Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - ΓΣ ΟΗΕ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αναχώρηση Προέδρου για Νέα Υόρκη
  • [08] (K) Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψευδοεκλογές - Παρατηρητές
  • [10] (Κ) Αστυνομία - Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [14] (Κ) Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Εναρξη
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν (1)
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν (2)
  • [17] (Κ) Βρετανία - Βουλή - Μακσέιν - Εγκλωβισμένοι
  • [18] (Κ) Νέα Υόρκη - Ιακώβου - Επαφές
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μεσογειακά προϊόντα
  • [20] (Κ) ΕΕ - Κλειστοί Χώροι - Επικίνδυνος αέρας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - ΓΣ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 16.35 το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, οι αγωγές Τ/Κ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για περιουσιακές διεκδικήσεις, η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία (ΕΜΕ) και η σύλληψη του καταζητούμενου Ανδρέα Ονουφρίου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Θα αυτοκτονήσω, αν με αποκαλύψεις'' γράφει ότι νέα περίπτωση "απάτης" σε βάρος της Αρχιεπισκοπής περιήλθε σε γνώση του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου. Προσθέτει ότι σήμερα η Ιερά Σύνοδος θα πάρει σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με τις δραστηριότητες του Ομίλου της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ). Αλλού αναφέρει ότι σε λύση του Κυπριακού σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τις ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα προσβλέπει ο διεθνής παράγοντας σε περίπτωση που νικητές της ''εκλογικής αναμέτρησης'' στα κατεχόμενα αναδειχθούν τα τ/κ κόμματα της ''αντιπολίτευσης''.

    ''Το Θάρρος'' με τίτλο ''Πανεύκολη η μεταφορά πυρομαχικών'' γράφει ότι πρώην βουλευτής μετέβη στην Αθήνα έχοντας στις αποσκευές του 20 πλήρη φυσίγγια και ''κανένας δεν τα πήρε μυρωδιά''. Σημειώνει ότι πέντε μήνες μετά, ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο άπτεται της ασφάλειας των πολιτών και του αεροδρομίου Λάρνακας, παραμένει αδιερεύνητο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης λύνοντας τη σιωπή του είπε πως υποψιάζεται έντονα ότι ο περιβόητος κοριός στο γραφείο του Υπουργού είχε εγκατασταθεί για να παρακολουθείται ο ίδιος και δηλώνει έτοιμος να καταθέσει ενώπιον ερευνητικής επιτροπής.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Αποκεφαλισμοί τώρα στην ΕΜΕ'' γράφει ότι τις ομαδικές παραιτήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας και των συμβουλίων των θυγατρικών της επιχειρήσεων θα ζητήσει σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Αλλού αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, προκειμένου να διευκολύνει το εμπόριο των εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Σύλληψη πριν από φόνο'' αναφέρεται στη σύλληψη του δραπέτη των Κεντρικών Φυλακών Ανδρέα Ονουφρίου, ο οποίος σύμφωνα με εύλογες υποψίες από τα στοιχεία που κατέχει η αστυνομία, θα επιχειρούσε δολοφονική ενέργεια, κατά πάσαν πιθανότητα κατά των μαρτύρων κατηγορίας και του δικαστή που τον καταδίκασε σε φυλάκιση 18 χρόνων για απόπειρα φόνου. Αλλού γράφει ότι αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως εάν η νίκη της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο δεν είναι πραγματικά μεγάλη, τότε ο κατοχικός ηγέτης δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του διαπραγματευτή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αγωγές Τ/Κ για αποζημιώσεις'' πως είναι θέμα ημερών η κατάθεση των πρώτων αγωγών Τ/Κ εναντίον της Δημοκρατίας, με αντικείμενο περιουσιακές διεκδικήσεις, είτε για απώλεια χρήσης είτε για απαλλοτριώσεις. Αλλού ο ''Φ'' γράφει πως κλειδί για τα επόμενα βήματα του Κυπριακού θα αποτελέσουν οι χωριστές συναντήσεις στη Νέα Υόρκη του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας. Προσθέτει πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Κόφι Ανάν και οι Αγγλοαμερικανοί θα περιμένουν τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών και ύστερα θα προχωρήσουν σε νέες πρωτοβουλίες.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Απόλλωνας και Ομόνοια συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας, ύστερα και από τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής της διοργάνωσης.
    
