωμα''.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «ο κ. Ερντογάν έχει πει ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει και καλά και κακά.''

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς λέει πως το σχέδιο Ανάν δεν προσφέρεται ως βάση για συζήτηση και δεν το αποδέχεται, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ''ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο κ. Ντενκτάς δικαιούται να έχει όποιες απόψεις θέλει».

    «Να υπενθυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν έχει κάνει δηλώσεις που λεκτικά, τουλάχιστον, φαίνονται να είναι πιο ήπιες από τις θέσεις του κ. Ντενκτάς, οι οποίες όμως πολύ σύντομα είτε αποσύρονται είτε ακολουθούνται από άλλες αντιφατικές δηλώσεις, και εν πάση περίπτωση, σε άλλες δηλώσεις σε επίσημους επισκέπτες στην Αγκυρα, δείχνει ότι είναι προσηλωμένος στη βασική θέση του κ. Ντενκτάς για ίδρυση στην Κύπρο δύο χωριστών κρατών, με χωριστή κυριαρχία».

    Σε ερώτηση εάν αναμένει ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να αλλάξει το διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «μιλούμε εικονικά. Η ψηφοφορία στα κατεχόμενα αφορά το λεγόμενο κοινοβούλιο. Επομένως, αν υπάρξει άλλο αποτέλεσμα των εκλογών, χρειάζεται παρέμβαση της Αγκυρας για να καθοριστεί η διαδικαστική τους πορεία. Αν θα αλλάξει τον κ. Ντενκτάς ή θα του επιβάλουν άλλη γραμμή διαπραγμάτευσης, δεν μπορώ να ξέρω».

    «Να μην θεωρήσουμε, δηλαδή ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν αποτελεί ένα νέο άνοιγμα ή ριζική αλλαγή πολιτικής. Τα έχει πει και στο παρελθόν πολλές φορές ο κ. Ερντογάν», κατέληξε ο Πρόεδρος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρομάνο Πρόντι ------------------------------------- Την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στο Kυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Πρόντι είπε ακόμα ότι χρειάζεται καλή θέληση από όλες τις πλευρές για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ευτυχής από την εργασία που έχει επιτελιστεί στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο πως ''θα ήμασταν πιο ευτυχείς αν λυνόταν το Kυπριακό''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για έναρξη συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας καλέσει τις δύο πλευρέ σε διαπραγματεύσεις.

    ''Η προτεραιότητά μας είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επιστρέφει στην Κύπρο το απόγευμα.

    Κυπριακό - Τουρκία - Σημίτης ----------------------------- Αύξηση των πιέσεων στην Τουρκία για το Κυπριακό, προβλέπει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αν δεν αλλάξει η σημερινή πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα, μετά τις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του Τουρκού Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι στόχος είναι το Κυπριακό να μην μείνει ανεπίλυτο, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι από τη στάση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι φανερό στην Τουρκία ότι πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός το αναγνωρίζει αυτό και προσπαθεί να δώσει μια λύση που για μας δεν είναι λύση. Ομως αναγνωρίζει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης και η διαφορά είναι στον τύπο της λύσης.

    Οπως είπε, υπάρχει μια συζήτηση που πρέπει να έχει ένα τέλος έως το τέλος τους 2004. Δεν βλέπω εξέλιξη μέχρι τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα στις 14 Δεκεμβρίου. Μετά μπορεί να υπάρξει λύση. Ομως, αν από τις ''εκλογές'' προκύψει η ίδια πολιτική κατάσταση, όπως σήμερα, οι πιέσεις στην Τουρκία θα αυξάνονται όσο πλησιάζουμε στο τέλος του 2004. Για το λόγο αυτό το 2004 είναι κρίσιμος χρόνος, κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ισλαμική Διάσκεψη --------------------------------------- Ικανοποίηση εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου για το γεγονός ότι οι ακραίες θέσεις της Τουρκίας δεν βρήκαν ανταπόκριση στο περί Κύπρου απόσπασμα στο τελικό ανακοινωθέν, που υιοθέτησε η 10η Σύνοδος της Ισλαμικής Διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Μαλαισία.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει το κείμενο που εγκρίθηκε ''σαφώς βελτιωμένο'' σε σύγκριση με προηγούμενα κείμενα, ωστόσο αναφέρει πως εξακολουθεί να μην ικανοποιεί αφού δεν αντανακλά επαρκώς και με αντικειμενικό τρόπο την πραγματική κατάσταση στην Κύπρο. Σημειώνει ωστόσο τις θετικές τροποποιήσεις που επιτεύχθηκαν.

