Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Γιώργος Χριστοφίδης - Γενική Σύνοδος ΟΥΝΕΣΚΟ - Επαφές
  • [05] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Διημερίδα για Παγκόσμια Εκπαίδευση
  • [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βουδαπέστη - Επίσημη Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΕΕ- Τουρκία
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες οριακές απώλειες
  • [11] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Κοινοτικός Προϋπολογισμός
  • [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Μάρκος Κυπριανού
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη - Λουξεμβούργο
  • [14] (Κ) Ευρωβουλή - ''Αφρίκα''

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κωλυσιεργία της Τουρκίας στο να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για καταβολή αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου και η συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών βαρέων φορτηγών οχημάτων είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι επαφές του Ολλανδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο, οι πληροφορίες για ομαδικούς τάφους Ε/Κ στην περιοχή Κερύνειας, τα σχέδια για ανέγερση μνημείου των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, η συνάντηση που είχε χθες ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και η αναστολή της απεργίας στο καταφύγιο ζώων, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εμπλοκή και της ΕΕ στην υπόθεση Τιτίνας'' ότι το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να αποδεχθεί χωρίς όρους την απόφαση του ΕΔΑΔ για την καταβολή αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου λαμβάνει ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη νέα προθεσμία μιας εβδομάδας που έδωσε στην Τουρκία. Μετά τη χθεσινή τροπή της υπόθεσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προβεί σε διαβήματα προς την Αγκυρα, επισημαίνοντας την ανάγκη συμμόρφωσης της τουρκικής κυβέρνησης με την απόφαση του ΕΔΑΔ. Αλλη είδηση είναι η διερεύνηση από την κυβέρνηση πληροφοριών για ύπαρξη στην περιοχή Κερύνειας δύο ομαδικών τάφων Ε/Κ οι οποίοι χάθηκαν το καλοκαίρι του 1974.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Αφορισμοί Χριστόφια κατά απεργών'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τους απεργούς οδηγούς βαρέων φορτηγών οχημάτων, ''τους επιτέθηκε με δριμύτητα'', αναφέροντας -σύμφωνα με την εφημερίδα- ότι ''αυτό που γίνεται δεν είναι συνδικαλισμός και ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο διεκδικούν οι απεργοί τα δικαιώματά τους, από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει να είναι έτοιμη για ουσιαστικό διάλογο και λύσεις''. Αλλού γράφει ότι ο κ. Περδίκης είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις διαφορές που φαίνεται να έχουν προκύψει ανάμεσα στις θέσεις των Οικολόγων και της κυβέρνησης και κυρίως με αυτές του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων. Οπως δήλωσε ο κ. Περδίκης, αναμένονται ενέργειες του Προέδρου Παπαδόπουλου για γεφύρωση του χάσματος.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα Τιτίναξαν στον αέρα'' ότι σε τροχιά σύγκρουσης βρίσκονται πλέον Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τους εκβιαστικούς όρους που έθεσε η Αγκυρα για καταβολή των αποζημιώσεων προς την Τιτίνα Λοϊζίδου. Η συνεδρία της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών κατέληξε χθες σε αδιέξοδο και σήμερα συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι ''15'' της ομάδας του Cosee για να διαμορφώσουν το κείμενο διαβήματος, στο οποίο θα προβεί η Τρόικα της ΕΕ προς την Τουρκία. Αλλού αναφέρει πως ο Νότης Σφακιανάκης "υπό άκρα μυστικότητα" επικοινώνησε πριν από λίγο καιρό μέσω τρίτων προσώπων με τις οικογένειες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού ενημερώνοντας τες πως θα διέθετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να δημιουργηθεί ένα μνημείο στο Παραλίμνι για τα δύο παλικάρια.