Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπαδόπουλος - Διαπραγματευτική ομάδα - Ντε Σότο
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Ιράκ
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Γενικός Πρόξενος Κύπρου
  • [04] (Κ) Μπους - Διμηνιαία έκθεση - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Καταδίκη
  • [07] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) Ιρλανδός Υπουργός - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Σορτ
  • [10] (Κ) Τουρκία - Ελλάδα - Συνάντηση - Ασφάλεια - Κύπρος
  • [11] (Κ) Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν
  • [12] (Κ) Κύπρος - Ιρλανδία - Συνεργασία
  • [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιρλανδός Υπουργός
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΗΠΑ - Διαβήματα
  • [15] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέο σχέδιο Ανάν
  • [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Υπ. Δικαιοσύνης Κύπρου και Ιρλανδίας - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση
  • [21] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Κύπρος - Ασφάλεια
  • [22] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Επαφές (Επανάληψη)
  • [23] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επαφές
  • [24] (Κ) Τουρκία - Ελλάδα - Ασφάλεια στην Κύπρο
  • [25] (Κ) Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [26] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Αλβαρο ντε Σότο - Ενημέρωση
  • [27] (K) ΚΣ ΟΑΣΕ - 2η Χειμερινή Συνάντηση
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γουέστον
  • [29] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Σχέδιο
  • [30] (Κ) Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια μηνύματα
  • [31] (Κ) ΕΕ - Σοσιαλιστικά κόμματα - Λυσσαρίδης
  • [32] (Κ) ΕΕ - Τουρισμός - Στατιστικά στοιχεία
  • [33] (Κ) Τουρκία - Αντιπροσωπείες - Ασφάλεια στην Κύπρο
  • [34] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Τάσσος Παπαδόπουλος

  • [01] (Κ) Παπαδόπουλος - Διαπραγματευτική ομάδα - Ντε Σότο

    Συνομιλίες με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει στις 8.30 σήμερα το πρωί ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

    Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του κ. ντε Σότο στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Ιράκ

    Ερευνα του έγκυρου Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που δόθηκε χθες αργά το βράδυ στη δημοσιότητα, διαπιστώνει ότι το 66% των Αμερικανών ευνοούν την ανάληψη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ, από τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη των σημαντικότερων συμμάχων των ΗΠΑ.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Γενικός Πρόξενος Κύπρου

    [04] (Κ) Μπους - Διμηνιαία έκθεση - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να διατηρήσουν ένα πνεύμα συμβιβασμού και μια δέσμευση για να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003.

    Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος Μπους στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για την κατάσταση στην Κύπρο, που καλύπτει το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2002 μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2003.

    Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο κ. Μπους επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του ''υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια κατά τη διάρκεια της υπό αναφορά περιόδου, στην υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχει μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο, στη βάση του σχεδίου που έχει προτείνει».

    Ο Aμερικανός Πρόεδρος αναφέρει πως ''παρόλο που δεν προέκυψε μια τέτοια λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη, έχει συνεχιστεί η έντονη διπλωματική δραστηριότητα''.

    Οπως σημειώνει, ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, ενθαρρύνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ''να διατηρήσουν ένα πνεύμα συμβιβασμού και μια δέσμευση στην εξεύρεση μιας συμφωνίας μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003''.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 28η Φεβρουαρίου, οι πληροφορίες για κατάθεση νέου αναθεωρημένου σχεδίου από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι πρόνοιές του, η σημερινή έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας, ο σχηματισμός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου από τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, οι διεργασίες στο ΔΗΣΥ ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και η νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αρχίζει η μεγάλη εξέταση'', γράφει ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν επειγόντως στην Κύπρο και στη συνέχεια στην Αθήνα και την Αγκυρα τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Γουέστον, σε μια προσπάθεια να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου ότι για να καταστεί ευκολότερο το έργο της Εκκλησίας σε σχέση με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, ''θα χρησιμοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι του κράτους, όπως και οι εκλογολόγοι''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η Αθήνα θέλει Χρυσοστομίδη'' γράφει ότι ''την ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Κύπρο Χρυσοστομίδη, επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση και η Αθήνα έκαμε ήδη γνωστή την επιθυμία της αυτή προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο''. Αλλού γράφει ότι την πεποίθηση πως είναι ακόμη δυνατό να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του μήνα, εξέφρασε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος προέτρεψε τα μέρη να αδράξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να φθάσουν σε μια λύση την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Κρίσιμη μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''ρητώς και απεριφράστως, ο Ιωάννης Κασουλίδης απέρριψε την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη να τον στηρίξει στην ανάληψη της θέσης του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ''. Σημειώνει ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει στο ''σημερινό κρίσιμο τετ-α-τετ των δύο ανδρών''. Αλλού γράφει ότι ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ''ευθυγραμμίστηκε ουσιαστικά με τις υποδείξεις της διεθνούς κοινότητας και εδικότερα του Αλβαρο ντε Σότο και του Λόρδου Χάνεϊ, δίνοντας ουσιαστικά πίστωση χρόνου για να διαφανεί αν ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι διαλλακτικός ή αδιάλλακτος'' στο Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο '''Αγκάθια' για το Υπουργικό'' γράφει ότι '''αγκάθια' συναντά μπροστά του στην προσπάθεια για τη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαδόπουλος'' και προσθέτει ότι ''παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επανέλαβε και χθες ότι 'η κυβέρνηση είναι σχηματισμένη εδώ και ημέρες', εντούτοις έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, προκειμένου να δώσει την εικόνα της αλλαγής και της ανανέωσης που ο ίδιος θέλει''. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρήκε την Τουρκία ένοχη για την αποστέρηση των δικαιωμάτων του Τ/Κ ιατρού Αχμέτ Τζεβίτ για την παρεμπόδισή του να προσέρχεται στις ελεύθερες περιοχές και να διαβουλεύεται με τους Ε/Κ με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο.

