Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Συναντήσεις
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας (1)
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Θάνατος Ανα Λιντ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Θάνατος Ανα Λιντ
  • [07] (K) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιούλ - Σχέδιο Ανάν
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λαζαρίδης - Μέγαρο Πολιτισμού
  • [12] (Κ) Συρία - ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Ασσαντ
  • [13] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Δικαστές
  • [15] (Κ) Κατεχόμενα - Ελεύθεροι οι τρεις Ελλαδίτες
  • [16] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 - Κύπρος - Συμμετοχές
  • [19] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΕΔΗ
  • [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) ΕΕ - Δημοσιονομικά - Κύπρος
  • [22] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [23] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΝΕΟ
  • [24] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Νίκος Θεοδοσίου - Αγνοούμενοι
  • [25] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Νίκος Φαλάς - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [26] (Κ) Σβίμερ - Κυπριακό - ''Εκλογές'' - Λοϊζίδου
  • [27] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [29] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)
  • [30] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αντιπρόεδρος ΑΔΗΚ
  • [31] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Γιώργος Περδίκης - Σενέρ Λεβέντ
  • [32] (Κ) Διάσκεψη για άλυτα προβλήματα - Σβίμερ - ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [33] (Κ) ΟΥΝΕΣΚΟ - Συνέδριο WFUCA - Ψηφίσματα
  • [34] (Κ) ΥΠΕΞ - Ανα Λιντ - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [35] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αναχώρηση
  • [36] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)
  • [37] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τηλεγράφημα - Anna Lindh
  • [38] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003

  • [01] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Συναντήσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου αρχίζει τις σημερινές επαφές του στις 8.30 το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δημαρχείο Στροβόλου όπου θα τιμηθεί. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και διαδοχικά με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στη Λευκωσία μονοπωλούν το ενδιαφέρον των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Προβάλλονται επίσης πληροφορίες για ''σχέδιο - έκπληξη'' λύσης του Κυπριακού που ετοιμάζουν Αγκυρα και ψευδοκράτος, η παράνομη σύλληψη από το κατοχικό καθεστώς τριών Ελλαδιτών, το αίτημα Τ/Κ μαθήτριας να φοιτήσει σε σχολείο της Λευκωσίας, ο συνωστισμός που παρατηρείται λόγω και της προσέλευσης Τ/Κ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί.

    ''Η Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ασκήσεις επί χάρτου μέχρι τις τ/κ 'εκλογές' '' γράφει ότι σε κινήσεις επί χάρτου αναλώθηκε η χθεσινή συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, καθώς Λευκωσία και Αθήνα, συνεκτιμούν πως μέχρι και τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα δεν αναμένουν οποιαδήποτε θεαματική εξέλιξη στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισαν αβάσιμη και αδικαιολόγητη την παράνομη σύλληψη τριών Ελλήνων υπηκόων από το κατοχικό καθεστώς χθες στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας επειδή όπως έγινε γνωστό χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερα σε απαγορευμένη, για τους Τούρκους, περιοχή.

    "Η Μάχη" με τίτλο ''Δεν μας μένει άλλη διέξοδος'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πατατοπαραγωγών Γιώργος Κατσιάρης δήλωσε στην εφημερίδα ότι για τους πατατοπαραγωγούς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας και ''κανείς δεν μας λαμβάνει υπόψη, ούτε αγροτικές οργανώσεις, ούτε Υπουργοί, ούτε κυβέρνηση'', όπως είπε. Αλλού γράφει ότι Τ/Κ μαθήτρια απευθύνθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και ζήτησε να φοιτήσει στο Γυμνάσιο Φανερωμένης στη Λευκωσία αλλά να διαμένει μόνιμα στα κατεχόμενα, συναντώντας ωστόσο την άρνηση του Υπουργείου διότι αυτή πρέπει για να δικαιούται φοίτηση να ζει μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Ο Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δίπλα σας μεν ξεκαθαρίστε δε'' γράφει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου χθες, μπροστά στην πιθανότητα επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, σημείωσε την ανάγκη οριστικού ξεκαθαρίσματος των θέσεων της ε/κ πλευράς έναντι του σχεδίου Ανάν έτσι ώστε να γίνει και η αναγκαία προεργασία στο χώρο της ΕΕ στην οποία θα αναζητήσουμε ερείσματα. Αλλού σύμφωνα με πληροφορίες του ο ''Π'' γράφει ότι οι Τ/Κ πολιτικοί οι οποίοι συναντήθηκαν τελικά με τον Ελληνα ΥΠΕΞ του ζήτησαν όπως δεσμευτεί και η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν ενώ ζήτησαν ταυτόχρονα τη βοήθεια της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως το βασικό στοιχείο που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την τουρκική στάση στο Κυπριακό.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προειδοποίηση Παπανδρέου'' γράφει ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία είπε ότι ''Ε/Κ και Τ/Κ πρέπει να εργαστούν στη βάση του σχεδίου Ανάν για να συμπληρωθούν τα κενά και να προσαρμοστεί το σχέδιο στις νέες εξελίξεις για το κοινό όφελος όλων των Κυπρίων ώστε να προσφερθεί μια λύση βιώσιμη και λειτουργική όσο το δυνατό πιο γρήγορα''. Αλλού γράφει ότι οι 11 πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες που διορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για να διδάσκουν στο Ενιαίο Λύκειο δεν τοποθετήθηκαν τελικά στο πρόγραμμα των σχολείων τους μιας και η ΟΕΛΜΕΚ υλοποίησε τελικά σχετική απόφασή της.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με τα μάτια της ΕΕ αλλαγές στο Σχέδιο'' γράφει ότι στις συνομιλίες που είχαν χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνα ΥΠΕΞ δεν έγινε σε βάθος συζήτηση για τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν τονίσθηκε ωστόσο η ανάγκη επίσπευσης των εργασιών της κοινής ομάδας που έχουν συγκροτήσει οι δυο κυβερνήσεις από τον περασμένο Απρίλιο όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αλλού γράφει ότι ο αυξημένος αριθμός Τ/Κ με προβλήματα υγείας που καταφθάνουν στις ελεύθερες περιοχές και τα νέα τέλη νοσηλείας που ανέβασαν κατακόρυφα των αριθμό των δωρεάν δικαιούχων προκαλεί συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