    ΥΠΕΞ - Συνάντηση ΟΑΣΕ --------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 11η συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί στο Μάαστριχτ στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, με πρόσκληση του Προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ για το 2003, Ολλανδού ΥΠΕΞ Jaap de Hoop Scheffer.

    Η φετινή συνάντηση θα ασχοληθεί με τη στρατηγική που αφορά το ρόλο του ΟΑΣΕ στην αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας στον 21ο αιώνα.

    Ερντογάν - Κυπριακό ------------------- Δεν περιμένει εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θεωρεί ότι η περιόδος μετά μπορεί να αξιοποιηθεί.

    Ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως δεν περιμένει πολλά πράγματα πριν από τις «εκλογές». Η ''μετεκλογική'' περίοδος θα πρέπει, όπως είπε, να αξιοποιηθεί καλά και αυτό που θα μπορούσε να γίνει στην περίοδο αυτή μπορεί να λάβει νέα μορφή με τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μη υγιή» την απόρριψη του σχεδίου-Ανάν, πρσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λύση αν κάποιος δεν καθήσει στο τραπεζί των διαπραγματεύσεων.

    Καταλήγοντας, επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η επίλυση του Κυπριακού δεν συνδέεται με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Βρυξέλλες - Ερντογάν - Φερχόιγκεν ---------------------------------- Στόχος της Τουρκίας δεν είναι να καταστεί το Κυπριακό ένα άλυτο πρόβλημα, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από συνάντηση με τον Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας είναι για λύση του Κυπριακού και αυτό το επαναλαμβάνει η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε στη συνάντηση αλλά δεν επιθυμεί, όπως είπε, να μπει σε δημόσιο διάλογο για το θέμα.

    Σύνοδος Κορυφής - Οικονομία -Πρόεδρος Δημοκρατίας ------------------------------------------------- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ιταλικής Προεδρίας για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ. Η Κύπρος, όπως είπε, θεωρεί πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την επίτευξη των στόχων που περιέχονται στη στρατηγική της Λισαβόνας για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Κύπρος μελέτησε με προσοχή την εισήγηση που διαμορφώθηκε για την προώθηση της ανάτυξης μέσω της υλοποίησης και επέκτασης των ευρωπαϊκών και διευρωπαϊκών δικτύων (έργα υποδομής στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες).

    Οπως είπε, το πρώτο βήμα είναι η υλοποίηση των κατάλληλων έργων τα οποία μακροπρόθεσμα είναι βιώσιμα από οικονομικής και χρηματο-οικονομικής άποψης. Είναι μεγάλης σημασίας, συνέχισε, τα έργα υποδομής που επιλεχθούν να καλύψουν ολόκληρη την Ευρώπη και να μην επικεντρωθούν στις οικονομικά ισχυρότερες χώρες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι είναι πρωταρχικής σημασία τα έργα αυτά να περιλάβουν και τις υπό ένταξη χώρες, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητά τους. Στην περίπτωση των νησιώτικων χωρών, όπως της Κύπρου και της Μάλτας, το ενδοαφέρον εστιάζεται στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές. Πρόσθεσε ότι τα κριτήρια συμμετοχής στα διάφορα προγράμματα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα αποκλεισμού βάσει καθαρά στατιστικών λόγων και όχι λόγων ουσίας.

    Για την προώθηση της έρευνας και τεχνολογίας, ανέφερε ότι στόχος πρέπει να είναι, πέραν από την αύξηση των δαπανών για την έρευνα, και η εμπλοκή του επιχειρηματικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ομως, όπως είπε, στις μικρές χώρες η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, λόγω του μικρού μεγέθους των επιχειρήσεων, είναι δύσκολη και για το λόγο αυτό πρέπει να μελετηθούν κίνητρα και ειδικά προγράμματα για ενθάρρυνση της συμμετοχής τους.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Σύνταγμα --------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι, έπειτα από την εναρκτήρια συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Ρώμη στις 4 Οκτωβρίου, η Διάσκεψη ευρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

    Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την προσέγγιση και το χρονοδιάγραμμα που προτάθηκαν από την Προεδρία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τους υπουργούς να συνεχίσουν δραστήρια τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπέβαλε η Προεδρία.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε υπό σημείωση την πρόθεση της Προεδρίας να προβεί σε διαβουλεύσεις προκειμένου να καταρτισθεί μια συνολική δέσμη (συνολική συμβιβαστική πρόταση), με βάση το Σχέδιο Συνταγματικής Συνθήκης, σε προετοιμασία για την προσεχή σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης σε επίπεδο ηγετών.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Εξωτερικά σύνορα ----------------------------------------------------- To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τελικά συμπεράσματα που εξέδωσε με τη λήξη της διήμερης συνόδου του στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι με την επικείμενη διεύρυνση επεκτείνονται τα σύνορα της ΕΕ και υπενθύμισε το κοινό συμφέρον όλων των κρατών μελών για την καθιέρωση αποτελεσματικότερης διαχείρισης των συνόρων, ιδίως προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών τους.

    Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου της Θεσσαλονίκης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής να συνεχίσει ταχέως την εξέταση της κατανομής των 140 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζεται για την περίοδο 2004-2006, προκειμένου να καλυφθούν οι πιεστικότερες ανάγκες στον τομέα αυτό, ιδίως για την υποστήριξη της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, την εφαρμογή του προγράμματος δράσης για την επιστροφή και την ανάπτυξη του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (βίζα).

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Διευρωπαϊκά δίκτυα ----------------------------------------- Κατ' αρχήν συμφωνία για την προώθηση της υλοποίησης των διευρωπαϊκών δικτύων, δηλαδή των μεγάλων έργων υποδομής στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής των 25 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης στην Κοινότητα καθώς και στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και θα προσδώσουν μεγάλη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    Οι 25 ηγέτες έδωσαν εντολή στους Υπουργούς Οικονομικών της Ενωσης και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προετοιμάσουν ένα πρόγραμμα ταχείας έναρξης των έργων, ενώ σε πρώτη φάση από τα 29 συνολικά σχέδια των θα αρχίσουν να υλοποιούνται 10 με 12, τα οποία θα προσδιοριστούν από το Συμβούλιο Υπουργών με βάση το βαθμό προετοιμασίας και ωριμότητάς τους.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα --------------------------------------------- Οι ΗΠΑ θεωρούν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ''σχεδόν δημοψήφισμα'' επί του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ''οι εκλογές'' να διεξαχθούν με πλήρη ελευθερία.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισε την ''ψηφοφορία'' στα κατεχόμενα σημαντική ευκαιρία για τους Τ/Κ για έκφραση της βούλησής τους και εξέφρασε την ελπίδα η θέληση αυτή να διατυπωθεί και στην επιλογή του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας.

    ''Βλέπουμε τις εκλογές για το τουρκοκυπριακό κοινοβούλιο ως μια κρίσιμη ευκαιρία για τους Τουρκοκυπρίους να εκφράσουν τη βούλησή τους για το εάν επιθυμούν μια επίλυση στην Κύπρο βασισμένη στο σχέδιο Ανάν και σε μια συμφωνία της ΕΕ. Υπό αυτήν την έννοια, οι εκλογές είναι σχεδόν ένα δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν,'' δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Επίσημη επίσκεψη -------------------------------------------- O Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο Κυριακή για την Ισπανία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του Luisa Fernanda Rudi Ubeda.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πέραν από τη συνάντησή του με την Ισπανίδα ομόλογό του, ο κ. Χριστόφιας θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γερουσίας, τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, τον πρόεδρο και εκπροσώπους της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, τον πρόεδρο και εκπροσώπους της Μικτής Επιτροπής Βουλής και Γερουσίας για την ΕΕ, και τον Πρόεδρο του κόμματος της Ενωμένης Αριστεράς.

    Υπουργός Εργασίας - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ ------------------------------------------- Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός θα συμμετάσχει σε συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα απασχόλησης, κοινωνικής πολιτικής, υγείας και καταναλωτών, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επτά θέματα, μεταξύ των οποίων η ευθυγράμμιση των διαδικασιών κοινωνικής προστασίας, η ανοικτή μέθοδος συντονισμού για τις συντάξεις και η εξέταση ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάστευση, ενσωμάτωση και απασχόληση.

    Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία - Παρίσι -------------------------------------- Για επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι μετά από πρόσκληση της Γαλλικής Γερουσίας μεταβαίνουν τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Δημήτρης Συλλούρης καθώς και τα μέλη της Επιτροπής, βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Ανδρέας Αγγελίδης και Γιώργος Βαρνάβα.

