Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βουλή - Συνθήκη Προσχώρησης - Επικύρωση
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Επιστολή Ντενκτάς
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Λονδίνο - Εκδήλωση για επέτειο εισβολής - Χρυσοστομίδης
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Επέτειος πραξικοπήματος - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Παροικία - Θλιβερές επέτειοι - Συλλαλητήριο
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση
  • [09] (Κ) Ολομέλεια - Συνεδρία - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [10] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [11] (Κ) Χρίστος Κληρίδης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [12] (Κ) Νίκος Κατσουρίδης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [13] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [14] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [15] (Κ) Βουλή - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [16] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [17] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [18] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [19] (Κ) Ντίνος Μιχαηλίδης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [21] (Κ) Πρωτόκολλο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος - Υπογραφή
  • [22] (Κ) Ιταλός Πρεσβευτής - Κύπρος - Επικύρωση Προσχώρησης
  • [23] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Λονδίνο - Εκδηλώσεις
  • [24] (K) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ - Τουρκοκύπριες
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση
  • [26] (Κ) Χρίστου - Βαν ντερ Μιρ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [27] (Κ) Βασιλείου - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [28] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη - Επιστολή Ντενκτάς
  • [30] (K) Υπουργός Εργασίας - Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας ΕΕ
  • [31] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη (1)
  • [32] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Απασχόληση
  • [33] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη - Επιστολή Ντενκτάς (2)

  • [01] (Κ) Βουλή - Συνθήκη Προσχώρησης - Επικύρωση

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται σήμερα σε ειδική συνεδρία για να επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η συνεδρία, στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Επιστολή Ντενκτάς

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν φαίνεται στο παρόν στάδιο να υπάρχουν προοπτικές για σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών, ωστόσο πολιτική και πρόθεση της ε/κ πλευράς είναι η όσο το δυνατό συντομότερη επανέναρξη των συνομιλιών, με βάση το σχέδιο Ανάν, προκειμένου μέχρι το Μάιο του 2004 να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στην Κύπρο χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπδόπουλος χαρακτήρισε αναμενόμενες τις πρόσφατες προτάσεις Ντενκτάς, αφού εξακολουθεί να επιμένει στη θέση, ότι η λύση είναι το σημερινό στάτους κβο και το μόνο που απομένει είναι η εγκαθίδρυση σχέσεων καλής γειτονίας.

    Αναφερόμενος στη διεθνή αντιμετώπιση των νέων αυτών κινήσεων του Τ/Κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι κανένας στο εξωτερικό δεν τις εκλαμβάνει σαν κινήσεις προθυμίας από μέρους του να εμπλακεί σε διάλογο, ούτε τις αναγνωρίζουν σαν ικανές να αποτελέσουν λύση, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζονται ως εκτροπή από την όλη προσπάθεια λύσης του κυπριακού προβλήματος, που σκοπό έχουν την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, η οποία όμως δεν είναι εφικτή.

    [04] (Κ) Λονδίνο - Εκδήλωση για επέτειο εισβολής - Χρυσοστομίδης

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν ώστε να επέλθουν οι βελτιώσεις που θα διασφαλίσουν λειτουργικά το μέλλον όλων των Κυπρίων μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, επαναβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας με αντάλλαγμα την παράδοση στην ε/κ πλευρά υπό τα Ηνωμένα Εθνη, της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η κίνηση Ντενκτάς αποτελεί εκτροπή από την ουσία του Κυπριακού είναι ανάμεσα στα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος είναι η επικύρωση σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, η αιτία θανάτου του 11χρονου Ευέλθοντα στην Πάφο το περασμένο Σάββατο και η αναζήτηση στην Κύπρο των εκατομμυρίων του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Με το Σχέδιο Ανάν απαντούν και οι ΗΠΑ'' γράφει ότι ''μετά το βρετανικό ξεκαθάρισμα (από τον Υφυπουργό Εξωτερικών) ότι η πρόταση Ντενκτάς για επιστροφή στα ΜΟΕ του Γκάλι, δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο της λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν και οι Αμερικανοί απάντησαν με τον ίδιο και ίσως πιο κατηγορηματικό τρόπο''. Ο ειδικός συντονιστής στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον κατέστησε σαφές ότι ''το Σχέδιο Ανάν είναι το μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί στην επίλυση του κυπριακού και η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τη θέση της''. Αλλού γράφει ότι σε τράπεζες αλλά και σε υπεράκτιες εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο, ψάχνει η σερβική κυβέρνηση εκατομμύρια δολάρια, τα οποία πιστεύεται ότι κρύβουν συνεργάτες του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.