    ''O Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Φόβοι για κίνηση ματ'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει πεισθεί ότι θα πρέπει να καταθέσει τρίτο και τελικό έγγραφο το οποίο θα έχει τελεσιγραφική μορφή (take it or leave it). Ο νέος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος έχει ενημερώσει τους εκλογικούς εταίρους του, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις που επίκεινται στο Κυπριακό θα είναι ραγδαίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αποδεχθεί παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο εάν αυτό συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές στην Κύπρο στα πλαίσια συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ετεροβαρείς πιέσεις'' γράφει ότι με το νέο σχέδιο στις αποσκευές του θα φθάσει την Τετάρτη στην Κύπρο ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ζητώντας όπως το αργότερο σε πέντε ημέρες οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αυτό. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, ο ΓΓ θα επιμείνει φορτικά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δίνοντας παράταση μόνο μερικών ημερών και σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν τότε δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σενάριο της Κοπεγχάγης, δηλαδή να προταθεί μονομερής αποδοχή του σχεδίου από την μια ή την άλλη πλευρά. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην Αγκυρα πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας στο πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Μόνο μερικές ημέρες απομένουν για τον τελικό λόγο'' γράφει ότι ο απερχόμενος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου προειδοποίησε χθες ότι η ευκαιρία για λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα χαθεί αν υπάρξει καθυστέρηση πέραν της 28ης Φεβρουαρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο απερχόμενος Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση όπως δαπανήσει περισσότερα στη διαφήμιση προσέλκυσης τουριστών στην Κύπρο σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Παπαδόπουλος και Ντενκτάς συζητούν την ερχόμενη εβδομάδα'', ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''θα αρχίσουν τις απευθείας συνομιλίες την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο την Τετάρτη''. Αλλού γράφει ότι ξεκινούν σήμερα στην Αγκυρα, οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο. Προσθέτει ότι οι συζητήσεις θα διεξάγονται σε επίπεδο Πρεσβευτών, ενώ σ' αυτές θα συμμετέχουν και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

    Η εβδομαδιαία ''Η Κύπρος σήμερα'' γράφει στο κύριο θέμα ''Αντιμέτωπος με δύο μεγάλα θέματα'', γράφει ότι ο κ. Παπαδόπουλος ''προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα θέματα'', πρώτον την πρώτη του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και δεύτερον την επίσκεψη του κ. Ανάν στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ''στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος το οποίο διακινεί πυρηνικά υλικά από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στο Ιράκ διαμέσου της Ελλάδας, βρίσκονται οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες''.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Ο Συντάκτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τάσσος: Τι θα πούμε με τον Σημίτη'' γράφει ότι το Κυπριακό, η ένταξη στην ΕΕ και η συνεχής διαβούλευση με την ελληνική κυβέρνηση είναι τα τρία θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της αντζέντας των συνομιλιών που θα έχουν στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές συναντήσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου με τις δυνάμεις που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [06] (Κ) ΕΔΑΔ - Τουρκία - Καταδίκη

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) βρήκε ένοχη την Τουρκία για αποστέρηση του δικαιώματος Τουρκοκύπριου ιατρού να συμμετέχει σε δικοινοτικές συναντήσεις στην Κύπρο και τη διέταξε να του καταβάλει 15.000 ευρώ ως αποζημίωση επιπλέον 4.715 ευρώ για έξοδα δικαστηρίου.

