Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-04-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπους - Κυπριακό - Διμηνιαία έκθεση
  • [02] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λέοπολντ Μάουρερ
  • [04] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση
  • [06] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Τ/Κ - Ελεύθερες περιοχές
  • [07] (K) Λήδρα Πάλας - Λέοπολντ Μάουρερ - Αντριαν βαν ντερ Μιρ
  • [08] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση
  • [09] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Προτάσεις
  • [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση
  • [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Διορισμοί (1)
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τ/Κ (1)
  • [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Δηλώσεις Βλόσοβιτς
  • [16] (K) Kυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις - Τ/Κ
  • [17] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Τ/Κ - Ελεύθερες περιοχές
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [19] (Κ) Αστυνομία - Ανακοίνωση - Τ/Κ
  • [20] (Κ) Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας - Λήδρα Πάλας - Ε/Κ και Τ/Κ
  • [21] (Κ) Συνάντηση Μάουρερ - Χατζηδημητρίου
  • [22] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Διάσκεψη Τύπου
  • [23] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Δηλώσεις
  • [24] (Κ) Βρετανία - Διέλευση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [25] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Τ/Κ - Ε/Κ - Διέλευση
  • [26] (K) Ιζτζιάν - Οδόφραγμα - Δηλώσεις
  • [27] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Ε/Κ - Διέλευση
  • [28] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Αρχείο Προεδρικού

  • [01] (Κ) Μπους - Κυπριακό - Διμηνιαία έκθεση

    Παρά την αποτυχία της Χάγης, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην εξεύρεση μια δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στην Κύπρο, αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσσο.

    Στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2003, ο κ. Μπους αναφέρει πως ''όπως στο παρελθόν, Αμερικανοί επίσημοι περιλαμβανομένων του Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, του Υφυπουργού Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και του Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον συνέβαλαν μαζί μου στην παροχή έντονης διπλωματικής υποστήριξης στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίτευξη μιας διευθέτησης στη μακρόχρονη διαίρεση του νησιού''.

    [02] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    Εβδομήντα Τ/Κ πέρασαν το πρωί από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λέοπολντ Μάουρερ

    [04] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Γύρω στους 100 Τ/Κ έχουν περάσει από το πρωί στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας ύστερα από την άρση των περιορισμών από το κατοχικό καθεστώς στη διακίνηση ατόμων μεταξύ των κατεχομένων και των ελευθέρων περιοχών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

    Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των Ε/Κ, που εξέφρασαν επιθυμία να πάνε στα κατεχόμενα ανέρχεται γύρω στους 50, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το τουρκικό φυλάκιο, όπου οι κατοχικές αρχές διεξάγουν έρευνα κατά πόσο θα αφεθούν να περάσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες κανένας Ε/Κ δεν έχει περάσει μέχρι στιγμής από το κατοχικό φυλάκιο αφού το καθεστώς Ντενκτάς αξιώνει όπως παρουσιάσουν τα διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, η Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο κατά πόσο τα άτομα που περνούν προς τις ελεύθερες περιοχές είναι πράγματι Τ/Κ. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο ΚΥΠΕ, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έχει στηθεί ολόκληρη υπηρεσία όπου με ηλεκτρονικούς υπολογιστές γίνεται διερεύνηση των στοιχείων που παρουσιάζουν τα άτομα που έρχονται από τα κατεχόμενα για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

    [05] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διακίνηση

    Μέχρι τις 11 το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, είχαν περάσει στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας 168 Τ/Κ ενώ γύρω στους 85 Ε/Κ είχαν εκφράσει την επιθυμία να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Οι Ε/Κ πέρασαν από το σημείο ελέγχου της κυπριακής αστυνομίας και κατευθύνθηκαν στο κατοχικό σημείο ελέγχου, όπου εκεί οι κατοχικές αρχές διεξάγουν έλεγχο σε ποιον θα επιτραπεί είσοδος.

    Μέχρι τις 11 το πρωί είχαν περάσει και από το κατοχικό σημείο ελέγχου πέραν των 15 Ε/Κ.

    Ενας Ε/Κ, ο Χρίστος Μιχαήλ από την Αμμόχωστο, ο οποίος μετέβη με ταξί προς τα κατεχόμενα, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα καθώς περνούσε το κατοχικό σημείο ελέγχου, από Τ/Κ που περιμένουν για να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές.