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ταφόπλακα στην οικονομία'' γράφει ότι "ταφόπλακα" στην κυπριακή οικονομία βάζουν οι συνεχιζόμενες για έβδομη μέρα απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών βαρέων οχημάτων κατηγορίας "Α". Οι εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό απειλούνται με πλήρη παράλυση, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος κατακόρυφης αύξησης της τιμής διάφορων προϊόντων σε περίπτωση παράτασης της απεργίας. Περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια παραμένουν εγκλωβισμένα στο λιμάνι Λεμεσού. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας και των ΗΠΑ έχει εκ των πραγμάτων και αντίκτυπο στο Κυπριακό, το οποίο, πλέον, κινείται και εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βραχυκύκλωμα στην οικονομία'' ότι οι ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων αποφάσισαν συνέχιση των απεργιακών μέτρων, παρά την προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Οι ελπίδες, ωστόσο, στρέφονται τώρα προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι απεργοί αποστέλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'', υπόμνημα προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, από τον οποίο ζητούν προσωπικές δεσμεύσεις όσον αφορά τη θετική εξέταση των αιτημάτων τους. Αλλού αναφέρει πως δύο ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, η κυπριακή Helios και η ελλαδική Aegean, φέρονται ήδη καθόλα έτοιμες να αρχίσουν την εκτέλεση δρομολογημένων πτήσεων Αθήνα Λάρνακα και αντιστρόφως, το ταχύτερο δυνατό.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Παράπλευρες συνέπειες'' γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας εξέφρασε λύπη για την απόφαση των επαγγελματιών οδηγών βαρέων οχημάτων να συνεχίσουν επ' αόριστον την απεργία τους παρόλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για αναστολή των μέτρων που πλήττουν σοβαρά την οικονομία του τόπου. Αλλού γράφει ότι κατανόηση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επέδειξε κατά τις επαφές του στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ενώ στις συνομιλίες που θα έχει στην Αγκυρα θα τονίσει την ανάγκη επίλυσής του.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Αναστέλλεται η απεργία στα καταφύγια ζώων'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο ''Παφιακός'' και ο "Σύνδεσμος για την Ευημερία των Ζώων" συμφώνησαν χθες να αναστείλουν την απεργία στην οποία είχαν κατέλθει κλείνοντας το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στην Πάφο, ύστερα από υποσχέσεις που τους εδόθησαν από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου για ενίσχυση του ταμείου τους και των οικονομικών τους πόρων. Αλλη είδηση είναι ότι το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το Φεβρουάριο του 2005, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, όπου διατυπώθηκαν ανησυχίες από βουλευτές για την αυξημένη κίνηση οχημάτων και για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα υπάρξει στην περιοχή γύρω από το Νοσοκομείο.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    Συνολικά 7.839 Τ/Κ και Ε/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΔΑΔ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου ------------------------------------ Ορους στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε χθες η Τουρκία ενώπιον της μαραθώνιας συνεδρίας της Εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίας της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσιάστηκε έτοιμη να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, απαιτώντας ωστόσο δέσμευση ότι η Επιτροπή δεν θα επανεξετάσει την εφαρμογή της απόφασης που αφορά την απρόσκοπτη πρόσβαση και την ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου μέχρι το 2005.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλε η Τουρκία είναι ότι θα είναι δύσκολο να πείσει την κοινή γνώμη για την ανάγκη εφαρμογής του συγκεκριμένου σκέλους της απόφασης για απόλαυση της περιουσίας.

