Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [04] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Καταδίκη - Κοσσυφοπέδιο
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριο μήνυμα προς Ανάν
  • [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Αλί Ερέλ - Κατεχόμενα - Νέο κόμμα
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Eurostat - Κύπρος - Εξαγωγές - Εισαγωγές - ΕΕ
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΔΑΔ - Ψευδοδικαστήρια
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ο δείκτης στις 90 μονάδες

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της χθεσινής κλοπής και πυρπόλησης αυτοκινήτου που είχε χρησιμοποιηθεί για εγκληματικές πράξεις και το οποίο ήταν υπό τη φύλαξη της Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας είναι το θέμα που προβάλλουν στα πρωτοσέλιδά τους όλες σχεδόν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η συνάντηση που θα έχει, στις 16 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για το Κυπριακό και οι αναμενόμενες μεσολαβητικές προσπάθειες για την επανέναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης, το πρόβλημα έλλειψης δοτών οργάνων και η αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εκαναν ρεζίλι την Αστυνομία'', πως το κύρος και η αξιοπιστία της Αστυνομίας τέθηκε υπό δοκιμασία και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ηγετικά στελέχη της μετά το χθεσινό επεισόδιο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, κατά το οποίο αυτοκίνητο, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για διαρρήξεις και βρισκόταν υπό τη φύλαξη της Αστυνομίας για δακτυλοσκοπικό έλεγχο, κλάπηκε και ακολούθως πυρπολήθηκε, με αποτέλεσμα την καταστροφή στοιχείων που θα οδηγούσαν ενδεχομένως στον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε χθες να ζητήσει και τρίτη γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία για το θέμα παραχώρησης των 703 θέσεων φοίτησης σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Πρωτοφανή ρεζιλίκια'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι ''ρεζίλεψαν το αστυνομικό σώμα και την ηγεσία της Αστυνομίας αστυνομικοί του Κεντρικού Αστυνομικού Σταθμού Λάρνακας, που, με την εγκληματική αμέλειά τους, επέτρεψαν σε στοιχεία του υποκόσμου να κλέψουν μέσα από τον αστυνομικό σταθμό αυτοκίνητο, που βρισκόταν υπό φύλαξη''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ηγεσία του σώματος ειναι εξοργισμένη και αποφασισμένη να τιμωρήσει αυστηρότατα όσους ευθύνονται για το περιστατικό αυτό. Αλλη είδηση είναι ο μεγάλος αριθμός Τ/Κ νέων που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για εγγραφή και φοίτησή τους σε κολέγια στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Τέλος εποχής για εξαίρετους'', γράφει πως αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων και τελειώνει η περίοδος κατά την οποία όλοι σχεδόν οι δημόσιοι υπάλληλοι τύγχαναν βαθμολόγησης με βαθμό ''εξαίρετος''. Με το νέο σύστημα που ετοίμασε κυπριακός οίκος μελετών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, αναφέρει η εφημερίδα, ως εξαίρετοι θα βαθμολογούνται περίπου το 20% των αξιολογουμένων υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι, στις 16 Σεπτεμβρίου και λίγο προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Σημίτη στην Αθήνα, όπου θα συζητήσουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου 2004, οπόταν η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Τέρμα στα ρεζιλίκια'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η ''πρωτοφανής κλοπή που διαπράχθηκε μέσα στην έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυπριακή Αστυνομία και κλονίζει ανησυχητικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών''. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης δήλωσε πως θα παραιτηθεί, εάν δεν διαλευκανθεί η υπόθεση. Αλλού γράφει πως είναι πολύ μικρός ο αριθμός δοτών ανθρώπινων οργάνων στην Κύπρο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρού προβλήματος. Στο Παρασκευαΐδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο είκοσι άτομα βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου, περιμένοντας μεταμόσχευση καρδιάς ή ήπατος, ενώ άλλοι 120 περιμένουν να βρεθούν οι κατάλληλοι δότες νεφρού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πέφτουν κεφάλια στην Αστυνομία'', γράφει στο κύριο θέμα πως σε όσους διαπιστωθεί ότι ευθύνονται για την κλοπή αυτοκινήτου - τεκμηρίου από τον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας θα πέσει ''βαρύς ο πέλεκυς'' και ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αισθάνεται ιδιαίτερα ενοχλημένος και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμα και παραίτησής του ''εάν προκύψουν ευθύνες που τον αφορούν''. Αλλη είδηση είναι ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ζήτησε από την ηγεσία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) να εξετάσει όλες τις δυνατότητες για μείωση της δαπάνης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να υπάρξει μείωση της τιμής τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ολα το 2004'', ότι κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2004 αναμένεται η τροχιοδρόμηση από Αμερικανούς και Βρετανούς διαμεσολαβητές της διαδικασίας επανέναρξης συνομιλιών για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαΐου 2004, οπόταν η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά τη συμφωνία - πλαίσιο Τουρκίας - ψευδοκράτους για τη λεγόμενη ''τελωνειακή ένωση'' και ότι αναμένει εξηγήσεις από την τουρκική κυβέρνηση, προτού προβεί στη διατύπωση των δικών της σχολίων και τελικών θέσεων.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Με τη συμμετοχή 180 περίπου συνέδρων από τις ομογενειακές οργανώσεις Κυπρίων και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, της κυβέρνησης, της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, καθώς και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί το 13 Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 25 Αυγούστου μέχρι και την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003.

