Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Φάιναλ Φορ
  • [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [03] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ανάν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εθνικό - Εναρξη συνεδρίας
  • [06] (Κ) Επαρχος Λεμεσού - Ανακήρυξη βουλευτών
  • [07] (Κ) Ντενκτάς - Αφιξη στην Αγκυρα
  • [08] (Κ) Τουρκία - Ογκιόκ - Αμερικανικά στρατεύματα
  • [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Ημερίδα - Επίσκοπος Κύκκου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [13] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [14] (Κ) Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [15] (Κ) Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) Ντενκτάς - Οζκιόκ - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - ΔΙΟΡΘΩΣΗ
  • [18] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο
  • [20] (Κ) Ντενκτάς - ΓΓ ΟΗΕ - Χάγη
  • [21] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Φάιναλ Φορ

    ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια προκρίθηκαν στον τελικό του Φάιναλ Φορ Ανδρών στην καλαθόσφαιρα.

    Στους χθεσινοβραδινούς ημιτελικούς της διοργάνωσης, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε την ΕΝΑΔ με 93 - 76 και η Ομόνοια την ΑΕΛ με 92 - 87.

    [02] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 9 το πρωϊ για να καθορίσει τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το τρίτο αναθεωρημένο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και την απάντηση που αναμένει ο Κόφι Ανάν την ερχόμενη Δευτέρα στη Χάγη, για το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.

    [03] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ανάν - Κυπριακό

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ υποστηρίζει πολύ τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και ελπίζει ότι τα δυο μέρη στην Κύπρο θα πουν το ναι στη Χάγη, στις 10 Μαρτίου, για το θέμα των δημοψηφισμάτων.

    Ο κ. Ανάν, προέβη σε δηλώσεις στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, μετά το τέλος των ανεπισήμων διαβουλεύσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Γουινέας Mamady Traore, οι οποίες είχαν ως μοναδικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Το Γενικό Γραμματέα συνόδευε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις Sir Kieran Prendergast.

    Ο κ. Ανάν δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας ''υποστηρίζει πολύ τις προσπάθειες που κάνουμε και ελπίζει επίσης ότι τα μέλη θα έλθουν στην Χάγη και θα πουν ναι''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις όσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα αυτό, οι επισκέψεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ντενκτάς σε Αθήνα και Αγκυρα αντίστοιχα, οι δηλώσεις του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Διεύρυνση για Κύπρο και Τουρκία, καθώς και τα ενδοκομματικά του ΔΗΣΥ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Λύση πριν την προσχώρηση απαιτεί η ΕΕ'' γράφει ότι οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας για επανένωση της Κύπρου θα συνεχιστούν μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση, δηλαδή με ή χωρίς λύση, η Κύπρος αναμένεται να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, υπογράμμισε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φαρχόιγκεν. Αλλού αναφέρει ότι για το Σαββατοκύριακο 2425 Μαΐου μετακινείται τελικά το παγκύπριο συνέδριο και η εκλογική συνέλευση του ΔΗΣΥ, λόγω των κρίσιμων εξελίξεων στο εθνικό θέμα.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ο γιος στη Χάγη αντί του πατέρα'' γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το θέμα της μετάβασης του γιου Ντενκτάς, Σερντάρ, στη Χάγη για να πει το ''ναι'' στο δημοψήφισμα, συζητείται ως σενάριο τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τη "Μ", έχει ήδη συζητηθεί σε τηλεφωνική επαφή που είχε ο Τόμας Γουέστον με την τουρκική κυβέρνηση, τον ίδιο τον Κόφι Ανάν και τον Αλβαρο ντε Σότο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τις θέσεις των κομμάτων ενώπιον του για το σχέδιο Ανάν, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο πριν τη μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο δεν αναμένεται να ληφθεί καμιά απόφαση σήμερα αναφορικά με την απάντησή μας στο ΓΓ του ΟΗΕ στη Χάγη στις 10 Μαρτίου.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στη Χάγη με κλειστά μάτια'' ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν επιθυμούν πλέον ουσιαστική διαπραγμάτευση. ''Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι αποφασισμένος να αποσπάσει το τελικό 'ναι' ή 'όχι' των δύο πλευρών'', γράφει. Στη Χάγη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν θα επιτραπεί κανενός είδους διαπραγμάτευση, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ θα απαιτήσει από τους Παπαδόπουλο και Ντενκτάς να δώσουν μόνο την απάντησή τους. Αλλού αναφέρει ότι την Κυριακή, 22 Ιουνίου, των Αγίων Πάντων, ενδέχεται να στηθούν οι κάλπες για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Αυτό τουλάχιστον σχεδιάζουν και προγραμματίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ''Π'' οι συνεργάτες του Επισκόπου Νικηφόρου και ορισμένοι άλλοι στα αρχιεπισκοπικά δώματα.

