Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-03-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου - Ανάληψη Υπουργείων
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Τελική βαθμολογία
  • [04] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο-Ανάληψη Υπουργείων (Ορθή επανάληψη)
  • [05] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Τελετή παράδοσης
  • [06] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Τελετή παράδοσης
  • [07] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Τελετή παράδοσης
  • [08] (Κ) ΧΑΚ - Επιστολή παραίτησης Προέδρου ΔΣ
  • [09] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Τελετή παράδοσης
  • [10] (Κ) Υπουργείο Εργασίας - Τελετή παράδοσης
  • [11] (Κ) Υπουργείο Υγείας - Τελετή παράδοσης
  • [12] (Κ) Υπουργείο Δικαιοσύνης - Τελετή παράδοσης
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Τελετή παράδοσης
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Συνάντηση
  • [20] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Mechtild Rothe
  • [21] (Κ) Υπουργείο Γεωργίας - Τελετή παράδοσης
  • [22] (Κ) Εργατικό κόστος - Κύπρος - ΕΕ
  • [23] (K) Υπουργείο Συγκοινωνιών - Τελετή παράδοσης
  • [24] (Κ) Ιζέτ Ιζτζάν - Κυπριακό - Κινητοποιήσεις
  • [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Εκθεση - Ναρκωτικά
  • [27] (Κ) Πολάκης Σαρρής - Επίτροπος Προεδρίας
  • [28] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Προεδρικό Μέγαρο
  • [29] (Κ) Ολλανδία - Πουλερικά - Πανώλη
  • [30] (K) Τ/Κ - Βάπτιση - Γάμος - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν και οι παρασκηνιακές ενέργειες των Αμερικανών ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας στη Χάγη, οι μεθοδεύσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με στόχο να μπλοκάρει τη λύση του Κυπριακού και η παναπεργία στα κατεχόμενα για να πεισθεί η τ/κ ηγεσία να αποδεχθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι η έναρξη στην Αθήνα της δίκης της ''17 Ν'' και οι δηλώσεις του Αρχηγού του τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από την απόφαση του Κοινοβουλίου της Τουρκίας να μην επιτρέψει τη στάθμευση Αμερικανών στρατιωτών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εβδομάδα ιστορικών αποφάσεων'' γράφει ότι εβδομάδα κρίσιμων και ιστορικών αποφάσεων για το Κυπριακό καθώς Λευκωσία και Αθήνα καλούνται να καταγράψουν τη θέση της ε/κ πλευράς στο αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ για θετική ή αρνητική απάντηση στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις 30 Μαρτίου. Αλλού γράφει ότι οι συντεχνίες και οι αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στα κατεχόμενα προγραμματίζουν παναπεργία την ερχόμενη Παρασκευή σε μια προσπάθεια να πείσουν την τ/κ ηγεσία να αποδεχθεί τη θέση των ΗΕ για θετική απάντηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    ''Το Θάρρος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Δύο σημεία εγείρει ο Τάσσος'' γράφει ότι στην πιο κρίσιμη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εβδομάδα της ιστορίας του εισέρχεται από σήμερα το Κυπριακό ''με την εκβιαστική προειδοποίηση'' του ΓΓ του ΟΗΕ προς τις δύο πλευρές ότι εάν το αποτέλεσμα της συνάντησης της Χάγης είναι αρνητικό αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος των καλών του υπηρεσιών. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνηση του επανεξετάζει τις επιλογές της μετά την άρνηση του Κοινοβουλίου της Τουρκίας να επιτρέψει τη στάθμευση Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ζητά σωσίβιο από Αττίλα'' γράφει ότι στην προσπάθειά του ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να μπλοκάρει με κάθε τρόπο τη λύση επιστράτευσε την άσκηση πιέσεων μέσω στρατιωτικών κύκλων στην Αγκυρα, οι οποίοι πρόσκεινται στον ίδιο. Σύμφωνα με το λογικοφανές σενάριο του Ντενκτάς, χιλιάδες θα είναι οι στρατιωτικοί που θα μείνουν άνεργοι, αφού εάν λυθεί το Κυπριακό, δεν θα μπορούν να εργοδοτούνται πλέον οι πλείστοι από αυτούς. Αλλού γράφει ότι αρχίζει σήμερα στην Ελλάδα η πολύκροτη δίκη της ''17Ν'' με 19 κατηγορούμενους, οκτώ δικαστές και 350 μάρτυρες.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οχι Ντενκτάς Κριτήρια Τάσσου'' γράφει ότι επιμένει στο ''όχι'' ο Ραούφ Ντενκτάς επί των χωριστών δημοψηφισμάτων. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προσδιορίζει, μέσω των χθεσινών του δηλώσεων και της επιστολής του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το στίγμα των δικών του κριτηρίων για τη λύση. Οι Αμερικανοί, πάντως, δια του Τόμας Γουέστον, εξέφρασαν την επιθυμία τους όπως οι δύο ηγέτες της Κύπρου απαντήσουν θετικά στις 10 Μαρτίου, επί της διεξαγωγής των χωριστών δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το λαθρεμπόριο από τις κατεχόμενες περιοχές μέσω Πύλας, αφού τώρα διαπιστώνεται πως εμπλέκονται και Τ/Κ που διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντίστροφη μέτρηση'' ότι Ηνωμένα Εθνη και Αγγλοαμερικανοί κινούνται στο παρασκήνιο για να διατηρήσουν την κινητικότητα στο Κυπριακό και πρωτίστως να μην υπάρξουν ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τη συνάντηση της ερχόμενης Δευτέρας στη Χάγη. Ο Τόμας Γουέστον κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Κύπρο επεσήμανε και προς τις δύο πλευρές ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και πως δεν υπάρχει πλέον θέμα επιστροφής. Αλλού αναφέρει ότι η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο άρχισε στο παρασκήνιο και εκλογικά επιτελεία τους δεν περιορίζονται μόνο στις κατοίκον επισκέψεις, αλλά άρχισαν ήδη να προγραμματίζουν και ανοικτές συγκεντρώσεις.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πάνω απ' όλα το καλό του τόπου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε χθες ότι η ε/κ πλευρά θα αποφασίσει στο θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν με μόνο κριτήριο το τι είναι καλό για την ίδια. Σε δηλώσεις του στο Μαχαιρά, όπου παρέστη στο μνημόσυνο του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε συγκεχυμένη τη στάση της τουρκικής πλευράς. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε κάποιους, οι οποίοι, όπως είπε, τον καλούν να υπογράψει για λύση του Κυπριακού ''με κλειστά τα μάτια'' και με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, κάτι που ο ίδιος δεν αποδέχεται, γιατί, όπως ανέφερε, το σχέδιο Ανάν δεν έχει τύχει της απαιτούμενης διαπραγμάτευσης και ο κόσμος δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΔΝ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Μέλη Υπουργικού Συμβουλίου - Ανάληψη Υπουργείων

    Συμπληρώνεται μέχρι το μεσημέρι η παραλαβή όλων των Υπουργείων και του Γραφείου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, από τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Από σήμερα οι νέοι Υπουργοί αναλαμβάνουν και επισήμως τα καθήκοντά τους.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Τελική βαθμολογία

    ΑΠΟΕΛ και Κεραυνός πέρασαν, ύστερα από τα χθεσινά αποτελέσματα, στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας αντρών και μαζί με την ΑΕΛ και τον Απόλλωνα, που είχαν ήδη προκριθεί, θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή.

    Ο Κεραυνός κατέκτησε την πρώτη θέση του Πρωταθλήματος, νικώντας χθες βράδυ, εκτός έδρας, την Ομόνοια με 95 79.

    Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε την τέταρτη θέση του Πρωταθλήματος και πήρε την πρόκριση, λόγω της χθεσινοβραδινής ήττας της ΕΝΑΔ, εντός έδρας, με 69 - 61 από την ΕΘΑ, με αποτέλεσμα η ομάδα του Αγίου Δομετίου να χάσει την τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, στην οποία βρισκόταν.

    [04] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο-Ανάληψη Υπουργείων (Ορθή επανάληψη)

    Συμπληρώνεται μέχρι το μεσημέρι η παραλαβή όλων των Υπουργείων και του Γραφείου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, από τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Από σήμερα οι νέοι Υπουργοί αναλαμβάνουν και επισήμως τα καθήκοντά τους.

    [05] (Κ) Υπουργείο Παιδείας - Τελετή παράδοσης

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης διαβεβαίωσε σήμερα πως θα εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατό τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

    ''Ο στόχος μου είναι η εφαρμογή του προγράμματος της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου το οποίο έχει εξαγγελθεί μαζί με την προεκλογική του εκστρατεία'', είπε ο κ. Γεωργιάδης, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του Ουράνιο Ιωαννίδη το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''έχουμε τη βασική πολιτική στο πρόγραμμα αυτό και θα επιδιώξουμε να την εφαρμόσουμε το ταχύτερο γιατί χωρίς πολιτική όλα τα άλλα είναι αποσπασματικά και επιμέρους''.

    Παραδίδοντας στο νέο Υπουργό, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε πως οι Υπουργοί ''έρχονται και παρέρχονται και έτσι γίνονται σκυταλοδρόμοι που παραδίδει ο ένας τη σκυτάλη στον επόμενο για να μένει πάντα μια νέα γενιά καλύτερη από την προηγούμενη''.