    Η "Χαραυγή" με τίτλο ''Μεθοδικότητα και συντονισμός'' γράφει στο κύριο θέμα ότι Κύπρος και Ελλάδα αντικρίζουν με αισιοδοξία τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το διεθνές ενδιαφέρον για προώθηση λύσης του Κυπριακού και ετοιμάζονται συστηματικά και προγραμματισμένα να αξιοποιήσουν τις διεθνείς εξελίξεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι νέο σχέδιο λύσης του Κυπριακού ετοιμάζουν Τουρκία και ψευδοκράτος ως αντιστάθμισμα στο σχέδιο Ανάν το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προωθεί τη φιλοσοφία των ''δυο κρατών'' και θα συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκία στην ΕΕ ενώ θα περιλαμβάνει και χάρτη ο οποίος θα παρουσιάζεται πιο ευέλικτος στο εδαφικό ζήτημα.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Επαφές ----------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου αρχίζει τις σημερινές επαφές το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Δημαρχείο Στροβόλου όπου θα τιμηθεί. Ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και διαδοχικά με αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα ολοκληρώσει τη διήμερη επίσκεψή του με συναντήσεις με εκπροσώπους του Σωματείου και της Σχολικής Εφορίας του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

    Ελληνας ΥΠΕΞ - Αφιξη - Δηλώσεις ----------------- Τις νέες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Κύπρος με την επικείμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το περιφερειακό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει στην ΕΕ για πολλά θέματα, υπογράμμισε χθες Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του για διήμερη επίσκεψη.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Ιακώβου εξήρε τη συμβολή του Ελληνα ΥΠΕΞ ''στα θέματα της Κύπρου» η οποία, είπε, «είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Επαιξε ένα πραγματικά καταλυτικό ρόλο στα τελευταία χρόνια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όταν κινητοποιήθηκε ολόκληρη η κυβέρνηση της Ελλάδας κάτω από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ. Ενα μεγάλο και ιστορικό σταθμό στην ιστορία της Κύπρου. Σε ευχαριστούμε για αυτό και όλες τις προσπάθειές σου», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών «και στα πλαίσια της ίδιας της ΕΕ όπου πια βρισκόμαστε εκεί και λειτουργούμε ως σαν να είσαστε μέλη της ΕΕ».

    Εξέφρασε συγκίνηση γιατί, όπως είπε, έχει έρθει πολλές φορές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και προέβη σε δηλώσεις «σε τελείως διαφορετικές συνθήκες» γιατί «όλες οι προηγούμενες συναντήσεις ήταν συναντήσεις αγωνίας, για το μέλλει γενέσθαι ιδιαίτερα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου».

    Ωστόσο, είπε, «ήμασταν και τότε αισιόδοξοι, με αγωνιστικό φρόνημα για το αποτέλεσμα το οποίο νομίζω δικαίωσε πολλές προσπάθειες πάρα πολλών ανθρώπων», και αναφέρθηκε στον αδικοχαμένο Γιάννο Κρανιδιώτη.

    «Μπορούμε να βλέπουμε με μια τελείως διαφορετική αυτοπεποίθηση το μέλλον. Είναι μια διαφορετική κατάσταση στην οποία ζούμε και δημιουργεί μια νέα δυναμική, όπως το έχουμε δει και στην πράξη, μια νέα δυναμική για την ίδια τη λύση του Κυπριακού. Ξέρουμε ότι η μη λύση δεν είναι λύση και είμαστε σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    «Εχουμε σημαντικά θέματα προβολής των δυνατοτήτων που και η Κύπρος έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακό, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στον αραβικό κόσμο, στις σχέσεις με το Ισραήλ», είπε.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου αναφέρθηκε στην υποδειγματική προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, και είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ένα πολύ στενό επίπεδο, είναι αρμονικότατες, συνεχείς, και αδιάλειπτες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας ΥΠΕΞ - Κυπριακό --------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η συνεργασία που υπάρχει με τη σημερινή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είναι ''πολύ στενή και πάρα πολύ αγαστή'', σημειώνοντας ότι ''η φιλολογία, η φημολογία περί διάστασης Αθηνών-Λευκωσίας καθόλου δεν βοηθά''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει αποκαταστήσει μια ''πολύ στενή συνεργασία και συμπόρευση Αθήνας-Λευκωσίας και με ένα τρόπο'', όπως σημείωσε, ''που έχουμε δείξει ότι αυτό πετυχαίνει πολύ μεγάλους και σημαντικούς στόχους''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών ως ''μια πάρα πολύ καρποφόρα, μείζον και ενδιαφέρουσα συζήτηση στο άριστο πνεύμα που πάντοτε επικρατεί''.

    Πρόσθεσε ότι υπήρξε μια γενική συζήτηση για το Κυπριακό, αλλά καλύφθηκε και μια μεγάλη ομάδα θεμάτων στα οποία η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά της στα διεθνή φόρουμ.

    Ερωτηθείς αν στη συνάντηση έγινε λόγος για τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν ήταν αυτό το θέμα της συζήτησης'', προσθέτοντας ταυτοχρόνως ότι ''έχει αναφερθεί αυτό το ενδεχόμενο και έχουμε αναλύσει την πρόοδο που έχει γίνει προς τη μελέτη αυτής της πτυχής''.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συζήτηση ως ''πολύ εποικοδομητική'', η οποία όπως ανέφερε ''έγινε σε ένα πνεύμα μιας νέας εποχής που υπάρχει για την Κύπρο με την ένταξή της στην ΕΕ'' και για την ''αυτοπεποίθηση'' της Κύπρου στις ''νέες ευκαιρίες που δίνονται''.

    ''Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρεια για το σχέδιο Ανάν'', διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, αναφέροντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στις διεθνείς εξελίξεις και ειδικότερα τις ευρωπαϊκές και το πώς αυτές θα επηρεάσουν και θα δώσουν ευκαιρίες για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ''νέες εκπλήξεις'' που ετοιμάζει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αναφερθεί αυτό το θέμα.

    ''Εχουμε πει επανειλημμένα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ότι ''αυτός που ευθύνεται για την παρανομία μόνο αυτός έχει και την ευχέρεια και τη δυνατότητα να αναλάβει την πρωτοβουλία να την άρει''.

    Ανέφερε ωστόσο ότι είναι ''καλοδεχούμενη'' από δικής μας πλευράς, η όποια πρωτοβουλία που σημαίνει άρση της παρανομίας του κ. Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς αν αυτή η έκπληξη θα είναι η Αμμόχωστος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''να μην κάνουμε εικασίες'' και πως είναι ένα θέμα που έχει εξεταστεί από την κυβέρνηση.