    Οι Ε/Κ μεταβαίνουν οι περισσότεροι με δικά τους αυτοκίνητα αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν την ασφάλισή τους πληρώνοντας το ποσό των τριών λιρών.

    [06] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Τ/Κ - Ελεύθερες περιοχές

    Το κράτος έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου των στοιχείων οποιουδήποτε που θα ήθελε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές για διαπίστωση εάν πρόκειται για Τ/Κ ή νόμιμο κάτοικο Κύπρου, επισήμανε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι, μέχρι αύριο θα υπάρχει ''τέτοια υποδομή που να γίνεται άμεσα και εντός λεπτών η διαπίστωση των στοιχείων για να αποφασίζεται εάν θα επιτραπεί η διέλευση ή όχι στις ελεύθερες περιοχές''.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από πρωινή σύσκεψη για το θέμα στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιου Νικολοδήμου, ο κ. Παναγιώτου χαρακτήρισε ως ικανοποιητικά τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και άλλες υπηρεσίες και τα οποία θα συνεχίσουν να αναβαθμίζονται, όπως είπε.

    [07] (K) Λήδρα Πάλας - Λέοπολντ Μάουρερ - Αντριαν βαν ντερ Μιρ

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ και ο Υπεύθυνος της ΕΕ για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ επισκέφθηκαν το μεσημέρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας όπου παρατηρείται από το πρωί διέλευση Τ/Κ προς τις ελεύθερες περιοχές και Ε/Κ προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μάουρερ εξέφρασε την ευχή την 1η Μαϊου 2004, να εισέλθει μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ. Είπε ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο και αναφέρθηκε στην ικανοποίηση που νιώθουν σήμερα οι Ε/Κ και οι Τ/Κ τους οποίους έχει δει.

    Αν το δούμε από συναισθηματικής πλευράς, ανέφερε, βλέπω ότι Ε/Κ και Τ/Κ είναι ευχαριστημένοι.

    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ χαρακτήρισε ως ''θετικό βήμα'' τη σημερινή ενέργεια αλλά σημείωσε ότι πολλά παραμένουν να γίνουν για την επίτευξη λύσης.

    Εξάλλου ο Βοηθός Eκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Τόνι Μπρόμγουελ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων παρακολουθούν στενά τη διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ που γίνεται στα δύο σημεία ελέγχου, στο Πέργαμος και στα Στροβίλια.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι απλώς παρακολουθούν την κατάσταση και δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε μέτρα επιτήρησης προσθέτοντας ότι η διακίνηση είναι ελεύθερη.

    [08] (Κ) Λήδρα Πάλας - Διέλευση

    Μέχρι τις 12:20, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, είχαν περάσει στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας 259 Τ/Κ ενώ γύρω στους 131 Ε/Κ είχαν εκφράσει την επιθυμία να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές.

    [09] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Προτάσεις

    Ο Πρόεδρος της Σντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν επιμένει στη θέσπιση θέσης Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει των θεσμικών αλλαγών που θα γίνουν στην ΕΕ, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Οι θέσεις του Προέδρου της Συνέλευσης, παρουσιάσθηκαν χθες το βράδυ στο Προεδρείο της Συντακτικής Συνέλευσης, το οποίο αφού τις εξετάσει θα τις παρουσιάσει με τη σειρά του στην ολομέλεια της Συνέλευσης.

    [10] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση

    Πάνω από 300 Τ/Κ έχουν περάσει στις ελεύθερες περιοχές και "περιδιαβάζουν τους δρόμους της Λευκωσίας", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, προσθέτοντας πως οι λεγόμενες ''αρχές'' των κατεχομένων καθυστερούν στο να αφήσουν Ε/Κ να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι γύρω στις 13:30 όταν ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, ''είχαν περάσει περίπου 300 ως 360 Τ/Κ στα εδάφη που ελέγχονται από τη Δημοκρατία'', προσθέτοντας ότι ''από τον αριθμό αυτό η μεγάλη πλειοψηφία, το 90% σχεδόν, έχει περάσει από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και κάπου 40 άτομα από το Πέργαμος''.

