Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [02] (Κ) Κατεχόμενα - Ε/Κ - Αφέθησαν ελεύθεροι
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών - Συνάντηση - Εναρξη
  • [05] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση - Μάνες αγνοουμένων
  • [06] (Κ) Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ
  • [07] (Κ) Πέργαμος - Στροβίλια - Διέλευση - Στοιχεία
  • [08] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Διέλευση - Λήδρα Πάλας
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ, Τ/Κ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ντε Σότο
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γλαύκου Κληρίδη
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερογλου - Ε/κ περιουσίες
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδοι προς κατεχόμενα
  • [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Στοιχεία

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, από το πρωί μέχρι τα μεσάνυκτα χθες εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές 3.800 Τ/Κ, ενώ, 16.111 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές.

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - Ε/Κ - Αφέθησαν ελεύθεροι

    Τα δεκαέξι άτομα τα οποία συνελήφθησαν προχθές παράνομα από τις κατοχικές δυνάμεις, αφέθηκαν χθες ελεύθερα αφού παρουσιάστηκαν ενώπιον ψευδοδικαστηρίου, όπου ''καταδικάστηκαν'' σε £3000 πρόστιμο με εγγύηση για ένα χρόνο.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση οι 16 μεταφέρθηκαν γύρω στις 6 χθες το απόγευμα στο Πέργαμος, όπου εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία ο 22χρονος και η 23χρονη από την επαρχία Λευκωσίας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί προχθές παράνομα από τις κατοχικές δυνάμεις, παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και ακολούθως οδηγήθηκαν στο σημείο ελέγχου στα Στροβίλια, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη διέλευση από και προς τα κατεχόμενα, η παρέμβαση στις εξελίξεις από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η απελευθέρωση των παρανόμως κρατούμενων από το κατοχικό καθεστώς Ε/Κ, η εξαγγελία για την παροχή οικονομικής στήριξης προς τους Τ/Κ και από την ΕΕ, οι καταγγελίες για κλοπή από τους Τούρκους των εισφορών που αφήνουν οι Ε/Κ στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα αλλά και οι αισιόδοξες προβλέψεις του Υπουργού Οικονομικών για τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας, είναι τα θέματα που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επιστροφή στο σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι Αλβαρο ντε Σότο και Γλαύκος Κληρίδης παρενέβησαν χθες δυναμικά στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και προειδοποιούν για τους κινδύνους τελμάτωσης των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού εάν παγιωθούν οι κινήσεις και τα μέτρα που έχουν γίνει από τις δύο πλευρές. Ο πρώτος δηλώνει ότι ο ΓΓ των ΗΕ αναμένει να ακούσει από τους ηγέτες ότι είναι δεσμευμένοι να φτάσουν σε λύση και ο δεύτερος τονίζει ότι αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες δεν είναι λύση, αλλά υπεκφυγές λύσης. Αλλού γράφει ότι αφέθησαν ελεύθεροι από το κατοχικό καθεστώς οι 21 Ε/Κ που τελούσαν υπό παράνομη κράτηση στα κρατητήρια του λεγόμενου ''Αστυνομικού Σταθμού Αμμοχώστου'', ύστερα από διαδικασία ενώπιον ψευδοδικαστηρίου.