    Η Επιτροπή αποφάσισε αναβολή για μια βδομάδα της συζήτησης για εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Λοϊζίδου.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προβεί σε διαβήματα προς την Αγκυρα επισημαίνοντας την ανάγκη συμμόρφωσης με την απόφαση του ΕΔΑΔ.

    Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία ------------------------------------------- Η Τουρκία αρνήθηκε και πάλιν να πληρώσει, δήλωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην μαραθώνια συνεδρίαση της εξ υπουργών επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρυσοστομίδης, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, η συνεδρία αναβλήθηκε μετά από παρέμβαση των χωρών μελών της ΕΕ, για να σταλεί προειδοποίηση για συμμόρφωση προς την Τουρκία, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε καταδικαστικό ψήφισμα μαζί με την Ελλάδα το οποίο θα συμφωνηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ''πόσο δίκαιο είχε η δική μας πλευρά, ιδίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Τουρκίας».

    Οι χώρες της ΕΕ, επεσήμανε, «θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι για μια ακόμη φορά η Τουρκία αποδεικνύεται ότι δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε τις αποφάσεις του κατ' εξοχήν Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκείνου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου το οποίο εκπροσωπεί και εκδικάζει υποθέσεις στη βάση της δημόσιας τάξης της Ευρώπης που είναι η Σύμβαση προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Δημητριάδης - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου ------------------------------------------- Είναι λυπηρό ότι δεν τελεσφόρησε ο εξαναγκασμός της Τουρκίας σε συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για καταβολή αποζημιώσεων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες βράδυ στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Ωστόσο, είπε, η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνεπώς τη συμμόρφωση της Αγκυρας με την εν λόγω απόφαση.

    «Η παρέμβαση της ΕΕ δίνει ελπίδες ότι θα υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας», είπε ο κ. Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας ότι τον ερχόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει την έκθεση της αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην οποία θα γίνεται αναφορά στην πορεία της Τουρκίας για συμμόρφωση και εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ένα από τα οποία είναι και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου είναι υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επομένως πρέπει να το λάβει υπόψη η Τουρκία», επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης.

    Η απόφαση του Ιουνίου 1998 ζητά από την Τουρκία να καταβάλει ποσό 900.000 δολαρίων περίπου και τους τόκους για στέρηση της απόλαυσης της περιουσίας της.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός ---------------------------------------------- Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού θα θέσει κατά τις επαφές του στην Αγκυρα ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και υπογράμμισε πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας μετά τις επίσημες συνομιλίες με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, είπε ότι είχε μια χρήσιμη συνομιλία και ανταλλαγή απόψεων με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας τόσο για τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας όσο και για τη λύση του Κυπριακού.

    Σε ερώτηση για το βαθμό που η απουσία λύσης στο Κυπριακό θα επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός αφού σημείωσε πως δεν πρέπει να προκαταλαμβάνονται οι εξελίξεις, είπε πως ''όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να είναι έτοιμα να βρουν λύση στο Κυπριακό.''

    ''Είναι απαραίτητο να εξευρεθεί μια λύση και μπορεί να εξευρεθεί. Κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο αυτό'', ανέφερε, προσθέτοντας πως θα διεξαχθούν ''εκλογές'' στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Η Τουρκία, σημείωσε, διαδραματίζει ένα ρόλο όπως και όλα τα μέρη.

    ''Οταν κάποιος αναφέρεται στην Τουρκία, πρέπει να είναι σαφής, το θέμα αφορά την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης,'' τόνισε.

    Σε άλλη ερώτηση εάν αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Αγκυρα, κατά τις εκεί επαφές του, ο κ. Μπαλκενέντε απάντησε ''όταν βρίσκεσαι εδώ καλό είναι να ανταλλάσσεις απόψεις και να συζητάς την κατάσταση και φυσικά όταν είσαι στην Τουρκία συζητάς επίσης την κατάσταση στην Κύπρο, αυτό είναι ξεκάθαρο.''

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός είπε πως ''ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση προσβλέπει στην επίλυση του προβλήματος'' και υπενθύμισε την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη.

    ''Είναι πολύ σημαντικό όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και στις δύο πλευρές στο νησί να προσπαθήσουν να βρουν λύση πριν από την 1 Μαϊου (2004) και αυτό αφορά και την Τουρκία,'' είπε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι τουρκικές αρχές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως όλοι οι άλλοι (ΗΕ, ΕΕ).

    ''Ολα τα μέρη θα πρέπει να είναι έτοιμα να βρουν λύση και όταν θα μεταβώ στην Τουρκία θα συζητήσω αυτό το θέμα γιατί είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Κύπρου,'' είπε ο κ. Μπαλκενέντε.

    Σε ερώτηση για τη δυνατότητα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και ανέφερε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεσή της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Εξέφρασε την ευαρέσκειά του που βρίσκεται στο νησί και είπε πως η εδώ επίσκεψή του σχετίζεται με την προεδρία της Χάγης το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Ολλανδού Πρωθυπουργού, κάτι που, όπως είπε, λέγει κάτι για τις καλές διμερείς σχέσεις.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Συνάντηση ------------------------------------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε έδειξε κατανόηση για τις θέσεις της ε/κ πλευράς όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον κ. Μπαλκενέντε στη Βουλή.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Ολλανδία, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2004, ενδιαφέρεται αν θα υπάρξει λύση ή σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό πριν την 1η Μαϊου 2004, ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος θα καταστεί πλήρες κράτος μέλος της Ενωσης.

