Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φερχόιγκεν - Γουέστον
  • [02] (Κ) Γουέστον - Τουρκία
  • [03] (Κ) Ράλι Κύπρος 2003 - Εναρξη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσιαστής - Ντενκτάς
  • [07] (K) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Πόρτο Καρράς - Ασφάλεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)
  • [09] (Κ) Χρίστος Παναγόπουλος - Κυπριακό - Ντενκτάς
  • [10] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Θέματα
  • [11] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Κυρωτικά έγγραφα
  • [12] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Πόρτο Καρράς
  • [16] (Κ) ΕΕ - Θεσσαλονίκη - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [18] (Κ) ΕΕ - Παπανδρέου - Τουρκία - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ μέχρι τις 12:00
  • [20] (Κ) Σοφοκλείδης - Θεσσαλονίκη - Σύνοδος ΕΕ
  • [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Συνέδριο - Διαχείριση Νερού
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - FTSE Med 100 - Λειτουργία
  • [23] (Κ) ΥΠΕΣ - ΕΤΕΚ - Μελέτη - Βαρώσια
  • [24] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [25] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κακοκαιρία - Καθυστέρηση
  • [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Παρέμβαση
  • [27] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Υπόθεση Λοϊζίδου (2)
  • [28] (Κ) Αγκυρα - Γκιούλ - Γουέστον
  • [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Σύγκληση
  • [30] (Κ) Πόρτο Καρράς - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ
  • [31] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Δηλώσεις Λοϊζίδου - Δημητριάδη

  • [01] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φερχόιγκεν - Γουέστον

    Ικανοποιημένος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από τη στάση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν και του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    [02] (Κ) Γουέστον - Τουρκία

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον θα έχει σήμερα συναντήσεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    [03] (Κ) Ράλι Κύπρος 2003 - Εναρξη

    Πραγματοποιείται στις 8.30 απόψε στο χώρο της Επίχωσης στη Λεμεσό η επίσημη τελετή εκκίνησης του 31ου Διεθνούς Ράλι Κύπρος. Στην τελετή θα παραστεί ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Για το αγωνιστικό μέρος του Ράλι η εκκίνηση θα δοθεί αύριο με το πρώτο αυτοκίνητο να αναχωρεί από τη Λεμεσό στις 8 το πρωί με προορισμό τις Πλάτρες, όπου θα διεξαχθεί η πρώτη ειδική διαδρομή.

