Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ρίγα - Γιουροβίζιον - Τουρκία - Κύπρος
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα (1)
  • [03] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Εναρξη Ψηφοφορίας
  • [04] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Αναστασιάδης
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ
  • [07] (Κ) Ρίγα - Γιουροβίζιον - Τουρκία - Κύπρος (ορθή επανάληψη)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Αθήνα
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Κατεχόμενα - Διακίνηση πολιτών
  • [10] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Κασουλίδης
  • [11] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Ρότσας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα (2)
  • [13] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Ιωαννίδης
  • [14] (Κ) Παναγόπουλος - Παπαδόπουλος - Σημίτης
  • [15] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Κληρίδης
  • [16] (Κ) Παναγόπουλος - Ιράκ - Ανθρωπιστική Βοήθεια
  • [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατοχικό Καθεστώς - ΟΗΕ
  • [18] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Κλείσιμο καλπών
  • [19] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Κέντρα καταμέτρησης
  • [20] (K) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Πρώτα αποτελέσματα
  • [21] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Βιογραφικό Νίκου Αναστασιάδη
  • [22] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Βιογραφικό Ιωάννη Κασουλίδη
  • [23] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Λονδίνο - Τελικό αποτέλεσμα
  • [24] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογή Προέδρου - Λάρνακα - Τελικό αποτέλεσμα
  • [25] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Βιογραφικό Ουράνιου Ιωαννίδη

  • [01] (Κ) Ρίγα - Γιουροβίζιον - Τουρκία - Κύπρος

    Η Τουρκία, με την 39χρονη τραγουδίστρια Σερτάμπ Ερενέρ, που ερμήνευσε το τραγούδι ''Every Way That I Can'' κέρδισε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που διεξήχθη χθες βράδυ στη Ρίγα της Λετονίας και θα αναλάβει την επόμενη διοργάνωση.

    Στον 48ο διαγωνισμό που συμμετείχαν εκπρόσωποι άλλων 25

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό δεν πρόκειται να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο που να υποκαθιστά τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ ή επιμέρους πρωτοβουλίες.

    [03] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Εναρξη Ψηφοφορίας

    Τα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού από τις 9.00 σήμερα το πρωί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα ηγεσία του κόμματος.

    Η διαδικασία ψηφοφορίας θα ολοκληρωθεί στις 6.00 το απόγευμα.

    Υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ είναι οι Νίκος Αναστασιάδης και Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου διεκδικούν οι Ουράνιος Ιωαννίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου.