    "Η Σημερινή'' με τίτλο ''Τα απέρριψε όλα ο Ντενκτάς'', γράφει πως ο Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε τις αναθεωρημένες διατάξεις του τρίτου σχεδίου Ανάν, ενώ σημειώνει πως κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος συζήτησε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κατά πόσον υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε στις 15 χώρες μέλη της ΕΕ, η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των δημοφιλέστερων χωρών προς ένταξη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο "Στη Χάγη μέσω Αθήνας - Αγκυρας'' γράφει πως τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μεταβαίνουν ο πρώτος σε Αθήνα και ο δεύτερος σε Αγκυρα για διαβουλεύσεις για την απάντηση που θα δώσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ στη Χάγη αναφορικά με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως το τρίτο έγγραφο Ανάν έχει αποκλίσεις και έχουν διαπιστωθεί λάθη, προφανώς όπως είπε, γιατί το έγγραφο έχει συνταχθεί ''βιαστικά''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πυρετός διαβουλεύσεων'' γράφει ότι πυρετός συνεδριάσεων παρατηρείται σε όλα τα επίπεδα ενόψει της απόφασης που καλούνται να πάρουν η ε/κ και η τ/κ πλευρά στις 10 Μαρτίου αναφορικά με τα δημοψηφίσματα για αποδοχή ή όχι του τρίτου σχεδίου Ανάν. Σημειώνει πως ο Αλβαρο ντε Σότο έχει προβεί και σε κάποιες επουσιώδεις αλλαγές στο δεύτερο αναθεωρημένο έγγραφο. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα των ΗΠΑ που εξήγγειλε χθες ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, οι ΗΠΑ προσφέρουν εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες όσον αφορά χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών κατά αμερικανικών συμφερόντων.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν προειδοποίησε την Τουρκία για τις επιπτώσεις που θα έχει η μη λύση στο Κυπριακό πάνω στην ευρωπαϊκή της πορεία. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως η νέα κυβέρνηση συμφωνεί με τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων από 1η Μαϊου, που αποφάσισε ο τέως Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, αλλά παρά ταύτα δηλώνει πως είναι έτοιμη για διάλογο πάνω στο θέμα αυτό.

    Η εβδομαδιαία ''Financial Mirror'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Εκτός ΧΑΚ η MFS'', γράφει πως η Επιτροπή ζήτησε από το ΧΑΚ να προχωρήσει στην αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της MarkeTrends Financial Services. Η εφημερίδα γράφει σε άλλο της θέμα πως ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας θα εξαγγείλει την ερχόμενη εβδομάδα σειρά μέτρων για τον τουρισμό, ενόψει της επικείμενης πολεμικής επίθεσης στο Ιράκ, ενώ θα έχει για το θέμα αυτό συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΑΡ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Εθνικό - Εναρξη συνεδρίας

    Αρχισε γύρω στις 9.15 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρία του Σώματος μετά την εγκατάσταση του νέου Προέδρου.

