Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΠΑΣΥΞΕ - Ξενοδοχεία - Απεργία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Δήμος Μπάρνετ
  • [04] (Κ) Κατεχόμενα - Ψαράδες - Αφέθηκαν ελεύθεροι
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Αθήνα
  • [06] (Κ) Μαυρονικόλας - Αθήνα - Παπαντωνίου - Συνομιλίες
  • [07] (K) Αμερικανός Βουλευτής - ''Όυάσιγκτον Τάιμς'' - Τουρκία
  • [08] (K) Κακλαμάνης - Τουρκία - ΕΕ
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) ΑΤΗΚ - Παπαδάκης - Παρουσιάση Πεπραγμένων
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος
  • [13] (Κ) Ξενοδοχειακή βιομηχανία - Ακαρπες προσπάθειες (2)
  • [14] (Κ) Κόμματα - Πραξικόπημα - Εισβολή - Συλλαλητήριο
  • [15] (Κ) ΣτΕ - Μούλερ - Κύπρος - Ιστορικά βιβλία
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΥΦΕΞ Ελλάδας
  • [17] (Κ) Δικοινοτικός φιλικός αγώνας - Ιταλική Πρεσβεία
  • [18] (Κ) Ξενοδοχειακή Βιομηχανία - ΠΑΣΥΞΕ - Συντεχνίες - Συμφωνία (1)
  • [19] (Κ) Ξενοδοχειακή Βιομηχανία - ΠΑΣΥΞΕ - Συντεχνίες - Συμφωνία (2)

  • [01] (K) ΠΑΣΥΞΕ - Ξενοδοχεία - Απεργία

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ενέργεια του ΠΑΣΥΞΕ να μην προσέλθει χθες στο Υπουργείο Εργασίας για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και η απεργία που άρχισαν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όσα ξενοδοχεία μέλη του Συνδέσμου δεν υπέγραψαν τη συμφωνία είναι το κύριο θέμα όλων των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος είναι η εξαγγελία για ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού από το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο μεγάλος αριθμός πιστοποιητικών γεννήσεων που εκδίδει η Επαρχιακή Διοίκηση προκειμένου οι δικαιούχοι να εισπράξουν το επίδομα τέκνου και οι επαφές μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων για το θέμα των ηγεσιών του Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ο ΠΑΣΥΞΕ επιλέγει κρίση'', γράφει ότι η κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου, στη μέση του Καλοκαιριού, μετατράπηκε σε πεδίο πολέμου και ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία με τους εργαζομένους, η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ωθώντας τις συντεχνίες στη λήψη απεργιακών μέτρων. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ δήλωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Στρασβούργο, όπου συναντώνται αντιπροσωπείες ε/κ και τ/κ κομμάτων, πως θα αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό και θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τα αποτελέσματα των επαφών ε/κ και τ/κ κομμάτων.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Η Αγκυρα σηκώνει 10.000 Αττίλες'', γράφει ότι από την τουρκική κυβέρνηση θα προέλθει η επόμενη εντυπωσιακή κίνηση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό και ότι η Τουρκία -μεταξύ άλλων μέτρων- προτίθεται να εξαγγείλει, για οικονομικούς λόγους, την απόσυρση 10.000 στρατιωτών των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο. Αλλη είδηση είναι η υποβολή εισηγήσεων από την ΟΕΛΜΕΚ για βελτίωση του θεσμού του Ενιαίου Λυκείου και για άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις ως προς την επιλογή μαθημάτων στη δευτέρα και τρίτη τάξη Λυκείου μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς και για τη μείωση της εξεταστέας ύλης και τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους καθηγητές.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Τρύπια η πολιτική για Τουρκοκυπρίους'', γράφει ότι οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν επέτρεψαν την είσοδο σε μια Τ/Κ μητέρα και στα παιδιά της, αλλά ''τους κράτησαν φυλακισμένους σε ένα δωμάτιο'' και μετά από 24 ώρες τους έστειλαν πίσω στο Λίβανο, από όπου είχαν αναχωρήσει για να έρθουν στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξουσιοδότησε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους να διευθετήσει συνάντηση με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ για να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον τρόπο καταμερισμού των προεδριών των ημικρατικών οργανισμών.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Κλείνουν τα ξενοδοχεία'', γράφει ότι υπήρξε εμπλοκή χθες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία με την άρνηση του ΠΑΣΥΞΕ να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση που συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα όλες οι πλευρές. Η απόφαση αυτή του ΠΑΣΥΞΕ πυροδότησε νέα κρίση στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, οι οποίοι ετοιμάζονται για απεργία που θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για να συζητήσει το θέμα αποδέσμευσης προϋπολογισθέντος ποσού για συνέχιση των έργων στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου, θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις μεταξύ Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Κρύο ντους από ΠΑΣΥΞΕ'', γράφει ότι ''οι ασκοί του Αιόλου ανοίγουν ξανά στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μεσούντος του καλοκαιριού. Η απόφαση του ΠΑΣΥΞΕ να μην προσέλθει στο Υπουργείο Εργασίας για να υπογράψει το μνημόνιο ανανέωσης της σύμβασης ανέτρεψε το σκηνικό ομαλότητας, τα χαμόγελα και τις χειραψίες της περασμένης Πέμπτης μεταξύ των εταίρων, μετά την κατάληξη σε συμφωνία. Από σήμερα όλα τα ξενοδοχεία μέλη του Συνδέσμου είναι εκ νέου σε κατάσταση απεργίας''. Αλλού γράφει ότι στις 8.500 περίπου χιλιάδες ανήλθε ο αριθμός των πιστοποιητικών γεννήσεων τα οποία εξέδωσε η Επαρχιακή Διοίκηση για σκοπούς είσπραξης του επιδόματος τέκνου από τους δικαιούχους.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Πρωτοφανής πρόκληση'' γράφει ότι ''πρωτοφανής για τα εργασιακά θέσμια χαρακτηρίζεται η υπαναχώρηση του ΠΑΣΥΞΕ από τη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα οι συντεχνίες να προχωρήσουν από σήμερα σε απεργιακά μέτρα σε όσα μέλη του ΠΑΣΥΞΕ δεν υπογράψουν τη σύμβαση''. Αλλού γράφει ότι στις επαφές που είχε στο Στρασβούργο η ε/κ διακομματική αντιπροσωπεία, η ηγεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης κατέστησε σαφές στους Τ/Κ πολιτικούς, που ήγειραν θέμα αυτόνομης εκπροσώπησής τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι ''αν θέλετε εκπροσώπηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [03] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Δήμος Μπάρνετ

