Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Σρι Λάνκα - Επίσκεψη εργασίας
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ευροκοινοβούλιο - Παρατηρητές
  • [04] (Κ) Ρόμπλες - Διάσκεψη Τύπου
  • [05] (Κ) Φυττής - Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας
  • [06] (Κ) Χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Υπογραφή Μνημονίου
  • [07] (Κ) Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας - Διάσκεψη - Ανακοινωθέν
  • [08] (Κ) Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας - Δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Σρι Λάνκα - Επίσκεψη εργασίας

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για τετραήμερη επίσκεψη εργασίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα Τάιρον Φερνάντο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι νομικές μάχες που αναμένεται να δοθούν από τις δύο πλευρές στην Κύπρο για τις περιουσίες και τα σενάρια που σχεδιάζουν οι πολιτικοί στα κατεχόμενα ενόψει της διεξαγωγής των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' τον Δεκέμβριο, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για βοήθεια προς τους επενδυτές να ξοφλήσουν τα χρέη που έκαναν προκειμένου να αγοράσουν μετοχές, το ''ξεπούλημα'' από το καθεστώς Ντενκτάς σε Τούρκους επιχειρηματίες των κατεχόμενων λιμανιών και η ανέλκυση του μικρού αεροσκάφους που κατέπεσε την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Νομικές μάχες για τις περιουσίες'', γράφει ότι ''για νομικές μάχες επί των περιουσιών ετοιμάζονται οι δύο πλευρές στην Κύπρο, με την κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια κίνηση της τουρκικής πλευράς είτε εντός είτε εκτός" και προσθέτει ότι "οι νομικές μάχες αναμένεται να διεξαχθούν σε δύο επίπεδα παρ' όλο που το κατοχικό καθεστώς, σε συνεργασία με την Αγκυρα, θα επιχειρήσει και ένα τρίτο (το οποίο σύμφωνα με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας)''. Αλλού γράφει ότι μελέτη που αφορά τον προγραμματισμό της εργασίας που απαιτείται για την επιστροφή των προσφύγων στα πλαίσια κάποιας λύσης του Κυπριακού, παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Εμπορικό και Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ).

    Η ''Μάχη'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ψάρια φθηνά αλλά επικίνδυνα'', γράφει ότι ''ψάρια κατά παραγγελία από την Τουρκία έρχονται μέσω των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές''. Μεγάλες ποσότητες ψαριών, που έρχονται καθημερινά με ψαρόβαρκες από την Τουρκία στα κατεχόμενα λιμάνια, διοχετεύονται από τη θάλασσα, τις Βρετανικές Βάσεις, την Πύλα και το Πέργαμος στις ελεύθερες περιοχές, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών, αφού τα ψάρια δεν υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους υγιεινής. Αλλού γράφει ότι απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για "εκτελέσεις Αριστερών" λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955 - 59, έδωσαν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών. Σε ανακοίνωσή τους οι Σύνδεσμοι αναφέρουν ότι η ΕΟΚΑ δεν εκτέλεσε κανένα για τα πολιτικά του φρονήματα, αλλά μόνο προδότες, άσχετα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Ο Ερέλ διεμβολίζει Ερογλου και Σερντάρ'', γράφει ότι ''σφήνα στο 'προεκλογικό' σκηνικό των κατεχομένων μπαίνει ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα στενός του συνεργάτης, η ίδρυση ενός νέου κόμματος από τον ''ισχυρό άνδρα'' των κατεχομένων δεν αποκλείεται να είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει στις επόμενες δύο εβδομάδες. Οι κινήσεις του Ερέλ ανησυχούν το στρατόπεδο των Σερντάρ Ντενκτάς και Ερογλου, καθώς ερμηνεύονται ως διαδικασία μεταφοράς "ψήφων" στην ''αντιπολίτευση''. Αλλού γράφει ότι στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών βρίσκεται η διαχείριση των κατεχόμενων λιμανιών της Αμμοχώστου και του Καραβοστασίου. Το καθεστώς Ντενκτάς, με τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας, παρέδωσε τα δύο λιμάνια σε τουρκική εταιρεία.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Τρεις ισχυροί υποψήφιοι'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι στο μυαλό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μόνο βρίσκεται η νέα σύνθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες μέρες είχε σειρά επαφών με παράγοντες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρασβούργο βρίσκεται σε συναγερμό για την αποτροπή οποιωνδήποτε δυσάρεστων γεγονότων, τα οποία μπορούν να συμβούν από την τουρκική πολιτική, η οποία ζητά τη νομιμοποίηση των λεγόμενων ''ειδικών δικαστηρίων'' και την υποβάθμιση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Μπους: αναμένω κύριε Ερντογάν'', γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, την παρέμβαση του προς την Τουρκία για το Κυπριακό. Προσθέτει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι είχε ήδη μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στόχος των εξειδικευμένων υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ είναι στο εγγύς μέλλον να ανοίξουν οι δρόμοι που αποτελούσαν το εμπορικό ομφαλό της παλιάς Λευκωσίας για να αποτελέσει εμπορικό κέντρο τόσο για Ε/Κ όσο και για Τ/Κ.

    Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο ''Σαφές μήνυμα για περιουσίες'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση, σε μιαν προσπάθεια να αποκρούσει τις μεθοδεύσεις του κατοχικού καθεστώτος, που αποβλέπουν στον αποπροσανατολισμό από την ουσία του προβλήματος και στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων και αφετέρου στην πρόκληση έντασης, αφού το ζήτημα των περιουσιών παραμένει πάντα μια από τις πιο λεπτές πτυχές του Κυπριακού, στέλλει το πολιτικό μήνυμα ότι οριστική επίλυση του θέματος των περιουσιών θα υπάρξει μόνο με τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο τέως Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ επέρριψε την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη χρεωκοπία του ψευδοκράτους στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε χθες ότι οι τράπεζες αναμένεται να πάρουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία, σε περίπτωση που αποδεχθούν σχέδιο για εγγύηση επενδυτών, οι οποίοι χρωστούν περίπου 250 εκατομμύρια λίρες σε επενδυτικά δάνεια. Ο Υπουργός Οικονομικών υπέβαλε την Πέμπτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής σχέδιο το οποίο θα ''σώσει'' χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι δανείστηκαν από τις τράπεζες για να αγοράσουν μετοχές το 1999, για να δουν τον επόμενο χρόνο την αξία των μετοχών τους να πέφτει κατακόρυφα. Αλλού γράφει ότι ειδικοί ανέλκυσαν τελικά από το βυθό της θάλασσας στην περιοχή Μακένζυ στη Λάρνακα το μικρό αεροσκάφος που κατέπεσε την Πέμπτη, ύστερα από βλάβη που υπέστη μία από τις μηχανές του.

    [03] (Κ) Ευροκοινοβούλιο - Παρατηρητές

    [04] (Κ) Ρόμπλες - Διάσκεψη Τύπου

    Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές θα εκλείψει εντελώς εάν αντιμετωπιστούν πρακτικά η κράτηση αλλοδαπών που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο και διαμονή στην Κύπρο και η κράτηση ατόμων λόγω αστικών χρεών.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες, προσθέτοντας ότι δύο είναι τα θέματα τα οποία τον ανησυχούν: Πρώτον η ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και δεύτερον ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών κρατουμένων και τα άτομα που βρίσκονται στη φυλακή λόγω αστικών χρεών.

    [05] (Κ) Φυττής - Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

    Την ελπίδα ότι η τ/κ ηγεσία και η Αγκυρα θα προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών το συντομότερο για να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ, εξέφρασε ο βουλευτής Σοφοκλής Φυττής, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στη 10η Ετήσια Σύνοδο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

    [06] (Κ) Χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Υπογραφή Μνημονίου

    Οι Υπουργοί Παιδείας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης υπέγραψαν σήμερα στη Λευκωσία μνημόνιο κατανόησης, το οποίο αφορά διαδικασίες μεταρρυθμίσεων στα εκπαιδευτικά συστήματα. Το μνημόνιο υπέγραψαν η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Ομοσπονδία Σερβίας - Μαυροβουνίου και η Βουλγαρία.

    Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής, που έγινε στο πλαίσιο της 7ης Διάσκεψης Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Πέτρος Ευθυμίου εξήρε τη υπογραφή του μνημονίου αυτού, τονίζοντας ότι αυτό δημιουργεί ακόμα πιο αποφασιστικές προϋποθέσεις έτσι ώστε οι χώρες των Βαλκανίων να σταματήσουν να θεωρούνται πηγή προβλημάτων και να καταστούν πηγή ευημερίας και σταθερότητας.

    [07] (Κ) Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας - Διάσκεψη - Ανακοινωθέν

    Η ένταξη δέκα νέων κρατών μελών στην ΕΕ θα διευρύνει τις δυνατότητες για διάλογο μεταξύ τους σε θέματα εκπαίδευσης, αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι Υπουργοί Παιδείας που έλαβαν μέρος στην 7η Διάσκεψη Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Ευρωπαίοι Υπουργοί Παιδείας - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Τη σημασία της εκπαίδευσης στη συμφιλίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, εξήρε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού Βίβιαν Ρέντιγκ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 7ης Διάσκεψης Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Πέτρος Ευθυμίου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Πεύκιος Γεωργιάδης και η κ. Ρέντιγκ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 June 2003 - 17:49:08 UTC