Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Μνημόσυνα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Αμμόχωστος - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [04] (K) Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Αμοιβαία Κεφάλαια
  • [06] (Κ) Βρετανικό Μουσείο - Ελλάδα - Γλυπτά Παρθενώνα - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Εθνάρχης Μακάριος Γ' - Μνημόσυνα

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δημόσια απολογία τριών Υπουργών της κυβέρνησης για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στους διορισμούς των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών και η διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι τα λάθη δεν έγιναν σκόπιμα και πως αυτά θα διορθωθούν είναι σήμερα το κύριο θέμα σε όλες σχεδόν τις κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος είναι το μνημόσυνο που τελείται στη Μονή Κύκκου με την ευκαιρία των 26 χρόνων από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', οι σχέσεις μεταξύ των Υπουργών και των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων και το θέμα της αγοράς 1.500 τόνων σιτηρών από Τ/Κ παραγωγούς.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Σάλος για τις νέες γκάφες'', γράφει ότι ''ο σάλος για τις πρωτοφανείς γκάφες στις οποίες υπέπεσε η κυβέρνηση στους διορισμούς των νέων μελών των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών συνεχίστηκε και χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιρρίπτει την ευθύνη αποκλειστικά στους Υπουργούς του, τρεις Υπουργοί του ΑΚΕΛ να απολογούνται δημοσίως, αλλά να προσπαθεί ταυτόχρονα να υποβαθμίσει το θέμα και με την αντιπολίτευση να καυτηριάζει το γεγονός των επαναλαμβανόμενων κυβερνητικών γκαφών και να παρακαλεί πλέον τον Θεό να φυλάει τον τόπο''. Αλλού γράφει ότι οι επισκέψεις Ε/Κ και Τ/Κ από και προς τα κατεχόμενα από τις 23 Απριλίου 2003 μέχρι και τις 28 Ιουλίου έφτασαν τις 1.074.862.

    ''Η Μάχη'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Πάρτε μέτρα για ασφάλεια'', γράφει ότι ''τις ελλείψεις στο θέμα της φύλαξης και της ασφάλειας καίριας σημασίας κυβερνητικών κτιρίων, εγγράφων και άλλης κρατικής περιουσίας, επεσήμανε από καιρό αποστολή της ΕΕ που είχε επισκεφθεί την Κύπρο. Μάλιστα είχε προβεί σε παρατηρήσεις και παραστάσεις, επισημαίνοντας τα ανύπαρκτα σχεδόν μέτρα ασφάλειας''. Ειδικά στο θέμα της φύλαξης εγγράφων και αρχείων που αφορούν τις σχέσεις της Κύπρου με την Ενωση, η αποστολή ''απαίτησε όπως δημιουργηθούν τα λεγόμενα Strongrooms''. Aλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δήλωσε ότι η Επιτροπή πιθανόν να εξαγγείλει αύριο Δευτέρα σημαντικά χρηματικά πρόστιμα για ορισμένες εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΚ.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αυτοκριτική με αρρυθμίες'', γράφει ότι ''η κυβέρνηση, μετά τα λάθη που διέπραξε στους διορισμούς των μελών των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών, δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναλάβει την ευθύνη. Αυτό έπραξαν με δηλώσεις τους χθες τρεις Υπουργοί, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι οργανισμοί στους οποίους έγιναν και τα λάθη. Ωστόσο, αυτό το τελευταίο γεγονός επιτείνει την κακή εικόνα της κυβέρνησης, ενώ ακούγονται πλέον και εκ των έσω δηλώσεις παραδοχής για το πρόβλημα''. Αλλού γράφει ότι ο σάλος των απορρήτων εγγράφων έφερε στην επιφάνεια ένα ζήτημα που ''κακοφόρμιζε'' στο σώμα του κράτους - αυτό των σχέσεων ορισμένων Γενικών Διευθυντών με τους υπουργούς και στο ''φύλλο πορείας'' του Προέδρου της Δημοκρατίας μπήκαν οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών.

