Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Κίνα - Εκτόξευση διαστημοπλοίου
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ντενκτάς - Τουρκία - Κύπρος - Τούρκοι Στρατιώτες
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Δημοσκοπήσεις - "Εκλογές"
  • [07] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Αμμάν
  • [08] (Κ) Βρυξέλλες - Ερντογάν - Φερχόιγκεν
  • [09] (Κ) Αντιπρόσωπος Κομισιόν στην Αγκυρα - Κυπριακό - Τουρκία
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνάντηση ΟΑΣΕ
  • [11] (K) Υπουργός Εργασίας - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Επίσημη επίσκεψη
  • [13] (K) Βρυξέλλες - Ερντογάν - Φερχόιγκεν (2)
  • [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Σύνταγμα
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Εξωτερικά σύνορα
  • [16] (Κ) Σύνοδος Κορυφής - Οικονομία -Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [17] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό
  • [19] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Διευρωπαϊκά δίκτυα
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Αποτελέσματα
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 86 μονάδων
  • [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Γιώργος Παπανδρέου - Συνάντηση
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρομάνο Πρόντι
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρομάνο Πρόντι - Συνάντηση -Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα

  • [01] (Κ) Κύπρος - Κίνα - Εκτόξευση διαστημοπλοίου

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανακοίνωσή του συγχαίρει θερμά την κυβέρνηση και το λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για την επιτυχή εκτόξευση και την ασφαλή επιστροφή του πρώτου της επανδρωμένου διαστημοπλοίου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Κύπρος δεν πρόκειται ως πλήρες μέλος της ΕΕ να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας, η αποτυχημένη προσπάθεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να πετύχει αναγνώριση το ψευδοκράτους του μέσω της Ισλαμικής Διάσκεψης, η έκκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για άσκηση επιρροής προς την Τουρκία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, οι εικασίες για πιθανή συνάντηση στην Αθήνα των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ, τα ευρήματα του πορίσματος των επιστημονικών συνεργατών της Βουλής για το ΧΑΚ, τα παράνομα φροντιστήρια σε μαθητές από καθηγητές του δημοσίου και το νέο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νέο αλαλούμ σε θέματα ΧΑΚ'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρίστος Πουργουρίδης κάλεσε τους επενδυτές η οποίοι δανείστηκαν χρήματα από εταιρείες ή τράπεζες για να τα επενδύσουν στο χρηματιστήριο κατά την περίοδο 1999 2000 να μην πληρώνουν τα δάνειά τους, αφού όπως είπε οι εταιρείες οι οποίες δάνειζαν τα χρήματα αυτά δεν είχαν δικαίωμα να εκτελούν τραπεζικές εργασίες και ότι οι τράπεζες παραχωρούσαν δάνεια πέραν του επιτρεπόμενου από την Κεντρική Τράπεζα ορίου του 10%. Αλλού γράφει πως η προχθεσινή δημοσίευση του ''εκλογικού καταλόγου'' στα κατεχόμενα προκάλεσε σοκ στα κόμματα και τον Τύπο της τ/κ ''αντιπολίτευσης'', αφού μέσα από αυτούς αποκαλύπτεται ότι το καθεστώς Ντενκτάς έχει επιτελέσει την καλπονοθεία που θα κρατήσει στην εξουσία τα κόμματά του, κατά τις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Εξανεμίστηκαν 700 εκ. λίρες'' γράφει ότι ''με λανθασμένους χειρισμούς'' το Γραφείο της Εφόρου Ασφαλίσεων επέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (1999-2000) την εξανέμιση 700 εκατομμυρίων λιρών από τις συσσωρευμένες για πέραν από 20 χρόνια αποταμιεύσεις των ασφαλιζομένων. Σε άλλη είδηση γράφει πως βαθαίνει η κρίση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, ενώ η παραίτηση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Κωνσταντίνου Λοϊζίδη αναμένεται να πυροδοτήσει νέες ραγδαίες εξελίξεις στο Ιδρυμα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αναβρασμός στους εκτάκτους'' γράφει πως η κυβερνητική απόφαση να πληρωθούν με μόνιμο προσωπικό εκατοντάδες κενές θέσεις στο δημόσιο, προκαλεί τον ξεσηκωμό των εκτάκτων, γι' αυτό αντιπροσωπεία τους θα δει σήμερα το ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκο Χατζηπέτρου, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε δηλώσεις του στον ''Π'' αργά το βράδυ της Τετάρτης έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα πως δεν πρόκειται να υπάρξει ''παζάρι'' για λύση του Κυπριακού έναντι της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Υπό αμφισβήτηση 100 εκατομμύρια'' αναφέρει πως το προκαταρκτικό πόρισμα των δύο εμπειρογνωμόνων της Βουλής για το χρηματιστήριο ενδεχομένως να στείλει ορισμένους στη φυλακή, αφού ένα από τα ευρήματα είναι ότι ποσό 100 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο παραχωρήθηκε υπό μορφή δανείων σε επενδυτές μέσω επενδυτικών λογαριασμών από χρηματιστηριακούς οργανισμούς (όχι τράπεζες), οι οποίες στήθηκαν ειδικά για την περίπτωση, ενδεχομένως να είναι άκυρα. Αλλού γράφει πως οι οδηγοί βαρέων οχημάτων Τύπου Α' αποφασίζουν σήμερα κατά πόσο θα αποδεχθούν ή όχι την πρόταση που κατέθεσε ενώπιόν τους ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, η οποία προνοεί την παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων λιρών ως αντιστάθμισμα στο κόστος που θα επωμιστούν οι μεταφορείς, λόγω της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Φοβάται φάγωμά του ο Ντενκτάς'' γράφει πως το ξέσπασμα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς κατά του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον είναι αποτέλεσμα του φόβου, ο οποίος τον κυριαρχεί την τελευταία περίοδο πως κάποιοι κινούνται για να τον εξουδετερώσουν πολιτικά. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Φροντιστηρίων καταγγέλλει εκπαιδευτικούς που παραδίδουν παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα, που χρεώνουν μαθητές μέχρι και 90 λίρες την ώρα, που ρίχνουν τους βαθμούς των μαθητών για να τους αναγκάσουν να κάνουν φροντιστήριο, που κτίζουν μέχρι και εξοχικό σε εννέα μήνες με τα λεφτά αυτά.