    Ο κ. Χριστόφιας ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους κατά πόσον οι απόψεις του Ολλανδού Πρωθυπουργού ταυτίζονται με τις δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να προλάβει λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004 και να μην ελπίζει σε συναλλαγή της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να αποσπάσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Εχω αντιληφθεί μεγάλη κατανόηση από πλευράς του κ. Μπαλκενέντε, αλλά από εκεί και πέρα το να πω ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του κ. Φερχόιγκεν θα ήταν από δικής μου πλευράς λανθασμένο και εξεζητημένο'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη πως η ε/κ πλευρά χρειάζεται πολλή δουλειά για την ευόδωση των προσπαθειών της, λέγοντας πως ''ναι μεν το δίκαιο είναι με το μέρος του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά μέσα στον κόσμο που ζούμε πρέπει να το διεκδικούμε καθημερινά, διότι από μόνο του το δίκαιο δεν εφαρμόζεται''.

    Στη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας εξήγησε τις θέσεις της ε/κ πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα και διαβεβαίωσε τον Ολλανδό Πρωθυπουργό ότι η ε/κ πλευρά είναι πρόθυμη για λύση στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004 και στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Οι Ολλανδοί ενδιαφέρονται για το εάν θα υπάρξει λύση ή σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό πριν την 1η Μαϊου 2004, γιατί το δεύτερο εξάμηνο του 2004 προεδρεύουν της ΕΕ. Ενδιαφέρονται κατά πόσον θα κληρονομήσουν και αυτοί λυμένο, ή μη λυμένο το Κυπριακό'', είπε ο κ. Χριστόφιας και συνέχισε λέγοντας πως ''δεν τους εγκαρδίωσα σε αυτό το ζήτημα''.

    Πρόσθεσε πως όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να ''παίξει το χαρτί Κύπρος'' σε σχέση με τη δική της πορεία προς την ΕΕ πριν από το Δεκέμβριο του 2004, όταν δηλαδή θα καθοριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για δύο σχολές στην Τουρκία, η μία που επιθυμεί πρόοδο και λύση στο Κυπριακό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, και η άλλη σχολή, ''στην οποία συγκαταλέγεται και ο κ. Ντενκτάς'', η οποία συνδέει τη λύση με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Εχω βρει ανταπόκριση από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό στην (πολιτική) ανάλυση που του έκανα'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως κατά τη συνάντηση ζήτησε από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό την άσκηση πιέσεων πάνω στην Τουρκία ώστε να μην γίνει απόλυτη σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έλαβε ''υπόσχεση'' από τον κ. Μπαλκενέντε στο θέμα αυτό, αλλά ''μια συγκατάβαση''.

    ''Δεν θα πω ότι έχω πάρει υπόσχεση. Εχω αντιληφθεί μια συγκατάβαση'', σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον από τη συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό διαφάνηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα η Τουρκία να πάρει ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με άλυτο το Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''κανένας δεν επιθυμεί να συνδεθεί απόλυτα η ένταξη της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού''.

    Πρόσθεσε πως από τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος με ξένους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των Ολλανδών, όλοι απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Κυπριακό --------------------------------------------------- ''Με ένα μειδίαμα και έκφραση απορίας'' δέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε τη προχθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι ''το σχέδιο Ανάν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πλαίσιο'' λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος είχε σήμερα πρόγευμα εργασίας με τον κ. Μπαλκενέντε.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της Συρίας στην Κύπρο Adnan Bernich, o κ. Αναστασιάδης είπε ότι με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό συζήτησαν σε ''θερμό κλίμα τα όσα σήμερα συμβαίνουν στην Κύπρο και τη σημασία που έχει η ολλανδική βοήθεια δοθείσης της επιρροής που έχει η Ολλανδία στην Τουρκία''.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι απόψεις που εξέφρασε έτυχαν θετικής αντιμετώπισης και κατανόησης από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό.