    ''Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχηθώ να πετύχετε για να δώσουμε μια καινούργια γενιά ακόμη καλύτερη'', ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι ο Υπουργός Παιδείας θα εκπληρώσει το έργο που αναλαμβάνει, κάτι που είναι και η ''επιθυμία ολόκληρου του ελληνισμού''.

    Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση προς τον Ουράνιο Ιωαννίδη για το έργο που έχει επιτελέσει και τη μεγάλη του προσφορά, λέγοντας πως ευελπιστεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει ''την πείρα του και τις συμβουλές του γιατί το έργο του Υπουργείου είναι θέμα συλλογικό και όχι ατομικό'', όπως είπε.

    Απευθυνόμενος στους διευθυντές των τμημάτων του Υπουργείου, ζήτησε τη δίκη τους συνεργασία και συμπαράσταση.

    ''Βασίζομαι πάνω στους συνεργάτες του Υπουργείου που πιστεύω ότι είναι όλοι αξιόλογοι και χωρίς τη συνεργασία τους δεν θα μπορώ να κάνω τίποτε'', είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου, ο Γενικός του Διευθυντής Πέτρος Καρεκλάς διαβεβαίωσε το νέο Υπουργό ότι ''θα σταθούμε δίπλα σας στο να επιτελέσετε το δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει κατόπιν του διορισμού σας στη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    ''Είναι ένα έργο δύσκολο, επίπονο και είμαστε σίγουροι ότι και με τη δική μας συνεργασία και συμπαράσταση θα μπορέσετε να το φέρεται αίσια σε πέρας'', είπε ο κ. Καρεκλάς.

    Πρόσθεσε πως το '' έργο είναι εκεί ορατό και θα είναι ακόμη περισσότερο ορατό στο μέλλον''.

    [06] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Τελετή παράδοσης

    Ο νέος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι η επιτυχία είναι συλλογική και κάλεσε τους λειτουργούς του Υπουργείου να εργαστούν μαζί του για την υλοποίηση αλλά και τον εμπλουτισμό του προγράμματος διακυβέρνησης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο από τον προκάτοχό του Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή για εισηγήσεις και διάλογο, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και απαιτητικός όχι λόγω ιδιοτροπίας αλλά για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών.

    Ο κ. Λιλλήκας ζήτησε από τους λειτουργούς του Υπουργείου, τους στυλοβάτες της πολιτικής, να τον βλέπουν σαν συνεργάτη, επισημαίνοντας πως η ταυτότητα που αναγνωρίζει είναι εκείνη του ''υπηρέτη του τόπου και του πολίτη''.

    ''Θα είμαι Γιώργος και η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοικτή'', είπε ο κ. Λιλλήκας, σημειώνοντας όμως πως μπορεί να είναι και απαιτητικός σε κάποια ζητήματα ''όσον αφορά χρονοδιαγράμματα, προτάσεις, υλοποίηση ταχύτητα και ποιότητα''.

    Εξέφρασε την ελπίδα πως φεύγοντας από αυτό το Υπουργείο θα ακούσει τα ίδια καλά λόγια που ελέχθησαν και για τον κ. Ρολάνδη.

    Αναφερόμενος στο προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως αυτό είναι το πρόγραμμα που ενέκρινε ο κυπριακός λαός και πρέπει όχι μόνο να υλοποιηθεί αλλά και να εμπλουτιστεί.

    Απευθυνόμενος στον προκάτοχό του είπε ότι τον διαδέχεται με αγωνία διότι ο κ. Ρολάνδης έχει μακρά παρουσία στα δημόσια και έναν άνθρωπο πρακτικό που δεν μένει σε θεωρίες.

    ''Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολη η αναπλήρωση της δικής του παρουσίας. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι μια σειρά από έργα που είχε αναλάβει, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την τεχνολογία είτε με τον τουρισμό θα συνεχιστούν'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή και θα αναμένει τις εισηγήσεις και τις προτάσεις του, και πως δεν θα διστάσει να τον πάρει και τηλέφωνο για να ακούσει την άποψη του σε διάφορα ζητήματα του Υπουργείου.

    Παραδίδοντας τη βαριά, όπως τη χαρακτήρισε σκυτάλη, ο κ. Ρολάνδης είπε πως ο νέος Υπουργός αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα σε μια δύσκολη περίοδο λόγω του ενδεχομένου πολέμου στο Ιράκ που θα έχει συνέπειες τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον τομέα των καυσίμων.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι υπηρετεί για 27 χρόνια το δημόσιο χώρο και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει από κάποιο πόστο.

    ''Δεν έχω πρόθεση να φύγω από το δημόσιο χώρο. Είναι κάτι που είναι μέρος της ζωής μου και σκέφτομαι να έχω κάποιας μορφής δραστηριότητα'', είπε ο κ. Ρολάνδης, επισημαίνοντας πως η φύση της δημόσιας ζωής είναι κύκλος που ανοίγει και κλείνει σε διάφορες θέσεις και αξιώματα πάντοτε όμως με στόχο το δημόσιο συμφέρον.

    Παραθέτοντας τις σκέψεις του ο κ. Ρολάνδης σημείωσε πως ''την αγάπη και τα συγχαρητήρια των ανθρώπων που σε περιβάλλουν δεν πρέπει να τα βλέπεις την ώρα που μπαίνεις σε ένα αξίωμα αλλά την ώρα της εξόδου διότι εκείνη την ώρα είναι αληθινά''.

    Οπως ανέφερε, φεύγει ικανοποιημένος για τα όσα έχουν επιτελεστεί στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, επισημαίνοντας πως ''πρέπει κανείς να αφήνει πίσω του έργο όχι λόγων αλλά έργο χειροπιαστό''.

    Επικαλούμενος τα λόγια του πρώτου Υπουργού Εμπορίου Ανδρέα Αραούζου, ο κ. Ρολάνδης είπε: ''όταν μπαίνεις σε ένα δημόσιο λειτούργημα ψηλό πρέπει να μάθεις να αντέχεις το ανέβασμα. Να αντέχεις το ύψος και να εισέρχεσαι σε αυτό το αξίωμα με ταπεινότητα και ταπεινοφροσύνη. Να εισέρχεσαι άνθρωπος''.

    Απευθυνόμενος στον κ. Λιλλήκα, ο κ. Ρολάνδης επισήμανε τη σημασία του Υπουργείου από το οποίο περνά σχεδόν ''ολόκληρη η ανάπτυξη της χώρας''.

    ''Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε μια εξαιρετική επίδοση κατά μέσο όρο 4,6% σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή που είναι 2,6%. Περίπου δηλαδή φτάσαμε στο διπλάσιο της Ευρώπης σε ανάπτυξη'', σημείωσε ο κ. Ρολάνδης, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι και ο κ. Λιλλήκας θα συνεχίσει αυτή την πορεία με τη γνωστή του επάρκεια.

    Σημειώνοντας πως για τις 10 διευθύνσεις του Υπουργείου και τους 18 Ημικρατικούς Οργανισμούς και εταιρείες που εποπτεύονται από αυτό, δεν αρκεί η μόνο ανάπτυξη, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε πως τεράστια σημασία έχει το προσωπικό και υπογράμμισε πως σε αυτό το χώρο βρήκε ''ποιότητα ψηλή''.

    Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις ο κ. Ρολάνδης ομολόγησε ότι παραδίδει τη σκυτάλη σε καιρούς δύσκολους λόγω του ενδεχομένου επέμβασης στο Ιράκ, επισημαίνοντας τις συνέπειες τόσο στον τουρισμό όσο και στα καύσιμα.

    ''Δυστυχώς θα ξεκινήσετε ίσως με κάποια αρνητικά στοιχεία αντί με θετικά όπως θα ήθελα να σας παρέδιδα τη σκυτάλη. Σας το λέω για να ξέρει και το κοινό ότι δυστυχώς παραλαμβάνετε το Υπουργείο όχι υπό τις καλύτερες συνθήκες σε δύο νευραλγικούς τομείς, τον τομέα της ενέργειας και τον τομέα του τουρισμού'', δήλωσε ο κ. Ρολάνδης.

    Καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Σωτήρης Σωτηρίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Λιλλήκας συναισθάνεται πλήρως τις ευθύνες που επωμίζεται με την ανάληψη του Υπουργείου, του οποίου οι δραστηριότητες και αρμοδιότητες στοχεύουν κατεξοχήν στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου.

    Αναφερόμενος στη σύνθετη εικόνα των δραστηριοτήτων του Υπουργείου, είπε: ''η απαρίθμηση και μόνο κύριε Υπουργέ των θεμάτων αυτών είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος το έργο που σας αναμένει. Από πλευράς των λειτουργών του Υπουργείου και εμού προσωπικά σας διαβεβαιώνουμε ότι θα σας προσφέρουμε αμέριστη τη βοήθεια και συμπαράστασή μας για να πετύχετε στο έργο σας''.

    Απευθυνόμενος στον κ. Ρολάνδη, ο κ. Σωτηρίου είπε ότι ο κ. Ρολάνδης ''φεύγει ως ένας επιτυχημένος Υπουργός που έχει παράξει σημαντικό έργο''.

    ''Εκείνο που θεωρώ σημαντικό να αναφέρω είναι η πρακτική προσέγγιση, η άμεση και σε βάθος αντίληψη των παραμέτρων και της ουσίας των θεμάτων που είχε ενώπιόν του και η γρήγορη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

    [07] (Κ) Υπουργείο Οικονομικών - Τελετή παράδοσης

    Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων που πιθανόν να προκύψουν στην κυπριακή οικονομία από μια πολεμική σύρραξη στο Ιράκ είναι ''από τις πιο άμεσες προτεραιότητες'' του νέου Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, ο οποίος ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του.