    Με 61 συμμετοχές από 26 χώρες το Ράλι θα καλύψει συνολική απόσταση 1.185 χιλιομέτρων με 18 ειδικές διαδρομές 341 χιλιομέτρων.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν μετά το τέλος των επαφών του στην Κύπρο, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κίνδυνος μόλυνσης του νερού λόγω τοξικών ουσιών, η πώληση περιουσίας της Ιεράς Μονής Κύκκου, η απόρρητη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας για εμπόριο γεωργικών προϊόντων με τα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλά θέματα είναι η αναμενόμενη απόφαση της Τουρκίας για την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, η μετατροπή του διυλιστηρίου σε αποθηκευτικό χώρο, τα κυβερνητικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή, η απόσυρση εντύπων τηλεφωνικών λογαριασμών της ΑΤΗΚ και το ενδεχόμενο μείωσης των λιανικών τιμών των καυσίμων.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Μόνο τα χρήματα θέλει ο Ντενκτάς'' γράφει ότι ολοκληρώνοντας τις επαφές του στην Κύπρο και ύστερα από μια ''ζωντανή'', όπως τη χαρακτήρισε, συνομιλία με τον Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και ιδιαίτερα σημαντική, κατά τον ίδιο, συνάντηση με τους ηγέτες της τ/κ 'αντιπολίτευσης', ο Γκούντερ Φερχόιγκεν ανακοίνωσε τη συμφωνία του Τ/Κ ηγέτη πάνω στο οικονομικό μέρος του πακέτου μέτρων που πρότεινε η ΕΕ για τους Τ/Κ, σημειώνοντας ότι τα προτεινόμενα εμπορικά μέτρα απορρίφθηκαν από τον κατοχικό ηγέτη. Αλλού αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες τη διάλυση του Διυλιστηρίου και την ανέγερση αποθηκών για τη φύλαξη των καυσίμων που χρειάζεται η Κύπρος, ούτως ώστε να πληροί τα κριτήρια της ΕΕ μέχρι το Μάιο του 2004.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κίνδυνος μόλυνσης του νερού'' ότι κινδυνεύει ολόκληρη η Κύπρος από την απόρριψη τοξικών ουσιών στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων δίπλα από το σταθμό αφαλάτωσης Δεκέλειας, ενώ οι Βρετανοί εξακολουθούν να μασούν τα λόγια τους και οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας "σηκώνουν τα χέρια και δηλώνουν ότι τον αποκλειστικό έλεγχο έχουν οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων". Σε άλλη είδηση γράφει ότι στην απόσυρση των νέων εντύπων τηλεφωνικών λογαριασμών για συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας προχώρησε η ΑΤΗΚ. Σύμφωνα με το Γραφείο του Επιτρόπου Ρυθμίσεως, το νέο έντυπο, το οποίο απέστειλε η ΑΤΗΚ στους συνδρομητές της, είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του ισχύοντα νόμου.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Πωλήσεις γης 9 εκ. λιρών σ' ένα χρόνο'' γράφει ότι "περιουσία αξίας πέραν των εννέα εκατομμυρίων λιρών αναγκάστηκε να πωλήσει η Ιερά Μονή Κύκκου κατά το 2002 και μόνον, προκειμένου να καλύψει τις διάφορες από τις αυξανόμενες δαπάνες της. Και αυτό στη διάρκεια ενός λογιστικού έτους κατά το οποίο οι υπόλοιποι θρόνοι (Αρχιεπισκοπή και Μητροπόλεις), αλλά και οι δύο άλλες Σταυροπηγιακές Μονές, διακρίθηκαν για την πολιτική λιτότητας τους, ενώ οι πλείστες παρουσίασαν και πλεονάσματα". Αλλού αναφέρει πως σήμερα αναμένεται να τοποθετηθεί η Τουρκία στο ερώτημα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με την πρόθεσή της να καταβάλει μέχρι τον Οκτώβριο την αποζημίωση που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απόρρητη έκθεση στον Πρόεδρο'' ότι "απόρρητη έκθεση", η οποία καταρτίστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Η έκθεση αναφέρεται στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων με τα κατεχόμενα και έχει τέσσερα βασικά σκέλη, το νομικό, πολιτικό, οικονομικό και εισηγήσεις. Οι πλείστες από τις κυβερνητικές ανησυχίες που καταγράφονται σε αυτήν, είναι σε γνώση της ΕΕ, η οποία τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμο το κυβερνητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, μέσω του οποίου θα τροποποιείται το άρθρο 17 του Συντάγματος και ρυθμίζει την επέμβαση κατά την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας για σκοπούς καταστολής του εγκλήματος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Θέλει τα ευρώ όχι το εμπόριο'' γράφει ότι μόνο το οικονομικό σκέλος του πακέτου των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ύψους 12 εκατ. ευρώ, αποδέχθηκε τελικά ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απορρίπτοντας τις πρόνοιες για το εμπόριο. Ο κατοχικός ηγέτης φαίνεται να αποδέχθηκε κατά το ήμισυ τα μέτρα φοβούμενος πιθανές αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων σε περίπτωση πλήρους απόρριψης του πακέτου. Αλλού αναφέρει πως στη Βουλή κατατίθενται σήμερα οι Κανονισμοί που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου απελευθέρωσης και ρύθμισης της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Κύπρο, στα πλαίσια της εναρμόνισης με την ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πιέστε Ντενκτάς και Αγκυρα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε για άλλη μια φορά χθες έκκληση προς το διεθνή παράγοντα να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα και τον Ντενκτάς για λύση του Κυπριακού. Προσθέτει ότι ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η ε/κ πλευρά εργάζονται αθόρυβα, αλλά συστηματικά για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανέναρξης της διαδικασίας για λύση στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των λιανικών τιμών τω καυσίμων αποφεύγοντας να αναφέρει λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Γερουσιαστής - Ντενκτάς

    ''Κατάλοιπο του ψυχρού πολέμου'' χαρακτήρισε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο Γερουσιαστής της πολιτείας του Ρόουντ Αϊλάντ στις ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, επικρίνοντας τον για την αρνητική του στάση στο Κυπριακό.

