Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τουρκία - Ψευδοκράτος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Αναβολή (1)
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Τελωνειακή ένωση" - Αναβολή υπογραφής
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Μαυρογιάννης - ΟΗΕ - Ανάν - Διαπιστευτήρια
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ''Τελωνειακή ένωση'' - Επιστολή
  • [10] (Κ) ΕΕ - Στατιστικές - Πληθυσμός - Κύπρος

  • [01] (Κ) Τουρκία - Ψευδοκράτος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Αναβολή (1)

    Η προγραμματισμένη για σήμερα υπογραφή της λεγόμενης ''τελωνειακής ένωσης'' Τουρκίας ψευδοκράτους έχει αναβληθεί, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.

    Για την αναβολή προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι κάποια σημεία της ''συμφωνίας'' χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μετάθεση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στη Δυτική Σαχάρα και η χθεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος είναι οι ισχυρισμοί του Ραούφ Ντενκτάς ότι 5 - 6 Ελληνοκύπριοι έχουν προσφύγει στη λεγόμενη ''ειδική επιτροπή'' που συνέστησε για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα για να διευθετήσουν θέματα περιουσιών με αποζημιώσεις, οι αδιάθετες θέσεις στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και η ευθύνη που ανέλαβε η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου για το θέμα του διορισμού των μελών του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου.

    H ''Aλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πάει Δυτική Σαχάρα ο Ντε Σότο'' γράφει ότι ''νέα σοβαρή υποτροπή στο Κυπριακό σημειώθηκε με τη χθεσινή εξέλιξη της ανάληψης από μέρους του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο άλλων καθηκόντων και συγκεκριμένα της αποστολής επίλυσης του προβλήματος της Δυτικής Σαχάρας. Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν στη Νέα Υόρκη ότι ο κ. Ντε Σότο αναλαμβάνει καθήκοντα επίλυσης της διαφοράς στη Δυτική Σαχάρα, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο Κυπριακό''. Αλλού γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου ''παραδέχθηκε τελικά το λάθος'' που έγινε με το θέμα του Ιατρικού Συμβουλίου.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χάλασε το κλίμα ο Χρυσοστομίδης'' γράφει ότι ''ικανοποιημένο από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά ενοχλημένο από την εκμετάλλευση που έτυχε το θέμα από την κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους, βρίσκει η επόμενη ημέρα τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, χαρακτήρισε ως 'συνήθη' την πρώτη, μετά από έξι μήνες συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, σημειώνοντας πως η παράδοση συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας συζητά σήμερα με την ηγεσία των σιτηροπαραγωγών και τις αγροτικές οργανώσεις το μέλλον των σιτηροπαραγωγών σε σχέση με την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καθώς και τον τρόπο αποπληρωμής τους για την εκταρική επιδότηση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''6 εφιαλτικές αιτήσεις'' γράφει ότι ''όπλα στα χέρια του Ντενκτάς φαίνεται πως δίνουν κάποιοι συμπατριώτες μας. Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, έξι Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει στον ίδιο αιτήσεις αποζημιώσεων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Ο Ντενκτάς είπε ότι θα παραπέμψει τις εν λόγω αιτήσεις στην 'ειδική επιτροπή' που συστάθηκε για το σκοπό αυτό και η οποία συνέρχεται σήμερα στην πρώτη της συνεδρία''. Αλλού γράφει ότι παρά την ανησυχία της Αγκυρας ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Τουρκία υπογράφει σήμερα τη λεγόμενη ''τελωνειακή σύνδεση'' με το ψευδοκράτος. Για την υπογραφή μεταβαίνουν σήμερα στα κατεχόμενα ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπτουλλατίφ Σενέρ, επικεφαλής ομάδας τεσσάρων Υπουργών.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανοιξε φάλιες ο Ντενκτάς'' γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', ισχυρίστηκε πως έχει στην κατοχή του πέντε με έξι αιτήσεις Ε/Κ. Δια των αιτήσεων αυτών ζητούν να προσφύγουν στα λεγόμενα ''ειδικά δικαστήρια'' του ψευδοκράτους, προκειμένου να εισπράξουν αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Ντενκτάς οι αιτήσεις των Ε/Κ έχουν ήδη προωθηθεί στις σχετικές με το θέμα ''επιτροπές'' του ψευδοκράτους και θα εκδικαστούν σύντομα, όταν θα αρχίσει η λειτουργία των ειδικών ψευδοδικαστηρίων. Αλλού γράφει ότι 800 περίπου νέοι φοιτητές προσήλθαν στο εκπαιδευτικό ίδρυμα για να επιβεβαιώσουν τη θέση τους και να εγγραφούν στον κατάλογο του Πανεπιστημίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στην παγίδα του Ντενκτάς'' γράφει ότι μικρός αριθμός Ε/Κ χωρίς να συνειδητοποιεί τις επιπτώσεις των επιλογών του, φαίνεται ότι έσπευσε να εκμεταλλευτεί τα τεχνάσματα του κατοχικού καθεστώτος για αναγνώριση και να εκχωρήσει σ' αυτό την περιουσία του που βρίσκεται στα κατεχόμενα έναντι αποζημιώσεων. Η αντίδραση της Λευκωσίας υπήρξε άμεση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες ανεύθυνες και να τις ''αποθαρρύνει με ιδιαίτερη έμφαση'', προσθέτοντας πως ''δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν Ε/Κ που θα προβούν σε τέτοιες ενέργειες''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ειδικότητες, σε περίπτωση που εξακολουθεί να μην προχωρεί η υλοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σε ρόλο ταχυδακτυλουργών'' γράφει ότι διαστάσεις ''σκανδάλου'' παίρνει το θέμα της απόκρυψης θέσεων στα ελληνικά ΑΑΕΙ και ΤΕΙ ''χωρίς να αποκλείεται να κρύβονται πίσω από την ασύγγνωστη αυτή παράληψη, οικονομικά ή άλλα συμφέροντα''. Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται από τις σοβαρές καταγγελίες που διατύπωσε χθες στη ''Χ'' ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Ηλίας Δημητρίου, ο οποίος ''άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας υποδεικνύοντας πως ουδείς είχε δικαίωμα να στερήσει αυτές τις θέσεις από τους υποψηφίους''. Αλλού αναφέρει πως πειθαρχικές και διοικητικές έρευνες αναμένονται σε συνέχεια της έρευνας που διεξήχθη αναφορικά με τις περιστάσεις υπό τις οποίες απαγορεύτηκε η είσοδος στη Δημοκρατία της Τ/Κ Γκιουλσεβίν Σιαχ Μπέρο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι κυπριακές παραλίες δεν είναι ασφαλείς'' γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ναυαγοσωστών δήλωσε πως ορισμένες από τις παραλίες της Κύπρου είναι ασφαλείς, ορισμένες είναι ημιασφαλείς ενώ οι περισσότερες είναι ανασφαλείς. Μόνο 30 από τις 130 παραλίες τις οποίες το Υπουργείο Συγκοινωνιών χαρακτήρισε φέτος ασφαλείς είναι πραγματικά ασφαλείς. Μέχρι σήμερα επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για προστασία των λουομένων, είπε ο Πόλυς Παλλήκαρος, στην εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι που έρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με τα αυτοκίνητά τους δεν θα μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν ασφάλεια για τα οχήματά τους για 24 ώρες, αλλά για ένα μήνα στην τιμή των 20 λιρών Κύπρου ενώ για δύο μήνες η τιμή ανέρχεται στις 40 λίρες.

