Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΥΠΑΜ - Κυπριακή Ανεξαρτησία - Παρέλαση
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Βρυξέλλες - Πάτρα
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Βρυξέλλες - ΥΠΕΞ Κύπρου - Βελγίου
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου - Παπαντωνίου
  • [09] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση
  • [12] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις (2)
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [14] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σκανδαλίδης - Επίσκεψη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (2)
  • [16] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τίμης Ευθυμίου
  • [17] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΜΚΕ - Λουξεμβούργο - Ομιλία
  • [18] (Κ) Συνάντηση Παπανδρέου - Φερχόιγκεν
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΜΚΕ ΕΕ-Κυπρου

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Τη μοναξιά της κορυφής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄ κατηγορίας ανδρών απολαμβάνει από χθες η Ομόνοια, ύστερα από την πρώτη ήττα του Απόλλωνα στην 5η αγωνιστική του Πρωταθλήματος.
    
    Στα χθεσινά παιχνίδια ο Απόλλων ηττήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο με 1 – 0, η Ανόρθωση επικράτησε με 3 – 2 του Ονήσιλου στο στάδιο Παραλιμνίου, ενώ Διγενής Μόρφου και Εθνικός Αχνας εξήλθαν ισόπαλοι στο Μακάρειο στάδιο 1 – 1.
    
    Στα παιχνίδια που διεξήχθησαν το Σάββατο για την ίδια αγωνιστική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    ΑΕΚ – ΑΕΛ 2 – 2
    Παραλίμνι – Αναγέννηση Δερύνειας 0 – 0
    Πάφος – Δόξα Κατωκοπιάς  5 - 0
    Ομόνοια – Ολυμπιακός 2 – 1
    
    Βαθμολογία:
    ----------------
    
    Ομόνοια      15
    ΑΠΟΕΛ        13
    Απόλλων      12
    Ανόρθωση     10
    Ολυμπιακός    9
    Παραλίμνι     7
    ΑΕΛ           7
    Πάφος         6
    Ονήσιλος      6
    Εθνικός Αχνας 4
    ΑΕΚ           4
    Δόξα          3
    Διγενής       2
    

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή φραστική αντιπαράθεση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για την κυβερνητική πολιτική στο Κυπριακό, η επίσημη επίσκεψη που αρχίζει σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, η κινητικότητα η οποία παρατηρήθηκε χθες σε κατοχικό φυλάκιο στην Κάτω Δερύνεια, η υπόθεση του κοριού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία βαίνει προς εξιχνίαση και η έκδοση παράνομων αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επιτέλους έλεος κ. Χρυσοστομίδη'' γράφει ότι σε γλωσσολόγο ή σε φιλόλογο παρέπεμψε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αναφωνώντας ''επιτέλους έλεος'' για να δείξει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, "το μέγεθος της διαστρέβλωσης όσων δημόσια και επανειλημμένα το κόμμα διακήρυξε αναφορικά με το σχέδιο Ανάν". Αλλού γράφει ότι επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια είδηση αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε αναφορικά με την εκκλησιαστική γη και αποκαλύπτει ότι και άλλοι στον περίγυρο του Αρχιεπισκόπου "οικειοποιήθηκαν" εκκλησιαστική γη. Αλλού γράφει ότι δεκάδες ύποπτοι φάκελοι που παραλήφθηκαν από άνδρες του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου και ανώτερους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας ερευνώνται, προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της "απάτης" με την παράνομη χορήγηση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς στην Πάφο.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πειρατές κλέβουν την οικονομία'' γράφει ότι περισσότερα από πέντε εκατομμύρια λίρες ετησίως χάνει το κράτος από "παρανομίες" που γίνονται κατά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων καθώς και από αγοραπωλησίες κατά τις οποίες μεσολαβούν "πειρατές", δηλαδή μη δικαιούχοι αξιωματούχοι ενώ ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτικών Επιχειρηματιών Κύπρου εισηγείται την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να τεθεί φραγμός στην παρανομία και με αυστηρότητα να τιμωρούνται οι παραβάτες. Αλλού γράφει ότι σε έκθεση επιθεωρητών της ΕΕ χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες οι συνθήκες υγιεινής στα σφαγεία της Κύπρου και ανεπαρκείς οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Προκλητική αδιαφορία αστυνομικών'' γράφει ότι στον Κάθηκα και το Στρουμπί "δουλέμποροι ενοικιάζουν δούλους'' από τη Συρία, Σρι Λάνκα, Βουλγαρία, Ιράν και Πακιστάν με την ημέρα ενώ το ''σπίτι αποθήκη'' στο οποίο διαμένουν μερικοί από τους αλλοδαπούς βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αστυνομικό σταθμό Στρουμπίου. Αλλού γράφει ότι ενώ οι πληροφορίες για άνοιγμα της περιφραγμένης από το 1974 πόλης των Βαρωσίων τοποθετούν μια τέτοια εξέλιξη για τα μέσα Οκτωβρίου, χθες το απόγευμα στο κατοχικό φυλάκιο της Κάτω Δερύνειας θεάθηκαν πέντε Τ/Κ στρατιωτικοί και πολιτικοί οι οποίοι κρατούσαν χάρτες και μελετούσαν την περιοχή.