    Σε χθεσινό αγώνα, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΓΣΠ την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3 –1.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σαββάτο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ανόρθωση - Απόλλωνας 0 - 3
    ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 5 - 1
    Δόξα - Ομόνοια 0 - 2
    ΑΕΛ – ΑΕ Πάφος 1 - 0
    Εθνικός - Ονήσιλλος 6 - 0
    Αναγέννηση - Διγενής 1 – 1
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    Απόλλωνας    12
    Ομόνοια      12
    ΑΠΟΕΛ        10
    Ολυμπιακός    9
    Ανόρθωση      7
    Παραλίμνι     6
    ΑΕΛ           6
    Ονήσιλος      6
    Εθνικός Αχνας 3
    ΑΕΚ           3
    Πάφος         3
    Δόξα          3
    Διγενής       1
    

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 11.495 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    [05] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Πρόγραμμα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που αρχίζουν επίσημα αύριο Τρίτη.

    Κατά την παραμονή του στην έδρα των ΗΕ, ο κ. Ιακώβου θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος φθάνει στη Νέα Υόρκη το μεσημέρι της Τρίτης (τοπική ώρα), στις επίσημες επαφές του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, σε διμερείς επαφές σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, και σε επαφές με την ομογένεια της Νέας Υόρκης.

    Σήμερα (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Κύπρου), ο κ. Ιακώβου θα προσφωνήσει ειδική σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του ΑΙDS.

    Επίσης σήμερα, θα αρχίσει σειρά συναντήσεων με Υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων χωρών, κυρίως μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Διάσκεψης, αλλά και άλλων κρατών.

    Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, ο κ. Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σειρά σημαντικών συναντήσεων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα συμμετάσχει συγκεκριμένα σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των 15 μελών της ΕΕ και των δέκα υπό προσχώρηση κρατών για κοινοτικά θέματα, και σε συναντήσεις των 25 με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Αύριο Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο γεύμα που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν στους αρχηγούς κρατών και επισήμων αποστολών που θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέα Υόρκη - ΓΣ ΟΗΕ
    ---------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 16.35 το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Αναχώρηση
    ----------------------------------------------
    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα πολύ σοβαρό ρόλο στα θέματα της τ/κ κοινότητας έστω κι αν ακόμη υπάρξει νίκη της ''αντιπολίτευσης'' στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και υποδειχθεί νέος συνομιλητής, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρώντας χθες για τη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η 58η συνέλευση των ΗΕ.
    
    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Ιακώβου ερωτηθείς για το τι προβλέπεται από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, είπε πως θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και θα εκφραστούν οι θέσεις των δύο πλευρών.
    
    Διευκρίνισε ωστόσο ότι η τ/κ πλευρά ''πολύ απέχει από τις θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν». Ανέφερε πως εάν ληφθούν υπόψη οι τελευταίες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως ''το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και θα μένει νεκρό'' καθώς και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ ''θα επηρεάσουν το περιεχόμενο της συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ''.
    
    Σε ερώτηση αν οι τροποποιήσεις της δικής μας πλευράς επί του σχεδίου Ανάν θα τεθούν από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως ''δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις οι οποίες θα προταθούν στον ΓΓ του ΟΗΕ''.
    
    Πρόσθεσε ότι ''το σχέδιο Ανάν είναι αντικείμενο πολύ στενής μελέτης από την Ομάδα Κυπριακού που θα το μελετήσει στο σύνολο του'', σημειώνοντας ότι ''η διαπραγματευτική μας θέση θα καθοριστεί όταν είμαστε κοντά σε διαπραγματεύσεις''.
    
    Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο που θα έχει ο κ. Ντενκτάς σε περίπτωση νίκης της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' στις λεγόμενες ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι είναι γεγονός πως και με τη νίκη της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' ο κ. Ντενκτάς θα παραμείνει στην θέση του ούτω καλουμένου ''προέδρου'' του ψευδοκράτους.
    