    H ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ράπισμα από Ισλαμική'' γράφει ότι ούτε αναβάθμιση του ψευδοκράτους του αλλά ούτε και κατανόηση στην αδιαλλαξία του βρήκε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από την Ισλαμική Διάσκεψη ενώ ο ΓΓ της Ισλαμικής Απτελουαχέντ Μπελκεζίζ σε ομιλία του τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε χθες έκκληση στη Συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ Μέχτιλντ Ρότε, όπως ασκηθεί επιρροή πάνω στην Τουρκία από όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Κύπρος: Οχι βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ'' γράφει ότι η Κύπρος δεν θα ασκούσε βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μετά που αυτή θα γίνει πλήρες μέλος της και ίσως ακόμη την καλωσορίσει, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλού γράφει ότι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο θα στοιχίσει 63 εκατομμύρια λίρες, θα είναι έτοιμο για λειτουργία τον Ιανουάριο του 2005, εννέα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών ανέγερσής του.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Κύπρος δεν θα ασκήσει βέτο στην Τουρκία'' γράφει ότι αυτή τη θέση εξέφρασε χθες από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανένωσης του νησιού με τον Ραούφ Ντενκτάς να παραμένει ενεργός στην κατεχόμενη περιοχή. Αλλού γράφει ότι εικασίες ακούστηκαν χθες στην Αθήνα για την πιθανότητα τριμερούς συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων των δυο τελευταίων στην ελληνική πρωτεύουσα ενώ ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε χθες ότι δεν έχει προγραμματιστεί μια τέτοια συνάντηση.

    [03] (Κ) Ντενκτάς - Τουρκία - Κύπρος - Τούρκοι Στρατιώτες

    O T/K ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν βλέπει οποιαδήποτε πιθανότητα η Τουρκία να αποσύρει στρατιώτες της από την Κύπρο, υπό τις παρούσες συνθήκες.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Ομιλία ------------------------------------------ Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να προβάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε περίπτωση που το Κυπριακό δεν επιλυθεί πριν από την ένταξη της Κύπρου, διαβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε το European Policy Centre όπου ήταν ο κύριος ομιλητής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το Σχέδιο Ανάν είναι το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για το Κυπριακό που έγινε ποτέ και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη, οποιαδήποτε στιγμή, να αρχίσει ουσιαστικές συνομιλίες για λύση.

    Επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί αλλαγές οι οποίες βρίσκονται μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου και δεν το καταστρέφουν αλλά το καταστούν πιο βιώσιμο και λειτουργικό.

    Στην ομιλία του με τίτλο «Το κυπριακό πρόβλημα - Προοπτικές για λύση», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα πρόσφατα «μεγάλα γεγονότα» στο Κυπριακό, και αναφέρθηκε στην υποβολή του Σχεδίου Ανάν και το ορόσημο της υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης». Αυτά τα δύο γεγονότα, άλλαξαν το σκηνικό στο Κυπριακό», σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Για το Σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι το «πιο ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση όλων των πτυχών του Κυπριακού».

    Σημείωσε ότι δεν υπήρξαν ποτέ διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πριν από το Σχέδιο Ανάν, συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο αυτό «άνοιξε τις πόρτες για σοβαρές διαπραγματεύσεις».

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το σχέδιο υποτίθετο πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί ως έχει, ωστόσο, πολλά σημεία πρέπει να ολοκληρωθούν τα οποία στοχεύουν στη βελτίωσή του ώστε να το καταστήσουν πιο λειτουργικό και πιο βιώσιμο.

    «Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι όλες οι εισηγήσεις για βελτιώσεις δεν στοχεύουν στο να διαταράξουν την ισορροπία αλλά είναι μέσα στις παραμέτρους και δεν ξεφεύγει από το πλαίσιο του Σχεδίου», είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημείωσε, πάντως, πως το σχέδιο αυτό είναι το πιο ολοκληρωμένο ''και το αποδεχόμαστε ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να αρχίσει «άμεσα, ακόμη και σήμερα, ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς καθυστέρηση».

    Αναφερόμενος στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ο κατοχικός ηγέτης θεωρεί το σχέδιο «νεκρό» και υποστηριζόμενος από την Αγκυρα, δηλώνει ότι δεν είναι βάση για διαπραγμάτευση.

    «Το όραμα του Ντενκτάς είναι εφιάλτης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θέλει δύο κράτη και χωριστή κυριαρχία κάτι που είναι πραγματικά «εφιάλτης για την Κύπρο».