    Παραλαμβάνοντας σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών από τον προκάτοχό του Τάκη Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''συμβόλαιο'' της νέας κυβέρνησης με τον κυπριακό λαό αποτελεί το προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ''βασικός στόχος του οποίου είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ευημερία του ανθρώπου, η αξιοκρατία και η ισοτιμία''.

    Χαρακτηρίζοντας τον τομέα της οικονομίας ''ως τον πιο σημαντικό'' για ένα κράτος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην ανάγκη που υπάρχει αυτή την περίοδο, εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εφαρμογής του, συνεχής σύγκλισης με τους οικονομικούς δείκτες του Μάαστριχ και ετοιμότητας της Κύπρου για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ).

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, λόγω των γνώσεων που διαθέτει επί των οικονομικών θεμάτων, θα είναι ''και συμπαραστάτης και κριτής'' της όλης δουλειάς που θα γίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Σημείωσε ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής και υλοποίησης του προεκλογικού προγράμματος του Προέδρου Παπαδόπουλου και θα συμφωνήσει με τους Διευθυντές των τμημάτων τις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών.

    Επίσης θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να συζητήσουν τις προτεραιότητες του Υπουργείου.

    Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που είχε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών με τον προκάτοχό του Τάκη Κληρίδη και στο όλο έργο που επιτέλεσε στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Σημείωσε πως διαθέτει το πλεονέκτημα να γνωρίζει τα θέματα του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω της θέσης που κατείχε προηγουμένως, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.

    Ο κ. Κυπριανού ζήτησε ''την ειλικρινή συνεργασία'' όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και τους διαβεβαίωσε ότι ''στη σωστή εκτέλεση των καθηκόντων τους θα τους στηρίξει και θα τους προστατεύσει''.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών.

    Καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε το Υπουργείο Οικονομικών ως ''το πιο σημαντικό'' Υπουργείο του κράτους και σημείωσε ότι ''από τα επόμενα χρόνια το έργο που πρέπει να επιτελεστεί στην οικονομία θα είναι εξίσου επίπονο και πολυδιάστατο και από αυτό θα εξαρτηθεί η ισότιμη παρουσία της Κύπρου έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της στους κόλπους της ΕΕ''.

    Χαρακτηρίζοντας τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών σαν ''Οδυσσέα που βάζει στόχους, ξέρει την Ιθάκη, περνά μέσα από δύσκολα μονοπάτια και ακούει τις διάφορες γλυκές φωνές των σειρήνων για πρόσκαιρες χαρές'', ο κ. Κληρίδης κάλεσε το νέο Υπουργό ''να κλείσει τα αυτιά του στις φωνές και τα καλέσματα των σειρήνων και να τραβήξει προς την Ιθάκη για να ολοκληρώσει τους στόχους όλων των Κυπρίων''.

    Ο κ. Κληρίδης, αφού ευχήθηκε στον κ. Κυπριανού ό,τι καλύτερο, είπε ότι η πείρα που διαθέτει στα οικονομικά πράγματα του τόπου ''αποτελεί το εχέγγυο για να έχει μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως Υπουργός Οικονομικών''.

    Πρόσθεσε ότι από το νέο Υπουργό Οικονομικών ''εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχημένη πορεία και ευημερία της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ''.

    Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ''στην πολύ καλή κατάσταση και προοπτικές της κυπριακής οικονομίας''.

    Ο κ. Κληρίδης ευχαρίστησε τόσο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για την ευκαιρία που του έδωσε να προσφέρει στον τόπο, τους συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν, όσο και την Επιτροπή Οικονομικών και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη που του πρόσφεραν.

    Εκ μέρους του προσωπικού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Χρίστος Πατσαλίδης, αφού καλωσόρισε τον κ. Κυπριανού του υποσχέθηκε ότι το προσωπικό του Υπουργείου θα ''καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να φανεί αντάξιο των προσδοκιών'' του νέου Υπουργού Οικονομικών για να μπορέσει να υλοποιήσει το νέο κυβερνητικό έργο.

    Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι ο κ. Κυπριανού είναι ''ένας βαθύς γνώστης των οικονομικών δεδομένων της Κύπρου και γνωρίζει τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας''.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Κυπριανού αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών ''σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με τα σύννεφα του πολέμου να πυκνώνουν στο Ιράκ, με την επίλυση του Κυπριακού να φθάνει σε κομβικό σημείο'', με την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ ''να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη'' και με την ''πρόκληση της ΟΝΕ να βρίσκεται μπροστά μας''.

    Κληθείς να αναφέρει τις εκτιμήσεις του για τα οικονομικά δεδομένα του τόπου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι '', υπάρχουν προβλήματα'' στην οικονομία αλλά ''υπάρχουν οι βάσεις και οι λύσεις για να τα αντιμετωπίσουμε''.

    ''Στην οικονομία χρειάζεται μια κοινή συναντίληψη μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης'', είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι ''μπαίνουμε σε δύσκολους δρόμους και χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια''.

    Ερωτηθείς εάν θα ήταν ευτυχέστερος να αναλάμβανε Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''ο καθένας θα προσφέρει εκεί που του ζητείται'', προσθέτοντας ότι ''το Υπουργείο Οικονομικών είναι το πιο σημαντικό Υπουργείο αυτή τη στιγμή τόσο για τα κυπριακά δεδομένα όσο και για την ευρωπαϊκή πορεία'' της Κύπρου.

    [08] (Κ) ΧΑΚ - Επιστολή παραίτησης Προέδρου ΔΣ

    Επιστολή παραίτησης απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) Παύλος Σαββίδης στο νέο Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    [09] (Κ) Υπουργείο Εσωτερικών - Τελετή παράδοσης

    Μηνύματα ισοπολιτείας και ίσης μεταχείρισης των αιτημάτων του κοινού, έστειλε ο Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ως Υπουργός Εσωτερικών.

    Καλωσορίζοντας το διάδοχό του, ο Ανδρέας Παναγιώτου επεσήμανε ότι ο κ. Χρίστου αναλαμβάνει ένα δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα ένα ωραίο Υπουργείο καθότι ασχολείται με τον άνθρωπο.

    Ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι έχει την επίγνωση ''του πολύ καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο στους τομείς που το ίδιο αναλαμβάνει και διεκπεραιώνει, αλλά και του ότι οι δραστηριότητές του διαχέονται σε όλο το φάσμα της δημόσιας υπηρεσίας και της δημόσιας ζωής των πολιτών''.

    Ο κ. Χρίστου εξήρε το έργο του προκατόχου του, αλλά και του προσωπικού του Υπουργείου που αναλαμβάνει, λέγοντας ότι έχει γνωρίσει τις δραστηριότητες και τις ικανότητες του προσωπικού και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''όλο το προσωπικό όπως πάντα θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό''.

    Διαβεβαίωσε ότι από τη δική του πλευρά, αλλά και από την πλευρά της νέας κυβέρνησης, ''θα υπάρξει ενίσχυση και περαιτέρω εμπέδωση της αξιοκρατίας, ενίσχυση των θεσμών, ίση μεταχείριση και απόλυτη ισοπολιτεία όσον αφορά εμάς και όσον αφορά τα προβλήματα και αιτήματα του κόσμου''.

    ''Θα προσπαθήσουμε μαζί να απλοποιήσουμε κάποιες διαδικασίες, να εκσυγχρονίσουμε κάποιες δομές, γιατί όσο καλή δουλειά και αν έγινε και έγινε αξιόλογη δουλειά από τον κ. Παναγιώτου, η πορεία μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί νέες προσεγγίσεις, αλλά και οι πολίτες έχουν αυξανόμενες απαιτήσεις από τη δημόσια υπηρεσία''.

    ''Νομίζω'', κατέληξε, ''ότι υποχρεούμαστε να το κάνουμε, να πάρουμε την υπόθεση του κράτους μας, της πολιτείας μας ακόμα μερικά βήματα πιο μπροστά''.

    Καλωσορίζοντας το διάδοχό του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Ανδρέας Παναγιώτου του ευχήθηκε ό,τι καλύτερο στο έργο που αναλαμβάνει για το καλό όλων.

    ''Παραλαμβάνετε'', είπε στην προσφώνησή του ο κ. Παναγιώτου, ''ένα δύσκολο Υπουργείο, πολυθεματικό, πολυσύνθετο αλλά και ωραίο γιατί ασχολείται με τον άνθρωπο''.

    Ο κ. Παναγιώτου διαβεβαίωσε τον κ. Χρίστου ότι το Υπουργείο που αναλαμβάνει, διαθέτει ένα εξαίρετο προσωπικό το οποίο εργάζεται πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες στο εργασιακό του περιβάλλον, πολλές φορές μέσα σε παράγκες και το οποίο εργάζεται πολλές φορές υπό πίεση, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει υποστελέχωση ορισμένων υπηρεσιών.

    ''Εντούτοις, όλοι αυτοί οι φίλοι, οι συνεργάτες καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό στον Κύπριο πολίτη'', ανέφερε ο κ. Παναγιώτου.

    Πρόσθεσε ότι ''το έργο δεν σταματά και συνεχίζεται'' και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Υπουργός θα συνεχίσει το έργο αυτό και με υψηλότερους ρυθμούς.