    ''Είναι ένα θέμα που το έχουμε εξετάσει ως κυβέρνηση και έχουμε ετοιμαστεί και στο ενδεχόμενο απλώς να καλέσει (ο Τ/Κ ηγέτης) τους Ε/Κ να πάνε πίσω να κατοικήσουν κάτω από τ/κ διοίκηση ή να την θέσει κάτω από τα ΗΕ'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''αλλά δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο, τίποτα το θετικό''.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το να καθόμαστε και να προσπαθούμε να ''αποκρυπτογραφούμε'' κάθε φορά τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς είναι αν όχι ''ανούσιο'' τουλάχιστο δεν βοηθά να συζητάμε για την ουσία του προβλήματος.

    Η ουσία του προβλήματος, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι εδώ και πολλούς μήνες ο ΟΗΕ και ο ΓΓ του Κόφι Ανάν έχουν τονίσει ότι πρέπει να φανεί η πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού καθώς και την ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν.

    Αυτό, πρόσθεσε, μέχρι στιγμής ο κ. Ντενκτάς και η τουρκική πλευρά δεν έχει φανεί να αποδέχονται. ''Αρα λοιπόν το να ασχοληθούμε λεπτομερέστερα με διάφορες τακτικές κινήσεις του κ. Ντενκτάς που δεν έχουν όμως τον ουσιαστικό σκοπό να πάνε προς την ουσιαστική λύση του προβλήματος, μάλλον νερό στο μύλο του ρίχνουμε παρά ουσιαστικά προωθούμε το κυπριακό πρόβλημα'', είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει συνδυασμός της δικής μας πλευράς για αντιμετώπιση των ''εκπλήξεων'' που ετοιμάζει ο κατοχικός ηγέτης απάντησε καταφατικά.

    Ανέφερε, ωστόσο, πως όλα αυτά αξιολογούνται, συζητιούνται αλλά εξέφρασε την άποψη ότι αυτά δεν είναι ανάγκη να χρήζουν δημοσίων σχολίων.

    Ερωτηθείς αν κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ αναμένει να ακούσει κάποιες ιδέες για διάσκεψη τύπου Καμπ-Ντέιβιντ για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε: ''Οχι, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Εχω διαβάσει διάφορα άρθρα αλλά αυτά μπορεί να τα διαβάσει κανείς συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια''.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει σήμερα ''μια νέα δυναμική'' στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι εδώ και πολλά χρόνια ακολουθείται μια πολιτική που έχει θετικά αποτελέσματα.

    Είπε ότι η νέα δυναμική δεν αναφέρεται μόνο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. ''Ηδη βλέπουμε ότι υπάρχει όχι μόνο μια διεθνής κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό αλλά και ένα ενδιαφέρον πια της διεθνούς κοινότητας πολύ πιο έντονο για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Υπενθύμισε ότι παλαιότερα για να τεθεί κάπου υψηλά στην ημερήσια διάταξη το Κυπριακό ήταν ''άθλος'', ενώ σήμερα βρίσκεται από μόνο του υψηλά στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως ''υπάρχει ένα κοινό όραμα, που ήδη εκ των πραγμάτων αντικειμενικά ενώνει Τ/Κ και Ε/Κ''.

    ''Είναι το όραμα'', είπε, ''μιας κοινής στέγης στην ΕΕ και μιας ενωμένης και δημοκρατικής Κύπρου και βεβαίως υπάρχει η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ που εκ των πραγμάτων η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται σε αυτό το δρόμο''.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως αν αυτή η δυναμική αξιοποιηθεί καλά ''μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι''.

    Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα Λεωνίδας Παντελίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και ο Τουμάζος Τσιελεπής, εκ μέρους της διαπραγματευτικής ομάδας.

    Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ιωάννης Ζέπος, ο Πρέσβης υπεύθυνος του Κυπριακού στο ελληνικό ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Τριτάρης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μπεγλίτης και ο Πρέσβης Βασίλης Εικοσιπένταρχος.

    Ιακώβου - Παπανδρέου - Συνάντηση - Δηλώσεις ----------------- Με την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οι διμερείς σχέσεις της νήσου με την Ελλάδα θα εισέλθουν σε μια εντελώς καινούργια διάσταση, αφού πλέον και οι δύο χώρες θα συνεργάζονται έμπρακτα εντός της Ενωσης, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από σύσκεψη στη Λευκωσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών επικεφαλής των οποίων ήταν ο κ. Παπανδρέου και ο Κύπριος ομόλογός του Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος προέβη σε μια ενημέρωση για την πορεία εναρμόνισης και τα σχέδια της Κύπρου για πλήρη συμμόρφωσή της με το κοινοτικό κεκτημένο και την εκπροσώπησή της στα διάφορα όργανα της ΕΕ.

    Συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό, οι ατομικές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και η επικείμενη Ισλαμική Διάσκεψη που θα λάβει χώρα στις 11 Οκτωβρίου στη Μαλαισία, και όπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, για τα θέματα αυτά ''λήφθηκαν αποφάσεις''.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως η νέα αυτή διάσταση, στην οποία διέρχονται οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, ''είναι τελείως καινούργια'', αφού δεν αποτελεί πια θεωρία αλλά έμπρακτη πολιτική.

    Υπογράμμισε ωστόσο πως το Κυπριακό ή θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό παραμένουν ως πρώτη προτεραιότητα.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως η Τουρκία ετοιμάζει σχέδιο προς υποκατάσταση του σχεδίου Ανάν, ο κ. Παπανδρέου επανάλαβε την άποψη πως ''δεν χρειάζεται κάθε φορά που εμφανίζεται κάποια καινούργια ιδέα να προσπαθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε την τακτική του κ. Ντενκτάς πάνω στο θέμα''.

    Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πλήρως ταυτισμένες στην προσέγγιση γύρω από το σχέδιο Ανάν και επεσήμανε πως η διεθνής κοινότητα αναμένει την πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά για επίλυση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση στην περίπτωση που ανοίξει η Αμμόχωστος υπό τ/κ διοίκηση, ο κ. Παπανδρέου, αφού σημείωσε πως δεν μπορεί να αντιδράσει κανείς σε διάφορες φημολογίες, είπε ότι προέχει η επίλυση του Κυπριακού.