    Το ''Θάρρος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Στο Παραλίμνι η 'Αντιγόνη' του Σοφοκλή'' γράφει ότι ''σκηνές αρχαίας τραγωδίας εκτυλίχθηκαν στον αυλόγυρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι''. Συγγενείς, πολυπληθείς φίλοι και συνδημότες της οικογένειας Κουτσόφτα, διαμαρτυρήθηκαν στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, που παρίστατο στο μνημόσυνο για τους ''πεσόντες της προάσπισης της Δημοκρατίας'', όταν το όνομα του Οδυσσέα Κουτσόφτα που σκοτώθηκε στις 15 Ιουλίου 1974 στο Προεδρικό Μέγαρο δεν μνημονεύθηκε. Αλλού γράφει ότι καμιά ευθύνη δεν επιρρίπτεται στους γιατρούς του Νοσοκομείου Πάφου για το θάνατο του 11χρονου αγοριού Ευέλθοντος Θεοδωρίδη που βρέθηκε νεκρό στο κρεβάτι του το πρωί του Σαββάτου, από τη μητέρα του.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Το Στρασβούργο ζητά βοήθεια'' γράφει ότι ''δύο μόνο αξιόλογοι μεν, πλην μόνοι διπλωμάτες καλούνται να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη επίθεση που εδώ και μήνες ξεκίνησε στο χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης η Τουρκία. Την ώρα που οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου διαπιστώνουν ότι στο Στρασβούργο θα δοθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, σκληρή μάχη με την Αγκυρα, που προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στο μείζον θέμα των περιουσιών, η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται από δύο μόνο διπλωμάτες. Τους κινδύνους αυτούς υπέδειξε με επιστολές του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ο επικεφαλής του Σώματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρίστος Πουργουρίδης''. Αλλού γράφει ότι με τη φράση ''κοπιάστε σε συνομιλίες με βάση το Σχέδιο Ανάν'' θα απαντήσει γραπτώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ανάγκη για τομές στην παιδεία'' γράφει ότι ''σαφές μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της παιδείας της Κύπρου ότι πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στέλνει μέσω της ''Σ'' ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Πέτρος Ευθυμίου''. Ωστόσο ο κ. Ευθυμίου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα της εφημερίδας ''αν η ΕΕ μπορεί να επιβάλει στην Κύπρο αλλαγή του απαρχαιωμένου και αναξιοκρατικού συστήματος διορισμού εκπαιδευτικών, μέσω των καταλόγων διοριστέων και ''διπλωματικά εισηγείται την ανάγκη κατάργησης'' του συστήματος αυτού. Αλλού γράφει ότι πέραν των δύο εκατομμυρίων λιρών πλήρωσαν οι Κύπριοι οδηγοί τα τελευταία τέσσερα χρόνια για εξώδικα πρόστιμα που αφορούν τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ετοιμάζουν και νέα ΜΟΕ'' γράφει ότι ''στο κενό έπεσε και ο νέος ελιγμός Ντενκτάς, με τον οποίο επανέφερε τα ΜΟΕ του 1993, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κατοχικός ηγέτης θα επανέλθει με νέες προτάσεις. Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι μεσολαβητές θεωρούν ότι με τον ελιγμό τους, Αγκυρα και Ντενκτάς στοχεύουν στην παράκαμψη του Σχεδίου Ανάν και δεν πρόκειται να μπουν μαζί τους σε μια συζήτηση επί του περιεχομένου της πρότασής τους. Αυτό θα διατυπώνεται και στις επιστολές που αναμένεται να διαβιβαστούν προς τον Ντενκτάς και τον ΓΓ του ΟΗΕ από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο''. Αλλού γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων σε πανηγυρική συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, επικυρώνει σήμερα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [06] (Κ) Επέτειος πραξικοπήματος - Εκδηλώσεις καταδίκης

    Στις 8:20 αύριο το πρωί, ώρα κατά την οποίαν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, θα ηχήσουν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Μνημόσυνο για τους πεσόντες του πραξικοπήματος θα τελεστεί στις 8:15 αύριο το πρωί στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης. Θα παραστεί ο Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Στη συνέχεια θα τελεστεί τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων μαχητών της αντίστασης, όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των πεσόντων.