    Η εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ο Ντε Σότο εστάλη στη Σαχάρα'' γράφει ότι ''ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών τον περασμένο Μάρτιο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στέλλει τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο σε μια άλλη θερμή ζώνη, τη Δυτική Σαχάρα''. Στη Λευκωσία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Κύπρος έλαβε διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Εθνη ότι ο κ. Ντε Σότο θα παραμείνει αναμεμιγμένος στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ένας Σουηδός πρώνν ειρηνευτής που πηρέτησε στην Κύπρο το 1974, προκαλεί επώνυμα τον κατοχικό ηγέτη με επιστολή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα να αποκαλύψει τι απέγιναν 15 Ελληνοκύπριοι πολίτες τους οποίους ο ίδιος είδε να μεταφέρονται με φορτηγό στην Εφτακώμη, μετά τη σύλληψή τους από τα τουρκικά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1974.

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Τελωνειακή ένωση" - Αναβολή υπογραφής

    Η τουρκική πλευρά έχει αναλογιστεί τις συνέπειες έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την απόφαση να αναβάλει την υπογραφή της «συμφωνίας τελωνειακής ένωσης" Τουρκίας ψευδοκράτους, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση

    Επανάληψη των θέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του Εκπροσώπου του ΓΓ, Φρεντ Εκχαρντ, στην έδρα του ΟΗΕ, με τις οποίες διαφαίνεται ότι ο ΓΓ είναι έτοιμος να συνεχίσει τις καλές του υπηρεσίες, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Αρνητική εικόνα παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος και των πιέσεων που δέχθηκε από μετοχές της περιφέρειας. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 86,27 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο εντός της εβδομάδας, αφού συρρικνώθηκε στις 357 χιλιάδες λίρες.

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,27 (-0,35)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    357.854
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    168.673    357,18  (-0,06)
    FTSE Med 100 **                             5.557,45  (-0,65)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    125.448    103,16  (-0,19)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.403     74,84  ( 0,46)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        752     14,18  (-1,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      5.136     55,31  (-0,58)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.087     85,48  (-0,89)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     21.952     19,56  ( 0,62)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.052     68,69  (-0,20)
    Ετ. Πληροφορικής              £     29.732      3,12  (-2,50)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.016     12,99  (-0,99)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,69  (-0,19)
    Ξενοδοχεία                    £      6.145     40,67  (-0,83)
    Αλλες Εταιρείες               £     44.431     77,59  (-0,79)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Μαυρογιάννης - ΟΗΕ - Ανάν - Διαπιστευτήρια

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διαβεβαίωσε τον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του ως ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την Κύπρο.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ''Τελωνειακή ένωση'' - Επιστολή

    Εκκληση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, σε Προέδρους άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους Προέδρους των κοινοβουλίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών, καθώς και στους Προέδρους των κοινοβουλίων των μονίμων κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε χθες με επιστολές του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ζητώντας τους να ασκήσουν την επιρροή τους προκειμένου να μην υλοποιηθεί η προτιθέμενη ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    [10] (Κ) ΕΕ - Στατιστικές - Πληθυσμός - Κύπρος

    Η Κύπρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού (14,5 ανά 1.000) μεταξύ των εντασσομένων στην ΕΕ χωρών και τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταξύ των ''25'', σύμφωνα με την Υπηρεσία Στατιστικής της ΕΕ (Eurostat).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 8 August 2003 - 17:49:10 UTC