    ''Συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έχουν υπάρξει για πολλά χρόνια, υπάρχουν μέτρα που και η κυπριακή κυβέρνηση και μέσα στα πλαίσια της ΕΕ έχουν παρθεί σε σχέση με τους Τ/Κ, από εκεί και πέρα πρέπει να εστιαστούμε στο ουσιαστικό πρόβλημα του Κυπριακού'', πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου παρατήρησε πως υπάρχει ''πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς την ανάλυση των θεμάτων και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι δύο κυβερνήσεις'', προσθέτοντας πως η Κύπρος ως πλήρες μέλος της ΕΕ θα διαδραματίσει το δικό της ρόλο μέσα στην Ενωση.

    ''Είναι γνωστό ότι αναπτύσσουμε κάποια δραστηριότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το ίδιο θα πράξουμε και για την περιοχή της Μεσογείου'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Οσον αφορά το θέμα των ατομικών προσφυγών στο ΕΔΑΔ, ο κ. Ιακώβου υπενθύμισε τη συνάντηση που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ Τάσο Γιαννίτση, κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις για αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

    ''Κάναμε ανασκόπηση της προόδου (στο θέμα των ατομικών προσφυγών), ανταλλάξαμε απόψεις και λήφθηκαν και σήμερα διάφορες αποφάσεις. Το ίδιο πράξαμε και για άλλες προκλήσεις, όπως και για την Ισλαμική Διάσκεψη'', κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    Παπανδρέου - Δικοινοτική εκδήλωση - Ομιλία ----------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε όλους, Ε/Κ και Τ/Κ, να εργαστούν στη βάση του σχεδίου Ανάν για να συμπληρωθούν τα κενά και να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις για κοινό όφελος όλων των Κυπρίων και να προσφερθεί μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

    Σημείωσε ότι οι δύο κοινότητες έχουν στα χέρια το μέλλον του τόπου και υπογράμμισε ότι η δύναμη του Ευρωπαίου Κύπριου πολίτη δεν μπορεί να ανακοπεί ή να νοθευτεί πια.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε με την ένταξή της στην ΕΕ, η Κύπρος «εισέρχεται σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση που αλλάζει κάνοντας ένα ιστορικό άλμα. Επανιδρύεται στη βάση ενός ευρωπαϊκού συντάγματος και αυτή η εξέλιξη αφορά κάθε πολίτη άμεσα, και τον Ε/Κ και τον Τ/Κ».

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ μιλούσε σε δικοινοτική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην Ενωμένη Κύπρο». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) και ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ).

    «Για πρώτη φορά προσδιορίζεται με τόση σαφήνεια η ταυτότητα της Ευρώπης, μια ένωση πολιτών και κρατών, που βασίζεται στις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου καθώς και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

    «Η ενδεχόμενη παραβίασή τους, που θα ήταν αδιανόητη σε κάθε παλιό και νέο μέλος, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αναστολή της συμμετοχής αυτού του κράτους στην ΕΕ», υπογράμμισε.

    Καμία χώρα ευρωπαϊκή που εφαρμόζει τις αξίες αυτές δεν αποκλείεται από την ΕΕ, είπε και πρόσθεσε:

    «Θέλουμε εδώ, από το Λήδρα Πάλας, να καλωσορίσουμε στην Ενωση μια Τουρκία που προχώρησε στη λύση του Κυπριακού, που πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ο δρόμος που άνοιξε στο Ελσίνκι είναι ανοικτός, το 2004 είναι μπροστά μας».

    Η νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο μετά την επίλυση, είπε, θα δημιουργήσει «νέες και ιδιαίτερα κρίσιμες στον τομέα της εκπαίδευσης» και πρόσθεσε ότι «η εδραίωση μιας ευρωπαϊκής και δημοκρατικής κοινωνίας στην επανενωμένη Κύπρο, προϋποθέτει όχι τη διαγραφή του παρελθόντος, αλλά να μάθουμε από το παρελθόν και να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μέλλον, για να κτίσουμε μια διαφορετική κοινωνία του μέλλοντος».

    Στόχος είναι η εμπέδωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας ανοχής, συνεργασίας και στις δύο κοινότητες ανάμεσα στους νέους για να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και να στοχεύει μακροπρόθεσμα στη αντιμετώπιση των προκαταλήψεων και ότι η διαφορετικότητα είναι πλούτος, μια δύναμη μάθησης της Κύπρου στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    Αυτός, είπε ο κ. Παπανδρέου, «θα είναι ο κρίσιμος ρόλος των εκπαιδευτικών στην ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο».

    Αναγνώρισε τις δυσκολίες που θα υπάρξουν αλλά διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και ο ίδιος προσωπικά θα προσφέρουν όλη τη συμπαράστασή τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Σημείωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε στη βάση του σχεδίου Ανάν, να το βελτιώσουμε, να συμπληρώσουμε κενά, να το προσαρμόσουμε στις νέες εξελίξεις του Απριλίου και του νέου συντάγματος'' ώστε να ωφελέσει όλους, έχοντα ως μόνο γνώμονα τις αληθινές ανάγκες και των Ε/Κ και των Τ/Κ, να προσφέρουμε μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

    ''Οι δύο κοινότητες έχουν στα χέρια το μέλλον αυτού του τόπου. Τη λύση θα τη δώσει η κοινωνία, οι Ε/Κ και Τ/Κ'', υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η δύναμη του Ευρωπαίου Κύπριου πολίτη δεν μπορεί να ανακοπεί ή να νοθευτεί πια».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει «να ξεφύγουμε από τη λογική των παρεμβάσεων της μητέρας πατρίδας στην Κύπρο» και οι χώρες αυτές (Ελλάδα και Τουρκία) θα πρέπει να συμπαρασταθούν στην Κύπρο η οποία θα είναι ενωμένη, στην Ευρώπη και ανεξάρτητη.

    Οσον αφορά το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καλύτερη ασφάλεια είναι μια ελεύθερη Κύπρος, χωρίς στρατεύματα και η οποία θα συμμετέχει δημοκρατικά μέσα στην ΕΕ.