    Είπε ότι ''μόνο σε έναν έχει απαγορευτεί η είσοδος γιατί δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί η ταυτότητά του, δηλαδή αν είναι Τ/Κ''.

    [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Διορισμοί (1)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Ακη Κλεάνθους ως Πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Αντρέας Μολέσκης διορίστηκε στη θέση του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε το Διευθυντή Σύνταξης του Φιλελευθέρου Ανθο Λυκαύγη Σύμβουλο Επικοινωνίας της κυβέρνησης στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τ/Κ (1)

    «Απέχουμε πολύ από τη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης, σημειώνοντας ότι «δεν πέφτει το τείχος. Δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό».

    [13] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/04/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6953            1,7054
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8575            1,8686
    Λίρα Αγγλίας                     1,1771            1,1841
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,0952        224,8799
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9942          3,0181
    Δολάριο Καναδά                     2,6857          2,7071
    Κορώνα Δανίας                     12,5778         12,6784
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2901         13,3964
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4353         15,5587
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5530          2,5734
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,80  ( 1,94)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    728.642
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    345.876    343,74  ( 2,32)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    290.103     99,82  ( 3,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     28.676     74,55  ( 0,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     13.105     17,26  (-2,04)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     28.400     58,64  (-0,42)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.887     92,91  ( 1,02)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.210     18,60  ( 2,20)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     24.406     74,00  ( 0,34)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.835      2,89  ( 0,70)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.727     15,76  ( 1,87)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.330     12,75  ( 0,55)
    Ξενοδοχεία                    £     14.198     43,70  ( 1,84)
    Αλλες Εταιρείες               £     86.017     81,57  ( 1,42)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Οδόφραγμα Λήδρα Πάλας - Δηλώσεις Βλόσοβιτς

    Την ευαρέσκειά του, εξέφρασε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου παρακολουθούσε τη διέλευση προσώπων από και προς τα κατεχόμενα.

    «Ηρθαμε να δούμε πώς προχωρούν τα πράγματα και να διασφαλίσουμε την ομαλή διακίνηση του κόσμου, μέσω της νεκρής ζώνης. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Κύπρο», είπε, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια Κύπριοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν ελεύθερα στο νησί.

    [16] (K) Kυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις - Τ/Κ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι ''η Αστυνομία και όλες οι αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν τη διέλευση των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές'' επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας δημιουργήθηκε ουρά 150 200 Τουρκοκυπρίων που θέλουν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές επειδή ''δεν φαίνεται να κατέχουν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος για τη διέλευσή τους''.

    [17] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Τ/Κ - Ελεύθερες περιοχές

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εκμεταλλεύεται τη φυσιολογική επιθυμία των Ε/Κ να δουν τα σπίτια και τις περιοχές που μεγάλωσαν για να προωθήσει την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, βουλευτής Αντρος Κυπριανού.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Η ανοδική αντίδραση σήμερα των τραπεζικών τίτλων, ύστερα από τις πιέσεις που δέχθηκαν στις προηγούμενες ημέρες, αλλά και η μικρή αύξηση που σημειώθηκε στο αγοραστικό ενδιαφέρον οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε ανοδική τροχιά.

    [19] (Κ) Αστυνομία - Ανακοίνωση - Τ/Κ

    Συνολικά 822 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω του σημείου ελέγχου της κυπριακής αστυνομίας, στο Λήδρα Πάλας, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 15.30.

    [20] (Κ) Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας - Λήδρα Πάλας - Ε/Κ και Τ/Κ

    Συνολικά 1100 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές μέσω του σημείου ελέγχου της κυπριακής αστυνομίας, στο Λήδρα Πάλας, από τις 7 το πρωί μέχρι αυτή την ώρα και 310 επέστρεψαν, δήλωσε σήμερα ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Σωτήρης Χαραλάμπους.

    [21] (Κ) Συνάντηση Μάουρερ - Χατζηδημητρίου

    Κονδύλια ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η Κύπρος κατά την τριετία 2004-2006 από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) έτσι ώστε να συστηθούν όλες οι αναγκαίες δομές για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ανακοίνωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λέοπολντ Μάουρερ.