    Αναφερόμενος στο διάδοχό του, ο κ. Παναγιώτου τον χαρακτήρισε ως καταξιωμένο δημόσιο άνδρα που ανάλωσε τον εαυτό του στα κοινά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''με το ήθος που, έχει τον εξαίρετο του χαρακτήρα, θα αντεπεξέλθει ένα δύσκολο έργο που αναλαμβάνει''.

    Ο κ. Παναγιώτου έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του νέου Υπουργού Εσωτερικών για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, προσθέτοντας πως ''με το εξαίρετο προσωπικό που έχουμε, είμαι βέβαιος ότι δεν θα χρειαστεί τη βοήθειά μου''.

    Καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό εκ μέρους του προσωπικού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κάτω από την καθοδήγηση του νέου Υπουργού, ''θα συνεχίσουμε το καλό έργο που μέχρι σήμερα έχουμε επιτελέσει για να φτάσουμε ακόμα σε ψηλότερα επίπεδα''.

    [10] (Κ) Υπουργείο Εργασίας - Τελετή παράδοσης

    Με τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στην ευθύνη και στην εμπιστοσύνη που του έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος να διοικήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ο νέος Υπουργός Ιάκωβος Κεραυνός.

    ''Νιώθω βαρύτατη την ευθύνη που αναλαμβάνω αυτό το Υπουργείο, το οποίο φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος περνώντας απ' εδώ ως Υπουργός Εργασίας έστησε και δημιούργησε θεσμούς, οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες αυτής της κοινωνίας'', είπε ο κ. Κεραυνός, ενώπιον του προκατόχου του Ανδρέα Μουσιούττα, της Γενικής Διευθύντριας και των στελεχών του Υπουργείου.

    Ο κ. Κεραυνός είπε πως το Υπουργείο φέρει και τη σφραγίδα του κ. Μουσιούττα, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Κεραυνός, ''έχει μια πολύχρονη και μια πολύ σημαντική προσφορά σε αυτό τον τομέα και είμαι βέβαιος ότι φεύγοντας απ' εδώ θα παραμείνει ένα κομμάτι του εαυτού του''.

    Εξέφρασε την ελπίδα πως ο "φίλος" Ανδρέας, όπως αποκάλεσε τον κ. Μουσιούττα, θα παραμείνει συμπαραστάτης του και όποτε και εάν τον χρειαστεί ο ίδιος και το Υπουργείο θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για βοήθεια.

    Ο κ. Κεραυνός είπε πως νιώθει ότι βρίσκεται σε φιλικό περιβάλλον, αφού, όπως είπε, από την προηγούμενη θέση που κατείχε στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού είχε πολύχρονη και στενή συνεργασία με αρκετά από τα στελέχη του Υπουργείου.

    Απευθυνόμενος προς το Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής, καθώς και προς το Γενικό Διευθυντή και προς όλα τα διευθυντικά στελέχη της Αρχής, ευχήθηκε όπως συνεχίσουν να είναι συμπαραστάτες του στο νέο του πόστο, αλλά και να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους με το Υπουργείο, διότι, όπως είπε, η Αρχή ''έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει με τα νέα δεδομένα που ξανοίγονται μπροστά μας''.

    Καλωσορίζοντας το διάδοχό του, ο Ανδρέας Μουσιούττας είπε: ''Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η φιλοπονία και η αξιοσύνη σας, η οποία απεδείχθη στην Αρχή Βιομηχανικής Κατάρτισης και στην Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, θα είναι το μέσο και η κινητήρια δύναμη για να ανεβάσετε το Υπουργείο Εργασίας, ακόμα πιο ψηλά στη συνείδηση του κυπριακού λαού''.

    Το Υπουργείο Εργασίας, είπε, ''είναι το κατεξοχήν Υπουργείο που ασκεί την κοινωνική πολιτική. Είναι μια κοινωνική έπαλξη, μια πρόκληση, η οποία σας προσφέρεται για να αναδείξετε και το Υπουργείο και τον εαυτό σας, ως Υπουργός. Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο και σας εύχομαι κάθε καλό, με αγάπη και στοργή''.

    Ο κ. Μουσιούττας είπε πως μέσα στα 13 χρόνια που εργάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας δεν επιχείρησε να παρουσιαστεί ''με πομπώδες ύφος, παρά μόνο σιωπηρά'' να κάνει το καθήκον του, όπως εκείνος το αντιλαμβάνεται και όπως αυτό υπαγορεύεται από τους κανόνες και τους νόμους για το Υπουργείο Εργασίας.

    Απευθυνόμενος προς τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, αλλά και προς όλα τα στελέχη του Υπουργείο, τους ευχαρίστησε για τη βοήθεια και τη στήριξη που του έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια που εργάστηκε στο Υπουργείο.

    Ευχαρίστησε, επίσης, τους δύο πιστούς συμπαραστάτες του σε όλο του το έργο και στην παρουσία στο Υπουργείο, τους φρουρούς και οδηγούς του που με υπομονή και καρτερία, τον παρακολουθούσαν σε όλα του τα βήματα, εντός και εκτός του Υπουργείου, καθώς και τα ΜΜΕ, τα οποία πάντοτε υπήρξαν, όπως είπε, καλά μαζί του και με το Υπουργείο.

    Κάλεσε τα ΜΜΕ να τον αφήσουν να κρατήσει το ''Οσκαρ αφανείας'', όπως τον είχαν αποκαλέσει, παλαιότερα, διότι, όπως είπε, ''είναι το πιστεύω μου''.

    Αναφερόμενος στο κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά την αλλαγή των επίπλων στο γραφείο του Υπουργού, είπε πως ουδέποτε έκανε χρήση του κονδυλίου αυτού, διότι τα θεωρεί, όπως ανέφερε, συνδεδεμένα με την ιστορία αυτού του Υπουργείου.

    ''Εχουν περάσει απ' εδώ οι ηγεσίες όλων των οργανώσεων των κοινωνικών εταιρικών. Κάνω την ευχή όπως και ο νέος Υπουργός να τα σεβαστεί και να τα παραδώσει στο διάδοχό του και εκείνος, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ιστορία του Υπουργείου'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Μουσιούττας παρέδωσε στο νέο Υπουργό το σημαντικό έργο που επιτέλεσε το Υπουργείο μέχρι σήμερα, με την ευχή όπως ''αυτό αποτελέσει τη γραμμή πλεύσης αυτού του Υπουργείου''.

    Ο κ. Κεραυνός παραλαμβάνοντας το έργο του Υπουργείου, είπε πως θα το μελετήσει με προσοχή.

    Ο Υπουργός σημείωσε πως θα συνεχίσει και αυτός ''μια πολιτική συνεργασίας με αφάνεια, αξιοκρατία, με όλα τα στελέχη του Υπουργείου, διότι πράγματι μπαίνουμε σε μια καινούργια περίοδο με πολλές, πολλαπλές και πολύπτυχες αλλαγές και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι να ανταποκριθούμε''.

    Ο κ. Μουσιούττας ευχαρίστησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τη τιμή που του έκανε να τον έχει Υπουργό του, στα 10 χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία.

    Καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό, εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου Εργασίας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Λένια Σαμουήλ διαβεβαίωσε τον κ. Κεραυνό ότι όλα τα στελέχη του Υπουργείο θα του συμπαρασταθούν με όλες τους τις δυνάμεις, διότι, όπως είπε, ''πιστεύουμε στη σημαντική κοινωνική αποστολή του Υπουργείου Εργασίας''.

    ''Πιστεύουμε στη συλλογικότητα και στην αναζήτηση συναινετικών προσεγγίσεων σε θέματα που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και ισορροπημένες λύσεις'', πρόσθεσε.

    Η κ. Σαμουήλ σημείωσε πως ο Υπουργός ''αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο που το Υπουργείο έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της υλοποίησης της εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο στα θέματα της απασχόλησης και κατάρτισης, της κοινωνικής προστασίας, των όρων και συνθηκών απασχόλησης και της ασφάλειας και υγείας στην εργασία''.

    Αποχαιρετώντας τον πρώην Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα, είπε: ''Είμαι σίγουρη ότι νιώθετε περήφανος γιατί φεύγετε από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο υπηρετήσατε πιστά και άξια για 13 ολόκληρα χρόνια, αφήνοντας πίσω σας ένα πολυσήμαντο έργο, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, που φέρει έντονα την προσωπική σας σφραγίδα και τυγχάνει καθολικής εκτίμησης.

    ''Η επιτυχία σας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι κερδίσατε από πολύ νωρίς με την προσωπικότητά σας την εμπιστοσύνη των κοινωνικών εταίρων και του προσωπικού του Υπουργείου. Είσαστε πάντα προσιτός και έτοιμος για διάλογο. Επίσης, με την απλότητά σας και την ανθρωπιά σας κερδίσατε την αγάπη και την εκτίμηση του απλού πολίτη'', πρόσθεσε.

    [11] (Κ) Υπουργείο Υγείας - Τελετή παράδοσης

    Με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου της με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση, η νέα Υπουργός Υγείας Κωνσταντία Ακκελίδου παρέλαβε σήμερα το Υπουργείο Υγείας από τον προκάτοχό της Φρίξο Σαββίδη.

    ''Δεσμεύομαι, από τη στιγμή που αποδέχθηκα αυτή την τιμή, να δώσω όλες μου τις δυνάμεις και να συνεργασθώ με όλους, για να βελτιώσουμε τον τομέα αυτό, στο μέγιστο δυνατό βαθμό'', είπε η κ. Ακκελίδου.

