Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Κύπρος - Γαλλία
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Θεσσαλονίκη - Εκθεση ''Κύπρος 1700-2000'' - Σημίτης
  • [04] (Κ) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Επαφές
  • [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αφιξη από Θεσσαλονίκη

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Κύπρος - Γαλλία

    Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών της Κύπρου ηττήθηκε με 5-0 χθες από την αντίστοιχη ομάδα της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/κ περιουσίες - Απαλλοτριώσεις ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι του κάνει εντύπωση που το κατοχικό καθεστώς μιλά για αδικία έναντι των Τ/Κ σε σχέση με το θέμα της απαλλοτρίωσης τ/κ περιουσιών, τη στιγμή που τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το ένα τρίτο του νησιού.

    Κληθείς να σχολιάσει την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να ξεκινήσουν μαζικές προσφυγές Τ/Κ σε δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τ/κ περιουσίες που έχουν απαλλοτριωθεί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι που μιλούν για αδικία έναντι των Τ/Κ, όταν κατέχουν το 37% της γης μας''.

    ''Εμείς είμαστε κράτος δικαίου. Τα δικαστήρια υπάρχουν και θα αποφασίσουν κατά πόσο με τον νόμο περί κηδεμόνος τ/κ περιουσιών δικαιούμαστε να χρησιμοποιούμε την περιουσία υπέρ των Τ/Κ τελικά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο περιθώριο του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ομίλων και των Συλλόγων UNESCO.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παγκόσμιο Συνέδριο - ΟΥΝΕΣΚΟ --------------------------------------------------- Η Κύπρος ''ανήκει από καταβολής της ιστορίας της στη χορεία των λαών εκείνων που έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό πολιτισμό και μια λαμπρή πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος της κληρονομιάς αυτής ανήκει σήμερα στην Κύπρο ''χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τη συντονισμένη δράση της ΟΥΝΕΣΚΟ, σε ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τέλεσε χθες το πρωί την έναρξη των εργασιών του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ στο Πολιτιστικό Ιδρυμα ''Αρχάγγελος'' της Μονής Κύκκου, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη ''της κυπριακής πολιτείας και του κυπριακού λαού προς την ΟΥΝΕΣΚΟ και την Ομοσπονδία Συνδέσμων, Ομάδων και Κέντρων ΟΥΝΕΣΚΟ, για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την άμεση και ενεργό δραστηριοποίηση όλων, από τις πρώτες μέρες της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974''.

    ''Η Κύπρος, που η ιστορική της μοίρα και πορεία σημαδεύτηκε πολλές φορές, ακόμα σημαδεύεται από τραγικές ιστορικές συγκυρίες'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως ο κυπριακός λαός ''αγωνίζεται για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που να επανενώνει την Κύπρο και να διασφαλίζει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική πρόοδο μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος ανέφερε από την πλευρά του ότι η Κύπρος στο τέλος του 20ου αιώνα ''γνώρισε την εισβολή της Τουρκίας και τη συνακόλουθη καταστροφή πολιτιστικών μνημείων, με πρώτη απώλεια μοναστήρια, εκκλησίες, αγιάσματα, ψηφιδωτά και ιερές εικόνες της Ορθοδόξου Χριστιανικής θρησκείας μας'' και πρόσθεσε ότι ''μεταξύ των πολιτιστικών καταστροφών είναι και η εξάλειψη της ελληνικής γλώσσας από την κατεχόμενη Κύπρο και η αντικατάστασή της από άγνωστες αρθρώσεις της Ανατολίας''.

    Ο Επίσκοπος Νικηφόρος ανέφερε ότι το συνέδριο ''θα επισημάνει την πολιτιστική καταστροφή που γίνεται στην πατρίδα μας και θα συμβάλει στην ανακοπή της''.