    «Είναι αδιανόητο τώρα στην ΕΕ, όπου έχουν πέσει οι διαχωριστικές γραμμές, σε ένα νησί τόσο μικρό να υπάρχουν δύο χωριστά κράτη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υποστήριξε τη θέση αυτή, εξηγώντας ότι η ε/κ κοινότητα αποτελεί το 82% και οι Τ/Κ το 18% του συνολικού πληθυσμού ενώ όσον αφορά την ιδιοκτησία γης, οι Τ/Κ έχουν 12,9% και το υπόλοιπο είναι για τους Ε/Κ, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους. «Ετσι δεν υπάρχει μια περιοχή όπου η ιδιοκτησία Τ/Κ είναι πλειοψηφία, για να δικαιολογεί την ύπαρξη δύο κρατών», συνέχισε.

    Αναφερόμενος στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ήταν «ιστορική στιγμή η συμμετοχή στην διεύρυνση», προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει αναλάβει και υποχρεώσεις και πρέπει να συμμορφώνεται με το κοινοτικό κεκτημένο και να αλλάξει τις αντιλήψεις και θεσμούς της. Οχι μόνο άνοιξε προοπτικές για ευημερία αλλά επίσης και υποχρεώσεις», σημείωσε.

    «θέλουμε να καταστούμε εποικοδομητικό μέλος και όχι προβληματικό μέλος», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θέλει να εκτελεί τα καθήκοντά της και να εκπληροί τις υποχρεώσεις της», σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές για λύση του Κυπριακού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο λαμβάνονται από την Αγκυρα, λέγοντας ότι ο Ραούφ Ντενκτάς επηρεάζει την Αγκυρα, και το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η υπογραφή του «πλαισίου για τελωνειακή ένωση» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, κάτι που απέδειξε ότι ο κ. Ντενκτάς έχει επιβάλει τη θέλησή του στην τουρκική κυβέρνηση.

    Παρά το αδιέξοδο στις συνομιλίες, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, όλοι λένε, και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δεν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες πριν από την «ψηφοφορία» στα κατεχόμενα.

    Πιστεύουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι η ένταξη στην ΕΕ θα αποτελέσει «καταλύτης για τους Τ/Κ γιατί θα είναι ισότιμοι πολίτες της Ενωσης».

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι όταν ο κ. Ντενκτάς είχε άρει μερικώς τους περιορισμούς στη διακίνηση, είχε εκφοβίσει ότι θα «υπήρχαν σφαγές ανάμεσα στους ΕΚ και Τ/Κ όπως εκείνες στη Βοσνία» και σε άλλες περιπτώσεις. «Δεν υπήρξε ούτε μια μεμονωμένη περίπτωση», ανέφερε ο Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι «όσο παραμένει ο κ. Ντενκτάς ηγέτης των Τ/Κ δεν υπάρχει προοπτική για επανέναρξη οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν και να υπάρξει λύση».

    Ο δρόμος προς την 1η Μαϊου 2004, συνέχισε, «δεν έχει επιστροφή και καλούμε τους Τ/Κ συμπατριώτες μας να συμμεριστούν μαζί μας αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Αν η Κύπρος θα ενταχθεί ενωμένη στην ΕΕ, όλοι θα επωφεληθούμε. Αν δεν επιλυθεί πριν από το Μάιο, θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα για τους Ε/Κ που μπορεί να εμποδίζουν την Κύπρο από την πλήρη ένταξή στην ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ωστόσο, είπε ότι η ε/κ πλευρά θα επιμένει και αν δεν υπάρξει λύση, «θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας'', προσθέτοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της τουρκικής εφημερίδας ''Βατάν'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ένα θέμα που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι η δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο».

    Σε ερώτηση αν η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι με την ένταξη τον ερχόμενο Μάιο, η Κύπρος θα έχει τα ίδια δικαιώματα με όλα τα κράτη μέλη.

    «Τα βέτο'', είπε, ''ανήκουν στους μεγάλους, είναι πιο πειστικά όταν προέρχονται από μια μεγάλη χώρα» για να συνεχίσει ότι «θεωρούμε πολύ άσοφη κίνηση από μέρους της Κύπρου τη λήψη αυτού του μέτρου». Τόνισε ότι η Κύπρος επιθυμεί στην ΕΕ μιαν Τουρκία, η οποία «να συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκή χώρα», κάτι το οποίο θα ήταν προς το συμφέρον και της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οραματίζεται μιαν «ένωση χωρών της Ευρώπης που θα έχουν ίσα δικαιώματα, σεβασμό προς τον πολιτισμό και ευημερία». Πρόσθεσε ότι οι μικρές χώρες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά και είναι πάνω σε αυτό το σημείο που επιθυμεί αλλαγές στη νέα συνθήκη της Ευρώπης.

    Για το πώς βλέπει το ρόλο της Κύπρου στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε χθες βράδυ ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είπε ότι στην αποστολή του είναι και η βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες εκτός της ΕΕ και εδώ η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα με τις αραβικές χώρες.

    «Διαβεβαίωσα τον κ. Φερχόιγκεν ότι θα εκμεταλλευθώ τις επαφές μου» έτσι ώστε η Κύπρος να μπορεί να συνεισφέρει στην πολιτική της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση για το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι Βρετανοί «φρόντισαν πολύ καλά και ενσωμάτωσαν, διεύρυναν και βελτίωσαν τα δικαιώματά τους μέσα στο Σχέδιο Ανάν».

    Για το θέμα των εποίκων, είπε ότι είναι μία από τις κύριες πτυχές του Κυπριακού και ότι στο Σχέδιο Ανάν περιλαμβάνεται η παραμονή 35-45 χιλιάδων εποίκων στην Κύπρο μετά τη λύση. Ωστόσο, στην πρόσφατη έκθεση του Φινλανδού Εισηγητή για τον εποικισμό των κατεχομένων Λάακσο Γιάκο έγινε αναφορά σε 119 χιλιάδες ''και αυτό με έχει ανησυχήσει πολύ», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να δει μερικές διευκρινίσεις στο θέμα αυτό στο σχέδιο Ανάν και πιο ξεκάθαρες πρόνοιες.