    Οπως αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ, η άρνηση της Τουρκίας να δώσει άδεια σε Τουρκοκύπριο γιατρό ουσιαστικά απέκλεισε τη συμμετοχή του σε δικοινοτικές συναντήσεις, εμποδίζοντάς τον να συναθροίζεται ειρηνικά με άτομα από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, και ως εκ τούτου η Τουρκία έχει παραβιάσει το άρθρο 11 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που διασφαλίζει το δικαίωμα ελευθερίας για ειρηνική συνάθροιση.

    [07] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού φθάνει στην Κύπρο αύριο το απόγευμα ο εκπρόσωπος της Βρετανίας Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς.

    ''Η περίοδος αυτή πριν από τις 28 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμη,'' είπε, προσθέτοντας ότι ο Λόρδος Χάνεϊ θα διαβιβάσει στους συνομιλητές του την ανάγκη για επίλυση του προβλήματος.

    [08] (Κ) Ιρλανδός Υπουργός - Επίσκεψη

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Σορτ

    [10] (Κ) Τουρκία - Ελλάδα - Συνάντηση - Ασφάλεια - Κύπρος

    [11] (Κ) Παπαδόπουλος - Ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν

    [12] (Κ) Κύπρος - Ιρλανδία - Συνεργασία

    Κύπρος και Ιρλανδία υπέγραψαν σήμερα Μνημόνιο Συναντίληψης που προνοεί για τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της κυπριακής Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) και της αντίστοιχης ιρλανδικής μονάδας, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    [13] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιρλανδός Υπουργός

    Την πλήρη υποστήριξη της Ιρλανδίας στις προσπάθειες των ΗΕ για λύση στο Κυπριακό εξέφρασε με δηλώσεις του ο Ιρλανδός Υπουργός Δικαιοσύνης, Ισότητας και Νομοθετικής Μεταρύθμισης Μάικλ Μακντάουελ, ο οποίος διατύπωσε την ετοιμότητα της χώρας του να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας η ίδια παρόμοιες εμπειρίες.

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΗΠΑ - Διαβήματα

    Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα προς τις ΗΠΑ αναφορικά με την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας (FIR), λόγω ασκήσεων των Αμερικανών στην περιοχή, χωρίς να ακολουθείται η νενομισμένη διαδικασία έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών της Δημοκρατίας όταν στρατιωτικά αεροσκάφη συμμετέχουν στις ασκήσεις, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    [15] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Νέο σχέδιο Ανάν

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δεν γνωρίζει κατά πόσον ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν θα καταθέσει νέο τροποποιημένο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού.

    Συγκεκριμένα ερωτηθείς εάν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο θα καταθέσει νέο τροποποιημένο σχέδιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ''δεν γνωρίζω''.

    [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/02/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7169            1,7272
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8604            1,8715
    Λίρα Αγγλίας                     1,1661            1,1730
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,0507        221,8111
    Δολάριο Αυστραλίας                 3,1020          3,1268
    Δολάριο Καναδά                     2,7969          2,8192
    Κορώνα Δανίας                     12,7510         12,8530
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9473         13,0508
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6539         15,7791
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5181          2,5382
    

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,00  (-0,62)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    309.165
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £     91.421    353,99  (-0,94)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     61.637    102,50  (-1,20)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      5.886     77,08  (-0,16)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        450     18,88  ( 1,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.428     61,64  ( 0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.992     93,87  (-0,42)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.718     18,62  ( 0,81)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.038     72,16  (-0,82)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.940      3,16  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.471     17,15  (-1,04)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         26     12,51  ( 2,37)
    Ξενοδοχεία                    £      1.688     45,12  (-0,02)
    Αλλες Εταιρείες               £     58.169     81,88  (-0,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Υπ. Δικαιοσύνης Κύπρου και Ιρλανδίας - Συνάντηση

    Θέματα νομικής συνεργασίας για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, της τρομοκρατίας, του εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και θέματα που αφορούν τα σωφρονιστικά συστήματα, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια φιλοφρονητικής συνάντησης που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αλέκος Σιάμπος με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μάικλ Μακντάουελ.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον διεξήχθη η σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εντός του επιπέδου των 90 μονάδων. Η αγορά, δεχόμενη πιέσεις από τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κατέγραψε μικρές απώλειες της τάξης του 0,62%, κλείνοντας στις 90 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 309 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση

    Την ευχή ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα καταθέσει νέο αναθεωρημένο σχέδιο για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διότι, όπως είπε, ''γίνονται βεβιασμένα πράγματα και κινήσεις''.

    Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση πως ''κάτω από την πίεση του χρόνου και των προσπαθειών των διαφόρων παραγόντων δεν λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις'' από τα Ηνωμένα Εθνη και τους διάφορους μεσολαβητές.