    ''Ο Φιλελεύθρος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αλλαγές στα μέτρα της ζητά η Τουρκία'' γράφει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώνοντας Ευρωπαίους ομολόγους τους στην πρόσφατη συνάντηση ΗΠΑ - ΕΕ στις Βρυξέλες, ανέφεραν πως σε συζήτηση που είχαν με εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης οι τελευταίοι τους είχαν ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι ''ευαισθησίες'' της Αγκυρας σε μια σειρά ζητήματα που άπτονται των βασικών πτυχών του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι τραυματισμοί, συλλήψεις νεαρών κυρίως ατόμων και βέβαια αρκετές υλικές ζημιές ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των επεισοδίων που προκάλεσαν χθες βράδυ κάποιο θερμοκέφαλοι οι οποίοι βρέθηκαν στο Τσίρειο Στάδιο για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Απόλλωνα - ΑΠΟΕΛ.

    [03] (Κ) ΥΠΑΜ - Κυπριακή Ανεξαρτησία - Παρέλαση

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι την 1η Οκτωβρίου, 43η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζιωσήφ στο Στρόβολο στις 11 το πρωί.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας, Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή
    ---------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη στις 3.30 σήμερα το απόγευμα.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την οποία προσφώνησε.
    
    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς Οργανισμού Κόφι Ανάν, με Αμερικανούς και άλλους ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες καθώς και με πολλούς ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.
    
    Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Κύπρος
    --------------------------------
    Φθάνει στις 2:15 σήμερα το απόγευμα στην Κυπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου.
    
    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, τον κ. Παπαντωνίου θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Μαυρονικόλας.
    
    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο μεθαύριο στις 10:00 το πρωί, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια αύριο στις 5:30 το απόγευμα και στη συνέχεια συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας.
    
    Σήμερα το απόγευμα κ. Παπαντωνίου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των εγκλωβισμένων Καρπασιτών και αμέσως μετά θα μεταβεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων στις μάχες κατά των Τούρκων εισβολέων το καλοκαίρι του 1974.
    
    Από τη Μακεδονίτισσα θα πάει στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα καταθέσει στεφάνι και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας, όπου θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ. Το βράδυ ο κ. Μαυρονικόλας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.
    
    Ο κ. Παπαντωνίου θα συνεχίσει αύριο και μεθαύριο τις επαφές του στην Κύπρο και θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει μεθαύριο με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Στις 6:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Παπαντωνίου αναχωρεί από το αεροδρόμιο Λάρνακας για την Αθήνα.
    
