Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΚΕΝ Γεροσκήπου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τ/κ κόμματα - Στρασβούργο - ΣτΕ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [02] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΚΕΝ Γεροσκήπου

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές εξελίξεις στο Κυπριακό, το ταξίδι του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στις ΗΠΑ και τα σχέδια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό είναι τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Κυριακάτικου Τύπου. Ο απόηχος της συναυλίας Φαραντούρη - Λιβανελί, η πρόοδος της Κύπρου ως προς την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο συνδικαλισμός στην Εθνική Φρουρά, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και η οικονομική διαχείριση της Αρχιεπισκοπής είναι θέματα που επίσης προβάλλονται στις σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Κλειδί το ταξίδι Γκιουλ στις ΗΠΑ'', ότι στις 24 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος ΥΠΕΞ και ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ως ''κλειδί'' τις επαφές που θα έχει εκεί για τις παραπέρα προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ να γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Μπους. Σε άλλο θέμα γράφει πως παρουσιάζονται ελλείμματα εκατομμυρίων λιρών τα τελευταία χρόνια στο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής και ο επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου και Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ετοιμάζεται να προβεί σε μαζικές απολύσεις, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Συνδικαλισμός και στον στρατό'', γράφει στο κύριο θέμα ότι στο Υπουργείο Αμυνας μελετάται το ενδεχόμενο να επιτραπεί ο συνδικαλισμός και στην Εθνική Φρουρά κατά το πρότυπο που ισχύει στο αστυνομικό σώμα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται σύντομα να ετοιμασθεί νομοσχέδιο που να καλύπτει το θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε χθες την ευχή όπως οι δηλώσεις του κ. Γκιουλ, περί επιθυμίας της Αγκυρας για λύση του Κυπριακού μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2003, προοιωνίζουν αλλαγή της τουρκικής στάσης.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Επιστρέφει χωριά και το Βαρώσι'', γράφει πως ο κ. Ντενκτάς, στο πλαίσιο μιας νέας τακτικής, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες κινήσεις στο Κυπριακό, επιδιώκοντας να κλείσει το εδαφικό με βάση την επικρατούσα κατάσταση και παράλληλα να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα στις τάξεις των Ε/Κ. Αλλη είδηση είναι η πραγματοποίηση -περί το τέλος Σεπτεμβρίου- της τελικής συνάντησης της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για την εναρμόνιση της Κύπρου με την αντίστοιχη κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, όπου θα εξετασθεί η σχετική έκθεση της ΕΕ. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για κάλυψη των κενών που έχει επισημάνει η ΕΕ στην προετοιμασία της Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Πάρτε μέτρα για την οικονομία'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) παρεμβαίνει ουσιαστικά στα οικονομικά δρώμενα του τόπου, σε μια προσπάθειά της να υποβοηθήσει την κυβέρνηση στην εξεύρεση λύσεων και διόρθωση των δημοσιονομικών δεικτών και για να διασφαλίσει παράλληλα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των μελών της. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, στην οποία ο κ. Κυπριανού δηλώνει ότι επιδίωξη του ΔΗΚΟ θα πρέπει να είναι η συνένωση του ενδιάμεσου χώρου και ότι για το κατά πόσον θα ενωθεί το κόμμα του με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών - ΕΔΕΚ θα πρέπει να αποφασίσουν τα θεσμικά όργανα του κόμματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Οι Τούρκοι καθαρίζουν την κλειστή πόλη'', γράφει στο κύριο θέμα πως η τουρκική πλευρά ετοιμάζει κινήσεις εντυπωσιασμού και ότι άρχισαν να καθαρίζουν την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και κυρίως τους δρόμους, ενημερώνοντας τους ξένους συνομιλητές τους ότι προτίθενται σύντομα να προβούν σε ενέργειες που αφορούν μέτρα εμπιστοσύνης. Αλλη είδηση είναι η έναρξη επαφών των Υπουργών, οι οποίοι έχουν υπό την εποπτεία τους ημικρατικούς οργανισμούς, για την τελική διαλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των οργανισμών αυτών, ενώ συγχρόνως ετοιμάζεται και τριμερής συνάντηση των ηγεσιών των συγκυβερνώντων κομμάτων.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Αποθεώθηκε η ενότητα'', ότι πραγματοποιήθηκε ένα ευρύ συναπάντημα των δύο κοινοτήτων με την προχθεσινή συναυλία Φαραντούρη - Λιβανελί στην τάφρο Ντ' Αβίλα στη Λευκωσία, όπου χιλιάδες Ε/Κ και Τ/Κ τραγούδησαν με πάθος τον πόθο τους για ειρήνη και επανένωση του νησιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο κενό φαίνεται να πέφτει η προσπάθεια της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για παραπομπή των προσφυγών Ε/Κ που διεκδικούν τις περιουσίες τους στα λεγόμενα ''δικαστήρια'' του ψευδοκράτους.

    [04] (Κ) Τ/κ κόμματα - Στρασβούργο - ΣτΕ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 6 July 2003 - 17:49:06 UTC