    Στη συνεδρία συμμετέχει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος κάθισε δίπλα από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων στη συνεδρία μετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Παναγιώτης Δημητρίου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΙΣΟΣ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους ΝΕΟ οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουιν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    [06] (Κ) Επαρχος Λεμεσού - Ανακήρυξη βουλευτών

    [07] (Κ) Ντενκτάς - Αφιξη στην Αγκυρα

    [08] (Κ) Τουρκία - Ογκιόκ - Αμερικανικά στρατεύματα

    [09] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/03/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7146            1,7248
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8813            1,8925
    Λίρα Αγγλίας                     1,1808            1,1878
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,8074        222,5738
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0464          3,0707
    Δολάριο Καναδά                     2,7686          2,7907
    Κορώνα Δανίας                     12,7248         12,8265
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,3048         13,4112
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7335         15,8593
    Φράγκο Ελβετίας                    2,4976          2,5175
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,01  (-1,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    768.241
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    366.788    325,08  (-1,71)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    268.434     93,72  (-2,11)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     16.926     74,99  (-0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.362     17,80  (-3,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.080     59,33  (-0,79)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.902     91,05  (-1,73)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.801     18,32  (-1,35)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.599     71,78  (-0,58)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.072      3,00  (-1,64)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     43.276     15,97  (-1,78)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      24,00     11,29  (-2,08)
    Ξενοδοχεία                    £     21.405     44,49  ( 1,18)
    Αλλες Εταιρείες               £    153.360     78,66  (-2,16)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Ημερίδα - Επίσκοπος Κύκκου

    Εκκληση και κραυγή αγωνίας προς στην παγκόσμια κοινότητα για την αποτροπή ενός άδικου και ανώφελου πολέμου στο Ιράκ, έκανε σήμερα σε διεθνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Πολιτικών Ομάδων της Ευρωβουλής, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, ενώ τις φωνές τους ένωσαν και θρηκευτικοί ηγέτες άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    Πτωτική πορεία ακολούθησε η χρηματιστηριακή αγορά και στη σημερινή συνάντηση, παρά την αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα. Ο Γενικός Δείκτης, υπό την πίεση των τραπεζικών τίτλων, υποχώρησε στις 85,01 μονάδες, καταγράφοντας νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,44%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 768 χιλιάδες λίρες με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν πέραν του 50% του ημερήσιου τζίρου.

    [13] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Δύο συμβάσεις ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο στην πρώτη του τακτική συνεδρία, μετά την εκλογή του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σε δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι το Σώμα ενέκρινε δύο κυρωτικά νομοσχέδια.

    [14] (Κ) Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Τη σημασία που έχει η Κύπρος για την ασφάλεια της Τουρκίας υπογραμμίζει ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκλωβισμού της Τουρκίας στην Ανατολία», εάν γίνουν δεκτές οι ρυθμίσεις του σχεδίου Ανάν.

    [15] (Κ) Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Η ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο ''Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν'', απεστάλη εκ παραδρομής.

    [16] (Κ) Ντενκτάς - Οζκιόκ - Συνάντηση

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε και πάλι ότι ζητά να συμπεριληφθούν στις νέες προτάσεις Ανάν οι απαιτήσεις του περί της λεγόμενης ''κυριαρχίας'' των Τουρκοκυπρίων και δυσφορεί γιατί, όπως είπε, δεν του δίδεται αυτή η ευκαιρία.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να επιθυμούν αλλαγές στις προτάσεις Ανάν και υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις στις προτάσεις και ότι είναι αδύνατο να συμπληρωθούν τα κενά αυτά μέχρι τις 30 Μαρτίου.

    [17] (Κ) Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - ΔΙΟΡΘΩΣΗ

    Η ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο ''Χιλμί Οζκιόκ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν'', απεστάλη εκ παραδρομής.

    [18] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    
    
    14th ANNUAL CYPRUS CONFERENCE
    TO TAKE PLACE JUNE 3-5, 2003
    IN WASHINGTON, D.C.
    ------------------------------
    
    WASHINGTON, D.C., March 4--Over 100 of the most politically active Greek-Americans from across the country and Hellenes from around the world will be coming to Washington, D.C. for the 14th Annual PSEKA / SAE Cyprus Conference June 3 - 5, 2003.
    
    Conference participants will again be meeting with over 30 key U.S. Senators and Members of Congress who serve on the pertinent committees and subcommittees and others who play a major role in the formulation of U.S. policy toward and aid to Cyprus, Greece and Turkey. Participants will also be meeting with some of the highest-level administration officials who cover these issues.  At previous conferences participants have met with Presidents, Vice Presidents, cabinet members and senior officials, and we anticipate doing so again this year.
    