    Ο κ. Σαββίδης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους στενούς του συνεργάτες και το προσωπικό και υποσχέθηκε στην κ. Ακκελίδου να είναι πάντα δίπλα της και να την βοηθήσει σε ό,τι του ζητηθεί, για βελτίωση των παρεχομένων στο κοινό υπηρεσιών υγείας.

    Με συγκίνηση, δήλωσε η νέα Υπουργός Υγείας Κωνσταντία Ακκελίδου, ενώπιον ανώτερων στελεχών των υπηρεσιών υγείας και του προσωπικού, ότι παραλαμβάνει το Υπουργείο, το οποίο -όπως είπε- έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις και η τελευταία θέση που είχε ήταν αυτή της Διευθύντριας του Γενικού Χημείου.

    ''Εχω οράματα'', δήλωσε η κ. Ακκελίδου, ''για τον τομέα της δημόσιας υγείας, ένα δύσκολο τομέα, ο οποίος έχει τόση σημασία, όχι μόνον για την ευημερία του λαού, αλλά και για τις γενιές που θα έλθουν''.

    ''Το επίπεδο της υγείας σήμερα'', συνέχισε η κ. Ακκελίδου, ''καθορίζει πολλά που αφορούν το μέλλον αυτού του τόπου''.

    Η Υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει και δήλωσε ότι δεσμεύεται, από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή την τιμή, να δώσει όλες της τις δυνάμεις, για να συνεργασθεί μαζί με όλο το προσωπικό και το Γενικό Διευθυντή και να βελτιώσουν τον τομέα αυτό, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    ''Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Φρίξο Σαββίδη, ο οποίος υπήρξε φίλος, συμπαραστάτης και πάντα πολύ γενναιόδωρα αναγνώριζε την προσπάθεια που γινόταν και την ενθάρρυνε'', είπε η κ. Ακκελίδου.

    ''Ηταν πάντα ένας καλός συνεργάτης και ένας άνθρωπος που άκουγε και προσπαθούσε να με στηρίξει'', είπε η νέα Υπουργός, η οποία ευχήθηκε στον κ. Σαββίδη ''κάθε καλό στο νέο στάδιο της ζωής του''.

    ''Αρχίζουν τα δύσκολα'', ήσαν τα πρώτα λόγια του κ. Σαββίδη, ο οποίος με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα που πλημμύρισαν ξαφνικά τα μάτια του.

    ''Χαίρομαι πάρα πολύ'', είπε ο κ. Σαββίδης, ''γιατί στο Υπουργείο έρχεται ένας άνθρωπος, τον οποίο ξέρω προσωπικά και έχω συνεργασθεί και έχω δουλέψει μαζί του και είμαι απόλυτα βέβαιος και πεπεισμένος ότι το Υπουργείο πάει σε πάρα - πάρα πολύ καλά χέρια''.

    Ο κ. Σαββίδης επαίνεσε την κ. Ακκελίδου για την αξιοσύνη της, το δυναμισμό και την ευαισθησία της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ''ότι, όπως είπε και ο Γενικός (Διευθυντής), η προσπάθεια για βελτίωση δεν τελειώνει ποτέ και επί υπουργίας της κ. Ακκελίδου, της φίλης Ντίνας, θα δει ακόμα καλύτερες ημέρες το Υπουργείο και θα γίνουν ακόμα καλύτερα πράγματα, με γνώμονα και μόνο κριτήριο το καλό των ασθενών και του κυπριακού λαού''.

    Ο κ. Σαββίδης κάλεσε το προσωπικό να βοηθήσει τη νέα Υπουργό και να την υποστηρίξει για να ολοκληρώσουν, όλοι μαζί, ''ένα έργο το οποίο ποτέ δεν τελειώνει, αλλά πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και πάντοτε υπάρχει το όραμα εκείνο, που ο κάθε ένας που έρχεται σε τέτοια καρέκλα θέλει να υλοποιήσει τα δικά του οράματα, που είμαι σίγουρος και πεπεισμένος ότι θα είναι και πάρα πολύ καλά, αλλά και θα βελτιώσουν το επίπεδο της υγείας του κυπριακού λαού''.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Αντης Τρυφωνίδης αναφέρθηκε στα τελευταία 30 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων υπηρετεί στη Δημόσια Υπηρεσία και στις πολλές ευκαιρίες που είχε να αποχαιρετήσει απερχόμενους Υπουργούς, για να δηλώσει ότι σήμερα αποχαιρετά, με ανάμεικτα αισθήματα, ''έναν πολύ στενό και αγαπητό φίλο, τον Φρίξο Σαββίδη''.

    Συγχρόνως, είπε, ''καλωσορίζω έναν άνθρωπο δικό μου, έναν άνθρωπο της Δημόσιας Υπηρεσίας, που η Πολιτεία τής έχει εμπιστευθεί το καίριο πόστο της Υπουργού Υγείας''.

    ''Ο Φρίξος Σαββίδης'', είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, ''υπηρέτησε σε αυτό το Υπουργείο για τριάμισι περίπου χρόνια και το έργο, το οποίο έχει επιτελέσει, είναι σε όλους εσάς πολύ γνωστό, αλλά επίσης γνωστό είναι και στο ευρύτερο κοινό του τόπου μας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Τρυφωνίδης, ο κ. Σαββίδης ''έχει προσφέρει πάρα πολλές υπηρεσίες και επί της εποχής του έχουν ληφθεί αποφάσεις και έχουν γίνει έργα σε αυτό το Υπουργείο, για τα οποία δικαιούται ο Υπουργός Σαββίδης να είναι υπερήφανος''.

    Ο κ. Τρυφωνίδης ευχήθηκε κάθε καλό στον κ. Σαββίδη, λέγοντας ότι το έργο του, όπως και το έργο κάθε Υπουργού, ''δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί ποτέ δεν τελειώνει η προσπάθεια για βελτίωση''.

    ''Είμαι σίγουρος'', είπε ο κ. Τρυφωνίδης απευθυνόμενος στον κ. Σαββίδη, ''ότι -και με τη δική σας βοήθεια και τη συμπαράσταση προς τη νέα μας Υπουργό- αυτό το έργο θα προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω με τη δική της υπουργία''.

    [12] (Κ) Υπουργείο Δικαιοσύνης - Τελετή παράδοσης

    Το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου το οποίο ενέκρινε ο κυπριακός λαός δεσμεύτηκε να κάνει πράξη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, παραλαμβάνοντας σήμερα από τον Αλέκο Σιάμπο τα ηνία του Υπουργείου.

    Ο κ. Θεοδώρου έδωσε την υπόσχεση πως θα παραμείνει ''ένας πιστός λάτρης της εργατικότητας, της εντιμότητας, της ακεραιότητας, της συλλογικότητας, της αξιοκρατίας, του σεβασμού της προσωπικότητας των άλλων και όλων των στοιχείων εκείνων που εξανθρωπίζουν τον άνθρωπο και τον κάνουν πιο ανθρώπινο''.

    Κατά την τελετή παράδοσης, ο κ. Σιάμπος εξέφρασε την ευχαρίστησή του που τον διαδέχεται, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, ένας ''άνδρας με ήθος αναγνωρισμένο, άρτιο πολιτικό λόγο'' και με μεγάλη προσφορά στη Βουλή και στα κοινά γενικότερα.

    Ο κ. Θεοδώρου, είπε, στην παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας της αστυνομίας και των υπαλλήλων του Υπουργείου, ότι βασικοί άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει είναι οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και το σφαιρικό πρόγραμμα διακυβέρνησης το οποίο έχει ανακοινώσει.

    ''Οι προσπάθειές μας θα επικεντρώνονται στην υλοποίηση των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και του οράματος το οποίο τέθηκε μπροστά στο λαό και εγκρίθηκε από το λαό. Είναι μια εντολή την οποία έχουμε υπέρτατη ευθύνη και χρέος να την κάνουμε πράξη όσο πιο γρήγορα μπορούμε και πιο αποτελεσματικά'', είπε ο κ. Θεοδώρου.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε πως η πολύχρονη παρουσία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον έφερε κοντά στην ηγεσία τόσο του Υπουργείου όσο και των σωμάτων ασφαλείας.

    ''Τους έχω γνωρίσει και έχω εκτιμήσει τις αρετές και τις δυνατότητές τους'' και πρόκειται για ''αξιόλογους συνεργάτες'', είπε.

    Ο κ. Θεοδώρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αλλαγή δεν είναι μόνο βασικό συστατικό της δημοκρατίας αλλά και βασικότατο στοιχείο της εξέλιξης και της προόδου του τόπου.

    ''Αλλαγές δεν υπάρχουν σε δικτατορικά καθεστώτα σε αντίθεση με τα δημοκρατικά που δίνουν την ευκαιρία σε νέες ιδέες να δοκιμαστούν ώστε να κάνει η κοινωνία ένα βήμα εμπρός'', είπε ο κ. Θεοδώρου.

    Χαρακτήρισε ''ιστορικές'' τις στιγμές της αλλαγής διότι τότε είναι που ''η δημοκρατία λειτουργεί πλήρως και η πρόοδος παίρνει το μερτικό της''.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατονόμασε τη δημόσια ασφάλεια και τάξη το ''υπ' αριθμόν ένα'' ζητούμενο μέσα στις σημερινές συνθήκες των κοινωνιών, και δεσμεύτηκε να προσφέρει στον κυπριακό λαό μια ζωή γεμάτη ασφάλεια, δημοκρατία, αξιοκρατία, ευημερία και πρόοδο.