    Παπανδρέου - Τ/κ κόμματα - Ταλάτ - Δηλώσεις -------------------- Πολύ καλή και πολύ εποικοδομητική, χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τους Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Η συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν μισή ώρα, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Λήδρα Πάλας λίγο πριν από την έναρξη δικοινοτικής εκδήλωσης, στην οποία μίλησε ο κ. Παπανδρέου.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι ο κ. Παπανδρέου άκουσε τις απόψεις των κομμάτων και έλαβε τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι θα εργαστεί για λύση του Κυπριακού πάνω στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    «Είναι πολύ σημαντικό για μας αυτό», είπε, και αναφέρθηκε στην «αποφασιστικότητά» της τ/κ «αντιπολίτευσης» να εργαστεί ''για να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στο νησί και να προχωρήσουμε σε λύση''.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο αρχηγός του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζαν, ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Ανγκολεμλί, ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, ο αρχηγός του Κόμματος Λύσης και Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλί Ερέλ, καθώς και ο αρχηγός τους Κόμματος Εθνικιστικής Δικαιοσύνης Αλί Ριζά Γιοργκιούν.

    Κατεχόμενα - Ελλαδίτες - Παράνομη σύλληψη ----------------- Οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν παράνομα χθες τρεις άνδρες από την Ελλάδα, με την κατηγορία της φωτογράφησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο λιμανάκι της Κερύνειας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 1 μετά το μεσημέρι.

    Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Ανωγείων Κρήτης Χαιρέτη Ιωάννη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Χαιρέτη Σοφοκλή και Σκανδάλη Εμμανουήλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις Ελλαδίτες βρίσκονται στην Κύπρο για τη διδυμοποίηση του Δήμου Ανωγείων Κρήτης με τον κατεχόμενο Δήμο Γιαλούσας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας ΥΠΕΞ - Ελλαδίτες - Παράνομη σύλληψη ----------------------- Αδικαιολόγητη και αβάσιμη θεωρεί τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όσο και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την παράνομη σύλληψη τριών Ελλαδιτών χθες από τις κατοχικές αρχές με την κατηγορία της φωτογράφησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο λιμανάκι της Κερύνειας.

    ''Το θέμα εξετάζεται από τις αρχές. Σύμφωνα με τις πρώτες μου πληροφορίες συνελήφθηκαν κοντά στο οδόφραγμα, κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητα όπως πάντα και χωρίς καμία βάση'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την κυπριακή και πως όλες οι ενέργειες γίνονται σε πλήρη συντονισμό. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστο Παναγόπουλο να κάνει διάβημα στον ΟΗΕ και να ζητήσει την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    Εκπρόσωπος - Γκιούλ - Ντενκτάς - Παπανδρέου - Σχέδιο Ανάν ------------------------- Αν οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εξελίξεις και βήματα τις προσεχείς ημέρες σημαίνουν αλλαγή της τουρκικής στάσης αυτό είναι ευπρόσδεκτο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να πει εάν η κυβέρνηση έχει οτιδήποτε υπόψη της σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ στο κανάλι NTV πως μετά τις λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Τίποτε το συγκεκριμένο. Είναι δηλώσεις του κ. Γκιούλ, οι οποίες συνοδεύονται και από δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ότι θα υπάρξουν τις επόμενες μέρες εξελίξεις και εκπλήξεις. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πληροφορία. Θεωρώ ότι εάν αυτό σημαίνει αλλαγή της τουρκικής στάσης τούτο είναι ευπρόσδεκτο'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν έχουν συζητηθεί καθόλου οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι έρχεται για να συζητήσει στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''μελέτες όσον αφορά το σχέδιο Ανάν γίνονται μονίμως από την εποχή της Χάγης και μετά όσον αφορά όλες τις πτυχές του σχεδίου Ανάν οικονομικές και άλλως πως, και η πρόθεση είναι να καθοριστεί μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και το πλέγμα των σημείων τα οποία θα τεθούν για διαπραγμάτευση''.

    Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' - Παρατηρητές --------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως ''δεν είναι δυνατό να σταλούν παρατηρητές από οποιαδήποτε χώρα ή οποιαδήποτε διεθνή οργάνωση, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ για παρακολούθηση της ψηφοφορίας στην τ/κ κοινότητα''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εμείς θεωρούμε το θέμα της ψηφοφορίας στην τ/κ κοινότητα ως προσπάθεια έκφρασης της θέλησης των μελών της τ/κ κοινότητας, εκείνων των μελών δηλαδή που μαζί με εμάς αποτελούν το ένα λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας'', για να προσθέσει πως ''φυσικά ενδιαφέρει αυτή η έκφραση άποψης να είναι σωστή και να αντικατοπτρίζει την πραγματική θέληση των Τ/Κ συμπατριωτών μας''.

    Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να σταλούν παρατηρητές από την ΕΕ στο ψευδοκράτος για τις λεγόμενες ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση θέλει να υπενθυμίσει τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας και ''θεωρεί την ψηφοφορία στην τ/κ κοινότητα και το αποτέλεσμά της δείγμα των αποφάσεων ή των κατευθύνσεων που θα πάρει η τ/κ κοινότητα σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού''.

    ΥΠΕΞ Σουηδίας, Ελλάδας - Κυπριακό - ΕΕ ----------------- Η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ δήλωσε ότι οι «εξελίξεις στην Ευρώπη σήμερα είχαν μεγάλη σημασία για τη μείωση της έντασης στην Κύπρο».

    Μιλώντας προχθές κατά τη διάρκεια ανοικτής συγκέντρωσης στην πλατεία Medborgarplatsen στη Στοκχόλμη για τα πλεονεκτήματα της ένταξης, η κ. Λιντ και ο Ελληνας ομόλογός της Γιώργος Παπανδρέου, είπε ότι ο κ. Παπανδρέου «προσωπικά έπαιξε μεγάλο ρόλο για να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και έτσι να υπάρχουν νέες δυνατότητες για την επίλυση του Κυπριακού» και εξέφρασε την ελπίδα «να λυθεί το Κυπριακό σύντομα».

    Λήδρα Πάλας - Ε/κ - T/κ κόμματα - Ταλάτ - Κληρίδου --------------- Την ανάγκη εξεύρεσης σύντομης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος και τη δέσμευσή τους για συνέχιση της προώθησης των δικοινοτικών επαφών χωρίς εμπόδια, τονίζουν σε κοινό ανακοινωθέν τους ε/κ και τ/κ κόμματα.

