Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σλοβακία - ΕΕ - Δημοψήφισμα
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Τελικός Κυπέλλου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) AHI - Επιστολή προς Πρόεδρο ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αιγαίο - Τουρκικές προκλήσεις
  • [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπορική ναυτιλία - ΕΕ
  • [07] (Κ) Σλοβακία - ΕΕ - Δημοψήφισμα

  • [01] (Κ) Σλοβακία - ΕΕ - Δημοψήφισμα

    Οι Σλοβάκοι προσήλθαν χθες στις κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ, εν μέσω φόβων ότι η αδιαφορία θα επισκιάσει την ισχυρή υποστήριξη που απολαμβάνει η ένταξη της χώρας στον συνασπισμό των πλουσιότερων ευρωπαϊκών κρατών.

    Η διήμερη ψηφοφορία είναι το πέμπτο δημοψήφισμα που γίνεται σε χώρα της διευρυμένης ΕΕ μετά τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και τη Λιθουανία, όπου οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ένταξη στην Ενωση νωρίτερα αυτό τον χρόνο.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Τελικός Κυπέλλου

    Ανόρθωση και ΑΕΛ συγκρούονται σήμερα το βράδυ στο ΓΣΠ για το Κύπελλο Ποδοσφαίρου Κύπρου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα "παιχνίδια" της Τουρκίας σε σχέση με τα λεγόμενα ''εμπάργκο'' και οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με τις εξαγωγές από τα κατεχόμενα, η ''μαύρη λίστα'' του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι δηλώσεις αξιωματούχου του ΔΗΣΥ για τις εσωκομματικές εκλογές και η ανάρρωση του τουρισμού από τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Περίεργα παιγνίδια για το 'εμπάργκο''' ότι η Τουρκία έχει βάλει ως στόχο της την άρση πάση θυσίας του λεγόμενου ''εμπάργκο'' κατά των κατεχομένων και δεν διστάζει μάλιστα να διοχετεύσει και ψευδείς ειδήσεις περί συμφωνίας με την Ελλάδα. Αλλού αναφέρει πως ακέφαλες θα αντιμετωπίσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές τη νέα εργατική αναταραχή στην εταιρεία, δεδομένης της προκήρυξης προειδοποιητικής εξάωρης στάσης εργασίας των υπαλλήλων για τις 26 Μαϊου και της καθυστέρησης από πλευράς κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορισμό νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του Χάρη Λοϊζίδη.

    ''Η Μάχη'' με κύριο θέμα ''Μέρες Φεβρουαρίου στον ΔΗΣΥ'' γράφει ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι αν και δεν έχει καταλήξει ακόμα για την τελική επιλογή του προβληματίζεται για το αν θα παραμείνει στο εκλογικό παιχνίδι. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα σενάρια για τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν Αθήνα και Λευκωσία μετά τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στο Κυπριακό, συζητήθηκαν χθες μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, σε τρίωρη συνάντηση τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αν έρθουν θα χαθούν'' γράφει ότι στη συνέντευξη που έδωσε στον ''Π'' ο Ραούφ Ντενκτάς προειδοποιεί κυνικά ότι όσοι περιλαμβάνονται στη ''μαύρη λίστα'' και περάσουν στα κατεχόμενα, δεν θα επιστρέψουν. Ο Τ/Κ ηγέτης αναφέρει ότι το καθεστώς του γνωρίζει όλους όσοι εμπλέκονται σε εγκλήματα, όπως δηλώνει, εναντίον των Τ/Κ. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι το ΥΠΕΞ διερευνά τα θέματα που άπτονται της άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας και της κατάστασης των ναών στα κατεχόμενα, με αφορμή την εκδίωξη από το καθεστώς Ντενκτάς του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου από την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη πόλη.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αναψε φωτιές ο Γκιουλ'' ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ εκμεταλλεύτηκε την ελληνοτουρκική φιλία και κάρφωσε μέσω των τουρκικών ΜΜΕ πισώπλατα τον Ελληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι συνομίλησε μαζί του για ''φόρμουλες'' και ότι αποφάσισαν να συνεργαστούν για την άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο''. Αλλού γράφει ότι η διενέργεια αρχιεπισκοπικών εκλογών βρίσκεται ενόψει, δεδομένης της διακηρυχθείσας πρόθεσης του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου να προκηρύξει εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