    ''Θα επιτύχουμε και η επιτυχία δεν είναι μιας κυβέρνησης αλλά του λαού γιατί όταν μια κυβέρνηση εκλέγεται από ένα λαό εκφράζει την απαίτηση, τη βούληση και την επιθυμία του'', κατέληξε ο κ. Θεοδώρου.

    Ο κ. Σιάμπος ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα οποία έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε, όπως είναι η εμπορία ναρκωτικών, η διεθνής τρομοκρατία που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις γενικότερα, το λαθρεμπόριο όπως επίσης και οι νέες μορφές εγκληματικότητας οι οποίες παρουσιάζονται καθημερινά.

    Σε ό,τι αφορά την κυπριακή πραγματικότητα, ο κ. Σιάμπος επεσήμανε την ανάγκη για μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου ανηλίκων, θέματα για τα οποία έχει ήδη γίνει μια προεργασία.

    Απευθυνόμενος στο διάδοχό του ο κ. Σιάμπος είπε ότι ''εχέγγυο της επιτυχίας'' του είναι η ευθυκρισία, η εργατικότητα και το ήθος που τον διακατέχει αλλά και η δεδομένη συνεργασία των άξιων λειτουργών του Υπουργείου.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Τετάρτη το πρωί, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στην Αθήνα.

    [14] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 03/03/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7154            1,7256
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8530            1,8641
    Λίρα Αγγλίας                     1,1764            1,1834
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,3542        220,1010
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,0255          3,0497
    Δολάριο Καναδά                     2,7475          2,7694
    Κορώνα Δανίας                     12,7348         12,8366
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,2516         13,3576
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7260         15,8518
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5055          2,5255
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,65  ( 0,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    356.039
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    201.732    337,03  ( 0,99)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    133.134     97,68  ( 1,70)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      5.296     76,04  (-0,37)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     41.082     18,33  (-0,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.471     60,24  (-0,74)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        918     94,36  (-1,03)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      9.907     18,84  ( 1,07)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.371     72,75  (-1,18)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.710      3,10  ( 0,98)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     58.331     16,58  (-3,60)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         25     11,99  ( 1,01)
    Ξενοδοχεία                    £     10.432     44,54  (-0,69)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.878     81,69  (-0,07)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Τελετή παράδοσης

    Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα φροντίσει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και να δώσει το όραμα και την ηγεσία, την οποία χρειάζεται το Υπουργείο Εξωτερικών για να επιτελέσει το σκοπό του.

    Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Εξωτερικών από τον Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για την επιστροφή στο γνώριμο χώρο της εξωτερικής πολιτικής και στους ανθρώπους της.

    Χαρακτηρίζοντας το ΥΠΕΞ "την ασπίδα και το δόρυ" της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε ικανοποίηση γιατί παραλαμβάνει ένα δυνατό Υπουργείο.

    Παραδίδοντας τα ηνία ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε τον κ. Ιακώβου ότι θα διαπιστώσει στους ευρωπαϊκούς χώρους ότι η Κύπρος είναι πλέον ένας αξιόπιστος εταίρος με θέση και λόγο.

    Εξέφρασε παράλληλα την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη μεταβίβαση σε μια προσωπικότητα που γνωρίζει καλά το Υπουργείο και τις δραστηριότητές του, επισημαίνοντας πως για τον κ. Ιακώβου το ΥΠΕΞ είναι ένα ''γνώριμο τιμόνι'', ενώ γνώριμο είναι για αυτόν και το διεθνές περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί.

    Αναφερόμενος στους λειτουργούς του Υπουργείου, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε πως τόσο τα νέα στελέχη όσο και τα παλαιότερα έχουν τις ικανότητες και την αφοσίωση για να περιβάλλουν τον κ. Ιακώβου με την αναγκαία στήριξη.

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε πως η παράδοση στο Υπουργείο Εξωτερικών ''είναι η ομαλότερη σε σύγκριση με τα άλλα υπουργεία, αφού διορίζεται μια προσωπικότητα που δεν είναι ξένη, κάποιος ο οποίος όχι μόνο διετέλεσε επί δεκαετία πολιτικός προϊστάμενος αλλά και προηγουμένως κόσμησε θέσεις της διπλωματικής ιεραρχίας, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του Γενικού Διευθυντή''.

    ''Επομένως πιστεύω ακράδαντα πως τέτοια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών γίνεται προς όφελος της Κύπρου, προς όφελος της εξωτερικής της πολιτικής και προς όφελος της διπλωματικής υπηρεσίας'', είπε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

    Αναφερόμενος στο ρόλο και τη θέση της Κύπρου στο διεθνή χώρο σήμερα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Ιακώβου θα διαπιστώσει στους ευρωπαϊκούς χώρους ότι η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, ο οποίος έχει θέση και λόγο.

    Και αυτό όχι μόνο διότι είδαν μια Κύπρο ικανή να συμμετάσχει στην ΕΕ αλλά ''και διότι ταυτόχρονα είδαν μια Κύπρο η οποία είναι σε θέση να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας του γεωγραφικού της χώρου και της περιφερειακής της πολιτικής και ταυτόχρονα μια Κύπρο, η οποία έχει λόγο και τοποθετήσεις σε όλα τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη γενικότερα και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι''.

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι κατά τη θητεία του μερίμνησε για τη διατήρηση όλων των καλών φίλων της Κύπρου και πως οι φοβίες του παρελθόντος έχουν περάσει.

    ''Διατηρήσαμε τις φιλίες και τις αγαστές σχέσεις και πιστεύω ότι σαν εξωτερική πολιτική η Κύπρος μας θα πάει μπροστά και θα προοδεύσει. Πέρασαν οι καιροί που είχαμε τις φοβίες για την εθνική μας υπόσταση. Τώρα πιστεύω ότι με μια απλή επαγρύπνηση δεν κινδυνεύουμε από οτιδήποτε'', τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

    Καταλήγοντας ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως η άμεση προσοχή του νέου Υπουργού των Εξωτερικών θα δοθεί στις ραγδαίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και εξέφρασε την ετοιμότητά να του προσφέρει την πλήρη συμπαράσταση και κάθε βοήθεια.

    Από την πλευρά του ο νέος Υπουργός εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση για την επιστροφή στο γνώριμο χώρο της εξωτερικής πολιτικής και στους ανθρώπους της.

    Οπως ανέφερε, η εμπλοκή του στο χώρο αυτό αρχίζει από τις τραγικές ημέρες του 1974 όταν σε μια προσπάθεια διαφώτισης των ξένων κυβερνήσεων έφθαναν κοντά του, στην Υπηρεσία Μερίμνης, νέοι Ακόλουθοι που σήμερα έχουν πια ανελιχθεί στα ανώτατα αξιώματα του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ πολλοί άλλοι έχουν αφυπηρετήσει.

    Σημείωσε πως το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος του πρότεινε να γίνει Γενικός Διευθυντής, αλλά ο αδόκητος θάνατός του δεν επέτρεψε την υλοποίηση της απόφασης. Χρειάστηκαν, είπε, άλλα δύο χρόνια για να πάει Πρεσβευτής και να επιστρέψει Γενικός Διευθυντής και σύντομα ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού τον επέλεξε για το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

    ''Ξέρετε είναι η πρώτη φορά που παραλαμβάνω το Υπουργείο διότι δεν το παρέλαβα ποτέ, αφού ο κ. Ρολάνδης είχε ήδη φύγει πριν επιλεγώ και αργότερα δεν μπορούσα να το παραλάβω από τον ίδιο τον εαυτό μου'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζει πλήρως και πάντοτε προπαγανδίζει τη μεγάλη σημασία του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αποκαλεί ''την ασπίδα και το δόρυ της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε ότι ποτέ, όταν ήταν εκτός κυβερνήσεως δεν επέκρινε το Υπουργείο Εξωτερικών ή τον πολιτικό του προϊστάμενο και τους διπλωμάτες διότι γνωρίζει ''από πρώτο χέρι τη σημασία αυτού του Υπουργείου''.

    Απευθυνόμενος στο προσωπικό του ΥΠΕΞ είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα τους έχει συμπαραστάτες, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί κανένας Υπουργός να είναι πετυχημένος από μόνος του, όση πείρα και να έχει, όσες επαφές και να κάνει μόνος του.

    ''Είναι επικεφαλής μιας πυραμίδας μιας αποφασιστικής πυραμίδας, η οποία συμμερίζεται όλες τις προσπάθειες και όλους τους αγώνες'', είπε ο Γιώργος Ιακώβου για το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών.

    Αναφερόμενος στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να υλοποιηθεί και πως ο ίδιος έδωσε μάχη για να γίνει όπως έδινε μάχες και για άλλα συμφέροντα της Κύπρου γιατί πίστευε ''ότι ένα Υπουργείο Εξωτερικών χρειάζεται και την υλικοτεχνική υποδομή για να είναι αποτελεσματικό''.

    ''Είμεθα ακόμα στα παλιά κτίρια όταν έφευγα. Πριν φύγω πέρασα και συζήτησα το κτίριο με τους εργολάβους και όπως είπα και στην τελετή παράδοσης στον φίλο Αλέκο Μιχαηλίδη 'οι υπουργοί κτίζουν για τους διαδόχους τους''', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απευθυνόμενος στον κ. Κασουλίδη, σημείωσε πως αναγνωρίζει την προσπάθεια των προκατόχων του στους κοινούς αγώνες, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Κύπρος πια είναι μια χώρα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και που σύντομα θα είναι μέλος της ΕΕ.