    [04] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Αναστασιάδης

    Μια νέα σελίδα και μια νέα αρχή θα αποτελέσει η αυριανή μέρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος ψήφισε στο Σωματείο Κυριάκου Μάτση στη Λεμεσό.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα για ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΔΗΣΥ, το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που έγινε χθες στη Λευκωσία, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με πληροφορίες για διαφαινόμενη νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ για επανέναρξη συνομιλιών το προσεχές Φθινόπωρο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας. Η σημερινή μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα και οι δηλώσεις του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου Τάκη Χατζηδημητρίου, για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σχετικά με την καθυστέρηση στην εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''ΔΗΣΥ: Σύγχρονη δυναμική αντιπολίτευση'', ότι το 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, μέσω της ομιλίας του Προέδρου του, Νίκου Αναστασιάδη, οριοθέτησε με σαφή και αναλυτικό τρόπο το νέο ρόλο του κόμματος από την επομένη ημέρα των εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του, οι οποίες διεξάγονται σήμερα. Αλλού γράφει ότι τομείς της εναρμόνισης, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, οι έκτακτοι υπάλληλοι, ο συνεργατισμός και τα τελωνεία, αποτελούν ''μαύρες τρύπες'' που απειλούν την πορεία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στην προετοιμασία της Κύπρου για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Η ώρα των συναγερμικών μελών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι, με δημοκρατικές διαδικασίες, οι ψηφοφόροι - μέλη του ΔΗΣΥ, στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Αγγλία, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα ηγεσία του κόμματος και ότι στις 9:00 το βράδυ αναμένεται η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για τις θέσεις του Προέδρου και Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, ενώ λίγο αργότερα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των τριών Αντιπροέδρων, καθώς και των 10 μελών του Πολιτικού Γραφείου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος δήλωσε πως οι προεδρικές εκλογές και οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό καθυστέρησαν την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που επισημαίνεται σε έκθεση της ΕΕ. Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί από τη Διαπραγματευτική Ομάδα την προσεχή Τρίτη.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δυσαρεστημένος με 5 Υπουργούς'', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι έντονα προβληματισμένος με την κυβέρνησή του και ότι δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του, στο στενό του κύκλο, για την απόδοση αρκετών Υπουργών. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, εντείνονται οι πιέσεις στο Προεδρικό για τον καταρτισμό των καταλόγων με τα ονόματα προσώπων που θα διορισθούν στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού γράφει για το Κυπριακό και για τις ανησυχίες που εκφράζουν πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, ως προς το περιεχόμενο της νέας έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και για το κατά πόσον θα αρχίσει στις εκθέσεις του ''να εξισορροπεί'' την εικόνα των δύο πλευρών, διαφοροποιώντας την άκρως αρνητική για τον κ. Ντενκτάς προσέγγιση που είχε υιοθετήσει στη προηγούμενη έκθεσή του.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Εκλογές - ορόσημο στον ΔΗΣΥ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι συναγερμικοί καλούνται, μπροστά στα νέα δεδομένα, να επιλέξουν την ηγεσία τους και ότι οι σημερινές εκλογές αποτελούν ορόσημο και ιστορική στιγμή, επειδή για πρώτη φορά η εκλογική βάση ενός κόμματος, αποτελούμενη από 32.000 περίπου μέλη προσέρχονται στις κάλπες, ενώ οι εκλογές αυτές γίνονται αμέσως μετά την εκλογική αποτυχία του κόμματος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης. Αλλη είδηση είναι ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στην επανέναρξη των συνομιλιών το Φθινόπωρο, για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και επιδιώκοντας την επίτευξη λύσης μέχρι τον Μάιο του 2004.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πρώτο βιολί οι Αμερικανοί", γράφει στο κύριο θέμα πως η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί ρωγμές στο αδιέξοδο του Κυπριακού με κλιμάκωση των ενεργειών της και άσκηση επιρροής και πιέσεων προς όλες τις πλευρές για να επαναφέρουν στο προσκήνιο τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος. Σημαντικές επαφές αναμένεται ότι θα έχουν τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη τόσο ο κ. Σημίτης, όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου. Αλλού γράφει ότι την προσεχή Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες και εισηγήσεις για την παραχώρηση του επιδόματος τέκνου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Καύσων στον ΔΗΣΥ'', ότι με ''πηγαδάκια'' των υποστηρικτών των δύο ανθυποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη και Ιωάννη Κασουλίδη, άρχισε χθες το Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Σε χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης επεσήμανε το ρόλο και τις ευθύνες του ΔΗΣΥ, όπως και του ΑΚΕΛ, για την ανάγκη σωστής λειτουργίας των οργανωμένων συνόλων και των κομμάτων. Αλλη είδηση είναι η σημερινή μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα και οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει εκεί με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, για την ανάληψη ελλαδικών πρωτοβουλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    [06] (Κ) Προς Συνδρομητές ΚΥΠΕ

    [07] (Κ) Ρίγα - Γιουροβίζιον - Τουρκία - Κύπρος (ορθή επανάληψη)

    Η Τουρκία, με την 39χρονη τραγουδίστρια Σερτάμπ Ερενέρ, που ερμήνευσε το τραγούδι ''Every Way That I Can'' κέρδισε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που διεξήχθη χθες βράδυ στη Ρίγα της Λετονίας και θα αναλάβει την επόμενη διοργάνωση.