    [07] (K) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Πόρτο Καρράς - Ασφάλεια

    Γύρω στις δύο το απόγευμα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία αρχίζει απόψε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε το μεσημέρι για τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

    [09] (Κ) Χρίστος Παναγόπουλος - Κυπριακό - Ντενκτάς

    Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα πλέον είναι να πειστεί η Τουρκία ''να εξαναγκάσει'' την τ/κ κοινότητα σε διαφορετική πορεία, μια και ο κ. Ντενκτάς δεν πρόκειται από μόνος του να αλλάξει στάση.

    [10] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Θέματα

    Το πιο κρίσιμο αναμφίβολα θέμα που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χαλκιδικής, από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, με το οποίο ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι εκείνο των θεσμικών αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ΕΕ των 25 συν 3.

    [11] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Κυρωτικά έγγραφα

    [12] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,83  (-0,73)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    276.791
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    100.340    350,21  (-0,68)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     64.535    101,90  (-0,75)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.229     72,46  (-1,50)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.022     14,42  (-2,44)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     21.016     55,55  (-1,75)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.957     90,43  ( 0,37)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      2.539     17,94  (-1,37)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.312     67,93  (-0,86)
    Ετ. Πληροφορικής              £     35.739      2,76  (-0,36)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.555     13,35  (-1,11)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        810     11,36  ( 3,93)
    Ξενοδοχεία                    £      6.027     41,79  (-0,33)
    Αλλες Εταιρείες               £     65.734     79,16  ( 0,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/6/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7026            1,7128
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9801            1,9919
    Λίρα Αγγλίας                     1,1831            1,1901
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     235,1137        236,9946
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9633          2,9870
    Δολάριο Καναδά                     2,6725          2,6938
    Κορώνα Δανίας                     12,6280         12,7290
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8404         13,9511
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4245         15,5478
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6421          2,6632
    

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Πόρτο Καρράς

    Εφθασε νωρίς το απόγευμα στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για να συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αρχίζει απόψε στο Πόρτο Καρράς.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες Θεόφιλος Θεοφίλου και ο Εκπρόσωπος της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση Μιχάλης Ατταλίδης.

    [16] (Κ) ΕΕ - Θεσσαλονίκη - Κυπριακό

    Ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, στη βάση των προτάσεων Ανάν, θα ζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο και θα καλέσει την Τουρκία και τον Ραούφ Ντενκτάς να στηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ.

    Σύμφωνα με την ειδική αναφορά στην Κύπρο στο προσχέδιο των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου τους στη Χαλκιδική που αρχίζει απόψε, οι ηγέτες της ΕΕ θα εκφράσουν σθεναρή υποστήριξη στη συνέχιση της αποστολής καλών υπηρεσιών του Κόφι Ανάν, ενώ θα αναλάβουν και οι ίδιοι δέσμευση να συνεχίσουν, στο πλαίσιο της ΕΕ, τις προσπάθειες για βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Η πλήρης αναφορά στην Κύπρο στο σχέδιο συμπερασμάτων έχει ως εξής:

    '' 4. ΚΥΠΡΟΣ Η ένταξη της Κύπρου στην Ενωση δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες είναι δυνατό να επιτρέψουν στις δύο κοινότητες να φτάσουν σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση στηρίζει σθεναρώς τη συνέχιση της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως το ψήφισμα 1475/2003.

    Η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις επαφές και την επικοινωνία μεταξύ των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων, υπήρξε επωφελής και απέδειξε ότι οι δύο κοινότητες θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη νήσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ωστόσο, η Ενωση δεν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να υποκαταστήσει μια συνολική λύση του προβλήματος. Κατά συνέπεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και κυρίως την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να στηρίξουν πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και, στο πλαίσιο αυτό, ζητεί την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί σήμερα στο επίπεδο των 85 μονάδων, πιεζόμενος κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Η αγορά κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,73%, υποχωρώντας στις 85,83 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρουσιάστηκε ιδιαίτερα μειωμένος σε σχέση με χθες, αφού ανήλθε μόλις στις 276 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) ΕΕ - Παπανδρέου - Τουρκία - Κυπριακό

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θεωρούν την ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας ως νέο εργαλείο στις σχέσεις τους.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε πως το γεγονός ότι Ε/Κ και Τ/Κ έχουν έρθει πιο κοντά υποβοηθά στην επίλυση διαφορών.