    [21] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Κύπρος - Ασφάλεια

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε σήμερα στην Αγκυρα, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στις συναντήσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο κ. ντε Σότο είπε ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό μέχρι την 28η Φεβρουαρίου.

    [22] (Κ) Τουρκία - Αλβαρο ντε Σότο - Επαφές (Επανάληψη)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε σήμερα στην Αγκυρα, όπου αναμένεται να έχει επαφές με αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Μιλώντας κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, ο κ. ντε Σότο είπε ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό μέχρι την 28η Φεβρουαρίου. Πρόσθεσε ότι γίνονται σήμερα συναντήσεις των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    [23] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επαφές

    Συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία θα έχει ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αθήνα στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, στην πρώτη του επίσκεψη μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις 24 Φεβρουαρίου στις 10:00 ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, και θα ακολουθήσει στις 11:45 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    [24] (Κ) Τουρκία - Ελλάδα - Ασφάλεια στην Κύπρο

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Αγκυρα η συνάντηση των αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    [25] (Κ) Γουέστον - Αφιξη - Δηλώσεις

    Πολύ κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο χαρακτήρισε την ερχόμενη εβδομάδα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, όπου θα έχει σειρά επαφών, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις ερχόμενες μέρες "θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου", σημειώνοντας ότι αυτή είναι η "πιο σημαντική" επίσκεψή του στο νησί.

    [26] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Αλβαρο ντε Σότο - Ενημέρωση

    [27] (K) ΚΣ ΟΑΣΕ - 2η Χειμερινή Συνάντηση

    ''Είναι καιρός ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να ασχοληθεί σοβαρά με τις περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πλειονοτήτων'', δήλωσε σήμερα η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ.

    Η κυρία Θεοχάρους πρόσθεσε πως ''τέτοιες παραβιάσεις σημειώνονται σε κράτη όπως την Κύπρο, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού παραβιάζονται κατάφωρα για 29 χρόνια, λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής''.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γουέστον

    Συνάντηση διάρκειας μιας ώρας είχε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο.

    [29] (Κ) Πρωθυπουργός Τουρκίας - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Σχέδιο

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει επεξεργαστεί τρίτο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη.

    "Συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν τρεις μέρες στις Βρυξέλλες. Μου είπε ότι έχει ετοιμαστεί ένα τρίτο σχέδιο", είπε ο κ. Γκιουλ, μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. Πρόσθεσε ότι "θα προβούμε σε εκτίμηση όλοι μαζί του σχεδίου".

    [30] (Κ) Παπαδόπουλος - Συγχαρητήρια μηνύματα

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ απέστειλε στον Τάσσο Παπαδόπουλο συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, στο οποίο του εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο που τον περιμένει, ιδιαίτερα τώρα που διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις για επανένωση του νησιού.

    [31] (Κ) ΕΕ - Σοσιαλιστικά κόμματα - Λυσσαρίδης

    Η κρίση στο Ιράκ ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή από την πλευρά του ΚΙΣΟΣ του Επίτιμου Προέδρου του Βάσου Λυσσαρίδη και από το ΠΑΣΟΚ του Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων σοσιαλιστών υποστήριξε ότι το πρόβλημα του αφοπλισμού του Ιράκ πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μόνο ο εκπρόσωπος του βρετανικού Εργατικού Κόμματος διερωτήθηκε στην παρέμβασή του για πόσο καιρό ακόμη θα περιμένει η διεθνής κοινότητα τον αφοπλισμό του Ιράκ από όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά και αυτός απέφυγε να ταχθεί υπέρ μιας μονομερούς επέμβασης χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

    [32] (Κ) ΕΕ - Τουρισμός - Στατιστικά στοιχεία

    Το 91% των Ελλήνων κάνει διακοπές μέσα στην Ελλάδα, ενώ μόλις το 8% επισκέπτεται άλλες κοινοτικές χώρες και το 1% επιλέγει προορισμούς εκτός ΕΕ.

    [33] (Κ) Τουρκία - Αντιπροσωπείες - Ασφάλεια στην Κύπρο

    Χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα φαίνεται ότι έληξε η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας για την ασφάλεια στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα. Ελληνικές πηγές έκαναν λόγο για αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις και έδωσε την εντύπωση ότι δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί σοβαρά. Ανέφεραν, επίσης, ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [34] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη υποβάλουν τελικά και τρίτο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αυτό που θα έχει σημασία θα είναι το περιεχόμενό του και όχι το ότι θα υποβληθεί.

    Σε δηλώσεις του απόψε ύστερα από συνάντηση με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι αποφασιστικής σημασίας όχι αν θα υποβληθεί μόνο αλλά και τι θα περιέχει'' το δεύτερο αναθεωρημένο σχέδιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 February 2003 - 18:49:25 UTC