    Στον 48ο διαγωνισμό που συμμετείχαν εκπρόσωποι άλλων 25

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Αθήνα

    [09] (Κ) Αστυνομία - Κατεχόμενα - Διακίνηση πολιτών

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Κασουλίδης

    Ο υποψήφιος για την Προεδρία του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης συνοδευόμενος από μέλη της οικογένειας του άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα γύρω στις 10 το πρωί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Λευκωσία.

    [11] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Ρότσας

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Αθήνα (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό δεν πρόκειται να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο που να υποκαθιστά τις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ ή επιμέρους πρωτοβουλίες.

    Κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα από το αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό, "το οποίο ήταν ανέκαθεν μεγάλο", ενώ διευκρίνισε πως η επικείμενη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Ιακώβου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, ορίστηκε μετά από αίτημα της ε/κ πλευράς.

    [13] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Ιωαννίδης

    [14] (Κ) Παναγόπουλος - Παπαδόπουλος - Σημίτης

    Μετά τη 16η Απριλίου οπότε η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη γίνεται πιο επιτακτική, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.

    Ο κ. Παναγόπουλος που συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αθήνα, σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες Παπαδόπουλου Σημίτη, ''ένα μέγα κεφάλαιο θα αφιερωθεί στα ευρωπαϊκά", ενώ θα γίνει και μια ''αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας στο Κυπριακό''.

    [15] (Κ) ΔΗΣΥ - 3η Εκλογική Συνέλευση - Κληρίδης

    ''Οταν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες η βάση δεν διαιρείται κάνει το καθήκον της, ψηφίζει και δέχεται την απόφαση'' δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ιδρυτής του ΔΗΣΥ Γλαύκος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι ''υπάρχουν κόμματα που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πηγαίνεις στη βάση για να μην διαιρείται και η ηγεσία του κόμματος να εκλέγεται από ένα ανώτατο συμβούλιο".

    [16] (Κ) Παναγόπουλος - Ιράκ - Ανθρωπιστική Βοήθεια

    Ανθρωπιστική βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ απέστειλαν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος.

    [17] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατοχικό Καθεστώς - ΟΗΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επικοινώνησε το πρωί με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζμπιγκνιέβ Βλόσοβιτς και κατήγγειλε το κατοχικό καθεστώτος αναφορικά με επεισόδια που προκάλεσε εναντίον Ε/Κ και Τ/Κ που επιθυμούσαν να μεταβούν στα κατεχόμενα.

    [18] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Κλείσιμο καλπών

    Ολοκληρώθηκε στις 6:00 το απόγευμα η διαδικασία της ψηφοφορίας για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΔΗΣΥ, με το κλείσιμο των καλπών στα 54 εκλογικά κέντρα των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου, καθώς και στην Αθήνα.

    [19] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Κέντρα καταμέτρησης

    Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΔΗΣΥ πραγματοποιείται σε πέντε επαρχιακά κέντρα στην Κύπρο, καθώς επίσης σε τρεις πόλεις στο εξωτερικό όπου διεξήχθη ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κόμματος που διαμένουν εκτός Κύπρου.

    Στην Κύπρο, η καταμέτρηση γίνεται για την επαρχία Λευκωσίας στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, για την επαρχία Λεμεσού στο ξενοδοχείο ΑJAX, για τις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου στο ξενοδοχείο CONSTANTINOS THE GREAT στον Πρωταρά, για την επαρχία Λάρνακας στα επαρχιακά γραφεία του ΔΗΣΥ και για την επαρχία Πάφου στο ξενοδοχείο MAYFAIR.

    Λόγω μεγάλης αποστάσεως από τη Λευκωσία, η καταμέτρηση των ψήφων στον Πύργο Τηλλυρίας έγινε επιτόπου, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

    [20] (K) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Πρώτα αποτελέσματα

    Αρχισε η διαλογή των ψηφοδελτίων και η καταμέτρηση των ψήφων στα πέντε επαρχιακά κέντρα διαλογής των ψήφων στην Κύπρο και στα τρία κέντρα του εξωτερικού, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.