    Η Βρετανία προτρέπει τις δυο πλευρές στην Κύπρο να επανέλθουν στο σχέδιο Ανάν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διαπραγματευτούν μια λύση βασισμένη σε αυτό.

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - Ψαράδες - Αφέθηκαν ελεύθεροι

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Αθήνα

    Προτεραιότητα του Υπουργείου Αμυνας είναι η διατήρηση της ισχύς της Εθνικής Φρουράς, αφού παρ' όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο τουρκικός κατοχικός στρατός βρίσκεται με πλήρη οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [06] (Κ) Μαυρονικόλας - Αθήνα - Παπαντωνίου - Συνομιλίες

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας έφθασε στις 1120 το πρωί στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη. Αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου.

    [07] (K) Αμερικανός Βουλευτής - ''Όυάσιγκτον Τάιμς'' - Τουρκία

    Σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο θέμα του Κυπριακού ασκεί με άρθρο του στην εφημερίδα ''The Washington Times, ο Αμερικανός βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Ντόναλντ Πέιν, τονίζοντας ότι έχει έλθει η ώρα η αμερικανική ηγεσία με πολύ καθαρή γλώσσα να συμβουλεύσει την τουρκική ηγεσία ότι η κατοχή της Κύπρου θα πρέπει να τερματιστεί σύντομα.

    [08] (K) Κακλαμάνης - Τουρκία - ΕΕ

    Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προϋποθέτει απτά δείγματα συμβολής στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6981            1,7082
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9155            1,9269
    Λίρα Αγγλίας                     1,1700            1,1770
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,9069        228,7221
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8701          2,8930
    Δολάριο Καναδά                     2,6017          2,6225
    Κορώνα Δανίας                     12,6184         12,7193
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0551         14,1675
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5577         15,6821
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6338          2,6548
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,37 ( 0,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    638.144
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    366.015    356,86  (-0,03)
    FTSE Med 100 **                             5.590,84  ( 2,96)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    314.504    103,80  (-0,85)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     20.571     74,24  (-0,52)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.157     14,34  (-1,85)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     36.504     54,80  ( 1,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.446     84,99  (-0,41)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.502     18,00  ( 0,06)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     34.330     68,69  ( 3,92)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.901      2,73  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.386     13,95  ( 0,36)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        933     11,78  ( 4,06)
    Ξενοδοχεία                    £      8.943     40,95  ( 0,99)
    Αλλες Εταιρείες               £     79.183     77,99  (-0,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) ΑΤΗΚ - Παπαδάκης - Παρουσιάση Πεπραγμένων

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) είναι σε θέση να υλοποιήσει το όραμά της και να αφήσει μήνυμα για το αύριο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού Στάθης Παπαδάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι για την υλοποίηση αυτού του οράματος απαιτείται η απόκτηση επιχειρηματικής αυτονομίας και ευελιξίας που μόνο η πολιτεία μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να καταγράφει αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,01%, κλείνοντας στις 86,37 μονάδες, ωθούμενος κυρίως από τη θετική πορεία των πλείστων ''βαριών χαρτιών'' καθώς και των πλείστων περιφερειακών μετοχών. Ελαφρά αύξηση παρουσίασε σε σχέση με χθες η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 638 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Ξενοδοχειακή βιομηχανία - Ακαρπες προσπάθειες (2)

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς, προκειμένου ο Σύνδεσμος να υπογράψει τη συμφωνία για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

    [14] (Κ) Κόμματα - Πραξικόπημα - Εισβολή - Συλλαλητήριο

    Κοινό συλλαλητήριο καταδίκης των μαύρων επετείων και διατράνωσης της αποφασιστικότητας του λαού για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση της Κύπρου διοργανώνουν το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, οι Νέοι Ορίζοντες, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, το ΑΔΗΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    [15] (Κ) ΣτΕ - Μούλερ - Κύπρος - Ιστορικά βιβλία

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΥΦΕΞ Ελλάδας

    [17] (Κ) Δικοινοτικός φιλικός αγώνας - Ιταλική Πρεσβεία

    [18] (Κ) Ξενοδοχειακή Βιομηχανία - ΠΑΣΥΞΕ - Συντεχνίες - Συμφωνία (1)

    [19] (Κ) Ξενοδοχειακή Βιομηχανία - ΠΑΣΥΞΕ - Συντεχνίες - Συμφωνία (2)

    Υπογράφηκε απόψε η συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των υπαλλήλων της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, επαναφέροντας έτσι την εργατική ειρήνη στον κλάδο.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή, τόσο οι συντεχνίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων όσο και η εργοδοτική πλευρά τόνισαν ότι ισχύουν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας και ευχαρίστησαν τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκη Κεραυνό, χάριν στις μεσολαβητικές προσπάθειες του οποίου ξεπεράστηκε το διαγραφόμενο αδιέξοδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 July 2003 - 17:49:15 UTC