Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συλλαλητήριο - Εναρξη
  • [02] (Κ) ΕΑΚ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι
  • [03] (Κ) ΑΔΗΚ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι
  • [04] (Κ) Οικολόγοι - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι
  • [05] (Κ) ΕΔΗ - Συλλαλητήριο - Mαύρες Επέτειοι
  • [06] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι
  • [07] (Κ) ΝΕΟ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι
  • [08] (Κ) ΔΗΚΟ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι
  • [09] (Κ) Νέα Υόρκη - Επέτειος εισβολής - Κινητοποιήσεις
  • [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Συλλαλητήριο - Μαύρες επέτειοι
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι
  • [12] (Κ) Συλλαλητήριο - Λήξη

  • [01] (Κ) Συλλαλητήριο - Εναρξη

    Αρχισε λίγο πριν τις 9 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία το συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974 στο οποίο κύριος ομιλητής είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, δηλαδή το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, οι ΝΕΟ, οι ΕΔΗ, το ΑΔΗΚ, το Κίνημα Οικολόγων, το ΚΕΑ και η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Παρόντες είναι μεταξύ άλλων Υπουργοί, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρήστος Παναγόπουλος, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλλας, εκπρόσωποι οργανώσεων των προσφύγων, αγνοουμένων, πεσόντων και αντιστασιακών.

    Χαιρετισμούς απευθύνουν οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

    [02] (Κ) ΕΑΚ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι

    Ο Πρόεδρος της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου (ΕΑΚ) Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε απόψε ότι ''διατρανώνουμε την απαίτησή μας για επικράτηση μιας δίκαιης τάξης πραγμάτων και στην Κύπρο''.

    [03] (Κ) ΑΔΗΚ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι

    Ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης υπογράμμισε στο αποψινό συλλαλητήριο καταδίκης των μαύρων επετείων του 1974 ότι ''είμαστε εδώ για να διαλαλήσουμε πως, με τα μάτια μας αδιάκοπα στραμμένα στην μεγάλη πανίσχυρη δημοκρατική Ευρώπη, ταυτόχρονα, ελπιδοφόρα και αισιόδοξα, έχουμε τα μάτια μας στραμμένα προς τους Τ/Κ συμπολίτες μας''.

    [04] (Κ) Οικολόγοι - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι

    Ο ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε απόψε πως ''ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη για λύση του Κυπριακού η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ στο Διεθνές Δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    [05] (Κ) ΕΔΗ - Συλλαλητήριο - Mαύρες Επέτειοι

    Η προοπτική λύσης του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας και του λαού μας ''είναι ορατή'', δήλωσε απόψε στο συλλαλητήριο καταδίκης των μαύρων επετείων του Ιουλίου του 1974 ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου.

    [06] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι

    Τα τεχνάσματα και τα πυροτεχνήματα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ''δεν μπορούν να διαγράψουν την επιτακτική ανάγκη για συνολική λύση του Κυπριακού η οποία θα κατεδαφίζει οριστικά και αμετάκλητα το κατοχικό τείχος, θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας'', δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [07] (Κ) ΝΕΟ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι

    Με την ένταξη των Τ/Κ στη Κυπριακή Δημοκρατία θα αρθεί η διαίρεση της κοινωνίας που είναι βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε την κατοχή, δήλωσε απόψε στο συλλαλητήριο για καταδίκη των μαύρων επετείων του Ιουλίου του 1974 ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    [08] (Κ) ΔΗΚΟ - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι

    Μήνυμα ενότητας, συνεργασίας και αγώνα προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας για την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι ''η απαλλαγή από την κατοχή και τις συνέπειές της», απηύθυνε απόψε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νίκος Κλεάνθους.

    [09] (Κ) Νέα Υόρκη - Επέτειος εισβολής - Κινητοποιήσεις

    Η Επιτροπή Δικαιοσύνη για την Κύπρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής με τη βοήθεια μαθητών λυκείων και φοιτητών, μοίρασε διαφωτιστικό υλικό σε εκκλησίες, εστιατόρια, σουπερμάρκετ και κέντρα ψυχαγωγίας σε περιοχές της Νέας Υόρκης που ζουν ομογενείς, με αφορμή την 29η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Την Κυριακή, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας η Κυπριακή Ομοσπονδία θα τελέσει εθνικό μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, καθώς και στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το μνημόσυνο θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Το απόγευμα θα λάβει χώρα πολιτιστική εκδήλωση μνήμης.