    Ο Γιώργος Χριστοφίδης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και Κυπριακής Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ανέφερε ότι το Συνέδριο δίνει τη δυνατότητα κάθε τέσσερα χρόνια στους εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ''να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να διαπιστώσουν πόσο αποκλίνει ακόμα η εφαρμογή των ιδεωδών της ΟΥΝΕΣΚΟ''.

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάπτυξη, η επικοινωνία και ο διαπολιτισμικός διάλογος είναι θέματα που απασχολούν όλους μας, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι ''βοηθούν στο να αναπτυχθεί καλύτερη συνεργασία, συνεννόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών''.

    Ιακώβου - ΕΕ - Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ - Κύπρος - Τουρκία ---------------------------------------------------- Στην έλλειψη μηχανισμών για την επίλυση διαφορών μεταξύ των μελών της ΕΕ αλλά και μεταξύ των μελών και των υπό ένταξη και υποψηφίων χωρών αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μελλοντικό σύνταγμα της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ατυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Ρίβα ντελ Γκάρντα της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου, αναλύοντας τους σημερινούς μηχανισμούς, ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου και της Τουρκίας, όπου η Τουρκία παραβιάζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ όσον αφορά την Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας-ΕΕ με την υπογραφή της λεγόμενης ''συμφωνίας πλαίσιο τελωνειακής ένωσης'' με το ψευδοκράτος.

    Η πράξη αυτή, που έχει πολιτικές προεκτάσεις, δεν έχει ακόμη καταδικασθεί όπως θα έπρεπε, παρά το γεγονός ότι έχει υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό ------------------------- Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη, όποτε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το ζητήσει, να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, των αρχών του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ''δεδομένων και των ευρωπαϊκών σχεδιασμών της Τουρκίας, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη λύση''.

    Μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης των κατεχομένων που διοργάνωσε προχθές βράδυ η Πολιτιστική Ενωση Προσφύγων ''Προμηθέας'' του Μούτταλλου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη, όπως πάντα, να εργαστεί για μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, για μια λύση που να αποκαθιστά τις ελευθερίες και τα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, περιλαμβανομένου του δικαιώματος της επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους.

    ΓΔ ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Μολδαβίας ---------------------------------------------------- Πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Μολδαβίας Vladimir Voroni, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης για την περίοδο Μαϊου-Νοεμβρίου 2003, διαβίβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης του στη Μολδαβία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκαν κατ' αρχήν οι ημερομηνίες 10 και 11 Νοεμβρίου 2003, για πραγματοποίηση της επίσκεψης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα - Διαβατήρια ------------------------------------------------------ Η κυβέρνηση ''έκανε όσο μπορούσε σαφές σύσταση στον κόσμο, πλην της απαγόρευσης που θα ήταν επικίνδυνη, να μην επιδεικνύει διαβατήρια'' στο κατοχικό καθεστώς, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για μετάβαση αύριο αντιπροσωπείας του κόμματος στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ομίλων και συλλόγων της UNESCO που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να επιβάλει περιορισμούς στη διακίνηση'' και πρόσθεσε: ''Από εκεί και πέρα επαφίεται στη συνείδηση του καθενός''.

    Πρόεδρος Βουλής - Φοινικάρια - Τέλεση εγκαινίων ---------------------------------------------- Η κυπριακή κοινωνία περνά μια κρίση θεσμών και αξιών που πρέπει να αναχαιτισθεί με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πολιτικής, στην οποία ο πολιτισμός καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως ''τα τελευταία χρόνια η κυπριακή κοινωνία δεν παρουσιάζει και την καλύτερη εικόνα''.

    Σε χαιρετισμό του χθες στην πολιτιστική βραδιά και στα εγκαίνια του αμφιθεάτρου της κοινότητας Φοινικάρια, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''χρειάζεται να επιστρέψουμε στις παραδόσεις και στις πλούσιες πολιτιστικές και πολιτισμικές αξίες του τόπου μας και επιβάλλεται να επενδύσουμε στα επιτεύγματα του παγκόσμιου πολιτισμού''.