    Πρόσθεσε ότι κατά το πρόγευμα εργασίας έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και τις Ευρωεκλογές.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στη συνεργασία του κόμματός του με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Ολλανδού Πρωθυπουργού λόγω του ότι και οι δυο παρατάξεις ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    Ολλανδός Πρωθυπουργός - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------------------ Επίσκεψη στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ πραγματοποίησε χθες ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ο κ. Μπαλκενέντε περιόδευσε την ουδέτερη ζώνη με ελικόπτερο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ακολούθως ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και η συνοδεία του περπάτησαν στην ουδέτερη ζώνη και επισκέφθηκαν το σημείο ελέγχου στο Λήδρα Πάλας.

    Πρόεδρος Βουλής - Βαν ντερ Μιρ - ΕΕ - Πολίτες ------------------------------------------------ Τη δέσμευση της Βουλής των Αντιπροσώπων να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και των Κυπρίων πολιτών και να τους καταστήσει ενεργά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαβίβασε χθες ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ευρωπαίος διπλωμάτης παρέδωσε σήμερα στον κ. Χριστόφια έκδοση της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με τίτλο «Η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Παραδίδοντας το βιβλιαράκι ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε πως αυτό θα βοηθήσει τους Κύπριους πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα τα ευρωπαϊκά θέματα και να τους φέρει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον κ. Βαν ντερ Μιρ, σημειώνοντας ότι η Βουλή έχει δέσμευση να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και των όλων Κυπρίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, και να τους καταστήσει ενεργά μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πρόσθεσε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή και Τουρκοκύπριος συνεργάτης που θα συμμετέχει στην ετοιμασία σχετικών κειμένων για το διαδίκτυο.

    ΥΠΕΞ - Ψευδοκράτος - ΚΕ ΟΙΔ ------------------------------- Δεν ευσταθούν οι δηλώσεις και δημοσιεύματα περί δήθεν αποδοχής του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Ενωση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, τονίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ προέβη σε ενδελεχή διερεύνηση του θέματος της αίτησης του ψευδοκράτους για συμμετοχή στην Κοινοβουλευτική Ενωση του ΟΙΔ, που έλαβε χώρα πρόσφατα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

    Οπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, ο λεγόμενος ''πρόεδρος'' της ψευδοβουλής προσφώνησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Ενωσης στην Τζακάρτα, αλλά χαρακτηρίσθηκε από τον Πρόεδρο ως ''επισκέπτης'' χωρίς να του αναγνωρισθεί οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Τζακάρτα, η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα της αποδοχής της αίτησης της «τουρκοκυπριακής κοινότητας» και όχι της «ΤΔΒΚ» στην επόμενη συνεδρία της και υπενθύμισε τα άρθρα των αποφάσεων που σχετίζονται με το θέμα, τα οποία εκδόθηκαν σε προηγούμενες συνεδρίες Οργάνων της Ενωσης.

    Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο κείμενο της εισήγησης της 6ης συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής, που συγκλήθηκε στο Ραμπάτ στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2001, το οποίο ανέφερε ξεκάθαρα ότι ''το καθεστώς του παρατηρητή παραχωρήθηκε από τον ΟΙΔ προς τη μουσουλμανική τουρκική κοινότητα της βόρειας Κύπρου'' και όχι προς την «ΤΔΒΚ», η οποία, ως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, «δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο από την Τουρκία».

    Το ΥΠΕΞ σημειώνει τέλος ότι ενόψει της 10ης Συνόδου Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Μαλαισία μεταξύ 11-18 Οκτωβρίου 2003, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με ομολόγους τους κρατών μελών ΟΙΔ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών και οι διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν τις συστηματικές επαφές τους με τις κυβερνήσεις κρατών μελών ΟΙΔ.

    Ομήρου - Ευρωβουλή - συναντήσεις ----------------------------------- Εάν η Τουρκία δεν συνεργασθεί για λύση του Κυπριακού νωρίς το 2004, δεν πρόκειται να λάβει το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκο Συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2004, για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσαν χθες τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, κορυφαία στελέχη της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής.

    Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές υπογράμμισαν ακόμη στον κ. Ομήρου ότι θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα της Τουρκίας στις σχέσεις με την ΕΕ είναι το Κυπριακό.

    Ο κ. Ομήρου βρέθηκε στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο, προκειμένου να παραστεί σε εορταστική εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

    Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρξουν συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης με επίκεντρο στη θεμελίωση των αρχών της ειρήνης, της συνεργασίας, της ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην έδρα της Ευρωβουλής είχε κατ' ιδίαν συναντήθηκε με τον κ. Κρέσπο, τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου, Λουξεμβούργιο ευρωβουλευτή Ζακ Ποος, τον πρώην Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σημερινό εκπρόσωπο του Σώματος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, Γερμανό Κλάους Χένς, τον πρώην Πρωθυπουργό της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ.

    Συναντήθηκε επίσης με τη Συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, Γερμανίδα Μεχτίλντ Ρότε, και τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Χάνες Σβόμποντα.

    Στις συναντήσεις αντηλλάγησαν απόψεις και για την ένταξη, όπου το συμπέρασμα ήταν πως η Κύπρος είναι πανέτοιμη για τη δημιουργική συμμετοχή της στην ΕΕ. Για το Κυπριακό, εκτός από την προαναφερόμενη αναφορά στην Τουρκία, υπογραμμίσθηκε ότι επείγει η λύση του ,που πρέπει να είναι δίκαιη λειτουργική, βιώσιμη και ευρωπαϊκή υπό την έννοια ότι ιδιαίτερα μετά τις 16 Απριλίου και την υπογραφή της συνθήκης, η λύση πρέπει να είναι συμβατή με το κεκτημένο.

    Ο κ. Ομήρου συζήτησε επίσης λεπτομέρειες της συμμετοχής του Κινήματος Σοσιαλοδημοκρατών-ΕΔΕΚ στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ θα πάρει μέρος σ' αυτές τις εκλογές, όπως είπε, κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΚ του οποίου είναι τακτικό μέλος και με βάση το πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

    Σήμερα, ο κ. Ομήρου θα έχει πρόγευμα εργασίας με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη διάρκεια του οποίου εκτός από την ενημέρωση για το Κυπριακό, θα γίνει, όπως είπε, και ένας συντονισμός των ενεργειών και πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων στην Ευρωβουλή.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Λουξεμβούργο - Αθήνα ----------------------------------------------- Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας αναχωρεί σήμερα για το Λουξεμβούργο, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών για θέματα χερσαίων μεταφορών, εμπορικής ναυτιλίας και πολιτικής αεροπορίας.

    Ο κ. Καζαμίας μετά το πέρας της Συνόδου το προσεχές Σάββατο θα μεταβεί στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Δήμου Νίκαιας Ελλάδας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων αδελφοποίησης των Δήμων Νίκαιας (Πειραιά) και Κάτω Πολεμιδιών Κύπρου και θα μιλήσει σε επίσημη εκδήλωση με θέμα «43 Χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Παρόν και Μέλλον».

    Ο κ. Καζαμίας επιστρέφει στην Κύπρο την προσεχή Κυριακή.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Σόφια ---------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου αναχωρεί σήμερα για τη Σόφια όπου, μαζί με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα, θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 25η Διάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η Διάσκεψη που οργανώνεται στις 9 και 10 Οκτωβρίου θα ασχοληθεί με τη διεθνή συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την απάντηση της δικαιοσύνης στις τρομοκρατικές απειλές.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στο περιθώριο της Διάσκεψης θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας με τον οποίο θα συζητήσει το κείμενο συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που προγραμματίζεται να υπογραφτεί στο σύντομο μέλλον.

    Ο κ. Θεοδώρου επιστρέφει στην Κύπρο στις 11 Οκτωβρίου.

    Βαν ντερ Μιρ - ΕΣΚ - ''Αφρίκα'' ---------------------------------- Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ διαβεβαίωσε χθες την Ενωση Συντακτών Κύπρου ότι θα εξακολουθήσει να ενημερώνει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα''.