    "Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απήγαγαν παιδιά τεσσάρων χρόνων!'' αναφέρεται στην παράνομη σύλληψη την περασμένη Πέμπτη 21 συνολικά Ε/Κ και γράφει ότι μετά τα πρώτα υποκριτικά ''καλωσορίσματα'' το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς δείχνει το απαίσιο πρόσωπό του στους Ε/Κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα και προχωρεί σε ''συλλήψεις'', μεταξύ άλλων, και παιδιών 4 με 5 χρόνων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς κατάγγειλε χθες ότι Τούρκοι αρπάζουν από το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα τα χρήματα που ρίχνουν οι πιστοί στο κουτί εισφορών με αποτέλεσμα 6 με 7 χιλιάδες λίρες ημερησίως να καταλήγουν στα χέρια του Τούρκου κατακτητή.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αλλά αντ' άλλων'' γράφει ότι κυβερνητικά στελέχη εκφράζοντας τη διαφωνία τους στην καταχώρηση από την εφημερίδα διαφημίσεων για τουριστικά καταλύματα στα κατεχόμενα, "ουσιαστικά αναίρεσαν την πολιτική στήριξης των Τ/Κ που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και αυτό γιατί με βάση τα μέτρα που υιοθετήθηκαν, το κράτος θα παραλαμβάνει προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα σε κλεμμένες περιουσίες Ε/Κ". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει τη Δευτέρα χωριστές συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα με κύριο θέμα συζήτησης τον τρόπο χειρισμού μιας νέας κίνησης από μέρους της τουρκικής πλευράς σε σχέση με την Αμμόχωστο.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Νέα μέτρα από την Ευρώπη'' γράφει ότι ο Εκπρόσωπος του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί με χθεσινές δηλώσεις του χαιρέτησε τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για στήριξη των Τ/Κ και ταυτοχρόνως είπε ότι η ΕΕ θα ανακοινώσει και αυτή στις 21 Μαϊου μέτρα υπέρ των Τ/Κ τα οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την παραχώρηση 15 εκ. ευρώ και τη διευκόλυνση του εμπορίου από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ δημοσιογράφος της εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ δήλωσε κατά τη συνάντηση του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ότι είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάλεσε τους Τ/Κ να ενταχθούν σ' αυτήν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κύμα προσφυγών για τις περιουσίες'' γράφει ότι μεγάλος αριθμός Ε/Κ θα προχωρήσει στην κατάθεση προσφυγών κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αξιώνοντας τις περιουσίες τους. Οπως δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, γνωστός και από την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, οι προσφυγές αφορούν στην απώλεια ειρηνικής απόλαυσης, δηλαδή απώλεια χρήσης, εγκατάστασης και ανάπτυξης των περιουσιών. Αλλού γράφει ότι με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του τ/κ Συνδέσμου Καταναλωτών Χασάν Ισίκ εισηγήθηκε όπως οι Ε/Κ καταναλωτές προτού αγοράσουν οτιδήποτε από τα κατεχόμενα ζητούν πρώτα τον τιμοκατάλογο η ανάρτηση του οποίου,όπως είπε, είναι υποχρεωτική.

    Η "Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Υπό κατάρρευση το ψευδοκράτος'' γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διατύπωσε χθες τη θέση ότι το ψευδοκράτος βρίσκεται υπό κατάρρευση και εξ' ανάγκης Τουρκία και Ντενκτάς ακολουθούν τις εξελίξεις και δεν προηγούνται, ενώ σημείωσε ότι η στάση του κατοχικού ηγέτη έναντι των μέτρων στήριξης των Τ/Κ που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση, δεν έχει σημασία. Αλλού γράφει ότι με χρέωση 22 σεντ το λεπτό μπορούν από χθες οι Ε/Κ να καλούν απευθείας αριθμούς στην Τουρκία και το ψευδοκράτος αφού η ΑΤΗΚ άνοιξε την αυτόματη τηλεφωνική σύνδεση με βάση τις οδηγίες που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προς τους Τ/Κ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων 'πιθανόν να ζητήσουν αποζημιώσεις' '', γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο Ε/Κ πρόσφυγες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στα κατεχόμενα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από Ε/Κ οι οποίοι διαμένουν στις περιουσίες τους μετά την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέπονται οι διανυκτερεύσεις Ε/Κ στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει ότι τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες εργασίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στον Αγιο Δομέτιο κοντά στα ιπποδρόμια προς διευκόλυνση της διακίνησης Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα.

    [04] (Κ) Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών - Συνάντηση - Εναρξη

    Συνεχίζονται σήμερα στη Λευκωσία οι εργασίες της 2ης διεθνούς συνάντησης του Παγκόσμιου Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών με θέμα "Οικουμενικότητα και Πολιτισμός στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης: Οι δρόμοι της ειρήνης", που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας Ευάγγελου Βενιζέλου στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Η συνάντηση άρχισε χθες με τη συμμετοχή της θρησκευτικής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου καθώς και πλήθους εξεχουσών θρησκευτικών, πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων ανά το παγκόσμιο.

    Η παρουσία Τ/Κ στη φετινή συνάντηση έτυχε ιδιαίτερης αναφοράς από όσους έλαβαν το λόγο στο βήμα του συνεδρίου.

    Ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος χαιρέτισε την παρουσία των Τ/Κ στο συνέδριο, «με χαιρετισμό αγάπης, ειρήνης και ενότητας» και κάλεσε την τ/κ κοινότητα να αγωνιστεί μαζί με τους Ε/Κ για μια Κύπρο ενιαία και δημοκρατική.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ευχήθηκε όπως το τρίτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου, «βρει την πατρίδα μας επανενωμένη».

    [05] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση - Μάνες αγνοουμένων

    Συνεχίζεται και σήμερα η διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς.

    Από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας μέχρι τις 10:30 το πρωί πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές 1350 Τ/Κ, ενώ 2350 Ε/Κ μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    [06] (Κ) Ατυπη Σύνοδος ΥΠΕΞ ΕΕ

    Οι σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ καθώς και η ευρωπαϊκή άμυνα, βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής δεύτερης και τελευταίας μέρας της Ατυπης Συνόδου των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο Καστελόριζο, όπου μετέβησαν με πλοίο από τη Ρόδο.

    [07] (Κ) Πέργαμος - Στροβίλια - Διέλευση - Στοιχεία

    Συνεχίζεται η διέλευση Ε/Κ προς τα κατεχόμενα και Τ/Κ προς τις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Περγάμου και από το οδόφραγμα στα Στροβίλια.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, πέρασαν από το οδόφραγμα του Περγάμου στα κατεχόμενα 2150 Ε/Κ και 610 οχήματα, ενώ από το ίδιο οδόφραγμα πέρασαν προς τις ελεύθερες περιοχές 322 Τ/Κ.

    [08] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Διέλευση - Λήδρα Πάλας

    Πολλοί είναι και σήμερα οι Ε/Κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα αλλά και οι Τ/Κ που περνούν στις ελεύθερες περιοχές μετά την μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση.

    Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας μέχρι τις 12 το μεσημέρι συνολικά 2883 Ε/Κ πέρασαν στα κατεχόμενα ενώ 1950 Τ/Κ πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές, από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ, Τ/Κ

    Συνολικά 2.394 Τ/Κ επισκέφθηκαν σήμερα μέχρι τις 12 το μεσημέρι τις ελεύθερες περιοχές και 6.618 Ε/Κ πέρασαν στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, μέχρι τις 12 μμ, 1.800 Τ/Κ εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 322 μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου και 272 μέσω του οδοφράγματος των Στροβιλιών.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις ντε Σότο

    Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, πως ο ΓΓ θα πρέπει να ακούσει από τους ηγέτες στο νησί, την Ελλάδα και την Τουρκία πως είναι δεσμευμένοι να φθάσουν σε λύση μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γλαύκου Κληρίδη

    ''Υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θα ήταν κανείς σύμφωνος να κατολισθήσουμε από διαπραγμάτευση επί της ουσίας σε διαπραγμάτευση επί των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως επιθυμεί ο κ. Ντενκτάς'', δήλωσε σήμερα ο Kυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, o οποίος επισκέφθηκε νωρίς το απόγευμα το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, προέβη στη δήλωση αυτή όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερογλου - Ε/κ περιουσίες

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει απαντήσει στον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου, για το θέμα των περιουσιών, τόσο με την απόφαση που εξέδωσε στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου όσο και στην 4η Διακρατική Προσφυγή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψής του στο χώρο του Λήδρα Πάλας, όπου συνεχίζεται η διέλευση Ε/Κ και Τ/Κ προς και από τα κατεχόμενα.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδοι προς κατεχόμενα

    ''Πάγια πολιτική όλων των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ήταν η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι αυτή την πολιτική συνεχίζει και η παρούσα κυβέρνηση.

    ''Θέλουμε να υπάρξει ευρύτερη προστασία όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για όλους του νόμιμους κατοίκους της Κύπρου'', είπε και ανέφερε ότι ''γίνεται προσπάθεια για διάνοιξη περαιτέρω διόδων'' προς και από τα κατεχόμενα.

    [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Στοιχεία

    Η Αστυνομία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι μέχρι τις 3 το απόγευμα σήμερα 8.959 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές και 3.371 Τ/Κ πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    2.619 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 423 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου και 329 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 May 2003 - 17:49:25 UTC