    ''O Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χρυσή τομή μέσω του τ/κ επιμελητηρίου σε συνεννόηση με την κυβέρνηση'' γράφει ότι οι εξαγωγές από τα κατεχόμενα θα γίνονται μέσω του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ρύθμιση αυτή θα γίνει με την εξαγγελία των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν στις 3 ή 4 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι την επίταξη γυναικών από το Τμήμα Δασών για κατάσβεση πυρκαγιών που ξεσπούν στα δάση δίνει η Βουλή ώστε να υπάρχει εφαρμογή της αρχής της παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καίνε την Αγκυρα'' γράφει ότι η τουρκική διπλωματία επιχειρεί με διάφορους τρόπους να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη από την ουσία του Κυπριακού που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του νησιού από τουρκικά στρατεύματα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη του Δικοινοτικού Φόρουμ Νεολαίας το οποίο εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα έρθει η στιγμή που ο λαός της Κύπρου θα μπορεί να δουλεύει, να ζει και να παλεύει μαζί στα πλαίσια μιας κοινής προσπάθειας για να χτίσει το μέλλον των παιδιών του σε μιαν ομόσπονδη Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο τουρισμός στον δρόμο της ανάρρωσης'' γράφει ότι ο αξιωματούχος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Μιχάλης Μεταξάς δήλωσε ότι ο τουριστικός τομέας φαίνεται να αναρρώνει από τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ και από τις οικονομικές ζημιές που υπέστη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, τον Σεπτέμβριο του 2001. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυβέρνηση απέρριψε χθες τους ισχυρισμούς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δήθεν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ήταν ειλικρινής στην επιθυμία του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [04] (Κ) AHI - Επιστολή προς Πρόεδρο ΗΠΑ - Κυπριακό

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Γενικός Σύμβουλος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Τζιν Ρωσσίδης χαρακτήρισε την στιγμή ευνοϊκή για θετική κίνηση προς την εξασφάλιση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    [05] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αιγαίο - Τουρκικές προκλήσεις

    Εντονη κριτική στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο άσκησε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας, τονίζοντας ότι οι πράξεις αυτές δεν συνάδουν με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

    ''Αυτές οι προκλήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι από την πλευρά της Τουρκίας και από την πλευρά της τουρκικής διακυβέρνησης δεν φαίνεται να παρουσιάζεται μια καινούργια πολιτική, η οποία να συνάδει με τις ανάγκες επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, αλλά κύρια και περισσότερα να συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της ίδιας της Τουρκίας'', δήλωσε ο κ. Μαυρονικόλας κληθείς ύστερα από εκδήλωση στο ΓΕΕΦ να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

    [06] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπορική ναυτιλία - ΕΕ

    Τη βοήθεια των Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών της ΕΕ να πεισθεί η Τουρκία πως τα εμπάργκο που επέβαλε στη συντριπτική πλειοψηφία των κυπριακών πλοίων που ανήκουν σε κοινοτικά συμφέροντα και που η διαχείριση τους γίνεται από εταιρείες εγκατεστημένες σε κράτη μέλη της Κοινότητας, είναι ασυμβίβαστα με τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ζήτησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και έργων Κίκης Καζαμίας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Μεταφορών της ΕΕ στην Αθήνα, ο κ. Καζαμίας ανέφερε πως η συνάντηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαδιακή για την εμπορική ναυτιλία αφού, με τη συμμετοχή των νέων χωρών μελών, επέρχεται ριζική αλλαγή στον ρόλο της Ενωσης στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία.

    [07] (Κ) Σλοβακία - ΕΕ - Δημοψήφισμα

    Τα 5.100 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους σήμερα στις 8 το πρωί ώρα Κύπρου στη Σλοβακία για να ψηφίσουν οι 4,2 εκατομμύρια Σλοβάκοι ψηφοφόροι στη δεύτερη και τελευταία ημέρα του δημοψηφίσματος για την είσοδο της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος, η συμμετοχή ήταν μεταξύ 25% και 30%, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 17 May 2003 - 17:49:07 UTC