    Στο ανακοινωθέν που ανέγνωσε μετά το πέρας της συνάντησης των κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο αναφέρει ακόμη ότι η επόμενη δικοινοτική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα εμπόδια, o ηγέτης του τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην επικοινωνία, περιλαμβανομένης και της επίδειξης διαβατηρίων.

    Ισως, πρόσθεσε, ''στο επόμενο πακέτο μέτρων που ανέφερε ότι θα ανακοινώσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα άρει αυτό τον περιορισμό''.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε πότε θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων, ούτε το περιεχόμενό του.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι μαζί με την Τουρκία ετοιμάζει άλλο σχέδιο λύσης, το οποίο θα αποτελέσει έκπληξη, είπε ότι δεν έγινε κάποια ενημέρωση, γεγονός που οδηγεί στην εντύπωση πως δεν πρόκειται για σοβαρή υπόθεση.

    Ωστόσο, σημείωσε πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα ήταν δυνατό να γίνει εφόσον θα ήταν προϊόν μόνο της μιας πλευράς και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά.

    Προκειμένου να εξευρεθεί λύση πρέπει να υπάρχουν ''καινοτομίες και αυτές αναφέρονται στο σχέδιο Ανάν'' παρόλο που όπως πρόσθεσε ''υπάρχουν θέματα που μπορούν να συζητηθούν ιδιαίτερα μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης''.

    Από την πλευρά της, η Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα θέματα κεκλεισμένων των θυρών.

    Ερωτηθείσα για την απουσία του αρχηγού του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς από τη σημερινή συνάντηση, είπε ότι ο υιός Ντενκτάς αποφάσισε να μην παρίσταται ο ίδιος και να στέλλει τους αντιπροσώπους του.

    Ομήρου - Παπανδρέου - Συνάντηση ------------------------ Την αισιοδοξία πως η Κύπρος μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησής της στην ΕΕ έχει εισέλθει ''σε μια νέα εποχή με μια Ελλάδα ισχυρή δίπλα της'', εξέφρασαν από κοινού ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου στην οικία του Ελληνα Πρεσβευτή στη Λευκωσία Χρίστου Παναγόπουλου, ο κ. Ομήρου είπε πως κατέληξαν ''στο κοινό συμπέρασμα ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με τις προδιαγραφές λειτουργίας της ΕΕ και των κρατών μελών της και ότι η δική μας πλευρά θα είναι έτοιμη να συνομιλήσει επί των σημείων του σχεδίου'', όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κρίνει ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    ''Πιστεύουμε ότι, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί ο αναχρονισμός του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του διπλωματικού και στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας να επιμένει σε αδιάλλακτες θέσεις, θα ανοίξει τελικά ο δρόμος για δημοκρατική, δίκαιη και ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος'' είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι με τον Ελληνα ΥΠΕΞ αναφέρθηκαν στην ετοιμότητα της ''δική μας πλευράς για την επανάληψη των συνομιλιών όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κρίνει ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές - Καταγγελία ------------------ Για κατάφωρη παραβίαση του στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος της εκπαίδευσης, για τα παιδιά των Ελλήνων Κυπρίων εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη περιοχή της Καρπασίας καταγγέλλει το κατοχικό καθεστώς ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με γραπτό μήνυμα προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρόμπιν Κουκ και της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μπαρόν Γκρέσπο.

    Επιπροσθέτως, ο κ. Ομήρου διαβιβάζει τη θερμή παράκληση του ΚΣ ΕΔΕΚ για τη δική τους παρέμβαση προς την τουρκική κυβέρνηση.

    ΣτΕ - Μολδαβία - Διάσκεψη - Κυπριακό ---------------- Το Κυπριακό, μαζί με άλλα τέσσερα χρόνια προβλήματα του ευρωπαϊκού χώρου, θα τεθεί στη διάσκεψη που διοργανώνει σήμερα και αύριο η μολδαβική προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην πρωτεύουσα της χώρας Κίσιναου.

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης αναχωρεί σήμερα για τη Μολδαβία, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ στη διάσκεψη με θέμα ''Οι στάσιμες διενέξεις στην Ευρώπη''.

    Ο κ. Πουργουρίδης θα συμμετάσχει στη διάσκεψη και υπό την ιδιότητα του εισηγητή της Συνέλευσης για το θέμα ''Περιοχές στις οποίες η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί''.

    Στη διάσκεψη θα τεθούν επίσης τα προβλήματα της Οσετίας, της Αμπχαζίας, του Νακόρνο Καραμπάχ και της Υπερδνειστηρίας.

    Για το Κυπριακό, εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να μιλήσει ο Γιώργος Ιωαννίδης της Διεύθυνσης Κυπριακού, ο Ντιτιέ Πφίρτερ, συνταγματολόγος και νομικός σύμβουλος του τέως Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, καθώς και εκ μέρους της τ/κ κοινωνίας των πολιτών η Εμινέ Ερκ, νομικός και αντιπρόεδρος του τ/κ συνδέσμου μεσολάβησης (σύζυγος του «δημάρχου» της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ).

    Πέτρος Μιχαηλίδης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Επανεκλογή ------------------ Μέλος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων επανεξελέγη ο Πέτρος Μιχαηλίδης στις εκλογές που διεξήχθησαν στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η θητεία του κ. Μιχαηλίδη στην Επιτροπή λήγει στις 19 Δεκεμβρίου 2007.

    Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά πτώση ----------------- Αρνητική πορεία για τρίτη κατά σειρά συνάντηση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών απωλειών που κατέγραψαν οι τίτλοι της Τράπεζας Κύπρου και κυρίως τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών (warrants) της Τράπεζας, τα οποία υποχώρησαν κατά 23,57%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 1,16%, κλείνοντας στις 87,54 μονάδες. Σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,84% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 354 μονάδες.