    Τέλος είπε ότι η Κύπρος δεν φέρει οποιαδήποτε ένσταση για να περιληφθεί η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

    Στο πρόγευμα παρέστησαν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξένοι διπλωμάτες, αξιωματούχοι της ΕΕ και δημοσιογράφοι.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Φερχόιγκεν ---------------------------------- Το Κυπριακό και η Διακυβερνητική Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο προχθεσινοβραδινό δείπνο στις Βρυξέλλες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Για τη συνάντηση αυτή που χαρακτηρίσθηκε από κοινοτικής πλευράς «φιλική και εγκάρδια», ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Γερμανού Επιτρόπου, δήλωσε πως για το Κυπριακό έγινε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, προσθέτοντας ότι ο κ. Φερχόιγκεν είναι πεπεισμένος για το θετικό ρόλο και τη θέληση της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού πριν από την προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος και η πορεία των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καθώς επίσης και η πορεία προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο. Στις αρχές Νοεμβρίου, ο κ. Φερχόιγκεν θα δώσει στη δημοσιότητα τις ετήσιες εκθέσεις προόδου στην προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο για όλες τις εντασσόμενες και υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Διακυβερνητική Διάσκεψη - Παρέμβαση Προέδρου Δημοκρατίας -------------------------------------------------------- Τις θέσεις της Κύπρου σε όλα τα θέματα του σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος έθεσε στους άλλους ηγέτες των χωρών της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την πρωινή χθεσινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στις Βρυξέλλες.

    Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε τη διατήρηση του σημερινού συστήματος ένας Επίτροπος ανά χώρα-μέλος, ένας Επίτροπος-μια ψήφος, με σαφή τομέα αρμοδιότητας. Υποστήριξε την ανάγκη διατήρησης της αρχής αυτής ώστε να υπάρξει απόλυτη ισότητα στη συμμετοχή και τις διεργασίες της Ένωσης.

    Μια Επιτροπή όπου μόνο οι μισοί Επίτροποι μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα δεν μπορεί να εξασκήσει, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το σημαντικό ρόλο που της έχει αποδοθεί. Συνεπώς δεν θα πρέπει να υιοθετηθεί οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση που στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης να φαίνεται ότι μειώνει ή που να θέτει υπό αμφισβήτηση το κύρος και την αντιπροσωπευτικότητα της Επιτροπής.

    Συμφωνούμε, συνέχισε, με τις προτάσεις και τις απόψεις της ίδιας της Επιτροπής για ομαδοποίηση των Επιτρόπων μέσα στα πλαίσια της διατήρησης της αποτελεσματικότητάς της.

    Για τη δημιουργία της θέσης Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τη διπλή αρμοδιότητα που έχει αποδοθεί στον Υπουργό Εξωτερικών, αφού έτσι διασφαλίζεται ότι ο θεσμός αυτός θα τηρεί τις κοινοτικές διαδικασίες σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής και, παράλληλα, θα ενεργεί διακυβερνητικά στους υπόλοιπους τομείς της αρμοδιότητας του. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπεί και την Επιτροπή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει με την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής να έχει δικαίωμα ψήφου για όλα τα ζητήματα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης κατανομής των εδρών, ώστε οι μικρές χώρες όπως η Κύπρος να μην οδηγηθούν στην απώλεια μιας έδρας. Η μείωση του ελάχιστου ορίου συμμετοχής κρατών στο Κοινοβούλιο μειώνει τη δυνατότητα να αντιπροσωπευθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις των μικρών χωρών και θα δυσχεράνει τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές του, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Για τη δημιουργία θέσης Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος θεωρεί χρήσιμη την αποσαφήνιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του μακροχρόνιου Προέδρου, θεσμό που η Κύπρος έχει αποδεχθεί.

    ''Δεν ευνοούμε την ανάληψη οποιουδήποτε συντονιστικού ρόλου από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά υποστηρίζουμε τη διατήρηση του ρόλου αυτού που αποδόθηκε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στη Σεβίλλη'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Για την Προεδρία των Συμβουλίων, τάχθηκε υπέρ του θεσμού της ομαδικής προεδρίας απαρτιζόμενης από τρεις ή τέσσερις χώρες για θητεία ενός έτους, προσθέτοντας πως ''θεωρούμε αναγκαία τη διατήρηση του θεσμού της εκ περιτροπής άσκησης της προεδρίας των Συμβουλίων''.

    Συμφώνησε με τη συμβιβαστική πρόταση της Ελλάδας για λήψη απόφασης για τη σύνθεση των Συμβουλίων με ομοφωνία σε πρώτο στάδιο, και ακολούθως με ειδική πλειοψηφία.

    Τέλος, συμφώνησε με την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων, αλλά για θέματα και δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση του κοινού συμφέροντος.

    Διευκρίνισε ότι αυτό δεν ισχύει στον τομέα της Εξωτερικής Δράσης και της Αμυνας, όπου υφίστανται εθνικά συμφέροντα. ''Επίσης στον τομέα της φορολογίας επιθυμούμε διατήρηση της ομοφωνίας'', πρόσθεσε.

    Κοξ - ''Εκλογές'' - Κυπριακό - Ευρωεκλογές ----------------------------------------- Την ελπίδα ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα δημιουργήσουν μια δυναμική για αλλαγή της σημερινής κατάστασης, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση στις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» για τον αριθμό των Ε/Κ ευρωβουλευτών, όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Κοξ ανέφερε ότι «άτομα στην πολιτική αρέσκονται να διαλέγουν ορισμένα σημεία σε μια συνέντευξη και να αγνοούν άλλα σημεία».