    Στην Αθήνα, επί συνόλου 800 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν οι 137. Για το αξίωμα του Προέδρου του κόμματος, έλαβαν ο Νίκος Αναστασιάδης 96 ψήφους και ο Ιωάννης Κασουλίδης 40, ενώ βρέθηκε και μία άκυρη ψήφος.

    Στη Θεσσαλονίκη, επί συνόλου 275 εγγεγραμμένων ψήφισαν 93 και έλαβαν ο κ. Αναστασιάδης 54 ψήφους και ο κ. Κασουλίδης 39.

    Στο Λονδίνο, επί συνόλου 605 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 168, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 26%.

    Στη Λευκωσία, επί συνολικού αριθμού εγγεγραμμένων 11.703, ψήφισαν οι 6.540, ποσοστό συμμετοχής 56%.

    Στη Λεμεσό, ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι 6.741 και από αυτούς ψήφισαν οι 4.171, ποσοστό συμμετοχής 62%.

    Στη Λάρνακα, εγγεγραμμένοι 3.354, από τους οποίους ψήφισαν 2.103, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 56%.

    Στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου, επί 4.091 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 2.606, ποσοστό συμμετοχής 63%.

    [21] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Βιογραφικό Νίκου Αναστασιάδη

    Ο Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού στις 27 Σεπτεμβρίου 1946. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1971, ύστερα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ναυτικό δίκαιο. Από το 1972 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.

    Αναμείχτηκε στο συνδικαλισμό από τα μαθητικά του χρόνια. Είχε επίσης ενεργό ανάμειξη στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν ιδρυτικό μέλος της νεολαίας της Ενωσης Κέντρου επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Ηταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φοιτητικού συλλόγου ''Θέμις'' της Νομικής Σχολής Αθηνών.

    Μετά το τέλος των σπουδών του και την επανεγκατάστασή του στην Κύπρο, αναμείχτηκε ενεργά σε διάφορα αθλητικά, κοινωνικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Διετέλεσε μέλος της δικαστικής επιτροπής της αθλητικής ομοσπονδίας ΠΑΑΟΚ και γενικός γραμματέας της ίδιας οργάνωσης. Το 1974 έγινε μέλος της Λέσχης Λάιονς Λεμεσού, της οποίας υπήρξε πρόεδρος κατά την περίοδο 1980-1981, οπότε λόγω της ανάμειξής του στην πολιτική αποχώρησε.

    Είναι ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διετέλεσε επαρχιακός γραμματέας ΝΕΔΗΣΥ Λεμεσού, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΣΥ και πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος. Στις 8 Ιουνίου 1997 εξελέγη πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στις 20 Ιουνίου 1999 επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

    Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και εξελέγη βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις 8 Δεκεμβρίου 1985, στις 19 Μαϊου 1991, στις 26 Μαϊου 1996 και στις 27 Μαϊου 2001. Με απόφαση της Βουλής διετέλεσε ο κατά το σύνταγμα αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής για την περίοδο 1996-2001.

    Από τον Οκτώβριο του 1990 είναι μέλος της Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Βουλευτών, της οποίας διατέλεσε και πρόεδρος. Από το 1991 είναι αρχηγός της αντιπροσωπείας της Βουλής στις διασκέψεις της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης και μέλος του Συμβουλίου της Ενωσης.

    Μετά τις Βουλευτικές Εκλογές της 27ης Μαϊου 2001 ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής και είναι μέλος της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοβουλίων Ελλάδας - Κύπρου. Είναι επίσης μέλος στις επιτροπές Επιλογής και Κανονισμού της Βουλής.

    [22] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Βιογραφικό Ιωάννη Κασουλίδη

    Ο Ιωάννης Γλαύκου Κασουλίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Αυγούστου 1948.

    Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λιόν Γαλλίας και ειδικεύτηκε στη Γηριατρική σε νοσοκομεία του Λονδίνου. Ασκησε το ιατρικό λειτούργημα στον ιδιωτικό τομέα επί σειρά ετών.

    Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Φοιτητικών Ενώσεων Γαλλίας.

    Είναι από τα πρώτα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού και εκ των πρωτοστατών δίπλα από τον Πρόεδρο Κληρίδη στην άνοδο στην εξουσία το 1993. Υπηρέτησε σε διάφορα αξιώματα εκ των οποίων Πρόεδρος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ), από το 1990 μέχρι το Μάρτιο του 1993.

    Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας το 1991. Με την εκλογή του Προέδρου Κληρίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα για να αναλάβει τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, από τον Μάρτιο του 1993 μέχρι τον Απρίλιο του 1997.

    Τον Απρίλιο του 1997 ο Πρόεδρος Κληρίδης του εμπιστεύθηκε τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατείχε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003. Ηταν επικεφαλής του διπλωματικού σώματος στις προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είχε υπό την ευθύνη του το πολιτικό μέρος των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο κορυφής.

    Τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα και με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Μέγα Ταξιάρχη του Τάγματος των Ορθοδόξων Ιπποτών του Παναγίου Τάφου, το Παράσημο του Εθνικού Κέδρου της Δημοκρατίας του Λιβάνου, το Ειδικό Παράσημο Βηθλεέμ 2000 της Παλαιστινιακής Αρχής και κατέστη επίτημο μέλος του Τάγματος Xirk της Μάλτας.

    [23] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Λονδίνο - Τελικό αποτέλεσμα

    Ανακοινώθηκε πριν από λίγο το τελικό αποτέλεσμα από το εκλογικό κέντρο Λονδίνου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΔΗΣΥ.

    Επί συνόλου 605 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 167, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 26%.

    [24] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογή Προέδρου - Λάρνακα - Τελικό αποτέλεσμα

    Ο Νίκος Αναστασιάδης πλειοψήφισε στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΔΗΣΥ.

    Επί συνόλου 3.354 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 2.103, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 56%.

    [25] (Κ) ΔΗΣΥ - Εκλογές - Βιογραφικό Ουράνιου Ιωαννίδη

    Ο Ουράνιος Ιωαννίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 22 Δεκεμβρίου 1944.

    Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε φυσιογνωσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε προδιδακτορικό τίτλο στην εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και διδακτορικό στην εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Λα Σαλ. Είναι εγκεκριμένος χημικός και βιολόγος.

    Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 ήταν μέλος της Αλκιμης Νεολαίας ΕΟΚΑ.

    Ως φοιτητής ανέπτυξε δράση στο φοιτητικό κίνημα (αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΕΦΕΚ Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕΚ και αντιπρόεδρος και πρόεδρος πανσπουδαστικών συνεδρίων).

    Από το 1971 μέχρι το 1994 εργάστηκε ως καθηγητής και Βοηθός Διευθυντής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Από το 1995 μέχρι την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα, το Μάιο του 1996, ήταν Ανώτερος Λειτουργός Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Υπήρξε αθλητής και ποδοσφαιριστής των αθλητικών σωματείων ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιάδα Νεαπόλεως. Διετέλεσε πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, της Ολυμπιάδας, της ΣΤΟΚ και άλλων αθλητικών ομοσπονδιών, στις πιο πολλές από τις οποίες σήμερα είναι Επίτιμος Πρόεδρος. Από το 1988 μέχρι το 1994 διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Τιμήθηκε με το Αριστείο της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου.

    Στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 εξελέγη βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ τον εξέλεξε αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

    Στο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ στις 8 Ιουνίου 1997 εξελέγη Πρώτος Αντιπρόεδρος του κόμματος.

    Στις 5 Ιανουαρίου 1999 διορίστηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2003.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 25 May 2003 - 17:49:21 UTC