    ''Αν η νίκη των δυνάμεων της 'αντιπολίτευσης' δεν είναι πραγματικά μεγάλη, δεν βλέπω πως ο κ. Ντενκτάς θα εγκαταλείψει τη θέση την οποία έχει σήμερα. Συνεπώς, θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα πολύ σοβαρό ρόλο στα θέματα της τ/κ κοινότητας'', είπε ο κ. Ιακώβου.
    
    Εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Ντενκτάς ''από το προσκήνιο που του προσφέρει η θέση του, θα έχει πολύ μεγάλη επιρροή πάνω στο τουρκικό κράτος το οποίο είναι εκείνο που αποφασίζει την τουρκική πολιτική για το Κυπριακό''.
    
    Αναφερόμενος στις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιακώβου είπε πως τη Δευτέρα θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην ειδική συνάντηση-σύσκεψη υψηλού επιπέδου σε επίπεδο αρχηγών κρατών κυβερνήσεων για ανασκόπηση του προβλήματος καταπολέμησης του AIDS από τα ΗΕ.
    
    Πρόσθεσε ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στη Νέα Υόρκη την Τρίτη και θα έχουν από κοινού αλλά και ξεχωριστά πολλές επαφές.
    
    Ο κ. Ιακώβου θα συμμετάσχει στις 23 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση ΕΕ- Ρωσίας όπου θα παραστεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.
    
    Ανέφερε επίσης ότι θα συμμετάσχει σε συνάντηση 18 μικρομεσαίων χωρών μελών της ΕΕ που θα ανασκοπήσουν την πρόοδο για την σύνταξη του συντάγματος της Ευρώπης.
    
    Πρόσθεσε ότι έχει περίπου 28 συναντήσεις με Υπουργούς Εξωτερικών, η πλειοψηφία των οποίων είναι από ισλαμικές χώρες, αφού όπως σημείωσε στις 11 Οκτωβρίου πραγματοποιείται στην Κουάλα Λουμπούρ η Ισλαμική Διάσκεψη.
    
    Το ερχόμενο Σάββατο, ο κ. Ιακώβου θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων. Θα μιλήσει επίσης στη Διακοινοβουλευτική Επιτροπή Κύπρου-ΕΕ που συνέρχεται, όπως είπε ο ίδιος, στην τελευταία της ίσως συνεδρία πριν από την ένταξη.
    
    Ο κ. Ιακώβου θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να συνεχίσει τις επαφές του και θα επιστρέψει στην Κύπρο μέσω Ρώμης όπου στις 4 Οκτωβρίου αρχίζει η Διακυβερνητική Διάσκεψη για το σύνταγμα της Ευρώπης σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
    
    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του λεγόμενου ''υπουργού εξωτερικών και άμυνας'' Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στη συνάντηση των ισλαμικών χωρών στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης των ΗΕ, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ''από καιρό τώρα είμαστε σε επαφή σε διπλωματικό επίπεδο με πάρα πολλές αντιπροσωπείες και παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκεί''.
    
    Παγκόσμια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ - Χριστοφίδης - Διάσκεψη
    ----------------------------------------------------------------------
    Επιδίωξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ όσον αφορά την Κύπρο, είναι όπως αναπτυχθεί ένας ''εντατικός διακοινοτικός διάλογος'' για την υπέρβαση των όσων χωρίζουν τις δύο κοινότητες ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες συμφιλίωσης και επανένωσης της Κύπρου.
    
    Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Χριστοφίδης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης και της συμμετοχής του στο διήμερο συνέδριο για την Ολυμπιακή Εκεχειρία και την υπογραφή της σχετικής διακήρυξης.
    
    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Αθήνα, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε επίσης την ελπίδα ''η Κύπρος να επανενωθεί πριν την 1η Μαϊου 2004 που θα ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και να εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες με κοινή ομάδα Ε/Κ και Τ/Κ''.
    
    Ο κ. Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο της Ομοσπονδίας στην προαγωγή της ειρήνης στον κόσμο και στα αποτελέσματα της συμμετοχής του στο διήμερο συνέδριο για την ολυμπιακή εκεχειρία που οργάνωσαν η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), ο Σύλλογος Ολυμπιονικών, η Αμφικτονία Δήμων και Κοινοτήτων και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
    
    Εξήγησε τον τρόπο με τον οποίον το Παγκόσμιο Κίνημα των Συνδέσμων ΟΥΝΕΣΚΟ θα συμβάλει στην προώθηση του πνεύματος της ολυμπιακής εκεχειρίας.
    
    Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που δίνει στην προαγωγή του πολιτισμικού διαλόγου στην Κύπρο μεταξύ των δύο κοινοτήτων μέσα από την ανεκτικότητα στις πολιτισμικές διαφορετικότητες.
    
    Διακίνηση
    ---------
    Συνολικά 11.495 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.
    
    Ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 5.852 ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 5.643.
    
    Ημέρα Ειρήνης
    -------------
    Ως επέτειο ''ιστορικής σημασίας'' για το μέλλον των Κυπρίων εργαζομένων και του λαού της Κύπρου χαρακτήρισε χθες την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου (ΣΕΚ) Δημήτρης Κιττένης, καλώντας Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένους και συνδικαλιστές όπως εργασθούν μαζί, συνεργαζόμενοι ειλικρινά, για την προώθηση λύσης του Κυπριακού και ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου 2004.
    
    Σε χαιρετισμό του στη χθεσινή εκδήλωση εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και συνδικαλιστών της ε/κ οργάνωσης ΕΠΟΕΤ και της αντίστοιχης τ/κ ΤΕΛ ΣΕΝ, ο κ. Κιττένης αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση στελεχών της ΣΕΚ και της ΤΟΥΡΚ ΣΕΝ, στις 19 Μαρτίου 1977, όπου για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974 είχαν την ευκαιρία να συναπαντηθούν και να χαράξουν -όπως είπε- ''κοινή πορεία για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση''.
    
    ''Σκοπός όλων μας'', είπε ο κ. Κιττένης, ''είναι να σπάσουμε τα τείχη της διαίρεσης και ενωμένοι να εορτάσουμε τη λαμπρή ημέρα της 1ης Μαΐου 2004''.
    
    ''Ασβεστος φάρος των ενεργειών μας'', είπε ο κ. Κιττένης, ''παραμένει η απόφαση του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των Συμφωνιών Κορυφής και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, με τη δημιουργία ενός ενιαίου ομόσπονδου κράτους ενταγμένου στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπου θα διασφαλίζονται πλήρως τα ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών σε 'όλη την επικράτεια ης νήσου''.
    
    Αναφερόμενος στην επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ειρήνης ''για τελευταία φορά πριν από την πολυπόθητη ένταξη της νήσου μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε ο ΓΓ της ΣΕΚ, θα πρέπει όλοι, ''όσοι θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά και ειρηνικά σε τούτο τον τόπο σήμερα, να υπογράψουμε συμβόλαιο τιμής ότι θα εντείνουμε τον κοινό μας αγώνα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, για επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας και ενσωμάτωση ολόκληρης της Κύπρου στη μεγάλη δημοκρατική οικογένεια των προηγμένων κρατών της Ευρώπης''.
    
    Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    -------------------------------------------------
    Απόλλωνας και Ομόνοια συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας, ύστερα και από τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής της διοργάνωσης.
    
    Σε χθεσινό αγώνα, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΓΣΠ την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3 –1.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σαββάτο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ανόρθωση - Απόλλωνας 0 - 3
    ΑΠΟΕΛ - ΑΕΚ 5 - 1
    Δόξα - Ομόνοια 0 - 2
    ΑΕΛ – ΑΕ Πάφος 1 - 0
    Εθνικός - Ονήσιλλος 6 - 0
    Αναγέννηση - Διγενής 1 – 1
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    Απόλλωνας    12
    Ομόνοια      12
    ΑΠΟΕΛ        10
    Ολυμπιακός    9
    Ανόρθωση      7
    Παραλίμνι     6
    ΑΕΛ           6
    Ονήσιλος      6
    Εθνικός Αχνας 3
    ΑΕΚ           3
    Πάφος         3
    Δόξα          3
    Διγενής       1
    

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αναχώρηση Προέδρου για Νέα Υόρκη

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Επί του παρόντος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ενημερώσει επίσημα την κυπριακή κυβέρνηση ότι ο Πρόεδρος του Σώματος Πατ Κοξ έχει ζητήσει νομική συμβουλή για τις ευρωεκλογές στην Κύπρο από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ψευδοεκλογές - Παρατηρητές

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη ένδειξη ότι μη κυβερνητικοί παρατηρητές σκοπεύουν να έλθουν στην Κύπρο για τις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου.