    «Δήλωσα στη συνέντευξη ότι μια κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, με τη δικη της κυρίαρχη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα κάνει μια κυρίαρχη επιλογή στη νομοθεσία που θα θεσπίσει για το τί θα γίνει», ανέφερε ο κ. Κοξ.

    Δεύτερο, είπε, «δήλωσα ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη έξι Κύπριους παρατηρητές στην Ευρωβουλή και όλοι έχουν οριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι μέλη της, ζούμε μαζί τους και ζούνε μαζί μας. Αυτά τα δυο σημεία είναι σημαντικά για να γίνει αντιληπτό το σχόλιό μου''.

    Ο κ. Κοξ είπε ότι «αν μπορούμε να έχουμε μια λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, σίγουρα θα ήταν λογικό η κατανομή των θέσεων να είναι δικοινοτική, γιατί μια τέτοια λύση θα είναι δικοινοτική».

    Σε παρατήρηση ότι ο λεγόμενος «εκλογικός κατάλογος» στα κατεχόμενα έχει νοθευτεί με την περίληψη εποίκων και έτσι το αποτέλεσμα των «εκλογών» αναμένεται να μην αντιπροσωπεύει τη θέληση των Τ/Κ, ο κ. Κοξ απάντησε ότι έχει υπόψη του τις πληροφορίες αυτές αλλά δεν μπορεί να προβεί σε μια αντικειμενική εκτίμηση.

    Ερντογάν - Κυπριακό ------------------- Μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν και να οδηγηθεί το Κυπριακό προς λύση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν ''έχει τα καλά και τα κακά του''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης, μιλώντας μέσω μεταφραστή, ότι η τουρκική πλευρά δεν απέρριψε ποτέ ολοκληρωτικά το σχέδιο Ανάν. Ανέφερε επίσης ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχει κάνει ''θετικά βήματα'' από τον Απρίλιο, αναφορικά με το Κυπριακό.

    Σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν θα ασκούσε βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση και ερωτηθείς γιατί η Τουρκία δεν λαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για επανέναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν απάντησε: ''Δεν απορρίψαμε ποτέ το σχέδιο Ανάν ολοκληρωτικά''.

    Σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ ότι ο κ. Ντενκτάς έχει πει πως το σχέδιο είναι ''νεκρό'', ο κ. Ερντογάν είπε: ''Ο κ. Ντενκτάς μέχρι τώρα μπορεί να το νομίζει αυτό, μπορεί να συνεχίζει να σκέφτεται έτσι, αλλά αν με ρωτάτε εμένα, ως αρχηγός μιας από τις εγγυήτριες χώρες, ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας, μπορώ να σας πω ότι το σχέδιο Ανάν έχει και τα καλά και τα κακά του σημεία''.

    ''Ωστόσο, μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης, να εργαστούμε πάνω του και να μας οδηγήσει σε λύση'', πρόσθεσε.

    ΓΓ Ισλαμικής Διάσκεψης - ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος ---------------------------------------- Την ετοιμότητα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης να βοηθήσει τις δυο πλευρές στην Κύπρο να εξεύρουν μέσω διαλόγου κατάλληλη βάση για εφαρμογή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Απτελουαχέντ Μπελκεζίζ.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των εργασιών της 10ης Διάσκεψης Κορυφής των ισλαμικών κρατών, που άρχισαν χθες στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, ο κ. Μπελκεζίζ είπε επίσης πως '' ο Οργανισμός καλωσόρισε τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και τη πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, στη βάση της ισότητας''.

    Την ευχή για σύντομη λύση του Κυπριακού εξέφρασε στην ομιλία του και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Στην ομιλία, την οποία ανέγνωσε εκπρόσωπός του, ο Κόφι Ανάν αναφέρεται στην ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων και εκφράζει την ευχή ''σύντομα να υπάρξουν και άλλα παραδείγματα, όπως η συμφιλίωση μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στο Σουδάν, ίσως και στην Κύπρο, όπου η επίλυση του προβλήματος θα διευκόλυνε την κίνηση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Σύνοδος Κορυφής - Σημίτης - Παπανδρέου -------------------------------------- Την ανάγκη επίτευξης συγκεκριμένων αποτελεσμάτων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων επεσήμανε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Η επισήμανση αυτή έγινε σε συνάντηση που είχαν οι δύο Πρωθυπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, και με την ανάγκη αυτή συμφώνησε και ο κ. Ερντογάν.

    Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Επίσκεψη -------------------------------- Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 5-6 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν, ενόψει της ανάληψης από τη χώρα του της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2004.

    Ο κ. Αχέρν αναμένεται στο νησί το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου και το πρωί της επομένης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα της ιρλανδικής προεδρίας.