    Ανδρούλα Βασιλείου - Αμμάν -------------------------- Η Βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου αναχωρεί την Κυριακή για το Αμμάν της Ιορδανίας για να συμμετάσχει στις εργασίες του Τέταρτου Ετήσιου Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ Γυναικών που θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου. Η κ. Βασιλείου θα εκπροσωπήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και τη Διακοινοβουλευτική Ενωση.

    Τα δύο βασικά θέματα του Φόρουμ θα είναι ''Γυναίκες και Ενοπλες Συγκρούσεις'' και ''Γυναίκες και Ειρήνη''.

    Κύπρος - ΣτΕ - Ευρωμεσογειακό Φόρουμ - Μετανάστευση ---------------------------------------------------- Αρχίζουν τη Δευτέρα στη Λεμεσό οι εργασίες του Πρώτου Ευρωμεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τη Μετανάστευση, το οποίο διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων από κοινού με την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------- Ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 2.403 ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 5.802.

    Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα ----------------------------------------- Αμετάβλητα για ένα ακόμη μήνα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

    Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) παραμένει στο 4,5% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) στο 2,5%.

    Η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων παραμένει στο 11%.

    Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 86 μονάδων ------------------------------------------ Στο επίπεδο των 86 μονάδων υποχώρησε στη χθεσινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρουσιάζοντας για ένατη κατά σειρά συνάντηση πτωτική πορεία. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 86,79 μονάδες, καταγράφοντας νέες απώλειες σε ποσοστό 0,6%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις και ανήλθε στις 632 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,3% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,84% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 344,79 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - 7η Αγωνιστική -------------------------- Με τέσσερις αγώνες ανοίγει σήμερα η αυλαία της 7ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στις 3.30 το απόγευμα η ΑΕΛ υποδέχεται στο Τσίρειο τη Δόξα, η ΑΕΚ, στο ΓΣΖ, τον Ολυμπιακό, και στο στάδιο Παραλιμνίου η Ενωση Νέων Παραλιμνίου την Ανόρθωση.

    Στη 7.00 το βράδυ, στο ΓΣΠ, θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Διγενής Μόρφου και ο Απόλλωνας.

    Η 7η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αγώνες Αθλητικής Ενωσης Πάφου και Αναγέννησης Δερύνειας στο Τσίρειο, Ομόνοιας Εθνικού Αχνας στο ΓΣΠ και Ονήσιλλου ΑΠΟΕΛ στο στάδιο Παραλιμνίου. Και οι τρεις αγώνες θα αρχίσουν στις 3.30 το απόγευμα.

    Καλαθόσφαιρα - 1η αγωνιστική ---------------------------- Η 1η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών ολοκληρώνεται απόψε με τους αγώνες ΕΘΑ Απόλλωνα στο στάδιο Ελευθερία, Κεραυνού Αστέρα στο γήπεδο Κεραυνού και ΑΕΛ Αχιλλέας στο στάδιο Γιαννακόπουλος.

    Σε χθεσινό αγώνα ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την ΕΝΑΔ στον Αγιο Δομέτιο με 85-75.

    Πετόσφαιρα - 3η αγωνιστική -------------------------- Για την 3η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας η Ανόρθωση έχασε από τον Παφιακό με 0-3 σετ, η Ολυμπιάδα από την Νέα Σαλαμίνα με 1-3 σετ.

    [05] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - Κυπριακό

    Οι ξένοι πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να διαφοροποιηθεί η προσέγγισή της στο Κυπριακό τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι ''είναι λάθος να εξαρτούν τις οποίες εξελίξεις στο Κυπριακό αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα γίνει στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβρη''.

    [06] (Κ) Ημέρα Ηνωμένων Εθνών - Λήδρα Πάλας - Εκδήλωση

    Γιορτάζεται αύριο στο Λήδρα Πάλας η ''Μέρα των Ηνωμένων Εθνών'', ως υπενθύμιση της παρουσίας του διεθνούς Οργανισμού που φέτος συμπληρώνει 58 χρόνια από την ίδρυσή του.

    [07] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Παρατηρητές - Χιλμί Οζκιόκ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως "δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι ήρθαν παρατηρητές'' από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παρακολούθηση των λεγόμενων εκλογών του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    [08] (Κ) Καρογιάν - Παρατηρητές


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 18 October 2003 - 17:49:09 UTC