    ΥΠΑΜ - Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου - Παπαντωνίου
    -------------------------------------------
    Η παρέλαση της Εθνικής Φρουράς για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας θα είναι ανάλογη των επιδιώξεων και σε αυτή θα δοθούν τα ανάλογα μηνύματα, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.
    
    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της χθεσινής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης του ΚΣ ΕΔΕΚ στην Πάφο, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε εξάλλου ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου αναμένεται αύριο στην Κύπρο για να παραστεί στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.
    
    ΥΠΑΜ - Αμμόχωστος
    -----------------
    Φήμες χωρίς ουσιαστική βάση χαρακτήρισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας τις πληροφορίες για άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.
    
    Σε δηλώσεις του χθες στην Πάφο, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως οι πληροφορίες αυτές είχαν δοθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο και πρόσθεσε πως ''εμείς λαμβάνουμε τα μέτρα μας''.
    
    Ο κ. Μαυρονικόλας διευκρίνισε ότι πέρα από τις πληροφορίες δεν υπήρξαν συγκεκριμένες ενδείξεις για ενδεχόμενο άνοιγμα των Βαρωσίων.
    
    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κλειστή περιοχή των Βαρωσίων είναι ναρκοθετημένη, ο ΥΠΑΜ είπε ότι υπάρχουν δυο ναρκοπέδια στην περιοχή.
    
    Οπως ανέφερε, το ένα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τεραστίων διαστάσεων. Αρα, πρόσθεσε, οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να έχουν ως πρώτιστο κριτήριο την προφύλαξη του πληθυσμού.
    
    Για το θέμα των ναρκών γενικότερα, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι πρέπει να προχωρήσει ακόμα και μονομερώς σε αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράθεσης γιατί με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, θα δοθεί ένα μήνυμα για την ανάγκη μείωσης των στρατευμάτων και την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις
    -------------------------
    Ενα κατηγορηματικό όχι θα είναι η απάντησή μας σε ένα πιθανό κάλεσμα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να πάνε και να κατοικήσουν στην Αμμόχωστο υπό τ/κ διοίκηση, γιατί δεν γίνεται να συμβουλεύσουμε του νόμιμους κατοίκους της να γίνουν νέοι εγκλωβισμένοι, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
    
    Σημείωσε παράλληλα ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση, με βάση τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των ΗΕ.
    
    Αναφερόμενος ο κ. Ομήρου στις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη είπε πως σίγουρα στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα υπάρξει και η αναγκαία ενημέρωση για τις επαφές αυτές, προσθέτοντας ότι πλέον έχει γίνει κατανοητό από όλους ότι χωρίς μια δραματική διαφοροποίηση της στάσης Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια πρόοδος.
    
    Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη χθες της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λάρνακας του ΚΣ ΕΔΕΚ και κληθείς να πει εάν είχε κάποια ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσον αφορά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται καθ' οδόν (προς την Κύπρο) και θα υπάρξει σίγουρα Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο θα υπάρξει η αναγκαία ενημέρωση».
    
    Είναι όμως προφανές, σημείωσε, «ότι γίνεται κατανοητό επιτέλους ότι χωρίς δραματική διαφοροποίηση της στάσης της τουρκικής πλευράς, δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό και δεν πρόκειται να ανοίξει ο δρόμος για σύντομη, δημοκρατική, βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση».
    
    Πρόσθεσε πως ''μετά τις 16 Απριλίου η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι εναρμονισμένη με ένα δίκτυο κανόνων δικαίου που ισχύουν στην ΕΕ, ως τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου».
    
    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες αναφορικά με μια πιθανή ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς του κ. Ντενκτάς για άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε πως «η Τουρκία έχει υποχρέωση, με βάση τα ψηφίσματα 541 και 550 του ΣΑ των ΗΕ, να επιστρέψει την Αμμόχωστο στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των ΗΕ, σαν ένα πρώτο βήμα και όχι σαν οριστική λύση του κυπριακού προβλήματος».
    