    Υπουργός Εσωτερικών - Ρώμη - ΕΕ ---------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου είχε χθες στη Ρώμη συνάντηση με τον Ιταλό Υπουργό Περιφερειακών Υποθέσεων Enrico La Loggia, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και εισηγήσεις για την αναβάθμιση των σχέσεων και την περαιτέρω συνεργασία των δύο Υπουργείων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρίστου, ο οποίος συμμετέχει στην Ατυπη Υπουργική Συνάντηση, που πραγματοποιείται στη Ρώμη στο πλαίσιο της Ιταλικής Προεδρίας, με θέμα «Ο ρόλος των περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Ενωση», συζήτησε επίσης με τον Ιταλό Υπουργό θέματα για την αρτιότερη οργάνωση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και για το πώς αυτή μπορεί να κατοχυρωθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Εμπορίου - Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου

    Την πιθανότητα η Κύπρος να καταστεί ένα ευρωπαϊκό κέντρο σε ό,τι αφορά τον νευραλγικό τομέα της έρευνας και εξέλιξης, διερεύνησαν χθες τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ερευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σε κοινή συνεδρία των δυο Επιτροπών της κυπριακής Βουλής και των μελών της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, οι Ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν για την πρόοδο της Κύπρου στον τομέα της εναρμόνισης και εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

    ΗΕ - Αποναρκοθέτηση - Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ ----------------------------------------- Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι βρίσκεται στην Κύπρο εμπειρογνώμονας του διεθνούς οργανισμού για την απομάκρυνση των ναρκών κατά προσωπικού, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε θέματα αποναρκοθέτησης.

    Ο Βρετανός Μάικλ Ρέιν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ως τεχνικός σύμβουλος της αποστολής των ΗΕ.

    Χριστόφιας - Επιτροπή Ευρωκοινοβουλίου - Ρότε --------------------------------------------- Οσο κοντεύει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η Ενωση θα αυξάνει την πίεση της προς την Τουρκία για να υποβοηθήσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ Μέχτιλντ Ρότε, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι είναι αδύνατο η Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της στην Ενωση, με άλυτο το Κυπριακό, δείχνουν την αύξηση της πίεσης προς την Αγκυρα.

    Η κ. Ρότε, υπό την ιδιότητά της ως μέλους αντιπροσωπείας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντήθηκε χθες με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη θέση της ε/κ πλευράς για ετοιμότητα έναρξης διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, όποτε το ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη βάση του σχεδίου του.

    ''Είναι σαφές ότι η Ενωση πρέπει να ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι η λύση του Κυπριακού, ο τερματισμός της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού, είναι μια προϋπόθεση για την Τουρκία να πάρει το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις'', είπε η κ. Ρότε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ - Ισλαμική ------------------------------------------ Δεν πρόκειται να εγερθεί θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους της Κύπρου αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που της έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι το 1999, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της με την ΕΕ.

    Πρόσθεσε πως ''εάν μόνο η Κύπρος ασκούσε βέτο, αυτό θα ήταν μια διπλωματική και πολιτική αποτυχία, γιατί τότε δεν θα πείθαμε για το δίκαιο της υπόθεσης μας και για την ειλικρίνεια της πολιτικής μας βούλησης να λύσουμε το Κυπριακό''.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλιο - Σχέδιο Ανάν ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε χθες ότι πρωταρχικό στοιχείο στην πολιτική της ελληνοκυπριακής κοινότητας πρέπει να είναι η έκφραση της ετοιμότητας και της πολιτικής βούλησης για λύση πριν από το Μάιο του 2004 στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε συνέντευξη Τύπου για τις προχθεσινές αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου των ΕΔΗ, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η προοπτική της πλήρους συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί μια πρωτόγνωρη δυναμική με καθοριστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι ''σημαντική επίδραση θα έχουν στις περαιτέρω εξελίξεις και τα αποτελέσματα των εκλογών στα κατεχόμενα''.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Γάζα - Καταδίκη επίθεσης ---------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας η οποία προκάλεσε το θάνατο Αμερικανών πολιτών.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ''η κυπριακή κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους και διαβιβάζουν τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και στην αμερικανική κυβέρνηση''.

    Κύπρος - Κίνα - Εκτόξευση διαστημοπλοίου ---------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανακοίνωσή του συγχαίρει θερμά την κυβέρνηση και το λαό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για την επιτυχή εκτόξευση και την ασφαλή επιστροφή του πρώτου της επανδρωμένου διαστημοπλοίου.

    ''Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη σημαντική τεχνολογική πρόοδο της Κίνας και αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για το κινεζικό έθνος και μια θετική συμβολή στην ανθρωπότητα'', αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ντενκτάς - Τουρκία - Κύπρος - Τούρκοι Στρατιώτες ------------------------------------------------ O T/K ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν βλέπει οποιαδήποτε πιθανότητα η Τουρκία να αποσύρει στρατιώτες της από την Κύπρο, υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες περί απόσυρσης από την Τουρκία 5 - 6 χιλιάδων στρατιωτών της από την Κύπρο, ο κ. Ντενκτάς είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ότι η απόφαση κατά πόσο η Τουρκία θα στείλει ή θα αποσύρει στρατιώτες ανήκει στην Αγκυρα.

    Χρηματιστήριο - Ογδοη κατά σειρά πτώση ---------------------------------------- Χωρίς δυνάμεις να αναστρέψει την αρνητική πορεία των τελευταίων ημερών παρουσιάστηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει αρνητικά για όγδοη κατά σειρά συνάντηση. Η αγορά κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,35%, κλείνοντας στις 87,31 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 489 χιλιάδες λίρες, με τη Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει σχεδόν το 1/3 της συνολικής συναλλακτικής δραστηριότητας, αξίας 145 χιλιάδων λιρών.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 1,21% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 347,7 μονάδες.

    Εβελίνα Γεωργιάδου - Διευθύντρια ΚΟΕ

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Δημοσκοπήσεις - "Εκλογές"

    Η τ/κ εφημερίδα ''Γενί Ντουζέν'' δημοσιεύει αποτελέσματα δημοσκόπησης για την πρόθεση "ψήφου" στις λεγόμενες εκλογές η οποία διενεργήθηκε από εταιρεία της Αγκυρας που πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου με δείγμα 1.480 ατόμων.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνα, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) παραμένει πρώτο κόμμα με ποσοστό 28,2% και ακολουθούν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας με ποσοστό 21,6% , το Ειρήνης και Δημοκρατίας με 14,7%, το Λύσης και ΕΕ με 8,6%, το Δημοκρατικό με 7,4% και το Δικαιοσύνης και Ειρήνης με ποσοστό 3,2%.