    14th ANNUAL PSEKA / SAE CYPRUS CONFERENCE
    CO-HOSTED BY THE COORDINATED EFFORT OF HELLENES
    [June 3-5, 2003 in Washington, D.C.]
    
    TENTATIVE AGENDA
    [As of 3/04/03]
    
    TUESDAY, JUNE 3
    
    1:30 p.m.		Conference registration begins
    [Ritz Carlton Hotel, 1150 22nd St., N.W., Ballroom Salon 3A (Ballroom Level)]
    
    2:00 p.m. - 		Strategy session and opening remarks
    5:00 p.m.		[Ritz Carlton Hotel, Ballroom Salon 3A]
    
    7:00 p.m. - 		Welcoming buffet reception hosted by Ambassador of Cyprus Erato Kozakou-Marcoullis
    9:00 p.m.		[Cyprus Ambassador's Residence, 1825 24th Street, N.W.]
    
    WEDNESDAY, JUNE 4
    
    8:30 a.m. - 		Breakfast and meetings with key Members of Congress
    11:30 a.m.		[House Office Building]
    
    1:00 p.m. – 		Working Lunch
    2:00 p.m.		[Ritz Carlton Hotel, Ballroom Salon 3B]
    
    2:00 p.m. –		Panel Discussion
    4:00 p.m.		[Ritz Carlton Hotel, Ballroom Salon 3A]
    
    6:30 p.m.		Cocktails
    7:30 p.m.		Banquet
    [Ritz Carlton Hotel, Ballroom Salon 3]
    
    THURSDAY, JUNE 5
    
    8:30 a.m. -		Breakfast and meetings with key U.S. Senators
    10:30 a.m.		[Senate Office Building]
    
    11:00 a.m. - 		Meetings with Executive Branch officials
    12:30 p.m.		[White House Complex]
    
    1:00 p.m. -		Closing Lunch and Strategy session
    3:00 p.m.		[Ritz Carlton Hotel]
    
    Λονδίνο - Βάσος Καραγιώργης - Διάλεξη - Κ. Λεβέντης
    ---------------------------------------------------
    Το λάτρη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τον επιστήμονα, τον ευεργέτη και ιδιαίτερα, τον άνθρωπο Κωνσταντίνο Λεβέντη παρουσίασε χθες βράδυ ο καθηγητής Βάσος Καραγιώργης σε διάλεξη στο King’s College με θέμα «Tο Ιδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».
    
    Η διάλεξη, που διοργανώθηκε από το «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών" του King’s College και την «Ελληνική Αρχαιολογική Επιτροπή Ηνωμένου Βασιλείου», που δόθηκε σε πυνκό ακροατήριο με συμμετοχή και πολλών Αγγλων – ήταν στην αγγλική γλώσσα –, αποτέλεσε μια ευρεία αναφορά στη μεγάλη προσφορά του Κωνσταντίνου Λεβέντη σε όλο το φάσμα της διάσωσης, της καλλιέργειας και της προβολής του ελληνικού πολιτισμού με περισσότερες λεπτομέρειες στις συντηρήσεις των αρχαιολογικών μας θησαυρών.
    
    Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στα πολλά προτερήματα του εκλιπόντα, ξεχωρίζοντας εκείνο της παροιμιώδους σεμνότητας και μετριοπάθειάς του, για να παρατηρήσει σχετικά ότι ο Κωνσταντίνος Λεβέντης διδασκόταν από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και εφάρμοζε τα διδάγματά του.
    
    Ουάσινγκτον - AHI - Παλόνε
    ---------------------------
    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI) χαιρετίζει τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε για την επιστολή που υπέγραψαν 78 μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για τερματισμό της διχοτόμησης της Κύπρου.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, ο κ. Παλόνε ανέφερε μεταξύ άλλων πως ''η έκκλησή μας για ενέργειες που θα συμβάλουν στον τερματισμό της διχοτόμησης της Κύπρου είναι σε πλήρη συμφωνία με την μακρόχρονη πολιτική των ΗΠΑ''.
    