    Υπουργός Εσωτερικών - ''Μέρα Μνήμης Λύσης'' ------------------------------------------ Η αδιαλλαξία της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η εμμονή τους στη διαιρετική φιλοσοφία των δύο λαών και των δύο κυρίαρχων κρατών, έχουν τορπιλίσει όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειες και πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    ''Δεν έχουν όμως κατορθώσει να επιβάλουν στη διεθνή κοινότητα και πολύ περισσότερο στον κυπριακό λαό την αποδοχή των τετελεσμένων. Ο λαός μας, Ε/Κ και Τ/Κ, αρνείται να συμβιβαστεί με τον διαχωρισμό και πιστεύει ακράδαντα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες'', πρόσθεσε, σε ομιλία του στην εκδήλωση ''Μέρα Μνήμης Λύσης'' που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας.

    Υπουργός Εμπορίου - Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας ----------------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να καταστήσει την Κύπρο γέφυρα που θα ενώσει δημιουργικά και παραγωγικά την Ευρωπαϊκή Ενωση με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

    ''Τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, η Κύπρος μπορεί να καταστεί ο αγωγός επικοινωνίας και συναλλαγών ανάμεσα στους δύο κόσμους, πάνω σε αμφίδρομη βάση'', πρόσθεσε.

    Σε χαιρετισμό του στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα δυναμικό περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, με κύριο άξονα τον τομέα των υπηρεσιών.

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Κύπρος - Γαλλία ------------------------------------------------- Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών της Κύπρου ηττήθηκε με 5-0 χθες από την αντίστοιχη ομάδα της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    [03] (Κ) Θεσσαλονίκη - Εκθεση ''Κύπρος 1700-2000'' - Σημίτης

    Πανόραμα του κυπριακού πολιτισμού κατά την ιστορική περίοδο από τον 18ο αιώνα ως τις ημέρες μας αποτελεί η μεγάλη έκθεση με τίτλο ''Κύπρος 1700-2000'' που εγκαινίασε χθες στο Τελλόγλειο Ιδρυμα της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης.

    Την έκθεση διοργανώνει το Τελλόγλειο Ιδρυμα σε συνεργασία με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    [04] (Κ) Επίσκοπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου ότι υπάρχει μια νέα δυναμική για επίλυση του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το θέμα της απαλλοτρίωσης τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και η προτροπή του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια προς τους Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς να μετρούν τα όσα λένε σχετικά με το θέμα των εποίκων γιατί το τουρκικό κατεστημένο τους παρακολουθεί, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος. Προβάλλονται, επίσης, οι παρασκηνιακές προσπάθειες του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον για να σταλούν στα κατεχόμενα ξένοι παρατηρητές για τις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου και η καταγγελία της Τουρκίας από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Ευρωπροβληματισμοί για τους Τ/Κ'', γράφει ότι στην ενδεχόμενη συμμετοχή των Τ/Κ στις ευρωεκλογές θα στηρίξουν κυβέρνηση και ΑΚΕΛ τις θέσεις τους για κατάργηση της υποχρεωτικής ψηφοφορίας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προβληματίζεται κατά πόσον πρέπει να δοθεί δικαίωμα ψηφοφορίας στους Τ/Κ που κατοικούν στα κατεχόμενα ή θα περιοριστεί μόνο σε όσους βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Αμυνας υπέγραψε τελικά προ ημερών με τις κατασκευάστριες εταιρείες των αντιαεροπορικών πυραύλων ASPIDE MISTRAL συμφωνία αξίας 60 εκατομμυρίων λιρών για την αναβάθμισή τους.

