Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Απόδημοι Κύπριοι - Παγκόσμιο Συνέδριο - Πρόγραμμα
  • [04] (Κ) Ολυμπιακός - Τσετίνκαγια - Φιλικός αγώνας - ΚΟΠ
  • [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΔΣ ΚΟΤ - Ποιοτική αναβάθμιση τουρισμού
  • [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βαγδάτη - ΟΗΕ - Εκρηξη

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό εν αναμονή των ούτω καλούμενων ''εκλογών'' στα κατεχόμενα και των εξελίξεων σε προσφυγές Ε/Κ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η μη έλευση στις ελεύθερες περιοχές σιτηρών Τ/Κ παραγωγών, το πόρισμα για την απαγόρευση εισόδου στην Κύπρο Τ/Κ η οποία είχε θεώρηση διαβατηρίου και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στις τιμές για διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία μεταξύ ξένων και Κύπριων τουριστών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τι έγινε το πόρισμα;'', γράφει πως στο πόρισμα για την απαγόρευση εισόδου της Τ/Κ Γκιουλσεβίν Σαχ στην Κύπρο, το οποίο εδώ και μέρες βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ''επιρρίπτονται σαφώς ευθύνες σε κρατικούς λειτουργούς, αλλά παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση σιωπά δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να ρίξει την υπόθεση στα μαλακά''. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως από όσα έχει ακούσει από ξένους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα τις κερδίσουν οι δυνάμεις της ''αντιπολίτευσης''.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Παρααστυνομία στην Αγία Νάπα'' και γράφει πως η απουσία της αστυνομίας στην Αγία Νάπα έχει επιτρέψει στους διάφορους 'μπράβους' να επιβάλουν το νόμο της νύκτας σε μια ολόκληρη περιοχή όπου κινούνται ένα εκατομμύριο άνθρωποι τους τρεις μήνες του καλοκαιριού. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας επέδωσε χθες ψήφισμα διαμαρτυρίας στις πρεσβείες των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την ευκαιρία της 29ης επετείου της κατάληψης της Μόρφου από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καπέλο από ξενοδόχους'', γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λιλλήκας ερωτηθείς για τη μεγάλη διαφορά που παρουσιάζεται στις τιμές των ξενοδόχων για τους ξένους και για τους Κύπριους τουρίστες, όχι μόνο τόνισε ότι πολλοί πολίτες έχουν εκφράσει στον ίδιο τη δυσαρέσκειά τους, αλλά εξαπέλυσε επίθεση κατά των ξενοδόχων. Αλλού γράφει ότι μέσα από την ''κάλπη'' στα κατεχόμενα θα βγει (ή όχι) η νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό και προσθέτει πως ''οι ξένοι μεσολαβητές δείχνουν να επενδύουν στην ανατροπή του Ραούφ Ντενκτάς στις 'εκλογές' του Δεκεμβρίου, πριν προχωρήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004''.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τουρκικό 'βέτο' στις προσφυγές'' ότι διπλωματική τουρκική αποστολή είχε επαφές στο Στρασβούργο υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να τεθεί φρένο στις αγωγές Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας ενώ η Αγκυρα με επιστολή στο ΕΔΑΔ κοινοποιεί τη λεγόμενη "νομοθεσία" για τις "επιτροπές αποζημιώσεων." Σε άλλη είδηση γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε χθες στους Τ/Κ σιτοπαραγωγούς να μεταφέρουν και να παραδώσουν τα προϊόντα τους στην Επιτροπή Σιτηρών στις ελεύθερες περιοχές και προσθέτει πως εκπρόσωποι των Τ/Κ σιτοπαραγωγών ανέφεραν ότι προτίθενται να προσφύγουν στα παράνομα δικαστήρια και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και σε περίπτωση που δεν δικαιωθούν είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Εξηγήσεις από Αγκυρα'' και σημειώνει πως η ΕΕ έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία εξηγήσεις για τη ''συμφωνία - πλαίσιο'' για ''τελωνειακή ένωση'' που έχει συνάψει με το ψευδοκράτος και προσθέτει πως το θέμα παρακολουθεί ο ίδιος ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν. Αλλού γράφει ότι ομόφωνα η Βουλή προχωρεί την ερχόμενη βδομάδα στην τροποποίηση της νομοθεσίας περί διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, με σκοπό να διατεθούν οι 742 θέσεις, οι οποίες δεν διατέθηκαν.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αποτελεσματική αντιμετώπιση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πράξη του Χριστάκη Πολυκάρπου είναι καταδικαστέα και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση νομοθέτησης για να απαγορεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα οποιουδήποτε πολίτη. Αλλού γράφει ότι ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι ο Αμερικανός Γερουσιαστής, ο οποίος είπε πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει εκκολαπτήριο τρομοκρατίας, έπεσε θύμα παραπληροφόρησης, προσθέτοντας πως η δήλωση αυτή είναι εντελώς αυθαίρετη.

    [03] (Κ) Απόδημοι Κύπριοι - Παγκόσμιο Συνέδριο - Πρόγραμμα

    Από την προσεχή Δευτέρα 25 Αυγούστου μέχρι και την Πέμπτη 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, ενώ την Τετάρτη και Πέμπτη θα συνεδριάσει η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    [04] (Κ) Ολυμπιακός - Τσετίνκαγια - Φιλικός αγώνας - ΚΟΠ

    Καμία επίσημη αίτηση για διεξαγωγή φιλικού αγώνα μεταξύ της τ/κ ποδοσφαιρικής ομάδας Τσετίνκαγια και του Ολυμπιακού δεν έλαβε μέχρι σήμερα η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ανδρέα Ακκελίδη.

    Ο κ. Ακκελίδης απαντούσε σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, υπό το φως δημοσιεύματος της τ/κ εφημερίδας ''Ακσάμ'' ότι ο Ολυμπιακός και η Τσετίνκαγια πρόκειται να δώσουν φιλικό αγώνα στις 7 Σεπτεμβρίου.

    [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7016            1,7118
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8915            1,9028
    Λίρα Αγγλίας                     1,1925            1,1996
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,7991        227,6054
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8842          2,9072
    Δολάριο Καναδά                     2,6358          2,6568
    Κορώνα Δανίας                     12,6394         12,7405
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1796         14,2930
    Κορώνα Σουηδίας                   15,8104         15,9368
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6343          2,6553
    

    [06] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΔΣ ΚΟΤ - Ποιοτική αναβάθμιση τουρισμού

    Την αποφασιστικότητά του εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας να υλοποιήσει το στρατηγικό σχεδιασμό για ποιοτική αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού και επανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς την Κύπρο στο επίπεδο που προϋπήρχε στα τελευταία χρόνια πριν από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

    [07] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Σε θετική τροχιά διατηρήθηκε και σήμερα η αγορά, ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους οι κλαδικοί δείκτες καθώς και της μεγάλης αύξησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,33%, κλείνοντας στις 89,38 μονάδες. Σημαντική αύξηση παρουσίασε και το επενδυτικό ενδιαφέρον με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 986 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βαγδάτη - ΟΗΕ - Εκρηξη

    Η κυπριακή κυβέρνηση δια του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου καταδίκασε την επίθεση στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 19 August 2003 - 17:49:21 UTC