    ''Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές στο νησί, αλλά ιδιαίτερα την τ/κ ηγεσία και την Τουρκία για να εργαστούν εποικοδομητικά στο πλαίσιο των ΗΕ για διαπραγμάτευση μιας διαρκούς και συνολικής λύσης του Κυπριακού'', γράφει στην επιστολή του ο Αμερικανός βουλευτής.
    
    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο χαιρετίζει επίσης την αντίθεση του κ. Παλόνε όσον αφορά ενδεχόμενες αμερικανικές παραχωρήσεις σε τουρκικές απαιτήσεις για βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων Αμερικής σε αντάλλαγμα για τη χρησιμοποίηση της Τουρκίας ως βάσης για αμερικανικά στρατεύματα σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.
    
    ''Η Τουρκία έχει καταδικαστεί από οργανισμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη βίαιη καταπάτηση της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία'', ενώ συμπληρώνει πως η 29χρονη παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία ''έχει ως αποτέλεσμα την προσφυγοποίηση Ε/Κ στην ίδιά τους την πατρίδα, που έπεσαν θύματα μιας πολιτικής εθνικής εκκαθάρισης''.
    
    Εξάλλου σε γραπτή του δήλωση, ο Τζιν Ρωσσίδης, ιδρυτής και σύμβουλος του Ινστιτούτου, αναφέρει πως είναι θετικό που η Τουρκία δεν ενέκρινε τη διέλευση Αμερικανών στρατιωτών από το έδαφός της στον ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ και συμπληρώνει πως ''οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάγκη την Τουρκία, όπως δεν την είχαν και στον πόλεμο του Κόλπου''.
    
    ''Το μόνο που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι η καταστολή των Κούρδων του Ιράκ και όχι η απομάκρυνση του Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεϊν''.
    
    AHI Congratulates Representative Frank Pallone for
    Opposing Aid Turkey, Urging Cyprus Settlement
    ----------------------------------------------------
    
    The American Hellenic Institute (AHI) applauds U.S. Representative Frank Pallone, Jr. (NJ, 6th Dist.) for strongly opposing any potential U.S. concessions to Turkish demands for tens of billions of dollars in financial assistance in exchange for use of Turkey as a base for U.S. troops in the possible war against Iraq.
    
    In a February 24 letter to U.S. Secretary of State Colin Powell, Rep. Pallone said that concessions to Turkish demands for control of Iraqi oil and any role for Turkey in the future of northern Iraq would be even more disturbing.
    
    Rep. Pallone also noted in his letter that, ''My initial concern is why it is necessary to provide Turkey with any incentives to support the United States position. After all, Turkey is supposedly a democracy, a NATO ally, and a secular nation.''
    
    According to Rep. Pallone's letter, the administration was urged to rethink current policy vis &acute; vis Turkey, pointing out that ''Turkey has been widely condemned by human rights organizations for their brutal repression of the Kurdish minorities in Turkey, limiting the right to assembly, language and culture.'' Also noted was Turkey's 29-year illegal military occupation of Cyprus, ''making 20,000 Greek Cypriots refugees in their own country after falling victim to a policy of ethnic cleansing and being forcibly evicted from their homes.''
    
    In concluding his letter, Rep. Pallone stated that ''We cannot fight for democracy and freedom across the globe while ignoring these same values for the people we are going to war to liberate.''
    
    The AHI also congratulates Representative Pallone for his leadership in urging the Administration to ''play a leading role'' in ending the 29-year division of Cyprus in a February 14 letter to President Bush, signed by 78 Members of Congress. According to Rep. Pallone, ''Our bipartisan call for action to help end the division of Cyprus is fully consistent with longstanding U.S. policy. We should do all that we can to encourage all parties, but especially the Turkish Cypriot leadership and Turkey, to work constructively within the UN framework to negotiate a comprehensive and lasting settlement.''
    