    Η διαβεβαίωση αυτή δόθηκε σε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΕΣΚ με τον κ. Βαν ντερ Μιρ κατά την οποία του επιδόθηκε ψήφισμα για την υπόθεση των εγκληματικών απειλών εναντίον του εκδότη και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΚ, δήλωσε ότι από πλευράς της ΕΕ γίνονται οι δέουσες παραστάσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος προβαίνει σε σχετικά διαβήματα και ενέργειες με επαφές τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

    Επίτροπος Διοίκησης - Διεθνές Συνέδριο ------------------------------------------ Με τη συμμετοχή 45 περίπου αντιπροσώπων από 26 χώρες της Ευρώπης πραγματοποιείται στις 9 - 10 Οκτωβρίου στη Λευκωσία Διεθνές Συνέδριο με τίτλο ''Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του θεσμού του Ομπουτσμαν στην Ευρώπη'' που διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως.

    Στόχος του Συνεδρίου είναι η ενεργητική επιστημονική συμβολή της Κύπρου στην εξέλιξη του θεσμού του Ομπουτσμαν σε διεθνές επίπεδο και η επιμόρφωση τόσο του προσωπικού του κυπριακού γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, όσο και των λειτουργών Ομπουτσμαν άλλων χωρών που θα συμμετάσχουν.

    Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών με δικαίωμα ψήφου του Διεθνούς Ινστιτούτου των Ομπουτσμαν - περιοχής Ευρώπης.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη η Επίτροπος Διοίκησης Ηλιάνα Νικολάου ανέφερε πως ''είναι τιμητικό για την Κύπρο να φιλοξενεί και το συνέδριο αλλά κυρίως την ετήσια συνέλευση''.

    ''Είναι ένα γεγονός που οπωσδήποτε συμβάλλει στην αναβάθμιση και του θεσμού του Ομπουτσμαν αλλά και της προβολής της Κύπρου στα δρώμενα στον ευρωπαϊκό χώρο και αυτό μας ενδιαφέρει εντελώς ιδιαίτερα'', ανέφερε η κ. Νικολάου.

    Εισηγητές στις τρεις θεματικές ενότητες του συνεδρίου θα είναι ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, τέως Συνήγορος του Πολίτη της Ελλάδας Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Επίτροπος Διοίκησης της Ολλανδίας Roel Fernhout και ο Επίτροπος Διοίκησης του Βελγίου Herman Wuyts.

    Οι θεματικές ενότητες που θα παρουσιάσουν αντίστοιχα είναι ''Ο ρόλος των Ομπουτσμεν στην εφαρμογή του Χάρτη της ΕΕ'', ''Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του θεσμού του Ομπουτσμαν: Ο ρόλος του Ομπουτσμαν στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων'', ''Η υποστήριξη και η ενδυνάμωση του θεσμού του Ομπουτσμαν - Μια πρακτική προσέγγιση''.

    Η κ. Νικολάου είπε πως τα τρία αυτά θέματα ''βρίσκονται στην καρδιά της αποστολής του θεσμού του Ομπουτσμαν και περιμένουμε ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει και θα βοηθήσουν σε αυτό που αποσκοπεί το συνέδριο, στο μοίρασμα εμπειριών, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για την προαγωγή του κοινού στόχου των Ομπουτσμαν''.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - ΗΠΑ ----------------- Επαφές με αξιωματούχους του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα έχει στις ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Ακης Κλεάνθους και ο Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς με στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κυπριακό Χρηματιστήριο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οι επαφές θα πραγματοποιηθούν με την ευκαιρία της πραγματοποίησης από τις 10 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (World Federation Stock Exchanges).

    Ο κ. Κλεάνθους, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο για Εξωτερικές Αγορές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ θα έχει συναντήσεις και με Προέδρους χρηματιστηρίων που θα βρίσκονται στις ΗΠΑ με την ευκαιρία της Συνέλευσης για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς συνεργασίας.