    Στις 11 αύριο το πρωί συνέρχεται σε ειδική συνεδρία η Βουλή των Αντιπροσώπων για καταδίκη των μαύρων επετείων. Θα παραστούν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και τα μέλη της κυβέρνησης.

    [07] (Κ) Λονδίνο - Παροικία - Θλιβερές επέτειοι - Συλλαλητήριο

    Με μια επιβλητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου με αισθητή την παρουσία της νεολαίας και τη συμμετοχή αριθμού Τ/Κ, η κυπριακή παροικία της Βρετανίας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα συλλαλητήριο καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση

    [09] (Κ) Ολομέλεια - Συνεδρία - Συνθήκη Προσχώρησης

    Αρχισε στις 10 το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ειδική συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος για επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και των άλλων εννέα υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ.

    Στη συνεδρία παρίστανται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, οι Υπουργοί της κυβέρνησης και οι Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων, ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμου, ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου, η Επίτροπος Διοίκησης Ηλιάνα Νικολάου, τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Στην αρχή της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη να διαβάσει την έκθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις οποίες παραπέμθηκε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των άλλων υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ.

    [10] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Σήμερα που η επίτευξη του στόχου της ένταξης είναι δεδομένο ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) θεωρεί ότι ο επόμενος εθνικός και στρατηγικός μας στόχος είναι η ένταξη της Κύπρου στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, στην ομιλία του κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρία της Βουλής για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και των άλλων εννέα υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ.

    [11] (Κ) Χρίστος Κληρίδης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    ''Ιστορικό σταθμό στην πολυτάραχη ιστορία της Κύπρου'' χαρακτήρισε ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης τη σημερινή ημέρα για την επικύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και άλλων εννέα υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [12] (Κ) Νίκος Κατσουρίδης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Η επιτυχής πορεία της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί ένα ιστορικό σταθμό στον τόπο, που δεν χαρίστηκε αλλά επιτεύχθηκε με θυσία του κυπριακού λαού και μεγάλο προγραμματισμό, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και των υπολοίπων εννέα χωρών στην ΕΕ.

    [13] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Η κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης ''αποτελεί μια πολυσήμαντη πολιτική πράξη που τερματίζει οριστικά την εποχή του ψυχρού πολέμου και τον ιστορικό διχασμό της Ευρώπης που σημάδεψε τον ταραγμένο 20ο αιώνα'', ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

    [14] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Ως το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός στην πορεία του κυπριακού κράτους, χαρακτηρίζουν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου και των άλλων εννέα υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Νίκο Αναστασιάδη.

    [15] (Κ) Βουλή - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    [16] (Κ) Γιώργος Περδίκης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Από σήμερα καταθέτουμε την ιστορία, τον πολιτισμό, το μέλλον και το παρόν, τη τύχη του λαού μας, στο μεγάλο χρηματιστήριο αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανέφερε σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και των άλλων εννέα υπό ένταξη χωρών, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    [17] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    ''Λυπηρό'' χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νίκος Κλεάνθους, το γεγονός ότι οι Τ/Κ συμπατριώτες μας δεν μπορούν να πανηγυρίσουν μαζί μας την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω, όπως είπε, της αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας.

    [18] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα συμβάλει στην επανένωση στη χώρα μας γιατί δεν νοείται Κύπρος πραγματικά ευρωπαϊκή αν δεν είναι ενωμένη, δήλωσε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Ανδρούλα Βασιλείου, σε ομιλία της ενώπιον της ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και των υπολοίπων εννέα χωρών στην ΕΕ.