    Statement of Gene Rossides on the Turkish Parliament Vote
    Rejecting U.S. Troops Use of Turkey as a Base for an Attack on Iraq
    -------------------------------------------------------------------
    
    The following statement was issued by Gene Rossides, founder and general counsel at the American Hellenic Institute (AHI):
    The Turkish Parliament, in accordance with its constitutional procedures, voted on March 1, 2003 to reject a measure that would have allowed up to 62,000 thousand U.S. troops to use Turkey as a base for a northern front attack on Iraq is good news for U.S. interests whether one is for or against war with Iraq.
    The point is that we don’t need Turkey in the event of war with Iraq and we should not be paying what a senior Bush administration official called ''extortion in the name of alliance.'' We did not need Turkey in the Persian Gulf War in 1990-1991 in which no northern front was opened, and we do not need Turkey today in the event of war with Iraq.
    
    Defense Secretary Don Rumsfeld and others have stated the U.S. can do without Turkey. (NYTimes, Feb. 20, 2003, at A13; col. 4; and Nov. 28, 2002, at A1; col.5.) The U.S. can put sufficient combat troops in northern Iraq if it wants to via air transport. The 101st Airborne Division of 20,000 troops is fully adequate for northern Iraq and would be received enthusiastically by the Iraqi Kurds.
    
    The Iraqi Kurds are the key to our success in northern Iraq, not the Turks, in the event of war. And the Iraqi Kurds are a key element for a post-war Iraq, not the Turks.
    
    Ms. Judith Miller of the New York Times reported on March 1, 2003 that Iraqi opposition leaders at their first conference in Iraq in 10 years issued a four page statement ''insisting on the right of Iraqis to govern themselves if Saddam Hussein is ousted and creating a political framework for a post-liberation leadership.'' Their statement ''also opposed allowing Turkey to move military forces into northern Iraq.'' The statement ''was unanimously approved by the 54 members of the opposition group’s 65 member steering committee who were present. Many of them traveled thousands of miles from far-flung exile to meet'' in an enclave controlled by Iraqi Kurds. President Bush’s special envoy, Zalmay Khalilzad, endorsed the meeting. (NYTimes, Mar. 3, 2003; at A9; col.1.)
    
    It should be common sense that it would be harmful to U.S. interests if Turkish troops invaded Iraq. Turkey is the former colonial ruler of the area and any Turkish troops in northern Iraq would be bitterly resented by the Kurds. Turkey’s main interest is not getting rid of the dictatorship of Saddam Hussein. Turkey’s main interest is to keep down the Iraqi Kurds. (See op-ed article by Peter W. Galbraith, former U.S. ambassador to Croatia, NYTimes, Feb. 19, 2003, at A29; col. 1.)
    
    Putting U.S. troops in the mountains of southeast Turkey to open a northern front was a bad idea from the start because it is (1) militarily unnecessary since we could put airborne troops there if we wanted to; (2) economically damaging in view of the record deficit in the 2004 fiscal year budget as it would cost the U.S. $26 billion ($15 billion in one year of grants and loans) in ''extortion'' payments and; (3) morality--Turkey’s persecution of its 20 percent Kurdish minority is far greater than Saddam Hussein’s against the Iraqi Kurds. (See Edward Peck article in the Mediterranean Quarterly, Fall 2001, pages 13-26, at page 16. Mr. Peck, a retired U.S. ambassador, served as U.S. chief of mission in Baghdad from 1977 to 1980.) Turkey, a member of NATO, is an aggressor nation which still illegally occupies 37.3 percent of Cyprus and maintains an illegal blockade of Armenia.
    
    It makes no political or military sense to put U.S. troops in a country in which over 90 percent (polls show 94 percent) of the population do not want them. The Turkish Parliament voted in accordance with its constitutional procedures and the U.S., in its own best interests, should not be pressing to overturn the vote.''
    
    PSEKA - Calendar of Events
    -------------------------
    COMMUNITY CALENDAR OF EVENTS AS OF MARCH 3, 2003
    -------------------------------------------------
    
    Fri 3/7/2003 	''Women Creators in the Theater'' exhibition of costumes, drawings & stage designs opening reception. Foundation of Hellenic Culture. Runs through April	11th. 7 West 57th Street. 7:00 PM
    
    Sun 3/9/2003 	General Assembly and Elections SALAMIS/NJ Cypriot Association
    
    Mon 3/10/2003 	CFA & PSEKA Reception for Ms. Martha A. Mavrommatis, the new Consul General of Cyprus to NY- Taverna Vraka 23-15 31st Street, Astoria NY. 7:00 PM
    