    Εξάλλου, ο κ. Κλεάνθους και οι Πρόεδροι των Χρηματιστηρίων Αθήνας και Τελ Αβίβ, οι οποίοι θα βρίσκονται επίσης στη Νέα Υόρκη για να παραστούν στη Συνέλευση, θα έχουν την πρώτη επίσημη επαφή τους με τους Προέδρους του ισπανικού και ιταλικού χρηματιστηρίου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας για εισαγωγή εταιρειών των δύο χρηματιστηρίων στο κοινό περιφερειακό δείκτη FTSE-MED 100.

    Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες ---------------------------------- Κάτω από το επίπεδο των 90 μονάδων και ελαφρώς αρνητικά έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τέσσερις ανοδικές χρηματιστηριακές συναντήσεις, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,4%, κλείνοντας στις 89,91 μονάδες. Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στις 982 χιλιάδες λίρες, οφείλεται τόσο στο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όσο και στη διακίνηση αρκετών μεγάλων πακέτων μετοχών.

    [04] (K) Γιώργος Χριστοφίδης - Γενική Σύνοδος ΟΥΝΕΣΚΟ - Επαφές

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Dominique de Villepin είχε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων, Ομίλων και Κέντρων ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Χριστοφίδης, στην παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Patrick Gallaud, στα πλαίσια της Γενικής Συνόδου της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι.

    [05] (Κ) Κύπρος - ΣτΕ - Διημερίδα για Παγκόσμια Εκπαίδευση

    Με στόχο να περάσουν προς την κυπριακή κοινωνία μέσω των εκπαιδευτικών έννοιες, όπως την παγκόσμια εκπαίδευση, το περιβάλλον, αλλά και οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τις παγκόσμιες συγκρούσεις, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ΟΕΛΜΕΚ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στη Λευκωσία Επιμορφωτική Διημερίδα με θέμα την ''Παγκόσμια Εκπαίδευση: Πτυχές και στρατηγικές προώθησης'' υπό την αιγίδα του Κέντρου Βορρά - Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παγκόσμια Εκπαίδευση.

    [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7058            1,7160
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0121            2,0241
    Λίρα Αγγλίας                     1,2103            1,2175
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,6517        222,4169
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9109          2,9341
    Δολάριο Καναδά                     2,6713          2,6926
    Κορώνα Δανίας                     12,6550         12,7562
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9670         14,0787
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3246         15,4471
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6377          2,6588
    

    [07] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βουδαπέστη - Επίσημη Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί αύριο το μεσημέρι για τη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης από τον Ούγγρο ομόλογό του Laszlo Kovacs.

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,33  (-0,65)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    485.048
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    206.055    359,48  (-0,53)
    FTSE Med 100 **                             5.496,12  (-2,33)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    153.881    102,46  (-0,66)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     39.321     76,52  (-0,18)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     20.794     17,12  ( 0,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     17.572     60,72  ( 0,03)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.654     80,22  (-0,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     70.840     22,47  (-1,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.311     75,36  (-1,09)
    Ετ. Πληροφορικής              £     34.710      3,78  (-2,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.573     13,14  ( 0,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        377     11,77  ( 6,04)
    Ξενοδοχεία                    £     24.996     43,36  (-1,32)
    Αλλες Εταιρείες               £     64.881     81,56  (-0,65)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΕΕ- Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική της ανάμιξη της ΕΕ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενόψει και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες οριακές απώλειες

    Διατήρησε το επίπεδο των 89 μονάδων η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνάντηση, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης άγγιξε ενδοσυνεδριακά το επίπεδο των 88 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε νέες οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,64%, κλείνοντας στις 89,33 μονάδες. Σημαντική συρρίκνωση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 485 χιλιάδες λίρες.

    [11] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Κοινοτικός Προϋπολογισμός

    Στις εργασίες της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των 25 κρατών μελών και εντασσόμενων χωρών, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2004.

    [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Μάρκος Κυπριανού

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών νησιώτικων χωρών στη διαμόρφωση του σχεδιασμού των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και έρευνας, που θα υλοποιηθούν με τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη - Λουξεμβούργο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει στις 15 Οκτωβρίου επίσημη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Jean-Claude Juncker.

    [14] (Κ) Ευρωβουλή - ''Αφρίκα''

    Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο έφερε σήμερα τις απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης ''Γκρίζοι Λύκοι'', η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 8 October 2003 - 17:49:13 UTC