    Ο κ. Μάουρερ, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη συνάντηση με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Τάκη Χατζηδημητρίου, υπέδειξε σε δηλώσεις του ότι πολλά απομένουν να γίνουν μέχρι την τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου τον προσεχή Νοέμβριο.

    [22] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή - Διάσκεψη Τύπου

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να τονίσει στην Τουρκία ξεκάθαρα ότι οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, Μέχτιλντ Ρότε, σε διάσκεψη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίας της Επιτροπής.

    Στην κοινή διάσκεψη Τύπου, με τον Συμπρόεδρο βουλευτή του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, η κ. Ρότε είπε πως ο ρόλος της ΕΕ θα πρέπει να ενισχυθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΕ για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού και είπε πως η Επιτροπή θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου μέχρι την πλήρη ένταξη της Κύπρου, το Μάιο 2004 και να χειρίζεται προβλήματα που δυνατό να υπάρξουν.

    Σχολιάζοντας τη διέλευση Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές και Ε/Κ στα κατεχόμενα, η κ. Ρότε και ο κ. Κλεάνθους τόνισαν ότι είναι σημαντικό ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αντιληφθεί πως η ελεύθερη διακίνηση θα είναι αποτέλεσμα της λύσης του Κυπριακού, που θα επανενώνει το νησί.

    [23] (Κ) Σερντάρ Ντενκτάς - Δηλώσεις

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς, λεγόμενος ''αντιπρόεδρος'' του κατοχικού καθεστώτος, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να μην επέμβει στο τι συμβαίνει στην Κύπρο σήμερα και να δώσει με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στους Κύπριους να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο.

    Είπε ακόμα ότι η κίνηση του καθεστώτος δεν αποβλέπει στην αναγνώριση, ωστόσο αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανονισμούς, τους νόμους και τις διευθετήσεις της κάθε πλευράς.

    Σε δηλώσεις στο σημείο ελέγχου του καθεστώτος, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Ντενκτάς είπε πως δεν επιθυμεί να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις για το μέλλον, και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και στο μέλλον δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη διέλευση ατόμων από και προς τα κατεχόμενα.

    [24] (Κ) Βρετανία - Διέλευση Ε/Κ - Τ/Κ

    Η Βρετανία, καλωσορίζοντας τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση στην Κύπρο, τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    [25] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Τ/Κ - Ε/Κ - Διέλευση

    ''Τα άτομα δεν αναγνωρίζουν κράτη'' και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι, δήλωσε σήμερα ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, προσθέτοντας πως όσες χιλιάδες Κύπριοι και να δείξουν τα διαβατήρια τους στο κατοχικό οδόφραγμα για να περάσουν στις κατεχόμενες περιοχές, αυτό δεν αποτελεί αναγνώριση.

    [26] (K) Ιζτζιάν - Οδόφραγμα - Δηλώσεις

     Ως μια από τις πιο ευτυχέστερες μέρες της ζωής του χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Γενικός Γραμματέας του τ/κ κόμματος ''Ενωμένη Κύπρος'' Ιζέτ Ιζτζιάν, ο οποίος πέρασε αργά το απόγευμα το σημείο ελέγχου της κυπριακής αστυνομίας στο Λήδρα Πάλας με την οικογένειά του για να επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ιζτζιάν είπε ότι ''η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει τη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα αποτελεί ένα καλό βήμα για τη λύση του κυπριακού, οποιεσδήποτε και αν είναι οι προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος'' .

    [27] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Τ/Κ - Ε/Κ - Διέλευση

    Ευαρέσκεια για το έργο που επιτέλεσαν οι υπηρεσίες του κράτους κατά τη διακίνηση των Τ/Κ και Ε/Κ από και προς τις ελεύθερες περιοχές, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο ελέγχου της κυπριακής αστυνομίας στο Λήδρα Πάλας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρίστου εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο θέμα ''επέτρεψε στις εντυπώσεις να είναι με το μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [28] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Αρχείο Προεδρικού

    Η τήρηση του ολοκληρωμένου αρχείου του Προεδρικού συνιστά χρέος και υποχρέωση έναντι στην ιστορία του τόπου αλλά και συμβάλει στη διευκόλυνση της συνέχισης του κράτους, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, βουλευτής Αντρος Κυπριανού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 April 2003 - 19:49:23 UTC