Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ιράκ
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σημίτης - Συνάντηση
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ιράκ - Διπλωματία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Γκιούλ - Ανάν - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια - Εγγυήσεις - Κύπρος
  • [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ζιγιάλ - Κυπριακό - Παπαδόπουλος
  • [08] (Κ) Βασιλείου - Επιστολή παραίτησης - Παπαδόπουλος
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Εισηγήσεις για σημαία και ύμνο
  • [10] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Παραίτηση
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Γκιούλ - Ανάν
  • [12] (K) Βουλή - Τελετή εγκαθίδρυσης νέου Προέδρου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σημίτης (1)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σημίτης (2)
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [18] (Κ) Εκθεση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Κύπρος
  • [19] (Κ) Συναντήσεις ντε Σότο με Παπαδόπουλο - Ντενκτάς
  • [20] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Επανέναρξη - Ντενκτάς
  • [21] (Κ) Ευρωπαϊκή τρόικα - Σημίτης - Ιράκ
  • [22] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Τουρκίας - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Πέτρος Καρεκλάς - Στρασβούργο - Σύνοδος - Τούρκος Υπουργός
  • [25] (Κ) Πατ Κοξ - Συγχαρητήρια στον Τάσσο Παπαδόπουλο
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ιράκ

    Σε κοινή θέση για την κρίση στο Ιράκ που κινείται στη βάση του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξαν αργά χθες βράδυ οι 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφεύγοντας τα επίμαχα σημεία που προκαλούσαν τριβές και θα οδηγούσαν σε αποτυχία τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σημίτης - Συνάντηση

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη θα έχει στις Βρυξέλλες στις 1100 το πρωί (12 ώρα Κύπρου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πάρει μέρος στη σημερινή ενημέρωση από τον κ. Σημίτη των δέκα υπό ένταξη χωρών και των τριών υποψηφίων κρατών, η οποία προγραμματίζεται για μία περίπου ώρα από τις 1200 μέχρι τις 1300 τοπική ώρα στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα.

    Μετά οι ηγέτες των 13 χωρών θα παρακαθήσουν σε γεύμα εργασίας που παραθέτει η ελληνική προεδρία της ΕΕ προς τιμή τους, που προγραμματίζεται από τις 1300 μέχρι τις 1430, τοπική ώρα.

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Μπους - Ιράκ - Διπλωματία

    Χρονικό περιθώριο δύο εβδομάδων πρόκειται να δώσει στη διπλωματία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το αν είναι αναγκαία η ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και η απόφαση του σώματος για σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος στο οποίο θα τεθεί το θέμα της λήψης μέτρων κατά των πέντε στελεχών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μαρκίδη στις εκλογές, οι άμεσες κινήσεις του νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ από τις Βρυξέλλες για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και τα σενάρια για τη σύνθεση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά φύλλα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''ΔΗΣΥ: Οι 5 στην κρίση του Ανωτάτου'', γράφει ότι τα πέντε στελέχη του ΔΗΣΥ (Συλλούρης, Βραχίμη, Προδρόμου, Ερωτοκρίτου, Χατζηγιάννης,) "που κατηγορούνται ότι υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Μαρκίδη επέδειξαν αντικομματική συμπεριφορά, υπονομεύοντας και υποσκάπτοντας την υποψηφιότητα Κληρίδη", θα τεθούν το ερχόμενο Σάββατο στην κρίση των μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου θα τεθεί και πάλι επί τάπητος το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, με τον πρώτο τη τάξει από τους Μητροπολίτες τον Πάφου Χρυσόστομο "να ρίχνει τη μπάλα στους υπόλοιπους συνοδικούς".