    [19] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ μέχρι τις 12:00

    [20] (Κ) Σοφοκλείδης - Θεσσαλονίκη - Σύνοδος ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων Αποδήμων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης θα συμμετάσχει σε μέρος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

    [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Συνέδριο - Διαχείριση Νερού

    Η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης νερού, γι΄ αυτό έχει δοθεί προτεραιότητα στα προγράμματα ανάπτυξης για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού τόσο για υδρευτικούς όσο και αρδευτικούς σκοπούς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - FTSE Med 100 - Λειτουργία

    Παρόν δηλώνει από σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στη διεθνή χρηματιστηριακή ''σκακιέρα'' μέσω της συμμετοχής πέντε εταιρειών του στον κοινό Μεσογειακό Δείκτη FTSE Med 100 index, ο οποίος ετέθη το πρωί σε λειτουργία από τα Χρηματιστήρια Λευκωσίας, Αθηνών και Τελ Αβίβ, υπό την αιγίδα του διεθνούς Οργανισμού FTSE του Λονδίνου.

    Τα τρία χρηματιστήρια ανέλυσαν σήμερα στη Λευκωσία σε κοινή διάσκεψη Τύπου, στην παρουσία αξιωματούχου του Οργανισμού FTSE, τον Δείκτη, ο οποίος ως βάση έχει τις 5.000 μονάδες και απαρτίζεται από 100 εταιρείες, 60 από το Χρηματιστήριο Αθηνών (ποσοστό συμμετοχής στο Δείκτη 61,06%), 35 από το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (ποσοστό 36,37%) και 5 από το ΧΑΚ (ποσοστό 2,27%).

    [23] (Κ) ΥΠΕΣ - ΕΤΕΚ - Μελέτη - Βαρώσια

    [24] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Υπόθεση Λοϊζίδου

    [25] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κακοκαιρία - Καθυστέρηση

    Ασχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο κέντρο Τύπου στο Πόρτο Καρράς.

    [26] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Παρέμβαση

    [27] (Κ) Συμβούλιο της Ευρώπης - Υπόθεση Λοϊζίδου (2)

    Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα στο Στρασβούργο την χωρίς όρους καταβολή των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το Στρασβούργο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας δήλωσε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ''οι αρχές της χώρας μου άρχισαν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα με στόχο να επιτρέψουν στην Επιτροπή να διαπιστώσει στη σύνοδό της, αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στις 7-8 προσεχούς Οκτωβρίου, την καταβολή της αποζημίωσης (just satisfaction) και να επιτρέψει την εξέταση από την Επιτροπή του σχετικού ψηφίσματος».

    Πολλές αντιπροσωπείες καλωσόρισαν την τουρκική δήλωση, δηλώνοντας παράλληλα ότι αναμένουν να δουν την υλοποίησή της.

    Οι αντιπροσωπείες της Κύπρου και της Ελλάδας σε παρεμβάσεις τους ζήτησαν και έλαβαν διευκρινίσεις αναφορικά με το κατά πόσο η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνει πριν τον Οκτώβριο και χωρίς προϋποθέσεις.

    [28] (Κ) Αγκυρα - Γκιούλ - Γουέστον

    "Εποικοδομητική" χαρακτήρισε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ.

    [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Σύγκληση

    Οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ανακοινώσουν αύριο τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα αναλάβει την τελική επεξεργασία και ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού συντάγματος. Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, ενώ η εντολή που θα δώσει η Σύνοδος είναι να ολοκληρωθούν το αργότερο την 1η Μαϊου του 2004, που θα γίνει και η διεύρυνση.

    [30] (Κ) Πόρτο Καρράς - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ

    Με μία ώρα καθυστέρηση, λόγω των καιρικών συνθηκών, άρχισαν να καταφθάνουν τελικά στις 19:30 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο χώρο όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης, στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στο χώρο στις 19:50, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [31] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Δηλώσεις Λοϊζίδου - Δημητριάδη

    Η Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου και ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης χαιρέτισαν σήμερα με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ την απόφαση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις, που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κ. Λοϊζίδου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 19 June 2003 - 17:49:24 UTC