Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Στάδιο ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''

  • [01] (Κ) Τάσσος Παπαδόπουλος - Στάδιο ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε απόψε, μετά την επίσημη ανακήρυξή του στο αξίωμα του προέδρου, ότι η αλλαγή την οποία ήθελε ο λαός ήρθε και ήρθε από την πρώτη Κυριακή.

    Απευθυνόμενος στο κοινό που κατέκλυσε το στάδιο ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'' είπε ότι η πολιτική βούληση και επιλογή του κυπριακού λαού ''έγινε νόμος, έγινε κανόνας κι έγινε απόφαση, απόφαση για την αλλαγή''.

    ''Φέρατε την αλλαγή. Αλλαγή από την πρώτη Κυριακή, όπως το θέλατε, όπως το επιβάλετε, όπως το κερδίσατε. Εγινε από την πρώτη Κυριακή. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί η δική σας εργασία, οι δικοί σας κόποι, έκαναν το όραμα πραγματικότητα και σήμερα κυβερνούν οι δυνάμεις της αλλαγής'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τις ηγεσίες, τα στελέχη, τους υποστηρικτές όλων των κομμάτων και των κινήσεων που τον στήριξαν και τον υπέδειξαν. Ευχαρίστησε επίσης τους εθελοντές και τις εθελόντριες που μόχθησαν και όργωσαν την Κύπρο για να φέρουν το αποτέλεσμα της εκλογής του.

    ''Ευχαριστώ την κυβέρνηση της Ελλάδας και την αντιπολίτευση για τις ευχές που έχουν ήδη μεταβιβάσει σε μένα και την υπόσχεση για στήριξη του έργου μας'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ευχαρίστησε επίσης τη σύζυγό του Φωτεινή, την οικογένεια και τα παιδιά του για τη στήριξη που του έδωσαν.

    ''Θέλω να εκφράσω'', είπε, ''την εκτίμησή μου προς τον απερχόμενο Πρόεδρο Κληρίδη όπως και στους άλλους ανθυποψήφιους γιατί οι εκλογές με ανθυποψήφιους κάνουν τη δημοκρατία να λειτουργεί και τους ευχαριστώ για τη δική τους συμβολή στη δημοκρατική αυτή διαδικασία''.

    ''Σήμερα γιορτάζουμε την αλλαγή'', είπε, ''αλλά αναλαμβάνουμε το μεγάλο χρέος, το πρόγραμμα που σας έχουμε υποσχεθεί να το επιτελέσουμε πιστά και με ειλικρίνεια και με συλλογικότητα''.

    Είπε πως συλλογική ήταν η προσπάθεια για τη νίκη, και ότι συλλογική θα είναι η εργασία για την εφαρμογή του προγράμματος ''με σεβασμό σε όλους, ισοπολιτεία και ισονομία για να φέρουμε στην Κύπρο πραγματικά την αλλαγή και τη νέα εποχή''.

    ''Είναι δέσμευση και καθήκον μας'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ''να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με ελαστικότητα, με καλή θέληση για να επιφέρουμε τις βελτιώσεις που είναι αναγκαίες ώστε το σχέδιο Ανάν να μετατραπεί σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση''.

    ''Θέλουμε διαπραγματεύσεις, όχι για να αφαιρέσουμε δικαιώματα από τους Τούρκους συμπατριώτες μας αλλά για να κάνουμε και για τις δύο κοινότητες λειτουργικό το σχέδιο και άρα βιώσιμο'', πρόσθεσε.

    ''Θέλω με αυτή την ευκαιρία'', ανέφερε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, ''να απευθύνω ένα μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους που τους έχουν δηλητηριάσει με συκοφαντίες και παραποίηση της αλήθειας''.

    ''Και λέω στους Τουρκοκύπριους, να με κρίνουν για το ό,τι είμαι, όχι για το ό,τι συκοφαντικά τους είπαν ό,τι είμαι. Προσβλέπω στην συνεργασία σας και των κομμάτων, ειδικότερα των κομμάτων που έχουν μια μακρόχρονη ιστορία στη συνδιαλλαγή με τους Τουρκοκύπριους να συνεργαστούμε ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρώπη, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να γευτούν τους καρπούς και τα οφέλη από την ευρωπαϊκή συμπόρευση και ένταξη από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    ''Σας διαβεβαιώνω'', συνέχισε, ''ότι οι προσπάθειές μας στις συνομιλίες είναι να αποδείξουμε την καλή μας θέληση και να αποδείξουμε ότι θέλουμε μια κοινωνία ισότητας στην οποία σεβόμαστε την παράδοση, τα δικαιώματα, την ιστορία των Τουρκοκυπρίων, όπως και εμείς ζητούμε να σέβονται εκείνοι τη δική μας''.

    Για τη νέα κοινωνία που ονειρευόμαστε, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, πρώτο και κορυφή θέλω να θέσω το στόχο να εκριζωθεί από τον τόπο μας, η ευνοιοκρατία, η κομματοποίηση, και ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    ''Μέσα στο λαό μας όπως και στην κοινωνία μας θα επικρατήσει ο κανόνας και απευθύνομαι ειδικότερα στους Ακελικούς και σε όσους έχουν υποστεί τη δίωξη και τον επηρεασμό, τη δυσμενή διάκριση, το κυνηγητό και τον αποκλεισμό. Στην κοινωνία που θα στήσουμε δεν υπάρχει θέση για πολίτες δεύτερης ποιότητας λόγω της κομματικής τους ταυτότητας ή της ιδεολογικής τους τοποθέτησης'', είπε.