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πρυτανεύει η λογική'' γράφει ότι "ο ΔΗΣΥ φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση της κρίσης και οι δεύτερες νηφάλιες σκέψεις του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη δείχνουν να βγάζουν από το πολιτικό αδιέξοδο των διαγραφών την παράταξη". Προσθέτει ότι η χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ "πραγματοποιήθηκε σε συναινετικό κλίμα". Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πήρε τηλέφωνο χθες το πρωί τον απερχόμενο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη για να τον αποχαιρετήσει. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης φαίνεται να εκμυστηρεύτηκε το τηλεφώνημα Ντενκτάς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης προς τις Βρυξέλλες.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Λαϊκό δικαστήριο για τους αντάρτες'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "διαβλέποντας ότι η πρότασή του για διαγραφή των πέντε στελεχών του κόμματος που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μαρκίδη δεν θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος στο Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ", επέλεξε την οδό του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος "το οποίο και ελέγχει". Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ότι η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου παραμένει ζωντανή και αναφέρει ότι όπως αποκάλυψε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Απτουλάχ Γκιούλ, ο κ. Ανάν θα έρθει στην Κύπρο με νέο σχέδιο για λύση.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Δραματικές ώρες στο ΔΗΣΥ'' γράφει ότι "δραματικές ώρες περνά ο ΔΗΣΥ" μετά την προχθεσινή εκλογική ήττα και πως "το σχίσμα θεωρείται αναπόφευκτο". Η αντιπαράθεση μεταφέρεται σε συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου, το ερχόμενο Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, στην οποία όμως θα παραστούν οι πέντε διαφωνούντες. "Ακόμη, οι οποιεσδήποτε κόντρες θα έχουν κατάληξη το έκτακτο παγκύπριο εκλογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και για πρώτη φορά αναμένεται να αμφισβητηθεί με άλλη υποψηφιότητα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στους 791 ανέρχονται οι υποψήφιοι αστυνομικοί, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τις 146 κενές θέσεις που προσφέρονται μέσω των επικείμενων προαγωγών στο αστυνομικό σώμα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πήρε ήδη τη σκυτάλη'' γράφει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναλαμβάνοντας τις κινήσεις στην σκακιέρα του Κυπριακού έσπευσε χθες πρώτη ημέρα μετά την εκλογή του να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, να συναντηθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για να υπάρξει συντονισμός ενόψει της καθόδου στην περιοχή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επιστολή παραίτησης από το αξίωμα του επικεφαλής της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ απέστειλε χθες στον νεοεκλογέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Γιώργος Βασιλείου θέτοντας όμως ταυτόχρονα εαυτόν στη διάθεση του Προέδρου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Στην ατζέντα τα επείγοντα'' γράφει ότι με τα επείγοντα των συνομιλιών ασχολήθηκαν χθες στην πρώτη τους συνάντηση, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σόττο ώστε να μην χαθεί καθόλου χρόνος. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επιθυμία του είναι να μην δημιουργηθεί χάσμα στην πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις 28 Φεβρουαρίου σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί η τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σηματοδοτώντας έτσι και την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νεοκλεγέντος Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Παπαδόπουλος: η κούρσα για συμφωνία συνεχίζεται'', γράφει ότι η κούρσα για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου συνεχίζεται, όπως υποσχέθηκαν ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Αμυνας Ανδρέα Γιώρκα, ότι άρρενες από πατέρα αλλοδαπό και Κύπρια μητέρα θα υπηρετούν μόνο έξι μήνες στην Εθνική Φρουρά αν επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΦ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Γκιούλ - Ανάν - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα αποκαλύψει ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο σε μια ύστατη προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου.

    ''Ολοι προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα, υπάρχει μια καλή ευκαιρία γι'αυτό. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν έρχεται στην Τουρκία την προσεχή εβδομάδα. Γνωρίζουμε ότι έχει ένα άλλο σχέδιο, κάτι το οποίο ελπίζουμε θα ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές'', δήλωσε

    [06] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια - Εγγυήσεις - Κύπρος

    [07] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ζιγιάλ - Κυπριακό - Παπαδόπουλος

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε στην Αγκυρα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει τρίτο σχέδιο Ανάν, συστήνοντας ωστόσο υπομονή για το θέμα αυτό.

    Μιλώντας μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ, ο κ. ντε Σότο είπε πως δεν αναμένει ότι η αλλαγή στην ηγεσία των Ε/Κ θα επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

    [08] (Κ) Βασιλείου - Επιστολή παραίτησης - Παπαδόπουλος

    Επιστολή παραίτησης από τα καθήκοντα του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ απέστειλε χθες ο Γιώργος Βασιλείου στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οπως διευκρίνισε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο κ. Βασιλείου, είχε ήδη ανακοινώσει πριν από ένα μήνα ότι μετά τις προεδρικές εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, θα υπέβαλλε την παραίτησή του, καθώς το διαπραγματευτικό έργο έχει τελειώσει.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Εισηγήσεις για σημαία και ύμνο

    Πέραν των 1.000 εισηγήσεων για το νέο εθνικό ύμνο και τη νέα σημαία της Κύπρου έχουν υποβληθεί στα Ηνωμένα Εθνη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ο οποίος διευκρίνισε πως ο τελικός αριθμός των συμμετοχών θα αυξηθεί όταν καταμετρηθούν όλες οι προτάσεις.