    Φαίνεται, όμως, όπως πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, «ότι ο κ. Ντενκτάς προσπαθεί και πάλι να ακολουθήσει την οδό των αθλίων τεχνασμάτων».
    
    Αν λοιπόν, η πρόθεση είναι η δήθεν επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τ/κ διοίκηση, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ «η απάντησή μας θα είναι ένα κατηγορηματικό όχι, διότι δεν συμβουλεύουμε ασφαλώς τους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να γίνουν νέοι εγκλωβισμένοι».
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
    ---------------------------------------------------
    Τη μοναξιά της κορυφής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄ κατηγορίας ανδρών απολαμβάνει από χθες η Ομόνοια, ύστερα από την πρώτη ήττα του Απόλλωνα στην 5η αγωνιστική του Πρωταθλήματος.
    
    Στα χθεσινά παιχνίδια ο Απόλλων ηττήθηκε από τον ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο στάδιο με 1 – 0, η Ανόρθωση επικράτησε με 3 – 2 του Ονήσιλου στο στάδιο Παραλιμνίου, ενώ Διγενής Μόρφου και Εθνικός Αχνας εξήλθαν ισόπαλοι στο Μακάρειο στάδιο 1 – 1.
    
    Στα παιχνίδια που διεξήχθησαν το Σάββατο για την ίδια αγωνιστική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    ΑΕΚ – ΑΕΛ 2 – 2
    Παραλίμνι – Αναγέννηση Δερύνειας 0 – 0
    Πάφος – Δόξα Κατωκοπιάς 5 - 0
    Ομόνοια – Ολυμπιακός 2 – 1
    
    Βαθμολογία:
    -------------
    Ομόνοια      15
    ΑΠΟΕΛ        13
    Απόλλων      12
    Ανόρθωση     10
    Ολυμπιακός    9
    Παραλίμνι     7
    ΑΕΛ           7
    Πάφος         6
    Ονήσιλος      6
    Εθνικός Αχνας 4
    ΑΕΚ           4
    Δόξα          3
    Διγενής       2
    

    [05] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Βρυξέλλες - Πάτρα

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, ο οποίος θα παραστεί στη Σύνοδο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 11.597 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    [07] (Κ) Βρυξέλλες - ΥΠΕΞ Κύπρου - Βελγίου

    Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στο σημερινό πρόγευμα εργασίας που είχαν στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Βέλγος ομόλογό του Λουί Μισέλ.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου - Παπαντωνίου

    Σκοπός της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου δεν είναι ούτε να προκληθεί ένταση, ούτε να γίνει επίδειξη δύναμης αλλά να τιμηθεί η ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου, ''είναι σημαντικό γεγονός και υποδηλώνει και τη συνεχιζόμενη σύσφιξη σχέσεων (Κύπρου - Ελλάδας) και στο επίπεδο της άμυνας''.

    [09] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Εφθασε σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και άλλους πολιτικούς ηγέτες και θα παραστεί εκ μέρους της Ελλάδας στην στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο υπογραμμίζει τη σημασία που προσδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και εξέφρασε την συμπαράσταση και συμπαράταξη της χώρας του για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,81  (-0,02)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    609.097
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    327.592    350,90  (-0,45)
    FTSE Med 100 **                             5.407,93  (-0,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    257.397    100,09  (-0,22)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     63.922     76,67  ( 0,72)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.876     15,95  (-1,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     28.708     58,47  ( 0,14)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.075     79,58  ( 1,16)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     70.256     21,51  ( 0,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.857     76,56  ( 1,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £     35.808      3,58  ( 4,07)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     13.991     13,06  (-0,38)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        800     11,03  (-4,83)
    Ξενοδοχεία                    £     25.365     42,97  (-1,15)
    Αλλες Εταιρείες               £     64.782     81,69  (-0,01)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση

    Δεν μπόρεσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να κλείσει για τρίτη κατά σειρά συνάντηση με θετικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης πλησίασε το επίπεδο των 88 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε τελικά αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,02%, κλείνοντας στις 87,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 609 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Η Ελλάδα συμπαρίσταται και στηρίζει την Κύπρο με όλες τις δυνάμεις της, με ουσιαστικό, συνεχή και αδιάλειπτο τρόπο, δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

    ''Η συνεργασία μεταξύ των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων (Κύπρου και Ελλάδας) είναι ουσιαστική και αποτελεσματική'', σημείωσε ο Ελληνας Υπουργός και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια και οι δύο πλευρές έκαναν πολλά για να δώσουν σάρκα και οστά στον ενιαίο αμυντικό χώρο, ''ο οποίος λειτουργεί πλέον αποτελεσματικά και αποτρεπτικά με ιδιαίτερη δύναμη''.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Ικανοποιημένος επιστρέφει από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ανέφερε πως όλο και περισσότεροι παράγοντες που εμπλέκονται στο σχέδιο Ανάν αναγνωρίζουν την ανάγκη βελτίωσης του σχεδίου.

    ''Η θέση μας για βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν γίνεται ευρύτερα κατανοητή'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την επιστροφή του, προσθέτοντας πως η εντύπωση που του δόθηκε από τις επαφές του στη Νέα Υόρκη είναι πως τα επιχειρήματα της ε/κ πλευράς είναι πειστικά.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη κατά την επόμενη συνεδρία του Σώματος.

    [14] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Σκανδαλίδης - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης φθάνει το Σάββατο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των διμερών επαφών μεταξύ των δύο υπουργείων.

    Στη σχετική ανακοίνωση προέβη σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας πως, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Σκανδαλίδη, το Υπουργείο έχει αποφασίσει να διοργανώσει διημερίδα με θέματα της επικαιρότητας αλλά και που απασχολούν το Υπουργείο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινή γνώμη.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις (2)

    Η θέση της ε/κ πλευράς για ανάγκη βελτιώσεων επί του σχεδίου Ανάν γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επιστρέφοντας το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είχε σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους.

    ''Επιστρέφω ικανοποιημένος από επαφές που είχα και τα μηνύματα που έλαβα σχεδόν από όλους τους συνομιλητές'', δήλωσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως η εντύπωση που αποκόμισε από τις επαφές του στις ΗΠΑ είναι πως δεν αναμένεται ούτε και επιδιώκεται από κανένα η επανέναρξη των συνομιλιών πριν τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο.

    [16] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τίμης Ευθυμίου

    Την ιδιαιτερότητα της Κύπρου, λόγω των μικρών και απομονωμένων γεωργικών εκτάσεων, επικαλέσθηκε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, προκειμένου να ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών να χαρακτηρισθεί η Κύπρος ως ζώνη ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

    Το όλο θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας με βάση ερωτηματολόγιο που έθεσε στα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες η ιταλική προεδρία της ΕΕ. Η βασική ερώτηση που τέθηκε ήταν αν τα κράτη μέλη κρίνουν σκόπιμο να καθορίζουν γεωγραφικές ζώνες στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων γεωργικών προϊόντων.

    [17] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΜΚΕ - Λουξεμβούργο - Ομιλία

    Γύρω στα 150 εναρμονιστικά νομοσχέδια, τα οποία καλύπτουν όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια, απέμειναν να ψηφιστούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τον Δεκέμβρη ή τις αρχές του νέου έτους, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου σε ομιλία του στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου-ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    [18] (Κ) Συνάντηση Παπανδρέου - Φερχόιγκεν

    Το Κυπριακό και η Τουρκία ήταν τα βασικά θέματα της ιδιαίτερης συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Γερμανό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Γερμανό Επίτροπο για τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την επίσκεψή του στην Κύπρο, αλλά και τη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΜΚΕ ΕΕ-Κυπρου

    Διεξοδική ενημέρωση για το Κυπριακό έκανε σήμερα στα μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας την ετοιμότητά της για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 September 2003 - 17:49:44 UTC