    [10] (Κ) ΑΚΕΛ - Συλλαλητήριο - Μαύρες επέτειοι

    Μήνυμα ''ενότητας και κοινής πάλης'' απηύθυνε απόψε προς τους Τ/Κ στο συλλαλητήριο καταδίκης των μαύρων επετείων του Ιουλίου του 1974 ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συλλαλητήριο - Μαύρες Επέτειοι

    Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί ως ισότιμοι πολίτες και συμπατριώτες μέσα στα πλαίσια και στις παραμέτρους μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια και στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο συλλαλητήριο για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το συλλαλητήριο δεν είναι συλλαλητήριο των Ε/Κ μόνο, είναι συλλαλητήριο και των Τ/Κ, διότι ''θέλουμε να δηλώσουμε τα κοινά αισθήματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, γιατί ολόκληρος ο κυπριακός λαός, Ε/Κ και Τ/Κ, εδώ και 29 χρόνια είναι το τραγικό θύμα της εισβολής και της κατοχής''.

    ''Θέλουμε αυτό το συλλαλητήριο να αποβεί θεμέλιο για πραγματική λαϊκή ενότητα και ομοψυχία. Διότι η πραγματική ενότητα και ομοψυχία στηρίζεται στη σωστή γνώση και εκτίμηση των πολιτικών και ιστορικών εξελίξεων και δεν μπορεί να στηριχθεί στην παραχάραξη της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας'', είπε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι ''παραμένουμε έτοιμοι και πρόθυμοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να ανταποκριθούμε σε οποιανδήποτε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη δικοινοτικών συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, που αναπόφευκτα πρέπει να τροποποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και την κατάρρευση του μύθου ότι Ε/Κ και Τ/Κ δεν μπορούν να συμβιώσουν''.

    Πρόσθεσε πως ''δεν μπορούμε από μόνοι μας να βρούμε τη λύση του προβλήματος, με αποδοχή του σχεδίου Ανάν 'όπως έχει'. Το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στα χέρια της τουρκικής πλευράς. Αυτή η πλευρά, η ένοχη πλευρά, έχει την αποκλειστική ευθύνη και για το έγκλημα εναντίον της Κύπρου αλλά και για τα αλλεπάλληλα ναυάγια των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού'', ανέφερε.

    ''Ο βασικός μας στόχος είναι πριν από την 1η του Μάη του 2004 να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού Ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''μέτρα 'καλής γειτονίας' δεν συνιστούν λύση του Κυπριακού και δεν είναι ούτε καν βήμα προς τη λύση'' και επεσήμανε ότι ''η μερική άρση των εκδηλώσεων της παρανομίας που έχει επιβάλει η τούρκικη εισβολή δεν συνιστά 'πρωτοβουλία' της τούρκικης πλευράς''. Τόνισε ακόμη πως δεν συνιστά ''πρωτοβουλία'' η αποδοχή του σχεδίου Ανάν ''ως έχει''.

    ''Το σχέδιο Ανάν περιέχει πρόνοιες για μακρές περιόδους επιστροφής των προσφύγων και οροφές του αριθμού των εκτοπισμένων στους οποίους θα δοθεί το δικαίωμα επιστροφής. Το σχέδιο Ανάν επιδέχεται τροποποιήσεων και βελτιώσεων, ιδιαίτερα ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ώστε να καταστεί βιώσιμο και λειτουργικό'', επεσήμανε.

    Πρόσθεσε ότι εάν το σχέδιο γίνει αποδεκτό όπως έχει, αν η λειτουργικότητα και βιωσιμότητά του δεν βελτιωθεί, ''τότε υπάρχει η δυνατότητα σε αυτούς που απορρίπτουν το σχέδιο και που το θεωρούν 'νεκρό', να μονιμοποιήσουν τη διαίρεση που είναι το αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής''.

    [12] (Κ) Συλλαλητήριο - Λήξη

    Τη θέλησή τους για επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος διατράνωσαν σήμερα οι χιλιάδες διαδηλωτές που παρευρέθηκαν στο μαζικό συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Την Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο, κατέκλυσαν γύρω στις 7 χιλιάδες άτομα που φώναζαν ''Οχι ξανά στα γεγονότα του 1974'' απαιτώντας την επιστροφή των προσφύγων, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την επανένωση της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 17 July 2003 - 19:49:15 UTC