    [10] (Κ) Αλέκος Μαρκίδης - Παραίτηση

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δεν προτίθεται να διαφοροποιήσει την απόφαση που έλαβε με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές και που αφορά τη θέση του στο αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος ΗΕ - Γκιούλ - Ανάν

    Τα Ηνωμένα Εθνη δεν σχολιάζουν το περιεχόμενο των συναντήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Μπράιν Κέλι.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αμπτουλάχ Γκιούλ ότι γνωρίζει πως ο κ. Ανάν έχει άλλο ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κέλι είπε ''δεν σχολιάζουμε το περιεχόμενο των συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα.''

    [12] (K) Βουλή - Τελετή εγκαθίδρυσης νέου Προέδρου

    Η τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου είπε ότι ''σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βουλή είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρία την ημέρα που λήγει η θητεία του απερχομένου Προέδρου για να γίνει η εγκατάσταση του νέου εκλελεγμένου Προέδρου''.

    Στην ειδική αυτή συνεδρία της Βουλής, ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, θα προσκληθούν, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Δημοκρατίας, οι διπλωματικές αποστολές που είναι διαπιστευμένες στην Κύπρο καθώς και εκπρόσωποι της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του νησιού.

    Ο νέος Πρόεδρος, συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, ''θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση η οποία είναι διαβεβαίωση σεβασμού προς το Σύνταγμα και τους Νόμους της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια θα καταθέσει την ομιλία του που θα περιλαμβάνει τις προγραμματικές του δηλώσεις. Θα γίνει επίσης ενημέρωση των τρεχουσών εξελίξεων και θα προδιαγράψει την πολιτική την οποία θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του''.

    Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των μελών του Σώματος ενώ είθισται στη συνέχεια να μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της Βουλής, η τελετή εγκαθίδρυσης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταδίδεται απευθείας από τα τηλεοπτικά κανάλια.

    Με την ανάληψη των καθηκότων του κ. Παπαδόπουλου στις 28 Φεβρουαρίου, κενούται η βουλευτική του έδρα στην περιφέρεια Λευκωσίας. Οπως είπε ο κ. Χριστοφόρου, η Βουλή θα ζητήσει επίσημη διαβεβαίωση από το Γενικό Εφορο Εκλογών και το ΔΗΚΟ για την ταυτότητα του πρώτου επιλαχόντα και για το εάν το συγκεκριμένο άτομο εξακολουθεί να είναι στέλεχος του κόμματος.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2001, πρώτος επιλαχών είναι ο ΓΓ του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης, και στις 6 Μαρτίου, κατά την προγραμματισμένη κανονική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο νέος βουλευτής θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σημίτης (1)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης συνεχάρη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τους χειρισμούς που έκανε τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου όσο και στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

    Μιλώντας πριν από τη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτέλεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης και εξήρε την προσωπικότητά του.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Σημίτης (2)

    Μισή περίπου ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου Γιώργος Παπανδρέου και Ιωάννης Κασουλίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης και ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Μιλώντας πριν τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης συνεχάρη τον Πρόεδρο Κληρίδη για τους χειρισμούς που έκανε τόσο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου όσο και στην ειρηνευτική διαδικασία για το Κυπριακό.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που επιτέλεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης και εξήρε την προσωπικότητά του.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,58  ( 1,12)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    647.383
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    350.702    362,04  ( 2,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    307.651    104,87  ( 2,24)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.072     77,90  ( 0,10)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.238     19,08  ( 1,60)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.130     61,63  (-0,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.275     95,63  (-0,10)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.276     18,64  (-0,80)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.694     73,61  ( 0,99)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.960      3,18  (-0,63)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     28.366     17,82  ( 0,85)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        838     13,00  ( 5,69)
    Ξενοδοχεία                    £      2.797     45,28  (-0,37)
    Αλλες Εταιρείες               £     63.326     83,44  ( 0,77)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (K) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας για πράξεις άμεσης παράδοσης ----------------------------------

    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/02/2003 διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΕΥΡΩ 1,7178 1,7281 Δολάριο ΗΠΑ 1,8435 1,8545 Λίρα Αγγλίας 1,1541 1,1610

    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος

    Τηλεγραφικά Εμβάσματα

    Πώληση Αγορά

    ΓΕΝ Ιαπωνίας 219,5008 221,2568 Δολάριο Αυστραλίας 3,1153 3,1402 Δολάριο Καναδά 2,8020 2,8244 Κορώνα Δανίας 12,7586 12,8606 Κορώνα Νορβηγίας 12,9244 13,0277 Κορώνα Σουηδίας 15,6465 15,7716 Φράγκο Ελβετίας 2,5238 2,5439

    [17] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι μια ενιαία Κύπρος θα υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ.

