Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Διακίνηση - Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Συνάντηση - Δείπνο

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, οι αμερικανικές παρεμβάσεις και οι πληροφορίες ότι θέτουν θέμα απόσυρσης της ΕΛΔΥΚ και η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Οι απειλές εναντίον της ζωής του εκδότη της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ και άλλων προοδευτικών Τ/Κ, η λήξη σήμερα της διορίας που εδόθη στην Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για καταβολή αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου, οι ισχυρισμοί του τ/κ θρησκευτικού οργανισμού ΕΒΚΑΦ ότι του ανήκει το Βαρώσι από το 1571 και η διεκδίκηση ''αποζημίωσης'' 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους Ελληνοκυπρίους, η Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και οι θέσεις της Κύπρου για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα υπόλοιπα θέματα της Διάσκεψης είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Δεν θα αποκαλύψει τις προθέσεις του'' ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα για να ενημερωθεί για τις διάφορες επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καθώς και με Αμερικανούς διπλωμάτες. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''προτίθεται να αφήσει στο σκότος'' τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ως προς τις ακριβείς επιδιώξεις της ε/κ πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν θέσει στον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, θέμα απόσυρσης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) από το νησί και ότι ''ανάλογη ιδέα έχει προωθηθεί και προς την τουρκική πλευρά''.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Μας παίρνουν το Βαρώσι'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι Τ/Κ ισχυρίζονται προκλητικά ότι το κατεχόμενο σήμερα Βαρώσι τούς ανήκει από το 1571 και ότι ο τουρκοκυπριακός θρησκευτικός οργανισμός ΕΒΚΑΦ σε επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ υποστηρίζει ότι 6.224 εκτάρια από την περιοχή αυτή βρίσκονται ''παράνομα'' στην ιδιοκτησία Ε/Κ ιδιωτών, της κυβέρνησης της Δημοκρατίας και της Εκκλησίας. Ο ΕΒΚΑΦ απειλεί ότι θα λάβει μέτρα διεκδικώντας ''αποζημιώσεις'' 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα για έκθεση του Γραφείου Προγραμματισμού που φέρεται να ανεβάζει τη δαπάνη για ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν στα 16,6 δισεκατομμύρια λίρες.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''S.O.S. καραούλι από την Εφορία'', γράφει πως σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες υπολογίζονται τα έσοδα εταιρειών, καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων που δεν φορολογούνται και ότι το κράτος, προκειμένου να πατάξει τη φοροδιαφυγή, θα εντείνει τους ελέγχους και θα φροντίσει ώστε να τιμωρούνται οι παραβάτες και ταυτόχρονα θα γίνει υποχρεωτική η χρήση ταμειακών μηχανών παντού. Αλλη είδηση είναι ότι λήγει σήμερα η διορία που εδόθη στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ για καταβολή στην Τιτίνα Λοϊζίδου της αποζημίωσης που επεδικάσθη για την αποστέρηση από τις κατοχικές δυνάμεις του δικαιώματος απόλαυσης της περιουσίας της.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Βόμβα στο σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι "μια έκθεση-σοκ" είχε στις αποσκευές του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στην οποία επισημαίνεται ότι θα ήταν λανθασμένη επιλογή η λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, επειδή εκτός των άλλων, διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργούνται οικονομικά και άλλα συνταγματικά προβλήματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ''σκληρό παζάρεμα'' μεταξύ εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων προμηνύεται κατά τους επόμενους μήνες, με αφορμή τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας στο τέλος του χρόνου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ανανέωσή τους.

    ''O Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ζητούν νέα δέσμευση'' γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί μονομερώς σε νέα δέσμευση επί του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές το θέμα ηγέρθη πρόσφατα στη Νέα Υόρκη από πλευράς του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι η Κύπρος θα πρέπει να έχει Επίτροπο στην Κομισιόν όπως κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

    [02] (Κ) Διακίνηση - Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 10.969 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    [03] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη

    Ξεκίνησε γύρω στις 10 το πρωί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.  

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Συνάντηση - Δείπνο

    Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε τον κ. Μπαλκενέντε στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί.

    Μετά τη σύντομη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 6 October 2003 - 19:49:09 UTC