    ''Η Μάχη'', στο κύριο θέμα με τίτλο '''Πόλεμος' Ομήρου - Σιζόπουλου'', γράφει ότι ''υπόγεια σύγκρουση'' εκδηλώνεται στο ΚΣ ΕΔΕΚ μεταξύ του Προέδρου του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου και του Α' Αντιπροέδρου Μαρίνου Σιζόπουλου με στόχο τον έλεγχο του κόμματος. Η ''σύγκρουση'' επικεντρώνεται προς το παρόν στη Λεμεσό, όπου ο κ. Σιζόπουλος είναι "ο απόλυτος κυρίαρχος και ελέγχει πλήρως τον κομματικό μηχανισμό εκεί". Αλλού γράφει ότι σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι προσπάθειες του ΔΗΣΥ να εξασφαλίσει διέλευση προς τα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη διαβατηρίων μετά από διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς το κατοχικό καθεστώς απέρριψε σχετικό αίτημα.

    Ο ''Πολίτης'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πολιτική της άδειας καρέκλας'', γράφει ότι ''σοβαρές παρενέργειες'' στην εικόνα της Κύπρου στην ΕΕ προκαλεί η συνεχιζόμενη πολιτική της μη παρουσίας κυβερνητικών λειτουργών σε συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Υπουργείο Εργασίας εδώ και τέσσερεις μήνες δεν έχει εξεύρει τον κατάλληλο λειτουργό για να τον διορίσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία δύο φορές την εβδομάδα αποφασίζει για σημαντικά θέματα της καθημερινότητας που αφορούν και την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι του προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το κατοχικό καθεστώς μιλά για αδικία έναντι των Τ/Κ σε σχέση με το θέμα της απαλλοτρίωσης τ/κ περιουσιών, τη στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα κατέχουν το ένα τρίτο του νησιού.

    ''Η Σημερινή'', στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Λάδωμα με τρελά ποσά'', γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς μοιράζει υποσχέσεις και είναι έτοιμος να υπογράψει επιταγές με αστρονομικά ποσά προκειμένου να βάλει φρένο και να εξουδετερώσει τις προσφυγές Ε/Κ σε βάρος της Τουρκίας, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό τέθηκε στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος κατήγγειλε την Τουρκία πως με την υπογραφή της λεγόμενης ''συμφωνίας πλαίσιο'' με το ψευδοκράτος παραβιάζει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υπερεξαντλήσαμε τα 'δώσε' στους Τ/Κ'', προβάλλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος κάλεσε τους Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς να μετρούν τα όσα λένε σχετικά με το ζωτικό για την ε/κ πλευρά θέμα των εποίκων και την αποδοχή τους ως ''ψηφοφόρους'' γιατί αύριο θα είναι δεσμευμένοι, αφού το τουρκικό κατεστημένο παρακολουθεί και καταγράφει κάθε διακήρυξή τους. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρει ότι έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες, μέσω του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον, καταβάλλουν οι Αμερικανοί για να σταλούν στα κατεχόμενα ξένοι παρατηρητές για τις ψευδοεκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

    Η ''Χαραυγή'', με τίτλο ''Λύση ευρωπαϊκή'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα δήλωσε ότι υπάρχει μια νέα δυναμική για επίλυση του Κυπριακού και το 2004 θα είναι σημαντική χρονιά, με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την αξιολόγηση της Τουρκίας πάνω στο θέμα της δικής της συνεισφοράς στην επίλυση του Κυπριακού και τη δυνατότητα της να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ενωση. Αλλού γράφει ότι από 1,3 μέχρι 1,5 εκ. λίρες υπολογίζεται με βάση στοιχεία του 2001 ότι θα κοστίσει στο συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών η απώλεια λόγω της κατάργησης σημαντικών επιδοτήσεων που απολάμβανε ως τώρα από το κράτος.

    [05] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Επαφές

    Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και κοινής συνεργασίας στους τομείς της νέας τεχνολογίας, της βιομηχανικής ανάπτυξης, της ενέργειας και του εμπορίου συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αφιξη από Θεσσαλονίκη

    Ομάδες εργασίας έχουν σχηματιστεί για την ετοιμασία ενός σχεδίου δράσης για αξιοποίηση από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και για να καταστεί το νησί γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 7 September 2003 - 17:49:07 UTC