    Ο κ. Κοξ μιλούσε ύστερα από συνάντηση, στις Βρυξέλλες, με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνεπή και αποφασιστική του δέσμευση για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    [18] (Κ) Εκθεση Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Κύπρος

    Θετική είναι η Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή, στην τελική της μορφή, μαζί με την περίληψη της σχετικής συζήτησης που έγινε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού στις 31 Ιανουαρίου, 2003, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επισημαίνει πως η Εκθεση αναγνωρίζει τα επιτεύγματα πολύχρονων προσπαθειών που καταβλήθηκαν και εξακολουθούν να καταβάλλονται με σκοπό τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας, μέσω της εφαρμογής σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και την εμπέδωση της μακροοικονομικής σταθερότητας.

    [19] (Κ) Συναντήσεις ντε Σότο με Παπαδόπουλο - Ντενκτάς

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αύριο στις 11:30 το πρωί, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, στο γραφείο του κ. ντε Σότο, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Οπως είπε, η συνάντηση αναμένεται να διακοπεί γύρω στο μεσημέρι, λόγω άλλης συνάντησης που θα έχει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος θα επιστρέψει αργότερα στα γραφεία των ΗΕ για συνέχιση της συνομιλίας του με τον κ. ντε Σότο.

    [20] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Επανέναρξη - Ντενκτάς

    Αυτή την εβδομάδα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται να ανακοινώσει την ημερομηνία επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών, για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της ε/κ πλευράς, θα ανακοινωθούν όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι οι αυριανές συναντήσεις του με τον κ. Ντε Σότο στις 11:30 το πρωί και στις 3:30 το απόγευμα, αποτελούν συνέχεια της χθεσινής τους συνάντησης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει ο κ. Παπαδόπουλος να εγκαταλείψει "το όραμά του" για επιστροφή της Καρπασίας στους Ε/Κ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν την ίδια στάση που τηρεί ο κ. Ντενκτάς από την αρχή των συνομιλιών μέχρι σήμερα.

    [21] (Κ) Ευρωπαϊκή τρόικα - Σημίτης - Ιράκ

    Η συνάντηση της κοινοτικής τρόικας με τις υπό ένταξη και υποψήφιες για ένταξη χώρες ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, με την έκδοση μιας κοινής δήλωση με την οποία οι «13» συντάχθηκαν με το κείμενο της κοινής θέσης για την κρίση στο Ιράκ, όπως αυτό υιοθετήθηκε χθες από τους 15 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μαζί με τον Υπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και τον αρμόδιο Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις Κρίς Πάτεν συναντήθηκαν το μεσημέρι με τους «13», από τους οποίους οι 8 εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο ηγετών και οι 5 (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία) σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Οπως δήλωσε στη διάρκεια δημοσιογραφικής συνεδρίας ο κ. Σημίτης, στη σημερινή συνάντηση ενημέρωσε τους «13» για την απόφαση σχετικά με το Ιράκ ενώ στη συνέχεια άκουσε τις απόψεις τους.

    [22] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Θετικές χαρακτήρισε ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι θα διαπραγματευθεί στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική διεθνή υπηρεσία του BBC, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε πως από ό,τι αντιλαμβάνεται ο κ. Παπαδόπουλος ''σκοπεύει να εργαστεί πολύ στενά με τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες'' και πρόσθεσε: ''Αστε να δούμε πού μπορούμε να φθάσουμε''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιας μορφής συμφωνία, ο Λόρδος Χάνεϊ είπε: ''Ναι, νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει''.

    Εξήγησε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για πάνω από τρία χρόνια τώρα και πως ''γι' αυτό και το έδαφος είναι καλά προετοιμασμένο, αλλά φυσικά υπάρχουν ακόμα κενά και είναι για τον λόγο αυτό που ο Κόφι Ανάν θα έρθει στο νησί''.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Ανάν, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε πως ''πιθανόν, σε κάποιο στάδιο σε αυτή τη διαδικασία, (ο ΓΓ του ΟΗΕ) θα αναθεωρήσει τις προηγούμενες προτάσεις του, όχι θεμελιωδώς, αλλά θα προβεί σε αλλαγές που αναμφίβολα θα αντικατοπτρίζουν κάποια από τα σημεία που του έχουν επισημανθεί από τις δύο πλευρές''.

    [23] (Κ) Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Τουρκίας - Κυπριακό

    Δεν μπορεί να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Χουσεΐν Τσελίκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [24] (Κ) Πέτρος Καρεκλάς - Στρασβούργο - Σύνοδος - Τούρκος Υπουργός

    Στην ανάγκη για ενδυνάμωση των πολιτιστικών επαφών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, παρά τις τεράστιες αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η τουρκική κατοχή, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Πέτρος Καρεκλάς, μιλώντας χθες στη σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα ''Διαπολιτισμικός Διάλογος και Αποφυγή των Συγκρούσεων''.