    ''Είναι βαθιά η ικανοποίηση αφού εγώ υπέβαλα την αίτηση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πίστευα σε αυτή την πολιτική και την είδα με τη βοήθεια όλων τελικά να υλοποιείται. Σας ευχαριστώ που μου παραδίδετε ένα δυνατό Υπουργείο'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    ''Θα φροντίσω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και θα προσπαθήσω να σας δώσω και το όραμα και την ηγεσία η οποία χρειάζεται αυτό το Υπουργείο για να επιτελέσει το σκοπό του'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο μέχρι τώρα Γενικό Διευθυντή Χριστόδουλο Πασιαρδή είπε ότι δεν παραδίδει διότι ακόμα δεν έχει επιλέξει το νέο Γενικό Διευθυντή. Σημείωσε ωστόσο ότι συνδέεται με τον κ. Πασιαρδή εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αφού διετέλεσε και διευθυντής του γραφείου του όταν ήταν ξανά ΥΠΕΞ.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στην πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας και του μήνα Μαρτίου, παρά το λιγοστό αγοραστικό ενδιαφέρον που υπήρχε. Η αγορά κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,43%, κλείνοντας στις 87,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα χαμηλά επίπεδα των 356 χιλιάδων λιρών.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εκτιμά πως υπάρχει μια αντιφατική πολιτική στην Τουρκία, με δηλώσεις από τη μια για λύση του Κυπριακού και από την άλλη με τοποθετήσεις υπέρ της πολιτικής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην πρώτη ενημέρωση μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σήμερα, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την τουρκική πλευρά δεν θα επηρεάσει την ε/κ πλευρά, αφού η απόφασή της θα ληφθεί με βάση τις συσκέψεις και τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    [19] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Συνάντηση

    Στη σημασία της πρόσφατης επίσκεψης στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και στον ρόλο της επίσκεψής του στην προώθηση λύσης του Κυπριακού, αναφέρεται το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συναντήθηκαν στο Λήδρα Πάλας.

    [20] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Mechtild Rothe

    Η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Mechtild Rothe δήλωσε πως η ΕΕ πιστεύει ότι μια ενωμένη Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην Ενωση, διευκρινίζοντας ότι η λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση αλλά θα ήταν υπέρ των Κυπρίων.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση πέραν της μιας ώρας με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Rothe εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος της διευκρίνισε ότι αυτός είναι στόχος του.

    [21] (Κ) Υπουργείο Γεωργίας - Τελετή παράδοσης

    ''Το έργο μας δεν θα κρίνεται μόνο από τον κυπριακό λαό πλέον'', δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ευθύμιος Ευθυμίου κατά την τελετή παραλαβής του Υπουργείου από τον προκάτοχό του, Κώστα Θεμιστοκλέους.

    Πρόσθεσε ότι ''τώρα που εισερχόμαστε στην ΕΕ, θα έχουμε πιο μεγάλη ευθύνη για το έργο μας, το οποίο θα επεκτείνεται στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών''.

    Ο απελθών Υπουργός ανέφερε ότι ''όταν αναλάμβανα τα καθήκοντα μου σας είχα πει ότι η κυβέρνηση που παραδίδει σήμερα θα κριθεί, αν μπορέσει πρώτο να προωθήσει και να πετύχει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και δεύτερο εάν μπορέσει να προωθήσει τη λύση του Κυπριακού''.

    ''Ηδη η ένταξη έχει γίνει και είμαστε στα πρόθυρα λύσης του Κυπριακού'', πρόσθεσε.

    Επικαλέστηκε την χθεσινή ομιλία του Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστου Παναγόπουλου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ''τόνισε πως είμαστε στην περίοδο κατά την οποία θα ληφθούν οι σημαντικές αποφάσεις, οι ιστορικές αποφάσεις'' και στην οποία ''πρέπει να αναληφθούν ευθύνες''.

    ''Σίγουρα'', είπε, ''οι ιστορικές, οι καθοριστικές αποφάσεις δεν μπορεί να είναι άλλες παρά από εκείνες που θα τερματίζουν την κατοχή και θα επανενώνουν την πατρίδα μας''.

    Υπενθύμισε ότι ο πρώτος Υπουργός στο Υπουργείο Γεωργίας ήταν Τ/Κ και αναφέρθηκε στην προοπτική για την επανένωση του νησιού, για την στενή συνεργασία των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι ''η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο τη διχοτόμηση και την κατοχή''.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ''πέντε χρόνια πριν, μια τέτοια μέρα γινόταν μια παρόμοια τελετή".

    "Συμβολικά'', ανέφερε, ''φόρεσα την ίδια γραβάτα που φόρεσα τότε, που ήταν μια λαμπρή μέρα για τον Πρόεδρο Κληρίδη και για τον Κώστα Θεμιστοκλέους. Σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τίμη Ευθυμίου''.

    Πρόσθεσε ότι ''θα μας ανησυχούσε εάν έλειπε αύτη η εναλλαγή στην εξουσία και για αυτό λέω ότι είναι λαμπρή μέρα, επειδή ακριβώς η πεμπτουσία της Δημοκρατίας προβλέπει αυτή την εναλλαγή''.

    Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό Γεωργίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ''οι κανόνες του δημοκρατικού παιγνιδιού δεν αφήνουν να δημιουργούνται πολιτειακά ή άλλα κατεστημένα, αυτό θα ήταν σε βάρος της Δημοκρατίας''.

    Ο απελθών Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Ευθυμίου, με την πολιτική πείρα που έχει αποκτήσει στο τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την έντονη παρουσία του στην κοινωνική και πολιτική ζωή και τη συμβολή των υπαλλήλων του Υπουργείου, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτό το Υπουργείο αξίζει περαιτέρω ανάπτυξης'' και ότι ''μπροστά στον νέο Υπουργό υπάρχει ένα ευρύ πεδίο για προσφορά, αυτό το Υπουργείο χειρίζεται σημαντικούς τομείς, που αφορούν πέραν των γεωργών και των κτηνοτρόφων το σύνολο του κυπριακού λαού''.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κληρίδη που του έδωσε ''αυτά τα πέντε χρόνια τη δυνατότητα να είμαι σε αυτό το Υπουργείο και να παραγάγουμε όλοι μαζί ένα σημαντικό έργο για τον τόπο''.

    Ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στήριξε τις προσπάθειες του Υπουργείου να λύσει το υδατικό. Ο κ. Παπαδόπουλος, είπε, ''όταν κρίνονταν σημαντικά ζητήματα για αυτό το Υπουργείο, όπως το θέμα της αφαλάτωσης, το οποίο είχε δημιουργήσει και μιαν ευρύτερη αναταραχή, σε όλες τις περιπτώσεις στήριξε τις προσπάθειες του Υπουργείου" και πρόσθεσε: ''Για μένα η στήριξη του κ. Παπαδόπουλου ήταν σημαντική''.

    Απευθυνόμενος στον κ. Ευθυμίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ''θα έχετε προϊστάμενο σας έναν Πρόεδρο ο οποίος ξέρει από τα ζητήματα αυτού του Υπουργείου και δεν ήταν λίγη η συνεισφορά του στη σύντομη μεταβατική περίοδο που πέρασε από αυτό το Υπουργείο''.

    ''Ξεκινάτε με τις καλύτερες προϋποθέσεις'', είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''ο νέος Υπουργός θα πετύχει στο έργο που αναλαμβάνει επειδή πέραν της πολιτικής καθοδήγησης θα βρει ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα που είναι εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει ένας πολιτικός προϊστάμενος να πετύχει''.

    Ο απελθών Υπουργός χάρισε στον κ. Ευθυμίου συμβολικά κάποια δείγματα από την προσπάθεια που γίνεται στην καλλιέργεια αρωματικών και θεραπευτικών φυτών της Κύπρου, αναφέροντας ότι ''είναι μια προσπάθεια που έχει πάρα πολύ μέλλον και είμαι βέβαιος ότι θα την αγκαλιάσετε με αγάπη".

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι ''με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλει και παράλληλα να διαβεβαιώσω τόσο τον ίδιο όσο και τον κυπριακό λαό ότι θα καταβάλω όλες τις δυνάμεις μου ούτως ώστε να φέρω εις πέρας το έργο το οποίο αναλαμβάνω σήμερα''.

    Ευχαρίστησε τον απερχόμενο Υπουργό επειδή, όπως είπε, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του ''με δική του πρωτοβουλία και μεγάλη προθυμία μου έδωσε τα πρώτα στίγματα για το τι θα αντιμετωπίσω''.

    Ο νέος Υπουργός Γεωργίας είπε ότι είναι πολύ σημαντικό, η συνεργασία να γίνεται άψογα, προσθέτοντας ότι ένας Υπουργός ''δεν θα πετύχει εάν δεν έχει το ανάλογο προσωπικό για να στηρίζεται σε αυτό''.

    ''Θα αναμένω την ενημέρωση από τον Γενικό Διευθυντή και τα στελέχη του Υπουργείου για να καθοριστούν οι προτεραιότητες για να αντεπεξέλθουμε στις ευθύνες που θα έχουμε ενώπιον μας'', είπε.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Μάκης Κωνσταντινίδης ευχαρίστησε τον απελθόντα Υπουργό ''για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλε, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο το Υπουργείο να αντεπεξέλθει στον τιτάνιο αγώνα που ανέλαβε στις ενταξιακές προσπάθειες της Κύπρου''.

    [22] (Κ) Εργατικό κόστος - Κύπρος - ΕΕ

    Η Κύπρος έχει το ακριβότερο εργατικό κόστος μεταξύ των υποψηφίων χωρών στους τομείς των υπηρεσιών και της βιομηχανίας, αλλά μαζί με την Σλοβενία έχουν και τις χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές.