    Η άνοδος της αξίας των συναλλαγών στις 755 χιλιάδες λίρες οφείλεται στη μεγάλη συναλλακτική δραστηριότητα των τίτλων της Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι συγκέντρωσαν συνολικά το 50% του ημερήσιου τζίρου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας (1)

    Τη βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις θα φέρουν σύντομα ξανά στο προσκήνιο το Κυπριακό εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έγινε μια εποικοδομητική αξιολόγηση των πρόσφατων εξελίξεων στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια νέα δυναμική, που είναι αποτέλεσμα και της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αλλά και της ενταξιακής πορείας.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο ρόλο του Προέδρου της Βουλής στις προσπάθειες που γίνονται για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας - Θάνατος Ανα Λιντ

    Μονόλεπτος σιγή τηρήθηκε σήμερα στο χώρο του Δημαρχείου Στροβόλου στη μνήμη της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ, ύστερα από παράκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Μετά τη θλιβερή είδηση για το θάνατο σήμερα της Ανα Λιντ, ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε προχθές συνομιλίες με τη Σουηδή ομόλογό του στη Στοκχόλμη, είπε ότι η Λιντ ''μια πολύ καλή φίλη που έχει παλέψει για την ένταξη της Κύπρου και για τη δημοκρατία στην Ελλάδα δυστυχώς δεν βρίσκεται πια κοντά μας.''

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Θάνατος Ανα Λιντ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας που απεβίωσε σήμερα μετά τη χθεσινή δολοφονική απόπειρα εναντίον της, καθώς και στο λαό της Σουηδίας.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ''θλιβερή'' και σημείωσε πως η Ανα Λιντ ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της διεύρυνσης της ΕΕ με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα και τον τερματισμό της διαίρεσης της Ευρώπης.

    [07] (K) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Μια πολύ καλή και σε βάθος συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 40 περίπου λεπτά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα αξιολογηθεί η σημερινή κατάσταση και οι νέες ευκαιρίες που προσφέρονται στην Κύπρο, τόσο για επίλυση του Κυπριακού, όσο και μέσα στην ΕΕ.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης

    Σκέψεις και πρακτικές ιδέες για προώθηση των κοινών θεμάτων, αντάλλαξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιούλ - Σχέδιο Ανάν

    Η τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θεωρείται ένδειξη για αλλαγή στάσης εκ μέρους της Αγκυρας, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου

    [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λαζαρίδης - Μέγαρο Πολιτισμού

    [12] (Κ) Συρία - ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Ασσαντ

    [13] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα

    Συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή περιλαμβάνει το πρόγραμμα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αναχωρήσει για την Αθήνα τη Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα.

    Την Τρίτη στις 10.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατία Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 11.20 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη που θα διαρκέσουν γύρω στη μια ώρα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα εργασίας.

    Στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΔΑΔ - Δικαστές

    [15] (Κ) Κατεχόμενα - Ελεύθεροι οι τρεις Ελλαδίτες

    [16] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ

    Ταύτιση απόψεων όσον αφορά τις αναγκαιότητες και τις αναμενόμενες εξελίξεις καθώς και σωστός συντονισμός μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,11  ( 0,65)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    902.021
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    291.176    355,12  ( 0,32)
    FTSE Med 100 **                             5.583,88  (-0,02)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    181.269    101,76  ( 0,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.157     76,10  ( 0,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.078     15,14  ( 1,27)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     48.774     57,51  ( 1,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.135     82,45  (-0,97)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     32.013     20,62  (-0,39)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    214.201     75,49  ( 1,97)
    Ετ. Πληροφορικής              £     10.673      3,42  ( 2,09)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     33.720     13,48  ( 2,74)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,11  ( 0,83)
    Ξενοδοχεία                    £     15.316     42,83  ( 0,82)
    Αλλες Εταιρείες               £     51.599     81,82  ( 0,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 - Κύπρος - Συμμετοχές

    Αρχίζουν σήμερα στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στα Λατσιά και ολοκληρώνονται στις 17 Σεπτεμβρίου οι Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 με τη συμμετοχή 900 περίπου αθλητών και συνοδών από 72 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, η οποία συμμετέχει με εξαμελή αποστολή (τρεις αθλητές, δύο αθλήτριες και ένα συνοδό).

    [19] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΕΔΗ

    Πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία τονίστηκε η ανάγκη να συνεχίσει η ε/κ πλευρά να στέλνει το μήνυμα προς την τ/κ πλευρά και τη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7097            1,7199
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9201            1,9316
    Λίρα Αγγλίας                     1,2041            1,2113
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,5920        226,3887
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9119          2,9351
    Δολάριο Καναδά                     2,6268          2,6478
    Κορώνα Δανίας                     12,6937         12,7952
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1365         14,2495
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5690         15,6935
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6517          2,6729
    

    [21] (Κ) ΕΕ - Δημοσιονομικά - Κύπρος

    Η μικρή αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κυρίως λόγω της κρίσης στον τουρισμό, είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση των δημοσιονομικών δεκτών στην Κύπρο το 2002, ενώ το ίδιο σενάριο προβλέπεται και για φέτος.

    [22] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7097            1,7199
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9201            1,9316
    Λίρα Αγγλίας                     1,2041            1,2113
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,5920        226,3887
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9119          2,9351
    Δολάριο Καναδά                     2,6268          2,6478
    Κορώνα Δανίας                     12,6937         12,7952
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1365         14,2495
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5690         15,6935
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6517          2,6729
    

    [23] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Πρόεδρος ΝΕΟ

    Ανταλλαγή απόψεων στο κυπριακό και στο θέμα των ευρωεκλογών είχε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [24] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Νίκος Θεοδοσίου - Αγνοούμενοι

    Αξιοποίηση του ευρωπαϊκού χώρου από την Ελληνική κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, ζήτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών, Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    [25] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Νίκος Φαλάς - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Την διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πάρει πολύ ''ζεστά'' το θέμα της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και την προσδοκία ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα ως προς την επίλυση του προβλήματος, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκο Φαλά.

    [26] (Κ) Σβίμερ - Κυπριακό - ''Εκλογές'' - Λοϊζίδου

    Την αισιοδοξία του για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, ο οποίος είπε ότι παρά τη σκοπιμότητα της απόφασης του κατοχικού καθεστώτος να άρει μερικώς τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, η κίνηση αυτή επέτρεψε σε Ε/Κ και Τ/Κ να έλθουν πιο κοντά.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο διάσκεψης του ΣτΕ για τις στάσιμες διενέξεις στην Ευρώπη, που άρχισε σήμερα στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου, ο κ. Σβίμερ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο οι προσεχείς λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα αποβούν κρίσιμες για το Κυπριακό.

    [27] (Κ) ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Η Τουρκία, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από πολλά κράτη-μέλη της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά τη χθεσινή συνεδρία του σώματος, αποδέχθηκε με απροθυμία το λεκτικό της απάντησης της Επιτροπής σε ερώτηση που αφορά την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου.