    ''Οσοι παρεμβαίνουν αυτόν τον κανόνα με νοοτροπίες του παρελθόντος, πρέπει να ξέρουν την επίσημη διαβεβαίωσή μου, όχι μόνο την ανοχή μου δεν έχουν αλλά θα έχουν την οργή μου και την εκδικητική τιμωρία'', πρόσθεσε.

    Το πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει συλλογικά, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, συλλογικά θα έχουμε την ευθύνη της εφαρμογής και της εποπτείας της εφαρμογής.

    ''Θα τηρηθεί σαν συμβόλαιο με πιστότητα, ειλικρίνεια και συνέπεια ώστε να φέρουμε στην Κύπρο τη νέα κοινωνία, των νέων ωφελημάτων της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σεβασμού των πολιτών, του σεβασμού της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, μια ισότητα που έχει καταπολεμηθεί και έχει αγνοηθεί και πρέπει εμείς να κάνουμε διπλές προσπάθειες τώρα να βρεθεί η γυναίκα στη θέση που της αξίζει, ισότιμα και στο ίδιο βάθρο μαζί με όλους τους πολίτες'', διαβεβαίωσε.

    Επιδιώκουμε, ανέφερε, μια κοινωνία αξιοκρατική με ίσες ευκαιρίες για όλους, για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και ιδιαίτερη προσοχή προς τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και αυτούς που έχουν θυσιάσει τα πάντα στον αγώνα για τη ζωή.

    Μιλώ για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν μόνο με τα συνθήματα και τις δημοσιεύσεις, και είναι καιρός να παύσουν να εκμεταλλεύονται τα αισθήματά τους. ''Εμείς θα αγωνισθούμε για την εξασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής σε όλους τους εκτοπισμένους μέσα σε συνθήκες ασφάλειας'', είπε.

    Εμείς ήδη σκεφτόμαστε για την επόμενη ημέρα, συνέχισε, ώστε οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν, να επιστρέψουν χωρίς το φόβο της καταδίωξης, την απειλή της νέας εκδίωξης, με τη βεβαιότητα ότι θα καταρτιστούν και θα εφαρμοστούν προγράμματα για την επόμενη ημέρα, για τη δραστηριοποίηση των κατεχομένων περιοχών που θα απελευθερωθούν, για να μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι βιοτέχνες, οι εργοδοτούμενοι, οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες στον τόπο που γεννήθηκαν, εκεί που ίδρυσαν και έκτισαν την ευημερία, που την έχασαν.

    ''Μιλούμε για επιστροφή με δικαιοσύνη και ασφάλεια και οι δυνάμεις της αλλαγής αυτήν την αλλαγή θα επιδιώξουν'', πρόσθεσε.

    Δεν μπορεί αυτή τη συγκινητική βραδιά, ανέφερε, να ξεχάσουμε το μεγάλο ανθρώπινο δράμα των αγνοουμένων. ''Θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας και να επιμένουμε στις διακοινοτικές συνομιλίες ότι αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό πρόβλημα είναι καιρός να βρει τη λύση του και να μάθουμε επιτέλους για την τύχη των αγνοουμένων, για να βρουν παρηγοριά οι οικογένειές τους που τους αναζητούν ματαίως'', είπε.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος τόνισε ότι το γεγονός ότι σήμερα έχουμε δικαίωμα να διεκδικούμε επιστροφή της Καρπασίας, ''είναι γιατί οι ιεροί μάρτυρες, οι εγκλωβισμένοι έμειναν στεριωμένοι στα χώματα που τους γέννησαν αποδεχόμενοι του κόσμου τους εξευτελισμούς''.

    ''Εχουν το σεβασμό και την εκτίμησή μας και τους απευθύνω ειλικρινές αίσθημα συμπαράστασης και στήριξης, όχι τα ψιχία που παίρνουν σήμερα'', είπε.

    Ανέφερε ότι τα κόμματα της συνεργασίας ''έχουμε κάνει την ενότητα πράξη την ώρα που οι άλλοι μιλούσαν για ενότητα. Εχουμε πετύχει πραγματική ενότητα των κομμάτων και των κινήσεων και αυτή η ενότητα είναι το βάθρο της επιτυχίας, είναι το ασφαλές εχέγγυο ώστε ο τόπος μας να οδηγηθεί στη δικαίωση και στη δικαιοσύνη'', είπε.

    Ο νέος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι οραματίζεται ''μια κοινωνία δικαιοσύνης, δημοκρατική, μια κοινωνία ελεύθερων ανθρώπων που θα διαφεντεύει και διαφυλάσσει την προσωπική αξιοπρέπεια, την ελευθερία επιλογής, επαγγέλματος και τύχης''.

    ''Μια κοινωνία'' συνέχισε, ''στην οποία θα αισθάνεστε περήφανοι που είστε μέλη, η οποία θα αποβλέπει στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ένταξης και την εφαρμογή των ελευθεριών και των προνομίων που μας παρέχει η ένταξη στην Ευρώπη''.

    Επικαλούμενος τη βοήθεια και την υποστήριξη των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητά του, των κινήσεων πολιτών και του κάθε πολίτη, ''που εύχομαι να έχω'' είπε, ''να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Κύπρο μας στο μέλλον με βεβαιότητα και ευτυχία''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 17 February 2003 - 21:51:33 UTC