    [23] (K) Υπουργείο Συγκοινωνιών - Τελετή παράδοσης

    Ο νέος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, παραλαμβάνοντας σήμερα το Υπουργείο από τον απερχόμενο Υπουργό Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε πως οι ''προτεραιότητες που πρέπει να αξιολογήσουμε και να προωθήσουμε δεν είναι άλλες από το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Παπαδόπουλου''.

    Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την εμπιστοσύνη που του έδειξε να του αναθέσει το ''τιμητικό αυτό αξίωμα'', είπε πως ''πρέπει να επανεξετάσουμε τις χρόνιες εκκρεμότητες και να αποφασίσουμε ποιες πρέπει να προωθηθούν προς γρήγορη επίλυση και ποιες ίσως πρέπει να διαγράψουμε''.

    Ο κ. Νεοφύτου, αφού ευχαρίστησε το προσωπικό του Υπουργείου, ευχήθηκε στον νέο Υπουργό καλή τύχη, προσθέτοντας πως ''αυτός ο τόπος και η κοινωνία αξίζουν πολύ περισσότερα''.

    "Στηρίζουμε το έργο του νέου Υπουργού για το καλό του τόπου'', είπε και πρόσθεσε πως ''αν χρειαστεί κάποτε θα είμαστε κριτικοί''.

    Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συμεών Μάτσης, αφού του ευχήθηκε εκ μέρους του προσωπικού κάθε επιτυχία στο έργο του, υποσχέθηκε πως ''οι υπηρεσίες και οι λειτουργοί είναι στη διάθεσή του για να επιτελέσουμε όλοι μαζί το έργο στο οποίο ταχθήκαμε να εκτελέσουμε στη δημόσια υπηρεσία''.

    [24] (Κ) Ιζέτ Ιζτζάν - Κυπριακό - Κινητοποιήσεις

    Μαζικές, δυναμικές και συνεχείς θα είναι οι κινητοποιήσεις των Τ/Κ με σκοπό την άσκηση πίεσης προς την ψευδοβουλή για να λάβει μια θετική απόφαση όσον αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για αποδοχή του τρίτου σχεδίου Ανάν.

    ''Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, συμπεριλαμβανομένης και γενικής απεργίας, αστικής απειθαρχίας να σταματήσει η ζωή (στα κατεχόμενα), κάθε μέρα θα ανακοινώνονται νέες κινητοποιήσεις για λήψη της σωστής απόφασης (από την ψευδοβουλή)'', είπε ο ηγέτης του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζάν.

    Μιλώντας μετά τη σημερινή συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, ο κ. Ιζτζάν είπε πως εάν τελικά η απάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 10 Μαρτίου στη Χάγη είναι θετική, τότε θα έχει μεγάλη σημασία ποιοι θα κληθούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα.

    [25] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις

    Για να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό "νομοσχέδιο" στη λεγόμενη "βουλή", δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των Τ/Κ ψευδοβουλευτών και μελών της ψευδοκυβέρνησης είναι εναντίον του δημοψηφίσματος.

    [26] (Κ) Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Εκθεση - Ναρκωτικά

    Αν και στην Κύπρο δεν γίνεται παραγωγή σημαντικής ποσότητας ναρκωτικών, υπάρχει ανησυχία για την αύξηση της χρήσης τους, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια του έκθεση για τον έλεγχο των ναρκωτικών σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία καλύπτει το έτος 2002.

    Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Κύπρο, η έκθεση αναφέρει ότι παραδοσιακά η κυβέρνηση έχει χαμηλή ανεκτικότητα στην χρήση των ναρκωτικών και συνεχίζει να ασκεί δημόσια εκστρατεία εναντίον της χρήσης ναρκωτικών, τονίζοντας τις βλαβερές συνέπειες.

    [27] (Κ) Πολάκης Σαρρής - Επίτροπος Προεδρίας

    Ο Επίτροπος Προεδρίας θα είναι ''ένας τελείως νέος θεσμικός ρόλος'', με διαφορετικά καθήκοντα από εκείνα που είχαν άλλοι Επίτροποι, ύστερα από απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Πολάκης Σαρρής.

    [28] (Κ) Μάριος Καρογιάν - Προεδρικό Μέγαρο

    Κύριος στόχος της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, η οποία γίνεται κατόπιν προσκλήσεως του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, είναι η ανταλλαγή απόψεων ενόψει της Χάγης, η εξέταση και ανασκόπηση της τρέχουσας εξέλιξης μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο και ο συντονισμός των κυβερνήσεων Λευκωσίας και Αθήνας.

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το απόγευμα του Προέδρου Παπαδόπουλου με τη διαπραγματευτική του ομάδα με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου στην Αθήνα και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να αναφέρει πώς ήταν η πρώτη ημέρα ανάληψης και επισήμως των καθηκόντων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ήταν ουσιαστικά ''ενημερωτικής'' φύσης αναφορικά με τις διαδικασίες και τους τρόπους λειτουργίας, για το τι υπήρχε μέχρι σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά είχε συνάντηση με τον προκάτοχό του, Σπύρο Αρότη, από του οποίου ζήτησε την γνώμη επί πολλών θεμάτων τα οποία χειριζόταν.

    ''Ηταν τουλάχιστον για μένα μια πολύ σημαντική συνάντηση γιατί ακριβώς μου έδωσε τη δυνατότητα και να μπω στο κλίμα αλλά ταυτόχρονα και να ενημερωθώ για τις τρέχουσες ανάγκες και τις δομές όπως ισχύουν στο συγκεκριμένο γραφείο'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Πρόσθεσε πως υπήρξε και συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίον συνάντησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και τον Επίτροπο Προεδρίας. ''Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και έχουμε πει πώς θα οργανωθούμε από τα σήμερα για όλες τις υπόλοιπες μέρες'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση ποια είναι τα συναισθήματα που τον διακατέχουν στην πρώτη του ημέρα στο Προεδρικό, ο κ. Καρογιάν είπε: ''Αμηχανία, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ευθύνη''.

    ''Το επιτελείο του Προέδρου, οι άνθρωποι που θα έχουν συστηματική επαφή μαζί του, εκ των πραγμάτων επιφορτίζονται με διάφορα ζητήματα, γι' αυτό πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι να ανταποκριθούμε και στις προσδοκίες του ιδίου αλλά ταυτόχρονα να είμαστε αποτελεσματικοί και σε ό,τι αφορά τα μέσα ενημέρωσης αλλά βεβαίως και τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται με την προεδρία'', είπε.

    Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι διευκολύνσεις που θα δοθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που καλύπτουν γεγονότα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Αρότη ενημερώθηκε για το τι υπήρχε και ποιες ήταν οι διαδικασίες μέχρι σήμερα.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως υπάρχουν τρόποι καλύτερου συντονισμού, καλύτερης επικοινωνίας της Προεδρίας με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ερωτηθείς για το σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι κατά τις 10 το πρωί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον τέως Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρο. ''Ο κ. Κούρος είχε πολλά πράγματα να του πει και για τη θητεία του με τον Πρόεδρο Κληρίδη και βεβαίως μετά τον ξενάγησε στους χώρους του Προεδρικού Μεγάρου'', είπε.

    Μετά τον κ. Κούρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με την Συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου Mechtild Rothe.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως η κ. Rothe, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο για την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε μαζί της, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της και ταυτόχρονα την προσδοκία ότι η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της ευρωπαϊκής οικογένειας πολύ σύντομα.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ιακώβου, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο για θέματα που αφορούν το Υπουργείο του.

    ''Είχαν μια σύντομη συνεργασία, έδωσε τις οδηγίες ο Πρόεδρος που θεωρούσε σωστές για τον χειρισμό κάποιων θεμάτων και αυτό βέβαια είναι πράγμα που θα γίνεται συστηματικά και με τον Υπουργό Εξωτερικών και με τους άλλους Υπουργούς εάν και εφόσον το κρίνει απαραίτητο και αναγκαίο'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    [29] (Κ) Ολλανδία - Πουλερικά - Πανώλη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε σήμερα τις εξαγωγές πουλερικών από την Ολλανδία προς την υπόλοιπη Κοινότητα, τις υπό ένταξη και τις τρίτες χώρες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε 13 ορνιθοτροφεία. Το εμπάργκο ισχύει για τις εξαγωγές ζωντανών πουλερικών και αυγών αναπαραγωγής. Δεν ισχύει για το νωπό και κατεψυγμένο κρέας πουλερικών.

    Η πανώλη των πουλερικών που εντοπίσθηκε την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική Ολλανδία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι, όμως, εξαιρετικά επικίνδυνη για τα πουλερικά, στα οποία μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα, κάτι ανάλογο δηλαδή με την πανώλη των χοίρων και τον αφθώδη πυρετό.

    [30] (K) Τ/Κ - Βάπτιση - Γάμος - Δηλώσεις

    Ο Μάριος Αθανασίου, Τουρκοκύπριος, εργαζόταν 9 ως 10 ώρες την ημέρα ως σερβιτόρος σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα. Ο μηνιαίος του μισθός ήταν μόνο 100 λίρες. Οι άθλιες οικονομικές συνθήκες και η απόλυσή του χωρίς να του δοθεί οποιαδήποτε αποζημίωση, τον οδήγησαν να αναζητήσει καλύτερη ζωή στις ελεύθερες περιοχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 3 March 2003 - 18:49:26 UTC