    [19] (Κ) Ντίνος Μιχαηλίδης - Επικύρωση Συνθήκης Προσχώρησης

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί την αφετηρία μιας θεαματικής αλλά και ουσιαστικής αναβάθμισης της χώρας τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου και των υπολοίπων εννέα χωρών στην ΕΕ.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνθήκη Προσχώρησης

    Η επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ ίσως να αποτελεί τη σημαντικότερη ιστορική στιγμή μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την ολοκλήρωση της σημερινής πανηγυρικής συνεδρίας της Ολομέλειας του Σώματος κατά τη διάρκεια της οποίας επικυρώθηκε ομόφωνα η Συνθήκη Προσχώρησης.

    [21] (Κ) Πρωτόκολλο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος - Υπογραφή

    Νέους ορίζοντες για την ανάδειξη του ενιαίου χώρου Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου μέσα από την προβολή της ενιαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και των σύγχρονων δημιουργών του ελληνισμού σε αυτές τις περιοχές, αναμένεται να ανοίξει το νέο Πρωτόκολλο Συνεργασίας του Προγράμματος Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος 2004-2005.

    [22] (Κ) Ιταλός Πρεσβευτής - Κύπρος - Επικύρωση Προσχώρησης

    «Η Ιταλία και η Κύπρος είναι ακόμα πιο κοντά σήμερα», δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στη Λευκωσία Τζεράρντο λα Φραντσέσκα, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

    [23] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Λονδίνο - Εκδηλώσεις

    [24] (K) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Μπιτς Βόλεϊ - Τουρκοκύπριες

    Δύο Τουρκοκύπριες, η Μελίζ Σαρίκαγια και η Αϊσέν Τανσού, κυριάρχησαν στο δεύτερο τουρνουά του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Μπιτς Βόλεϊ 2003, που έγινε το Σαββατοκυρίακο, στη Λεμεσό.

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση

    Σε θετικό έδαφος, ύστερα από τρεις ημέρες αρνητική πορεία, διαπραγματεύτηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, παρά την εμφανέστατη απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η αγορά κατέγραψε οριακή αύξηση της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 84,38 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 223 χιλιάδων λιρών, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το 59% του ημερήσιου τζίρου.

    [26] (Κ) Χρίστου - Βαν ντερ Μιρ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό είναι μέσω του Σχεδίου Ανάν γιατί αντιμετωπίζει όλες τις κύριες πτυχές του θέματος, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ευπρόσδεκτα.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι αναμένει το αποτέλεσμα της απογευματινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με την πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [27] (Κ) Βασιλείου - Συνθήκη Προσχώρησης

    Ο κάθε Κύπριος πρέπει να νοιώθει υπερήφανος, δήλωσε μετά την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ο τέως Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου.

    [28] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Συνθήκη Προσχώρησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δήλωση που εξέδωσε σήμερα, συγχαίρει την Κύπρο για την επικύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    [29] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη - Επιστολή Ντενκτάς

    [30] (K) Υπουργός Εργασίας - Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας ΕΕ

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός τοποθετήθηκε θετικά στις προγραμματιζόμενες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των θεμάτων που συζητήθηκαν στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων της ΕΕ που οργάνωσε η ιταλική προεδρία στην πόλη Βαρέζε της Ιταλίας.

    [31] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη (1)

    Το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να χειριστεί το θέμα της επιστολής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως δήλωσε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής μετά την έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου, το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά το περιεχόμενο της επιστολής που ο κ. Ντενκτάς απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και διαβίβασε ο Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ''υπήρξε απόλυτη σύμπτωση εκτιμήσεων'' και το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Η απάντηση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα δοθεί σύντομα, ενώ η απάντηση προς τον Ραούφ Ντενκτάς θα κοινοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που εστάλη η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή μέσω του Κόφι Ανάν.

    [32] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Απασχόληση

    Το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών, αλλά και την πέμπτη καλύτερη επίδοση σε επίπεδο 25 κρατών μελών έχει η Κύπρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    [33] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Λήξη - Επιστολή Ντενκτάς (2)

    Aπόλυτη σύμπτωση εκτιμήσεων υπήρξε σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τους περαιτέρω χειρισμούς σε ό,τι αφορά την επιστολή του Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 14 July 2003 - 17:49:25 UTC