    [04] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Καταδίκη - Κοσσυφοπέδιο

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις αποτρόπαιες δολοφονίες δύο ανηλίκων σερβικής καταγωγής και τον τραυματισμό αριθμού άλλων παιδιών που διεπράχθησαν στις 13 Αυγούστου, στο Γκοράζντεβατς του Κοσσυφοπεδίου και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δολοφονηθέντων.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριο μήνυμα προς Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα προς το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν συλλυπητήριο μήνυμα με αφορμή την επίθεση κατά του αρχηγείου του ΟΗΕ στη Βαγδάτη και το θάνατο και τον τραυματισμό λειτουργών του διεθνούς οργανισμού που βρίσκονταν σε αυτό.

    [06] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7023            1,7125
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8690            1,8802
    Λίρα Αγγλίας                     1,1818            1,1888
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,2713        222,0334
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8369          2,8595
    Δολάριο Καναδά                     2,6272          2,6482
    Κορώνα Δανίας                     12,6315         12,7325
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0992         14,2119
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6837         15,8091
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6210          2,6419
    

    [07] (Κ) Αλί Ερέλ - Κατεχόμενα - Νέο κόμμα

    Στην ίδρυση νέου κόμματος στα κατεχόμενα με την επωνυμία ''Λύση και ΕΕ'' προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ.

    Συγκεκριμένα σήμερα το πρωί στις 10.30 κατατέθηκαν στο λεγόμενο ''υπουργείο εσωτερικών'' του ψευδοκράτους τα απαιτούμενα έγγραφα για την ίδρυση του κόμματος.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι στις 16 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    [09] (Κ) Eurostat - Κύπρος - Εξαγωγές - Εισαγωγές - ΕΕ

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,06  ( 0,61)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    600.978
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    305.076    372,32  ( 0,98)
    FTSE Med 100 **                             5.818,80  (-0,88)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    190.842    106,68  ( 0,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.705     78,46  ( 0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.378     14,87  ( 1,29)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.531     58,04  ( 1,61)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.573     86,59  ( 0,42)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     56.524     20,90  ( 1,55)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     28.811     70,61  (-0,54)
    Ετ. Πληροφορικής              £     30.968      3,57  ( 4,08)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     34.487     13,70  ( 1,63)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        255     12,32  (-2,38)
    Ξενοδοχεία                    £     18.563     43,04  ( 0,07)
    Αλλες Εταιρείες               £     82.461     81,98  ( 0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΔΑΔ - Ψευδοδικαστήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη από τον Απρίλιο να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τουρκικές θέσεις αναφορικά με τα ψευδοδικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα των περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ο δείκτης στις 90 μονάδες

    Στο επίπεδο των 90 μονάδων ανήλθε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνάντηση, ωθούμενος από τη θετική παρουσία των πλείστων ''βαριών χαρτιών'' και των πλείστων τίτλων της περιφέρειας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,61%, κλείνοντας στις 90,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 600 χιλιάδες λίρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 21 August 2003 - 17:49:11 UTC