    Η εθνικιστική ''Βολκάν'' δημοσιεύει αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου συγκεντρώνει ποσοστά 34%, το ΡΤΚ του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ 21% και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς 17%.

    Μια άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε ''πανεπιστήμιο'' των κατεχομένων με δείγμα 1.860 ατόμων, φέρει το Κόμμα Εθνικής Ενότητας να προηγείται των υπολοίπων και να συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% με δεύτερο το ΡΤΚ 20,2% και τρίτο το Δημοκρατικό 15,6%.

    Τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, δεν εξασφαλίζουν το ''εκλογικό μέτρο''.

    Αλλη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας στα κατεχόμενα και έγινε για λογαριασμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας φέρνει το κόμμα αυτό πρώτο με ποσοστό 33,3%, δεύτερο το ΡΤΚ 18,6% και τρίτο το Δημοκρατικό με 12,8%.

    Η ''Βολκάν'', η οποία και δημοσιεύει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, γράφει ότι τα κόμματα Λύσης και ΕΕ του Αλί Ερέλ και Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακκιντζί ίσως να μην συμμετάσχουν στις ''εκλογές'' λόγω του ότι δεν εξασφαλίζουν το ''εκλογικό μέτρο''.

    Κατά την εφημερίδα, οι ηγεσίες των δυο κομμάτων θα προφασιστούν νοθεία των ''εκλογών'' με την παραχώρηση ''ιθαγένειας'' σε έποικους.

    Δημοσκόπηση έκανε και ο αρθρογράφος της ''Κίπρις'' Χασάν Χάστουρερ ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί από 50 έποικους που πρόσφατα πήραν την ''ιθαγένεια'' το πώς λέγεται το "κράτος" του οποίου είναι πλέον πολίτες.

    Μόνο τέσσερις εξ αυτών απάντησαν ότι πρόκειται για την ούτω καλούμενη ''ΤΔΒΚ''.

    Οι 11 απάντησαν ''Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου της Τουρκίας'', οι πέντε ''Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου'', οι 15 ''Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου'', οι έξι ''Κυπριακή Δημοκρατία'', οι έξι ''Τουρκική Δημοκρατία'' ενώ τρεις έποικοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ποιας "χώρας" υπηκοότητα πήραν.

    Η ''Κίπρις'' στο κύριο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο ''Το αδιέξοδο με τους ψηφοφόρους'' αναφέρεται στον αριθμό των ''ψηφοφόρων'' που είναι εγγεγραμμένοι στους ''εκλογικούς καταλόγους''.

    Γράφει ότι ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 137.500 στις 15 Οκτωβρίου έφθασε στις 140.832 και διαδίδεται ότι θα φθάσει τις 145.000 καθ' ότι στους ''καταλόγους'' θα εγγραφούν και αυτοί στους οποίους παραχωρήθηκε η ''ιθαγένεια'' από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, η εφημερίδα σχολιάζοντας την ''άγνοια για τον αριθμό των ψηφοφόρων'' του λεγόμενου ''υπουργού εσωτερικών'' Μεχμέτ Αλμπαϊράκ αναφέρει ότι αυτά είναι ''ρεζιλίκια'' και θα γραφτούν στην ιστορία του ψευδοκράτους ως μια μαύρη σελίδα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Αμμάν

    [08] (Κ) Βρυξέλλες - Ερντογάν - Φερχόιγκεν

    Στόχος της Τουρκίας δεν είναι να καταστεί το Κυπριακό ένα άλυτο πρόβλημα, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από συνάντηση με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις οι οποίες επικεντρώθηκαν στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας είναι για λύση του Κυπριακού και αυτό το επαναλαμβάνει η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία.

    [09] (Κ) Αντιπρόσωπος Κομισιόν στην Αγκυρα - Κυπριακό - Τουρκία

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Συνάντηση ΟΑΣΕ

    [11] (K) Υπουργός Εργασίας - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Επίσημη επίσκεψη

    [13] (K) Βρυξέλλες - Ερντογάν - Φερχόιγκεν (2)

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε μεγάλη εκτίμηση για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η Κύπρος δεν θα θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, μιλούσε στους δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, από την πλευρά του, ανέφερε πως οι προσπάθειες της Τουρκίας στοχεύουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και ότι ''ο στόχος μας δεν είναι η δημιουργία μιας κατάστασης μη λύσης στην Κύπρο''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί άσοφη ενέργεια να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όταν η Κύπρος γίνει μέλος της ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο, εφόσον παραμένει άλυτο το Κυπριακό, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ''εκτιμώ πολύ αυτό που είπε ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί είναι ένα είδος υποχρέωσης και έγινε ξεκάθαρο στην Κοπεγχάγη ότι τα νέα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν την ενταξιακή διαδικασία των υπολοίπων υποψηφίων χωρών. Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα''.

    [14] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Σύνταγμα

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι, έπειτα από την εναρκτήρια συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Ρώμη στις 4 Οκτωβρίου, η Διάσκεψη ευρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.

    Οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την προσέγγιση και το χρονοδιάγραμμα που προτάθηκαν από την Προεδρία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τους υπουργούς να συνεχίσουν δραστήρια τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπέβαλε η Προεδρία.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Εξωτερικά σύνορα

    [16] (Κ) Σύνοδος Κορυφής - Οικονομία -Πρόεδρος Δημοκρατίας

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ιταλικής Προεδρίας για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ. Η Κύπρος, όπως είπε, θεωρεί πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την επίτευξη των στόχων που περιέχονται στη στρατηγική της Λισαβόνας για την προώθηση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

    [17] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό

    Δεν περιμένει εξελίξεις στο Κυπριακό πριν από τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά θεωρεί ότι η περιόδος μετά μπορεί να αξιοποιηθεί.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού πως μπορούν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν δεν θα πρέπει να θεωρηθούν «ένα νέο άνοιγμα ή καμιά ριζική αλλαγή πολιτικής''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αναφερόμενος στη χθεσινή του δήλωση ότι η Κύπρος δεν θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρινισε: ''Νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως μια ευρωπαϊκή χώρα και θα ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και της ΕΕ και η ΕΕ αποφασίσει να τη δεχθεί, δεν θα έρθει η Κύπρος μόνη της εναντίον των 24 να ασκήσει βέτο, παρόλο που θεωρητικά έχει αυτό το δικαίωμα.''

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «ο κ. Ερντογάν έχει πει ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει και καλά και κακά.''

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς λέει πως το σχέδιο Ανάν δεν προσφέρεται ως βάση για συζήτηση και δεν το αποδέχεται, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ''ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο κ. Ντενκτάς δικαιούται να έχει όποιες απόψεις θέλει».

    «Να υπενθυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν έχει κάνει δηλώσεις που λεκτικά, τουλάχιστον, φαίνονται να είναι πιο ήπιες από τις θέσεις του κ. Ντενκτάς, οι οποίες όμως πολύ σύντομα είτε αποσύρονται είτε ακολουθούνται από άλλες αντιφατικές δηλώσεις, και εν πάση περίπτωση, σε άλλες δηλώσεις σε επίσημους επισκέπτες στην Αγκυρα, δείχνει ότι είναι προσηλωμένος στη βασική θέση του κ. Ντενκτάς για ίδρυση στην Κύπρο δύο χωριστών κρατών, με χωριστή κυριαρχία».

    Σε ερώτηση εάν αναμένει ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να αλλάξει το διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «μιλούμε εικονικά. Η ψηφοφορία στα κατεχόμενα αφορά το λεγόμενο κοινοβούλιο. Επομένως, αν υπάρξει άλλο αποτέλεσμα των εκλογών, χρειάζεται παρέμβαση της Αγκυρας για να καθοριστεί η διαδικαστική τους πορεία. Αν θα αλλάξει τον κ. Ντενκτάς ή θα του επιβάλουν άλλη γραμμή διαπραγμάτευσης, δεν μπορώ να ξέρω».

    [19] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Διευρωπαϊκά δίκτυα

    Κατ' αρχήν συμφωνία για την προώθηση της υλοποίησης των διευρωπαϊκών δικτύων, δηλαδή των μεγάλων έργων υποδομής στις μεταφορές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, επιτεύχθηκε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των 25 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης στην Κοινότητα καθώς και στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και θα προσδώσουν μεγάλη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Αποτελέσματα

    Πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική, χαρακτήρισε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι επικεντρώθηκε σε σημαντικά θέματα όπως η Διακυβερνητική Διάσκεψη, η νέα πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, η οικονομική ανάκαμψη ενώ υπήρξε και ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενέργειας, των συγκοινωνιών και των επικοινωνιών.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 86 μονάδων

    Στο επίπεδο των 86 μονάδων υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρουσιάζοντας για ένατη κατά σειρά συνάντηση πτωτική πορεία. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 86,79 μονάδες, καταγράφοντας νέες απώλειες σε ποσοστό 0,6%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις και ανήλθε στις 632 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,3% του ημερήσιου τζίρου.

    [22] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,79  (-0,60)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    632.759
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    440.418    344,79  (-0,84)
    FTSE Med 100 **                             5.592,52  (-0,45)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    355.933     98,35  (-1,23)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     13.403     75,08  ( 0,13)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      9.658     16,65  (-0,60)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     33.478     58,98  ( 0,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.890     77,69  ( 0,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     24.502     21,59  (-0,96)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     44.955     75,06  (-0,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £     30.061      3,64  (-1,09)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.838     12,68  (-0,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,18  ( 2,53)
    Ξενοδοχεία                    £      9.960     43,29  ( 0,82)
    Αλλες Εταιρείες               £     66.496     80,17  (-0,27)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [23] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Γιώργος Παπανδρέου - Συνάντηση

    O Yπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρομάνο Πρόντι

    Την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση στο Kυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Πρόντι είπε ακόμα ότι χρειάζεται καλή θέληση από όλες τις πλευρές για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι ευτυχής από την εργασία που έχει επιτελιστεί στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο πως ''θα ήμασταν πιο ευτυχείς αν λυνόταν το Kυπριακό''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για έναρξη συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, σε περίπτωση που ο Γενικός Γραμματέας καλέσει τις δύο πλευρέ σε διαπραγματεύσεις.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρομάνο Πρόντι - Συνάντηση -Δηλώσεις

    Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει κάθε βοήθεια και οικονομική στήριξη σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στα γραφεία της Επιτροπής.

    [26] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Κατεχόμενα

    Οι ΗΠΑ θεωρούν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα ''σχεδόν δημοψήφισμα'' επί του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ''οι εκλογές'' να διεξαχθούν με πλήρη ελευθερία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 17 October 2003 - 17:49:28 UTC