    [28] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Αναστροφή της πτωτικής τάσης που παρουσίασαν οι προηγούμενης τρεις χρηματιστηριακές συναντήσεις σημειώθηκε στη σημερινή συνάντηση με το Γενικό Δείκτη Τιμών να επανακάμπτει στο επίπεδο των 88 μονάδων. Η αγορά, ωθούμενη κυρίως ανοδικά από τους τίτλους της περιφέρειας, παρά από τις τράπεζες, κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,65%, κλείνοντας στις 88,11 μονάδες. Το αυξημένο σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησε την αξία των συναλλαγών στις 902 χιλιάδες λίρες.

    [29] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Δημοσιογραφική διάσκεψη (1)

    Το μήνυμα ότι η ελληνική πλευρά θέλει τους Τ/Κ να αποτελούν μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και να είναι πολίτες συμμετέχοντες ενεργά στην ΕΕ, έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Εστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι την ασφάλεια Ε/Κ και Τ/Κ την εγγυάται πολύ περισσότερο η συμμετοχή στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια παρά οι στρατοί κατοχής.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''ερχόμαστε σε μία πολύ διαφορετική εποχή, με νέα πραγματικότητα, που συνδιαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια με συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθήσαμε και που πια έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και που αυτή η νέα πραγματικότητα έχει διαμορφώσει μια νέα δυναμική''.

    ''Πρώτα απ' όλα μπορούμε με μια άλλη αυτοπεποίθηση να βλέπουμε το μέλλον στην ευρύτερη περιοχή και την ίδια την Κύπρο'', είπε, προσθέτοντας ότι η δυναμική αυτή έχει φέρει και συγκεκριμένα αποτελέσματα, έχει κινητοποιήσει θετικά για τη λύση του Κυπριακού, ''όχι μόνο από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης και των Ε/Κ, που πάντα βρισκόντουσαν μπροστά στον αγώνα για την ένωση του νησιού και τη λύση του προβλήματος, αλλά έχει κινητοποιήσει και στους ίδιους τους Τ/Κ την ελπίδα ότι μπορούν και αυτοί να ζήσουνε και να συμβιώσουμε κάτω από μία στέγη κυπριακή, ευρωπαϊκή''.

    [30] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Αντιπρόεδρος ΑΔΗΚ

    Την αγωνία ώστε οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό να αρχίσουν όσο το γρηγορότερο δυνατό μέσω των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΗΚ Εντουϊν Ιωσηφίδης προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου.

    [31] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Γιώργος Περδίκης - Σενέρ Λεβέντ

    O Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, βουλευτής Γιώργος Περδίκης και ο Τ/Κ δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ''Αφρίκα'' συναντήθηκαν σήμερα από κοινού με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου θέλοντας να δώσουν συμβολικά το μήνυμα για το όραμα μιας ενωμένης Κύπρου κι ότι ''οι Ε/Κ και Τ/Κ, είναι ένας λαός σε μια πατρίδα''.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Περδίκης είπε ότι ζήτησαν από τον κ. Παπανδρέου όπως εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων σε μια ευρωπαϊκή Κύπρο χωρίς παρεκκλίσεις.

    [32] (Κ) Διάσκεψη για άλυτα προβλήματα - Σβίμερ - ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Το παράδειγμα της μερικής άρσης των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αποδεικνύει ότι η πρόοδος στα διάφορα άλυτα προβλήματα της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί με απλές πράξεις, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ.

    Σε ομιλία στην εναρκτήρια τελετή της Διεθνούς Διάσκεψης για τα «Αλυτα

    [33] (Κ) ΟΥΝΕΣΚΟ - Συνέδριο WFUCA - Ψηφίσματα

    Ψηφίσματα για το Κυπριακό και την παγκόσμια ειρήνη, την πολιτιστική διαφορετικότητα, και τη λειτουργία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Συλλόγων ΟΥΝΕΣΚΟ (WFUCA) ενέκρινε το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στην Κύπρο.

    [34] (Κ) ΥΠΕΞ - Ανα Λιντ - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στο Σουηδό Πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον για τη δολοφονία της Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Ανα Λιντ καταδικάζει ''κατάφορα αυτή τη βάρβαρη πράξη βίας που προκάλεσε το θάνατο'' της συναδέλφου του και επιφανούς πολιτικής φυσιογνωμίας στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

    [35] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αναχώρηση

    [36] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Δημοσιογραφική διάσκεψη (2)

    Οσο περισσότερο συνάδει με τις ευρωπαϊκές λειτουργίες και αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο η λύση του Κυπριακού τόσο το καλύτερο για την Κύπρο, για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, αλλά για την ίδια την Ευρώπη, η οποία θέλει εντός της μια χώρα που να είναι λειτουργική, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως λογικά θα πρέπει να ξαναρχίσουν κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως το κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιους διαπραγματευτές αποτελεί αντικείμενο αναλύσεων και συζητήσεων.

    Κληθείς εξάλλου από Τ/Κ δημοσιογράφο να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί ενός εναλλακτικού σχεδίου για λύση πέραν αυτού του σχεδίου Ανάν ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως οι μέχρι τώρα κινήσεις του κ. Ντενκτάς ήταν κινήσεις τακτικής παρά πραγματική βούληση για λύση και σημείωσε πως ''μέχρι η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, τα ΗΕ να δουν μια πραγματική βούληση νομίζω ότι δεν θα πιστέψουν ότι υπάρχει μεγάλη σοβαρότητα σε αυτές τις προτάσεις''.

    Ερωτηθείς εξάλλου για το θέμα των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως η άποψη που υπάρχει γενικότερα είναι ότι ''πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο στους Κύπριους'' και πρόσθεσε η Ελλάδα έχει κάνει την αυτοκριτική της για ενέργειες του παρελθόντος και αν αυτό γίνει και στην Τουρκία ''ουσιαστικά θα έχουμε μπει στην τελική ευθεία της λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    [37] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τηλεγράφημα - Anna Lindh

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον για τον άδικο χαμό της Σουηδής Υπουργού Εξωτερικών Anna Lindh.

    [38] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κήρυξε στις 7.30 απόψε στην Πλατεία Ελευθερίας την έναρξη των Παγκοσμίων Αγώνων Σκοποβολής 2003.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 September 2003 - 17:49:34 UTC