    Wed 3/12/2003 	Kyrenia Cardiovascular Gala honoring Mr. Michael T. Rousseau. $500 per person. Black Tie. Rainbow Room, 30 Rockefeller Plaza, Manhattan. 6:30 PM
    
    Sun 3/16/2003	Annual School of St. Demetrios Afternoon School Luncheon honoring Rev. Fr. Ioannis Antonopoulos  & Mr. John Stylianou. $25 per person/$10 for under 12. Cultural Center Petros Patrides 30-03 30th Drive, Astoria, NY. 12:30 PM
    
    		Pancyprian WIN Music Show featuring Eleni Andreou and Gregoris Maninakis $15/person. Archdiocese Cultural Center. 3:00 PM
    
    Fri 3/28/2003	Greek Independence Day ''Cultural Night''-Full course dinner $50/organized by	the Federation of Hellenic Societies. Crystal Palace 31-11 Broadway, Astoria. 7:30 PM
    
    Sat 3/29/2003 	Cyprus Federation of America Mini Convention. Terrace on the Park, Flushing Meadow Park, Queens. 9:00 AM
    
    Greek Independence Day Dinner honoring the Parade Grand Marshals. Organized by the Fed. Hellenic Societies. Full course dinner $125. New York Hilton, 53rd Street & 6th Avenue. 7:30 PM
    
    Sun 3/30/2003	Greek Independence Day Parade. Starts on 60th Street & 5th Avenue, Manhattan. 1:30 PM
    
    Sun 3/30/2003 	Greek Independence Day Festivities - Free. Stathakion Center 22-51 29th Street, Astoria. 8:00 PM
    
    Mon 3/31/2003 	Evzones meet students from Brooklyn schools, folk dances. Free. Prospect Hall 262 Prospect Avenue, Brooklyn. 5:00 PM
    
    Sun 4/6/2003 	SALAMIS & Cyprus Association of NJ under direction of Petros Petrides present Cypriot play ''Agapes Tzai Kaimi''. St. George Greek Orthodox Church Community Center. 5:00 PM
    
    Sat 4/12/2003	Pancyprian WIN Division Dinner Dance honoring Kyriaki Christodoulou Terrace on the Park. 7:00 PM
    
    Mon 4/28/2003 	Pancyprian Athletic Division Easter Party-dinner & dancing/$75 per couple.	Taverna Vraka Restaurant. 7:00 PM
    
    Sat 5/17/2003	CYPRECO cultural event ''nyn kai aei'' musical tribute to Cyprus. Venue to be announced.
    
    Sun 5/18/2003 	Kafeneion Salamis, organized by Salamis. Venue to be announced.
    
    Tue 6/3/2003 	PSEKA Cyprus Conference in Washington D.C.
    
    Wed 6/4/2003	PSEKA Cyprus Conference in Washington D.C.
    
    Thurs 6/5/2003	PSEKA Cyprus Conference in Washington D.C.
    
    Sat 6/7/2003 	Pancyprian Freedom Award. New York Hilton
    
    Sun 11/9/2003 	Annual Joint Dinner Dance of Salamis NJ Cypriot Association, Lampousa Cypriot American Association and Cyprus Association of NJ
    
    Sun 12/14/2003 	Salamis NJ Cypriot Association Christmas Party
    
    

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει αναφερθεί στο θέμα του κατά πόσο υπάρχει ευχέρεια για διαπραγμάτευση επί του σχεδίου του και εγώ δεν έχω τίποτα να προσθέσω ή να αφαιρέσω σ' αυτά που είπε.

    Αυτή ήταν η απάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ευχέρεια για διαπραγματεύσεις επί του τρίτου σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού.

    [20] (Κ) Ντενκτάς - ΓΓ ΟΗΕ - Χάγη

    «Εχω ήδη μεταφέρει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα πούμε 'ναι' στην υπάρχουσα μορφή των προτάσεών του», δήλωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [21] (Κ) Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Denis MacShane με σημερινή δήλωσή του καλεί τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρεται με τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 March 2003 - 18:49:18 UTC