    ''Η Σημερινή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Κυβέρνηση της συγγνώμης'', γράφει ότι ''τα συγγνώμη, τις απολογίες και την ανάληψη ευθυνών άρχισαν χθες τρεις Υπουργοί (Καζαμίας, Χρίστου, Ακκελίδου), αφού τα λάθη και οι παραλείψεις στους διορισμούς των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών προκάλεσαν αναστάτωση και σύγχυση τόσο στο κοινό όσο και στους διορισθέντες, ενώ παραδοχή για τα λάθη έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών αποφάσεων, δήλωσε ότι έγιναν μόνο τρία λάθη σε 156 διορισμούς''. Αλλού γράφει ότι στο γραφείο του Προέδρου Παπαδόπουλου αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο το υπόμνημα των Αγροτικών Οργανώσεων που αντιτίθενται στην απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει 1.500 τόνους σιτηρών από Τ/Κ παραγωγούς της Λουρουτζίνας και της Ποταμιάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ευθύνες στους Υπουργούς'', γράφει ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους Υπουργούς να αναγνωρίσουν τα λάθη που έγιναν στους διορισμούς των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών και σπεύδει τώρα με σύγκληση έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο Δευτέρα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις''. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''απέδωσε σε άγνοια της νομοθεσίας ή σε απροσεξία τα λάθη που έγιναν και φρόντισε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις που υπήρξαν''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Παιδείας εισηγείται στα Παιδαγωγικά Ινστιτούτα της Κύπρου και της Ελλάδας μείωση του αριθμού των σελίδων των διδακτικών βιβλίων και αύξηση του αριθμού των τευχών.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Πονοκέφαλος στην Αγκυρα'', γράφει ότι ''ολοένα και περισσότερους πονοκεφάλους με σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κόστος δημιουργεί στην Τουρκία η κατοχή του 37% της Κύπρου και η αδιάλλακτη και αρνητική στάση που τηρεί στο Κυπριακό. Τα νέα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Αγκυρα είναι η τήρηση των απαιτήσεων της ΕΕ ώστε να προχωρήσουν οι Βρυξέλλες στην υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία στον τομέα της ναυσιπλοϊας''. Αλλού γράφει ότι τελείται σήμερα στη Μονή Κύκκου μνημόσυνο με την ευκαιρία των 26 χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου Γ'. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στον τάφο του Μακαρίου στο Θρονί και κατάθεση στεφάνων.

    [03] (Κ) Αμμόχωστος - Αντικατοχική εκδήλωση

    Αντικατοχική εκδήλωση με τίτλο "Αμμόχωστος ζει και μας καρτερεί - Αγώνας για επιστροφή", πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο κατεχόμενης Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

    Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας της Κύπρου, προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη Ησαϊα Κυκκώτη, εκ μέρους του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου.

    [04] (K) Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι το Κυπριακό πρόβλημα διέρχεται "μια κρίσιμη φάση που θα σφραγίσει το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας'' και σημείωσε ότι "παραμένουμε αταλάντευτα στις επάλξεις του αγώνα για την άρση της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων''.

    Πρόσθεσε ότι ''το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου και το κοινοτικό κεκτημένο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο διεξάγουμε τον ειρηνικό μας αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου''.

    Ο κ. Χριστόφιας εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο του στο επίσημο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τελέστηκε στη Μονή Κύκκου, ύστερα από Συνοδικό Συλλείτουργο.

    Στο μνημόσυνο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, άλλοι επίσημοι και συγγενείς του Εθνάρχη Μακαρίου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Αμοιβαία Κεφάλαια

    Τρεις αιτήσεις, από τις Τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική, για άδεια εγγραφής Αμοιβαίων Κεφαλαίων έχει λάβει μέχρι στιγμής η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μάριο Κληρίδη.

    [06] (Κ) Βρετανικό Μουσείο - Ελλάδα - Γλυπτά Παρθενώνα - Συνομιλίες

    Το Βρετανικό Μουσείο διεξάγει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με βάση τις αρχές της δανειοδότησης για ορισμένο χρονικό διάστημα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 August 2003 - 17:49:07 UTC