    [10] (Κ) Αστυνομία - Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,20  (-0,34)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    761.338
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    528.118    347,09  (-0,72)
    FTSE Med 100 **                             5.499,42  ( 0,15)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    457.492      98,83 (-1,34)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      6.253     76,52  ( 1,55)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.576     15,79  ( 1,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     43.057     58,06  ( 0,28)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.820     79,70  (-3,05)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     22.517     21,11  ( 1,44)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     32.717     75,99  ( 0,60)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.162      3,35  (-1,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.281     13,08  (-0,61)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      4.739     11,82  (-2,96)
    Ξενοδοχεία                    £     19.729     43,13  ( 0,68)
    Αλλες Εταιρείες               £     55.033     82,26  ( 0,32)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7066            1,7168
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9590            1,9707
    Λίρα Αγγλίας                     1,1893            1,1964
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,6974        221,4549
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8833          2,9063
    Δολάριο Καναδά                     2,6175          2,6384
    Κορώνα Δανίας                     12,6650         12,7663
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9204         14,0317
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4581         15,5817
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6474          2,6685
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Αρνητικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές και από τις εταιρείες του τουριστικού τομέα. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 87,2 μονάδες. Η άνοδος της αξία των συναλλαγών στις 761 χιλιάδες λίρες, οφείλεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία προσέλκυσε το 54,1% των συναλλαγών, αξίας 411 χιλιάδων λιρών.

    [14] (Κ) Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'' - Εναρξη

    Aπό τον Μάιο του 2004 η Κύπρος θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για εναρμόνιση των πλοίων της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σημείωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις μεταφορές και την ενέργεια Λογιόλα ντε Παλάθιο, προσθέτοντας πως χάρη στην Κύπρο, η ΕΕ θα αυξήσει το ποσοστό της στην παγκόσμια ναυτιλία καθώς και τη θέση που κατέχει στον τομέα αυτό.

    Προσφωνώντας το Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2003'', το οποίο πραγματοποιείται στη Λεμεσό μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή πέραν των 800 ναυτιλιακών παραγόντων, η κ. Παλάθιο είπε ότι απόλυτος στόχος της ΕΕ είναι ένας σημαντικός εμπορικός στόλος υψηλής ποιότητας που να σέβεται τα κριτήρια ασφάλειας, τις συνθήκες εργοδότησης και να είναι φιλικός προς το περιβάλλον.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - ΟΗΕ - Σχέδιο Ανάν (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι από τις συζητήσεις που έχει με όσους ενδιαφέρονται ή έχουν ρόλο στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού δεν του δίδεται η εντύπωση ότι υπάρχουν δυνατότητες για έναρξη των διαπραγματεύσεων ή για επιτυχή συμπλήρωσή τους πριν από τις παράνομες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο.

    [17] (Κ) Βρετανία - Βουλή - Μακσέιν - Εγκλωβισμένοι

    Η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη το όλο θέμα της ευημερίας των Ε/Κ εγκλωβισμένων και μέσω της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, τα Ηνωμένα Εθνη, των κατοχικών ''αρχών'' και της κυπριακής κυβέρνησης κάνει ''ό,τι μπορεί για τη βελτίωση της κατάστασης'', δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν.

    [18] (Κ) Νέα Υόρκη - Ιακώβου - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργος Ιακώβου ο οποίος βρίσκεται από xθες στην Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης άρχισε το πρωί τις επαφές με ομολόγους του, με συνάντηση την οποία είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ. Κατά την συνάντηση, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη την Κύπρο για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μεσογειακά προϊόντα

    Τη στρατηγική για την μεταρρύθμιση των αγορών τριών βασικών μεσογειακών προϊόντων (καπνός, βαμβάκι, ελαιόλαδο) και της ζάχαρης, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα υποβάλει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και τα σχετικά νομικά κείμενα.

    [20] (Κ) ΕΕ - Κλειστοί Χώροι - Επικίνδυνος αέρας

    Ο αέρας κλειστών χώρων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις πιο επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τον αέρα που εισπνέουμε στο δρόμο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 September 2003 - 17:49:18 UTC