    [25] (Κ) Πατ Κοξ - Συγχαρητήρια στον Τάσσο Παπαδόπουλο

    Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Τάσσο Παπαδόπουλο για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του κ. Κοξ "ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηλεφώνησε στον Τάσσο Παπαδόπουλο για να τον συγχαρεί εξ ονοματός του και εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νίκη του από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο".

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βρετανία - Κυπριακό - Επιστολή ------------------------------ Η Βρετανία καλεί τις δύο πλευρές στην Κύπρο να διασφαλίσουν μια συνολική λύση του Κυπριακού, βάσει της πρότασης που τους υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ.

    Σε απαντητική επιστολή στην Ιωάννα Ταμπουρίδη, κάτοικο Λονδίνου, ο Γουίλιαμ Πάουελ του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς όφελος της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, καθώς και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας.

    Στην επιστολή της, με αφορμή δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στο BBC, η κ. Ταμπουρίδη ζητά να μάθει ποια γραμμή ακολουθεί η Βρετανία στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Πάουελ, ο οποίος απάντησε εκ μέρους του κ. Στρο, αναφέρει στην επιστολή του ότι ''οι προετοιμασίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ θα βοηθήσουν στην προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αξιών'' στη χώρα.

    Οσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Πάουελ αναφέρει ότι ''ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο''.

    Προσθέτει ότι ''η Βρετανία, μαζί με την ΕΕ, υποστηρίζει πλήρως την υφιστάμενη διαδικασία του ΟΗΕ για μια διευθέτηση, που πιστεύουμε ότι προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για επίτευξη μιας διευθέτησης που θα προστατεύει τα ζωτικά συμφέροντα όλων''.

    ''Καλούμε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να διασφαλίσουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση, βασισμένη στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ημερομηνίας 10 Δεκεμβρίου 2002, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διεξαχθούν δημοψηφίσματα στις δύο πλευρές στο νησί και μιαν επανενωμένη Κύπρο να υπογράψει τη Συνθήκη Προσχώρησης με την ΕΕ στις 16 Απριλίου'', αναφέρει.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πάουελ σημειώνει ότι ''η προτίμησή μας παραμένει για ένα επανενωμένο νησί να ενταχθεί στην ΕΕ και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, καθώς και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας''.

    Σύλλογος Κυπρίων Φοιτητών - Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Γιόρκ. ---------------------------------------------------------------- Ο Κυπριακός Φοιτητικός Σύλλογος που έχει περίπου 40 μέλη έλαβε μέρος στην Πολιτιστική Εβδομάδα που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Γιόρκ στο Τορόντο, από τις 10 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, 2003.

    Η εκδήλωση αυτή στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 50 φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου διοργανώθηκε με τη σχετική έγκριση της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Γιόρκ.

    Οι Κύπριοι φοιτητές είχαν το δικό τους περίπτερο που ήταν διακοσμημένο με πόστερς και φωτογραφίες με τοπία και αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και πωλούσαν κυπριακά γλυκά και εδέσματα. Φοιτήτριες ντυμένες με τις παραδοσιακές μας στολές έδιδαν πληροφορίες και παραχωρούσαν τουριστικό υλικό για την Κύπρο σε ενδιαφερόμενους φοιτητές.

    Τη Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, 2003 το χορευτικό συγκρότημα της Κυπριακής Κοινότητας Τορόντο παρουσίασε ένα πρόγραμμα με κυπριακούς παραδοσιακούς και ελληνικούς χορούς και απέσπασε τα χειροκροτήματα των χιλιάδων φοιτητών που επισκέφθησαν την πολιτιστική εκδήλωση.

    Μεταξύ των διαφόρων συγκροτημάτων που έλαβαν μέρος το κυπριακό συγκρότημα ήταν ένα από τα καλύτερα και απέσπασε τα πιο κολακευτικά λόγια απ αυτούς που το παρακολούθησαν. Ο χώρος στον οποίο διοργανώθηκε η εκδήλωση των φοιτητών ήταν διακοσμημένος με τις σημαίες όλων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Γιόρκ.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Τορόντο Ευστάθιος Ορφανίδης επισκέφθηκε την πολιτιστική εκδήλωση και συγχάρηκε τα μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών για το ενδιαφέρον τους για την Κύπρο και για τις προσπάθειες που καταβάλουν για την πολιτιστική προβολή του νησιού μας ανάμεσα στις χιλιάδες συμφοιτητές και συμφοιτήτριες τους που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Γιόρκ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 February 2003 - 18:49:21 UTC